Hír archívum: 2008. október

Más hónap

Egy év felfüggesztett börtönbüntetés egy újabb szeptember 20-i rendzavarónak

2008.10.08.

Egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak büntette miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán nem jogerősen egy újabb szeptember 20-i rendzavarót, aki azon az estén a Szabadság téren, a szovjet emlékműnél cipőket dobott rendőrök felé.

Uniós könnyítések a kisvállalkozások számára

2008.10.08.

A francia elnökség határozott célja, hogy a tagállamok a decemberi csúcstalálkozón elfogadják az európai kkv-k működését segítő Európai Kisvállalkozói Törvényt (EKT), amely így már jövő tavasszal az EP elé kerülhet jóváhagyásra.

TASZ - Nyilvános kormányülések

2008.10.08.

2008. október 7-i elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Fővárosi Bíróság kimondta, hogy a kormányülésekről készült összefoglalók és azok mellékletei közérdekű adatok, s azok kiadására kötelezte az alperes Miniszterelnöki Hivatalt. A hangfelvételek azonban továbbra is titkosak maradhatnak.

Tilos lesz a dohányzás az I. kerületi játszótereken

2008.10.08.

Novembertől megtiltotta az I. kerületi játszótereken és azok ötméteres körzetében a dohányzást a Budavári Önkormányzat képviselő-testülete. A rendelet megsértőit akár 20 ezer forint bírsággal is sújthatják. A szabályozással elsősorban a gyermekek egészségét és a közterületek tisztaságát kívánják megvédeni.

Adótörvények módosítása - Veres János: csökkenő terhek egyensúlyjavulás mellett

2008.10.08.

A kormány adómódosítási javaslatai elősegítik a gazdaság versenyképességének erősítését, a gazdaság növekedésének gyorsítását, illetve az adó- és járulékterhek szolid mérséklését, úgy, hogy közben biztosítják a további egyensúlyjavulást - mondta expozéjában a pénzügyminiszter szerdán a parlamentben, az egyes adó- és járuléktörvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájának kezdetén.

Az OIT vizsgálatot folytat a bíróságok és bírók biztonságáról

2008.10.08.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) Hivatala a Magyar Gárda-per bíróját ért fenyegetés kapcsán szeretné feltérképezni a bíróságokra, bírókra vonatkozó biztonsági intézkedéseket, és olyan javaslatokat fogalmazna meg, amelyek a jelenleginél jobban szavatolják a bíróságok működését és a bírók biztonságát - mondta Bárándy Gergely (MSZP), az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának OIT-be delegált tagja kedden.

Jogi bizonytalanságokat lezáró döntés született Strasbourgban Baka András szerint

2008.10.08.

A magyar jogi gondolkodás és joggyakorlat elmúlt 15 évi bizonytalanságait lezáró elvi jellegű állásfoglalásnak nevezte Baka András bíró, az Emberi Jogok Európai Bíróságának volt tagja a Magyar Nemzetben szerdán megjelent interjúban az 1956-os tatai sortűz kapcsán szeptember 19-én hozott strasbourgi ítéletet.

Még nem tudják Írországban hogy lehet a „nem”-ből „igen”

2008.10.08.

Az ír külügyminiszter, Micheál Martin az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága előtt ismertette az ír elutasító népszavazás után előállt helyzetet. Egyelőre úgy tűnik - kész ír menetrend híján - a jövő heti uniós csúcs nem jelent fordulópontot a ratifikációs folyamatban.

Amerikai vízummentesség - novemberben csatlakozhat Magyarország a vízummentességi programhoz

2008.10.08.

A tervek szerint novemberben csatlakozhat Magyarország az amerikai vízummentességi programhoz, ekkortól utazhatnak vízum nélkül a magyarok az Egyesült Államokba - tudta meg az MTI kedden diplomáciai forrásból.

Fegyház helyett börtönbüntetés - Pécsi Ítélőtábla

2008.10.08.

