Hír archívum: 2008. december

Más hónap

Egyelőre nem lesz új elnökhelyettese a Legfelsőbb Bíróságnak

2008.12.29.

Egyelőre nem lesz új elnökhelyettese a Legfelsőbb Bíróságnak (LB), hiszen az elnöki jogkörben március végéig eljáró Kaposvári Bertalan visszavonta a január 5-i határidővel általa kiírt pályázatot - írja a szombati Magyar Nemzet.

Jövőre megszülethet a "dossziétörvény"

2008.12.29.

Elméletben már az Országgyűlés 2009-es tavaszi ülésszakán megszülethet az a törvény, amely a rendszerváltás előtti titkosszolgálati iratok nyilvánosságáról szól - vélte a Népszavának nyilatkozva Gulyás József, az SZDSZ ügyvivője.

Alkotmánybírósághoz fordult az LMP a zárt ülések miatt

2008.12.22.

Ne lehessen "üzleti érdekből" kizárni a nyilvánosságot - A Lehet Más a Politika (LMP) társadalmi kezdeményezés arra kérte az Alkotmánybíróságot, semmisítse meg az önkormányzati törvény egyik rendelkezését, amely "üzleti érdekre" hivatkozva lehetővé teszi a képviselőtestületeknek, hogy a közvagyon sorsáról döntő üléseikről kizárják a nyilvánosságot.

OMMF - Munkaidővel, pihenőidővel összefüggő szabályok

2008.12.22.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség ellenőrzései során jelentős számban tár fel munkaidővel, pihenőidővel összefüggő szabálytalanságokat. Az OMMF hivatalos hanlapján közzétett december hírlevelében a munkaszüneti nap kérdéskörével foglalkozik.

Új szerb alkotmányt követel a Vajdaság

2008.12.22.

Új szerb alkotmányt követelnek a vajdaságiak. Mintegy húsz politikai párt és civil szervezet a szombaton Újvidéken megtartott 3. Vajdasági Konvención határozatot fogadott el, miszerint új alaptörvény meghozatalát követelik, amely új módon határozná meg Vajdaság státusát.

IRM - Tájékoztató az elektronikus bírósági árverésről

2008.12.22.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium hivatalos honlapján tájékoztatót tett közzé az eéektrnikus bírósági árverésel kapcsolatosan.

Másodszori jováhagyás esetén Slota alkotmánybírósághoz fordul

2008.12.22.

Ján Slotáék a szlovák alkotmánybírósághoz fordulnak, ha a parlament keresztülhúzza az elnöki vétót, és szabad utat enged a módosított oktatási törvénynek. Ha a képviselők abszolút többsége kiáll a változtatás mellett, akkor lehetővé válik, hogy a tankönyvekben csak zárójelben közöljék államnyelven a földrajzi neveket.

Továbbra is jegelik a bolgár támogatások egy részét

2008.12.22.

A bolgár kormány bízik abban, hogy a júliusban befagyasztott uniós támogatások egy részét mégis megkaphatja – a Bizottság azonban konkrét eredményeket vár Szófiától.

Túszul ejtette a határvita a horvát tárgyalást

2008.12.22.

A két ország közötti határvita miatt Szlovénia pénteken megakadályozta számos új fejezet megnyitását az EU-horvát csatlakozási tárgyalásokon, ami veszélybe sodorhatja a folyamat jövő év végére tervezett lezárását.

Sólyom László aláírta a 2009-es költségvetésről szóló törvényt

2008.12.22.

Sólyom László köztársasági elnök szombaton aláírta a 2009-es költségvetésről szóló törvényt - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal szombaton.

Több mint ötszáz feljelentést tett a "Csillagszóró 2" keretében a közterület-felügyelet

2008.12.20.

Több mint ötszáz feljelentést tett a Fővárosi Közterület-felügyelet a "Csillagszóró 2" elnevezésű ellenőrzéssorozat keretében; az akciót a felügyelet a rendőrséggel együtt végzi - közölte a közterület-felügyelet szombaton az MTI-vel.

Ügyvédi ügyvitel

2008.12.20.

A tudás társadalma a jogalkalmazásban - Az ügyvédi iratkezelés jogi és informatikai aspektusai kerületek terítékre a Jogi Fórum 2008. évi rendezvény-sorozatának idei utolsó, december 11-i nagy sikerű konferenciáján Budapesten.

„A középút a jó, és Magyarország valahol itt van”

2008.12.20.

2008. december 17-én sajtóbeszélgetés keretében értékelte a 2008-as évet Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Főtanácsnoki álláspont a Ciprusi bíróságok ítéleteinek végrehajtásáról

2008.12.20.

