Hír archívum: 2009. február

Más hónap

Sztrájkjogot a rendőröknek és a tűzoltóknak? - Ombudsman a teljes sztrájktilalomról

2009.02.13.

A közérdek, a nemzetbiztonság, a közegészségügy, a közerkölcs védelme érdekében korlátozható a sztrájk a rendvédelmi szervek hivatásos állományánál. Az Európai Szociális Charta tartalmából azonban az ombudsman arra következtet, hogy a teljes sztrájktilalom rendelkezését át lehetne gondolni, korszerűbbé lehetne tenni.

Fogyasztóvédelmi Egyesület - A BKV semmibe veszi a jogszabályokat

2009.02.13.

A BKV semmibe véve a jogszabályokat továbbra is öt évre kiterjesztve érvényesíti a pótdíjfizetési követeléseit, ráadásul az eljárási költségekkel és kamatokkal jelentősen megnövelve - közölte az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) csütörtökön.

Alkotmánybírósághoz fordult a Nyugdíjasok Országos Képviselete

2009.02.13.

Alkotmánybírósághoz fordult a Nyugdíjasok Országos Képviselete (NYOK) azért, hogy az semmisítse meg az Országos Választási Bizottságnak (OVB) az egyenlő mértékű nyugdíjemelés érdekében kiírt népszavazási kezdeményezésre vonatkozó határozatát - közölte az érdekképviseleti szervezet csütörtökön.

Az Alkotmánybíróság február 16-17-i teljes ülésének napirendje

2009.02.13.

Az Alkotmánybíróság kedden a köztársasági elnök indítványa alapján megkezdi az egységes mez gazdasági támogatási rendszer (SPS) bevezetéséről és működtetéséről szóló törvény alkotmányossági vizsgálatát. Másodszor kerül az alkotmánybírák elé a kettős állampolgársággal kapcsolatos népszavazási kezdeményezés.

Ingatlanügy - Kitöltési útmuntató a 09B400-as nyomtatványhoz

2009.02.13.

A 09B400-as Adatlapot az illetéktörvény szerint bejelentésre kötelezett személynek kell ingatlan ajándékozása vagy ingatlan visszterhes vagyonszerzés útján történő megszerzése esetén a vagyonszerzést megalapozó okirat ingatlanügyi hatósághoz történő benyújtásával egy időben kitöltve benyújtania.

A Bizottság újra bevezeti a Europe Direct információs hálózatot

2009.02.13.

Ma vezették be a Europe Direct információs központok európai szintű hálózatának második generációját a 2009-2012 közötti időszakra. Az új hálózat kiterjeszti az állampolgárok azon lehetőségeit, hogy hasznos információhoz és tanácsokhoz jussanak arról, hogyan gyakorolhatják jogaikat az Európai Unióban.

Új autó egy új világnak

2009.02.13.

A harmadik generációs Avensis tervezése során több furcsa ellentmondással szembesültek a szakemberek. Az új évezred autóvásárlói erősebb motorokat akarnak, de csekélyebb károsanyag-kibocsátást; nagyobb belső térre vágynak, de az egyre zsúfoltabb környezet miatt kompaktabb autókat szeretnének. (x)

A közgyógyellátási rendszer működésének anomáliáiról

2009.02.12.

Az Állami Számvevőszék befejezte a közgyógyellátási rendszer működésének ellenőrzését.

Javaslatok a lisszaboni "lyukak" befoltozására

2009.02.12.

Ketté kellene bontani az általános ügyek és külkapcsolatok tanácsi formációját, s előbbit elnökölhetné a soros tanácsi elnökséget adó ország miniszterelnöke – javasolta az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága előtt tartott meghallgatásán Jean-Luc Dehaene volt belga kormányfő, az egykori alkotmányozó Konvent alelnöke.

Az információhoz férés a jó hitelminősítés kulcsa

2009.02.12.

Tévúton jár az uniós jogalkotás, ha a vélt érdekütközések feloldása vagy enyhítése révén véli megoldani a hitelminősítő intézetek szabályozatlansága miatt kialakult válságot – véli elemzésében a Bruegel brüsszeli kutatóintézet szakértője.

Közel a megállapodás a kedvezményes áfáról

2009.02.12.

Kovács László magyar biztos úgy látja, a tagállamok már akár a jövő hónapban megállapodhatnak a kedvezményes áfa alkalmazásának egységesítéséről. A döntés lehetőséget biztosítana arra, hogy valamennyi tagállam kedvezményes áfakulcsokat alkalmazzon elsősorban a nagy munkaigényű szolgáltatásoknál, mely egyértelműen pozitívan érintheti a kisvállalkozásokat, és visszaszoríthatja a feketemunkát is.

GVH - Nem igazolt piacelsőségi állítások

2009.02.12.

