Hír archívum: 2009. február

Más hónap

Szalai Annamária - Az ORTT szabad utat enged az állami, kormányzati intézmények tartalombefolyásolási kísérleteinek

2009.02.27.

Az Országos Rádió és Televízió Testület többsége a 147/2008. számú előterjesztés alapján meghozott 391/2009. (II. 25.) számú határozatában úgy döntött, hogy az NFÜ és a TV2 között létrejött szerződés alapján nyújtott támogatás tárgyában nem állapítja meg az Rttv. 18. § (3) bekezdésének sérelmét. Szalai Annamária ORTT tag úgy véli, hogy a Testület döntése kifogásolható, szabad utat enged az állami, kormányzati intézmények tartalombefolyásolási kísérleteinek.

Kutathatóak az 1956-os perekben eljáró ügyészek személyi anyagai

2009.02.27.

Szabadon kutathatóak az 1956-os, nyíregyházi forradalmi vezetők elleni megtorló perben eljáró, azóta elhunyt ügyészek személyi anyagai a Fővárosi Bíróság csütörtöki, nem jogerős ítélete szerint - közölte Dénes Balázs, a perben jogi képviseletet nyújtó szervezet, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnöke pénteken.

Az IRM közzétette a korrupcióellenes csomag tervezetét

2009.02.27.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a honlapján nyilvánosságra hozta a korrupcióellenes törvénycsomag tervezeteit, amelyben szerepel többek között a Közérdekvédelmi Hivatal felállítása és a lobbitörvény módosítása is.

Európai bankfelügyeletet javasol a Larosière-csoport

2009.02.27.

A francia Jacques de Larosière által vezetett bizottság szerdán (2009. február 25.) ismertette az EU pénzügyi rendszerének reformjára vonatkozó javaslatait. A gazdasági és politikai szakértőkből álló csoport új intézmények létrehozásával és a Pénzügyi Felügyeletek Európai Rendszerének kiépítésével előzné meg a mostanihoz hasonló válságok kialakulását.

Erőteljesebben védenék az unión kívüli gyermekek jogait

2009.02.27.

Fel kell lépni a gyermekjogok megsértése, a gyermekmunka és a lányok megbélyegzése ellen, és humanitárius katasztrófák idején is biztosítani kell az oktatást a harmadik országokban az EP szerint. Az EP-képviselők uniós gyermekjogi különképviselő kinevezését is javasolják.

Kedvezményes lehetne az éttermi szolgáltatások, a lakásfelújítás és a gyerekruha áfája

2009.02.27.

Az EP bizonyos kiegészítésekkel támogatta az Európai Bizottság javaslatát, amely a feketegazdaság elleni harc és a munkahelyteremtés érdekében bizonyos munkaerő-igényes szolgáltatásoknál lehetővé tenné kedvezményes áfakulcs alkalmazását. Ide tartoznának az éttermi szolgáltatások, továbbá az energiatakarékossági célú lakásfelújítás, az otthoni ápolás, valamint például a gyermekruhák készítése.

Civil szervezetek a romákat ért támadások ellenében

2009.02.27.

Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, a Roma Polgárjogi Alapítvány és a Társaság a Szabadságjogokért szervezetek a múlt héten levélben kérték a köztársasági elnököt, hogy emelje fel szavát a rasszizmus és az előítélet ellen.

Két magyar támogatási programra bólintott rá a Bizottság

2009.02.27.

A gazdasági válság enyhítésére tervezett két magyar kormányzati intézkedést hagyott jóvá versenyjogi szempontból február 25-én az Európai Bizottság.

Elítéli a magyarországi romák elleni erőszakot a Bizottság

2009.02.27.

Mélységes aggodalommal tölti el a Magyarországon és más országokban a roma közösségek ellen az utóbbi napokban elkövetett támadások híre Vladimír Spidla szociális és esélyegyenlőségi biztost – közölte csütörtöki sajtóközleményében.

Pert nyertek a Sigray-örökösök a keszthelyi kastélymúzeum ellen

2009.02.27.

Jogerősen is megnyerték a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum Kht. ellen indított próbapert Sigray Antal örökösei, akik egy szobor kiadását kérték az intézménytől - tájékoztatott a leszármazottak képviselője csütörtökön.

Kampánypénzek

2009.02.27.

A választási eljárásról szóló törvény és a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény rendelkezései jelenleg sem biztosítják a feltételeket a választási kampánypénzek eredetének és felhasználásának teljes átláthatóságához.

EP-képviselők a bálnavadászat ellen

2009.02.27.