Juliane Kokott főtanácsnok álláspontja szerint a Ciprusi Köztársaság valamely bíróságának ítéletét akkor is el kell ismerni és végre kell hajtani a többi tagállamban, ha az észak-ciprusi ingatlanra vonatkozik. Ezzel nem ellentétes, hogy a ciprusi kérdés szabályozásáig a közösségi jog alkalmazása Ciprusnak azon részein, amelyen a Ciprusi Köztársaság kormánya nem gyakorol tényleges hatalmat, fel van függesztve.

Az Európai Bíróság munkaprogramja (2008. december 22-től 26-ig)

2008.12.20.

A 2008. december 22-től 26-ig tartó munkahéten a kártérítés alól mentesítő „rendkívüli körülmények” fogalmával, valamint az illegális munkavállalás kiszűrésének kérdéskörével kapcsolatos ügyek kerülnek terítékre az Európai Bíróság munkarendjében.

Alkotmányos anomália Oroszországban

2008.12.20.

A kormány kritikusai kénytelenek lesznek csöndben maradni. Moszkva ugyanis bebörtönözné,aki külföldön az emberi jogokért szót emel.

Szlovénia blokkolja az EU-horvát csatlakozási tárgyalásokat

2008.12.20.

Szlovénia – Horvátországgal folytatott határvitája miatt – már a hét közepén jelezte: blokkolja a tárgyalások megkezdését több fejezettel kapcsolatban, így ma csak egy új fejezetet nyitottak meg az EU-horvát tárgyalásokon. Törökország esetében két új területtel kapcsolatban kezdődtek meg az egyeztetések.

Kilövési engedély kalózokra

2008.12.20.

Precedensértékű döntést hozott az ENSZ tengeri haramiák ellen - Negyedszer kellett nekirugaszkodnia az ENSZ Biztonsági Tanácsának ahhoz, hogy megfékezze a 21. századi kalózkodást Afrika keleti partjai mentén.

Nem lesz Európában amerikai pulyka a karácsonyi menüben

2008.12.20.

Az Európai Unió agrárminiszterei csütörtökön nem fogadták el a azt a kezdeményezést, mely felfüggesztené a klóroldattal kezelt amerikai baromfi importjának tilalmát.

Kondorosi Ferenc - Próbaper a joggal visszaélő közútkezelő ellen

2008.12.20.

Rendkívül helytelen magatartásnak nevezte és nagyon elítélte az Új rend és szabadság kormánybiztosa a Magyar Hírlap szombati számában azt a gyakorlatot, amikor a rendőrök a megszüntetett vasútvonalak közúti kereszteződéseiben mérik az autók sebességét, s tíz kilométeres sebességeltérést már harminc-negyvenezer forintos bírsággal büntetnek.

Tilos a játszótereken dohányozni és italozni Békéscsabán

2008.12.20.

Békéscsaba önkormányzata úgy döntött, hogy a következő esztendőtől tilos a játszótereken dohányozni és alkoholt fogyasztani - közölte az MTI-vel a város fideszes polgármestere pénteken.

A szlovák államfő nem írta alá a módosított közoktatási törvényt

2008.12.19.

A magyar Külügyminisztérium nagyon sajnálja, hogy Ivan Gasparovic szlovák államfő nem írta alá a módosított közoktatási törvényt, amely lehetővé tette volna, hogy a kisebbségi tankönyvekben először a kisebbség anyanyelvén, majd zárójelben szlovákul tüntessék fel a földrajzi neveket - mondta Szelestey Lajos, a tárca szóvivője az MTI-nek pénteken.

Dohányzási tilalom a VI. kerületi játszótereken

2008.12.19.

Tilos a dohányzás a terézvárosi játszótereken és azok ötméteres körzetében 2009. február 1-jétől - ismertette Markocsány Zoltán (SZDSZ), az önkormányzat képviselője pénteken a VI. kerület képviselő-testület által elfogadott határozatot.

Az idén is tilos lesz a petárdázás

2008.12.19.

Kibővült az év végén forgalmazható pirotechnikai eszközök köre. A módosított jogszabály alapján az idén a kis tűzijátékok mellett már a harmadik kategóriába sorolt közepes tűzijátékokat is lehet forgalmazni, és engedély nélkül fel is lehet használni őket. Petárdázni a korábbi évekhez hasonlóan változatlanul tilos.

Az ombudsman intézkedési tervet kér a gyalogátkelők biztonságáról

2008.12.19.

