Hír archívum: 2009. február

Más hónap

Az adatvédelmi biztos az Ügyfélkapu hétvégi hibájáról

2009.02.09.

Nem volt hackertámadás - valószínűleg az üzemeltetés szabályainak megsértése miatt következett be a hétvégi hiba a kormányzati Ügyfélkapu működésében - állapította meg az adatvédelmi biztos

GVH - Jelentés a bankváltással kapcsolatos ágazati vizsgálatról

2009.02.09.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nemrégiben zárta le a bankváltással kapcsolatos ágazati vizsgálatát. A vizsgálat legfontosabb megállapítása, hogy a hosszútávú üzleti kapcsolatokban jelentősen megnő a szerződéses aszimmetria esélye a pénzügyi szolgáltatók javára, ami káros a versenyre.

Danubius Pirítós - Csupán etikai kételyek vagy törvénysértés?

2009.02.09.

Az ORTT állampolgári bejelentés alapján megvizsgálta a Danubius Rádió által 2009. január 9-én sugárzott Danubius Pirítós című műsorszámot. A panaszos beadványában kifogásolta, hogy a műsorszám három műsorvezetője gyerekkori lopási kísérleteikről beszélgettek, s ennek kapcsán a hallgatók között olyan játékot hirdettek, amelynek nyertese az lesz, aki a legjobb lopással kapcsolatos történetet osztja meg a hallgatókkal.

Pert indítottak a fogyasztóvédők az E.ON ellen

2009.02.09.

Keresetet nyújtott be a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) az E.ON Áramszolgáltató Zrt. ellen, helytállási kötelezettség elmulasztása miatt - közölte a FEOSZ hétfőn.

Az álrevizorok ellenében - Új szolgálati igazolványok az APEH-nál

2009.02.09.

Új szolgálati igazolványokat kapnak az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) munkatársai. A 2009-es év elején megkezdett igazolványcsere folyamatos, február végére zárul le, ezért előfordulhat, hogy az ellenőrzést végző revizorpárosok egy ideig eltérő (nem ugyanolyan) formátumú szolgálati dokumentummal igazolják magukat.

Ukrajnába terjeszkedik a Wolf Theiss

2009.02.09.

2007-ben Budapesten, 2008-ban Szófiában, 2009 februárjában pedig Kijevben nyitotta meg legújabb, 12. irodáját a Wolf Theiss Ügyvédi Iroda, ezáltal is erősítve hagyományos Közép- és Kelet-Európai regionális elkötelezettségét.

Törvényes az APEH-dolgozók jutalma

2009.02.09.

A törvényesen kaptak jutalmat az APEH-dolgozók - közölte kérdésre válaszolva Daróczi Dávid kormányszóvivő a kormány vasárnapi soron kívüli ülése után.

Vizsgálják az ügyfélkapu problémáit - A hackertámadás sem kizárt

2009.02.09.

A kormány biztonsági felügyelője vizsgálja az ügyfélkapu szombaton történt működési problémáit, és jelentést készít a történtekről - közölte a kormányszóvivő a vasárnapi, soron kívüli kormányülés után tartott sajtótájékoztatóján.

Biztosi hatáskör - Levél az igazságügyi és rendészeti miniszternek

2009.02.09.

A legalapvetőbb jogállami alkotmányos érték – az emberi jogok – védelme érdekében az ombudsman szabadon értelmezi a feladatát és a hatáskörét, amikor vizsgálatot indít a konkrét alapjogsérelmek, panaszok ügyében. Szabó Máté válaszolt az igazságügyi és rendészeti miniszter levelére, amelyben a politikus egy konkrét esetben elvitatta az állampolgári jogok országgyűlési biztosa eljárásának törvényes feltételeit.

Nagy kihívás lesz a szolgáltatási irányelv alkalmazása

2009.02.09.

„Bátorító előrehaladás” következett be az elmúlt fél évben a szolgáltatási irányelv tagállami átültetéseinek folyamatában – állapította meg legújabb jelentésében az Eurochambres. A kereskedelmi kamarák európai ernyőszervezete ennek dacára attól tart, hogy a gyakorlati megvalósítás körüli visszásságok megkérdőjelezik majd az irányelv tényleges üzleti hasznát a vállalkozások számára. Magyarország e téren a jobban teljesítő tagállamok közé került.

Népszavazás az EU-svájci kapcsolatok jövőjéről

2009.02.09.