Hét év börtönre enyhítette a Pécsi Ítélőtábla kedden hozott, nem jogerős határozatában annak a 21 éves Tolna megyei férfinak a büntetését, akit nyereségvágyból, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért első fokon 11 év fegyházra ítéltek.

Elkészült a vádirat a tököli börtönben történt gyilkosság ügyében

2008.10.08.

Elkészült a vádirat a tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási (bv) Intézetében tavaly októberben elkövetett emberölés ügyében; a vádirat szerint az áldozat zárkatársai előbb fajtalanságra kényszerítették a 19 éves fiatalembert, majd felakasztották a zárkában - mondta Csecserics István Pest megyei főügyészhelyettes az MTI-nek kedden.

A vádirat felolvasásával megkezdődött a Zuschlag-per Kecskeméten

2008.10.08.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróságon szerdán reggel megkezdődött a Zuschlag János és 15 társa ellen indított büntetőper; a vádhatóság szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre.

Uniós jogalkotást akar a parlament a pénzügyi szolgáltatások jobb szabályozására

2008.10.08.

Az pénzügyi szektor átláthatóságának növelése, az ágazat megfelelő működésének garantálása a célja az EP jelentéstervezetének. A parlament november végéig jogszabálytervezetet vár az Európai Bizottságtól.

Adó- és járulékcsökkentéssel a feketemunka ellen

2008.10.08.

A be nem jelentett munka ellen a munkát sújtó adóterhek csökkentésével, a kifehéredés ösztönzésével, a feketén foglalkoztatók büntetésével és például „szolgáltatási utalványokkal” küzdene az EP szakbizottsága. A képviselők a régi tagállamoktól munkaerőpiacuk teljes megnyitását kérik.

Egyeztetés az előadóművészeti törvényről

2008.10.07.

A kormány a tervek szerint október 15-én tárgyalja az előadóművészeti törvény tervezetét, amelyet két nappal később szeretne az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) benyújtani az Országgyűlésnek - közölte Schneider Márta, a tárca szakállamtitkára kedden a kulturális és sajtóbizottság ülésén. Halász János, a testület fideszes alelnöke viszont azt kérte: még ne nyújtsa be a minisztérium a javaslatot, mert további szakmai egyeztetéseket tart szükségesnek.

Országgyűlés - Emberi jogi bizottság: igen az amerikai vízummentességhez szükséges megállapodásra

2008.10.07.

Az Országgyűlés emberi jogi bizottsága keddi ülésén támogatta az amerikai vízummentességhez szükséges, a magyar és az Amerikai Egyesült Államok kormánya között a bűncselekmények megelőzése és az ellenük való küzdelem terén folytatott együttműködés fokozásáról szóló megállapodás törvényjavaslatát.

Kormánystratégia a szellemi tulajdon védelmére

2008.10.07.

A szerzői jogok megsértése miatt évente hozzávetőleg 100 milliárd forint kár éri a nemzetgazdaságot; a kormány által elfogadott Hamisítás elleni nemzeti stratégia a következő két évre meghatározza a szellemi tulajdonjogok védelmével kapcsolatos kormányzati intézkedéseket - mondta Kondorosi Ferenc kormánybiztos a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

Elkészült a színesfém-kereskedelem szigorításáról szóló törvényszöveg

2008.10.07.

Elkészült a fémkereskedelem szigorításáról szóló törvénytervezet szövege, a tervezet széles körű dokumentációs kötelezettséget ír elő a fémkereskedők számára - mondta Kondorosi Ferenc kormánybiztos a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

Tovább bővül a közjegyzők feladatköre

2008.10.07.

Középpontban az ügyfél: a szegedi kollokvium fő témájául a közjegyzők jogkörének bővítése szolgált.

Munkaközvetítő irodát nyit az EU Afrikában

2008.10.07.

Az illegális bevándorlás megfékezésére és a legális munkavállalás elősegítésére irodát nyit az Európai Unió Bamakóban, Mali fővárosában.

Szerdán kezdődik a Zuschlag-per tárgyalása Kecskeméten

2008.10.07.

Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon szerdán megkezdődik a Zuschlag János és 15 társa ellen indított bűnügy tárgyalása; a perben az első rendű vádlottat és hét társát bűnszervezetben elkövetett csalással vádolja az ügyészség.

A fizető tévéadások is európai védelmet kaphatnak

2008.10.07.

Időszerű lenne az utóbbi évtizedben számottevően megnőtt fizetős tévéadások piacának az eddigieknél hatékonyabb védelme, melyről utoljára egy 1998-as irányelv rendelkezett – áll a témában hétfőn közzétett bizottsági jelentésben.

Egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb lehet a hurokátengedés

2008.10.07.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa közzétette a jelentős piaci erejű szolgáltatók referencia hurokátengedési ajánlatára vonatkozó határozatait, amelyekkel jelentősen csökkentette a hurokátengedés egyszeri és folyamatos költségeit, valamint adminisztratív terheit is, jelentette be az NHH.

Amerikai vízummentesség - a külügyi bizottság egyhangúan támogatta az utolsó megállapodást

2008.10.07.

Egyhangúlag támogatta az Országgyűlés külügyi bizottsága az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást, a bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezmény törvényjavaslatát hétfői ülésén. Az európai ügyek bizottsága kedden szavaz a tervezetről.

Módosul a Kossuth-díjról és a Széchenyi-díjról szóló törvény

2008.10.07.

A Kossuth-díjról és a Széchenyi-díjról szóló törvény módosítását képviselők 200 igen szavazattal, 169 ellenében, egy tartózkodás mellett fogadták el hétfőn, az Országgyűlésben.

Nem életszerű az UD Zrt. adatainak manipulálása

2008.10.07.

Nem valószínű és életszerű az UD Zrt. adathordozóiról lefoglalt információk manipulálása, mert az igazságügyi szakértők a rendőrség megrendelésére, de attól függetlenül dolgoznak; az adatok - mint bűnjelek - rögzítését a hatóságok szigorú szabályok szerint végzik - mondták független igazságügyi szakértők a hvg.hu internetes lapnak.

Nem lehet folyamatosan demonstrálni a Parlament előtt

2008.10.07.

Helybenhagyta a bíróság a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak azt a döntését, amely kimondta, hogy nem lehet folyamatosan demonstrációt tartani március 17-ig a Parlament előtt - olvasható a Népszava keddi számában.

Hosszabb gyermekágyi segélyt javasol Brüsszel

2008.10.07.

A gyermekágyi segély minimálisan kötelező időtartamának 14-ről 18 hétre való emelésére tett javaslatot egy nagyobb "családvédelmi csomag" keretében október 3-án az Európai Bizottság.

Fókuszban a közbeszerzések és a pénzmosás

2008.10.07.

A közbeszerzésekről, a pénzmosásról, valamint a tizenharmadik havi illetményről szóló törvény módosításával kapcsolatos javaslat részletes vitáit is lefolytatta a parlament hétfői ülésén.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2008.10.06.

Az Európai Unió intézményei továbbra is kiemelten foglalkoznak a nemzetközi pénzügyi válsággal, emellett mind a Tanács, mind pedig a Parlament eheti programjában hangsúlyosan szerepel az Európai Tanács jövő heti ülésének előkészítése is.

Fellépés a falfirkálókkal szemben

2008.10.06.

"A Kormánya elkötelezett abban, hogy a kisebb súlyú, az embereket közvetlenül érintő cselekmények elleni fellépés hatékonyságát növelje, és ezen a területen is érzékelhető eredményeket érjen el." - szól az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közleménye. A graffitizők tevékenysége, az általuk okozott kár elsősorban a városlakókat sújtja.

Az Európai Unió lendületet ad a szegénység és szociális kirekesztés elleni tagállami küzdelemnek

2008.10.06.

