Hír archívum: 2009. január

Más hónap

Felméri a bírói terheket az OIT

2009.01.30.

A bírói terhek felmérésén dolgozik az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT), hogy meg tudja határozni az indokolt és szükséges létszámot az egyes bíróságokon - mondta Fazekas Sándor, az OIT elnökhelyettese pénteken Balassagyarmaton.

Az Alkotmánybíróság február 2-3-i teljes ülésének napirendje

2009.01.30.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén foglalkozik a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény 260. § (1) bekezdés a) pontjának és (2) bekezdésének, továbbá a 219. § (1) bekezdés d) pontjának és a 225. § (1) bekezdésének alkotmányosságával.

Ombudsman - A megelőzés olcsóbb, a ösztönzés hatékonyabb

2009.01.30.

Az adósságkezelési szolgáltatás fontos és hatékony állami alapjogvédelmi eszköz. Segíthet megelőzni a tartozásukat átmenetileg törleszteni képtelen emberek lecsúszását, akár hajléktalanságig vezető anyagi ellehetetlenülését. Az ombudsman a hatékonyabb megelőzés érdekében javasolja a szabályozás finomítását, rugalmasabbá tételét.

Húsz tagállam továbbra sem felel meg az energiahatékonysági közösségi jogszabályoknak

2009.01.30.

A Bizottság csütörtökön indoklással ellátott véleményt küldött annak a húsz tagállamnak, amelyek még nem tájékoztatták a Bizottságot az energiaszolgáltatásról szóló irányelv átültetését szolgáló intézkedéseikről. Az irányelv célja, hogy az ösztönzők és energetikai szolgáltatások kereteinek kialakítása révén javítsa az energia végfelhasználásának hatékonyságát.

Teljes csere a Bizottságban?

2009.01.30.

Az ősszel felálló új Európai Bizottságban akár húsz új névvel is találkozhatunk, mivel a jelenlegi tagok többsége várhatóan nem fog duplázni. A döntés a biztosok és nemzeti kormányaik kezében van.

Az adatvédelmi biztos látogatása az ORFK-n

2009.01.30.

2009. január 22-én dr. Jóri András adatvédelmi biztos látogatást tett munkatársaival dr. Bencze József r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány hivatalában.

Kökényesi: csökkent a büntetés-végrehajtási intézetek telítettsége

2009.01.30.

Csökkent a büntetés-végrehajtási (bv) intézetek telítettsége; míg például 2002-ben 160 százalékos volt a kihasználtság, tavaly már csak 118 százalékos - mondta Kökényesi Antal, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Csaló vert át egy sikkasztó végrehajtót

2009.01.30.

Csaló vert át egy sikkasztó végrehajtót, különböző indokokkal kölcsön kérte tőle az általa eltulajdonított mintegy 50 millió forintot, amit nem adott vissza - derült ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság egyik tárgyalásán Nyíregyházán csütörtökön.

Civil kurátorok szervezete: ne vesszen el a közmédia társadalmi kontrollja!

2009.01.30.

Nem új médiatörvényt kellene írni, hanem a hatályos jogszabályt kellene módosítani, de úgy, hogy abban benne maradjon a civil kontroll rendszere - hangsúlyozta a Közszolgálati Műsorszolgáltatók Társadalmi Kurátorai Egyesületének (KÖZTE) elnöke a szervezet csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Februártól büntethető a 250 ezer forint feletti készpénzes fizetés

2009.01.29.

Az APEH februártól megbírságolhatja azokat a bankszámla nyitására kötelezett adózókat, akik 250 ezer forintot meghaladó ügyleti ellenértéket készpénzben egyenlítenek ki.

Az NHH 15 millió forintra bírságolta a Tesco-t

2009.01.29.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) piacfelügyeleti eljárásában 15 millió forintos bírsággal sújtotta a Tesco-Global Zrt-t, mert a cég a hatóság tiltása ellenére olyan típusú rádióberendezést hozott forgalomba, amely nem felelt meg a követelményeknek.