A svájciak többsége vasárnap igent mondott arra, hogy fenntartsák a személyek szabad áramlásáról szóló megállapodást az EU-val, illetve kiterjesszék azt Romániára és Bulgáriára. A tét azonban ennél sokkal nagyobb volt, hiszen a negatív végeredmény az Európai Unió és az alpesi ország közötti teljes kapcsolatrendszert fagyaszthatta volna be.

Jogászok a büntető törvénykönyv szigorításáról

2009.02.09.

Kolláth György alkotmányjogász szerint kérdéses, hogy egyes estekben a drákóinál is szigorúbb büntetőjogi fenyegetettség megfelelő válasz-e a köznyugalmat megzavarók cselekményeire.

Feketelistára kerülő takarmány-alapanyagok

2009.02.09.

Az elmúlt évek élelmiszerbotrányai arra késztették az uniós törvényhozókat, hogy nagyobb figyelmet szenteljenek a takarmányok előállításáról szóló jogszabályoknak is. Cél a fogyasztók tájékozódáshoz való jogának megőrzése, illetve az ágazat szellemi tulajdonjogainak biztosítása.

Jogi Fórum konferenciák – Szakértelem, tapasztalat, színvonal

2009.02.07.

A Jogi Fórum 2009. tavaszi rendezvény-sorozata elismert szakemberek közreműködésével számos aktuális területet dolgoz fel, a gyakorlat igényeit is szem előtt tartó elméleti alapossággal, hasznos tudásanyagot szolgáltatva mind gyakorló jogász, mind a jog világa iránt érdeklődő vendégei számára.

Az OIT elfogadta az Európai Jogi Szaktanácsadók szabályzatát

2009.02.06.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács 2009. február 3-i ülésén elfogadta az Európai Jogi Szaktanácsadó Szolgálatra vonatkozó szabályzatot.

Egészségügyi biztosítási járulék 2009-es adóévben

2009.02.06.

A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 39. § (2) bekezdése alapján az a belföldi magánszemély, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen sem jogosult, egészségügyi szolgáltatási járulékként, 2009. január 1-től havonta 4500 (napi 150) forintot köteles fizetni.

GVH - Az ivóvíz valóban nem árt az egészségnek?

2009.02.06.

A vezetékes ivóvíz, vagy az ásványvíz fogyasztása árt az egészségnek – állította saját víztisztító berendezése reklámozásakor a Nap Háza Kft. A vállalkozás azonban ezen állításait nem tudta igazolni, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 3 millió forint bírságot szabott ki rá. A vizsgálat során kiderült: nem megfelelő használat esetén éppen a hirdetett víztisztító berendezés lehet veszélyes az egészségre.

Új főügyész lép a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség élénre

2009.02.06.

Dr. Boholy Zoltán címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főügyész 2009. március 20-án betölti a hivatás gyakorlásának felső korhatárát, ezért az ügyészségi szolgálati viszonya a törvény erejénél fogva e napon megszűnik.

Magyarország támogatja az új vajdasági alapszabályt

2009.02.06.

Magyarország is támogatja a Vajdaság új alapszabályát, amely kiterjesztené az autonóm tartomány jogait - mondta Szili Katalin házelnök csütörtökön Budapesten, azt követően, hogy tárgyalt a vajdasági parlament elnökével.

Egyre népszerűbb a nép ügyvédje Somogyban

2009.02.06.

Egyre népszerűbb Somogyban a nép ügyvédjének intézménye; emelkedett a rászorulók száma, akik jogi problémáik megoldására segítséget kérnek az Igazságügyi Hivataltól - tájékoztatott a hivatal igazgatója csütörtökön.

Az Alkotmánybíróság február 9-10-i teljes ülésének napirendje

2009.02.06.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén foglalkozik az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény 32. § (1) bekezdése a) pontjának „személyi azonosítóját” szövegrészének alkotmányosságával.

Az EP februárban dönt az illegális foglalkoztatókat büntető irányelvről

2009.02.06.

Az Európai Parlament a következő plenárisra halasztotta a végső döntést az illegális bevándorlókat foglalkoztató munkaadók szankcionálásáról szóló irányelvről.

Ombdsman - A bankfiókok környezetének kamerás megfigyeléséről

2009.02.06.

Az adatvédelmi biztos szerint a bankfiókok belső kameráinak minőségi cseréje nem vet fel adatvédelmi aggályokat. Jóri András azonban különösnek nevezi a bankfiókok külső környezetének kamerás megfigyelésére tett javaslatot, amelyet csütörtöki sajtókonferenciáján Bencze József országos rendőrfőkapitány ismertetett. A bankok környezetének megfigyelése a főkapitány szerint a bankrablások megelőzését szolgálná.

