Hír archívum: 2009. április

Más hónap

MKKSZ - Első fokon pert nyertek szekszárdi köztisztviselők a polgármesteri hivatallal szemben

2009.04.14.

Négyen első fokon munkaügyi pert nyertek a szekszárdi polgármesteri hivatallal szemben a 2008 decemberében elbocsátott köztisztviselők közül - jelentette be a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete (MKKSZ) kedden Szekszárdon, sajtótájékoztatón.

Szakbizottsági támogatás a költségtérítésről szóló népszavazásnak

2009.04.14.

Az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága keddi ülésén határozati javaslatot terjesztett a Ház elé a képviselői költségtérítésről szóló népszavazás elrendeléséről.

Kárpótlási ügyek rendezését sürgeti az ombudsman

2009.04.14.

Az ombudsmani hivatal létrehozása óta számos panaszos sérelmezte, hogy a magyar állam nem nyújt kárpótlást a magyar-csehszlovák lakosságcsere során elveszett javakért. Az országgyűlési biztosok a tevékenységükről készült éves beszámolókban rendszeresen kitértek a törvény hiányára. Az ombudsman tájékoztatást kért az igazságügyi és rendészeti minisztertől a jogalkotás késedelmének okáról.

Digitális jogvédelem

2009.04.14.

Törvényes internethasználat jogi végzettség nélkül - Az Egyesült Királyság kormánya javaslatot tett egy új digitális jogvédõ hivatal felállítására. A hivatal célja, hogy egyszerûbbé tegye a fogyasztók számára a legális internethasználat melletti döntést.

Információs jogok a jogalkalmazás során - Az Adatvédelmi Biztos konferenciája a bíróságok képviselőinek

2009.04.14.

„Információs jogok a jogalkalmazás során” címmel konferenciát tartott pénteken az Adatvédelmi Biztos a bíróságok képviselőinek.

Frissült a légitársaságok feketelistája

2009.04.14.

A Bizottság a héten elfogadta az Európai Unióban repülési tilalom hatálya eső légitársaságokat tartalmazó „feketelista” frissített változatát. A Bizottság hat kazahsztáni, egy thaiföldi működési engedéllyel rendelkező légitársaságot, egy további ukrajnai légi fuvarozót, valamint a Beninben működési engedéllyel rendelkező összes légi fuvarozót tiltott ki az európai légtérből.

EP-választás - Szerdáig lehet megtekinteni a névjegyzékeket

2009.04.14.

Holnapig lehet betekinteni a június 7-i magyarországi európai parlamenti választásra (EP) készített, közszemlére tett névjegyzékekbe; a választásra jogosultak lajstromából való kihagyás, vagy éppen az abba való jogosulatlan felvétel miatt a települési jegyzőnél nyújtható be kifogás.

OGY - Új miniszterelnököt választ a Ház

2009.04.14.

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel szembeni bizalmatlansági indítványról és az új miniszterelnök, Bajnai Gordon megválasztásáról dönt mai ülésén az Országgyűlés.

Tűzgyújtási tilalom az országban - Kivétel: a családi házak kertje

2009.04.14.

Tűzgyújtási tilalom van az országban: tilos tüzet rakni az erdőkben és a szélüktől számított 200 méteren belül, az erdőkben kijelölt tűzrakóhelyeken, valamint a vasutak és közutak mellett. A családi házak kertjeiben azonban el szabad égetni a gazt, az önkormányzat rendeletének megfelelő szabályok betartásával - mondta el Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője.

Szigorodik a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának kiadása?

2009.04.10.

A mozgáskorlátozottak parkolási igazolványára vonatkozó szabályok szigorítására országgyűlési határozatot nyújtott be Hagyó Miklós fővárosi főpolgármester-helyettes.

Szellemi tulajdonjogot védő forródrót indul Kínában

2009.04.10.

A nemzeti szellemi tulajdonjog védelmet promotáló héten (National IPR Publicity Week) helyezik működésbe Kínában azt a telefonszámot, amelyen a jövőben jogsértő tevékenységekre vonatkozó panaszt, illetve ezekkel kapcsolatos információkat lehet bejelenteni - olvasható a kínai Állami Szellemi Tulajdonvédelmi Hivatal (State Intellectual Property Office, SIPO) közleményében.

Húsvétkor fokozott közúti ellenőrzéseket tart a rendőrség

2009.04.10.

A húsvéti időszakban, péntektől hétfőig fokozott közúti közlekedési ellenőrzéseket tart Budapesten a rendőrség, különösen az ittas vezetőkre és gyorshajtókra figyelnek majd.

