Hír archívum: 2008. november

Más hónap

Benedek-ügy: benyújtották a vádiratot

2008.11.06.

Hivatali visszaélés bűntettének elkövetésével vádolta meg a Székesfehérvári Nyomozó Ügyészség a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) volt szakállamtitkárát, a minisztériumi titkárságvezetőt és bűnsegédként a Fejér Megyei Földhivatal volt vezetőjét - közölte az MTI-vel csütörtökön az ügyészség.

Az adatvédelmi biztos és az ORTT elnökének közös sajtóközleménye a televíziós kibeszélő show-k vizsgálatáról

2008.11.06.

Dr. Jóri András adatvédelmi biztos és Dr. Majtényi László az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke találkozóján megállapodott abban, hogy a két szerv összehangolt vizsgálatokat indít a kereskedelmi televíziók által hétköznap délutánonként sugárzott ún. kibeszélő show-k működése jogszerűségének ellenőrzésére.

Milliárdos kiadást okozhat a közigazgatás visszarendezése

2008.11.06.

Akár évi egymilliárd forinttal is növekedhet a költségvetés kiadása, ha az Alkotmánybíróság hét eleji döntése nyomán a közigazgatási hivatalokat a regionális szint helyett vissza kell telepíteni a megyékhez - írta a csütörtöki Népszava kormányzati forrásokra hivatkozva.

Konferencia: 20 éves a Független Jogász Fórum

2008.11.06.

Napjainkban a civil szervezeteknek fő feladata lehet a demokrácia vérkeringésének életben tartása, a társadalom érzékennyé tétele valós kérdések iránt, valamint a politika hatalom kritikája - mondta Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke szerdán, a Független Jogász Fórum megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett budapesti konferencián.

Világosan megszabná az EP, ki kaphat kékkártyát

2008.11.06.

Az európai kékkártya-rendszer pontosabb meghatározását szorgalmazta kedden az Európai Parlament szakbizottsága. Az amerikai zöldkártya mintájára létrehozandó rendszer célja, hogy Európába csábítsa a harmadik országbeli és magasan kvalifikált szakembereket.

Indokolt a gépjármű eredetvizsgálat rendszerének felülvizsgálata

2008.11.06.

Túl drága és nem eléggé hatékony a gépjármű eredetvizsgálat jelenlegi rendszere – állítja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Emiatt a hatóság a rendszer felülvizsgálatát szorgalmazza. A költségek csökkentésére az állami felügyelet hatékonyságának, átláthatóságának javításával, esetleg a szolgáltatás piaci alapokra helyezésével lenne mód.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen felmentette a Munkáspárt teljes elnökségét

2008.11.05.

2008. november 5-én a Fővárosi Ítélőtábla a másodfokú bíróság ítéletét helybenhagyva jogerősen felmentette a Munkáspárt teljes elnökségét. A politikusok ellen korábban a Fővárosi Bíróság elnökének, Gatter Lászlónak a feljelentése alapján rágalmazás miatt indult büntetőeljárás. Thürmer Gyula pártelnököt a bíróságok előtt a TASZ jogsegélyszolgálata képviselte.

Az Európai Parlament az illegális foglalkoztatás ellen

2008.11.05.

Az Európai Parlament emberi jogi bizottsága támogatta a büntetőjogi és adminisztratív szankciók bevezetését a harmadik országokból érkező illegális munkavállalókat alkalmazókkal szemben. Az elképzelés szerint nem az illegális munkavállalót, hanem a nem szabályosan foglalkoztató munkaadót büntetnék.

Futballbotrány - Az ombudsman szlovák kollégájától kér tájékoztatást

2008.11.05.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa kiemelkedően fontosnak tartja, hogy az alapvető emberi jogok védelme országhatároktól függetlenül, a közös európai értékek mentén megvalósuljon - ez is szerepel abban a szerdai keltezésű, az MTI-nek is eljuttatott levélben, amelyben Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa tájékoztatást kért szlovák kollégájától a november 1-ei dunaszerdahelyi labdarúgó mérkőzésen történtek ügyében.

Cselekedjünk egy jobb Európáért - A Bizottság előterjeszti a 2009. évi munkaprogramját

2008.11.05.

Az Európai Bizottság ma elfogadta a 2009. évi jogalkotási és munkaprogramját, amely a következő évre tervezett főbb kezdeményezéseket tartalmazza. 2009-ben a Bizottság tovább dolgozik az elmúlt hetekben indított azon kezdeményezéseken, amelyek a pénzügyi válságra, illetve a gazdasági visszaesést érintő európai keret kidolgozására irányulnak. Ezzel egyidőben a Bizottság mandátumának utolsó évében a már folyamatban lévő feladatait fogja befejezni.

