Hír archívum: 2009. március

Más hónap

A korrupció elleni küzdelemmel kapcsolatos jogszabálytervezetek véleményezése

2009.03.16.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a korrupció ellenes küzdelem jegyében egy négy jogszabálytervezetet magában foglaló törvénycsomagot készített el. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet üdvözli a jogalkotó korrupció elleni fellépés iránti elkötelezettségét és szándékát.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2009.03.16.

Az Európai Unió állam- és kormányfői a hétvégén Brüsszelben találkoznak az Európai Tanács szokásos tavaszi ülésén, ahol többek között a jövő hónapi G20-csúcstalálkozón képviselendő uniós álláspontról egyeztetnek majd.

A közterületek használatának kérdése helyi közügy

2009.03.16.

A közterület a köz területe. Ezért az önkormányzatok a közterületek használatba adása során nem léphetnek fel valamiféle elkülönült tulajdonosi szerepkörben, mert ez ellentétes lenne az általuk képviselt közösség érdekeivel. A közösségi terület használatba adásáról hatósági eljárásban kell dönteni, amivel szemben biztosítani kell a közösség érintett tagjainak jogorvoslati jogát.

Jogsértő az apró betű – Ombudsman a helyszíni bírságolás nyomtatványáról

2009.03.16.

Rendkívül kicsi betűvel írják, ezért gyakorlatilag felismerhetetlen, olvashatatlan a helyszíni bírságolás nyomtatványán, hogy a megbírságolt személy elismeri a szabálysértést. Az apró betűs megoldás ezért sérti a jogállamiságból eredő jogbiztonság követelményét, a tisztességes eljáráshoz való jogot. Az ombudsman a nyomtatvány formátumát szabályozó rendelet módosítását javasolja.

Konferencia: Bűnözés és bűnüldözés szabad országban

2009.03.16.

A bűnözés nagyon színes világ, amire nem szabad egyszerű válaszokat adni - mondta Kerezsi Klára kriminológus, a Bűnözés és bűnüldözés egy szabad országban című konferencián Budapesten pénteken.

Enyhül a banktitok Svájcban, Ausztriában és Luxemburgban

2009.03.16.

Liechtenstein és Andorra után pénteken Svájc, Ausztria és Luxemburg is az eddig rendkívül szigorú banktitok oldását jelentette be az erősödő nemzetközi nyomás hatására.

A legtöbb ügyet tavaly a Baranyai Megyei Bíróságon fejezték be

2009.03.13.

A legtöbb ügyet tavaly a Baranya Megyei Bíróság fejezte be – közölte Wirth Béla, a Baranya Megyei Bíróság elnöke pénteken Pécsett, az összbírói értekezlet után tartott sajtótájékoztatón.

Uniós védelem a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat ellen

2009.03.13.

Az unió tagállamaiban 60 ezer panasz érkezett tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt, a nemzeti hatóságok több mint 2 300 esetben indítottak vizsgálatot az elmúlt évben - közölte az Európai Fogyasztóvédelmi Központ magyarországi irodája csütörtökön az MTI-vel.

Egész Európában lelassult a lisszaboni reformfolyamat

2009.03.13.

2008 második felében, a gazdasági feltételek kedvezőtlenné válásával szinte az egész EU-ban megtorpantak a reformok – állapítja meg egy, majdnem az egész Unió üzleti szférájára kiterjedő felmérés. Magyarország azok közé tartozik, ahol a legkomótosabban haladnak a reformok.

Majtényi az új médiatörvényről

2009.03.13.

Majtényi Lászlónak, az ORTT elnökének véleménye a az új médiatörvény tervezetének három változatáról.

Rekordszámú nemzetközi védjegybejelentés 2008-ban

2009.03.13.

A védjegyek nemzetközi lajstromozását célzó Madridi Rendszer tagországai tavaly összesen 42075 nemzetközi védjegybejelentési igényt nyújtottak be a WIPO-hoz. 2007-hez képest ez a szám 5,3 százalékkal több.

Juliane Kokott indítványa a magyar állampolgárok házasságfelbontásáról

2009.03.13.

A főtanácsnok szerint magyar állampolgárok akkor is kérhetik házasságuk Magyarországon történő felbontását, ha időközben egy másik EU-tagállam állampolgárságát is megszerezték és lakóhelyük is ez utóbbi államban található.

Nincs jogkövetkezménye, ha nem lesz határidőre költségvetése egy önkormányzatnak

2009.03.13.

Jogilag jelenleg nincs következménye annak, ha egy önkormányzat nem fogadja el a március 15-ei határidőig a költségvetését - tudta meg az MTI a főváros működését jól ismerő, nevük elhallgatását kérő közigazgatási jogászoktól csütörtökön.

