Hír archívum: 2008. november

Más hónap

Brit zenészek a szerzői jogok kiterjesztéséért

2008.11.28.

Videoüzenetben kérte 38 ezer brit zenész Gordon Brown kormányfőt, hogy támogassa mozgalmukat szerzői jogaik védelmének időbeli kiterjesztéséért.

Az ügyintézési határidő csökkentését javasolja a kormány

2008.11.28.

Csökken az ügyintézési határidő, a hatóságoknak mulasztás esetén illeték- és díjvisszafizetési kötelezettségük van, és általánossá válik az egyablakos ügyintézés, ha elfogadja a parlament a közigazgatási eljárás átfogó módosítását célzó törvényjavaslatot - közölte Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón pénteken.

Mentális erősítés a büntetés-végrehajtási intézetekben

2008.11.28.

A büntetés-végrehajtási intézetekben az elítéltek rendszeresen részt vesznek mentális, életvezetési tréningeken, kevesebb segítséget kapnak azonban az ott dolgozók ahhoz, hogy megfelelő mentális állapotban legyenek - hangzott el Balassagyarmati Fegyház és Börtönben tartott konferencián pénteken.

Az IRM nem csak a családon belüli erőszakot fékezné

2008.11.28.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) nem csak a családon belüli erőszakot fékezné, hanem a párkapcsolatban megjelenő agressziót is - erről a szakminiszter beszélt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Közösségi szintű atomenergia-szabályozásra van szükség

2008.11.28.

Nagyon fontos, hogy végre egységes európai jogszabály váltsa fel az eddig párhuzamosan használt atombiztonsági szabványokat. Csak így érhetjük el, hogy minden európai állampolgár azonos biztonságot élvezzen, és ezzel tehetünk a legtöbbet az energiaellátás biztonsága és a klímavédelem érdekében is – hangsúlyozta Herczog Edit európai parlamenti képviselő a Confrontations Europe és a Francia Atombiztonsági Hatóság csütörtök délutáni konferenciáján Brüsszelben.

Ombudsman - Elégtétel a sértettnek, eljárás a vétkesekkel szemben

2008.11.28.

Az adatvédelmi biztos fellépése nyomán egy bepanaszolt hitelintézet méltányos összeget ajánlott fel az emberi méltóságában, személyes adatai védelméhez fűződő jogában megsértett ügyfelének. A cég megbüntette a felelősöket, szigorított adatkezelésének szabályain és rendszeres oktatásra kötelezte munkatársait.

Jövőre 11 centre csökken a roaming sms-ek ára

2008.11.28.

2009 júliusától várhatóan a külföldről kezdeményezett sms-ek ára 11 centbe kerülhet legfeljebb, miután az európai távközlési miniszterek csütörtökön jóváhagyták a Bizottság erről szóló javaslatát.

Nem ellentétes a cseh alkotmánnyal a Lisszaboni Szerződés

2008.11.28.

A cseh alkotmánybíróság szerdán ismertetett végzésében világossá tette, hogy a Lisszaboni Szerződés vitatott részei nem ellentétesek a cseh alkotmánnyal, igaz, a bírák elismerték azt is, hogy a szerződés egészét nem vizsgálták. Többen attól tartanak, hogy emiatt újra megakadhat a ratifikációs eljárás.

A Fővárosi Közgyűlés elfogadták a szmogriadó-rendeletet

2008.11.28.

Egyhangúlag meghozott döntéssel fogadta el a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön azt a szmogriadó-rendeletet, amelynek alapján a jövőben a szmogriadó elrendelésekor szigorúan korlátozzák egyebek közt a gépjárművek közlekedését és a károsanyag-kibocsátó ipari létesítmények teljesítményét.

Letöltendő börtönbüntetés egy rebiszes rendőrnek

2008.11.28.

Letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla a Rendészeti Biztonsági Szolgálat egyik zászlósát, aki 2006. szeptember 20-án úgy összerugdosott egy megbilincselt, földön fekvő férfit, hogy az nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket, csigolyatörést szenvedett - írta a pénteki Magyar Hírlap és a Magyar Nemzet.

