Hír archívum: 2008. október

Más hónap

Kényszermunkára ítélt foglyok szovjet hadifogságban

2008.10.02.

Az Alkotmánybíróság (Ab) szeptember 29-én hozott határozatával elutasította az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló 1992. évi XXXII. törvény 2/B. § (2) bekezdése alkotmányellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló indítványt. Az érintett rendelkezés a szovjet kényszermunkáért járó kárpótlást szabályozza, és kimondja: a szovjet hadifogságba esett katonát 1945. augusztus 1-jét l kényszermunkára hurcoltnak kell tekinteni.

Egyéves az „Új rend és szabadság” program

2008.10.02.

A Kormány „Új rend és szabadság” elnevezésű programja idén ősszel lett egy éves. Ennek kapcsán áttekintjük a program eddigi történetét, eredményeit és a jövőbeni távlatokat.

Fokozottan ellenőrzi a gyalogosokat és a kerékpárosokat ősszel a rendőrség

2008.10.02.

Fokozottan ellenőrzi a gyalogosokat és a kerékpárosokat októberben és novemberben a rendőrség - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán.

Amerikai vízummentesség - egy nyitott kérdés maradt

2008.10.02.

Az Egyesült Államok és Magyarország szerdán megkötötte az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást. A bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezmény aláírása után már csak egy kritériumnak kell teljesülnie: az elutasított magyar vízumkérelmeknek tíz százalék alatt kell maradniuk.

A közigazgatási hivatal szerint jogellenesek voltak a visszahívások Gyöngyösön

2008.10.02.

Az Észak-magyarországi Közigazgatási hivatal szerint Gyöngyös önkormányzata jogellenesen hívta vissza a Fidesz képviselőit az önkormányzati bizottságok elnöki posztjairól - tájékoztatott a hivatal vezetője csütörtökön.

Ombudsman - Visszásságok a BKV jegyértékesítési és pótdíjazási gyakorlatában

2008.10.02.

A BKV jegyellenőreinek stílusa gyakran sérti az emberek méltóságát, és visszásságok vannak a cég jegyértékesítési és pótdíjazási gyakorlatában is - derül ki Szabó Máténak, állampolgári jogok biztosának vizsgálatából.

Elkezdte munkáját az ARTISJUS Szerzői Ügyfélszolgálata

2008.10.02.

Az ARTISJUS tovább kívánja javítani a szerzői kapcsolatait a mindennapi ügyintézésekben és a panaszos ügykezeléseknél. Ezért 2008. október 1-től a korábbi Belföldi Jogosulti Kapcsolatok Osztálya csak a szerzői kapcsolatokra koncentrálva – információforrásait megerősítve – Szerzői Ügyfélszolgálat néven folytatja tevékenységét.

Az igazságszolgáltatás helyzete Magyarországon

2008.10.02.

Az igazságszolgáltatásra egy jogállamnak sokkal több pénzt kellene áldoznia - jelentette ki Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke a Nézőpont Intézet által az igazságszolgáltatás és a költségvetés viszonyáról szerdán rendezett beszélgetésen Budapesten.

Az ügyvédi kamarák tiltakoznak az ügyvédi titkot sértő jogellenes akciók ellen

2008.10.02.

Tiltakozik az ügyvédi titkot sértő vagy veszélyeztető jogellenes akciók ellen a Magyar Ügyvédi Kamara és a Budapesti Ügyvédi Kamara - közölték a testületek elnökei szerdán.

Amerikai vízummentesség - aláírták az utolsó megállapodást

2008.10.01.

Magyarország és az Egyesült Államok megkötötte az amerikai vízummenteséghez szükséges utolsó megállapodást. A bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezményt April H. Foley nagykövet és Draskovics Tibor igazságügyi miniszter írta alá szerdán Budapesten.

Kovács Tamás: az oktatás is segíthet a korrupció elleni fellépésben

2008.10.01.

A legfőbb ügyész szerint az oktatás is eszköz lehet a korrupció elleni fellépésben - erről Kovács Tamás a témában Budapesten tartott, 18 ország részvételével megrendezett nemzetközi konferenciát követő sajtótájékoztatón beszélt szerdán.

A Bizottság a pénzügyi stabilitás megerősítése érdekében a banki tőkekövetelmények felülvizsgálatát javasolja

2008.10.01.

Az Európai Bizottság a bankok tőkekövetelményeire vonatkozó EU-s szabályok módosítását javasolja; a módosítás célja a pénzügyi stabilitás megerősítése, a kockázati kitettség csökkentése és a több uniós tagállamban is működő bankok felügyeletének javítása. Az új szabályok értelmében a bankok egy ügyfélnek sem nyújthatnak majd hitelt egy bizonyos értékhatárt meghaladóan, míg a nemzeti felügyeleti hatóságok jobb belátást fognak kapni a bankcsoportok határokon átnyúló tevékenységeibe. A hatályos tőkekövetelmény-irányelveket módosító javaslat előterjesztését a nemzetközi partnerekkel, a tagállamokkal és a bankszektorral folytatott széles körű konzultáció előzte meg. A javaslatot a továbbiakban az Európai Parlament és a Miniszterek Tanácsa előtt fogják megvitatni.

Trösztellenes ügyek: a Bizottság árrögzítésért és a piac felosztására irányuló kartellben való részvételért bírságolta a viaszgyártókra

2008.10.01.

