Hír archívum: 2009. március

Más hónap

A gyűlöletbeszédről - Ombudsmanok tájékoztatták az államfőt

2009.03.09.

Nem támogatja a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos jogszabályi szigorítást az államfő - mondta el az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, miután az ombudsmanok megbeszélést folytattak Sólyom Lászlóval pénteken Budapesten.

Milliókat érintő bizonytalanságok a társasházi törvényben

2009.03.06.

Nem egységes a társasházak bejegyzésével és az alapító okiratok módosításával kapcsolatos jogalkalmazói gyakorlat, ami a jogszabályi rendelkezések ellentmondásaira vezethető vissza. A bizonytalan szabályozás több millió állampolgár esetében veszélyezteti a jogbiztonsághoz és a tulajdonhoz való jogot - áll az az állampolgári jogok országgyűlési biztosának közleményében.

Európai Bíróság - Pontosítja a munkaválalók nyugdíjazás címén történő elbocsátásának feltételeit

2009.03.06.

Az Európai Bíróság ítéletében pontosítja azokat a feltételeket, amelyek esetén a tagállamok megengedhetik a munkavállalók nyugdíjazás címén történő elbocsátását. A nemzeti szabályozás általános jelleggel rendelkezhet úgy, hogy az életkoron alapuló ilyen bánásmódbeli eltérés indokolt lehet, ha az a szociálpolitikának a foglalkoztatás-, munkaerő-piaci vagy szakképzési politikához kötődő valamely törvényes célja elérésének arányos eszköze.

Az Alkotmánybíróság március 9-10-i teljes ülésének napirendje

2009.03.06.

Az alkotmánybírák megkezdik a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 21/A. § (3) bekezdésének, valamint a 21/A. § (5) bekezdésének alkotmányossági vizsgálatát. Az indítványozó szerint alkotmányossági aggályok merülnek fel a jármű üzembentartójának objektív felelősségével összefüggésben.

Megújuló közbeszerzések

2009.03.06.

Egyszerűbb, átláthatóbb, gyorsabb és olcsóbb - A közbeszerzési eljárás új szabályait ismerhette meg a hallgatóság a Jogi Fórum 2009. február 20-i konferenciáján Budapesten.

Váratlan vizitekkel is ellenőrizhetik a schengeni szabályok betartását

2009.03.06.

A schengeni szabályok megfelelő végrehajtását biztosítaná az a módosított mechanizmus, melyről csütörtökön döntött az Európai Bizottság. Ennek keretében akár előre be nem jelentett vizsgálatokkal is ellenőrizhetnék, hogy a tagállamok gondoskodnak-e a szabályok betartásáról.

EU - Májustól nem hozhatnak állati termékeket a beutazók

2009.03.06.

A harmadik országból az EU-ba beutazók május elsejétől húst, tejet, illetve ezekből készített termékeket nem hozhatnak be a csomagjukban – az erről szóló döntésre csütörtökön bólintott rá az Európai Bizottság.

AB - Törvénysértő a távhőről való leválást tiltó rendelkezés

2009.03.06.

Az Alkotmánybíróság (Ab) február 23-án hozott határozatában törvénysértés miatt megsemmisítette a Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése által hozott önkormányzati rendelet azon rendelkezését, amely megtiltotta a távhőszolgáltatással ellátott épületeknél a távhő szolgáltatási rendszerről való leválást.

Aggályosak az objektív felelősség és a közigazgatási bírság szabályai

2009.03.06.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa indítványozta az Alkotmánybíróságnál a közúti közlekedésről szóló törvény objektív felelősségre, illetve a közigazgatási bírságolásra vonatkozó szabályainak alkotmányossági vizsgálatát és megsemmisítését.

Versenytanácsi javaslatok a gazdaság talpra állítására

2009.03.06.

