Hír archívum: 2009. március

Más hónap

Élénkül a bankok versenye a fogyasztókért

2009.03.23.

Az Országgyűlés hétfői ülésnapján zárószavazásra kerülő törvénymódosítás korlátok közé szorítja a bankok egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó gyakorlatát.

MSZP-kongresszus - Alkotmányjogász szerint az alaptörvény nem teszi lehetővé a kormányfői konstruktív bizalmatlansági indítványt

2009.03.23.

Az alkotmány szellemével ellentétes, ha a kormányfő konstruktív bizalmatlansági indítványt kezdeményez maga ellen - mondta Gulyás Gergely alkotmányjogász, a Szabadság Kör tagja szombaton.

Az ombudsman segítségével jutottak földhöz a felsőnánai igénylők

2009.03.20.

Csak az ombudsman közbenjárására született megoldás a Tolna megyei Felsőnánán egy földtulajdonlási ügy évtizedes vitájában - tájékoztatta az Országgyűlési Biztos Hivatala csütörtökön az MTI-t.

Népi kezdeményezések közjogi törvényhozási kérdésekről

2009.03.20.

Az Alkotmánybíróság (Ab) március 16-án három – az Országgyűlés feloszlatásával, a képviselők visszahívhatóságával és az államfő közvetlen választásával kapcsolatos – népi kezdeményezésről döntött. A testület helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) határozatait, amelyeket a Magyar Polgári Demokráciáért Alapítvány képviseletében benyújtott népi kezdeményezések ügyében hoztak.

Az Alkotmánybíróság 2009. március 23-24-i teljes ülésének napirendje

2009.03.20.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén foglalkozik a Munka törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény 175. § (1) és (2) bekezdésének, valamint a 174. §-ának alkotmányossági vizsgálatával.

Három év börtön a Tolna megyei ökölvívó szövetség elnökének

2009.03.20.

Három év börtönbüntetésre ítélte nem jogerősen a Tolna Megyei Bíróság csütörtökön a Tolna megyei ökölvívó szövetség elnökét, akit emberölési kísérletben mondott ki bűnösnek - tájékoztatta a bíróság szóvivője az MTI-t.

Mi az ELSA?

2009.03.19.

Az Európai Joghallgatók Egyesülete (The European Law Students' Association) a világ legnagyobb joghallgatókat, fiatal ügyvédeket és jogi szakembereket tömörítő szervezete.

AB - Alkotmányellenes feltüntetni a vényen a beteg nevét, lakcímét és TAJ-számát

2009.03.19.

Az Alkotmánybíróság (Ab) hét elején hozott határozatában megsemmisítette két egészségügyi miniszteri rendelet egy-egy, a betegek adatainak kezelését szabályozó rendelkezését 2009. december 31-i hatállyal - tájékoztatott Sereg András, a testület sajtófőnöke csütörtökön.

Biztos, aki biztos - Ombudsmani közbenjárásra született megoldás egy földtulajdonlási ügy évtizedes vitájában

2009.03.19.

A termelőszövetkezet földjeinek nagy része a kárpótlási rendszerben még 1992-ben új tulajdonosokhoz került. Ami pedig megmaradt, azt a közgyűlés a tagok között szétosztotta. A régi történet azonban ezzel nem zárult le. A körzeti földhivatal ugyanis elvesztette a szétosztásról szóló határozatot, aminek tartalmát ezért a tulajdoni lapra se vezették rá.

Együttműködési megállapodás a gyógyszerhamisítás ellen

2009.03.19.

A gyógyszerhamisítványok visszaszorításáért együttműködési megállapodást írt alá három szervezet csütörtökön Budapesten.

Az államfő megtagadta az LB elnökhelyettesének kinevezését

2009.03.19.

Nem nevezi ki a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesének javasolt Zanathy Jánost a köztársasági elnök, mert álláspontja szerint erre a posztra csak a Legfelsőbb Bíróság elnöke jelölhetne, azonban ez a tisztség tavaly június óta betöltetlen - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KeH) csütörtökön.

Egyszerűsödhetnek a határon átnyúló öröklésre és házasságra vonatkozó szabályok

2009.03.19.

Megújulóban az európai családjog - A közeljövő uniós törvényhozása – például az európai öröklési bizonyítvány bevezetésével – megteremtheti a közös európai családjogi szabályozás alapjait.

Ideiglenes határellenőrzések Németországban

2009.03.19.

