Hír archívum: 2008. november

Más hónap

Strasbourgban 43 ügyben marasztalták el Magyarországot egy év alatt

2008.11.19.

Negyvenhárom ügy miatt marasztalta el a magyar államot 2007 és 2008 szeptembere között a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága - írja a Magyar Hírlap.

Több tucat műhibaper megszűnt kórházak ellen

2008.11.19.

Több tucat műhibaper van folyamatban olyan kórházak ellen, amelyek már nem is léteznek - írja a Magyar Nemzet.

Fókuszban az egészségügy

2008.11.19.

Az Országgyűlés ma megkezdi az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat általános vitáját. Szó lesz mindemellett a távoltartás intézményéről, és a szociális tárgyú törvények módosításáról.

A Győri Ítélőtábla elnöke az új főbírójelölt

2008.11.18.

A Győri Ítélőtábla elnökét, Havasiné Orbán Máriát jelöli az államfő a Legfelsőbb Bíróság elnökének - értesült kedden az MTI. Az információt az MDF megerősítette.

Baja Ferenc az ügyfélbarát közigazgatás megvalósításáról

2008.11.18.

Az ügyfélbarát közigazgatás megvalósítását szolgája két ikertörvény, amelyet a kormány együtt fogadott el, terjesztett a parlament elé - jelentette be Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, közigazgatásért felelős kormánybiztos a keddi budapesti kormányszóvivő tájékoztatón.

Hiánycikk volt az akciós termék a Metronál

2008.11.18.

A fogyasztók megtévesztésére alkalmas volt a Metro Kft. egyik, idén januári akcióját népszerűsítő reklámújság – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Emiatt a nagykereskedelmi társaságnak 5 millió forint bírságot kell fizetnie.

Pénzbüntetésekkel védenék a szlovák nyelvet

2008.11.18.

A szlovák kulturális minisztérium pénzbüntetéseket javasol kiszabni a jövő év júliusától, az államnyelvtörvényt be nem tartókkal, illetve az az ellen komolyan vétőkkel szemben – számol be a parameter.sk. Ezt a nyelvi kultúra hanyatlásával indokolja a tárca.

Korlátozások a bolgár és a román munkavállalókkal szemben

2008.11.18.

Magyarország 2009. január 1. után sem szándékozik teljesen megnyitni munkaerőpiacát a bolgár és a román munkavállalók előtt – derül ki az Európai Bizottság kedden elfogadandó jelentéséből, amely a szabad munkavállalás helyzetét veszi górcső alá az Európai Unióban.

Adópolitika - az uniós országok adóváltoztatásai

2008.11.18.

Az Európai Unió tagországai vegyes összképet mutatnak, ha egyenként szemügyre vesszük, mennyire törekednek az adószabályok módosításával is reagálni a nemzetközi pénzügyi - és a kibontakozóban levő reálgazdasági - válságra.

Hatékonyabb fellépést sürgetett a szélsőségesek ellen a miniszterelnök

2008.11.18.

Hatékonyabb fellépést sürgetett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hazai szélsőségesek ellen, és ezt azért tette, mert amíg ez hiányzik, addig a magyar diplomácia is nehezebben tud érvelni a Szlovákiával kialakult vitákban - mondta Lakner Zoltán politológus hétfőn az MTI-nek.

Szavazott a Tisztelt Ház

2008.11.18.

Az Országgyűlés hétfői határozatai állami gazdálkodásról, környezetvédelemről, vasúti közlekedésről, népszavazásról, a Magyar Fejlesztési Bankról, a tőkepiacról, szerzői jogi kérdésekről, és a Nemzeti Civil Alapprogramról.

Kondorosi Ferenc - Korrupció elleni testület felállítását tervezi a MeH

2008.11.18.

Korrupció elleni testület felállítását tervezi a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) - erről Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság programért felelős kormánybiztos beszélt hétfőn az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

TISPOL-ellenőrzés Csongrád megyében - Ittas sofőrt és túlsúlyos járműveket is találtak

2008.11.18.

Ittas sofőrt, helikoptert szabálytalanul szállító kamionost és hatvan tonna túlsúllyal közlekedő tehergépjárművet is kiszűrtek a Csongrád megyei rendőrök és a társszervek a nemzetközi TISPOL-ellenőrzés során - közölte a megyei főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának főelőadója hétfőn Szegeden.

A jövedéki adókról szavaz az EP

2008.11.18.

Az EP gazdasági szakbizottsága alapvetően támogatja az Európai Bizottság terveit a jövedéki adók szabályainak felülvizsgálatáról. A képviselők egyértelműbbé tennék a szöveget, és meghatároznák, mikor vásárolhatnának az utasok vámmentes üzletekben. Arról is dönthetnek, szükséges-e megszabni, mennyi alkoholt, illetve dohányterméket vihetnek át a határokon a polgárok.