Az Alkotmánybíróság 2009. március 16-17-i teljes ülésének napirendje

2009.03.13.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén foglalkoznak azzal a határozattal, amely egyes rendeletek egészségügyben történő adatkezelésre vonatkozó rendelkezéseinek alkotmányosságát vizsgálja. Az eredetileg háromtagú tanács hatáskörébe tartozó ügyet a három alkotmánybíró együttes javaslatára tárgyalja a teljes ülés.

Bekerülne az erkölcsi bizonyítványba a foglalkozástól eltiltás

2009.03.13.

A jövőben bekerülne az erkölcsi bizonyítványba az is, ha valakit a bíróság jogerős ítéletében eltilt foglalkozása gyakorlásától - erről az igazságügyi tárca büntetőjogi főosztályvezetője beszélt csütörtökön az MTI érdeklődésére, annak kapcsán, hogy elkészült a bűnügyi nyilvántartás szabályozását módosító jogszabálytervezet.

Adó- és energiajogi szakemberekkel erősít a Horváth és Társai DLA Piper

2009.03.13.

A Horváth és Társai DLA Piper nemzetközi ügyvédi iroda adó- és energiajogi specialistákkal erősítette tovább csapatát. Az irodához újonnan csatlakozó munkatársaknak komoly szakmai előrelépést biztosít a DLA Piper kiterjedt hazai és nemzetközi vállalati ügyfélköre.

Legfelsőbb Bíróság: titkosak az elnökhelyettesi pályázatok

2009.03.12.

Hárman pályáztak a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökhelyettesi posztjára, a pályázók személye és a pályázatok tartalma szolgálati titok - tudatta közleményben Kaposvári Bertalan, a LB elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese az MTI érdeklődésére csütörtökön.

Ki kell szolgáltatni a nukleáris hulladékkezelési stratégiát

2009.03.12.

Teljes terjedelemben az Energia Klub rendelkezésére kell bocsátania az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) a paksi atomerőmű 2003-as üzemzavarából származó hulladékok kezelésére vonatkozó stratégia dokumentumait a Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki jogerős döntése értelmében.

Szigorúbb feltételeket szabna az IRM a perelőkészítés során

2009.03.12.

Többek között a perelőkészítésben a felekkel szemben támasztott szigorúbb feltételekkel és egyes ügyekben elektronikus eljárás bevezetésével rövidítené a bírósági eljárásokat az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) - tartalmazza a tárca válaszlevele, amelyet az MTI megkeresésére szerdán küldött.

Népszabadság: jövőre életbe léphet a magáncsőd intézménye

2009.03.12.

Elkészült a magáncsőd intézményének tervezete, amellyel azokon a középosztálybeli családokon szeretnének segíteni, akik nem tudják tovább fizetni a hiteleiket - ismerteti a várakozás szerint jövőre hatályba lépő törvény lényeges elemeit a Népszabadság.

Vádlottakat és tanúkat is meghallgatott a bíróság Olaszliszkán

2009.03.12.

Vádlottakat és tanúkat hallgatott meg a Borsod megyei bíróság szerdán Olaszliszkán, a 2006 októberében történt gyilkosság helyszínén.

Nem tudni, hogy kik pályáztak az LB elnökhelyettesi posztra

2009.03.12.

Cáfolta az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) szóvivője azt a szerdai sajtóhírt, hogy Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke és Fazekas Sándor, az OIT elnökhelyettese pályázott volna a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesi posztjára.

Lassítja a válság az új tagállamok felzárkózását az EP szerint

2009.03.12.

A jövő heti uniós csúcstalálkozó előtt elfogadott EP-állásfoglalás a hitelezés újraindulását, az európai szolidaritás és a „zöld gazdaság” erősítését sürgeti. A képviselők a szegénységet és a munkanélküliséget tartják a legnagyobb veszélynek.

Bűnmegelőzési megállapodás Komárom-Esztergom megyében

2009.03.12.

A bűnmegelőzési tevékenység kölcsönös támogatásáról írt alá megállapodást szerdán Tatabányán a megyei önkormányzat, a rendőr-főkapitányság és a megyei polgárőrszövetség.

Daróczi: fegyelmi a bűnügyi helyszínelő és a tűzvizsgáló ellen, a háziorvos nem hibázott

2009.03.12.

Fegyelmi eljárás indult a helyszínen végig jelen lévő bűnügyi osztályvezető és a tűzvizsgáló ellen a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság ügyében, a háziorvos azonban nem hibázott - ismertette Daróczi Dávid azt az összefoglaló anyagot, amely három minisztériumnak az esettel kapcsolatos jelentését tartalmazza. A dokumentumot a kormány szerdai ülésén megtárgyalta - tette hozzá a kormányszóvivő.

"Frusztráló" a magyar médiatörvény, csatornacsaládot építene a ProSiebenSat.1 csoport

2009.03.12.