A cafe.hu domain név regisztrációjával kapcsolatos panasz

2009.04.10.

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tanácsadó Testületének állásfoglalása szerint a cafe.hu domain delegálására vonatkozó igény a LAFOX Korlátolt Felelősségű Társaság számára teljesíthető.

Felfüggesztett szabadságvesztés egy ügyintéző megvesztegetéséért

2009.04.10.

Az építésügyi hatóság ügyintézőjét akarta megvesztegetni egy Zamárdiban engedély nélkül épített melléképület fennmaradásáért az a férfi, akit tettéért másfél év, két évre felfüggesztett börtönbüntetéssel és százezer forint vagyonelkobzással sújtott a Pécsi Ítélőtábla csütörtökön hozott jogerős határozatában.

Alkotmányos közgyógy

2009.04.10.

Nem alkotmányellenes a közgyógyellátási gyógyszerkeret maximálása - állapította meg az Alkotmánybíróság. Az állami szociális ellátásnak olyan minimumot kell nyújtania, amely biztosítja az emberi méltósághoz való jogot.

Egyetlen népszavazási kezdeményezést sem hitelesített az OVB

2009.04.10.

Hét népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését tagadta meg csütörtöki ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB).

Formálódik a Bajnai-kormány

2009.04.10.

Oszkó Péter elfogadta Bajnai Gordon felkérését, így - a Népszabadság információi szerint - a Deloitte könyvvizsgáló cég ügyvezetője lesz a pénzügyminiszter; a Magyar Nemzet viszont úgy tudja, Oszkó még nem hozott végső döntést.

A kormány elfogadta az antikorrupciós csomagot

2009.04.10.

A Gyurcsány-kormány utolsó ülésén elfogadta a tavaly ősszel beígért korrupcióellenes intézkedéscsomagot - tudta meg a Világgazdaság.

Új rend és szabadság - 250 millió Ft bírság a Kikelet II. akcióellenőrzések első hetében

2009.04.10.

Kormánydöntés alapján ötödik alkalommal indult 2009. április1-én 11 társhatóság közreműködésével fogyasztóvédelmi ellenőrzési program. A Kikelet II. a fogyasztók védelme mellett a gazdaság fehérítését és az igazságos közteherviselést is szolgálja.

Adatvédelmi biztos - A népszámlálás során gyűjthető etnikai adatokról

2009.04.10.

Nem tartja kizártnak Jóri András adatvédelmi biztos az etnikai adatok rögzítését a 2011. évi népszámlálás alkalmával az adatvédelmi garanciák maradéktalan betartása esetén.

Az Alkotmánybíróság április 20-21-i teljes ülésének napirendje

2009.04.10.

Az Alkotmánybíróság – tizenkét napos szünet után – hétfőn foglalkozik a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2001. évi XXXVI. törvény egyes rendelkezései alkotmányellenességének vizsgálata tárgyában készült határozattervezettel.

EP-választás - Újabb kilenc pártot vett nyilvántartásba az OVB

2009.04.10.

Újabb kilenc pártot vett nyilvántartásba csütörtökön az Országos Választási Bizottság (OVB) a június 7-ei európai parlamenti választásra.

Ombudsmani panaszfelvételi nap vidéken

2009.04.10.

Panaszfelvételi napot tart az állampolgári jogok országgyűlési biztosa jövő szerdán az Észak-alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal nyíregyházi kirendeltségén - közölte Rácz János hivatalvezető.

Válság idején...

2009.04.09.

„Restrukturálási módszerek és a felszámolási eljárás elkerülésének lehetséges formái” - Az Andrékó Kinstellar Ügyvédi Iroda 2009. április 9-i szemináriuma a gazdasági krízis által leginkább érintett iparágak szereplői számára nyújtott gyakorlati információkat.

Fiatalodó bőr, eltűnő ráncok? – Összesen 180 millió Ft GVH-bírság

2009.04.09.

Két multinacionális kozmetikai vállalkozás hazai érdekeltségére összesen 180 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A Johnson&Johnson Kft. és a Beiersdorf Kft. kozmetikai termékeik reklámozása során minden fogyasztónak biztos hatást ígértek, ám ezt az állításukat még a saját kutatási eredményeik sem támasztották alá.

Április 14. az eva-határidő - Szigorodtak a számlatartás szabályai

2009.04.09.

Április 14-ig kell befizetni az egyszerűsített vállalkozói adó első negyedéves előlegét az eva-körbe tartozóknak. A tavalyi első negyedévben az evások 39,6 milliárd forintot fizettek be.