LB - A forgalomképtelen köztér mélye is forgalomképtelen

2009.01.29.

Semmis a soproni Petőfi téri mélygarázs építéséről az önkormányzat és egy gazdasági társaság között született szerződés, mert az önkormányzat törzsvagyonába tartozó ingatlan részben sem válhat ki az önkormányzat tulajdonából - közölte a Legfelsőbb Bíróság döntését Banicz Erika szóvivő csütörtökön.

Tubes-radar - Betekint az ombudsman

2009.01.29.

A bíró április 15-re halasztotta a (Tubes-per|http://www.jogiforum.hu/kereso?s=0&h=h1&q=Tubes) tárgyalását, hogy az eljárásba tavaly beavatkozó zöldombudsman betekinthessen a titkosított iratokba.

Az Adatvédelem Napja

2009.01.29.

2008. január 28-án, az Európa Tanács Adatvédelmi Napja alkalmából World Wide Identity címmel adatvédelmi konferenciát tartottak Budapesten Dr. Jóri András adatvédelmi biztos kezdeményezésére. A Jogi Fórum részt vett az eseményen.

OVB - Aláírásgyűjtés fogyasztásarányos közműdíj bevezetéséről

2009.01.29.

A távhő-, az áram-, és a gázszolgáltatás alapdíjának megszüntetését célzó, és a rendelkezésre állási költség fogyasztásarányos fizetését kötelezővé tevő rendszer bevezetéséről szóló népszavazási kezdeményezéseket hitelesített szerda esti budapesti ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB).

Vasárnaptól szabadságvesztés fenyegeti a tojásdobálókat

2009.01.29.

Vasárnaptól akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető az, aki a garázdaságot tojás- vagy papírgalacsin-dobálással követi el; Juhász Gábor rendészeti államtitkár szerdán sajtóbeszélgetésen ismertette azt az új törvényt, amely a tárca szerint hatékonyabb fellépést biztosít a közrendet, vagy az igazságszolgáltatási és hatósági eljárást megzavarók ellen.

NJA - Munkacsoport a nemzeti vagyon jogi védelmére

2009.01.29.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány és Szolgálat szakmai munkacsoportot alakított a nemzeti vagyon védelmét szolgáló jogi lépések megtétele érdekében.

Késik a médiatörvény-tervezet harmadik szövegváltozata

2009.01.29.

Késik a médiatörvény-tervezet harmadik változata; a kidolgozók közül többen úgy nyilatkoztak az MTI-nek, hogy várhatóan csak február első felében hozzák nyilvánosságra az ismét átdolgozott anyagot, amelybe nem kerülnének be jelentősebb szerkezeti újdonságok.

PSZÁF - A MÁV ÁBE kapcsán tett felügyeleti intézkedések vizsgálata

2009.01.29.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (Felügyelet) belső szakmai vizsgálatot folytatott le a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) kapcsán tett felügyeleti intézkedések célszerűségére, hatékonyságára és szakmai megalapozottságára vonatkozóan.

Jobb szabályozás - Válasz a gazdasági és pénzügyi válságra

2009.01.28.

A jobb szabályozás a gazdasági és pénzügyi válságra adott európai válasz kulcseleme – derül ki az Európai Bizottság által ma előterjesztett, az Európai Unión belüli jobb szabályozás stratégiai felülvizsgálatáról szóló dokumentumból. A felülvizsgálat megmutatja, hogy a polgároknak és a gazdasági társaságoknak, elsősorban a kis- és középvállalkozásoknak (kkv-k) máris számtalan előnye származik az egyszerűsített intézkedésekből és az adminisztratív költségek lefaragásából.

A felsőoktatás joga

2009.01.28.

