Hír archívum: 2009. március

Más hónap

Nem megfelelőek a mikrohitelezésre vonatkozó uniós szabályok

2009.03.26.

Nem megfelelőek az egész EU-ban a mikrohitelezésre vonatkozó mostani uniós szabályok. Az EP-képviselők felszólították az Európai Bizottságot, terjesszen elő egy új, a foglalkoztatást és a gazdasági növekedést erősítő mikrohitelezést támogató jogszabálytervezetet. A képviselők kiemelten támogatnák a romákat.

Pezsgő jogi álláspiac - Jogi Fórum Jogerő 2009 Állásbörze

2009.03.26.

A gazdasági válság és az ebből adódó munkaerő-piaci egyensúlyzavarok ellenére a 2009. április 1-2-én megrendezésre kerülő Jogi Fórum Jogerő 2009 hatalmas népszerűségnek örvend, az jogász állás- és ösztöndíjbörze standjai már januárra elkeltek.

Európai Bíróság - A „BUDWEISER” a Budějovický Budvar cseh sörfőzdét illeti

2009.03.26.

Az Elsőfokú bíróság megerősíti, az OHIM azon határozatát, hogy az Anheuser‑Busch amerikai sörfőzde javűra közösségi védjegyként többek között a sör tekintetében nem lajstromozza a „BUDWEISER” kifejezést. A „BUDWEISER” kifejezés sör esetében történő kereskedelmi használatának joga ugyanis Németországban és Ausztriában már a Budějovický Budvar cseh sörfőzdét illeti meg.

Megtévesztő állítások a Preventa ivóvizekről

2009.03.26.

Reklámjaiban gyógyhatást tulajdonított Preventa nevű termékeinek a Hyd Kft., ám állításait nem tudta igazolni – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Emiatt a vállalkozásnak részletekben 5 millió forint bírságot kell fizetnie.

IBIKE - A bíráktól és a politika szereplőitől elvárható magatartásról

2009.03.26.

Az Ideális Bírósági Igazgatásért Közhasznú Egyesület megengedhetetlennek tartja az egyes bírósági vezetők részéről elhangzó olyan, politikainak tekinthető nyilatkozatokat, amelyekből a közvélemény azt a következtetést vonhatja le, hogy a magyar bíróságok politikailag nem pártatlanok.

EP-választás - Június 7-én lesz a magyarországi választás

2009.03.26.

A várakozásoknak megfelelően június 7-ére, vasárnapra írta ki a magyarországi európai parlamenti választást csütörtökön a köztársasági elnök. Sólyom László bejelentésével kezdetét vette a hivatalos kampány.

Uniós szinten ellenőriznék a hitelminősítőket

2009.03.26.

Európai szintre emelné a hitelminősítők tervezett kötelező regisztrációját és felügyeletét az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága. Már meg is kezdődtek az egyeztetések, hogy ezt a tervet össze lehessen hangolni a Tanács némileg eltérő álláspontjával.

Ajánlások a cégvezetők javadalmazásáról

2009.03.26.

Ajánlást kellene közzétennie az Európai Bizottságnak arról, hogy a tagállami vállalatirányítási magatartási kódexek ültessék át az elmúlt években kialakult legjobb gyakorlatot a cégvezetői javadalmazási rendszerek tekintetében – javasolja az Európai Bizottság egyik tanácsadó testülete.

2014-ben dobozonként legalább 450 forint lenne a cigaretta adója

2009.03.26.

Fokozatosan, 2014-re dobozonként másfél euróra emelnék a cigaretták és más dohánytermékek adóját. Az EP támogatta az Európai Bizottság javaslatát, de ahhoz képest kisebb emeléseket szeretne.

Magyar Bírói Egyesület - A demokratikus jogállam és az igazságszolgáltatás tekintélyének védelmében

2009.03.26.