Megduplázódott a rablások száma a fővárosban

2009.04.09.

Duplájára nőtt a rablások száma a fővárosban és Pest megyében az első negyedévében a tavalyi első három hónaphoz képest; a közelmúltban két, Budapesten és az agglomerációban elkövetett sorozatrablást derítettek fel - hangzott el a rendőrség csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Megállapodás a bizalmatlansági indítvány vitájának lebonyolításáról

2009.04.09.

Megállapodtak a parlamenti frakciók a bizalmatlansági indítványt tartalmazó határozati javaslat tárgyalásáról, amely lényegében kitölti a keddi plenáris ülés napirendjét.

Parlament előtt a színesfém-kereskedelmet szigorító törvény

2009.04.09.

Heteken belül elfogadhatja a parlament a színesfém-kereskedés új törvényét, amely a visszaszoríthatja az évi 10 milliárd forintnyi kárt előidéző fémlopásokat - közölte Kondorosi Ferenc kormánybiztos csütörtökön Gödöllőn.

Egyre többen kérnek segítséget a "nép ügyvédjétől"

2009.04.09.

Egyre többen kérik jogi problémáik megoldásához a „nép ügyvédjének” segítségét - írta csütörtökön a Somogyi Hírlap.

Harc a kalózok ellen - Taktikát váltottak a brit filmesek

2009.04.09.

Taktikát váltottak a brit filmipar képviselői. Legújabb kalózkodás elleni kampányuk során nem a tiltásra és a hamisítás által okozott veszteségre helyezik a hangsúlyt, hanem köszönetet mondanak mindazoknak, akik mozilátogatással, illetve eredeti DVD megvásárlásával támogatják a filmkészítést – írja a BBC.

Határozott bizottsági fellépés a fizetési határidők betartása érdekében

2009.04.09.

A Bizottság a korábbinál határozottabban és hatékonyabban lépne fel a késedelmes kifizetések visszaszorítása érdekében. A főszabály szerint a hatóságoknak 30 napon belül ki kellene egyenlíteniük a számlákat, ellenkező esetben késedelmi kamatot kellene fizetniük. Az európai kamarai szövetség üdvözölte a javaslatot, melynek szerinte már az idén hatályba kellene lépnie.

Eltúlzott bankközi díjak - A Visa visszaél piaci erőfölényével

2009.04.09.

A MasterCard után a Visa került Brüsszel célkeresztjébe. A piaci erőfölénnyel való visszaélés gyanúja során alkalmazott eljárás második lépcsőfokát jelentő kifogási nyilatkozatot terjesztett elő a Visa kártyacég ellen az Európai Bizottság. A Visa esetében ugyanúgy a bankoknak felszámított jutalékokkal van gond versenyjogi szempontból, mint korábban a MasterCard esetében.

EP-választás - Szakértő: nem jogellenes a postai úton való ajánlás

2009.04.09.

Nem jogellenes, de új forma, hogy egy párt postai úton kérje a választópolgároktól az ajánlószelvényeket - mondta Tóth Zoltán választási szakértő.

ASVA - A médiumok zöme betartja a szerzői jogi szabályokat

2009.04.09.

A legtöbb hazai médium betartja a szerzői jogi szabályokat, s e területen fejlődést mutatnak az utóbbi évek tapasztalatai - mondta Kálmán András, az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) magyarországi igazgatója.

Vagyon-visszaszerzési hivatal alakult a rendőrségen

2009.04.09.

Vagyon-visszaszerzési hivatal alakult a rendőrségen, az országos hatáskörű bűnügyi szervezet a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) keretei között jött létre azzal a céllal, hogy titkos nyomozással számolják fel a maffiacsoportok anyagi hátterét, vagyonát - írta csütörtöki számában a Népszava.

Lebuktak áfa-visszaigényléskor - Nagy összegű ingatlan-beruházási csalást derített fel az APEH

2009.04.09.

Nagy összegű ingatlan-beruházási csalást, több szereplőből álló értékesítési láncolatot, az érintett társaságok között pedig személyi összefonódásokat derítettek fel az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatóságának revizorai nemrégiben.

Szabad mozgás, szabad munka

2009.04.08.

2009. január 1-jétől minden szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személy munkavállalási engedély nélkül vállalhat munkát Magyarországon.

Országos tendencia - Nő a fizetési meghagyásos ügyek száma

2009.04.08.

Az országos tendenciával ellentétes irányú, hogy Bács-Kiskun megyében az átlagnál jóval kevesebb a fizetéses maghagyásos ügyek száma a helyi bíróságokon - mondta Fazekas Sándor, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökhelyettese szerdán Kecskeméten.