Bauer Edit - Egyenlő bért a nőknek és férfiaknak

2008.11.18.

Ugyanazért a munkáért a nőknek ugyannyi bért kell kapniuk, mint a férfiaknak – véli az EP nőjogi szakbizottsága. A képviselők semleges munkaköri kategóriákat vezetnének be, rendszeresen ellenőriznék a béreket, büntetnék a diszkrimináló cégeket, és például bevezetnék az egyenlő fizetések napját, amikor a férfiak és a nők ugyanannyi bért kapnának. A Bauer Edit (néppárti, Szlovákia) által jegyzett jelentést hétfői strasbourgi plenáris ülésén vitatja meg az EP.

Kékkártya: magasan képzett munkavállalók az EU-ban

2008.11.18.

Több szakmai tapasztalathoz kötnék a „kék kártya” kiadását a magasan képzett külföldi munkavállalók számára az EP-képviselők. Meghosszabbítanák ugyanakkor a kártya érvényességét, és a tagállamokra bíznák, hány kártyát kívánnak kiadni egy évben. A konzultációra felkért EP a szerdai plenáris ülésen vitázik a képzett külföldiek munkavállalásának megkönnyítéséről szóló jelentésről.

Könyvek média- és versenyjogról - A HVG-ORAC Kiadó és a Réczicza White & Case LLP könyvbemutatója

2008.11.17.

A HVG-ORAC Kiadó és a Réczicza White & Case LLP 2008. november 28-án Tóth András és Polyák Gábor új könyveit mutatja be Budapesten.

Kiserdő és a NATO-értekezlet – az ombudsman a rendőrségről, az önkormányzatokról és a hajléktalanokról

2008.11.17.

Az alapjogok védelmét biztosították a XIX. kerületi Rendőrkapitányság rendőrei azzal, hogy a NATO védelmi minisztereinek budapesti találkozója előtt tájékoztatták a kúttói erdő hajléktalanjait az ellátási- és szálláslehetőségekről. Aggályos azonban egyes önkormányzatok és az erdő vagyonkezelőjének álláspontja - állapította meg az ombudsman.

Elhalasztották Toller László gondokság alá helyezési ügyének tárgyalását

2008.11.17.

Elhalasztotta a Szigetvári Városi Bíróság a két évvel ezelőtti autóbalesete óta kómában fekvő Toller László szocialista politikus gondnokság alá helyezési ügyének tárgyalását: a per november 19. helyett a jövő év januárjában kezdődik - közölte a Baranya Megyei Bíróság szóvivője az MTI-vel hétfőn.

Haditechnikai szakértőt rendeltek ki az UD Zrt. ügyében

2008.11.17.

Haditechnikai szakértő kirendeléséről döntött a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az UD Zrt. ügyében; az erről szóló határozatot a napokban kézbesítették az érintetteknek - tájékoztatta az MTI-t hétfőn a cég jogi képviselője.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2008.11.17.

Hosszú hónapok egyeztetéseit követően a héten végre megállapodás születhet a közös agrárpolitika állapotfelméréséről. A Parlamentben többek között szavaznak az iskolásoknak juttatandó ingyenes gyümölcsökről, a kékkártya-irányelvről, de szó esik majd a gazdasági válságról is.

Az Európai Bíróság munkaprogramja (2008. november 17-től 28-ig)

2008.11.17.

A 2008. november 17-től 28-ig tartó munkahéten többek között az állampolgárságon alapuló hátrányos megkülönböztetés tilalma, a nyelvi sokféleség védelme, a katonai felszerelések vámmentességének engedélyezése, az állami támogatások visszafizettetése kerülnek terítékre az Európai Bíróság munkarendjében.

Speciális bíróság előtt a szlovák maffiavezérek

2008.11.17.

Három olyan bírósági per is folyik Szlovákia különböző bíróságain, amelyben a vádlottak padján ülőknek szervezett bűnözői körökben a közelmúltban elkövetett gyilkosságokért kell felelniük.

Egy helyben állnak

2008.11.17.

A szabadalmi hivatalok és az érdekelt piaci és kormányzati szereplők évek óta tárgyalnak a szabadalmi szabályozás átalakításáról, egy vonatkozó nemzetközi megállapodás kidolgozása azonban egyelőre esélytelennek tűnik.

Egymástól távol eső települések is tartozhatnak majd egy körjegyzőséghez

2008.11.17.

Könnyítenék a csatlakozást a körjegyzőségekhez és felpuhítanák a jelenleg hatályos szigorú szabályozást is annak érdekében, hogy ne csak az egymással határos települések hozhassanak létre közös hivatalokat - írta a szombati Népszava az önkormányzatokért is felelős tárcától szerzett értesülésére hivatkozva.