A német belügyminisztérium értesítése szerint 2009. március 20-a és április 5-e között ideiglenesen visszaállítják majd a határellenőrzéseket a schengeni belső határaikon. Az ellenőrzések célja az április 3-án és 4-én megrendezésre kerülő NATO csúcstalálkozó (helyszínei: Strasbourg, Baden-Baden és Kehl) biztosítása.

PATSZ - Továbbra sem átlátható a lobbitevékenység

2009.03.19.

A lobbitevékenység meghatározó része továbbra sem átlátható, a szövetség további módosításokat javasol a lobbisták kötelezettségeinek szigorításáért, jogaik bővítéséért - közölte a Public Affairs Tanácsadók Szakmai Szövetsége (PATSZ) csütörtökön.

Búcsú a hagyományos villanykörtétől

2009.03.19.

Akár évi 11 milliárd eurót is megspórolhat Európa a Bizottság által szerdán hivatalosan is elfogadott, az EP által már korábban jóváhagyott rendeletekkel, amelyek mostantól 2012-ig fokozatosan kivonják a háztartásokban, az utcákon és az irodákban használt hagyományos villanykörtéket.

Holtponton a tárgyalások a munkaidős irányelvről

2009.03.19.

Megindultak az egyeztető tárgyalások a munkaidős irányelvről az EP és Tanács között kedden este, a felek álláspontjai azonban a két leglényegesebb kérdésben, a szabályok alóli kivételek (opt out) és a készenléti idő kapcsán egyáltalán nem közeledtek.

ÁSZ - A Vám- és Pénzügyőrség működésének ellenőrzéséről

2009.03.19.

Az Állami Számvevőszék a stratégiájában célul tűzte ki az állami költségvetés bevételeit realizáló szervezetek, valamint a bevételek beszedésére kialakított rendszerek működtetésének ellenőrzését. Ennek keretében elvégezte a Vám- és Pénzügyőrég működésének átfogó ellenőrzését.

Kriminálexpo 2009

2009.03.19.

2009. május 5-7. között kerül megrendezésre a 17. nemzetközi biztonsági, bűnmegelőzési, bűnüldözési, igazságszolgáltatási, katasztrófavédelmi és informatikai konferencia és szakkiállítás.

Panasztestület - A jogalkalmazók nincsenek felkészülve az utcai demonstrációk megfelelő kezelésére

2009.03.19.

A Független Rendészeti Panasztestület már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a gyülekezési jog gyakorlásának szabályain és a konfliktusok rendőri kezelésének módján változtatni kell - közölte szerdán Kaltenbach Jenő, a testület elnöke.

Tiltás helyett nevelés - Az ombudsman összefogást kezdeményez

2009.03.19.

A fiatalok és gyermekek erőszakkal szembeni védelme érdekében elkerülhetetlen és halaszthatatlan a fiatalok és gyermekek emberi jogi és állampolgári nevelésének megerősítése - áll az állampolgári jogok országgyűlési biztosának közleményében.

Népszavazás a képviselői költségtérítésről - Összegyűlt a megfelelő számú aláírás

2009.03.19.

Összegyűlt a törvényben meghatározott számú aláírás ahhoz a népszavazási kezdeményezéshez, amely azt célozza, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott, elszámolható kiadásai után járjon költségtérítés.

Alkotmányos jogot csorbít a fővárosi távfűtési rendelet

2009.03.19.

A távfűtésről való leválást megtiltó fővárosi önkormányzati rendelet módosítását kezdeményezi Bús Balázs, III. kerületi polgármester.

Rendőrségi ellenőrzéssorozat indul a gyalogosok védelmében

2009.03.18.

Országos ellenőrzéssorozatba kezdett a rendőrség, hogy rákényszerítse az autósokat a gyalogos-átkelőhelyeket érintő KRESZ-szabályok betartására - közölte az ORFK Szóvivői Irodája szerdán

Változások a gyermekvédelmi és családtámogatási rendszerben

2009.03.18.

A kormány 180-ról 365 napra változtatná a gyermekgondozási díjra (gyed) való jogosultsághoz szükséges biztosítási jogviszonyt - közölte Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten. A tárcavezető a kormánynak a célzottabb szociális rendszer kialakítására vonatkozó javaslatait ismertette.

Körbetartozás az építőiparban - Jogi Fórum konferencia

2009.03.18.

Magyarországon a vállalkozási szférában mind a mai napig többszázmilliárd forintra becsülhető a körbetartozások mértéke. Ennek túlnyomó többsége az építőipart terheli.

Bűnmegelőzési tanácsadó iroda nyílt Kaposváron

2009.03.18.

Bűnmegelőzési tanácsadó irodát nyitott a rendőrség szerdán Kaposváron, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon.

