Hír archívum: 2009. március

Más hónap

Felhalmozódott panaszok - Segítséget kér az ombudsman

2009.03.31.

Több köztisztviselőre lenne szüksége Szabó Máténak a hivatalához érkezett panaszok megnövekedett száma miatt, ezért az általános ombudsman Kiss Péter kancelláriaminiszterhez fordult - tájékoztatott az Országgyűlési Biztos Hivatala kedden.

Döntések az atomerőművek jövőjéről - Jogi keret kell a nukleáris biztonság megteremtésének

2009.03.31.

"Az elmúlt húsz évben több nemzetközi együttműködés számos formában bizonyította elkötelezettségét a nukleáris biztonság megteremtése mellett, de most elérkezett az ideje annak, hogy az EU végre jogi keretet is adjon ennek" – jelentette ki Herczog Edit EP képviselő az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság ülésén, ahol elfogadták a nukleáris biztonságról szóló jelentést.

Olcsóbb és könnyebben megszerezhető védjegyoltalom az EU-ban

2009.03.31.

Az Európai Bizottság és az uniós tagállamok úgy határoztak, hogy tovább csökkentik a védjegy odaítéléséért felelős közösségi ügynökség, a spanyolországi Alicante-i székhelyű Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) részére fizetendő díjat, továbbá, hogy egyszerűsítik a lajstromozási eljárást.

Beteg-mobilitás, kezelés más tagállamban - Új európai direktíva készül

2009.03.31.

Elsöprő többséggel szavazta meg ma délelőtt a parlamenti ciklus utolsó bizottsági ülésén az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottsága első olvasatban az európai beteg mobilitás új direktíváját.

Új rend és szabadság - Kikelet II. fogyasztóvédelmi akcióellenőrzések

2009.03.31.

A Kikelet II. közvetlen célja ugyanaz, mint a korábbi négy akció célja volt: a fogyasztók és a tisztességes kereskedők védelme a szabályszegő, bizonytalan eredetű, hamisított termékeket forgalmazó kereskedőkkel és szállítóikkal szemben. - fogalmazza meg Kondorosi Ferenc, az „Új rend és szabadság” programért felelős kormánybiztos közleményében.

A kormány a nyugdíjkorhatár emelésére tesz javaslatot

2009.03.31.

A kormány a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosításával a nyugdíjkorhatár emelésére tesz javaslatot - mondta Korózs Lajos államtitkár kedden a parlamentben.

Szigorúbb nemzetközi fellépés a szerzői jogok megsértése ellen

2009.03.31.

Immár két éve zajlanak a fejlett országok között kormányközi tárgyalások a szellemi tulajdonjogok határokon átnyúló védelmét szabályozó új államközi szerződésről.

Nem kapnak kedvezményes áfa-t a "zöld termékek"

2009.03.31.

Csökkentett áfa-kulcs helyett adóvisszatérítéssel és más közvetlen kedvezményekkel ösztönözné az Európai Bizottság a környezetkímélő háztartási gépek és más zöld termékek vásárlását – közölte hétfőn Kovács László adóügyi biztos, aki azt is elmondta, hogy a megismételt írországi referendum előtt nem rukkol elő az egységes társasági adóalapra vonatkozó javaslatával.

Emberi méltóság, korlátok nélkül - Az ombudsman éves projektjeinek tapazstalatairól

2009.03.31.

Szabó Máté jogász-politológus ombudsmanná választása után úgy döntött, hogy munkája főbb súlyponti témáinak - éves projektjeinek - tapasztalatait minden esztendőben tematikus kiadványokban összegzi. Az első három ezek sorában a gyülekezési jogi, a gyermekjogi és a hajléktalanok jogaival foglalkozó projektfüzet. A hármat összekötő elv, amit Szabó Máté jelmondatának is választott: Emberi méltóság, korlátok nélkül.

FEOSZ - Az E-ON szerődésszegést követett el

2009.03.31.

Nem volt rendkívüli időjárás januárban áramkimaradások ideje alatt, így ez nem lehetett az oka a szolgáltatás kimaradásának - közölte a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) hétfőn.

Elfogadta a Ház az MTA-ról szóló törvény módosítását

2009.03.31.

A Ház 363 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló törvény módosítását hétfőn.

EP-választás - A választási gyűléseket nem kell bejelenteni

2009.03.31.

A választási gyűléseket nem kell bejelenteni a rendőrségnek, de a rend fenntartásáról a szervezőnek gondoskodnia kell - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Szigorú biztonság - C típusú átvilágítások a MeH-nél

2009.03.31.

