Hír archívum: 2008. november

Más hónap

Rekordösszegű kartellbüntetés a síküveggyártóknak

2008.11.13.

Az Európai Bizottság szerdán közel 1,4 milliárd euróra büntetett meg négy síküveggyártót, amiért a cégek illegális együttműködés keretében felosztották egymás között a piacot és bizalmas üzleti információkat osztottak meg egymással.

Új veszélyekre figyelmeztet az adatvédelmi biztos - Interjú Dr. Jóri Andrással

2008.11.13.

Tíz hónap szünet után augusztusban az Országgyűlés végre megválasztotta az új adatvédelmi biztost. A korábban is ezen a szakterületen tevékenykedő Jóri András a Magyar Hirlapnak adott interjúban az asztalán fekvő nagyobb ügyek mellett beszélt az átlagembereket érintő mindennapi problémákról, melyekkel elsősorban az informatika terjedése miatt kell szembenéznünk.

A hitelminősítő intézetekre vonatkozó szabályok elfogadására tett javaslatot a Bizottság

2008.11.12.

Az Európai Bizottság javaslatot tett a hitelminősítő intézetekről szóló rendelet elfogadására. A javaslat a pénzügyi válság kezelésére irányuló javaslatcsomag része és kiegészíti a Bizottságnak a „Szolvencia II” irányelvre, a tőkekövetelmény-irányelvre, a betétbiztosítási rendszerekről szóló irányelvre és a számviteli jogszabálycsomagra vonatkozó javaslatait. Az új szabályokat úgy alakították ki, hogy lehetővé tegyék jó minőségű hitelminősítések biztosítását, amelyekben nem tükröződnek a minősítési üzletágra jellemző érdekellentétek.

Fúzió a CBA üzletláncon belül

2008.11.12.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezi, hogy a PALÓC Nagykereskedelmi Kft. megvásárolja a VEVŐÉRT Kereskedelmi Kft. teljes üzletrészét.

Bevásárolnak a pártok - Kedvezményes hitelt tesz lehetővé a vagyontörvény

2008.11.12.

A vételi szándék bejelentésére megszabott határidő lejárt, és mind az öt parlamenti párt élt azzal a vagyontörvényben rögzített lehetőséggel, amelynek révén kedvezményesen juthatnak hozzá pártingatlanjaikhoz. Száztizenöt ingatlanról született adásvételi szerződés, csaknem kétmilliárd forint értékben.

Rabosított újságíró - az ügyészség szerint nem ők utasítottak

2008.11.12.

Nem az ügyészség utasítására gyanúsította meg a rendőrség az RTL Klub riporterét - derül ki a Fővárosi Főügyészség sajtóirodája által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményből. A BRFK kedd délutáni közleményében azt írta: ügyészségi utasításra történt a gyanúsítás.

A szakszervezet és a hallgatók továbbra is kifogásolják a felsőoktatási törvényjavaslatot

2008.11.12.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) továbbra sem tartja támogathatónak a felsőoktatási törvény módosítását, különösen a vagyongazdálkodás jelenleg tervezett szabályozását - mondták el a két szervezet képviselői a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács keddi ülése után az MTI-nek.

Örvényben a médiatörvény tervezete

2008.11.12.

Úgy tűnik, hogy hiába volt az ötpárti erőfeszítés: a parlamenti erők a nyilvánosság felháborodása nyomán meghátrálni látszanak saját médiatörvény-tervezetüktől, amely médiahatóságot állítana föl, illetve növelné a politika befolyását a közmédiumokra - írta a szerdai Népszabadság.

Országgyűlés - Módosul a Magyar Fejlesztési Bankról szóló törvény

2008.11.12.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) közvetlenül segíthetné a gazdákat a közraktározáshoz szükséges hitelekkel - mondta Herbály Imre (MSZP), az MFB-ről szóló törvény módosításával kapcsolatos önálló indítvány előadójaként, kedd délután a parlamentben.

Az apának adott igazat az európai uniós bíróság

2008.11.12.