Ombudsmani javaslat a táppénz számolásával kapcsolatos alaposabb tájékoztatás érdekében

2009.02.05.

A tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának - szól az országgyűlési biztos közleménye.

Szigorúbb szabályozás a színesfémlopások ellen

2009.02.05.

Akár hároméves börtönbüntetéssel lehetne sújtani a színesfémlopást a jövőben az Országgyűlés előtt lévő, jelenleg zárószavazásra váró törvénytervezet szerint - közölte Józsa István szocialista képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

PSZÁF - A hitelintézetekkel kapcsolatos panaszkezelésről

2009.02.05.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (Felügyelet) ügyfélszolgálatának és panaszkezelésének megerősítéséről döntött azt követően, hogy észlelte: megnövekedett a pénzügyi intézményekkel kapcsolatos panaszok száma.

Az APEH közkinccsé tette bírságolási gyakorlatát

2009.02.05.

A most közreadott, közel félszáz oldalas tájékoztatóból az adózók megismerjék a bírságok megállapítása és kiszabása során alkalmazott elveket.

GVH bírság az FHB Jelzálogbank Nyrt.-nek

2009.02.05.

A FHB Jelzálogbank Nyrt. (FHB) lakáshitel termékeihez nyújtott hitelfedezeti életbiztosításról 2004 és 2006 között adott egyes tájékoztatásai alkalmasak voltak a fogyasztók megtévesztésére – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A pénzintézet emiatt 10 millió forint bírság megfizetésére köteles.

A jövő nemzedékek védelmében

2009.02.05.

Dr. Fülöp Sándor, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa a Hivatala szervezetéről, kapcsolatrendszeréről, a hazai környezetvédelem és környezetpolitika aktuális tendenciáiról.

Elektronikus cégeljárási illeték és költségtérítés

2009.02.05.

A 25/2006 (V. 18.) IM rendelet alapján elektronikus cégeljárás esetén az illetéket és a költségtérítést kizárólag elektronikusan lehet megfizetni. A fizetésre a bejegyzési kérelem benyújtása előtt kerülhet sor, a Ctv. 37. § (4) bekezdés szerint.

EP-vita a kisebbségvédelemről - Barrot: az EU-nak nincs hatásköre

2009.02.05.

A hagyományos nemzeti, etnikai és bevándorló kisebbségek védelme Európában címmel, számos magyar képviselő részvételével tartott vitát az Európai Parlament 2009. február 3-án este. Az Európai Bizottságot képviselő Jacques Barrot azt mondta, az uniónak nincs kompetenciája a kisebbségvédelem területén, ez - ideértve az autonómiát - az egyes tagállamok hatáskörébe tartozik.

EP-állásfoglalás Guantánamóról

2009.02.05.

Állásfoglalást fogadott el az EP a kubai Guantánamói-öbölben létesített amerikai fogolytáborral kapcsolatban. A parlament a volt guantánamói foglyok befogadására kéri az unió tagállamait.

Ismét elítélték Baranya volt rendőrfőkapitányát

2009.02.05.

Csalás miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Pécsi Városi Bíróság szerdán hozott első fokú, nem jogerős határozatában Ernyes Mihály volt Baranya megyei rendőrfőkapitányt.

OVB - A parlamentnek napirendre kell vennie a feloszlatását

2009.02.05.

A jelenlegi Országgyűlésnek napirendre kell vennie a feloszlatását, miután az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén jóváhagyta az erre irányuló népi kezdeményezés aláírásainak ellenőrzését.

Közérdekvédelmi Hivatalt hoz létre a kormány

2009.02.05.

A kormány Közérdekvédelmi Hivatal néven önálló és független intézményt kíván létrehozni a korrupció ellen - ismerteti a csütörtöki Népszabadság. A napilap úgy tudja, hogy a kormány korrupcióellenes csomagjának fő elemeit csütörtökön jelenti be a miniszterelnök.

Két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott Szabadi Béla

2009.02.05.

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Szabadi Béla volt politikai államtitkárt hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt szerdán jogerősen a Legfelsőbb Bíróság (LB).

Bírósághoz fordulnak a fogyasztóvédők, ha az E.ON nem fizet

2009.02.04.

Az E.ON üzletszabályzata szerint nem csak kártérítést, de kötbért is kellene fizetnie a dél-dunántúli áramkimaradás miatt; ha ezt nem teszi meg, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) bírósághoz fordul - közölte a szövetség szerdán.