Bővült azoknak a munkaköröknek a száma a Miniszterelnöki Hivatalban, illetve a felügyelete alatt működő szerveknél, amelyeket a legszigorúbb, C típusú nemzetbiztonsági átvilágítás után lehet csak betölteni - írta keddi számában a Magyar Nemzet egy, a kancelláriaminiszter napokban hatályba lépett rendeletére hivatkozva.

A jövőben nem rögzítenék automatikusan a gyanúsítottak ujjlenyomatát

2009.03.31.

A jövőben nem rögzítenék automatikusan a gyanúsítottak ujjlenyomatát - írta keddi számában a Népszabadság az igazságügyi és rendészeti miniszter által benyújtott, a bűnügyi nyilvántartásról szóló törvényjavaslatra hivatkozva.

Természetvédelmi jogszabályokról indít képzést rendőröknek a zöldtárca

2009.03.30.

Nagyszabású oktatási programot indít március 31-től a budapesti és megyei rendőr-főkapitányságok szakembereinek a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

Tanúszobát alakítanak ki a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon

2009.03.30.

A tanúgondozás intézményét vezetik be keddtől a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon és a Kecskeméti Városi Bíróságon, ennek egyik lépése a tanúszoba kialakítása - közölte Bicskei Ferenc, a megyei bíróság elnöke hétfői sajtótájékoztatóján, Kecskeméten.

OGY - Levette napirendről az adótörvények módosítását a Ház

2009.03.30.

Levette napirendjéről az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot hétfőn a parlament.

Az LB-elnökhelyettese szerint nyugat-európai modellre van szükség

2009.03.30.

Nyugat-európai modellt szeretne az igazságszolgáltatásban Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság (LB) távozó vezetője, aki Kónya István büntetőkollégium-vezető pénteki nyilatkozatára reagált hétfőn.

Gyermekek védelme az európai jogrendszerekben

2009.03.30.

Az Európa Tanács nemzetközi konferenciát szervezett annak érdekében, hogy megvizsgálja a tagállamok milyen intézkedéseket tesznek a civil és büntető eljárásokban az áldozattá vált, tanúként részt vevő és bűnelkövető kiskorúak védelmében.

Veszélyben az EU további bővítése?

2009.03.30.

A cseh belpolitikai válság és ennek nyomán a Lisszaboni Szerződés ratifikálásának elmaradása veszélyeztetheti az EU további bővítését – ismerte el az EU27-ek hétvégi informális külügyminiszteri ülésén Karel Schwarzenberg, a cseh diplomácia irányítója. Az EU tagjai továbbra is megosztottak abban a kérdésben, hogy a szerződés életbe lépése előfeltétele-e vagy sem új tagok felvételének.

Áttörés a biztosítási reformnál - Megszűnhet a csoporttámogatás lehetősége

2009.03.30.

Megállapodásra jutott a Tanács és a Parlament a biztosítók jövőbeli működését szabályozó Solvency II irányelv tervezetéről. A kompromisszum érdekében kivették a rendszerből a sokat vitatott csoporttámogatás lehetőségét – de lehet, hogy csak egyelőre.

Korlátlan és biztonságos - Alapvető szabadságjogok az interneten

2009.03.30.

Büntethetővé tennék az EP-képviselők a gyerekek interneten történő szexuális zaklatását, ugyanakkor mindenki számára korlátlan, biztonságos internet-hozzáférést biztosítanának

Miniszterelnök-jelölés - Bajnai Gordon kormányfő-jelölt

2009.03.30.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az MSZP hivatalos kormányfőjelöltje, akit az SZDSZ is támogatásáról biztosított.

Pokol Béla szerint nem jogszerű Gyurcsány távozásának módja

2009.03.30.

Az alkotmány szerint nincs arra mód, hogy a kormányfő konstruktív bizalmatlansági indítványt kezdeményezzen maga ellen; hiába csatlakozik hozzá a képviselők egyötöde, az eljárás nem lenne jogszerű - állítja Pokol Béla jogászprofesszor a Magyar Nemzet hétfőn megjelent számában.

Népszavazás lehet a képviselői költségtérítésről

2009.03.30.

Az Országgyűlésben ma bejelentik, hogy összegyűlt a szükséges számú aláírás a képviselői költségtérítés ügyében kezdeményezett népszavazáshoz.

Többségi támogatás a médiatörvény tervezetének

2009.03.30.

