Hír archívum: 2009. április

Más hónap

Megtérített költségek - Egyszerűbb lesz a külföldi gyógykezelés

2009.04.24.

Az EP támogatta az Európai Bizottságnak a határon átnyúló egészségügyi ellátásban érintettek jogairól szóló javaslatát. Eszerint a másik tagállamban történő kezelés költségét addig az összegig lehetne megtéríttetni, amennyibe az a beteg országában kerülne. A képviselők pontos tájékoztatást biztosítanának a páciensek számára. A parlament a betegek biztonságáról szóló jogszabályról is szavazott.

Sokkoló képek - Nem sérti a jogszabályokat a Pfizer kampányfilmje

2009.04.24.

A brit reklámhatóság, az Advertising Standards Authority (ASA) döntése értelmében a Pfizer hamis gyógyszerek veszélyeire figyelmeztető reklámfilmje nem sérti a reklámozásra vonatkozó jogszabályokat. A szervezet szerint a reklám célja indokolttá teszi a sokkoló képek használatát – írja a Guardian online.

Egyenlő jogokat szavazott meg az EP az európai utasoknak

2009.04.24.

Az eddigieknél utasbarátabb és hatékonyabb jogérvényesítést eredményező európai szabályozást szavazott meg az EP, melynek értelmében mindegy, hogy helyi vagy távolsági buszon, esetleg hajón utazik valaki, ugyanolyan jogok illetik meg mind a 27 tagállamban.

Egyszerűsített bevallás - Április 30-ig küldi az APEH az ajánlatokat

2009.04.24.

Megkezdte az egyszerűsített bevallási ajánlatok „postázását” az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal. Csaknem 340 ezer magánszemély kérte, hogy az APEH készítse el számára a személyi jövedelemadó bevallását, élve az egyszerűsített bevallás lehetőségével.

A helyreállító igazságszolgáltatás „jó gyakorlatai” a büntetőeljárásban - Nemzetközi konferencia

2009.04.24.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium 2009. április 27. és 29. között A helyreállító igazságszolgáltatás európai „jó gyakorlatai” a büntetőeljárásban címmel nemzetközi konferenciát rendez Budapesten.

Európai Bíróság - Az eladó által a fogyasztónak tett kapcsolt ajánlatról

2009.04.24.

Az Európai Bíróság C-261/07. és C-299/07. számú egyesített ügyekben hozott ítélete szerint a közösségi joggal ellentétes az olyan nemzeti szabályozás, amely a különleges körülmények figyelembe vétele nélkül tilt az eladó által a fogyasztónak tett mindenfajta kapcsolt ajánlatot.

Erdők védelmében - Szigorúbb szabályok az illegális fakivágás ellen

2009.04.24.

Szigorúbban szabályozna a fatermékeknek az EU-ban történő forgalmazását az EP, ez ugyanis - vélik a képviselők - szükséges az illegális fakitermelés visszaszorítása érdelében. A faáruval kereskedőknek bizonyítaniuk kell, hogy termékük legálisan kivágott fából származik. A szabályokat megsértők szigorú büntetéssel számolhatnak

Az Alkotmánybíróság április 27-28-i teljes ülésének napirendje

2009.04.24.

Az Alkotmánybíróság hétfőn foglalkozik az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény 63. § (2) bekezdése hivatkozott szövegrésze alkotmányosságával.

Plusz 20 év - Meghosszabbított jogvédelem az előadóművészeknek

2009.04.24.

Az Európai Parlament csütörtökön döntött az előadói jogokra vonatkozó védelmi idő jelenlegi 50-ről 70 évre történő meghosszabbításáról.

Kriminológus a szabálysértési törvény tervezett változásáról

2009.04.24.

A kormány egyik, a közrend védelmében tervezett lépése kiküszöböli a szabálysértési eljárás egyik hibáját, de ez valószínűleg nem befolyásolja a vidék közbiztonságáról kialakult képet - mondta Németh Zsolt kriminológus csütörtökön.

A Google enged a jogvédőknek?

2009.04.24.