Az apai jogaiért küzdő Mezey Tamásnak adott igazat a magyar állammal szemben a múlt héten a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága. A nemzetközi testület szerint vészesen elhúzódott egy feje tetejére állított apasági per.

TASZ kontra ORFK - A rendőrség belső utasításai közérdekű adatok a tábla döntése szerint

2008.11.11.

Közérdekű adatok a rendőrség belső utasításai - mondta ki jogerősen a Fővárosi Itélőtábla a Társaság a szabadságjogokért (TASZ) kontra Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) perben kedden. A jogvédő szervezet két éve, a 2006. őszi fővárosi zavargások kapcsán kérdezett rá egyes rendőri intézkedések jogszerűségére.

Kisebbségi ombudsman - A rendőrségnek is sokat kell tennie a diszkrimináció ellen

2008.11.11.

A rendőrségnek is részt kell vennie a diszkrimináció elleni küzdelemben: ennek meg kell nyilvánulnia az alkalmazottak felvételében, a munkahelyi előmenetelben, és fontos az etnikai arányt javító humánpolitikai és képzési tervek megalkotása - mondta Kállai Ernő kisebbségi ombudsman kedden Budapesten sajtótájékoztatón, ahol a rendőrségnél végzett átfogó, féléves vizsgálatának eredményeit és az ezzel kapcsolatban megfogalmazott javaslatait összegezte.

Szoftverhasználat szabadon és illegálisan

2008.11.11.

Szoftverjogi kérdések kerültek napirendre a Jogi Fórum 2008. november 6-án megrendezett konferenciáján Budapesten. Ügyvédek, védői és sértetti jogi képviselők, igazságügyi szakértők és egy büntetőbíró tárták fel a terület problematikáját.

Újabb kartellpereket nyert meg jogerősen a GVH

2008.11.11.

Az elmúlt néhány hónapban több jelentős pert nyert jogerősen a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy a versenyhatóság jogerősen büntette meg összesen több mint 1,3 milliárd forintra a vidéki útépítések során kartellező vállalkozásokat és a versenyhatóság jogszerűen marasztalta el kartellezésért a gázszigetelésű nagyfeszültségű elektromos kapcsolókat gyártó cégeket is. A GVH jogerősen nyert két nagy összegű bírság kiszabásával végződő, fogyasztók megtévesztése illetve erőfölénnyel való visszaélés miatt indult eljárás ügyében is.

Európai Számvevőszék - Magas a hibaarány az uniós kifizetéseknél

2008.11.11.

Tökéletesíteni kell az uniós felügyeleti és kontrollrendszereket – áll az Európai Számvevőszék hétfőn ismertetett hitelesítő véleményében. A jelentés mindemellett a szabályozás egyszerűsítését javasolja.

Országgyűlés - Általános vita a jegybanktörvény módosításáról

2008.11.11.

A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosításának két oka van, a mostani változtatás a törvénynek egy-egy részét érinti - közölte a Pénzügyminisztérium államtitkára hétfőn az Országgyűlésben a jegybankról szóló törvény módosításának általános vitájának elején.

Országgyűlés - Általános vita a közpénzek átláthatóságáról

2008.11.11.

A közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvénymódosítási javaslat célja a helyi szintű, valamint az önkormányzat és az egyházak közötti támogatási rendszerek működésének biztosítása, illetve az érintettek részvétele a döntés előkészítési folyamatban; erről az előterjesztők egyike, a szocialista Mester László beszélt keddre virradó éjjel az Országgyűlésben.

Rabosítottak egy riportert egy oknyomozó riport kapcsán

2008.11.11.

Rabosították az RTL Klub munkatársát az uniós mozgássérült parkoló igazolványok hamisításáról készített riportja kapcsán a BRFK-n kedden.

Anyagi biztonságot ígérnek a korrupció felfedőinek

2008.11.11.