Országgyűlés - Pénzügyi törvények a napirenden

2008.11.17.

A jövő évi költségvetés és az adótörvények vitája folytatódik ma az Országgyűlésben, amely a bankmentő csomagról is dönthet.

Mától vízummentesen utazhatnak a magyarok az Egyesült Államokba

2008.11.17.

Mától hét újabb ország, köztük Magyarország állampolgárai utazhatnak vízummentesen az Egyesült Államokba.

TOP 10-es és TOP 100-as bűnözőt fogott el a rendőrség

2008.11.17.

Két férfit fogott el a rendőrség a héten, egyikük a TOP 10-es, másikuk a TOP 100-as körözési listán szerepelt, mindketten a fővárosban, igazoltatás után akadtak horogra - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szombaton az MTI-vel.

A közös jogkezelők monopolhelyzetének megszüntetését szorgalmazzák szakmai szervezetek

2008.11.17.

A közös jogkezelők monopolhelyzetének megszüntetését szorgalmazza az INFOMEDIÁTOR és a DIGIT-e a szerzői jogi törvény módosításakor, mert a jelenlegi helyzet ellentétes az uniós előírásokkal és sok milliárdos bevételkiesést okoz a költségvetésnek.

Közpénzügyek és válság

2008.11.14.

Nincs minden rendben a hazai közpénzügyi szabályozással. A közelmúlt gazdasági és pénzügyi problémái megerősítették: a közpénzügyi reformokkal nem szabad késlekedni. Bemutatjuk a kérdéskörrel foglalkozó törvényjavaslatokat.

A büntető törvénykönyv változása ellen tiltakoznak a cseh újságírók

2008.11.14.

Tiltakoznak a vezető cseh napilapok, hírmagazinok és televíziók az új büntető törvénykönyv azon paragrafusa ellen, amely büntetés terhe alatt megtiltja a rendőrségi lehallgatások nyilvánosságra hozatalát.

Rendőri jogsértés miatti panaszok - Interjú Kaltenbach Jenővel, az FPT elnökével

2008.11.14.

A Független Rendészeti Panasztestület működését szabályozó törvény számos pontja módosításra szorul – mondta a Magyar Hirlapnak Kaltenbach Jenő, a testület elnöke.

ORTT - Együttműködik a magyar és a román médiahatóság

2008.11.14.

Várhatóan még az idén együttműködési megállapodást ír alá a magyar és a román médiahatóság vezetője; a kooperáció nyitott, így akár közép-európaivá is bővülhet - közölte az MTI-nek nyilatkozva Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke.

Több ezer magyar szavazat is elveszhet a romániai parlamenti választásokon

2008.11.14.

Több ezer magyar szavazat is elveszhet a november 30-i romániai parlamenti választásokon amiatt, hogy az egyéni választókerületi rendszer bevezetésével csak az otthon tartózkodók élhetnek szavazati jogukkal.

Rabosított újságíró - A lapkiadók megnyugvással fogadták a döntést

2008.11.14.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) megnyugvással vette tudomásul, hogy a hatóságok megszüntették az RTL Klub oknyomozó újságírója ellen indított eljárást - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.

Nehezebb lesz kijátszani a kamatadót

2008.11.14.

Az Európai Bizottság csütörtökön elfogadta a kamatadóról (banki megtakarítások után fizetett adóról) szóló irányelv módosítását. A testület ezzel bezárná a meglévő kiskapukat, és megnehezítené azok dolgát, akik ki akarnak bújni az adófizetés kötelezettsége alól.

Újpest kontra Sziget - birtokháborítást követett el a fesztivál

2008.11.14.

Birtokháborítást követett el a Sziget fesztivált szervező cég 2007-ben azzal, hogy a megengedett határértéknél magasabb volt a zajszint Újpesten - mondta ki a IV., XV. kerületi bíróság csütörtökön kihirdetett, nem jogerős ítéletében. A szervezők szerint a fesztivál megrendezését az ítélet nem veszélyezteti.

Az Alkotmánybíróság november 17-18-i teljes ülésének napirendje

2008.11.13.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülése elé kerül a bűnügyi nyilvántartásról és a hatósági erkölcsi bizonyítványról szóló 1999. évi LXXXV. törvény egyes rendelkezéseinek alkotmányosságát elemző határozattervezet.

A foglalkoztatásban a leggyakoribb a diszkrimináció

2008.11.13.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) hivatalból nem indíthat eljárást a diszkriminatív álláshirdetések feladói ellen, ha az álláskeresők ilyen hirdetéssel találkoznak, tegyenek bejelentést a hatóságnak - mondta Demeter Judit, az EBH elnöke a kormányzati portál on-line fogadóóráján csütörtökön.

Szinte kizárt egy összeurópai népszavazás

2008.11.13.