A gazdasági növekedés támogatására öt kiemelt területen olyan szükséges lépéseket határoztak meg a versenyképességi miniszterek csütörtöki tanácsülésükön, melyek az autóipar megsegítése kapcsán elfogadott konklúziókkal együtt kerülnek a tavaszi EU-csúcs elé.

Megújul az APEH idegen nyelvű honlapja

2009.03.05.

Megújult és új szolgáltatásokkal bővült az Adó – és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal idegen nyelvű honlapja. Az adóhatóság folyamatosan gyűjti a felhasználók igényeit, és a lehető legteljesebb körű és legjobb minőségű színvonal elérése érdekében bővíti és fejleszti internetes szolgáltatásainak körét. Ennek érdekében mától az angol mellett német és francia nyelven is elérhetőek az információk, szolgáltatások.

Létszámgondok az ügyészi szervezetben

2009.03.05.

Létszámgondjai vannak az ügyészségnek, és bár 60-70 ember kinevezése megoldaná a problémákat, nincs pénzügyi fedezet az álláshelyekre - mondta Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettese csütörtökön Balassagyarmaton.

Kész a kormány kisebb parlamentről szóló javaslata

2009.03.05.

Listás, egyfordulós választási rendszerre tesz javaslatot a kormány, amelynek eredményeként 199 fős lenne a jövőben az országgyűlési képviselők létszáma. A kabinet csütörtökön a parlament elé terjesztette a választójogi törvényről és az alkotmány módosítására tett javaslatait.

EU - Online vásárlás és a határon átnyúló kereskedelem aggályai

2009.03.05.

Az e-kereskedelem akadályairól szóló új jelentés – amelyet az EU fogyasztóvédelmi biztosa, Meglena Kuneva ma mutatott be – megállapítja, hogy az online vásárlás egyre népszerűbb az EU-ban, de figyelmeztet is egyben, hogy a határon átnyúló kereskedelem akadályai hátráltató tényezőként hatnak.

EP-választás - Március második felében indul a választási kampány

2009.03.05.

A köztársasági elnöknek legkésőbb március 27-ig kell kiírnia az európai parlamenti választást a jogszabályok értelmében. Sólyom László az Európai Unió által meghatározott négy lehetséges időpont - június 4-e, 5-e, 6-a és 7-e - közül választhat.

Formálódó amerikai-európai együttműködés Guantanamo ügyében

2009.03.05.

Az Egyesült Államok külügyminisztere elégedettségének adott hangot a guantanamói foglyok befogadásával kapcsolatos európai álláspont miatt. Hillary Clinton kétnapos látogatásra érkezett Brüsszelbe, ahol az Európai Unió és a NATO vezetőivel tárgyal.

Hétfőn újra szavaz a Ház az LB elnökjelöltjéről

2009.03.05.

Hétfőn szavaz újra az Országgyűlés a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökjelöltjéről - közölte Szili Katalin a házbizottság ülése után csütörtökön.

Európai Bíróság - A televíziós műsorszolgáltatók működési bevételeinek felhasználásáról

2009.03.05.

Az Európai Közösségek Bíróságának ítélete szerint valamely tagállam kötelezheti a televíziós műsorszolgáltatókat arra, hogy működési bevételeik egy részét európai játék- és tévéfilmek finanszírozására fordítsák. A nemzeti jogszabály konkrét mértéket is előírhat azon alkotások finanszírozására, amelyek eredeti nyelve e tagállam valamely hivatalos nyelve.

Brüsszel támogatja az európai bankfelügyeleti rendszer felállítását

2009.03.05.

Egységes válságellenes fellépésre szólította fel az EU állam- és kormányfőit az Európai Bizottság az Európai Tanács közelgő, március 19-20-i ülésére. A csúcs felvezetésének szánt közleményben Brüsszel elkötelezi magát a pénzügyi szektor átfogó reformja mellett is. mégpedig azoknak a javaslatoknak a mentén, amelyeket Jacques de Larosière szakértői csoportja megfogalmazott (lásd Bruxinfo, február 26.).