A Magyar Bírói Egyesület, mint a bírák túlnyomó többségét tömörítő érdekképviseleti szervezet, érdeklődéssel kíséri figyelemmel a hazánkban zajló társadalmi és gazdasági eseményeket, az egyes hatalmi ágak képviselőinek ezekhez kapcsolódó megnyilvánulásait.

A konstruktív bizalmatlansági indítvány nem szól a jövendő kormányprogramról – Az MTV interjúja Sólyom László államfővel

2009.03.26.

Magyarországot a gazdasági válságon kívül egy nagyon súlyos bizalmi, hitelességi válság is sújtja – hangsúlyozta a köztársasági elnök a Magyar Televíziónak adott interjújában.

EP - Betiltanák a klónozott állatokból készült élelmiszereket

2009.03.26.

Az Európai Parlament az "új élelmiszerekről" szóló EU-rendelet felülvizsgálatáról szavazott. A képviselők betiltanák a klónozott állatokból készült élelmiszereket, és külön megvizsgáltatnák a nanotechnológiával előállítottakat.

Biztonságosabb kozmetikumok - Egységes uniós szabályozás

2009.03.26.

Biztonságosabbá tenné az EU a kozmetikai termékeket, és egyszerűsítené az uniós szabályozást. Az EP első olvasatban szavazott.

Rendkívüli ülést tart az OIT pénteken

2009.03.25.

Rendkívüli ülésen tárgyal az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) az MSZP-kongresszuson elhangzott miniszterelnöki kijelentésekről pénteken.

Hatékony lépések a perek gyorsítása érdekében Csongrádban

2009.03.25.

Hatékony lépéseket tettek az eljárások gyorsítása érdekében a Csongrád megyei bíróságokon - mondta Fazekas Sándor, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökhelyettese szerdán Szegeden.

A startlap.hu domain-név nyomában? - Hasonlóság ellenére zöld út

2009.03.25.

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tanácsadó Testületének állásfoglalása szerint a lapom.hu, valamint a startüzlet.hu domain-nevek delegálhatóak.

Akár otthonról is - A fizetési meghagyásos eljárás modernizációjáról

2009.03.25.

A Kormány elkötelezett az egyszerűbb, gyorsabb, olcsóbb, az állampolgár érdekeit maximálisan szem előtt tartó állam megteremtésében, e célok megvalósítása érdekében dolgozta ki a fizetési meghagyásos eljárás modernizációjáról szóló törvényjavaslatot.

Harc a rabszolgaság és a gyermekek szexuális zaklatása ellenében

2009.03.25.

Az Európai Bizottság ma két új jogszabályra vonatkozó javaslatot fogadott el, amelyek fokozzák az emberkereskedelem, a gyermekek szexuális zaklatása és szexuális kizsákmányolása, valamint a gyermekpornográfia elleni küzdelmet. Az új javaslatok két 2002, illetve 2004 óta hatályos jogi aktus helyébe lépnek.

Kritikus ponton

2009.03.25.

Megelőzés és kiútkeresés a lánctartozások örvényéből – Az építőipart sújtó adósságspirál problematikája, a körbetartozás kezelésének lehetséges eszközei kerültek megvitatásra a Jogi Fórum 2009. március 20-i konferenciáján Budapesten.

Egységesen kevesebbet kell fizetni - Alku az új roaming-rendeletről

2009.03.25.

A cseh elnökség és az EP ipari bizottságának informális egyeztetései nyomán megszületett az sms- és adatroamingról szóló megállapodáshoz szükséges háttéralkú, melyet még a Tanácsnak és az EP plenáris ülésének is jóvá kell hagynia a hivatalossá váláshoz.

OGY - A hivatalos iratok elektronikus kézbesítéséről

2009.03.25.

A hivatalos iratok elektronikus kézbesítése mind az igazságszolgáltatásban, mind pedig a hatósági eljárásokban meggyorsítja a pereskedést és az egyéb hivatalos ügyintézéseket - közölte Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára keddi expozéjában az Országgyűlésben.

