Hír archívum: 2009. február

Más hónap

Közérdekű adatok iránti pert nyert a Helsinki Bizottság a BRFK és 18 kerületi rendőrkapitányság ellen

2009.02.20.

A Magyar Helsinki Bizottság első fokon pert nyert a Budapesti Rendőr-főkapitányság és 18 budapesti kerületi kapitányság ellen egy közérdekű adatok kiadása iránt indított perben. Az alpereseket a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) 2009. január 8-án kelt ítéltében arra kötelezte, hogy közöljék 2007-re nézve a területükön kirendelt védők nevét és az általuk vitt ügyek számát.

Késlekedő főbíróválasztás

2009.02.19.

A korábbi tervekkel ellentétben mégsem szavaz a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökjelöltjéről hétfőn az Országgyűlés - közölte Szili Katalin a házbizottság ülése után csütörtökön.

EU-konform lesz az internetes vásárlás szabályozása

2009.02.19.

Az Európai Unió tavaly ősszel kifogásolta, hogy a magyar jogban a távollevők közti szerződésekről szóló kormányrendelet néhány pontja nem felel meg az uniós normáknak. A most közzétett új kormányrendelet tervezete ezeket a hiányosságokat pótolja.

Kriminológusok szerint elfogadhatatlan a tényleges életfogytiglan szabályozása

2009.02.19.

Szembemegy a civilizált európai országok megoldásaival a tényleges életfogytiglan jelenlegi hazai szabályozása - mondta Nagy László Tibor, az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezető-helyettese, amikor csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette az intézet életfogytig tartó szabadságvesztést vizsgáló kutatását.

Továbbra is tiltott tárgy a mobiltelefon a börtönökben

2009.02.19.

A mobiltelefon továbbra is tiltott tárgy a börtönökben, és nincs napirenden, hogy az elítéltek jó magaviseletükért mobiltelefont használhassanak - jelentette ki a büntetés-végrehajtási parancsnok biztonsági és fogva tartási helyettese csütörtökön sajtótájékoztatón, Balassagyarmaton.

Kilényi Géza: Szakítani kell a kis és olcsó állam illúziójával!

2009.02.19.

Szakítani kell a kis és olcsó állam illúziójával - mondta Kilényi Géza volt alkotmánybíró a Parlamentben a Magyar közigazgatás korszerűsítése című konferencián csütörtökön.

Európai Közösségek Bírósága: 2008. évi igazságügyi statisztikák

2009.02.19.

A 2008-as kivételes év volt az Elsőfokú Bíróság számára, a befejezett ügyek száma a 2007. évhez képest 52%-kal nőtt, míg a beérkezett ügyek száma is jelentősen emelkedett.

Európai Bíróság - A más tagállamban létrehozott fióktelepen foglalkoztatott munkavállalók bérköltségéről

2009.02.19.

Magyar előzetes döntéshozatali ügy - Az Európai Bíróság a tegnapi napon tartotta a tárgyalást a Pest Megyei Bíróságról érkezett C-96/08. számú CIBA ügyben.

A munkáltató a dolgozó nyomában – az adatvédelmi biztos a helymeghatározó rendszerek használatáról

2009.02.19.

A munkáltató akkor követheti GPS-szel, azaz műholdas helymeghatározó eszközzel a tulajdonában vagy bérleményében lévő gépkocsi mozgását, ha ahhoz megkapta a járművel közlekedő munkavállalója önkéntes és tájékozott hozzájárulását. A nyomkövető rendszer ebben az esetben is csak a munkaidő alatt működtethető – foglalt állást az adatvédelmi biztos.

Az ombudsman a fogyatékossággal élőkről: egyenlő esélyt, ne csak papíron

2009.02.19.

A fogyatékossággal élő emberek számára biztosítani kell, hogy másokkal egyenlő eséllyel férjenek hozzá a közszolgáltatásokhoz. Ez a közszolgáltatások teljeskörű akadálymentesítését, vagyis a fizikai, az információs és a kommunikációs akadályok teljes lebontását jelenti – figyelmeztet egy vizsgálati jelentésében az állampolgári jogok biztosa.

Mégse tárolja örökké a Facebook az adatainkat

2009.02.19.

Mégsem változtatja meg a felhasználási feltételeit a Facebook, ezért egyelőre nem tárolják a cég adatbázisában a felhasználók által feltöltött tartalmakat a profil törlése után. A felháborodást keltő új rendszer bevezetéséről nem mondtak le teljesen közösségi oldal vezetői, csak elhalasztották azt.

A cseh alsóház is megszavazta a Lisszaboni Szerződést

2009.02.19.