Megtévesztette a fogyasztókat a Muscle Tuning Kft., amikor a Pump & Flex magazin 2007. december– 2008. januári számában közzétett hirdetésében azt állította, hogy az ott megnevezett amerikai táplálék-kiegészítő termékeket a legolcsóbban, a legkedvezőbb áron kínálja – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A vállalkozásnak emiatt ugyanabban a sajtótermékben közzé kell tennie a versenyhatóság döntését.

Toller László jogerősen is cselekvőképtelen

2009.02.12.

Cselekvőképességet kizáró gondnokság alá kerül Toller László, fellebbezés hiányában ugyanis csütörtökön jogerőssé vált a Szigetvári Városi Bíróság erre irányuló korábbi, elsőfokú határozata - közölte a Baranya Megyei Bíróság szóvivője.

Legfőbb Ügyészi Hálózat az EU igazságügyi térség elősítéséért

2009.02.12.

2009. február 6-án Párizsban az EU tagállamai legfőbb ügyészeinek konferenciáján - amelyen részt vett dr. Kovács Tamás legfőbb ügyész is - megalakult az "Európai Unió tagállamai Legfelsőbb Bíróságai mellett működő legfőbb ügyészek vagy e tisztségének megfelelő intézmények Hálózata".

A gyed szigorítása is szerepel a kormány tervei között

2009.02.12.

A kormány tervei szerint az év közepétől változik a személyi jövedelemadó alsó sávhatára és mindkét kulcsa, szigorodnak a gyed szabályai, és csökken a munkaadói járulék - tudta meg szerdán szocialista forrásból az MTI.

Kormány - Az élettársi nyilvántartás létrehozásáról

2009.02.12.

Egységes közjegyzői élettársi nyilvántartás létrehozását tervezi a kormány abban a törvényjavaslatban, amelyet újra átdolgozott és szerdán megtárgyalt - közölte a Budai Bernadett kormányszóvivő.

Fővárosi forrásmegosztás - Elszámolási gondok rossz törvény miatt

2009.02.12.

A rossz törvényi szabályozás miatt elszámolási anomáliákat tartalmaz a 24 budapesti önkormányzat idei forrásmegosztási rendelettervezete, amiről jövő héten dönt a Fővárosi Közgyűlés - tudta meg az MTI fővárosi politikusoktól.

Szerteágazó antikorrupciós harc

2009.02.12.

Akár a tavasszal a parlament elé vihető a korrupcióellenes csomag, amennyiben azt a kormány, valamint a széles körűre tervezett társadalmi vita résztvevői támogatják - írja a Világgazdaság csütörtökön.

A menekültek védelmében - A határmegfigyelő program tapasztalatai

2009.02.12.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a Magyar Helsinki Bizottság közös sajtótájékoztatón mutatta be a 2006. december 28-i háromoldalú együttműködési megállapodásuk alapján közösen megvalósuló határmegfigyelő program első évéről (2007) szóló jelentést.

Közbiztonság - Az ORFK és civil szervezetek közös nyilatkozata

2009.02.12.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tegnap az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet és a Nemzeti és Etnikai Jogvédő Iroda képviselőivel együtt szakmai egyeztetést folytatott a közrend és a közbiztonság helyreállítása érdekében. A találkozóra a négy szervezet kezdeményezésére került sor.

Visszaszereznék elvett jogaikat a tiszteletbeli konzulok

2009.02.12.

Az elmúlt években elvett jogaikat szeretnék visszaszerezni a Magyarországon működő tiszteletbeli konzulok, a szervezet néhány héten belül a külügyminiszterrel tárgyalna a kérdésről - mondta Suha György, a Tiszteletbeli Konzuli Testület új elnöke szerdán.

Két év készfizető kezességet vállal az állam a lakáshiteleseknek

2009.02.12.

Maximum két évre a lakáshitelek törlesztésének egy részét átvállalja az állam azoktól, akik önhibájukon kívül elvesztették állásukat - mondta a kormányszóvivő a szerdai tájékoztatón.

Konferencia a polgári eljárásjog új szabályairól

2009.02.11.

A Jogi Fórum 2009. február 19-i rendezvénye a módosult és kiegészült Polgári perrendtartás 2009. január 1-től hatályos új rendelkezéseiről. Csoportos jelentkezés esetén jelentős kedvezmény!

Postabank-ügy - Helybenhagyta a másodfokú ítéletet az LB

2009.02.11.

Jogerősen pénzbüntetésre ítélte Princz Gábort, a Postabank egykori elnök-vezérigazgatóját és három vádlott-társát hanyag kezelés miatt szerdán a Legfelsőbb Bíróság.

Ombudsman - A társasházi energiatámogatás ellenőrzéséről

2009.02.11.