Az Alkotmánybíróság december 1-2-i teljes ülésének napirendje

2008.11.28.

Az Alkotmánybíróság decemberi első két teljes ülésén harmadszor kerülnek napirendre a luxusadóról és a helyi adókról szóló törvények, valamint a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló 2007. évi CLXXXIV. törvény egyes rendelkezéseinek alkotmányosságát megkérdőjelező indítványok.

Kollektív fogyasztói jogorvoslat

2008.11.28.

A Bizottság által kiadott zöld könyv bemutatja, hogyan lehet elősegíteni a jogorvoslatot, ha sok fogyasztót ér kár egyetlen kereskedő közösségi jogot sértő gyakorlata miatt.

Versenyközgazdászok tanácskoznak Budapesten

2008.11.28.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és az MTA Közgazdaságtudományi Intézete közös szervezésében az Association of Competition Economics (ACE) 2008. november 27-28-án tartja éves konferenciáját a Magyar Tudományos Akadémia épületében.

Alkotmánybíróság előtt az emberi méltóságot védő törvény

2008.11.28.

Sólyom László megküldte véleményezésre az Alkotmánybíróságnak (Ab) az ember méltóságát súlyosan sértő egyes magatartásokkal szembeni védelem érdekében szükséges jogérvényesítő eszközök biztosításáról szóló törvényt - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-vel.

A veszprémi rendőrség bűnmegelőzési pályázata az unió hat legjobbja között

2008.11.28.

Az Európai Unió hat legjobb bűnmegelőzési projektje közé került be a Veszprémi Városi Rendőrkapitányság pályázata; erről Giczi Róbert ezredes, kapitányságvezető tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Veszprémben.

ORTT - Péntektől nyilvános a rádió- és tévéadattár

2008.11.28.

Péntektől a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé válik az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) mintegy ötmillió órányi adást tartalmazó műsortára - hangzott el a médiahatóság csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A közös jogkezelők kizárólagosságát kifogásolja a Bizottság

2008.11.28.

Az Európai Bizottság csütörtökön indokolással ellátott véleményt küldött Csehországnak és Magyarországnak, mivel azok – a nemzeti jogkezelő szervezeteknek juttatott kizárólagos jogok révén – korlátozták a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát.

Intézkedések a nemek közötti egyenlőség elősegítése érdekében

2008.11.28.

A Bizottság ma indokolással ellátott véleményt küldött hat tagállamnak, hogy így hajtassa végre teljes mértékben a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó európai uniós jogszabályokat (2002/73/EC). Ausztria, Litvánia, Szlovénia, Magyarország, Olaszország és Málta két hónapon belül köteles választ adni. Amennyiben elmulasztják a válaszadást vagy nem kielégítő választ adnak, a Bizottság az Európai Unió Bírósága elé viheti az ügyet (lásd még: MEMO/08/742).

Európai Bizottság - Feltételekkel privatizálható a MÁV Cargo

2008.11.27.

A Rail Cargo Austriának fel kell számolnia a GySEV Zrt-vel meglévő szerkezeti kapcsolatait, valamint felül kell vizsgálnia e céggel meglévő szerződéses kapcsolatait is – az Európai Bizottság e feltételekkel engedélyezte, hogy a két vállalkozás konzorciuma 102,5 milliárd forintért megvásárolhassa a MÁV Cargo Zrt-t.

Szükséges a külképviseleti szavazás újraszabályozása

2008.11.27.

Amennyiben az Országgyűlés nem szabályozza újra a külképviseleti szavazást, 2010-ben nem lehet külföldön szavazni - hívta fel a figyelmet László Róbert, a Political Capital Institute (PC) választási szakértője.

220 millió eurót vesztett Bulgária a korrupció miatt

2008.11.26.