"Frusztráló" a TV2-t birtokló német ProSiebenSat.1 csoport második számú vezetője szerint a hatályos magyar médiatörvény azon kitétele, amely nem engedi, hogy több televízióadóból álló csatornacsaládot hozzanak létre.

Megállapodás a kedvezményes áfáról

2009.03.12.

Több éves huzavona után tegnap megállapodásra jutottak a tagállamok a kedvezményes áfa alkalmazhatóságának kiterjesztéséről. Kovács László adópolitikáért felelős biztos nagy sikerként értékeli a döntést, véleménye szerint ez a lehetőség a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben számos vállalkozást és munkahelyet menthet meg.

Emberölési kísérlet Kecskeméten - Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2009.03.12.

Helybenhagyta a Bács-Kiskun Megyei Bíróság döntését a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa az emberölés és más bűncselekmények miatt Szabó Sándor ellen indított büntetőügyben. Így a vádlott jogerős büntetése 8 év börtön, 8 év közügyektől eltiltás és 2 év közúti járművezetéstől eltiltás lett. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek helye nincs.

Rugalmasan csökkentenék az ipari károsanyag-kibocsátást

2009.03.11.

Az EP támogatta az Európai Bizottság javaslatát, amely szigorítaná és frissítené az ipari létesítményekből származó károsanyag-kibocsátás csökkentéséről szóló uniós jogszabályt. A képviselők ugyanakkor rugalmasabb szabályozást szeretnének, jobban tájékoztatnák a közvéleményt és új, EU-szintű kibocsátási határértékeket határoznának meg.

Háborgó tűzoltók - Diszkriminatív a hivatásos szolgálati törvényt módosító javaslat

2009.03.11.

Diszkriminatívnak és elfogadhatatlannak tartják a tűzoltó szakszervezetek, hogy a fegyveres szervek hivatásos szolgálati viszonyáról szóló törvénymódosításból kihagynák a tűzoltókat, s ezzel veszélybe sodorják az állományt és az állampolgárok biztonságát.

Garanciákat vár Oroszországtól az Európai Parlament

2009.03.11.

Az EU és Oroszország közötti társulási megállapodás megkötését az Uniónak fel kellene használnia arra, hogy ráirányítsa a figyelmet az emberi jogok helyzetére Oroszországban, javítsa az országból jövő gázellátást, illetve garanciákat kapjon arra, hogy Moszkva többé ne lépjen fel erővel a szomszédai ellen – dióhéjban ezt tartalmazza az a jelentés, melyet hétfőn hagyott jóvá az EP külügyi bizottsága.

Internetes szerencsejátékok - Jogszerű korlátozás

2009.03.11.

Az online szerencsejátékok szabályait a tagállamoknak kell meghatározniuk - áll az EP által elfogadott jelentésben. A képviselők szerint kevés a szektor önszabályozása.

A vöröscsillag-perben felmentették Vajnai Attilát

2009.03.11.

A jogerős ítéletet megváltoztatva felmentette Vajnai Attilát, a Magyarországi Munkáspárt 2006 elnökhelyettesét az önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt indult eljárásban kedden a Legfelsőbb Bíróság.

Uniós intézkedéscsomag a kisvállalkozások támogatására

2009.03.11.

Legyen jogilag kötelező az Európai Bizottság kisvállalkozási intézkedéscsomagja (Small Business Act) - áll Herczog Edit (szocialista) kedden elfogadott EP-jelentésében. A képviselők csökkentenék a túlszabályozást, lerövidítenék a kifizetési határidőket, és gyorsabb cégbejegyzést szeretnének.

A letelepedés szabadságával ellentétben

2009.03.11.

Az Európai Bíróság ítélete szerint a közösségi joggal összeegyeztethetetlen az egészségügyi magánintézmények létrehozására vonatkozó osztrák szabályozás.

Az eurózóna miniszterei elutasítják az euró gyorsított bevezetését

2009.03.11.

Az eurót használó tagállamok pénzügyminiszterei hétfői (2009. március 9.) találkozójukon elvetették annak a lehetőségét, hogy könnyítsék az euró bevezetésének feltételeit.

EP-választás - Elindult az OVI új internetes oldala

2009.03.10.

Elindult az Országos Választási Iroda (OVI) új, a júniusi európai parlamenti választásra készített világhálós oldala, amely kiegészült a Google szolgáltatásaival, így mostantól kereshetővé váltak a legfontosabb adatok - mondta az iroda vezetője, Rytkó Emília kedden.

Európai Bíróság - Tiltott tárgyak a repülőgép fedélzetén

2009.03.10.

Az Európai Bíróság ítélete szerint a repülőgép fedélzetén tiltott tárgyak jegyzékére nem lehet hivatkozni a magánszemélyekkel szemben, ha a jegyzéket nem tették közzé.

Továbbra sincs főbíró

2009.03.10.