Ne csak a balesetek hatására javítsanak a gyalogátkelők biztonságán. Szabó Máté ombudsman felkérte a közutak kezelőit, hogy szükség esetén készítsenek intézkedési tervet, az oktatási miniszternek pedig javasolta, hogy vizsgálja meg, megfelelően készítik-e fel a gyermekeket a közlekedésre.

A Fogyasztóvédelmi Tanács 2008. december 18-i üléséről

2008.12.19.

A Fogyasztóvédelmi Tanács 2008. december 18-án tartott harmadik ülésén tárgyalt az euró bevezetését előkészítő Nemzeti Átállási Tervről, amelyről a kormány 2008. július 2-i ülésén döntött úgy, hogy társadalmi vitára bocsátja.

Versenyhivatali elismerés Szamosi Katalinnak

2008.12.19.

Tegnap Nagy Zoltán, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke és a díjátadó ünnepség díszvendége, Kovács Árpád az Állami Számvevőszék elnöke „Versenykultúrért” díjat adott át dr. Szamosi Katalin, ügyvédnek, a Versenyjogi Egyesület elnökének. A „Versenykultúráért” díjat a GVH Versenykultúra Központja alapította, idén harmadszor került átadásra. Az elismerést azok a versenyhivatalon kívül tevékenykedő szakemberek kaphatják meg, akik a legtöbbet teszik a versenykultúra terjesztéséért Magyarországon.

A legfrissebb hazai adatok a magyarországi kábítószer-helyzetről

2008.12.19.

2008. december 15-én mutatták be a „Jelentés a magyarországi kábítószer-helyzetről” című kiadványt Budapesten.

Tíz éves a fogyatékos emberek jogairól szóló törvény

2008.12.19.

Tíz éves a fogyatékos emberek jogairól szóló törvény - ebből az alkalomból rendeztek tegnap konferenciát a Szépművészeti Múzeumban, amelyet Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára nyitott meg. A rendezvényen - kapcsolódóan a fogyatékossággal élő személyek világnapjához is - Rauh Edit szakállamtitkár szakmai díjakat adott át.

Együttműködési megállapodás a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. és a FEOSZ között

2008.12.19.

Tegnap együttműködési megállapodást írt alá a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. és a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ). A megállapodás célja a hatékony fogyasztói érdekvédelem kialakulásának elősegítése, a fogyasztók tájékoztatáshoz való jogának érvényesülése, illetve az alternatív vitarendezési módszerek elterjedésének elősegítése.

Európai kreditrendszer és minőségbiztosítás a szakképzésben

2008.12.19.

Megszavazta az EP a tagállami szakképzési rendszerek harmonizálását, a képzés színvonalának emelését, valamint az intézmények és a tagállamok közötti könnyebb átjárhatóságot támogató jogszabályt.

Új uniós szabályok a biztonságosabb gyermekjátékokért

2008.12.19.

Az Európai Bizottság üdvözli, hogy az Európai Parlament ma elfogadta a játékok biztonságára vonatkozó uniós szabályok lényeges szigorításáról szóló javaslatát. A fogyasztók az új szabályozásnak köszönhetően biztosak lehetnek benne, hogy az EU-ban forgalomban lévő játékok megfelelnek a világviszonylatban legszigorúbb biztonsági előírásoknak, különösen a vegyi anyagok felhasználása tekintetében.

Főtanácsnoki indítvány a gyógyszertárakról

2008.12.19.

Bot főtanácsnok szerint a gyógyszertárak birtoklása és üzemeltetése fenntartható kizárólag a gyógyszerészek számára. A főtanácsnok úgy véli, hogy az ilyen szabályt előíró olasz és német jogszabályokat a lakosság gyógyszerekkel való megfelelő ellátása biztosításának célja igazolja.

Az államfőhöz fordult az előadóművészeti törvény miatt a Mozaik Művészegyesület

2008.12.19.

A Mozaik Művészegyesület (MM) Sólyom László köztársasági elnökhöz fordult azt kérve: a még ki nem hirdetett előadóművészeti törvény ügyében az államfő kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól - közölte az MTI-vel csütörtökön a szervezet, amely szerint a törvény egyes foglalkoztatási szabályai alkotmányossági aggályokat vetnek fel. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvényt az előadóművészeti szakma számos érdekképviseleti szervezete támogatta.

Megmarad, de szigorodik a korengedményes nyugdíj

2008.12.19.

A korábbi szándék ellenére jövőre nem szűnik meg a korengedményes nyugdíj, de igénybe vételének szabályai szigorodnak - közölte Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón csütörtökön.

Móri bankrablás - életfogytiglani fegyház első fokon

2008.12.19.

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Fejér Megyei Bíróság csütörtökön a nyolc halálos áldozatot követelő móri fegyveres bankrablás vádlottját első fokon; Weiszdorn Róbert 30 év eltelte után helyezhető feltételesen szabadlábra.