Az Európai Bizottság változatlanul elégtelennek ítéli a szófiai kormány korrupció elleni intézkedéseit, ezért továbbra is befagyasztva tartja a Bulgáriának szánt és július óta visszatartott uniós támogatásokat. A zárolt összeg 800 millió eurót tesz ki, ebből most 220 millió euró végleg elveszett, mivel ezt az összeget idén lehetett volna felhasználni.

A négykerekű moped és a jogszabályt felülíró körlevél esete

2008.11.26.

A Közösség egész területén általában szabadon forgalmazhatónak kell tekinteni azt a terméket, amelyet az Unió egy tagállamában jogszerűen állítanak elő és forgalmaznak. Ugyanez érvényes a termék uniós besorolására is. Főosztályvezetői körlevéllel pedig nem lehet felülbírálni egy jogszabályt. A látszólag egymástól független megállapítások mögött a konkrét ügy: a mopedautósok megkülönböztetése.

Szigorú korlátozások a fővárosi szmogriadó-rendelet tervezetében

2008.11.26.

Kitiltják a legszennyezőbb járműveket Budapest belső részeiből évente négy és fél hónapra, ha elfogadják a Fővárosi Közgyűlés új szmogriadó-rendeletét - tudta meg az MTI szerdán fővárosi képviselőktől.

Megtévesztő hívókártyás távközlési szolgáltatók

2008.11.26.

Hat behívókártyás távközlési szolgáltatót marasztalt el fogyasztók megtévesztése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A vállalkozások nem tájékoztatták a fogyasztókat, hogy a kártyák használatakor a percdíjakon felül másért is fizetniük kell. A hat cég közül egyedül a Telefound Kft. kapott fél millió forintos bírságot, de a GVH mindegyik vállalkozást eltiltotta a jogsértő magatartás folytatásától.

Svájc is csatlakozik a schengeni övezethez

2008.11.26.

Hasonlóképpen hazánk tavalyi csatlakozásához, Svájc schengeni csatlakozásával először az ország szárazföldi határain szűnik meg az ellenőrzés 2008. december 12-én, majd 2009. március 29-én a légi közlekedésben is megtörténik az átállás.

A cseh alkotmánybíróság rábólintott a Lisszaboni Szerződésre

2008.11.26.

A cseh alkotmánybíróság ma (2008. november 26.) ismertetett véleménye szerint nem ellentétes Csehország alkotmányával a Lisszaboni Szerződés, így nincsen akadálya annak, hogy az ország ratifikálja az új uniós szerződést.

Egyelőre nincs egyezség az autók szén-dioxid kibocsátásáról

2008.11.26.

Nem sikerült megállapodásra jutni a személygépkocsik szennyezőanyag-kibocsátásáról a Tanács, a Bizottság és Parlament képviselőinek kedden (2008. november 26.). Az uniós intézményeknek abban nem tudtak megegyezni, hogyan büntessék az előírásoknak nem eleget tevő gyártókat.

Adómódosítások - Változnak az örökösödési illetéket-fizetés szabályai

2008.11.26.

A kormány többséget tudott szerezni az általa támogatott adómódosításokhoz. Közvetlen hozzátartozók esetében 20 millió forintig eltörlik az örökösödési illetéket.

A parlament elfogadta a jövő évi költségvetés fő számait

2008.11.26.

A szocialista kisebbségi kormány az SZDSZ szavazataival együtt kedden elfogadta a 2009-es költségvetés fő számait.

Az Országgyűlés kedden elfogadott határozatai

2008.11.26.

Az Országgyűlés kedden elfogadta az ORTT jövő évi költségvetését, a bűnüldöző szervek nemzetközi együttműködéséről szóló törvénymódosítást, a hízott kacsából és libából előállított termékek védelméről szóló határozatot, valamint a Nemzeti Tehetség Program elfogadásáról szóló határozatot.

Kaposvári Bertalan nem mond véleményt a főbírójelöltről

2008.11.26.