Továbbra is tiltaná az EP a bálnák kereskedelmi célú vadászatát és beszüntetné a bálnák tudományos céllal engedélyezett leölését. Az EP-képviselők menedékhelyeket és védett tengeri területeket jelölnének ki az állatok számára.

Draskovics: megelőző jogos védelem is lesz a szigorodó Btk-ban

2009.02.26.

Megelőző jogos védelem és súlyosabb büntetési tételek is szerepelnek majd abban a büntető törvénykönyv (Btk.) átfogó módosítását célzó javaslatban, amely márciusban kerül a parlament elé - mondta Draskovics Tibor az MTI-nek csütörtökön adott telefoninterjújában.

Az Alkotmánybíróság március 2-3-i teljes ülésének napirendje

2009.02.26.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén foglalkozik a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjának szolgálati idejébe a szakmunkásképzést folytató szakközépiskolákban töltött tanulmányi idő beszámításáról szóló 4/2007. Közigazgatási-polgári jogegységi határozat alkotmányossági vizsgálatával.

Átszervezik a BRFK-t: öt bűnügyi régió alakul

2009.02.26.

Öt régiót hoz létre a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) meghatározott bűncselekménytípusok eredményes felderítése érdekében - a március 1-jével életbe lépő szervezeti változtatásról Tóth Gábor rendőrfőkapitány számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az LB elnökjelöltjéről március 9-én szavaznak újra

2009.02.26.

Március 9-én szavaz újra az Országgyűlés a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökjelöltjéről - közölte Szili Katalin a házbizottság ülése után csütörtökön.

Kis mértékben nőtt a hazai börtönök zsúfoltsága

2009.02.26.

Kis mértékben nőtt a hazai börtönök zsúfoltsága tavaly óta: az intézmények telítettsége 118 százalékról 121 százalékra emelkedett - mondta Kökényesi Antal, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka az Új Dunántúli Naplónak adott, csütörtökön megjelent interjúban.

A törvény szigora

2009.02.25.

A kormány és a legnagyobb ellenzéki párt politikai és jogi kérdésekben késhegyre menő vitákat folytat, a büntető jogpolitika területén mégis akad közös nevező: mindkét fél tervezetében központi elem a büntetőjog teljes szigora és szabadságelvonó szankciók alkalmazása.

Debreceni Ítélőtábla: volt rendőröket is elítéltek emberrablás miatt

2009.02.25.

Hét vádlottat, köztük két volt rendőrt összesen csaknem húsz év börtönbüntetésre ítélt szerdán emberrablásért a Debreceni Ítélőtábla - közölte az MTI-vel az ítélethirdetést követően Koszta János, a táblabíróság sajtótitkára.

Ombudsman: hamisításra csábít az utazási kedvezmény utalványa

2009.02.25.

Az állami alkalmazottak kedvezményes utazásra jogosító utalványa hamisítható, ami a jogbiztonság sérelmének veszélyét hordozza – állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Első fokú bírósági ítélet a biztosítókartell ügyében

2009.02.25.

Részben megváltoztatta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntését a Fővárosi Bíróság az úgynevezett biztosítókartell ügyében. Azt nem vitatta, hogy a versenyhatóság jogosan marasztalta el kartellezés miatt a biztosítótársaságokat és a gépjárműkereskedőket, ám az alkuszcégek esetében új eljárásra kötelezte a hatóságot. Ezzel együtt a bíróság csökkentette a GVH által kirótt bírság összegét is, az alkuszi megállapodásokra eső résszel.

Nem hallgatja meg újra az OIT a főbírójelöltet

2009.02.25.

Nem hallgatja meg újra az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára ismét jelölt Havasiné Orbán Máriát, a testület fenntartja korábbi álláspontját: támogatják a jelölt megválasztását - közölte az MTI érdeklődésére az OIT szóvivője kedden délután.

Elindult a Jogpont Hálózat Észak-Magyarországon

2009.02.25.

Megkezdte működését az európai uniós támogatással létrehozott Jogpont Hálózat, az országban elsőként az Észak-magyarországi régióban.

Szigorít a büntetőjogi szankciókon az igazságügyi tárca

2009.02.25.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter tervei szerint a fegyveres bűncselekmények elkövetőit szigorúbban büntetnék, megerősítenék a rendőrséget és nagyobb védelmet kapnának az áldozatok és a munkájukat végző rendőrök is.

Meghosszabbítaná a hágai törvényszék működését az EP

2009.02.25.