Az EU soros elnökségét betöltő Csehország döntéshozói megerősítették a Lisszaboni szerződést. A cseh ratifikáció befejezéséhez még szükség van a Szenátus jóváhagyására és az elnök ellenjegyzésére.

A Bizottság hat tagállamon teszteli a paktumot

2009.02.19.

Az Európai Bizottság szerdán megtette az első lépést a túlzott mértékű államháztartási hiány felszámolására irányuló eljárás elindítása felé hat uniós tagállammal szemben. Az intézkedés a 2005-ben felülvizsgált stabilitási és növekedési paktum hitelességi próbája.

Ausztria még 2011-ig korlátozná a munkavállalást

2009.02.18.

Ausztria csak két év múlva kívánja teljesen megnyitni munkaerőpiacát a közép- és kelet-európai uniós országok előtt. Michael Spindelegger külügyminiszter hamarosan értesíti a Bizottságot arról az elhatározásról, amely szerint az alpesi ország 2011-ig élni kíván a korlátozás intézményi lehetőségével.

Megszűnt a gyógyszerészkamara ellen indított GVH eljárás

2009.02.18.

Nem látta bizonyítottnak a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy a Magyar Gyógyszerész Kamara és a gyógyszergyártói érdekképviseletek között létrejött megállapodás alkalmas lett volna a verseny korlátozására, így az ebben az ügyben indított eljárást megszüntette.

Nyilvános GMO-k

2009.02.18.

Az Európai Bíróság C-552/07. számú ügyben hozott ítélete szerint a nyilvánosságnak az információkhoz való hozzáférési joga kiterjed a géntechnológiával módosított szervezetek (gmo-k) kibocsátására.

Kormányzati adótervek - Idén semleges, jövőre mínuszos az egyenleg

2009.02.18.

Idén 128 milliárd forintot, jövőre pedig 740 milliárdot mozgatna meg a kormány adó-, és járulékrendszer átalakításával. Az idei átrendezés semleges hatású, jövőre viszont azzal számol a kabinet, hogy mínusz 13 milliárd forint lesz az átalakítások egyenlege - tudta meg kormányzati forrásból az MTI kedden.

Szűcs Erika - Gyakorlatilag megszűnik a 13. havi nyugdíj

2009.02.18.

Gyakorlatilag megszűnik a 13. havi nyugdíj, a 2009-ben nyugdíjba lépők már nem kapják meg ezt a juttatást - közölte Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón kedden.

OKM - Egy hónapon belül javaslatok az iskolai erőszak kezelésére

2009.02.18.

Az oktatási tárca egy hónapon belül nyilvánosságra hozza az iskolai erőszak kezelésére megfogalmazott javaslatait, a minisztérium államtitkára elképzelhetőnek tartja a jelenlegi jogi szabályozás további szigorítását is. Arató Gergely a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) nyílt levelére reagálva mondta ezt kedden. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint azonnali jogszabály-módosításra van szükség.

Kerekasztal - A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás elektronikus ellenőrizhetősége érdekében

2009.02.18.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás elektronikus ellenőrizhetőségének mielőbbi megteremtése, valamint az ehhez szükséges kormányzati intézkedések előkészítése érdekében, Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság program kormánybiztosának kezdeményezésére kedden szakmai egyeztetést tartottak az érintett tárcák, az ORFK, a KEKKH, a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a biztosítótársaságok képviselői.

OVB - A testület nem járhat el a saját ügyében

2009.02.18.

Nem járhat el a saját ügyében az Országos Választási Bizottság (OVB) a testület kedd este hozott határozata szerint.

Szigorodott a külföldi diákok tartózkodási kérelmének bírálata

2009.02.18.

Szigorította az Európai Unión kívülről előkészítő programokra érkező diákok beutazási és tartózkodási engedélykérelmének bírálatát bizonyos városokban a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a közelmúltban - közölte a hivatal dél-dunántúli igazgatója kedden Pécsett, sajtótájékoztatón.

Pozsony - Konferencia a mentelmi jogról

2009.02.17.

Az országgyűlési képviselők mentelmi joga lesz a téma a decemberben Pozsonyban rendezendő szakmai konferencián, amelyre a visegrádi négyek illetékes parlamenti bizottságai kapnak meghívást - jelentette be Géczi József Alajos (MSZP)kedden Budapesten.

Sajtótörvény-módosítást szorgalmaznak a lapkiadók

2009.02.17.

A sajtótörvény módosítását kezdeményezi a parlamenti illetékes szakbizottságánál a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE); közel másfél tucatnyi ponton javasolnak változtatást - nyilatkozta Kázmér Judit elnök kedden.

Kumin - Az AB jogosult dönteni az SPS-rendszer bevezetésének alkotmányosságáról

2009.02.17.