Megváltozhat a Google gyakorlata a szerzői jogilag védett anyagok on-line közzétételével kapcsolatban. A társaság egyre inkább igyekszik megfelelni a jogvédő szervezetek követeléseinek.

Sérülhet a jogbiztonság – Ombudsman a MÁV Biztosító esetéről

2009.04.23.

Ha az állam kötelezően előírja bizonyos szolgáltatások igénybe vételét, akkor arról is gondoskodnia kell, hogy az érintettek élhessenek vele, és szolgáltató hibájából ne érje kár őket. Szabó Máté ombudsman megállapította, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének intézkedései nem voltak elégségesek abban a folyamatban, amely a MÁV Általános Biztosító Egyesület működési engedélyének visszavonásához vezettett.

Csökkenő miniszteri alapilletmények - Elkészült a Bajnai-kormány első törvényjavaslata

2009.04.23.

Akár már májustól csökkenhet a miniszterek alapilletménye 15 százalékkal. A Bajnai-kormány benyújtotta az első törvényjavaslatát, amellyel a kormány azt kívánja demonstrálni, hogy a takarékosságot saját magán kezdi.

Magyar ÁFA-arányosítási ügy az Európai Bíróság előtt - Ítélet

2009.04.23.

Az Európai Bíróság a mai napon ítéletet hozott a Nógrád Megyei Bíróságról érkezett és az ÁFA-arányosítással kapcsolatos C-74/08. sz. PARAT ügyben. Ítéletében a Bíróság megállapította, hogy az ÁFA-arányosítás 2006. január 1-je előtt hatályban volt magyar rendszere ellentétes volt a közösségi joggal.

Érdekes ügyek az Európai Bíróság munkaprogramjából

2009.04.23.

A 2009. április 20-tól 24-ig tartó munkahéten a más tagállamban történő honosítás, az árukapcsolás tilalma, az áruvásárláshoz nyújtott hitel, a védjegybitorlás, letelepedési és adózási kérdéskörökkel kapcsolatos ügyek is terítékre kerültek az Európai Bíróság munkarendjében.

Részletesebb szabályrendszer a biztosítóknak

2009.04.23.

Új alapokra helyezi a biztosítók és viszontbiztosítók tőkeellátottsági követelményeit illetve felügyeletét az Európai Parlament által április 22-én jóváhagyott Solvency II-irányelv. A jogszabály nem ad ugyan lehetőséget az úgynevezett (csoporttámogatás|http://www.jogiforum.hu/hirek/20261) bevezetésére, ám felügyeleti kollégiumokat hoz létre.

Eredményes jogvédelem – Az ombudsman tevékenységéről

2009.04.23.

A BKV-ellenőrök viselkedésétől a gyülekezési jog gyakorlásáig, a hajléktalanok egészségügyi ellátásától a sztrájkok idején kötelező információkig, a parkolás szabályozásától a bankok szerződésmódosításáig – az állampolgári jogok országgyűlési biztosa összeállította az elmúlt idők ajánlásainak mérlegét. Néhány példa az egyéni panaszok, vagy hivatalból indított vizsgálatok eredményéből.

OGY - Az alternatív szakmunkásképzésről

2009.04.23.

Az Országgyűlés oktatási bizottsága általános vitára alkalmasnak találta az alternatív szakmunkásképzésről szóló törvényjavaslatot szerdai budapesti ülésén.

Médiajogász - Nincsen rá szabály, hogy ki számít kormánypártinak

2009.04.23.

Egyetlen hatályos hazai jogszabály sem mondja ki, ki számít kormánypártinak, ki ellenzékinek a közmédium-kuratóriumokban - közölte szerdán Sarkady Ildikó médiajogász.

Állampolgári jogok - Nem panaszkodósak a somogyiak

2009.04.23.

Nem panaszkodósak a somogyiak - ezt szűrte le az állampolgári jogok országgyűlési biztosának munkatársa abból, hogy a megyében 11 helyen kihelyezett gyűjtőládákba, illetve e-mailen másfél hónap alatt mindössze 37 panasz érkezett a felhívásukra.

A kormány elfogadta a közrend védelméről szóló törvényjavaslatot

2009.04.23.