ORTT - A kiskorúak fokozott védelme érdekében

2009.03.18.

Az Országos Rádió és Televízió Testület évek óta egy fontos feladatának tekinti a médiatörvény kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezései megtartásának számonkérését, és az előírásokat megsértő műsorszolgáltatók szankcionálását.

Pozitív példa

2009.03.18.

„A betétesek pénzét a magyar bankokban semmiféle veszély nem fenyegeti.” - A Portfolio.hu interjúja Farkas Istvánnal, Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnökével.

Biometrikus vízumok - Mentesség a 12 éven aluliaknak

2009.03.18.

A biometrikus vízumok biztonságát a jövőben javítani kell, például úgy, hogy a benne szereplő ujjlenyomatnak megbízhatónak kell lennie. Éppen ezért – akárcsak a biometrikus útlevelek esetében – a 12 éven aluliak mentességet élveznek, és tőlük nem kell e célból ujjlenyomatot venni.

Módosultak az ukrán vámtörvények

2009.03.18.

Az Ukrán Állami Vámőrség tájékoztatása alapján 2009. január 01- től azok a fuvarozók, akik Ukrajnába bármely jogcímen - kivéve tranzit - árut szállítanak, csak a címzett által előzetesen - az egységes automatizált informatikai rendszeren keresztül - benyújtott előzetes vám árunyilatkozat (EÁ), vagy az előzetes értesítések (EE) elektronikus másolatai birtokában léphetnek be Ukrajna területére.

A közigazgatási szolgáltatások hatékonyságának és színvonalának javítása uniós forrásból

2009.03.18.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv forrásaiból megvalósult a hazánk elektronikus közigazgatási fejlesztéseit egységesítő keretrendszer. A közel 900 millió forint összköltségvetésű kiemelt projekt kedvezményezettje a Miniszterelnöki Hivatal Infokommunikációs Államtitkársága.

EP - Jogszabály készül a diszkrimináció ellenében

2009.03.18.

A diszkrimináció nem csak a munkaerőpiacon jelenik meg, hanem az árukhoz és a szolgáltatásokhoz való hozzáférésben is, így az oktatásban, az egészségügyben vagy a pénzügyi szolgáltatásokban. Az ezeken a területeken is egyenlő bánásmód biztosítását célzó irányelvet hétfőn szavazta meg az EP állampolgári jogi bizottsága.

HENT - Önálló honlap a hamis gyógyszerek veszélyeiről

2009.03.18.

Elindult a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület új honlapja, a www.hamisgyogyszer.hu, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a hamis, kétes eredetű gyógyszerfogyasztás veszélyeire. A honlapon az érdeklődők minden fontos információt megtalálhatnak a gyógyszerhamisításról, a hamis gyógyszerek veszélyeiről, illetve segítséget kapnak a veszélyes készítmények beazonosításához.

Átlátható és egységes áramszámlát az európai fogyasztóknak

2009.03.18.

"Az európai energiapolitika egyik pillére a lakossági felhasználás, ezért különösen fontos, hogy átlátható, összehasonlítható villanyszámlákat kapjanak a fogyasztók" - mondta Herczog Edit EP képviselő, amikor üdvözölte, hogy az Európai Bizottság egységes áramszámlát szeretne bevezetni mind a 27 tagállamban.

Az OIT nem indít fegyelmit a Veszprém Megyei Bíróság elnöke ellen

2009.03.18.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) keddi ülésén úgy határozott, hogy nem kezdeményez fegyelmi eljárást Horváth Györggyel, a Veszprém Megyei Bíróság elnökével szemben - tájékoztatott Ujkéry Csaba, az OIT szóvivője.

Hanyag szülők - Gondnok dönthetne a családi pótlékról

2009.03.18.

Tervek szerint azok a szülők, akikről a település jegyzője úgy véli, hogy elhanyagolják a gyermeküket, nem kapnák meg a családi pótlékot, helyettük eseti gondnok döntene a juttatás felhasználásáról - írta a szerdai Népszabadság.

Érvénytelenítette a bíróság az egri kórház szerződését

2009.03.17.

Érvénytelenítette a Heves Megyei Önkormányzat és a HospInvest Zrt. közötti, az egri Markhot Ferenc Megyei Kórház működtetésére kötött szerződést kedden a Nógrád Megyei Bíróság; az ítélet nem jogerős.

EP-választás - Elindította választási kampányát az Európai Parlament

2009.03.17.