Barroso - Az egyesült Európa a régi és az új tagállamoknak is előnyös

2009.03.05.

A Bizottság elnöke hétfőn az „EU-bővítés – 5 év távlatából“ című konferencián a legutóbbi két EU-bővítés hatásairól beszélt. Barroso szerint a bővítés mind az új, mind a régi tagállamok fejlődéséhez hozzájárult, éppen ezért a mostani nehéz időkben különösen fontos, hogy a közös vívmányokat megvédjék a tagállamok.

Ukrán vámpótlék kerül bevezetésre

2009.03.05.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának tájékoztatása szerint Ukrajnában 2009. március 5-től 13%-os vámpótlékot vezetnek be.

Új, kétműszakos munkarendet vezet be a rendőrség

2009.03.05.

Kétműszakos munkarendet vezet be a rendőrség a bűnügyi szolgálatánál március 15-től, hogy hatékonyabb legyen a bűncselekmények megelőzése és felderítése - mondta Házi István, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Jogos önvédelem - Országos ügydöntő népszavazást kezdeményez Monok polgármestere

2009.03.05.

Országos ügydöntő népszavazást kezdeményez Szepessy Zsolt, Monok független polgármestere azért, hogy módosítsák a büntető törvénykönyv azon szakaszát, amely a jogos önvédelemről szól.

Jogdíj a pendriveon

2009.03.05.

2009 áprilisától a pendrive-ra is szerzői jogdíjat kell fizetni, ugyanúgy, ahogyan a memóriakártyákra: az adathordozók árában száz, illetve ezer forintos nagyságrendű változással kalkulálhatunk.

Új rend és szabadság - Korrupcióellenes civilek

2009.03.04.

A kormány rövid távú korrupcióellenes programjának megvitatása érdekében 2009. március 3-án civil fórum rendezésére került sor az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szervezésében, dr. Kondorosi Ferenc kormánybiztos elnöklésével.

Az Európai Bíróság munkaprogramja - Magyar ügyek terítéken

2009.03.04.

Az ÁFA-arányosítással, joghatósági kérdésekkel és a közbeszerzési eljárással kapcsolatos magyar vonatkozású ügyek is terítékre kerülnek az Európai Bíróság munkaprogramjában.

Emberkereskedelem elleni kampányt indít az IRM

2009.03.04.

Emberkereskedelem elleni, három hónapon át tartó kampányt indít szerdától a rendőrség és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) - mondta Turi András az, IRM szakállamtitkára a kampány budapesti sajtóbemutatóján.

Ombudsman - A nemzetbiztonsági szolgálatok információgyűjtéséről

2009.03.04.

Hiányosak, nem kellően pontosak, ezért a személyes adatok védelme szempontjából sem megfelelőek azok a törvényi előírások, amelyek a nemzetbiztonsági szolgálatok titkos információgyűjtését és az ilyen információgyűjtés engedélyezésének, ellenőrzésének rendszerét szabályozzák. Jóri András adatvédelmi biztos hivatalból folytatott vizsgálatot és törvénymódosítást kezdeményezett.

ÁFA- arányosítás - Magyar előzetes döntéshozatali ügy az Európai Bíróság előtt

2009.03.04.

Az Európai Bíróság a mai napon tartotta a tárgyalást a Nógrád Megyei Bíróságról érkezett C-74/08. sz. PARAT Automotive Cabrio ügyben. A tárgyaláson a szóbeli észrevételek előterjesztésére jogosultak (az alapügyben érdekelt felek, tagállamok, közösségi intézmények) adták elő az ügy eldöntésére vonatkozó saját álláspontjukat. A Magyar Köztársaság kormánya, valamint az Európai Bizottság tettek szóbeli észrevételeket.

A szabadság elválaszthatatlan a felelősségtől - A Népszabadság interjúja Sólyom László köztársasági elnökkel

2009.03.04.