Bővíti a közterületfelügyelet hatáskörét, valamint összehangolja a rendőrség, a polgárőrség, a közterület-felügyelet, valamint a természetvédelmi és mezei őrszolgálat tevékenységét a közrend védelméről szóló törvényjavaslat, amelyet szerdai ülésén fogadott el a kormány - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő.

Rendeletmódosítások a fuvarozók versenyképessége érdekében

2009.04.23.

A közúti fuvarozók versenyképességét javító rendeletmódosításokról döntött a kormány szerdai ülésén - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő a kormányülést követő tájékoztatón.

Akadálymentesített magyar bíróságok

2009.04.23.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatán elnyert európai uniós támogatással akadálymentesítik a dunaújvárosi és a sárbogárdi városi bíróságot - mondta el a Fejér Megyei Bíróság szóvivője.

Július 1-től csökkennek a szöveges üzenetek, hívások és adatszolgáltatások külföldi használatának barangolási költségei

2009.04.23.

Az Európai Unión belül a külföldről küldött szöveges üzenetek ára július 1-től legfeljebb 0,11 euróba fog kerülni, a jelenlegi 0,28 euró helyett.

Tanácsadás, aktualitások a munkajog világából

2009.04.23.

Ismét szakmai rovattal bővült a Jogi Fórum. Az új mellékeletben munkajogi (munkaszerződéssel, közalkalmazotti és közszolgálati jogviszonnyal kapcsolatos) kérdésekre kaphat választ az érdeklődő.

Inog a tokaji világörökségi egyezség?

2009.04.23.

A tokaj-hegyaljai települések között nehezen megszületett világörökségi konszenzust is felboríthatja a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának a szerencsi szalmatüzelésű erőművel kapcsolatban kiadott állásfoglalása - állítja Rónavölgyi Endréné, Szerencs szocialista polgármestere a csütörtöki Népszabadságban.

ORTT - Burkolt reklám miatt bírság az RTL Klubnak

2009.04.23.

Két ügyben is mintegy másfél millió forintra büntette burkolt reklám miatt szerdán a médiahatóság az RTL Klubot - közölte a testület ülésének több résztvevője.

2009. május 1-el változik a számviteli törvény szerinti beszámolók megküldési és közzétételi rendje

2009.04.22.

2009. május 1-ét követően a számviteli törvény szerinti beszámolók benyújtása kizárólag elektronikus úton történhet az IRM honlapján ismertetett módon.

A jogtulajdonosok a jövőben megkaphatják az illegális letöltők adatait?

2009.04.22.

A norvég telekommunikációs hatóság döntése alapján valószínűsíthető, hogy a jogtulajdonosok a jövőben megkaphatják majd az illegális letöltők adatait. Ha ez a gyakorlatban is megvalósul, akkor könnyebbé válhat számukra a jogsértők elleni fellépés – írja a TorrentFreak.

ORTT - Kuncze Gábor Klubrádióban folytatott műsorvezetői tevékenységéről

2009.04.22.

Az Országos Rádió és Televíziótestület hatósági ellenőrzést indított Kuncze Gábor SZDSZ-es parlamenti képviselő a Klubrádióban folytatott műsorvezetői tevékenysége kapcsán. A testület többsége végül úgy döntött nem indít közigazgatási hatósági eljárást Kuncze Gábor "Az ötös" című műsorszáma miatt.

Az illegális letöltések kérdése miatt késik a távközlési alku

2009.04.22.

Továbbra sem sikerült végleges megállapodásra jutnia a távközlési csomagról az Tanácsnak és az EP-nek, miután a parlament ipari bizottsága kitart azon álláspontja mellett, hogy illegális tartalmak letöltése esetén a szolgáltatók bírósági határozat nélkül nem kapcsolhatják le előfizetőik internet hozzáférését.

Jogellenes cigarettapromóciók - A magyar fogyasztóvédelem eddigi legnagyobb bírságát hagyta jóvá a Fővárosi Bíróság

2009.04.22.