Sólyom - Szabó Máté megnyilvánulása veszélyezteti az intézményébe vetett bizalmat

2009.04.08.

Szabó Máté megütközést kiváltó megnyilvánulásai veszélyeztetik az országgyűlési biztos intézményébe vetett bizalmat - szögezte le Sólyom László köztársasági elnök szerdán, amikor hivatalában fogadta az állampolgári jogok országgyűlési biztosát.

Az Internet szabályozását sürgeti Andrew Lloyd-Webber

2009.04.08.

Andrew Lloyd-Webber angol zeneszerző egy, a témával foglalkozó vitaest kapcsán sürgette a brit kormányt, hogy azonnal tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a kalózkodás és az illegális letöltés mértéke csökkenjen az országban. Véleménye szerint enélkül a kreatív iparágak jövője bizonytalanná válik – írja a Guardian online kiadása.

1,2 millió dolláros kártérítést kap a Microsoft

2009.04.08.

A milwaukee-i bíróság 1,2 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte Anthony Boldint, az AtomicPark.com portál üzemeltetőjét. Boldin vállalkozása hamis Microsoft szoftvereket értékesített a weboldalon keresztül – írja a JS Online.

A gyógyszerek nyolc százaléka hamis a tajvani patikákban

2009.04.08.

Egy nemrégiben közzétett tajvani felmérés adatai szerint a patikákban található gyógyszerkészletek körülbelül nyolc százalékát hamis gyógyszerek teszik ki – írja a Securing Pharma.

Az EKB hallani sem akar az egyoldalú euróbevezetésről

2009.04.08.

Az Európai Központi Bank nem támogatja azokat az IMF-javaslatokat, melyek értelmében a közép- és kelet-európai tagállamok anélkül vezethetnék be az eurót, hogy formálisan csatlakoznának az euróövezethez. Hasonló álláspontot fogalmazott meg a Bizottság részéről Almunia biztos szóvivője is.

Fejlesztések 2009-ben - Egységes kormányrendelet a támogatások felhasználásának részletes szabályairól

2009.04.08.

A kormány elfogadta a 2009. évi decentralizált (jellemzően a régiók által kezelt) fejlesztési programok és a 2009. évi központi előirányzatok felhasználásának részletes szabályait tartalmazó kormányrendeletet. Mintegy 27 milliárd forint hazai forrás pályázható 2009-ben.

Nem vonják be a jogszabály-előkészítésbe a szakmai szervezeteket?!

2009.04.08.

A Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége (MSZKSZ) szerint csak részben vonják be a jogszabályok előkészítésébe a szakmai szervezeteket, és esetenként nagyon rövid határidőt adnak nekik a rendelettervezetek véleményezésére - közölték a szövetség képviselői kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Többet fizet az E.ON a fogyasztóknak, mint ami a törvény alapján járna - A FEOSZ szünetelteti az E.ON ellen indított pert

2009.04.08.

Megegyezés született a fogyasztóvédők és az E.ON között, így a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) szünetelteti az áramszolgáltató ellen indított pert - közölték az érintettek kedden.

Szexuális zaklatással vádolnak egy somogyi rendőr alezredest

2009.04.08.

Alárendelt megsértése, becsületsértés és zaklatás miatt kell bíróság elé állnia a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság egykori vezető beosztású, az eljárás megindulása után nyugdíjazott tisztjének; az alezredes ellen a Kaposvári Katonai Ügyészség emelt vádat - közölte a Somogy Megyei Bíróság szóvivője kedden.

Ombudsmani panasznap vidéken

2009.04.08.

Szabó Máténak, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának a munkatársai Borsod-Abaúj-Zemplén megyében folytatják a helyi panaszfelvételi napok országos sorozatát: ma Miskolcon, a megyeházán több panaszost személyesen is meghallgatnak - tájékoztatta Bernát György, az Országgyűlési Biztos Hivatalának sajtóreferense.

HENT - A szellemitulajdon-védelem hatákonyabbá tétele érdekében

2009.04.08.

A feketegazdaság elleni határozott és hatékony fellépés érdekében megalakított Hamisítás Elleni Nemzeti Testületet (HENT) tegnapi napon tartotta idei első plenáris ülését dr. Kondorosi Ferenc, az „Új rend és szabadság” programért felelős kormánybiztos és dr. Bendzsel Miklós, a HENT titkársági feladatait is ellátó Magyar Szabadalmi Hivatal elnökének vezetésével.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000