Új specifikus oldallal bővült a Jogi Fórum. A felsőoktatási jogi rovat célja, hogy egy csokorba gyűjtse a témával foglalkozó hazai szakembereket és írásaikat, egyúttal biztosítsa a külföldre történő kitekintés lehetőségét.

A Bizottság megkönnyítené az e-számlázást

2009.01.28.

Egyszerűsíti, modernizálja és egységesíti az áfa-irányelv számlázásra vonatkozó szabályait az a javaslat, melyet szerdán fogadott el az Európai Bizottság.

Kifogás a német alkotmánybíróság előtt a Lisszaboni Szerződés ellen

2009.01.28.

Újabb kifogás érkezett a német alkotmánybíróságra a Lisszaboni Szerződéssel kapcsolatban, ami ismét több hónappal elodázhatja az uniós szerződés végleges ratifikációját.

Alkotmányossági problémához vezethet egy új választás

2009.01.28.

Az Országgyűlés önfeloszlatása "sima feles" döntést igényel, de egy ilyen döntéssel "elcsúszhat" minden olyan, az "alkotmányban kisakkozott" időpont, ami azt szavatolta volna, hogy az Országgyűlésben győztes párt ne választhasson neki kedvező személyeket egyébként független tisztségekre - mondta Kolláth György alkotmányjogász szerdán.

Oroszország nem fizet kompenzációt a gázkiesésért

2009.01.28.

Az orosz fél megerősítette: a Gazprom nem fizet kompenzációt az elmúlt hetek ellátáskiesései miatt. Az orosz-ukrán gázvita következtében 18 uniós tagállamnak kellett ellátási gondokkal szembenéznie.

A Helsinki Bizottság megküldte észrevételeit az új Btk. tervezetéhez

2009.01.28.

A Magyar Helsinki Bizottság megküldte észrevételeit az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium számára a Büntető Törvénykönyv új általános részének tervezetéhez.

Rendzavarás a nyilvánosság ürügyével – Ombudsmani állásfoglalás

2009.01.28.

A politikai nyilvánosság – ezen belül a népképviseleti szervek működésének átláthatósága, üléseinek nyilvánossága – a jogállam egyik legfontosabb demokratikus követelménye, a politikai nyilvánosság és a nyilvános politizálás sajátos terepe. Ettől azonban meg kell különböztetni, ha éppen e nyilvánosságra hivatkozva, mintegy azzal "takarózva" zavarják meg a népképviseleti szervek működését – figyelmeztetett az ombudsman.

Szabadi Béla perében az ügyész letöltendő szabadságvesztést kért

2009.01.28.

Letöltendő szabadságvesztés kiszabását indítványozta Szabadi Béla volt politikai államtitkárra hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt az ügyész perbeszédében kedden a Legfelsőbb Bíróságon, a védő ugyanakkor bűncselekmény hiányára hivatkozva felmentést kért.

A parlament feloszlatását kezdeményezi a Fidesz-KDNP

2009.01.28.

Feloszlatná az Országgyűlést a Fidesz és a KDNP március 8-i hatállyal, és azt szeretnék, ha a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülésen már napirendre vennék erről szóló indítványukat - jelentette be Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője kedden. Mint mondta, a júniusi európai parlamenti választásokkal egy időben kellene megtartani az új országgyűlési választásokat.

Késik a magáncsődtörvény

2009.01.28.

Korábbi ígéretével ellentétben az igazságügyi tárca még mindig nem készítette el a magáncsődről szóló törvény tervezetét - írja a Magyar Nemzet szerdai számában.

Jogerősen pert vesztett a rendőrség egy 2006. október 23-ai ügyben

2009.01.27.

Jogerősen pert vesztett a rendőrség egy 2006. október 23-ai előállítás ügyben; a Fővárosi Ítélőtábla keddi másodfokú, jogerős ítéletében egymillió forint kártérítést ítélt meg egy jogtalanul fogva tartott férfi ügyében.

Egységes adatbázist hozott létre a VPOP

2009.01.27.