Egy nagyobb közbeszerzésnél az esetleges korrupció leleplezésével sok milliárd forintot lehet megtakarítani, a készülő korrupcióellenes stratégia szerint viszont ebből néhány százalékra maga a korrupció felfedője tarthat igényt - írta a keddi Népszabadság.

Két népszavazási kezdeményezést hitelesített az OVB

2008.11.11.

Két magánszemély népszavazási kezdeményezését hitelesítette az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfő esti ülésén; az egyik az elektromos szolgáltatás rendelkezésre állási díjáról, a másik a szerencsejátékok veszélyeiről kérdezné meg az embereket.

Sikkasztás miatt börtön és eltiltás egy zalai ügyvédnek

2008.11.11.

Hat rendbeli sikkasztás, valamint magánokirat-hamisítás miatt nem jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte hétfőn a Zalaegerszegi Városi Bíróság azt a hévízi ügyvédnőt, aki több tízmillió forintos kárt okozott ügyfeleinek.

Módosuló adótörvények

2008.11.11.

Mind az idén, mind jövőre gyorsítani kell a hiánycsökkentést, az egyensúlyjavítást, az államháztartás finanszírozási igényének mérséklését - jelentette ki a pénzügyminiszter az egyes adó- és járuléktörvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájának elején.

Hűtlenségi teszt - visszaélés személyes adatokkal

2008.11.11.

DNS-teszttel buktat le hűtlen partnereket egy budapesti cég, a szolgáltatás egyre népszerűbb, annak ellenére, hogy jogvédők szerint a féltékeny ügyfelek személyes adatokkal élnek vissza - írta a keddi Népszabadság.

Elfogadták a Robin Hood-adót

2008.11.11.

Az Országgyűlés hétfőn 190 igen szavazattal, 184 ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényt, az úgynevezett Robin Hood-adót, amelynek alapján jövőre 8 százalékos különadót kell fizetniük a nagy energiaellátó és -kereskedő cégeknek.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2008.11.10.

A Bizottság sűrű hét elé néz: adózással, halászattal és energiaüggyel kapcsolatos javaslatokat mutatnak be a biztosok, a parlamenti képviselőcsoportok pedig a jövő heti strasbourgi plenárisra készülnek. Pénteken újra tárgyalóasztalhoz ülnek az EU és Oroszország képviselői.

Az EP szigorítaná a játékok biztonsági követelményeit

2008.11.10.

Az Európai Parlament belső piaci bizottsága csütörtöki (2008. november 7.) ülésén támogatásáról biztosította azt a javaslatot, amely a játékok gyártóit szigorúbb biztonsági előírások betartására kötelezné.

Rehabilitálják a görbe uborkát?

2008.11.10.

Minden bizonnyal az Európai uniós jogszabályok egyik legismertebbje az uborkák görbületét szabályozó előírás. A híres-hírhedt szabályozás azonban hamarosan a múlté lehet, így a szokatlan alakú zöldségek és gyümölcsök visszakerülhetnek a boltok polcaira.

Szociális ellátást érintő jogszabály-módosítást követelnek a kistérségek

2008.11.10.

A somogyi kistérségek kezdeményezték a szociális ellátásokról szóló törvény módosítását, életszerűtlennek és alkotmányos szempontból aggályosnak tartva a hamarosan életbe lépő, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást érintő új rendeletet, de eddig nem kaptak választ beadványukra - számolt be Bezeréti Katalin, a Balatonföldvári Többcélú Kistérségi Társulás elnöke az MTI-nek vasárnap.

A Robin Hood-adóról szavaz a Ház

2008.11.10.

A távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről, azaz a Robin Hood-adóról szóló törvényjavaslatról szavaz mai ülésén az Országgyűlés.

Ingyenprogram a gyerekek biztonságos internetezéséért

2008.11.10.

A gyerekeket interneten érő zaklatás és a káros vagy nem nekik való tartalmak kiszűrése érdekében Biztonságos Böngészésért (BB) néven szűrőprogramot fejlesztett ki egy civil tömörülés a Budapesti és az Országos Rendőr-főkapitányság támogatásával; az ingyenes programot Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya és Schiroky Vilmos, a BB projektkoordinátora mutatta be szombaton, Budapesten.