Ügyészek Országos Egyesülete - A kormányfő kijelentése ellenében

2009.03.25.

Az Ügyészek Országos Egyesülete a Magyar Bírói Egyesülettel összhangban tiltakozik az MSZP kongresszusán a kormányfő által tett kijelentések ellen, amely az igazságszolgáltatáson belül az ügyészek személyét és az ügyészség tekintélyét, amely az állampolgárok körében megbecsülését élvez, ugyanúgy sérti, mint a bírákét.

Miniszterelnök-jelölés - A jelöltek egyelőre nem nyilatkoznak

2009.03.25.

Glatz Ferenc, Surányi György és Vértes András sem kívánt nyilatkozni azután, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő, az MSZP elnöke kedden este a lehetséges miniszterelnök-jelelöltek közé sorolta őket.

Bérfőzdék termékdíj fizetési kötelezettsége - 2009. január 1-jével módosult a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény

2009.03.25.

Császár Antal László miniszterelnöki megbízott (Miniszterelnöki Hivatal), Borsányi-Bognár Levente, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető helyettese, valamint a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága szerdán egyeztető megbeszélést tartott a környezetvédelmi termékdíj vonatkozásában a korábbi években mulasztó adózók kötelezettségeinek visszamenőleg történő rendezése érdekében.

Elutasította Tasnádi Péter maffiaügyében a perújítást a bíróság

2009.03.25.

Elévülés miatt utasította el Tasnádi Péter tíz évvel ezelőtti maffiaügyében a büntetés súlyosítására irányuló perújítást a Pest Megyei Bíróság első fokon, nem jogerősen kedden; az ügyész fellebbezett.

Mi változik az egyoldalú banki szerződésmódosításról szóló jogszabály hatályba lépése után?

2009.03.25.

Drágulnak a banki hitelek? Költséges lesz bankot váltani? Nehezebb lesz hitelhez jutni? A GVH szerint a fogyasztókban tévhitek élnek az egyoldalú banki szerződésmódosításról szóló törvénymódosítással kapcsolatban.

Gyűlöletbeszéd - Többség szerint indokolatlan az alkotmánymódosítás

2009.03.25.

A parlamenti vitában egyértelművé vált, hogy az Országgyűlés nem fogja megszavazni azt a kétharmados alkotmánymódosítást, amely a gyűlöletbeszéd elleni, a jelenleginél hatékonyabb fellépés megteremtését tenné lehetővé. Az előterjesztés általános vitája kedden kezdődött.

Egy hónap múlva megalakul a Nemzeti Média Kerekasztal

2009.03.25.

Április 25-én tartja alakuló ülését a Nemzeti Média Kerekasztal - döntötték el a keddi Médiaparlament résztvevői.

Általános vitára mehet a kormány nyugdíjreform-javaslata - A nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre emelkedik

2009.03.24.

A várható élettartam emelkedése miatt a nyugdíjkorhatár 2016 és 2027 között fokozatosan 62-ről 65 évre emelkedik - áll a kormány nyugdíjreform-javaslatában, amelyet kedden általános vitára alkalmasnak talált a parlament szociális bizottsága.

Új rend és szabadság - Parkolási igazolvány a hallássérülteknek

2009.03.24.

Meg kell vizsgálni annak lehetőségét, hogyan lehet a mozgásukban korlátozott személyek parkolási igazolványhoz jutását a hallássérültekre is kiterjeszteni – erről tárgyalt Kondorosi Ferenc kormánybiztos és dr. Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Egyesületének elnöke a mai napon a Miniszterelnöki Hivatalban folytatott megbeszélésen.

Brüsszel utánanéz a libatoll-fosztás gyakorlatának

2009.03.24.

Az Európai Bizottság tájékozódni kíván a libatoll-fosztás tagállamokban jellemző gyakorlatáról és ennek fényében dönt majd arról, hogy szükséges-e további lépéseket tenni – derült ki az agrárminiszterek ülésén, ahol svéd kezdeményezésre egy Magyarországot gyanúba keverő videofelvétel ügye is terítékre került.