Az Európai Bizottság ma olyan közös elveket fogalmazott meg, amelyek stratégiai iránymutatásul szolgálnak az uniós országok szegénység elleni küzdelméhez. Az ajánlás a következő három fő szempontot foglalja magában: megfelelő jövedelemtámogatás, befogadó munkaerőpiacok, hozzáférés a minőségi szolgáltatásokhoz. A nemzeti kormányokat ösztönözni fogják arra, hogy használják fel e közös elveket, és ezek alapján határozzák meg aktív befogadási politikájukat, lendületet adva a társadalmi és munkaerő-piaci kirekesztés elleni küzdelemnek.

Megtévesztő leárazások

2008.10.06.

A közelmúltban két üzletlánc akciótartási gyakorlatát is vizsgálta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Kiderült, hogy a Plus és a Match is megtévesztette fogyasztóit, mert az akciós termékek egy részét már a leárazás első napján sem lehetett megvásárolni üzleteikben. A Plus emiatt 5 millió forintos bírságot kapott. A Match csekély súlyú jogsértést követett el, így nem kapott pénzbüntetést.

Konferencia a gyűlöletbeszédről - Az egyenlő bánásmódról szóló törvény módosítása lehet a megoldás

2008.10.06.

Az egyenlő bánásmódról szóló törvény zaklatással foglalkozó passzusának alkalmazásával lehetne kezelni a gyűlöletbeszédet - vetette fel egy hétfői, budapesti tanácskozáson Szajbély Katalin, az Országgyűlési Biztosok Hivatalának munkatársa.

Diszkriminatív Szlovénia autópálya-rendszere?

2008.10.06.

Az Európai Bizottság tegnap (2008. október 2.) egy formális levél keretében felszólította a ljubljanai vezetést, hogy változtassa meg autópálya-használati rendszerét, mely a Bizottság szerint burkoltan diszkriminálja az ország területén rövid ideig tartózkodókat, így a többi uniós állam polgárait.

Bárki utánanézhet, hová kerültek az EU-pénzek

2008.10.06.

Mostantól bárki szabadon utánanézhet annak, hogy ki részesül uniós támogatásokban, legalábbis olyanokban, amelyeket közvetlenül a Bizottság vagy annak végrehajtó ügynökségei folyósítanak.

Egyenlő bánásmód a munkahelyen kívül is

2008.10.06.

2010 a szegénység elleni küzdelem európai éve lesz – döntöttek a tagállamok szociális és foglalkoztatási miniszterei csütörtökön Luxembourgban, ahol az egyenlő bánásmód elvének munkán kívüli területeken történő minél szélesebb körű megvalósulásáról is tárgyaltak.

Amerikai vízummentesség - október 13-án ratifikálhatja a parlament az utolsó megállapodást

2008.10.06.

Október 13-án ratifikálhatja az Országgyűlés az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást, amelyet a héten kötött meg az Egyesült Államok és Magyarország - mondta Göncz Kinga pénteken. A külügyminiszter szerint a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodás megfelel az uniós előírásoknak.

Draskovics: szélesítenék a közlekedési bírságok behajtási lehetőségét

2008.10.06.

Magyar kezdeményezésre kiszélesítenék a lehetőségét annak, hogy az egyes uniós tagállamokban elkövetett közlekedési kihágások büntetései más tagállamban is behajthatóak legyenek - közölte szombaton Hévízen Draskovics Tibor, a nyolc uniós tagállamot tömörítő Salzburg Forum háromnapos tanácskozását követő sajtótájékoztatón.

Mi fenyegeti a Harmadik Köztársaságot?

2008.10.06.

2008. szeptember 30-án tartották az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet és a Friedrich Ebert Stiftung Mi fenegeti a Harmadik Köztársaságot? című rendezvénysorozatának szezonnyitó beszélgetését. A Jogi Fórum jelen volt a rendezvényen.

Majtényi: lehetnek a médiatörvénynek előnnyé váló hibái

2008.10.03.

Vannak a médiatörvénynek olyan hátulütői, amelyek a jogszabály előnyére válnak adott esetben - hangoztatta az európai műholdas közszolgálati tévék alkotta Bruges Group budapesti tanácskozásán pénteken Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke.