Az új Polgári Törvénykönyvről szóló törvényjavaslat

2008.11.10.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közzétette az új Ptk-ról szóló T/5949 számú törvényjavaslatot, és a javaslathoz benyújtott módosító indítványokat.

Top-listás bűnözőt adtak át a francia hatóságok

2008.11.10.

A francia hatóságok fogtak el és adtak át a dunaújvárosi nyomozóknak egy lízingcsalás miatt körözött, s az ORFK Top 100-as listája alapján a legkeresettebb bűnözők közé sorolt férfit - közölte a rendőrség pénteken az MTI-vel.

Kondorosi Ferenc - Korrupcióellenes stratégia kerül a kormány elé

2008.11.07.

A közlekedésbiztonság javulását tartja munkája legnagyobb eredményének Kondorosi Ferenc. Az Új rend és szabadság program kormánybiztosa elmondta: a hónap végén a kormány elé kerül a korrupcióellenes stratégia.

Kétnapos ülést tart jövő héten a Parlament

2008.11.07.

A képviselők szavaznak többek között a Robin Hood-adóról, a közrend és igazságszolgáltatás védelme érdekében szükséges törvénymódosításokról és az emberi méltóságot sértő cselekményekkel kapcsolatos javaslatról.

Megszüntette Tasnádi Péter házi őrizetét a bíróság

2008.11.07.

Megszüntette az életveszélyt okozó testi sértéssel és más bűncselekményekkel vádolt Tasnádi Péter házi őrizetét a bíróság és vele szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el; az indoklás szerint azért, mert Tasnádi annyit jár bíróságra és orvoshoz, hogy egyébként sem tud érvényesülni a házi őrizet.

A kisebbségi ombudsman átfogó vizsgálatot végzett a rendőrségnél

2008.11.07.

Kemény megfogalmazásokat tartalmaz, sok helyen komoly problémákra hívja fel a figyelmet az a vizsgálati jelentés, amelyet a kisebbségi ombudsman végzett a rendőrség működéséről; a kisebbségi biztos a vizsgálat alapján a rendőri vezetésnek, a rendészeti miniszternek és a kormánynak is számos ajánlást fogalmazott meg - tudta meg az MTI pénteken az országgyűlési biztos hivatalában.

Méregtelenítő és biorezonanciás készülékek miatt büntetett a GVH

2008.11.07.

Négy vállalkozásra összesen 4,5 millió forint bírságot szabott ki a fogyasztók megtévesztése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A cégek ugyanis gyógyhatást tulajdonítottak az általuk forgalmazott készülékeknek, ám állításaikat megfelelő bizonyítékokkal nem tudták alátámasztani.

Hivatal és think tank

2008.11.07.

Az Állami Számvevőszék kiemelt fontosságú közjogi intézmény. Javaslatainak súlya kell, hogy legyen egy alkotmányos rendszerben. Számba vesszük az ÁSZ hivatalos és tudományos javaslatait, azok szellemi bázisát, és hasznosulását.

Modellértékű szabályozás születhet Szerbiában a kisebbségekről

2008.11.07.

A szerbiai nemzeti tanácsokról szóló törvény elfogadása visszaigazolná a délvidéki magyarság elmúlt két évtizedben megfogalmazott törekvéseit - nyilatkozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke csütörtökön az MTI-nek. Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter szerint a törvény modellértékű szabályozást jelenthet.

Fogyatékosok parlamenti napja - Ombudsmani képviseletet javasolnak

2008.11.07.

A fogyatékosok ombudsmani képviseletének megvalósítását javasolták a fogyatékos emberek parlamenti napján csütörtökön - tájékoztatta Vidorné Szabó Györgyi, az Országgyűlés ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának elnöke az MTI-t.

Az adótörvények módosítását kezdi tárgyalni ma a Ház

2008.11.07.