Elfogadták Budapest teherforgalmi rendeletét

2008.12.19.

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén az MSZP, az SZDSZ és az MDF képviselőinek szavazataival elfogadta Budapest teherforgalmi stratégiáját és az ahhoz kapcsolódó rendeletet.

Információszabadság és környezetvédelem

2008.12.18.

Az Eötvös Károly Intézet feltárja, hogy ma Magyarországon milyen mértékben nyilvánosak a környezeti információk, és törvényalkotási, illetve jogalkalmazási javaslatokat fogalmaz meg fenti információk teljes körű nyilvánosságra kerülése érdekében.

Ítélet a "Bud" közösségi végjegyként történő lajstromozásáról

2008.12.18.

Az Elsőfokú Bíróság hatályon kívül helyezi az OHIM-nak a "Bud" megjelölés többek között a sör tekintetében, közösségi végjegyként történő lajstromozására vonatkozó határozatait.

Az EP a termékhamisítás és a szerzői jogok megsértése ellen

2008.12.18.

Akár a kereskedelmi kedvezményeket is megvonná az EP a termékhamisítóktól és a szellemi tulajdonjogok megsértőitől. A parlament különösen Kínát szólítja fel a hamisítás elleni fellépésre.

Magasabb bankgarancia az egész EU-ban

2008.12.18.

Ha egy európai bank fizetésképtelenné válik, a polgárok megtakarításait 50 ezer euróig garantálni kell. Ez az összeg 2010 végéig 100 ezer euróra emelkedhet - áll az EP által megszavazott jogszabályban. A garancia független attól, hogy euróban áll-e a betét.

Bírósági ítéletek kartellperekben

2008.12.18.

Három kartellperben is a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) adott igazat a bíróság. Jogerős ítélet születtet két informatikai és elsőfokú döntés egy vadgazdálkodó vállalkozások között létrejött versenykorlátozó megállapodás ügyében. A két esetben összesen 114,4 millió forint bírságot rótt ki a GVH.

Amerikai vízummentesség - Elkészült az ESTA magyar verziója

2008.12.18.

Elkészült az amerikai utasnyilvántartási rendszer (ESTA) magyar fordítása, így még könnyebben utazhatnak a magyarok az Egyesült Államokba - mondta Ján Krc a budapesti amerikai nagykövetség sajtóattaséja csütörtökön az MTI-nek.

Európai Bíróság - Ítélet a külföldiek központi nyilvántartásáról

2008.12.18.

A külföldiek központi nyilvántartása kizárólag a tartózkdási joggal kapcsolatos szabályozás alkalmazásához feltétlenül szükséges szemlyes adatokat tartalmazhatja.

Játék-biztonság - Megállapodás kiskereskedőkkel és importőrökkel

2008.12.18.

Meglena Kuneva, a fogyasztóvédelemért felelős európai biztos egy Brüsszelhez közeli játékboltban megállapodást ír alá a játék-kiskereskedők és -importőrök képviselőivel. A megállapodás a Bizottságnak a játékok biztonságának javítására irányuló szándékához kapcsolódik, amelyhez a játékipar összes szereplőjét be kívánja vonni.

ÁSZ - A Diákhitel Központ Zrt. működésének ellenőrzéséről

2008.12.18.

Az Állami Számvevőszék első alkalommal ellenőrizte a Diákhitel Központ Zrt. működését. A vizsgálat a 2001. évi alapítástól a 2008. június 30-ig terjedő időszakot ölelte fel.

Elsőfokú Bíróság - Megsemmisített bizottsági határozat

2008.12.18.

Az Elsőfokú Bíróság megsemmisítette a vallon régió és a charleroi‑i repülőtér által a Ryanair számára nyújtott előnyökről szóló bizottsági határozatot.

A HENT kiemelt célja a magyar filmkészítők jogainak védelme

2008.12.18.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) azért jött létre, hogy határozott és hatékony fórumként tevékenykedve, fellépjen a szellemi tulajdonjogok megsértése ellen. A hamisítás ellen folytatott küzdelem keretén belül kiemelt célja a magyar filmkészítők jogainak védelme.

Nem olyan szabad mozgás

2008.12.18.

Az Európai Bizottság elégedetlen a munkavállalás és letelepedés szabadságával kapcsolatos joganyag tagállami implementációjával.

Az államfő visszaküldte a közpénzekből nyújtott támogatásokról szóló törvény módosítását

2008.12.18.

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvény módosításáról szóló törvényt Sólyom László köztársasági elnök szerdán - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-vel.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000