Egységes adatbázist hozott létre a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP), melynek köszönhetően jelentősen rövidül a bűncselekményekkel kapcsolatos információszerzés ideje - jelentette be Vályi-Nagy Vilmos, a VPOP ország parancsnokhelyettese keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Európai Bíróság - Nem korlátozható az adományok utáni adólevonás a belföldi székhelyű közhasznú szervezetekre

2009.01.27.

A közhasznú szervezeteknek nyújtott adományok utáni adólevonási lehetőség nem korlátozható a belföldi székhelyű szervezetekre. Az adományozó tagállamának ellenőriznie kell a belföldi közhasznú szervezetekre vonatkozóan előírt feltételek teljesülését.

Bíróság szerint szakszervezeti jogot sértett a szekszárdi közgyűlés

2009.01.27.

Megsértette a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének (MKKSZ) véleményezési jogát a szekszárdi közgyűlés, amikor a városháza létszámleépítéséről döntött - mondta ki a szekszárdi munkaügyi bíróság nem jogerős végzésében, amelyet az MKKSZ helyi titkára juttatott el kedden az MTI-nek.

Magyar nyelvű tankönyvek Szlovákiában?

2009.01.27.

Ján Kubis leköszönő külügyminiszter utódja kinevezése előtt egy nappal már "felesleges ügynek" nevezte az oktatási törvény körüli vitát, ám továbbra is bizonytalan a szlovákiai magyar nyelvű tankönyvek helyzete. Más szomszédos országokban – Romániában, Szerbiában, Ukrajnában – nem jelent gondot a magyar tankönyvek használata.

Hatékonyabb jogkezelést

2009.01.27.

Az AGICOA Magyarország Filmelőállítók Jogkezelő Egyesületének célja, hogy a hazai filmproducereket megillető kábeltelevíziós és üres hordozói jogdíjakat hatékonyabban érvényesítse és ossza fel a filmelőállítók között. - Jogi Fórum tudósítás

Egyedülálló önkormányzati társulási modell Hajdú-Biharban

2009.01.27.

Az országban egyedülálló társulási modell megvalósítását, közös polgármesteri hivatal felállítását tervezi három, egymással nem szomszédos Hajdú-Bihar megyei település; Körösszakál, Bedő és Bojt község egy 1990-es jogszabály alapján hozna létre egy körjegyzőségnél lazább és ahhoz nem kötött társulást - mondta Samók Gyula, Körösszakál polgármestere kedden.

Járműbeszerzés a PM-nél - Semmi nem tiltja a takarékoskodást az állami szférában

2009.01.27.

A Fidesz írásbeli kérdéseket akar feltenni Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Veres János pénzügyminiszternek, hogy megtudják: ki döntött arról, hogy a pénzügyminiszter 14 millió, államtitkára pedig 8 millió forintért kapjon új luxusautókat. A tárca közlése szerint még a válság előtt döntöttek négy gépjármű lecseréléséről, mert a régiek túl sok kilométert futottak, és teljesen megbízhatatlanná váltak. Az MTI által megkérdezett alkotmányjogász szerint felső középkategóriájú gépjármű illeti meg a minisztereket a vonatkozó kormányrendelet szerint, de "semmi nem tiltja" a takarékoskodást az állami szférában.

Horn Gyula mandátuma tabu marad

2009.01.27.

Továbbra is tartja magát az az álláspont az MSZP-ben, hogy Horn Gyula országgyűlési képviselői mandátumának ügyét nem tűzik napirendre - írja a Népszabadság annak kapcsán, hogy a napokban első fokon cselekvőképtelennek nyilvánította a bíróság Toller László volt pécsi polgármestert, miután a szocialista képviselő súlyos autóbalesetet szenvedett 2006 júniusában.

Nem ítélt meg kártérítést szegregáció miatt a Megyei Bíróság

2009.01.27.