Ellenszavazat nélkül fogadta el az EP külügyi bizottsága a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket kivizsgáló nemzetközi törvényszék (ICTY) mandátumáról szóló jelentést kedden, melyben a még szökésben lévő két háborús bűnös felelősségre vonására és a folyamatban lévő perek igazságos és törvényszerű lefolytatására sürgetnek, a bíróság működésének két évvel történő meghosszabbítása mellett.

Az ügyvédi reklám jövője

2009.02.24.

A Jogi Fórum 2009. március 5-i konferenciája a MÜK teljes ülése által 2008. október 27-én elfogadott és 2009. február 1-ével hatályba lépett új ügyvédi Etikai Kódex rendelkezéseiről, az ügyvédi reklám gyakorlatáról, jövőjéről.

Titkos a parkolási pénzek sorsa

2009.02.24.

Nem ismerhetőek meg a Centrum Parkoló Rendszer Kft. bevételeivel és kiadásaival kapcsolatos adatok. A Fővárosi Bíróság sorozatban változtatja meg a Centrum pervesztességét kimondó elsőfokú ítéleteket, ezért továbbra sem lehet tudni, hogy mi a sorsa a közterületek hasznosításából befolyó milliárdoknak.

Újabb kérdésekben kezdeményez népszavazást Seres Mária

2009.02.24.

Az államfőnek címzett nyílt levelet adott át a képviselők számlaadásáról szóló népszavazást kezdeményező Seres Mária az elnöki hivatal munkatársának a Sándor-palotában hétfőn.

A kisebbségi ombudsman felszólal az Országgyűlésben

2009.02.24.

A képviselők hétfőn 353 igen, egy nem és két tartózkodás mellett támogatták, hogy a kisebbségi ombudsman kedden napirend előtt felszólaljon az Országgyűlésben.

OGY - Megszűnik a napi standolás márciustól

2009.02.24.

Márciustól nem naponta, hanem havonta egyszer kell standolni a vendéglátóiparban, megszűnik a készpénzes fizetést 250 ezer forintban maximáló szabály, és a házipénztár rendszere is változik - az erről szóló ötpárti javaslatot hétfőn fogadta el az Országgyűlés.

Egyik képviselő mentelmi jogát sem függesztette fel a Ház

2009.02.24.

A képviselők a három közvádas és a hét magánvádas ügy közül egyikben sem függesztették fel az érintettek mentelmi jogát hétfőn az Országgyűlésben.

Szigorúbb szabályozást sürgetnek a G20 európai tagjai

2009.02.24.

Vasárnap (2009. február 22.) Berlinben találkoztak a G20 európai tagjai, hogy közös uniós álláspontot alakítsanak ki a csoport londoni csúcstalálkozójára, melyet április 2-án rendeznek.

A Helsinki Bizottság ellenzi a "három csapás" javaslatot

2009.02.24.

A Magyar Helsinki Bizottság az ún. „három csapás” törvényjavaslattal kapcsolatban rámutat arra, hogy az erőszakos bűncselekmények száma az elmúlt öt év során nem növekedett, a legsúlyosabb kategóriákban pedig csökkenő tendenciát mutat, így nincsenek olyan társadalmi folyamatok, melyekre szigorú büntetőpolitikával lenne indokolt reagálni.

Nem oszlatta fel magát az Országgyűlés

2009.02.24.

Az Országgyűlés elutasította a parlament feloszlásáról szóló Fidesz-KDNP-javaslatot, valamint az ugyanerről szóló országos népi kezdeményezést hétfőn.

Alkotmányellenes rendelkezés a versenytörvényben

2009.02.23.

Az Alkotmánybíróság (Ab) a 2009. február 23-i teljes ülésén döntött a köztársasági elnöknek a versenytörvénnyel kapcsolatos indítványáról.

Ügyvédbróker - Online ügyvédi ajánlatkérési rendszer

2009.02.23.

A 2008. év végén jelent meg Magyarországon az Ügyvédbróker – www.ugyvedbroker.hu - online ügyvédi ajánlatkérési rendszere. A hazánkban egyedülállónak számító online szolgáltatás nyertesei az ügyvédek mellett az ügyvédet kereső ügyfelek, akiknek lehetőségük van jogi problémájukat strukturált formában célzottan eljuttatni kompetens ügyvédekhez. (X)

Helsinki Bizottság - A tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésről

2009.02.23.

Renate Kicker, a Kínzás megelőzésére létrejött európai bizottság (CPT) elnökhelyettese a Magyar Helsinki Bizottság által február 9-10-én szervezett konferencián kijelentette, hogy súlyos szakmai és emberi jogi fenntartások fogalmazhatók meg a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés-büntetés intézményével szemben. Ennek ellenére az Európában szinte egyedülálló szankciót a szaktárca új büntetőkódex-tervezete továbbra is tartalmazza.