Általános vitára mehet az adótörvény-javaslat - Megszűnhet az étkezési utalvány és az üdülési csekk adómentessége

2009.03.24.

Az Országgyűlés turisztikai bizottsága általános vitára alkalmasnak találta az adótörvények módosítására vonatkozó javaslatot. A tervezett változások miatt idén 18 milliárd forinttal csökkenhet a szálloda- és vendéglátóipar tavalyi, 873 milliárdos nyeresége - derült ki az önkormányzati tárca sport szakállamtitkárságának tájékoztatójából.

Kerékbilincs leszereléséért pénzbüntetés és egy év próbaidő

2009.03.24.

Egy év próbaidőre bocsátás mellett 36 ezer forint kártérítésre kötelezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt az autóst, aki tavaly nyáron önkényesen leszerelte gépkocsijáról és ezzel megrongálta a Fővárosi Közterület-felügyelet kerékbilincsét - közölte hétfőn a felügyelet.

Az előadás értékéből a darab sokat levon

2009.03.24.

Az MSZP által benyújtani tervezett konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal azt lehet elérni, hogy a kellő parlamenti támogatás híján lévő miniszterelnököt egy többségi támogatottsággal rendelkező új miniszterelnök váltsa fel. Bár a helyzet szokatlan, az eljárás formálisan nem kifogásolható - nyilatkozta az államfő.

OGY - A vitatott rész nélkül elfogadták a versenytörvény módosítását

2009.03.24.

A kartellező cégek vezető tisztségviselőit a versenytörvény múlt év nyarán elfogadott módosítása szerint "automatikusan" két évre eltiltották volna a vezetői tisztségektől; a hétfőn 365 igen szavazattal, egyhangúlag elfogadott törvénymódosításból ezt a rendekezést - az Alkotmánybíróság határozata nyomán - elhagyták.

OGY - Korlátozták a bankok egyoldalú szerződésmódosítását

2009.03.24.

Az Országgyűlés 216 igen szavazattal, 151 ellenében fogadta el hétfőn a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely korlátozza a bankok egyoldalú szerződésmódosítását.

Három miniszter éveken át akadályozott egy ombudsmani vizsgálatot

2009.03.24.

Az ombudsmani gyakorlatban példátlan, hogy egy különösen egyszerű ügyben három miniszter is éveken át hátráltassa az ombudsmani vizsgálatot, akadályozza az állampolgári jogok országgyűlési biztosát alkotmányos jogkörének gyakorlásában. Szabó Máté ombudsman reagált így egy 2006 óta folyó ügy lezárultára.

Hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítják az országos munkaügyi főfelügyelőség vezetőjét

2009.03.24.

Immár hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítják Papp Istvánt, az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőség (OMMF) decemberben letartóztatott vezetőjét - írta keddi számában a Népszabadság.

OGY - A kisebb parlamentről is tárgyal ma a Ház

2009.03.24.

Ma megkezdődik a kormányfő által a közelmúltban bejelentett intézkedéseket megalapozó törvényjavaslatok általános vitája, köztük a kisebb parlamentről szóló alkotmánymódosításé és az azzal összefüggő választójogi törvényé, valamint az adórendszert átrendező javaslatoké.

Zöld út a Strabag-Cemex fúziónak

2009.03.24.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azzal a feltétellel engedélyezte a Strabag SE irányításszerzését a Cemex AG felett, ha a vevő eladatja a Cemex Hungária Kft. salgótarjáni előkevert betont gyártó telephelyét egy tőle független vállalkozásnak.

Magyar ügy az Európai Bíróság előtt - A fogyasztókkal kötött szerződésekben alkalmazott tisztességtelen feltételekről

2009.03.23.