Érdekvédők csökkentenék a prostituáltakkal szembeni diszkriminációt

2009.02.04.

A prostituáltakkal szembeni diszkrimináció csökkentéséért indított programot a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete.

Postabank-ügy - Princz Gábor felmentést kért

2009.02.04.

Felmentését kérte a Legfelsőbb Bíróságon szerdán Princz Gábor, a Postabank volt elnök-vezérigazgatója az ellene és három társa ellen zajló, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt indult büntetőperben.

Az EP elfogadta Hegyi jelentését a vadon védelméről

2009.02.04.

Nagy többséggel fogadta el kedden az EP Hegyi Gyula jelentését a vadon védelméről, melyben a még érintetlen területek eddigieknél szigorúbb jogszabályi védelmét és jelentősebb anyagi támogatást szorgalmazta a magyar szocialista képviselő.

Közszolgálati-e a Petőfi rádió? - Az EBU álláspontja a MR-nek kedvez

2009.02.04.

A Magyar Rádió álláspontjával egyezően látja a közszolgálati feladatok teljesítésének módját a közmédiumok európai szervezete - tudható meg az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) két igazgatója által jegyzett levélből, amelyre a Petőfi adó működésével kapcsolatos per első tárgyalási napján többször is hivatkoztak a felek a Fővárosi Bíróságon.

Magyar vonatkozású ügy az Európai Bíróság előtt

2009.02.04.

A francia semmítőszék arra vár választ az Európai Bíróságtól, hogy amennyiben a házasságukat felbontó felek mindketten ugyanazon több tagállam állampolgárságával rendelkeznek, úgy a közösségi jog értelmében mely tagállam bíróságai jogosultak eljárni.

Érdekes ügyek az Európai Bíróság munkaprogramjából

2009.02.04.

A 2009. február 2-6., valamint 9-13. munkaheteken az adatmegőrzési irányelv, a választottbíróság kikötése, a vámmentesség katonai felszerelések tekintetében való engedélyezése,a védjegybitorlás, a szolgáltatások kereskedelméről szóló egyezmény, valamint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátási egységeinek kiosztása kérdéskörökkel kapcsolatos ügyek is terítékre kerülnek az Európai Bíróság munkarendjében.

Political Capital - A kevesebb képviselő akár többe is kerülhet

2009.02.04.

A kisebb létszámú parlament nem csökkenti automatikusan a költségeket, a kevesebb képviselő akár többe is kerülhet az adófizetőknek - mutatott rá keddi közleményében a Political Capital Institute (PC).

Még élnek a "szép remények" a munkaidő-irányelv elfogadására

2009.02.04.

2009. február 3-án Strasbourgban alakult meg a Tanács és az Európai Parlament közötti Egyeztető Bizottság, mely a munkaidőről szóló irányelv-tervezet problémás kérdéseinek megvitatására hivatott.

Februártól szigorúbban ellenőrzik a kötelező felelősségbiztosítást - Az autósokról egyeztet Kondorosi és Gyurcsány

2009.02.04.

Az autósokat felháborító anomáliákról tájékoztatja szerdán Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság kormánybiztosa a miniszterelnököt - ismerteti a szerdai Népszabadság.

Ellenőrzés, önkormányzatok

2009.02.04.

2008. február 3-án az ÁSZ elnöke, Kovács Árpád Budapesten bemutatta az ÁSZ 2009-es ellenőrzési tervét, az ÁSZ Kutató Intézetének munkatársai pedig ismertették az önkormányzati rendszer pénzügyi kockázatait.

Elengedhetetlen az önkormányzati rendszer megújítása

2009.02.04.

Elengedhetetlen az önkormányzati rendszer megújítása, ez különösen nagy kihívás a pénzügyi-gazdasági válság idején - közölte Gyenesei István miniszter kedden Gödöllőn, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) által szervezett konferencián.

Jogvédők tiltakoznak a miskolci rendőrkapitány kijelentései ellen

2009.02.04.

Négy jogvédő szervezet közös nyilatkozatban tiltakozik a miskolci rendőrkapitány múlt pénteken tett kijelentései ellen, és egyúttal egyeztetést kezdeményez Bencze József országos rendőrfőkapitánnyal a témával kapcsolatban.

Fővárosi Ítélőtábla - Megismerhető az állami cégvezetők fizetése

2009.02.03.

Ki kell adnia négy állami cégnek a vezetőik fizetésére vonatkozó adatokat a Fővárosi Ítélőtábla kedden hozott jogerős döntése szerint.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000