Nem az Európai Bizottság jogkörébe tartozik annak megítélése, alkotmányos volt-e az a módszer, amellyel az Országgyűlés bevezetni kívánta az egységes mezőgazdasági támogatási rendszert - mondta Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője kedden.

OGY - Tizenhat agrártárgyú törvényt módosítanának egy javaslatban

2009.02.17.

Az agrártárgyú jogszabályok közül tizenhat törvény kisebb-nagyobb korrekcióját javasolja a kormány - közölte Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára expozéjában kedden, az Országgyűlésben.

Holokauszt Emlékközpont - A diszkriminatív törvénykezés emlékei

2009.02.17.

A zsidóságot érintő diszkriminatív törvénykezés dokumentumait mutatják be februárban tematikus tárlatvezetésen a Holokauszt Emlékközpontban - közölte Csősz László, az intézet gyűjteményének vezetője kedden.

Európai Bíróság - A kiegészítő védelmet kérő személynek nem kell szükségképpen bizonyítania érintettségét

2009.02.17.

Az Európai Közösségek Bíróságának a C‑465/07. számú ügyben hozott ítélete szerint a kiegészítő védelmet kérő személynek nem kell szükségképpen bizonyítania a konkrétan a származási országában fennálló helyzetére jellemző tényezők miatti érintettségét

Ha az Országgyűlés kéri, az OIT meghallgatja a főbírójelöltet

2009.02.17.

Ha az Országgyűlés azt kéri az Országos Igazságszolgáltatási Tanácstól (OIT), hogy hallgassa meg Havasiné Orbán Máriát, akit az államfő újrajelölt a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára, a testület ezt megteszi - közölte az OIT szóvivője, miután ezt a kérdést hétfőn a testület megvitatta. Havasiné Orbán Mária úgy nyilatkozott: meglepte ez a fordulat, de áll az újabb meghallgatás elé.

Fokozottan ellenőrzik mától a biztonsági öv használatát

2009.02.17.

A biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszer használatát ellenőrzik fokozottan a rendőrök a közutakon a ma kezdődő és csütörtökig tartó nemzetközi közlekedésbiztonsági kampány részeként; a rendőrökkel együtt a Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársai a járművek műszaki állapotát ellenőrzik.

OGY - Katonák jogállásáról szóló törvény

2009.02.17.

A parlament jóváhagyta a köztársasági elnök által tavaly decemberben megfontolásra visszaküldött, a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvény módosítását.

OVB - A kitöltetlen ajánlószelvényeket sem lehet fénymásolni

2009.02.17.

Az Országos Választási Bizottság állásfoglalása szerint hivatalos ajánlószelvénynek csak a helyi választási iroda által biztosított ajánlószelvény minősül; a szelvényről kitöltetlen állapotban sem lehet másolatot készíteni. A testület állásfoglalást adott ki az ajánlószelvényekről és az ajánlás folyamatáról.

OGY - Hátrányosan módosított szerződések felmondása

2009.02.17.

A pénzügyi intézmények által egyoldalúan, az ügyfél számára hátrányosan módosított szerződések ingyenes felmondását teszi lehetővé az a törvényjavaslat, amit ma kezd tárgyalni az Országgyűlés.

Tóth Gábor - Csökkenteni kell a legirritálóbb bűncselekmények számát

2009.02.17.

A budapesti rendőrfőkapitány fontosnak tartja, hogy csökkenjen az embereket leginkább irritáló bűncselekmények száma és javuljon ezek felderítése.

Draskovics Tibor részt vett a XII. Rendészeti Konferencián

2009.02.17.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter dr. Wolfgang Schäuble német szövetségi belügyminiszter meghívására 2009. február 10-én részt vett a Berlinben megrendezésre kerülő a XII. Rendészeti Konferencián, amely a legjelentősebb európai uniós rendészeti találkozó.

Bejegyzett élettársak 2.0

2009.02.17.

Ismét a parlament előtt a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény. Az Alkotmánybíróság 2008 decemberi határozata nyomán megakadt jogalkotási folyamat új terméke komplex módon igyekszik integrálni a jogrendszerbe az élettársi jogviszonyt.

GVH országos pályázat - Versenyjog Magyarországon és az EU-ban

2009.02.17.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központja 2009-ben "Versenyjog Magyarországon és az EU-ban" címmel országos pályázatot hirdet a magyar és a közösségi versenyjog tárgyában egyetemek és fıiskolák nem-posztgraduális hallgatói részére.

IRM - A Roma Antidiszkriminációs Ügyfélszolgálati Hálózat pályázata ügyvédek részére

2009.02.16.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, Roma Antidiszkriminációs Ügyfélszolgálati Hálózat pályázatot hirdet ügyvédek részére Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Az ombudsman különleges jogosítványokkal védené munkatársait

2009.02.16.