Néhány apróbb, de lényeges módosítással elfogadta a kormánypárt új összetételű elnöksége a médiatörvény jelenlegi változatát - írja hétfői számában a Népszabadság.

Egyszerűsített kártérítés a fogyasztóknak - Az EP támogatja az új európai modellt

2009.03.28.

Az EP támogatásáról biztosította csütörtökön azt a tavaly a Bizottság által közzétett új európai modellt, melynek alapján a versenyszabályok megsértéséből fakadó káraik könnyebb megtérítésére számíthatnának a fogyasztók és a kisebb cégek a jövőben.

Alvállalkozóként is biztosítani kell a tisztességes munkafeltételeket

2009.03.28.

Gyakran - főleg az építőiparban - kiszolgáltatottak az alvállalkozóknál dolgozó munkavállalók. Az Európai Parlament a tisztességes munkafeltételek biztosítását követeli. A plenáris ülése elé kerülő véleményadó jelentés szerint érdemes lenne uniós jogszabályt is elfogadni erről.

Tisztességtelen nagyáruházak - Méltányos jövedelmet a termelőknek

2009.03.28.

Jelenleg Európában ötször annyit kell fizetni a boltban az élelmiszerekért, mint amennyit a termelők kapnak. Az Európai Parlament szerint méltányos jövedelem jár a termelőknek. A képviselők támogatják, hogy tilos legyen beszerzési ár alatt árulni az élelmiszereket. A parlament a visszaélések bejelentését fogadó telefonos ügyeletet is létrehozna.

EP-választás - Április 6-tól gyűjthetik a pártok az ajánlószelvényeket

2009.03.28.

A június 7-ei európai parlamenti (EP) választáson szavazásra jogosult több mint 8 millió választópolgárnak április 6-10. között kell megkapnia a választásról szóló értesítőt és ajánlószelvényt; a nyilvántartásba vett pártok ettől az időponttól kezdve gyűjthetik az ajánlásokat.

Megváltozott a helyszíni bírság kiszabásáról szóló formanyomtatvány

2009.03.28.

Már tavaly megváltoztatta a helyszíni bírság kiszabásáról szóló formanyomtatványt az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) - közölte a tárca. Szabó Máté ombudsman az idén márciusban kifogásolta: olyan apró betűvel írnak egy részt a nyomtatványon, hogy az "gyakorlatilag felismerhetetlen".

Rendelet segít az orvrégészeknek?

2009.03.28.

Egy április elsején életbe lépő kormányrendelet szerint az ország régészetileg védett területeit a nyilvánosság elé kell tárni. Célja a bürokratizmus csökkentése, félő azonban, hogy legfőbb haszonélvezői a fémkeresős kincsvadászok lesznek - írta a szombati Népszabadság.

Alkotmányellenes rendelkezés a Munka Törvénykönyvében

2009.03.28.

Az Alkotmánybíróság március 23-án hozott határozatában megállapította, hogy a Munka törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény 175. § (1) és (2) bekezdése alkotmányellenes, ezért azokat 2009. december 31-i hatállyal megsemmisítette.

Alkotmánysértő regisztrációs szabály a sajtótörvényben

2009.03.27.

Az Alkotmánybíróság (Ab) március 23-án hozott határozatában megállapította, hogy a sajtóról szóló 1986. évi II. törvény 14. § (1) bekezdésének „tartalma a 3. § (1) bekezdésében foglalt tilalmakba ütközik, ” szövegrésze alkotmányellenes, ezért azt a határozat közzétételének napjával megsemmisítette.

Nem zárhatók ki a közszolgálatból, aki pszichiátriai kezelés alatt áll

2009.03.27.

Az adatvédelmi biztos a APEH-nél a közszolgálati jogviszony létesítését megelőző pszichikai alkalmassági vizsgálatokról - Hatályon kívül helyezi a Pénzügyminisztérium az APEH –nél közszolgálati jogviszony létesítését megelőző pszichikai alkalmassági vizsgálatokról szóló rendeletének egyes pontjait. Az IQ teszt alkalmazását is előíró rendelettel kapcsolatban Jóri András adatvédelmi biztos hivatalból kezdeményezett vizsgálatot.

Az Alkotmánybíróság március 30-31-i teljes ülésének napirendje

2009.03.27.

Az Alkotmánybíróság hétfőn foglalkozik a Munka törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény 76/C, § (4) bekezdésének alkotmányossági vizsgálatával.

A frakcióknak egyeztetniük kell a bizalmatlansági indítványról

2009.03.27.