"A szólásszabadságnak jelentős és pontos korlátai vannak a magyar jogban, éppen annak a megakadályozására, hogy a szólásszabadsággal való visszaélés erőszakra vezessen" - hangsúlyozza az államfő a Népszabadságnak adott interjújában.

FEOSZ - A 4 napos autópálya matrica nem 4 napra szól?

2009.03.04.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumhoz fordult az Állami Autópálya Kezelő Zrt. fogyasztókat sértő gyakorlata miatt.

EU - A jövedéki adó fokozatos emelésével a dohányzás ellenében

2009.03.04.

Az Európai Parlament gazdasági- és monetáris ügyekért felelős szakbizottsága hétfőn (2009. március 3.) támogatását fejezte ki a dohánytermékek minimális jövedéki adójának fokozatos emelését illetően. A szakbizottság 2014-ig minimum dobozonkénti másfél euróra emelné a cigaretta jövedéki adóját.

EP-választás - Március 27-éig kell kiírnia az államfőnek a választást

2009.03.04.

Legkésőbb március 27-éig kell kiírnia a köztársasági elnöknek az európai parlamenti választást a jogszabályok értelmében.

OIT - Etikai eljárást követően dönt a Veszprém Megyei Bíróság elnökének ügyében

2009.03.04.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) keddi ülésén úgy határozott, hogy megvárja Horváth György, a Veszprém Megyei Bíróság elnöke által, saját maga ellen kezdeményezett etikai eljárás végét és csak azt követően dönt Horváth György ügyében - erről a testület ülése után az OIT szóvivője beszélt.

Füstrendelet - Pécsett a buszmegállók tisztábbak

2009.03.04.

Pécsett januártól tilos a kulturális, az egészségügyi, az oktatási és az egyházi intézmények ötven méteres körzetében, valamint a buszmegállókban és a játszótereken rágyújtani, az új rendeletnek köszönhetően tisztábbak a baranyai megyeszékhely buszmegállói - tájékoztatta az MTI-t Schrancz Richárd, a Pécsi Közterület-felügyelet vezetője kedden.

OGY - Három iparjogvédelemről szóló előterjesztést tárgyalt a Ház

2009.03.04.

A kormány három, iparjogvédelmi témával foglalkozó előterjesztést bocsátott a parlament elé - mondta Avarkeszi Dezső expozéjában, az iparjogvédelmi törvényjavaslatok együttes általános vitájának kezdetén, kedden a parlamentben.

Jogi Fórum Jogerő 2009 Állásbörze

2009.03.03.

Idén április 1-2. között kerül megrendezésre a legjelentősebb jogászoknak szóló ösztöndíj és állásbörze az ELTE ÁJK HÖK és a Jogi Fórum szervezésében. A rendezvény szakmai támogatója a Hudson Legal Talent.

Alkotmánymódosítási javaslat a gyűlöletbeszéd ellen

2009.03.03.

A sajtó- és véleménynyilvánítási szabadság alapvető jogának gyakorlása során is tilos és szigorúan büntetendő a gyűlöletkeltés, a faji felsőbbrendűségre alapozott eszmék terjesztése - tartalmazza az a parlamenthez benyújtott törvényjavaslat, amely a gyűlöletbeszéd elleni alkotmánymódosításra irányul.

Elkészült a GVH Versenykultúra Központjának idei munkaterve

2009.03.03.

A versenytörvény a GVH elnökének feladatául szabja a versenykultúra fejlesztésben való közreműködést. E feladat ellátására jött létre 2005-ben a Versenykultúra Központ (VKK). A hivatal szervezetén belül önálló szervezeti egység éves munkaterv alapján látja el a versenykultúra fejlesztésével kapcsolatos feladatait.

IRM - Javaslatok az illegális graffiti visszaszorítása érdekében

2009.03.03.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) az illegális graffiti jelenség visszaszorítását fontos feladatának tartja. Az illegális graffitizés rombolja a városképet, a jelenséggel szemben nyilvánvalóan fel kell lépni. Ennek - az IRM álláspontja szerint - legalkalmasabb formája az összehangolt, közös cselekvés.