MTV ET - Jogellenes az ügyvezető jogainak korlátozása

2008.11.05.

Jogellenesen korlátozta a Magyar Televízió (MTV) ügyvezetőjének szerződéskötését múlt héten a közmédiumot felügyelő kuratórium elnöksége - állapította meg szerdai ülésén a közalapítvány ellenőrző testülete (ET). Az MTV ügyvezetője még a nap folyamán kéri: vizsgálják felül a kifogásolt határozatot.

Zuschlag-per - A bíró megtiltotta a tárgyalás élő közvetítését

2008.11.05.

A Zuschlag-per szerdai tárgyalási napján az Origo internetes hírportál élő közvetítését betiltotta Fodor Endre tanácsvezető bíró, mert véleménye szerint nem lehet teljes körűen biztosítani a személyiségi jogok védelmét.

Ukrajnában november 1-től a kábeltévé-szolgáltatóknak tilos külföldi televíziós csatornák adásait közvetíteniük

2008.11.05.

A kárpátaljai magyarok egy részét is hátrányosan érinti az ukrán médiahatóság rendelete, amely szerint november elsejétől a kábeltévé-szolgáltatóknak tilos külföldi televíziós csatornák adásait közvetíteniük.

Európai unió - Új szabályozás a közszolgálati műsorszóróknak

2008.11.05.

Az Európai Bizottság nyilvános vitára bocsátotta azt a tevezetet, amely új iránymutatásokat fogalmaz meg a közszolgálati műsorszórók számára. A tervezet célja, hogy állami támogatásból ne lehessen nem közszolgálati típusú szolgáltatásokat finanszírozni.

Országgyűlés - A felsőoktatási törvény általános vitája

2008.11.05.

A felsőoktatási törvény módosításának célja, hogy a magyar felsőoktatás részére a gazdálkodás és a vállalkozás területén ugyanazokat a jogosítványokat és lehetőségeket biztosítsa a jogalkotó, mint amelyekkel versenytársai már rendelkeznek - mondta Magyar Bálint (SZDSZ) kedden az Országgyűlésben.

Elkészült az új médiatörvény-javaslat

2008.11.05.

Három, részvénytársasági formában működő, a jelenlegitől eltérően finanszírozott közmédiummal, a kereskedelmi adók mostaninál lazább tulajdonosi korlátaival, átalakuló, de a Nemzeti Hírközlési Hatósággal (NHH) össze nem vont médiahatósággal számol a médiatörvény utódául szánt jogszabály tervezete, amelyet az Országgyűlés honlapján - http://www.parlament.hu/aktual/ttervezet.htm - tettek közzé kedden.

Elkészült Országos közszolgálati elektronikus médiaszolgáltatásról szóló törvény tervezete

2008.11.05.

Az Országos közszolgálati elektronikus médiaszolgáltatásról szóló törvény tervezetét az ORTT felkérésére a Stratégiai Tanács 2008. évi munkaterve alapján készítette.

Az adóhatósággal szemben legjobb védekezés az adófizetés

2008.11.04.

Ügyvédi, bírósági és hatósági nézőpontok ütköztek a vagyonosodás adóhatósági ellenőrzésével kapcsolatosan a Jogi Fórum 2008. október 31-én megrendezett konferenciáján Budapesten.

GVH győzelmek az első fokú bíróságon

2008.11.04.

Két kartell és három fogyasztók megtévesztése miatt elkezdett, mindannyiszor jelentős bírság kiszabásával zárult döntése kapcsán indított pert nyert meg első fokon a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Az öt ügyben összesen kiszabott versenyhatósági bírság majdnem 1,2 milliárd forint volt.

Az uzsorakölcsön nem bűncselekmény?

2008.11.04.

Az uzsorakölcsön jelenleg nem bűncselekmény, de nap mint nap hallani azzal összefüggő erőszakos bűntettekről. Napirendre került a szakemberek körében, hogy az uzsoratevékenységet ismét büntetőjogilag szankcionálják - mondta Tóth Mihály büntetőjogász.

Igen a pálinkatörvényre

2008.11.04.

Megszavazta az Országgyűlés hétfőn a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló önálló törvényt. Ötpárti támogatással született meg a jogszabály.

Csökken a jutalom a minisztériumokban

2008.11.04.

A miniszterelnök aláírta a minisztériumok és kormányhivatalok év végi jutalmait csökkentő kormányrendeletet.

IRM nem kíván változtatni a kitüntetésekről szóló törvényen

2008.11.04.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) nem kíván változtatni a kitüntetési törvények módosításáról szóló, az államfő által az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött jogszabályon - hangzott el az Országgyűlés Alkotmányügyi bizottságának hétfői ülésén.