Túl gyakran sértenek közösségi jogot a tagállamok

2009.02.23.

Jól halad a közösségi jogszabályok átültetése a nemzeti jogba a legtöbb tagállamban – derül ki a Bizottság szokásos félévenkénti jelentésének legújabb kiadásából, amely Magyarországot továbbra is alapvetően a jobban teljesítő tagországok közé sorolja. EU-szerte gond van azonban a közösségi jog gyakorlati alkalmazásával.

Az EP komolyan büntetné a feketefoglalkoztatást

2009.02.23.

Jóváhagyta első olvasatban az Európai Parlament az illegális bevándorlókat foglalkoztatók büntethetőségéről szóló irányelv-tervezetet.

OGY - Önmaga feloszlatásáról szavaz az Országgyűlés

2009.02.23.

Az Országgyűlés feloszlásáról szóló népi kezdeményezésről, valamint az ugyanezt javasló ellenzéki indítványról dönt ma a parlament.

Az Alkotmánybíróság február 23-24-i teljes ülésének napirendje

2009.02.23.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén foglalkozik a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény módosításról szóló, az Országgyűlés 2008. június 2-i ülésnapján elfogadott törvény alkotmányossági vizsgálatával.

Fénymásoló kartellre bukkant a GVH?

2009.02.23.

Összesen tizenöt fénymásoló berendezések forgalmazásával foglalkozó vállalkozás ellen indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A versenyhatóság gyanúja szerint a cégek kartellbe tömörülve indultak egy közbeszerzési tenderen.

Hétfőn dönt az AB az államfő versenytörvénnyel kapcsolatos beadványáról

2009.02.23.

Várhatóan a mai napon dönt az Alkotmánybíróság a köztársasági elnöknek a versenytörvénnyel kapcsolatos beadványáról - tájékoztatott vasárnap Sereg András, a testület sajtófőnöke.

Ombudsman - Felül kell vizsgálni a szociális otthonok térítési díjairól szóló jogszabályokat

2009.02.23.

A bentlakásos szociális intézményekben fizetendő térítési díjakról szóló jogszabályok felülvizsgálatát kezdeményezi Szabó Máte általános ombudsman, mert a hatályos szabályozásban a jogbiztonság sérelmét és a diszkrimináció lehetőségét látja - tájékoztatta az Országgyűlési Biztos Hivatala pénteken.

Szigorítaná a fegyveres támadók büntetését az igazságügyi tárca

2009.02.23.

Szigorítaná a fegyveres támadók esetében a Büntető törvénykönyvet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium - jelentette be a tárca vezetője pénteken Egerben, miután megbeszélést folytatott hat kelet-magyarországi megye rendőri vezetőivel.

Ismét szervereket foglaltak le Budapesten

2009.02.21.

A BRFK Gazdaságvédelmi Főosztály Gazdaságvédelmi Osztály I. szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a ProArt feljelentése alapján - ismeretlen tettes ellen.

IIPA: Magyarország 2009-ben is marad a „Megfigyeltek Listáján”

2009.02.20.

Az IIPA, a Nemzetközi Szellemi Tulajdonvédelmi Szövetség független szervezetként minden évben helyzetjelentést küld az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának, mely egyben ajánlásokat is tartalmaz.

Visszakerülhetnek a parkolási ügyek a lakóhely szerinti bíróságra

2009.02.20.

Működési gondokat okoz a Pesti Központi Kerületi Bíróságnak a parkolási ügyek nagy száma, ezért törvénymódosítást javasol Csiha Judit (MSZP), amely alapján az autós lakóhelye szerinti bíróságokon tárgyalnák ezeket az ügyeket - tudta meg a Napi Gazdaság.

Korrupció: bírók vagyona eltitkolva

2009.02.20.

A gazdasági világválság következményeként világszerte növekednek a korrupciós kockázatok, ezért nagyobb figyelmet kell fordítani a korrupció elleni küzdelemre. Magyarország is megnövekedett korrupciós kihívások előtt áll: a Global Integrity legfrissebb jelentése szerint Magyarországon a legproblematikusabb terület az igazságszolgáltatás. Magyarország közepesen érintett: 77 pontot kapott a lehetséges 100-ból.

Bíróság elé kerül hazánk a vagyonátruházási illeték miatt

2009.02.20.

Az Európai Bíróság elé citálja Brüsszel Magyarországot a vagyonátruházási illeték diszkriminatív alkalmazása miatt.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000