Elindította az európai választáson való részvételre buzdító kampányát az Európai Parlament (EP) kedden. A hivatalos brüsszeli megnyitóval egy időben Budapesten is ismertették a kampány fontosabb elemeit; a magyarországi óriásplakátokon a fogyasztóvédelem, a biztonság, az energia, valamint az uniós források elköltésének kérdései állnak majd.

Házibuliból fogdába – Az ombudsman egy előállítást vizsgált

2009.03.17.

Túlságosan hangos volt a buli. A csendháborítás miatt rendőröket hívtak. Az biztos, hogy a rendőrök az egyik vendéget előállították. A többi csupa ellentmondás. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a tisztességes eljárás jogának érvényesítésére figyelmeztet.

Kevesebb bűncselekmény, több ügyészi munka Szabolcsban

2009.03.17.

A Szabolcs megyében történt bűncselekmények számának csökkenése ellenére nőtt az ügyészség leterheltsége 2008-ban - közölte Kovács András megyei főügyész a tavalyi évet értékelő sajtótájékoztatón kedden Nyíregyházán.

Elektronizált hivatalos ügyintézés

2009.03.17.

A hivatalos iratokra is kiterjedhet az elektronikus kézbesítés lehetősége, amennyiben az Országgyűlés elfogadja a kormány által 2009 februárjában benyújtott törvényjavaslatot.

A VPOP 2009. évre vonatkozó ellenőrzési irányelvei

2009.03.17.

A Vám- és Pénzügyőrség közzétette 2009. évre vonatkozó, úgynevezett kötelező ellenőrzéseken túli ellenőrzéseinek fontosabb irányait.

De Larosiére-jelentés - Megoldási javaslat az európai pénzügyi szabályozás és felügyelés jövőjére

2009.03.17.

A 2007–2008 során kibontakozó pénzügyi válság hatására José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, 2008 októberében felkérte Jacques de Larosiére-t hogy elnököljön egy 8 fős független, „magas szintű szakértői csoportot” (High Level Expert Group), és tegyen konkrét megoldási javaslatot az európai pénzügyi szabályozás és felügyelés jövőjével kapcsolatosan.

Büntető Kollégiumvezetők Országos Értekezlete

2009.03.17.

Hétfőn háromnapos tanácskozás kezdődött az ítélőtáblák és a megyei bíróságok büntető kollégiumvezetőinek részvételével a Magyar Bíróképző Akadémián.

Ombudsmani vizsgálat - Rendőri intézkedések 2009. március 15-én

2009.03.17.

A gyülekezési joggal, a véleménynyilvánítási- és sajtószabadsággal, a személyes szabadsághoz való joggal, a tisztességes eljáráshoz való joggal, továbbá a hátrányos megkülönböztetés tilalmával összefüggő visszásságok gyanúja miatt az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vizsgálatot indított.

Szigorúan ellenőrzött iratok - A magyar igazoltatási gyakorlatról

2009.03.17.

Magyarországon évente átlagosan több mint másfélmillió igazoltatást végeztek az elmúlt évek során, így egyértelműen az igazoltatás a leggyakrabban alkalmazott rendőri intézkedés, amelynek gyakorlata egyes szociológiai kutatások szerint aránytalanul érinti a roma kisebbséghez tartozókat. - A Helsinki Bizottság kutatási jelentése a magyar igazoltatási gyakorlatról

GVH - Megtévesztő L’Oréal reklámok

2009.03.17.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 150 millió forint bírságot szabott ki a L’Oréal Magyarország Kozmetikai Kft-re. A kozmetikai világcég ugyanis egyes termékeiről, azok hatásáról megtévesztésre alkalmas állításokat tett közzé.

Két évtizedes bevallási feldolgozó rendszert cserélt le az APEH

2009.03.17.

Két évtizede használt bevallási feldolgozó rendszert cserélt le a közelmúltban az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), mert az évről évre egyre növekvő elektronikus bevallások feldolgozásához már egy új, továbbfejlesztett, bővített kapacitású rendszerre volt szükség.

IRM - Kitüntetések Március 15. alkalmából

2009.03.16.

Nemzeti Ünnepünk, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából, a Magyar Köztársaság Elnöke az Igazságügyi és Rendészeti Miniszter javaslatára kitüntetéseket adott át.

Felmentette a bíróság a fényevőként ismertté vált férfit

2009.03.16.

Első fokon felmentette a Fővárosi Bíróság hétfőn a fényevőként ismertté vált férfit, aki téveszmétől vezérelve, egy sajátos, vallási alapokon nyugvó világnézetet kialakítva, családjával együtt éhezett, ennek következtében alig kétéves gyermeke életveszélyes állapotba került.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000