Hír archívum: 2009. április

Más hónap

Ötnapos marad a munkahét a közszférában

2009.04.21.

Az új kormány nem tervezi a négynapos munkahét bevezetését a közszférában - közölte a munkaügyi tárca államtitkára a Népszabadsággal.

A kormányfő kinevezte a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkárait

2009.04.21.

Bajnai Gordon miniszterelnök április 21-i hatállyal kinevezte a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkárait.

Szalma-láng - Ombudsmani döntés ellen protestál a szerencsi önkormányzat

2009.04.21.

A szerencsi polgármester érthetetlennek tartja, hogy a jövő nemzedékek ombudsman olyan súlyos jogsértéseket talált a város határában megépítendő szalmatüzelésű erőműnél, amely miatt új engedélyeztetési eljárásra volna szükség - tartalmazza Rónavölgyi Endréné (MSZP) közleménye.

Isten engem úgy segéljen!

2009.04.21.

Az Alkotmánybíróság 2009. április 20-i határozata alapján a törvényben előírt köztisztviselői eskü nem ellentétes a lelkiismereti és vallásszabadsággal.

NHH - Nem szabhat indokolatlan feltételeket a szolgáltató a hűségszerződések felmondásakor

2009.04.20.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa a helyhez kötött telefonszolgáltatást végző cégek ellenőrzését követően – jogsértés gyanúja miatt – az NHH Hivatalánál piacfelügyeleti eljárást kezdeményezett az Invitel Zrt. és a Magyar Telekom Nyrt. ellen, illetve a Magyar Telekom Nyrt. egyes díjcsomagjai esetében maga indított eljárást kötelezettség teljesítésével, illetve megszegésével összefüggésben.

OIT - Az ítélkezés színvonalát nem érinti a gazdasági megszorítás

2009.04.20.

Az ítélkezés színvonalát nem fogja érinteni a gazdasági megszorítás - jelentette ki Fazekas Sándor, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökhelyettese, a Pesti Központi Kerületi Bíróság elnöke hétfőn.

Adatvédelmi biztos - Elfogadhatatlan az NBH javaslata az univerzális azonosítóról

2009.04.20.

Elfogadhatatlannak nevezte Jóri András adatvédelmi biztos a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) javaslatát, miszerint univerzális azonosítót vezessenek be a feketegazdaság elleni küzdelem jegyében.

A kormányfő megnevezte a válságkezelő kormány államtitkárait

2009.04.20.

Bajnai Gordon miniszterelnök a mai napon megküldi javaslatát a köztársasági elnöknek a minisztériumok államtitkárainak kinevezésére. A kormányfő a tárcák mellett a Miniszterelnöki Hivatal még ki nem nevezett államtitkárainak személyére is javaslatot tesz. A miniszterelnök elvárása, hogy az államtitkárok a parlamenti munkában és a parlamenti együttműködésben is támogassák minisztereiket.

Az internetkapcsolat felfüggesztésével büntetnék a visszaeső illegális letöltőket

2009.04.20.

Április 29-én újra szavaz a francia nemzetgyűlés a hónap elején elutasított online kalózkodás elleni törvényről, amely három figyelmeztetés után felfüggesztené az illegális letöltők internetkapcsolatát – írja a Reuters.

Előzetes után szabadlábon védekezhet a 84 éves asszony

2009.04.20.

Szabadlábra helyezte a következő tárgyalásig a tatabányai bíróság pénteken azt a 84 éves asszonyt, akinek előzetes letartóztatását a (Helsinki Bizottság|http://www.jogiforum.hu/kereso/kategoriak/302) szerint jogtalanul rendelték el korábban.

Ítélőtáblán a Magyar Gárda megszüntetése iránti per

2009.04.20.

Megkapta a Fővárosi Ítélőtábla a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület megszüntetése miatt indított polgári per iratait - közölte a Népszavával Mohácsy Zsuzsanna, a táblabíróság elnökhelyettese.

Erősödő bűnszervezetek

2009.04.20.

Tovább nőtt egyes magyarországi bűnszervezetek befolyása, ereje tavaly, és várhatóan nő majd a rivális csoportok közötti feszültség, a konkurenciaharcból eredeztethető erőszakos cselekmények gyakorisága - mondta Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója.

EP-választás - Még öt hétig lehet jelentkezni külképviseleti szavazásra

2009.04.20.

Még öt hétig, május 22-éig jelentkezhetnek a külképviseleti névjegyzékbe azok a választójoggal rendelkező magyar állampolgárok, akik a június 7-ei európai parlamenti választáson nem tartózkodnak Magyarországon.

Bajnai - A cselekvési program lemondást kér mindenkitől

2009.04.20.