Európai Bizottság - Elnök-választás csak az ír népszavazás után?

2009.03.03.

Az Európai Bizottság következő elnökét csak a Lisszaboni Szerződésről tartandó újabb írországi népszavazást követően nevezzék ki – javasolta Nicolas Sarkozy francia elnök a vasárnapi (2009. március 1.) rendkívüli csúcstalálkozón. A francia elnök újból támogatásáról biztosította az unió döntéshozó testületét jelenleg vezető José Manuel Barrosót.

Nem lehet könnyíteni az euró bevezetésének szabályain

2009.03.03.

A jelenlegi gazdasági helyzetben számos tagállam az euró gyors bevezetésében látja a megoldást, így azt is felvetették többen - köztük Magyarország - hogy a gyors csatlakozás érdekében változtatni kellene a közös fizetőeszköz bevezetésének feltételein. Uniós vezetők ezzel kapcsolatban leszögezték: nem lehet könnyíteni az előírásokon.

Magyarország fenntarthatja a GMO-tilalmat

2009.03.03.

Magyarországnak és Ausztriának sikerült megnyernie a tagállamok minősített többségének támogatását a génmódosított kukorica termesztési tilalmának fenntartásához hétfőn a környezetvédelmi miniszterek ülésén Brüsszelben.

EP-választás - 106 ezer külföldi szavazhat Magyarországon

2009.03.03.

A júniusi európai parlamenti (EP) választáson 106 ezer külföldi szavazhat Magyarországon; az érintetteket az Országos Választási Iroda (OVI) már tájékoztatta arról, hogy április 30-áig kérhetik a névjegyzékbe vételüket.

OGY - Napirenden a fogyasztóvédelem és az új Ptk.

2009.03.03.

A fogyasztóvédelmi eseti bizottság jelentését vitatja meg ma az Országgyűlés, amely megkezdi az új polgári törvénykönyv (Ptk.) részletes vitáját is.

Alkotmányellenes jogegységi határozat - A hivatásosok szolgálati idejében nem számítható be a tanulmányi idő

2009.03.03.

Az Alkotmánybíróság (Ab) 2009. március 2-i határozata szerint alkotmányellenes a 4/2007. Közigazgatási-polgári jogegységi határozat, amely kimondta, hogy a fegyve­res szervek hivatásos állományú tagjának szolgálati idejébe a szakmunkásképzést folytató szakközépiskolákban töltött tanulmányi idő beszámít.

OGY - A Ház nem vette tárgysorozatba a "három csapás" javaslatot

2009.03.03.

Az Országgyűlés nem vette tárgysorozatba hétfőn a Fidesz "három csapás" elnevezésű, a büntető törvénykönyvet szigorító törvényjavaslatát.

OGY - Áthidaló kölcsön a lakáshiteleseknek

2009.03.03.

Áthidaló kölcsönt kaphat a banktól az az álláskereső, aki 2008. szeptember 30. után vesztette el a munkáját, és vállalja, hogy a lakásvásárlási, -vagy felújítási hiteléből a szerződés időtartama alatt havi minimum 10 ezer forintot törleszt. Az áthidaló kölcsön időtartama alatt az állam garanciát vállal a bank felé - ezt tartalmazza a lakáscélú kölcsönökre vonatkozó állami készfizető kezességre szóló, hétfőn elfogadott törvény.

Sólyom - A szólásszabadságnak jelentős és pontos korlátai vannak a magyar jogban

2009.03.02.

A gyűlöletbeszéd büntetőjogi szankcionálását célzó alkotmánymódosítást javasol a kormány - jelentette be Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Polgári eljárásjog 2009.

2009.03.02.

Változások, ellentmondások, jogalkotási csemegék – A polgári perrendtartás 2009. januárjától hatályos szabályi kerültek terítékre a Jogi Fórum 2009. február 19-i konferenciáján Budapesten.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000