A frakcióknak közösen kell meghatározniuk a miniszterelnökkel szemben benyújtandó konstruktív bizalmatlansági indítványról szóló határozati javaslat tárgyalásának szabályait - jelentette ki Szili Katalin házelnök csütörtökön.

Tiltott szerencsejátéknak minősül a „téglajegyes” játék?

2009.03.27.

A közelmúltban az írott és elektronikus sajtóban egymásnak ellentmondó nyilatkozatok és téves információk jelentek meg egy speciális, ingatlan értékesítésére irányuló - a sajtóban csak „ingatlantombolaként” elhíresült - játékkal kapcsolatban.

Fizetni kell szombaton a parkolásért

2009.03.27.

A szombati munkanap miatt változik a parkolási rend is a fővárosban, az autósoknak fizetniük kell majd napközben a parkolásért - közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája pénteken.

Zárt ajtók mögött - Az OIT a kormányfő kijelentéseiről

2009.03.27.

Zárt ajtók mögött, Sólyom László köztársasági elnök jelenlétében tárgyalt pénteken az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) rendkívüli ülésen a miniszterelnök bíróságokat bíráló kijelentéseiről.

Pengeváltások - Nem pereskedik tovább a MOL és az OMV

2009.03.27.

Kölcsönös megegyezéssel megszűntették a felek a közelmúltban azt a peres eljárást, amit a MOL jó hírnevének megsértése miatt indított még tavaly júliusban az OMV ellen. Az ügy lezárására azt követően került sor, hogy az osztrák cég lényegében visszavonta a szóvivőjének egyik korábbi nyilatkozatában szereplő állítást.

Kaposvári Bertalan - A független bíróság áldozatul eshet a politikai csatározásoknak

2009.03.27.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) távozó vezetője arról ír a pénteken megjelenő Élet és Irodalomban, hogy aggódik az elmaradt reformok miatt.

Ombudsman - Az adóellenőrzés alá vont adózó nem kötelezhető nyilatkozattételre

2009.03.27.

A közigazgatási eljárás és adóeljárás hatályos szabályai szerint az adóellenőrzés alá vont adózó nem kötelezhető nyilatkozattételre. Az adóhatóság a tisztességes eljáráshoz való joggal összefüggő visszásságot okoz, amikor mulasztási bírság és becslés kilátásba helyezésével akarja elérni, hogy az adózó nyilatkozattétel keretében válaszoljon kérdéseire.

ORTT - Ma sorsolják ki a három közmédium kuratóriumába tagot delegáló szervezeteket

2009.03.27.

Ma délelőtt sorsolja ki az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Budapesten, mely civil szervezetek delegálhatnak tagot a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Televízió kuratóriumába; ahogy a korábbi években megszokott volt, most is több száz tömörülés jelezte delegálási szándékát.

Rendkívüli ülést tart ma az OIT

2009.03.27.

Rendkívüli ülést tart ma az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT); a testület ülésén Sólyom László köztársasági elnök is részt vesz.

Bezárhatják a külképviseletek harmadát

2009.03.27.

A magyar külképviseleteknek akár a harmadát is bezárhatják a forintgyengülés a költségvetési megszorítások miatt - írta a pénteki Népszabadság.

Pénteken újabb miniszterelnök-jelölteket neveznek meg?

2009.03.27.

A Népszabadság szerint az MSZP és az SZDSZ újabb nevekkel készül a miniszterelnök-jelöltről szóló pénteki egyeztetésre. Nem kizárt, hogy a végső befutó mégis pártpolitikus lesz - írta a napilap pénteki száma.

Szigorúbb atomfegyver-szabályozást szeretne a Bizottság

2009.03.27.

Az atomfegyverek terjedését megakadályozó további lehetséges lépések, egyebek mellett a nukleáris üzemanyagok biztonságos kereskedelme kapcsán fogadott el közleményt csütörtökön az Európai Bizottság.

Változik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás szabályozása

2009.03.26.

A kormány törvényjavaslata szerint a biztosítási évforduló nem a naptári évhez, hanem a szerződéskötés időpontjához kapcsolódna. Javaslatot tesznek egy központi kártörténeti nyilvántartás kialakítására is - mondta el szerdán Budai Bernadett kormányszóvivő.

EP-választás - A parlamenti pártok jelöltlistái

2009.03.26.

Június 7-ére írta ki a magyarországi európai parlamenti (EP-) választásokat Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön. Az államfő bejelentésével kezdetét vette a hivatalos kampány.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000