Másodszor sem választotta meg a Legfelsőbb Bíróság elnökévé az Országgyűlés Havasiné Orbán Máriát, akit az államfő nem jelöl újra.

A kínzás és embertelen bánásmód ellen a büntetés-végrehajtásban – Az ombudsman közös fellépést sürget

2009.03.10.

Előzetes bejelentés nélkül helyszíni vizsgálatokat kezd a büntetés-végrehajtási intézményekben, a katonai ügyészséget az eset kivizsgálására kéri fel, egyeztetést kezdeményez a Büntetés végrehajtás Országos Parancsnokával, jogvédő szervezetekkel és egyházakkal Szabó Máté országgyűlési biztos azután, hogy hírek szerint alapos a gyanú: a börtön személyzetének bántalmazása következtében halt meg egy fogvatartott.

OGY - A bejegyzett élettársi kapcsolat újból a napirenden

2009.03.10.

A bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló új törvényjavaslatot vitatja meg ma az Országgyűlés.

Szétválasztaná az IRM a főbírói és az OIT-elnöki posztot

2009.03.09.

Szétválasztaná az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérum a Legfelsőbb Bíróság elnökének és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács vezetőjének posztját, ez utóbbit egyszerű többséggel választaná az Országgyűlés, hatásköre viszont kiterjedne a Legfelsőbb Bíróságra is - közölte az egyik parlamenti párt frakciójától hétfőn. A szakértői anyagokról szóló értesülésre reagálva az IRM megjegyezte: a kormány és a tárca sincs elkötelezve semelyik megoldás mellett sem.

Az ombudsman bírálja az új erdőtörvény tervezetét

2009.03.09.

Veszélyezteti az erdővagyon védelmét és a természeti értékek megőrzését az erdőgazdálkodásról szóló törvénytervezet - állapította meg a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa hivatalból indított vizsgálata után.

Felülvizsgálják a Gyöngy Patikák szerződéseit

2009.03.09.

A Hungaropharma és gyógyszertárak által alkotott Gyöngy Patikalánc működését szabályozó együttműködési megállapodás két pontja alkalmas lehet a verseny korlátozására – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A versenyhatóság megtiltotta a kifogásolt pontok alkalmazását.

Érdekes ügyek az Európai Bíróság munkaprogramjából

2009.03.09.

A 2009. március 9-13., valamint 16-20. munkaheteken a légijáratok biztonsága, a letelepedés szabadsága, az állímpolgársággal kapcsolatos hátrányos megkülönböztetés, joghatósági kérdések, a közbeszerzés, valamint internetes keresőprogramok kérdéskörökkel kapcsolatos ügyek is terítékre kerülnek az Európai Bíróság munkarendjében.

Az Alkotmánybíróság nem a gyűlöletbeszédet védi, hanem a beszéd szabadságát - Interjú Paczolay Péterrel

2009.03.09.

A Btk. számos olyan bűncselekményt határoz meg, amelyet alkalmazni lehetne a társadalomban visszatetszést keltő jelenségekre. Ugyanakkor hozzá kell tenni: a jogi tiltásnál sokszor eredményesebb a társadalom morális elutasítása - hangsúlyozza Paczolay Péter a Népszabadságnak adott interjúban.

OIT - Újfajta statisztikai rend a bíróságokon

2009.03.09.

Újfajta statisztikai rend bevezetésén dolgozik az Országos Igazságszolgáltatási Tanács, ezért két fővárosi-kerületi, két városi és három megyei bíróságon arra keresik a választ, hogy milyen súlyúak az ügyek - mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság pénteki miskolci összbírói értekezletét követően Fazekas Sándor, az OIT elnökhelyettese.

Egyenlő méltósággal – Ombudsman a fogyatékos emberek jogairól

2009.03.09.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa olyan jogi szabályozás megalkotását sürgeti, amely kifejezetten lehetővé teszi, hogy a vakvezető kutyával közlekedők – a kutyájukkal együtt – bemehessenek az élelmiszerboltokba.

A tiszteletbeli konzulok helyzete Magyarországon - Aggódik az európai konzuli szövetség

2009.03.09.

Aggódik a Magyarországon dolgozó tiszteletbeli konzulok helyzete miatt az Európai Konzuli Testületek Szövetsége (FUECH) - mondta Wolfgang Andreas Breitenthaler, a szervezet alelnöke szombaton Budapesten. A tiszteletbeli konzulok magyar szervezete szerint az állam az elmúlt években egyre több joguktól fosztotta meg őket.

Állampolgársági kérdések

2009.03.09.

Az „állampolgárság nélküli gyerekek” jogi helyzetét hivatott rendezni egy új, állampolgársággal összefüggő törvényeket módosító tervezet. De valóban az állampolgárság nélküli gyermekek érdekeiről szól e tervezet? - Dr. Laza Margit írása

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000