A fogyasztókkal szerződő cégek előszeretettel tesznek bele olyan feltételt a szerződésbe, amely szerint a szerződésből eredő jogvita esetén a jogvitára kizárólagosan illetékes bíróság a cég székhelye szerint illetékes vagy ahhoz közel található bíróság lesz. A Pannon GSM és egy Békés megyei rokkantnyugdíjas előfizető közötti jogvitában eljáró Budaörsi Városi Bíróság az Európai Bíróság vonatkozó ítélkezési gyakorlatának pontosítását kéri.

Érdekes ügyek az Európai Bíróság munkaprogramjából

2009.03.23.

A 2009. március 23–27., valamint március 30. – április 3. munkaheteken a sertésimport jogellenes korlátozása, a férfiak hátrányos megkülönböztetése,a hulladékszállítás, a bankpiac versenykorlátozó megállapodásai, a közösségi védjegyek, az erőfölénnyel való visszaélés, valamint a fogyasztói szerződések kérdéskörökkel kapcsolatos ügyek is terítékre kerülnek az Európai Bíróság munkarendjében.

Megnyílhat a verseny előtt a német árampiac

2009.03.23.

Megmenekült a súlyos bírságtól az RWE német energiaipari óriáscég, miután az Európai Bizottság elfogadta az esseni székhelyű vállalat kötelezettségvállalását 4100 kilométernyi gázvezeték-hálózatának eladásáról.

Újabb szakaszokra is kiterjesztik a teherautók előzési korlátozását

2009.03.23.

Gyorsabb haladás és nagyobb biztonság az autópályákon - A közlekedési tárca a közlekedés további könnyítése és biztonságosabbá tétele érdekében újabb szakaszokra is kiterjeszti az előzési tilalmat a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek számára.

Tasnádi Péter - Az ügyész fegyházbüntetést kért, a bíróság feloldotta a lakhelyelhagyási tilalmat

2009.03.23.

Több órán át folytatódott az ügyészi perbeszéd pénteken a Fővárosi Bíróságon Tasnádi Péter és 13 társának büntetőperében, amelyben a vállalkozót tizenhat bűncselekménnyel, köztük felbujtóként életveszélyt okozó testi sértéssel, valamint emberölés előkészületével vádolják. Tasnádira az ügyész fegyházbüntetést kért.

Gyülekezési jog - Az ombudsman az elmúlt év tapasztalatairól

2009.03.23.

Az idei március 15-i események fényében különleges jelentőséget kapott az a gyülekezési joggal foglalkozó projektfüzet, amelyet a hét végén jelentetett meg honlapján az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Az OIT és a legfőbb ügyész visszautasítja a kormányfő kijelentéseit

2009.03.23.

A legfőbb ügyész visszautasítja Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek az MSZP kongresszusán az ügyészekre tett sértő kijelentéseit - közölte az Legfőbb Ügyészség vasárnap.

Medián - Megosztott közvélemény a parlament feloszlatása ügyében

2009.03.23.

Egy nappal Gyurcsány Ferenc bejelentése után gyakorlatilag minden magyar választó (95 százalék) hallott arról, hogy a miniszterelnök hajlandó lemondani - közölte a Medián felmérését a Népszabadság hétfőn.

Szegedi Ítélőtábla - Folyamatosan nő a bírósági ügyek száma

2009.03.23.

A Szegedi Ítélőtábla 2008-ben végzett munkáját értékelték és meghatározták a táblabírság előtt álló 2009. évi legfontosabb feladatokat a táblabíróság március 20-án, pénteken megtartott összbírói értekezletén.

A Faludi Wolf Theiss lett „Az Év Ügyvédi Irodája”

2009.03.23.

A Közép-Kelet és Délkelet Európában működő Wolf Theiss budapesti irodája nyerte el tegnap este Londonban Az Év Ügyvédi Irodája Magyarországon díjat. A rangos kitüntetés a Faludi Wolf Theiss ügyvédi iroda nemzetközi színtéren elért kiemelkedő jogi innovációs teljesítményének elismerését jelenti.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000