Nagyon kevés az esély arra, hogy egy valamennyi tagországra kiterjedő népszavazáson döntsenek az unió polgárai az EU jövőjét érintő, alkotmányos kérdésekben - vélték az Európai Parlament által szervezett konferencia résztvevői. A tanácskozás résztvevői megpróbáltak arra is választ találni, hogy miért csökken folyamatosan az EP-választásokon a részvételi arány.

Vizsgálatot indított az adatvédelmi biztos egy PM-rendelet ügyében

2008.11.13.

Vizsgálatot indított a Pénzügyminisztérium (PM) egyik rendelete ügyében Jóri András adatvédelmi biztos; a rendelet szerint novembertől az APEH-nél csak azzal a személlyel létesíthető közszolgálati jogviszony az adathozzáférés szempontjából védett munkakörökben, aki részt vett pszichikai alkalmassági vizsgálaton, és akinek az intelligencia hányadosa (IQ) nem alacsonyabb 90-nél.

Bírságolási jogkör az adatvédelmi biztosnak

2008.11.13.

Jóri András kívánatosnak tartja, hogy a magyar adatvédelmi biztos is bírságolási jogkört kapjon; ezt csütörtöki sajtóbeszélgetésén mondta Budapesten az adatvédelmi biztos.

A Lisszaboni Szerződés jóváhagyására szólították fel Prágát

2008.11.13.

Az Európai Parlament delegációja Prágában próbálta rávenni a cseh vezetést a Lisszaboni Szerződés mielőbbi ratifikációjára, miután kiderült, hogy az alkotmánybíróság elhalasztotta döntését Szerződés alkotmányossági vizsgálatával kapcsolatban.

Új termékdíj-szabályozás a környezet védelme érdekében

2008.11.13.

A hulladékmennyiség csökkenését és a fogyasztói szemlélet változását kívánja ösztönözni a környezetvédelmi tárca az új termékdíj törvénnyel, amelyet hétfő esti ülésén fogadott el az Országgyűlés. Az újratölthető italcsomagolások termékdíj-mentessége mellett a termékdíj egy részét kell csak megfizetnie annak a gyártónak és forgalmazónak, aki vállalja, hogy a csomagolást visszagyűjti és hasznosítja. Egységessé válik az eddig italfajtánként eltérő díjtétel, és csökken az adminisztráció is.

Alkotmányügyi bizottság - kihelyezett ülés a Fővárosi Ítélőtáblán

2008.11.13.

A Fővárosi Ítélőtáblán tartott kihelyezett ülést az Országgyűlés Alkotmányügyi, Igazságügyi és Ügyrendi Bizottsága szerdán; a résztvevők egyetértettek abban, hogy szükség van a közigazgatási perekben kialakult hatásköri és illetékességi szabályok felülvizsgálatára - tájékoztatta a testület és az ítélőtábla közös közleményben az MTI-t.

Rabosított újságíró - Kondorosi Ferenc szerint nem bűntett Polgár oknyomozása

2008.11.13.

Polgár Géza, az RTL Klub riportere csak formailag követte el a közokirat-hamisítást azzal, hogy hamis orvosi igazolással kért és kapott parkolási engedélyt - mondta el a csütörtöki Népszabadságnak az Új rend és szabadság kormánybiztosa.

Januártól közjegyző segítségével gyorsíthatók a perek

2008.11.13.

A közjegyzők januártól előzetes bizonyítást végezhetnek, amelynek során helyszíni szemlét tarthatnak, tanúkat hallgathatnak meg, és akár igazságügyi szakértőt is kirendelhetnek - írta a csütörtöki Világgazdaság.

Székhely másik tagállamban?

2008.11.13.

Főtanácsnoki álláspont szerint az egyik tagállamban bejegyzett társaság áthelyezheti székhelyét egy másik tagállamba. A Szegedi Ítélőtábláról érkezett Cartesio ügyben 2008. december 16-án ítéletet hirdet az Európai Bíróság.

A myvu.hu, valamint a piroska.hu domain-nevek regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panaszok

2008.11.13.

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tanácsadó Testületének állásfoglalása szerint a myvu.hu, valamint a piroska.hu domain-ek delegálására vonatkozó igény teljesíthető.

Az államfő normakontrollt kért az Ab-től az egységes agrártámogatási törvényről

2008.11.13.

Sólyom László köztársasági elnök véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak (Ab) az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer bevezetéséről és működtetéséről szóló törvényt - közölte az államfő hivatala szerdán az MTI-vel. Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke szerint az államfő osztotta pártja aggályait. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) tiszteletben tartja a köztársasági elnök döntését és várja az Alkotmánybíróság állásfoglalását - mondta a hírre reagálva Dékány András, a tárca szóvivője.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000