A Fővárosi Bíróság április 17-i jogerős ítéletével jóváhagyta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak azt a Füstirtók Egyesület és Szécsi László kérelmére indult eljárásban hozott határozatát, amely tömeges jogellenes promóciók miatt 300 millió forintos fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a Brittish American Tobaccot. A Füstirtók Egyesület és Szécsi László kérelmei nyomán jelenleg további öt bírósági eljárás van folyamatban törvényellenes cigarettapromóciók miatt.

OGY - Enyhébb munkaügyi jogsértés esetén is járna állami támogatás

2009.04.22.

Nem zárnák ki automatikusan az állami támogatásokból és a közbeszerzési eljárásokból a munkaügyi jogokat kevésbé súlyosan megsértő cégeket - közölte Herczog László szociális és munkaügyi miniszter kedden az Országgyűlésben.

Magyarország vizsgálja a szlovák államnyelvtörvény szigorítását

2009.04.22.

A magyar külügyminisztérium vizsgálja, hogy összhangban van-e Szlovákia nemzetközi kötelezettségvállalásaival a szlovák államnyelvtörvény szigorítása - közölte Szelestey Lajos külügyi szóvivő kedden.

OGY - Eltérő vélemények a családi pótlék természetbeni juttatásáról

2009.04.22.

Eltérő álláspontot képviseltek a parlamenti pártok vezérszónokai a családi pótlék egy részének természetbeni juttatásként tervezett folyósításáról kedden az Országgyűlésben. Vidorné Szabó Györgyi (MSZP) szerint inkább meg kellene tanítani a családokat a pénz kezelésére, míg az SZDSZ-es Béki Gabriella azt kifogásolta, hogy a veszélyeztetett gyermekek esetében is megnyílik ez a lehetőség. A Fidesz-KDNP támogatja a tervezett rendszert.

Egységes nukleáris biztonsági szabályok Európában

2009.04.22.

Napjainkban Európa a nukleáris energia reneszánszát éli, az atomenergia Európa egyik legolcsóbb és legtisztább energiaforrása, jelenleg az unió villamosenergiájának 32 százalékát adja. Négy uniós tagállamban hat új reaktort építenek. Az atomenergiát bátran nevezhetjük a független uniós energiapolitika kulcsának. Az unió ugyanakkor még ma is megosztott az atomenergia kérdésében - mondta Herczog Edit az Európai Parlament kedd esti plenáris ülésén.

Nem éri meg a korai nyugdíj

2009.04.22.

A tervek szerint 2011-ben komoly veszteséggel járna az idő előtti nyugdíjba vonulás. Átlagban már jelenleg is három évvel később lépnek ki az emberek a munkából, mint egy évtizede, de ez a nyugdíjrendszer fenntarthatósága szempontjából még mindig kevés - írja a Népszabadság.

Advice for Law Graduates about Career Development from international law offices

2009.04.22.

Hudson Legal has organized an annual “Building your Career in a Law Firm - What every law graduate needs to know” seminar for graduating lawyers.

OGY - Gyed két éves korig, ha elegendő a biztosításban töltött idő

2009.04.22.

A gyermekgondozási díj legfeljebb annyi időre vehető igénybe, mint amennyit a szülő biztosításban töltött, de ez a juttatás továbbra is legfeljebb a gyermek két éves koráig jár - mondta a szociális tárca államtitkára kedden az Országgyűlésben, a gyermekek védelméről szóló törvény módosításának vitájában.

TASZ-A holokauszttagadás elítélendő, de önmagában nem büntetendő

2009.04.21.

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet (TASZ) álláspontja szerint a Magyar Gárda 2009. április 18-i, Budapesten tartott rendezvényén elhangzott, a holokauszt megtörténtét tagadó beszédek elítélendőek, ugyanakkor önmagában a holokauszttagadás nem büntethető és nem is büntetendő beszéd.

Apáthy-díj 2009 - A szerzői jogok tudományos igényű műveléséért

2009.04.21.