A társasházi energiatámogatás érvényesítése, illetve a támogatás igénybevételének ellenőrzése a jogszabályi előírások miatt nehéz és összetett feladat elé állítja a közös képviselőket. A Magyar Államkincstár ezt maga is elismeri. Az állampolgári jogok biztosa, Szabó Máté világos, mindenki számára érthető elvárásokat, normaszöveget és segítséget sürget.

Magyar vonatkozású ügy az Európai Bíróság előtt

2009.02.11.

A Pest Megyei Bíróságról érkezett az Európai Közösségek Bíróságára a C-96/08. számú CIBA ügy.

Érdekes ügyek az Európai Bíróság munkaprogramjából

2009.02.11.

A 2009. február 16-20. munkahéten a menekültek nemzetközi és közösségi jogi védelme, valamint a géntechnológiával módosított szervezetek kibocsátásával kapcsolatos információkhoz való hozzáférés kérdéskörökkel kapcsolatos ügyek is terítékre kerülnek az Európai Bíróság munkarendjében.

Újabb GVH bírság a miskolci „magánegyetemnek”

2009.02.11.

Naponta 10 ezer forint végrehajtási bírságot kell fizetnie a Miskolci Bölcsész Egyesületnek mindaddig, amíg maradéktalanul nem teljesíti a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által korábban előírt kötelezettségeit. A végrehajtási bírság – amelynek összege 30 nap után 30 ezer forintra nő – addig sújtja a Miskolci Bölcsész Egyesületet, amíg nem gondoskodik arról, hogy honlapján ne legyenek elérhetőek „Nagy Lajos Király Magánegyetem” megjelölésű, és más, egyetemi szintű képzésre utaló dokumentumok.

Zuschlag-per - Vallomást tett Zuschlag János

2009.02.11.

Vallomást tett, de három témában nem nyilatkozott Zuschlag János az ellene és tizenöt társa ellen indított büntetőper szerdai tárgyalásán Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Közbiztonságot javító javaslatokat dolgoz ki az OCÖ

2009.02.11.

Átfogó javaslattervet készít az ország közbiztonságának és társadalmi békéjének megerősítése érdekében jövő csütörtökig az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) - tájékoztatott a szervezet szerdán.

Joghatósági kérdések

2009.02.11.

Egy tagállam bírósága még akkor sem tilthatja meg valakinek, hogymásik uniós állam bírósága előtt indítson polgári peres eljárást, ha az ilyen eljárás választottbírósági megállapodással ellentétes lehet - szól az Európai Bíróság ítélete.

Lemondott az Ügyfélkapu kormányzati portált üzemeltető cég vezetője

2009.02.11.

Lemondott az Ügyfélkaput üzemeltető állami cég vezérigazgatója, miután a kormányzati portálon emberi mulasztás miatt bizalmas személyes adatok kerülhettek illetéktelen kezekbe - közölte Baja Ferenc infokommunikációért felelős kormánybiztos, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára keddi sajtóértekezletén.

Törvény az állampolgárság nélküli gyerekek helyzetének rendezésére

2009.02.11.

Az állampolgárság nélküli gyerekek helyzetének rendezése érdekében ötpárti törvényjavaslatot terjesztenek hétfőn az Országgyűlés elé - közölte Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője a parlamenti pártok keddi egyeztetése után.

ORTT - Együttműködnek a közép-európai médiahatóságok

2009.02.11.

Tavaszra válhat teljessé a közép-európai médiahatóságok együttműködése; akkor csatlakozhat a folyamathoz a cseh és a szlovák társszerv - közölte Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke.

Nagy összegű díjcsökkentési kérelmek az ORTT előtt

2009.02.11.

A két országos kereskedelmi televízió - az RTL Klub és a TV2 - és egy körzeti rádió, a Juventus koncessziósdíj-csökkentési kérelmét is tárgyalhatja e héten a médiahatóság - tudható meg az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) napirendjéből.

Zala megye - Jogi segítség az áramszünet miatti károk rendezéséhez

2009.02.11.

Jogi segítséget, ügyvédi közreműködést kínál a Zala Megyei Közgyűlés azoknak, akiknek a január végi tartós áramszünet kapcsán kárigénye van az áramszolgáltatóval szemben - közölte a települési önkormányzatoknak írt levelében a megyei közgyűlés elnöke.

Nőtt az illegális migránsok száma a Dél-Alföldön

2009.02.10.

Nőtt az illegális migránsok, s így a velük szemben elrendelt kényszerintézkedések száma is tavaly az előző év adataihoz képest a Dél-Alföldön - közölte Petrik Orbánné, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatója kedden Szegeden.

Nyilvános a médiatörvény-tervezet harmadik változat is

2009.02.10.