Különleges jogosítványokat adna az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az ombudsmani hivatal és más hasonló közhivatal dolgozóinak, hogy a jövőben ne érhessék őket hatósági visszásságok. Szabó Máté hétfőn az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága előtt indokolta, miért javasolt korábban jogszabály-módosítást.

Gyatra román mérleg a korrupció elleni harcban

2009.02.16.

Az igazságügyi reformok folytatását és a korrupció elleni hatékonyabb küzdelmet sürgette Bulgáriától és Romániától az Európai Bizottsági csütörtökön közzétett jelentése.

Júniusban kaphatnak jogi garanciákat az írek

2009.02.16.

Az EU soros cseh elnöksége legkésőbb a júniusi uniós csúcstalálkozóig elő kívánja terjeszteni az Írországnak adandó jogi garanciák végleges szövegét – közölte a hétvégén Alexandr Vondra európai ügyekért felelős miniszter, midőn Dublinban megbeszélést folytatott Micheál Martin ír külügyminiszterrel.

Akadálymentes bíróságok Somogy megyében

2009.02.16.

Az Európai Unió által finanszírozott Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretén belül, a „Közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése I.” című pályázattal a Somogy Megyei Bíróság a komplex akadálymentesítésre a Somogy Megyei Bíróság két kaposvári, valamint Siófoki, a Barcsi, a Nagyatádi, Marcali Városi Bíróságok épületére összesen bruttó 144.455.542 forint támogatást nyert el - áll a Somogy megyei Bíróság közleményében.

Ferihegy - 14-en akadtak fenn a schengeni határon két hónap alatt

2009.02.16.

A ferihegyi reptéri rendőrök az elmúlt két hónap leforgása alatt tizennégy embert fogtak el, akik hamis úti okmányokkal akartak átutazni a schengeni belső határon - közölte Horváth Katalin Fanni, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság sajtószóvivője pénteken.

Tavaly több mint öt százalékkal nőtt a bűncselekmények száma Budapesten

2009.02.16.

Budapesten tavaly az előző évhez képest több mint öt százalékkal nőtt az ismertté vált bűncselekmények száma, ezzel egyidejűleg a nyomozások eredményessége és a felderítési arány 3 százalékkal csökkent (45 , illetve 38,6 százalékra)- nyilatkozták fővárosi politikusok vasárnap.

Szakértők szerint alkalmatlan a "három csapás" az erőszakos bűncselekmények visszaszorítására

2009.02.16.

A büntető törvénykönyv (Btk.) amerikai mintára történő szigorítása nem csökkentheti az erőszakos bűnelkövetők számát, és alkotmányjogilag is kifogásolható kriminológus és büntetőjogász szakemberek szerint.

A válságkezelés jogi eszközei

2009.02.13.

A gazdasági- és pénzügyi válság okán az egyes államok különféle válságkezelési csomagokat állítottak össze. A válságkezelési mechanizmusokban nagy szerepet játszó jogi megoldások előrevetíthetik a válság szabályozási úton történő megoldásának lehetőségét.

A Bizottság jóváhagyja a magyar banktámogatási csomagot

2009.02.13.

Az Európai Bizottság az EK-Szerződés állami támogatási szabályai értelmében jóváhagyta azt a magyar támogatási csomagot, amelynek célja – a pénzügyi világválságra adott válaszként – a piacok stabilizálása. A támogatási csomag keretében a jogosult hitelintézetek szigorú feltételek mellett juthatnak tőkéhez, valamint újonnan nyújtott rövid- és középtávú hitelek tekintetében garanciához.

95 évig védenék a zenészek szerzői jogait

2009.02.13.

Öt híján száz évig védenék az előadóművészek szerzői jogait az EU-ban – derült ki abból a jelentésből, melyet csütörtökön hagyott jóvá az EP jogi ügyekért felelős bizottsága.

Vízum nélkül utazhatunk számos egzotikus szigetre

2009.02.13.

Nemsokára vízum nélkül utazhatunk számos karibi szigetre, valamint Mauritiusra és a Seychelle-szigetekre – jelentette be csütörtökön a Bizottság, miután jóváhagyta a Tanács hat országgal kötött kölcsönös beutazói vízummentességről szóló tervezetét.

Államfői indítványok - AB előtt a mezőgazdasági támogatási rendszer

2009.02.13.

Az Alkotmánybíróság (Ab) február 17-én tűzi először napirendjére az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer bevezetéséről és működtetéséről szóló, az Országgyűlés 2008. október 20-i ülésnapján elfogadott törvény alkotmányossági vizsgálatát.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000