Bajnai Gordon meghirdetett válságkezelő programja a cselekvés, a kilábalás és a növekedés programja, amely lemondással jár majd. A Fidesz szerint a kormányfő bejelentett csomagja családok tíz- és százezreit fogja lehetetlen helyzetbe hozni.

Esküt tesznek a Bajnai-kormány miniszterei

2009.04.20.

A Bajnai-kormány minisztereinek eskütételével kezdődik az Országgyűlés mai ülése.

Internetes kalózbandát leplezett le az NNI - Mintegy 100 rendőr vett részt az akcióban

2009.04.17.

Internetes kalózbandát leplezett le a rendőrség, amely honlapokon keresztül pénzért tett letölthetővé filmeket, zenét, játékprogramokat, üzleti szoftvereket - jelentették be a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai pénteki sajtótájékoztatójukon.

EP-választás - Újabb pártot vett nyilvántartásba az OVB

2009.04.17.

Újabb pártot vett nyilvántartásba pénteken az Országos Választási Bizottság (OVB) a június 7-ei európai parlamenti választásra, a Pajzs Szövetséget.

A biztonsági szektorban foglalkoztatottak alkotmányos jogait vizsgálja az ombudsman

2009.04.17.

Szabó Máté ombudsman több éven át tartó hivatalbóli vizsgálatot kezd az egész biztonsági szektor - kezdve a polgári nemzetbiztonsági szolgálatoktól, a fegyveres őrökön át, a rendőrök, a vám- és pénzügyőrök, a büntetés-végrehajtás, sőt a polgárvédelem dolgozói - alkotmányos jogainak érvényesülése kérdésében.

Az online vásárolt gyógyszerek veszélyesek!

2009.04.17.

Egy brit kutatás szerint a háziorvosok negyede kezelt már olyan beteget, aki az interneten vásárolt hamis vagy nem megfelelő gyógyszerek fogyasztásából eredő egészségügyi panaszokkal kereste fel - olvasható a Daily Mail honlapján.

APEH - Virtuális marhák a vágóhídon, 65 millió forint adókülönbözet

2009.04.17.

Az a bizonyos állatorvosi ló - amelyen minden betegség megtalálható - juthatott az APEH dél-alföldi ellenőreinek eszébe, amikor egy szarvasmarha-forgalmazással foglalkozó társaságnál tartottak utólagos bevallásvizsgálatot. A cég ugyanis engedéllyel nem rendelkező vállalkozásoktól vásárolt fel állatokat, majd azokat szabálytalanul értékesítette. Az ellenőrzés 65 millió forint adókülönbözetet tárt fel.

Hajléktalanszállóknak adományozták a hamis televíziókészülékeket

2009.04.17.

Az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Hivatala (United States Customs and Border Protection, CBP) 351 darab hamis TV/DVD kombó készüléket adományozott egy Los Angeles-i, hajléktalanszállók támogatásával foglalkozó jótékonysági szervezetnek – írja az Imperial Valley News.

EP - Minimum 20 hetes szülési szabadságot

2009.04.17.

Az EP nőjogi bizottsága 20 hetes minimális szülési szabadságot javasol a Bizottság által előterjesztett 18 hét helyett, miközben azt is kikötnék, hogy az első hat hétre a nők fizetésük 100 százalékát kapják, míg a fennmaradó 14 hétre legalább 85 százalékot - áll a témában készülő jelentésben.

Átláthatóbb és függetlenebb hitelminősítés - Jövő héten szavaz az EP a hitelminősítőkre vonatkozó új szabályokról

2009.04.17.

A jövő heti plenáris ülésen szavaz első olvasatban az Európai Parlament a hitelminősítő intézetek bejegyzésére és felügyeletére vonatkozó két új szabályról, melyekről előzetesen már megállapodtak a Parlament és a Tanács képviselői. Az új szabályok fő célja a hitelminősítő intézetek átláthatóságának és függetlenségének a növelése.

Május 1. - Belgium és Dánia is megnyitja munkaerőpiacát

2009.04.17.

Belgium azt tervezi, hogy május elsejével megszünteti nyolc kelet-európai ország – így Magyarország – munkavállalóival szemben alkalmazott átmeneti korlátozásokat. A román és a bolgár munkavállalókra ez a döntés nem vonatkozik. Dánia is nyit május elsejével.

Hunvald György tagadta a hivatali visszaélést

2009.04.17.

Újabb vallomást tett az előzetes letartóztatásban levő Hunvald György csütörtökön; az erzsébetvárosi polgármester tagadta, hogy hivatali visszaélést követett volna el - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

NBH prognózis - Nőni fog a hazánkba beáramló kokain mennyisége

2009.04.17.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) prognózisa szerint nőni fog a Magyarországra beáramló kokain mennyisége a szállítás útvonalának áthelyeződése miatt, ami az ár csökkenését vonja maga után, emiatt várhatóan emelkedik majd mind az alkalmi, mind pedig a rendszeres fogyasztók száma.