Közzétette a médiatörvény helyébe léptetni javasolt jogszabály tervezetének harmadik változatát az Országgyűlés honlapján az anyag kimunkálásával foglalkozó ötpárti testület.

Ötven százalékkal több beadvány az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz

2009.02.10.

Ötven százalékkal több beadvány érkezett az egyenlő bánásmód hatósághoz az elmúlt évben a 2007. évihez képest - közölte hírlevélben a hatóság kedden.

Joggyakorlati tapasztalatok a cégeljárásban

2009.02.10.

2009. január 22-én került sor a Kamara és a Fővárosi Bíróság Elnöke által létrehozott munkabizottság második megbeszélésére, melyen a Fővárosi Bíróság Cégbírósága részéről dr. Kenesei Judit kollégiumvezető-helyettes, dr. Hámori Andrea mb. csoportvezető bíró és dr. Zsáky Hajnalka mb. csoportvezető bíró, a BÜK részéről pedig dr. Lovrecz Éva és dr. Szűcs Gábor ügyvédek vettek részt.

OMMF - Munkavédelem és munkabiztonság 2008-ban

2009.02.10.

A foglalkoztatás biztonságáért - Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség (OMMF) tevékenységét az elfogadott 2008. évi „Szakmai program” és „Munkaterv”, a kormányzati célkitűzések és az Európai Unió foglalkoztatás-politikával, munkavédelemmel kapcsolatos követelményeinek megfelelően végzi.

Európai Bíróság - Az adatmegőrzésről szóló irányelvről

2009.02.10.

Az Európai Közösségek Bíróságának ítélete szerint mivel döntően a belső piac működését érinti, jogszerű az adatmegőrzésről szóló irányelvnek az EK‑Szerződés alapján történt elfogadása.

PenalNet - Nemzetközi ügyvédi együttműködés büntető ügyekben

2009.02.10.

A PenalNet Uniós program egy új típusú ügyvédi együttműködés nemzetközi háttérrel nem rendelkező büntetőjoggal foglalkozó ügyvédek számára.

Év vége előtt vízum nélkül utazhatnak a szerbek az Unióba?

2009.02.10.

Szerbia uniós perspektívájáról és a vízumkényszer eltörléséhez szükséges feltételek teljesüléséről egyeztetett hétfőn Olli Rehn bővítési biztos Ivica Dacsics szerb miniszterelnök-helyettessel.

APEH - Jól startolt az egyszerűsített adóbevallás

2009.02.10.

Már több mint 66 ezren választották az adóbevallás egyszerűsített módját, amit az APEH az idén újdonságként ajánl az adózóknak. Ehhez csupán annyit kell tenni, hogy a megkapott bevallási egységcsomagban lévő nyilatkozattal megbízzák az állami adóhatóságot, hogy a rendelkezésére álló adatok alapján készítse el a személyre szabott bevallás ajánlatot. A nyilatkozatokat február 16-áig aláírva, kitöltve kell visszaküldeni az APEH-hoz. A válaszborítékon fel kell tüntetni az „NY” betűt a feladó adatai alatt feltűntetni.

Gyurcsány - Ez elmúlt húsz év legátfogóbb adóreformja készül

2009.02.10.

Az elmúlt húsz év legátfogóbb adó- és járulékreformja készül - mondta újságírói kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc Budapesten hétfőn. Nem 1-2 százalékos módosítgatás, hanem átfogó reform lesz, melynek nyomán alig marad olyan része az adórendszernek, amely ne módosulna. Változik a struktúra, a mértékek és a filozófia is - jegyezte meg a kormányfő.

Ötezer forintra csökken a lakáshitelek átütemezésének közjegyzői díja

2009.02.10.

Ötezer forintra csökken a lakáshitelek átütemezéséhez szükséges okiratok közjegyzői díja a jövő héttől, a szakmai kamarával történt megállapodás alapján - jelentette be a kormányfő.

Vizitdíj - Nem fizeti ki a pénzbírságot a kunhegyesi fogorvos

2009.02.10.

Nem fizeti ki a másodfokú ítéletben meghatározott pénzbírságot az a kunhegyesi körzeti fogorvos, akit azért marasztalt el a bíróság, mert a betegeitől nem szedett vizitdíjat.

Ujkéry nulla toleranciát sürget a bíróságokat ért támadások miatt

2009.02.10.

A bíróságokat ért támadások miatt nulla tolerancia meghirdetését sürgette a Somogy Megyei Bíróság elnöke hétfőn Kaposváron.

Öt évre ítélték jogerősen az 1956-os tatai sortűzper vádlottját

2009.02.10.

Jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélte az 1956-os tatai sortűzper vádlottját, Korbely János nyugalmazott ezredest a Legfelsőbb Bíróság - hangzott el a Magyar Televízió (MTV) híradójában hétfőn.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000