Amerikai vízummentesség - aggályosak a megállapodások az uniós ombudsman szerint

2008.10.03.

Aggályosak az amerikai vízummentesség feltételeként megkötött megállapodások az uniós tagállamok és az Egyesült Államok között - mondta Peter Hustinx európai adatvédelmi ombudsman pénteken az MTI-nek. Az adatvédelmi biztos két nappal azután nyilatkozott telefonon, hogy Magyarország is aláírta a vízummentességhez szükséges utolsó adatcsere-egyezményt.

A Hír Televízió Vonalban c. műsorának elmarasztalása

2008.10.03.

Az Országos Rádió és Televízió Testület állampolgári bejelentés nyomán indult eljárásban jogsértőnek minősítette a Hír Televízió Vonalban c. műsorának 2008. április 22-i adását.

Ülésezett az Antikorrupciós Koordinációs Testület

2008.10.03.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium által összehívott, kormányzati és civil szakmai szervezetek részvételével működő Antikorrupciós Koordinációs Testület (AKT) 2008. október 2-án ülést tartott. Az ülésen Dr. Draskovics Tibor miniszter meghívására részt vett April H. Foley asszony, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete és Stephen M. Kohn úr, a közérdekű bejelentők védelmére életre hívott egyesült államokbeli civil szervezet (National Whistleblower Center) elnöke.

Az Alkotmánybíróság 2008. október 6-7-i teljes ülésének napirendje

2008.10.03.

Az Alkotmánybíróság 2008. október 6-7-i teljes ülésének napirendje Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén szó lesz az Országos Választási Bizottság 163/2008. (III 18.) OVB határozata ellen benyújtott kifogásról. Az OVB hitelesítette a dr. H. Z. magánszemély által kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtő ívének mintapéldányát. Az íven szereplő kérdés: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2008. évi I. törvény alapján megalakuló egészségbiztosítási pénztárak kizárólag egészségbiztosítási szolgáltatást nyújthassanak?”

Korszerűsíteni kellene a nemzetbiztonsági törvényt

2008.10.03.

A nemzetbiztonsági törvény elfogadása óta eltelt 13 évben megváltozott a nemzetközi biztonsági helyzet: a törvény alkotásakor a belső illetve az országot fenyegető bilaterális veszélyekre koncentráltak, azóta azonban a veszélyforrások internacionalizálódtak, és ezt meg kellene jeleníteni a törvényben is - mondta Kocsis Kálmán nyugállományú vezérőrnagy, az Információs Hivatal volt főigazgatója (1990-1996) egy csütörtöki előadáson Budapesten.

Vegyszerrel mérgezett sör - Felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki

2008.10.03.

Jogerősen két év, négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte csütörtökön emberölés kísérlete miatt a Pécsi Ítélőtábla azt a 74 éves férfit, aki 2006-ban sörbe kevert vegyszerrel próbálta megmérgezni egyik barátját.

A szegénység és társadalmi kirekesztődés elleni küzdelemről döntöttek az EU-tagállamok miniszterei

2008.10.03.

Az Európai Unió foglalkoztatási- és szociális ügyekért felelős miniszterei 2008. október 2-án Luxemburgban találkoztak a Foglalkoztatási, Szociális, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács (EPSCO) ülése keretében. Magyarországot Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára képviselte. A tanácsülés egyik kiemelt témaként tárgyalta az ún. antidiszkriminációs irányelvtervezetet.

Egy év felfüggesztett börtönbüntetés egy szeptember 20-i rendzavarónak

2008.10.03.

Egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt hivatalos személy elleni erőszak büntette miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön nem jogerősen egy szeptember 20-i rendzavarót, aki azon az estén az Oktogonon üvegpalackot dobott rendőrök felé.

Háromnapos ülést tart a parlament a jövő héten

2008.10.03.

Jövő héten háromnapos ülést tart a Ház, az adótörvények vitája szerdán kezdődik, nyolc órás időkeretben. Erről Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke beszélt újságíróknak a csütörtöki házbizottsági ülés után.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000