Megalakult a válságkezelő kormány

2009.04.17.

Bajnai Gordon miniszterelnök tegnap ellenjegyezte a miniszteri kinevezésekről szóló köztársasági elnöki határozatot, így megkezdhetik tevékenységüket az új miniszterek és hivatalosan is megalakult a válságkezelő kormány. Az új kormány pénteken tartja első ülését, amelyen első olvasatban tárgyalják a Válságkezelő tervet - tartalmazza Budai Bernadett kormányszóvivő közleménye.

Új rend és szabadság - Kikelet II. - 42 tonna fogyasztásra alkalmatlan élelmiszer, több mint 1000 feketemunkás, 210 millió forint bírság

2009.04.17.

A Kikelet II. elnevezéssel tartott tavaszi fogyasztóvédelmi ellenőrzés második hetében, 2009. április 8. és 14. között 8600 ellenőrzést hajtott végre az akcióban részt vevő tizenegy hatóság.

Informatikai kartellek

2009.04.17.

A Gazdasági Versenyhivatal 2006. szeptemberi döntése (a Paksi Atomerőmű Rt. első közbeszerzési eljárása) jogerős lett. Ezzel a GVH által feltárt informatikai kartellekből három jogerőssé vált.

Az ombudsman ellenzi a Közérdekvédelmi Hivatal felállítását

2009.04.16.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa továbbra is a leghatározottabban ellenzi az úgynevezett Közérdekvédelmi Hivatal felállítását. Az új hivatal létrehozásáról szóló előterjesztés az ombudsman szerint igen súlyos alapjogi, valamint a jogállamisággal összefüggő kételyeket ébreszt.

Betegjogi közalapítvány: folyamatosan nő a panaszok száma

2009.04.16.

Folyamatosan nő a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítványhoz (BEGYKA), illetve a betegjogi képviselőkhöz beérkező panaszok száma - mondta Bodnár Ágnes szakreferens a betegjogokról csütörtökön rendezett budapesti kerekasztal-beszélgetés szünetében újságíróknak.

Adatvédelmi biztos - A spam-kereskedelemről

2009.04.16.

Büntethető lesz az email címekkel való kereskedelem. Számos panasz érkezett az adatvédelmi ombudsmanhoz a kéretlen elektronikus levelekkel, az ún. spamekkel érkező jogtalan adatbázisokat értékesítő ajánlattételek miatt. Jóri András adatvédelmi biztos a Büntető Törvénykönyv módosítását kezdeményezte.

A távközlési szabályozó hatóságok függetlenségéről - Jogsértési eljárás Lettországgal szemben

2009.04.16.

Az Európai Bizottság által Lettországnak küldött indokolással ellátott véleménnyel második szakaszába lépett az a jogsértési eljárás, amelyet a nemzeti távközlési szabályozó hatóságok függetlenségét garantáló uniós szabályok végrehajtásának elmaradása miatt indítottak. A Bizottság azt kívánja elérni, hogy Lettország tartsa tiszteletben a szabályozói és a tulajdonosi jogkörök elválasztásáról szóló elvet a távközlési ágazatban.

Európai Betegjogi Nap Magyarországon

2009.04.16.

Egy közelmúltban megjelent (tanulmány|http://www.healthpowerhouse.com/ ) szerint Magyarország a 7. helyen áll 31 európai ország között a betegek jogainak érvényesülése tekintetében.1 De valóban ilyen kedvező a helyzet? A Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány tavalyi felmérése szerint a megkérdezettek 52 %-a érzi magát erősen kiszolgáltatott helyzetben az egészségügyi ellátás során.

Harc a szoftverkalózok ellen - 17 bírósági eljárást indított a SIIA

2009.04.16.

A szoftver- és informatikai ipar képviselőit tömörítő Software & Information Industry Association (SIIA) tizenhét keresetet nyújtott be április elején szoftverkalózok ellen. Ezek közül három esetben szoftverek grafikai elemeinek jogtalan használata miatt indult eljárás - olvasható a szervezet sajtóközleményében.

A brit internetezők személyiségi jogai miatt aggódik Brüsszel - Európai Bíróság elé is kerülhet Nagy-Britannia

2009.04.16.

Akár az Európai Bíróság elé is kerülhet Nagy-Britannia, miután a Bizottság megállapítása szerint a szigetország törvényei nem védelmezik megfelelően az internethasználók személyiségi jogait.

Felfüggesztett börtönbüntetés az adósát sírásásra kényszerítő vállalkozónak

2009.04.16.

Jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Tolna Megyei Bíróság szerdán azt a szigetszentmiklósi vállalkozót, aki tavaly augusztusban azzal akart rávenni tartozása kiegyenlítésére egy tolnai férfit, hogy társaival megásatta vele a saját sírját.

Ingyenes jogsegély mint egyetemi tantárgy

2009.04.16.

Antidiszkriminációs Jogi Klinika kezdi meg működését a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán - közölte a kar dékánhelyettese szerdán.

Bajnai megválasztása ellen nem emelhető alkotmányos kifogás

2009.04.15.

Az új miniszterelnök, Bajnai Gordon megválasztása ellen semmiféle alkotmányos kifogás nem emelhető - jelentette ki Sólyom László köztársasági elnök szerdán Budapesten, miután megbeszélést folytatott Bajnai Gordon miniszterelnökkel a Sándor-palotában.

A távozó kormányfőnek és három miniszternek jár végkielégítés

2009.04.15.

A kormánytagok közül Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Göncz Kinga, Szilvásy György, illetve Veres János távozó minisztereknek jár végkielégítés a jelenlegi szabályok szerint.

Százmillió forint kártérítést kell fizetnie az E.ON-nak egy pécsi trafóállomás miatt

2009.04.15.

Kamatokkal együtt összesen 103 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a Baranya Megyei Bíróság az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.-t egy pécsi transzformátor-állomás felépítése miatt szerdán hozott nem jogerős ítéletében.

Rekordösszegű kártérítést kap a Hermès

2009.04.15.

Rekordösszegű, 7,77 millió amerikai dollár kártérítést ítélt meg a tajvani bíróság a francia luxus divatcég, a Hermès javára. A büntetést a cég egy korábbi alkalmazottja köteles megfizetni, aki 2004 és 2005 között hamis Hermès táskákat értékesített tajvani vevőknek - írja a Yahoo Singapore.

Jogsértő fogvatartás - Egy 83 éves beteg hölgy előzetes letartóztatását rendelték el távollétében

2009.04.15.

A Magyar Helsinki Bizottság megdöbbenését fejezi ki egy 83 éves, beteg hölgy távollétében elrendelt előzetes letartóztatása miatt.

Draskovics Tibor miniszterjelölt programja az állam működésének korszerűsítését ígéri

2009.04.15.

Korszerűbb, kiszámíthatóbb, gyorsabb, olcsóbb és hatékonyabb állami működésről beszélt az igazságügyi és rendészeti miniszterjelölt az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságában kedden.

Népszavazás a képviselői költségtérítésről - A Ház elfogadta az elrendelésre vonatkozó határozatot

2009.04.15.

Az Országgyűlés kedden elfogadta a Seres Mária által kezdeményezett, a képviselői költségtérítésről szóló népszavazás elrendelésére vonatkozó határozatot. A referendum időpontját Sólyom László köztársasági elnök tűzi majd ki.

Bajnai Gordon a miniszterelnök

2009.04.15.

Az Országgyűlés kedden 204 igen szavazattal, nem szavazatok nélkül, 8 tartózkodás mellett megszavazta a Gyurcsány Ferenccel szemben benyújtott bizalmatlansági indítványt, egyben miniszterelnökké választotta Bajnai Gordont. A pénzügyi, a gazdasági, a szociális, a külügyi és az önkormányzati tárca élére új vezetők állnak.

NBH - A szervezett bűnözők kihasználják a pénzügyi válságot

2009.04.15.

A pénzügyi válság jó lehetőséget kínál a szervezett bűnözői köröknek és a spekulánsoknak - hívta fel a figyelmet a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) a 2008-as évről összeállított évkönyvében.

Hat új miniszter lesz a Bajnai-kormányban

2009.04.14.

A pénzügyi, a gazdasági, a szociális, a külügyi és az önkormányzati tárca élére kerül új vezető a válságkezelő kormányban. A kancelláriaminiszter Molnár Csaba lesz, Kiss Péter pedig társadalmi egyeztetésért felelős tárca nélküli miniszterként a kormányfő politikai helyetteseként folytatja munkáját.

Példa nélkül - Pert nyert a TASZ a Magyar Állam ellen

2009.04.14.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága döntésében kimondta: a Magyar Köztársaság megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményébe foglalt véleménynyilvánítás szabadságát.

A magánélet védelmének kiemelt kérdéssé kell válnia a digitális korban - Vivane Reding biztos videoüzenete

2009.04.14.

Az európaiak számára biztosítani kell a jogot, hogy maguk döntsék el, ki mire használhatja fel személyes adataikat – jelentette ki a honlapján ma közzétett videofelvételben Viviane Reding, az Európai Unió információs társadalomért és médiaügyért felelős biztosa.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000