A jövő évi költségvetést megalapozó egyes törvények módosítását kezdi tárgyalni ma az Országgyűlés.

Kaposvár a második a tőkevonzó jogalkotásban

2008.11.07.

Jobb eséllyel juthatnak beruházásokhoz azok a megyei jogú városok, amelyek tudatosabban élnek jogalkotási lehetőségeikkel - írta pénteken a Somogyi Hírlap az IR Consulting közjogi tanácsadó társaság tanulmányára hivatkozva.

Zuschlag-per - A bíró megtiltotta a tárgyalás élő közvetítését

2008.11.07.

A Zuschlag-per pénteki tárgyalási napjának kezdetén Fodor Endre tanácsvezető bíró határozatban tiltotta meg a per kép- és hanganyagának egyenes közvetítését.

Magáncélú letöltésnél a jelenlegi szabályozás maradjon hatályban

2008.11.07.

A magáncélú letöltésnél, másolásnál a jelenlegi szabályozás maradna hatályban a szerzői jogi törvényben - ezt javasolja Varga László és Hajdu Attila, az MSZP két országgyűlési képviselője, akik csütörtökön Budapesten tartottak sajtótájékoztatót. Pettkó András (MDF) közölte: mivel ő már korábban benyújtott hasonló módosító javaslatokat, ezért pártja támogatni tudja a szocialista indítványt is.

Kibeszélő show-k: együttműködik az ombudsman és az ORTT

2008.11.07.

Együttműködik a kibeszélő show-k jogszerűségének vizsgálatában az ombudsman hivatala és a médiahatóság - állapodott meg csütörtöki közös közleményük szerint Jóri András, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa és Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke.

Megkezdődött a Tomcat ellen közveszélyokozás miatt indított per

2008.11.06.

Megkezdődött a Tomcat néven publikáló blogger, Polgár Tamás ellen közveszélyokozás előkészülete, valamint robbanóanyaggal és robbantószerrel visszaélés miatt indított per a Pesti Központi Kerületi Bíróságon csütörtökön; a vádirat szerint Tomcat társaival egy tavaly májusi, a II. világháború befejezésének évfordulójára meghirdetett budapesti rendezvényt akart megzavarni robbantással.

Szegedi betegcsere-ügy: Részben megváltoztatta a Legfelsőbb Bíróság a másodfokú ítéletet

2008.11.06.

Részben megváltoztatta a Legfelsőbb Bíróság csütörtökön a Csongrád Megyei Bíróság a szegedi betegcsere-ügyben hozott ítéletét: az elsőrendű vádlott beteghordó nyolchónapnyi, egy év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetését helybenhagyta, a másodrendű vádlott szakápolót azonban felmentette a foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségének vádja alól - tájékoztatta Ábrahám László ügyvéd az MTI-t.

Aggályos motozási szabályok

2008.11.06.

Az Alkotmánybíróság (Ab) 2008. november 4-én hozott határozata alkotmányellenesnek minősítette a rendőrségi fogdák rendjéről szóló 19/1995. (XII. 13.) BM rendelet 16. § (1) bekezdését, ezért azt 2009. június 30-i hatállyal megsemmisítette.

Az Alkotmánybíróság november 10-11-i teljes ülésének napirendje

2008.11.06.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülése elé kerül a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 84. § (10) bekezdésének alkotmányosságát elemző határozattervezet. Határozat készül a Büntettörvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény 92. § (1) bekezdésének alkotmányosságáról.

Jövő héten szavaz a parlament a plafontörvény módosító javaslatairól

2008.11.06.

A költségvetés kiadási főösszegének 2009-re tervezett értéke nem lehet több, mint idén, illetve 2010-ben és 2011-ben a kiadási főösszeg legfeljebb a GDP-növekedés várható mértékének felével növekedhet - egyebek mellett ezt tartalmazza az a költségvetési bizottsági módosító indítvány, amelyet az úgynevezett költségvetési plafontörvényhez nyújtottak be.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000