Bár az egyenlő bánásmódhoz való jogok megsértését megállapította, kártérítést nem ítélt meg a felpereseknek iskolai szegregáció miatt hétfőn a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság.

ORTT - Vége a tartózkodásnak?

2009.01.26.

Meghatározott ügyekben igent vagy nemet kellene mondaniuk a médiahatóság tagjainak, mivel a készülő ügyrendmódosítás megszüntetné bizonyos döntéseknél a tartózkodás lehetőségét - értesült az MTI hétfőn.

Szerbia még a cseh elnökség alatt beadhatja csatlakozási kérelmét

2009.01.26.

Vuk Jeremics szerb külügyminiszter mai (2009. január 26.) brüsszeli látogatása során több uniós vezetővel is tárgyal. Belgrád szeretné, ha egy éven belül megkezdenék az országgal a csatlakozási tárgyalásokat.

A szmogriadóhoz kapcsolódó jogszabályok módosítását tervezik

2009.01.26.

A szmogriadóhoz kapcsolódó jogszabály-módosítási lehetőségekről egyeztetnek a fővárosi önkormányzat, az igazságügyi minisztérium és a közlekedési tárca szakemberei, valamint a közlekedési, a környezetvédelmi és az egészségügyi szakhatóságok képviselői - nyilatkozta a Városháza kommunikációs igazgatója az MTI-nek.

Bizottsági razzia a Slovak Telekomnál

2009.01.26.

Rajtaütésszerű ellenőrzést tartott a Slovak Telekom telephelyein január 13-15. között az Európai Bizottság – erősítette meg január 22-én az erről szóló értesüléseket a közösségi versenyjog legfőbb őreként is ismert testület.

A Bizottság véget vetne a szlovén-horvát patthelyzetnek

2009.01.26.

Az Európai Bizottság egyre nagyobb nyomás alá helyezi Horvátországot és Szlovéniát annak érdekében, hogy a két ország tegyen végre pontot több éve húzódó határvitájuk végére. A testület így kívánja elejét venni annak, hogy a horvát csatlakozási tárgyalások további késlekedést szenvedjenek.

Érdekes ügyek az Európai Bíróság munkaprogramjából

2009.01.26.

A 2009. január 26-30., valamint február 2-6. munkaheteken a tőke szabad mozgása, a mérnöki diplomák kölcsönös elismerése, a közösségi intézmények kártérítési felelőssége, a jogelenes állami támgatások visszafizetése, a védjegyek, valamint a joghatóság ontóperekben kérdéskörökkel kapcsolatos ügyek is terítékre kerülnek az Európai Bíróság munkarendjében.

VPOP - Adócsaló könyvelő iroda

2009.01.26.

A napokban zárt le egy hosszan tartó nyomozást a Vám-és Pénzügyőrség Észak - alföldi Regionális Nyomozó Hivatala.

Sólyom László 2008. évi tevékenységéről

2009.01.26.

Az államfő 2008-as éves munkáját összefoglaló KEH tanulmány áttekinti az államfő alkotmányossági és politikai vétóit, a jelölések történetét, illetve az egyéb hatáskörgyakorlásokat.

Oktatási biztos - Vizsgálat a kislányt megerőszakoló diákok ügyében

2009.01.26.

Az oktatási jogok biztosa vizsgálatot indított a kilencéves szegedi kislány megerőszakolása ügyében - erősítette meg az MR1-Kossuth Rádió információját maga Aáry-Tamás Lajos szombaton az MTI-nek. Hangsúlyozta, a kislányt megerőszakoló hasonló korú napközis diáktársai is áldozatok, mert tettüket feltehetőleg valamilyen felnőtt minta alapján követték el, és a felelősöket is elsősorban a felnőttek között kell keresni.

Ferencvárosi választás - Plakátleragasztókat marasztalt el a VB

2009.01.26.

Plakátragasztás miatt elmarasztalta az MSZP-t a ferencvárosi választási bizottság vasárnapi ülésén.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000