Az Európai Bizottság összesen 676 011 400 eurót kitevő büntetést szabott ki az alábbi kilenc vállalatcsoportra: az ENI, az ExxonMobil, a Hansen & Rosenthal, a Tudapetrol, a MOL, a Repsol, a Sasol, a RWE és a Total, mivel e vállalkozások 1992 és 2005 között paraffinviasz-kartellben vettek részt az Európai Gazdasági Térség (EGK) területén, megsértve ezzel az EK-Szerződés 81. cikkét, amely tiltja a versenykorlátozó megállapodást és üzleti magatartást. A Shell szintén részt vett a kartellben, azonban nem róttak ki rá bírságot, mivel e vállalat tájékoztatta a Bizottságot a kartell fennállásáról. Az ExxonMobil, a Sasol, a Shell, a RWE és a Total által elkövetett jogsértés a német piacon a végfelhasználók számára értékesített nyersparaffinra is kiterjedt. A nyersparaffin a paraffinviasz-gyártás alapanyaga. A kartell összes résztvevője rögzítette az érintett termékek árait. Az ExxonMobil, a MOL, a Repsol, a Sasol, a Shell és a Total ezenfelül a paraffinviasz tekintetében felosztotta a piacokat és a vevőket is. A Sasolra kiszabott bírságot 50 %-kal növelték, mivel e vállalkozás vezette a kartellt. Az ENI-re kiszabott bírságot 60 %-kal növelték, mivel korábban már részt vett hasonló kartellekben.

Évente csak öt-hat pénzmosási ügyet sikerül feltárni

2008.10.01.

A pénzmosás elleni szankciók bevezetésének történetéről és hazánknak az úgynevezett feketelistáról történő lekerüléséről tartott előadást a nemzetközi korrupció és pénzmosás elleni ügyészi konferencia második napján Péter Zoltán, a Legfőbb Ügyészség kiemelt ügyek főosztályának vezetője.

Közlekedési balesetekkel kapcsolatos káresetek

2008.10.01.

A Jogi Fórum 2008. október 9-i rendezvénye a közlekedési balesetek okozta káresetekkel kapcsolatos peren kívüli és peres eljárásokról, a vagyoni és nem vagyoni igények érvényesítéséről.

Jóri András adatvédelmi biztosi célkitűzéseiről

2008.10.01.

Három kiemelt célkitűzése van az adatvédelmi biztossá választott Jóri Andrásnak: fontos, hogy az információs társadalom kihívásaira válaszoljon hivatala, a hivatalból indított vizsgálatok szerepe hangsúlyosabb legyen, valamint az adatvédelem és az információszabadság, mint szakterület ne különüljön el.

Kétmillió forint kártérítés a terrorcselekménnyel gyanúsított palesztin fogorvosnak

2008.10.01.

Kétmillió forint nem vagyoni kártérítést ítélt első fokon a Fővárosi Bíróság a magyar állammal szemben annak a palesztin fogorvosnak, akit 2004-ben terrorcselekmény előkészülete miatt őrizetbe vettek, majd szabadon engedtek, és az eljárást is megszüntették ellene.

Adatgyűjtési ügy - magántitok jogosulatlan megsértése miatt nyomoz az ügyészség

2008.10.01.

Jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett magántitok jogosulatlan megsértése miatt rendelt el nyomozást a Budapesti Nyomozó Ügyészség az adatgyűjtési ügyben Tóth Jánosnak, az UD Zrt. résztulajdonosának feljelentése alapján - tájékoztatta az MTI-t Futó Barnabás jogi képviselő kedden.

Előadóművészeti törvény - a Magyar Teátrumi Társaság és a szaktárca egyeztetése

2008.10.01.

Sikeresnek nevezte az előadóművészeti törvény tervezetéről a Magyar Teátrumi Társasággal rendezett egyeztetést Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára, aki a bejegyzés alatt álló szervezet képviselőivel kedden találkozott Kecskeméten. Kríza Zsigmond, a társaság egyik tagja szerint a megbeszélésen egyetértettek abban, hogy a törvényre szükség van, ám az is kiderült: elképzeléseik között nehezen feloldható, koncepcionális különbségek vannak.

Fleck Zoltán: negatív gazdasági, társadalmi, politikai következményei lehetnek egy rosszul működű bíróságnak

2008.10.01.

Fleck Zoltán szerint egy nem kellően jól és hatékonyan működő bíróság negatív gazdasági, társadalmi valamint politikai következményeket von maga után; a jogszociológus erről kedden beszélt egy, a témában rendezett budapesti vitaesten.

Javaslat a fogyatékosügyi ombudsman posztjára

2008.10.01.

Tizenhárom, fogyatékosokat képviselő társadalmi szervezet ma nyílt levélben fordul a kormányhoz és a miniszterelnökhöz. Arra hívják fel a figyelmet, hogy bár Magyarország 2007 júniusában, az európai országok közül elsőként ratifikálta a fogyatékossággal élők jogairól szóló ENSZ-egyezményt - amely májusban hatályba is lépett -, megvalósításáért eddig szinte semmi nem történt - írta a szerdai Népszava.

Amerikai vízummentesség - Ma írják alá az utolsó megállapodást

2008.10.01.

Ma írja alá az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást Magyarország és az Egyesült Államok. A magyarok így jövő év elejétől nagy eséllyel vízummentesen utazhatnak majd Amerikába.

Országgyűlés - A gyűlöletbeszéd elleni fellépés

2008.10.01.

Az SZDSZ és az MDF sem zárkózott el a törvényjavaslat támogatásától, és mindkét párt kifogásolta, hogy a gyűlöletbeszéddel szembeni fellépés nem a polgári törvénykönyvben szerepel.

Országgyűlés - A büntetőjogszabályok módosítása

2008.10.01.

Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) a büntetőjogszabályok módosításáról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban elmondta: pártja a javaslat döntő többségével egyet tud érteni.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000