Alkotmányügyi bizottság - Támogatás a bűnügyi nyilvántartásról szóló törvény módosításához

2008.11.04.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfői ülésén - még mielőtt a parlament másodszorra is ratifikálta volna az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást - 17 igen szavazattal elfogadta az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) módosító javaslatát a bűnügyi nyilvántartásról szóló törvény módosításáról.

Új szabályozás várható a médiumoknál

2008.11.04.

Az új médiatörvény-tervezet szerint a jövőben változik a közszolgálati csatornák felügyelete és finanszírozása. A fő hangsúlyt a jövőben a piacfelügyelet és a tartalomkontroll kapná, és megszűnnének a kuratóriumok - írta a keddi Magyar Hírlap.

ORTT - nincs egységes európai támogatási gyakorlat

2008.11.04.

Nem alakult ki egységes európai gyakorlat a tévéműsor-támogatások megítélésére - tudható meg a TV2 szappanoperája kapcsán, a társhatóságok tájékoztatása alapján készült, az MTI rendelkezésére bocsátott ORTT-anyagból.

Jogegységi eljárást kért a MÁV biztosító kártérítési ügyeiben a PSZÁF

2008.11.04.

Jogegységi eljárást kért a Legfelsőbb Bíróságtól a nyilvántartásból időközben törölt MÁV Általános Biztosító Egyesület kártérítési ügyeiben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - írta a keddi Magyar Nemzet.

Az ORTT növeli működése nyilvánosságát

2008.11.04.

Az Országos Rádió és Televízió Testület annak érdekében, hogy működéséről a nyilvánosság teljes körűen tájékozódhasson, 2008. november elejétől az ülésein készített hangfelvétel alapján szó szerinti jegyzőkönyveket készít.

Az Ítélőtábla elutasította a Magyar Rádió keresetét

2008.11.04.

Az Ítélőtábla szerdán elutasította a Magyar Rádió Zrt. által a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) földfelszíni digitális televíziós és rádiós pályázata ellen beadott keresetét, ezzel az egyik utolsó akadály is elhárult a földfelszíni digitális átállás elől.

A büntetőjogász szerint nem bűncselekmény, ha a vádlott távozik az ítélethirdetésről

2008.11.04.

Nem bűncselekmény, ha a szabadon lévő vádlott távozik az ítélethirdetésről - mondta az MTI kérdésére hétfőn Tóth Mihály büntetőjogász, aki azt is hozzátette, hogy ő ilyen esetről a magyar bírósági gyakorlatban még nem hallott.

Országgyűlés - Szerzői jogok, plafontörvény, Nemzeti Tehetség Program, környezetvédelem

2008.11.04.

Az Országgyűlés lefolytatta a szerzői jogokról szóló törvény módosításának részletes vitáját hétfőn a parlamentben; több törvényjavaslat részletes vitáját is felszólalás nélkül zárta le a Ház.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2008.11.04.

A héten újabb csúcstalálkozóra kerül sor: az állam- és kormányfők rendkívüli értekezletének apropóját a pénzügyi válság adja. A Bizottság két fontos dokumentumot is közzétesz a héten: a legfrissebb gazdasági előrejelzését és az idei bővítési jelentést, az Európai Parlamentben pedig a szakbizottságokban dolgoznak a képviselők.

TASZ - Új Polgári Törvénykönyv: továbbra is visszás a sajtó helyzete

2008.11.03.

Az új Polgári Törvénykönyv kidolgozása során véghezvitt egyeztetési folyamatot példaértékűnek tartja a TASZ. Ugyanakkor a Polgári Törvénykönyvnek a Parlament által tárgyalt egyes szakaszai módosításra szorulnak.

Az Alkotánybíróság megsemmisítette a a közigazgatási hivatalokról szóló 177/2008. (VII. 1.) Korm. rendeletet

2008.11.03.

Az Alkotmánybíróság (Ab) 2008. november 3-i határozatában 2008. december 31-i hatállyal megsemmisítette a közigazgatási hivatalokról szóló 177/2008. (VII. 1.) Korm. rendeletet és egyúttal megállapította, hogy alkotmányellenes helyzet keletke­zett annak következtében, hogy az Országgyűlés a helyi önkormányzatokról szóló törvényben nem szabályozta az önkormányzatok felett törvényességi ellenőrzést gyakorló közigazgatási hivatalok jogállását. Egyúttal felhívta az Országgyűlést arra, hogy jogalkotási kötelezettségének 2008. december 31-ig tegyen eleget.

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette az Országgyűlés országos népszavazást elrendelő határozatát

2008.11.03.

Az Alkotmánybíróság (Ab) 2008. november 3-i határozatában megsemmisítette a 76/2008. (VI. 13.) OGY határozatot, amelyben az Országgyűlés elrendelte az országos népszavazást a következő kérdésben: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó üzleti alapon működő több biztosítós egészségbiztosítást?”