A Magyar Szerzői Jogi Fórum Egyesület 2009-ben ismételten pályázatot ír ki az Apáthy-díjra. A pályázat célja a szerzői és a szerzői joghoz kapcsolódó jogok tudományos igényű művelésének elősegítése, az e terület iránt elmélyült érdeklődést tanúsító alap,- szakjogászi vagy posztgraduális képzésben részt vevő egyetemi hallgatók ösztönzése

ONyF - A 2009. évben esedékes nyugdíjbiztosítási adatszolgáltatásról

2009.04.21.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) a foglalkoztató, a foglalkoztatónak nem minősülő egyéni vállalkozó, a mezőgazdasági őstermelő és a Magyarországon be nem jegyzett foglalkoztató képviselője vagy a foglalkoztató képviseletében eljáró foglalkoztatott részére nyugdíjbiztosítási adatszolgáltatás teljesítését írja elő, amelyet a tárgyévet követő év április 30. napjáig kell megtenni.

Független Jogász Fórum - Alkotmányellenes, hogy nincs tisztázva a kormánypárt/ellenzék fogalma

2009.04.21.

A Független Jogász Fórum (FJF) szerint súlyos alkotmányossági problémát jelent, hogy a magyar jogban tisztázatlanok a kormánypárt/ellenzék fogalmai.

Akár 20 év börtönre is számíthat a szoftverkalóz

2009.04.21.

A bírósági meghallgatás során bűnösnek vallotta magát az a férfi, aki a vád szerint közel egymillió dollár értékben adott el hamis szoftvereket az eBay-en keresztül. Ha elítélik, szerzői jogok megsértésért akár 5 év, postai szolgáltatással való visszaélés miatt 20 év börtönre is számíthat – írja a Yahoo.

A válságkezelő kormányprogram - Devizahitelek, utazási kedvezmények átalakítása, közrend védelme, eurófelügyelet

2009.04.21.

Elkészült a Bajnai-kormány válságkezelő programja, amely a "Válságkezelés és bizalomerősítés" címet viseli, és több olyan intézkedést is tartalmaz, amelyek eddig csak részben vagy egyáltalán nem kerültek nyilvánosságra. Új elem például, hogy a kormány a rászorultsághoz kötné az utazási kedvezményeket.

Fogyasztói termékekre vonatkozó sürgősségi riasztórendszer - Nő a felderített veszélyes termékek száma

2009.04.21.

Növekedést mutat a felderített veszélyes termékek száma a 2008-ra vonatkozó RAPEX-jelentés szerint. 16%-kal nőtt 2008-ban az uniós piacról kivont veszélyes termékek száma 2007-hez viszonyítva – derül ki az Európai Bizottságnak a nem élelmiszer-ipari fogyasztói termékekre vonatkozó sürgősségi riasztórendszerről (RAPEX) közzétett éves jelentéséből.

Legfőbb Ügyészség - Mélyponton az emberölések száma

2009.04.21.

Negyven éve nem volt olyan kevés emberölés Magyarországon, mint tavaly - 147 -, ugyanakkor emelkedett a személy elleni cselekmények száma, illetve a fiatal- és gyermekkorú elkövetők terhére róható erőszakos garázda cselekményeké - hangzott el a Legfőbb Ügyészség tavalyi statisztikáit ismertető sajtótájékoztatón Budapesten hétfőn.

Új parkolási stratégia a fővárosban - Díjemelés, zónabővítés

2009.04.21.

Budapesten a fizetős parkolási övezetek kiterjesztését, a 2001 óta változatlan díjak átlagosan 50 százalékos emelését, a mozgássérült igazolványok és a lakossági engedélyek kiadásának szigorítását is tartalmazza a parkolási stratégiai terv, amit hétfőn a Fővárosi Közgyűlés elé terjeszthetőnek nyilvánított a Főpolgármesteri Kabinet - közölte Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója.

Elfogadta a Ház a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt

2009.04.21.

Elfogadta az Országgyűlés hétfőn a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, valamint az ezzel összefüggő és az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges módosításokat.

Az óvodák fele megsérti a felvételi szabályokat

2009.04.21.

Az óvodák több mint fele megsérti a jogszabályokat a felvételi során: túllépik a megengedett létszámot, nem tájékoztatják írásban a szülőket, vagy túl fiatal gyermekeket vesznek föl - derült ki az Oktatási Hivatal vizsgálatából, amelyet a Népszabadság ismertetett.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000