Kaposvári Bertalan szerint nemcsak illetlen, de helytelen és befolyásolásra alkalmas lenne, ha véleményt mondana az államfő jelöltjéről a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöki posztjára; az LB elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese ezt újságíróknak mondta kedden, amikor az elnöki posztra jelölt Havasiné Orbán Máriáról kérdezték.

Országgyűlés - Az elektronikus közszolgáltatás

2008.11.26.

Úttörő vállalkozást jelent az elektronikus közszolgáltatás szabályozása, amely nemzetközileg is egyedülálló vállalkozásnak számít - mondta a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a törvényjavaslat általános vitájának kezdetén kedden a parlamentben.

Országgyűlés - A költségvetési szervek jogállása és gazdálkodása

2008.11.26.

Az előterjesztés célja, hogy átláthatóvá tegye a közszféra intézményi rendszerének működését, s racionálisabbá tegye gazdálkodását, a közforrások felhasználását - mondta a Pénzügyminisztérium államtitkára kedden a parlamentben, a költségvetési szervek jogállásáról törvényjavaslat általános vitájának kezdetén.

Országgyűlés - Közigazgatási hatósági eljárás

2008.11.26.

Az Országgyűlés folytatta és lezárta a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény általános vitáját kedden délután. Balogh László (MSZP) felszólalásában hangsúlyozta: a javaslat célja, hogy egyszerűbbé, gyorsabbá és hatékonyabbá tegye a közigazgatási eljárást, az ügyintézést.

Országgyűlés - A cégnyilvántartásról szóló törvény módosítása

2008.11.26.

Az igazságügyi tárca alapvető és fontos céljának tartja a vállalkozásokat és magánszemélyeket érintő bürokratikus terhek felszámolását és a különböző hatósági eljárások egyszerűsítését - indokolta a cégnyilvántartásról szóló törvény módosítását Avarkeszi Dezső, az igazságügyi tárca államtitkára expozéjában kedden a parlamentben.

Országgyűlés - A színesfém-kereskedelem szabályozása

2008.11.26.

Elsősorban a fémlopások és az illegális fémkereskedelem visszaszorulását várja a kormány a fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról szóló törvényjavaslattól - mondta a nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumi államtitkára a javaslat általános vitájában kedden a parlamentben.

Feltételes bizottsági igen a MÁV Cargo felvásárlására

2008.11.26.

Az Európai Bizottság az EU összefonódás-ellenőrzési rendelete alapján jóváhagyta, hogy az osztrák Rail Cargo Austria felvásárolja a magyarországi MÁV Cargót. A testület ugyanakkor feltételül szabta, hogy az osztrák cég kötelezettséget vállaljon „a GySEV-hez fűződő szerkezeti kapcsolatainak felszámolására és szerződéses kapcsolatainak felülvizsgálatára”.

Az LB bírái véleményezni kívánják az elnökhelyettesi pályázatokat

2008.11.25.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) bíráinak kétharmada csatlakozott ahhoz az aláírásgyűjtéshez, amelynek célja, hogy ők is véleményezhessék az elnökhelyettesi pályázatokat - tudatta a Magyar Bírói Egyesület az MTI-vel kedden.

Az IRM racionalizálni kívánja a TEÁOR számok használatát

2008.11.25.

Az igazságügyi tárca egy olyan átfogó törvényjavaslat-csomagot nyújtott be az Országgyűléshez, amely racionalizálni kívánja a TEÁOR számok használatát, illetve megoldást nyújt azok módosításakor. A törvényjavaslat egyik fő célja az, hogy a TEÁOR számok megváltozásakor vállalkozói oldalon ne keletkezzen felesleges teher, míg állami oldalon a lehető legegyszerűbb, leghatékonyabb rendszer kerüljön kialakításra.

Adóváltozások

2008.11.25.

Közel háromtucat törvényt érint az egyes adó- és járuléktörvények módosításáról címet viselő törvényjavaslat; az ehhez benyújtott 138 módosító indítványról kedden döntött a parlament, így már szinte véglegesnek tekinthetők a jövő évi adóváltozások.