ÁSZ - A Pest Megyei Önkormányzat gazdálkodási rendszerének 2008. évi ellenőrzéséről

2008.11.03.

Az Állami Számvevőszék a stratégiájában foglalt célkitűzéseknek megfelelően a helyi önkormányzatok költségvetési gazdálkodási rendszerének ellenőrzését a 2007. évben megújított, teljesítmény-ellenőrzési elemekkel kiegészített ellenőrzési program alapján folytatja a 2008. évben. Az ellenőrzésre az Országgyűlés illetékes bizottságai részére is átadott, országosan egységes ellenőrzési program alapján került sor.

Átalakítja beszállítói szerződéseit a Tesco

2008.11.03.

Jogsértés megállapítása nélkül zárul a Tesco ellen, a kereskedelmi törvény előírásainak megsértésének gyanújával indult eljárás – döntött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A kiskereskedelmi lánc vállalta, hogy beszállítói szerződéseinek visszáruzásra és kötbérezésre vonatkozó előírásait átalakítja.

Az Európai Bíróság munkaprogramja (2008. november 10-től november 14-ig)

2008.11.03.

A 2008. november 10-től 14-ig tartó munkahéten többek között a jogellenes állami támogatások visszafizetése, valamint a közösségi védjegyek kerülnek terítékre az Európai Bíróság munkarendjében.

Áttörés az online elérhető jogvédett művek közzétételében

2008.11.03.

Világméretű hatása lehet a Google és az amerikai szerzők és kiadóvállalatok képviselői között létrejött peren kívüli egyezségnek.

Zöld Kommandó - Közel 55 millió forint bírságot szabtak ki a fél év alatt

2008.11.03.

A Zöld Kommandó idei, 2008. április elején indított akciójának célja, hogy feltárja a szabálytalan és környezetkárosító színesfém-hulladék begyűjtést, és gátat vessen a színesfém-lopásoknak és illegális autóbontásoknak. A zöldhatóságok április elejétől szeptember végéig 706 helyszíni ellenőrzést hajtottak végre, és összesen 54,6 millió Ft bírságot szabtak ki 6844 tonna hulladék szabálytalan lerakása miatt.

Az EU fokozza a nyomást az adóparadicsomokra

2008.11.03.

A pénzügyi válság még jobban ráirányította a figyelmet azokra a trükkökre és módszerekre, amelyek fontos bevételektől fosztják meg a tagállamok költségvetését. Az EU27-ek pénzügyminiszterei ennek jegyében keddi ülésükön fokozni kívánják a nyomást az adóparadicsomokra, és zöld ágra próbálnak vergődni az áfacsalások elleni hatékonyabb fellépésről is.

November 1-től nem lesz több egyforintos repülőjegy

2008.11.03.

A november 1-jén hatályba lépő új uniós rendelet értelmében megszűnnek a félrevezető repülőjegy árak. A meghirdetett viteldíjaknak a jövőben ugyanis tartalmazniuk kell az összes adót és díjat is, így nem lesznek többé „egyforintos” jegyek.

„Maastrichti kritériumrendszer” a bankoknak is?

2008.11.03.

A pénzügyi szektornak is saját maastrichti kritériumrendszere kell, hogy legyen – vélekedik a BruxInfónak adott interjúban Karel Lannoo, a brüsszeli Centre for European Policy Studies (CEPS) vezető szakértője, aki szerint minél előbb létre kellene hozni a pénzügyi felügyeletek európai rendszerét.

Amerikai választások - Több mint kétezer amerikai szavazhat Magyarországról

2008.11.03.

Több mint kétezer amerikai választópolgár szavazhat Magyarországról idén is az elnökválasztáson, ők - a magyar rendszerrel ellentétben - nem a nagykövetségen, hanem levélben voksolhatnak - tájékoztatta az amerikai nagykövetség az MTI-t.

Országgyűlés - Kezdődik a költségvetés vitája

2008.11.03.

Megkezdődik a 2009-es költségvetés vitája ma az Országgyűlésben.

Plafontörvény - megállapodás a lényeges pontokban

2008.11.03.

A parlamenti pártok megállapodtak költségvetési plafontörvény lényeges pontjaiban a vasárnap Budapesten tartott egyeztetésen; az SZDSZ támogatja a Fidesz miniszterek anyagi felelősségéről szóló módosító indítványát.

Rasmussen: Dániának mielőbb csatlakoznia kell az eurózónához

2008.11.03.

A pénzügyi válság rámutatott az eurózónán kívüli tagállamok pénzügyi sebezhetőségére, így az euró lehetséges bevezetése Dániában is ismét napirendre került.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000