AB - Alkotmányellenesek a bűnügyi nyilvántartás egyes rendelkezései

2008.11.25.

Alkotmányellenesek a bűnügyi nyilvántartás egyes rendelkezései több jogszabályban, ezért azokat megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) kedden kihirdetett határozatával.

Elfogadás előtt az ügyvédi reklámra vonatkozó új szabályozás

2008.11.25.

Másfél éves előkészítést és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal folytatott szakmai párbeszédet követően szeptember 19-én a Magyar Ügyvédi Kamara elnöksége ismételten tárgyalta az Etikai Szabályzat módosított szövegét.

APEH közlemény az ombudsman megkeresésére

2008.11.25.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz érkező ombudsmani megkeresések legtöbb esetben olyan konkrét, adó- és illetéküggyel kapcsolatos panaszok, amelyek jellemzően az adóhatóság valamely eljárását, illetve intézkedését, vagy az intézkedés elmaradását sérelmezik.

Magyarország jól halad a szolgáltatási direktíva átvételével

2008.11.25.

Magyarország 16 másik uniós tagállammal együtt tartani tudja a szolgáltatási irányelv végrehajtásának határidejét – derült ki abból a jelentésből, melyet a napokban hozott nyilvánosságra a BusinessEurope.

Országgyűlés - Törvénymódosítás a szakképzési hozzájárulásról

2008.11.25.

A szakképzés versenyképességének növelését és a szakmunkáshiány csökkentését segítheti elő a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény módosítása - mondta a szociális tárca államtitkára az előterjesztés expozéjában hétfőn a parlamentben.

Országgyűlés - A külföldre utazásról szóló törvény módosítása

2008.11.25.

A digitalizált ujjlenyomatot is tartalmazó biometrikus útlevelekre vonatkozó rendelkezéseket foglalja össze a külföldre utazásról szóló törvény módosítása, és azt is, hogy nemcsak a 14 éven felettiek, hanem már az újszülöttek is kapnának személyi igazolványt, mivel az uniós országok többségébe ezzel az okmánnyal is lehet utazni - mondta az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára az előterjesztés általános vitájában hétfőn este az Országgyűlésben.

Országgyűlés - Btk.-módosítás az állatkínzás szigorúbb büntetéséről

2008.11.25.

A büntetőjog elismeri, hogy az állat érző lény, így nem lehet indifferens, hogy szenvedése milyen mértékű, a büntetés céljainak eléréséhez így szükséges, hogy a jogalkotó tegye lehetővé a súlyosabb büntetés kiszabását is - ismertette Bárándy Gergely (MSZP) hétfőn az Országgyűlésben a büntető törvénykönyv (Btk.) azon módosítását, amely szigorúbban büntetné az állatkínzást.

Országgyűlés - Előadó-művészeti törvény

2008.11.25.

Gyűjtőfunkciót tölt be az előadó-művészeti törvény, hiszen nevesíti a támogatási forrásokat és a kiemelt támogatási célokat is, valamint az ágazati szabályozás hiányát is rendezi - mondta Csák Ferenc kulturális államtitkár az előterjesztés részletes vitáját lezáró felszólalásában kedden éjszaka a parlamentben.

Kedden dől el, hogyan folytatódik a cseh ratifikáció

2008.11.25.

A svéd parlament csütörtök éjszaka elsöprő többséggel ratifikálta a Lisszaboni Szerződést. Az írek mellett még a csehek, a lengyelek és a németek ratifikációs eljárása nem fejeződött be. A cseh alkotmánybíróság ítélete keddre várható.

Ombudsman - A fogyatékosoknak több segítséget kell adni jogaik érvényesítéséhez

2008.11.25.

A fogyatékossággal élőknek több segítséget kell adni ahhoz, hogy ugyanúgy érvényesíthessék a jogaikat, mint mások - mondta az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hétfőn Budapesten, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége által szervezett konferencián.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000