Hír archívum: 2009. április

Más hónap

Tilos a tűzgyújtás az erdőkben és azok környékén

2009.04.07.

Tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az ország erdeiben és a határuktól számított 200 méteren belüli területeken - tájékoztatott a szaktárca kedden.

Nem lesz magyar feje az Europolnak

2009.04.07.

Az igazságügyi tárcák vezetőinek tegnapi (2009. április 6.) tanácsülésén a tagállamok szakpolitikusai megállapodtak az unió bűnüldöző szerve új igazgatójának személyéről. Az ülésen Bánfi Ferenc magyar jelölttel szemben az Egyesült Királyság jelöltje, Rob Wainwright kapott bizalmat.

A Jogi Segítségnyújtás Napja

2009.04.07.

Az Igazságügyi Hivatal az idei évben is szakmai konferenciát rendez a Jogi Segítségnyújtás Napja alakalmából, melynek a Szolgálat 5 éves működése külön aktualitást ad. A szolgálat munkatársain kívül a rendezvényre meghívást kaptak az érintett szakmai körök, így a bíróságok, az ügyvédi kamarák képviselői, valamint a jogi segítői kör néhány tagja is.

Ügyvédjelölt.hu - Jelöltekről jelölteknek

2009.04.07.

2009. márciusában lelkes és elhivatott ügyvédjelöltek útjára indították a magyar ügyvédjelöltek első honlapját. A weboldal régóta fennálló hiány pótlására vállalkozik.

Kötelező lesz a hatékonyabb külső tápegységek használata

2009.04.07.

Harmadával kevesebb energiát használnak a Bizottság által hétfőn elfogadott szabályozás nyomán kötelezően alkalmazandó külső elektromos tápegységek, melyeket például a laptopokhoz adnak. Ezek elterjedésével az Unió évente Litvánia áramfogyasztását spórolhatja meg a jövőben.

Vizsgálatot indított a PSZÁF a Mol ügylet miatt

2009.04.07.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vizsgálja, hogy az orosz Surgutneftegas tulajdonszerzése a Mol Nyrt-ben megfelel-e a tőkepiaci törvény rendelkezéseinek.

Benyújtotta a bizalmatlansági indítványt az MSZP

2009.04.07.

Benyújtotta az MSZP a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elleni konstruktív bizalmatlansági indítványt kedd reggel az Országgyűlésnek.

Kumin - Az ombudsman az Országgyűlésnek felelős

2009.04.07.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a törvény szerint kizárólag az őt megválasztó Országgyűlésnek felelős - mondta Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője hétfőn.

A kisebbségi ombudsman éves beszámolója az Országgyűlés előtt

2009.04.07.

Elkészítette és benyújtotta az Országgyűléshez a múlt évi tevékenységéről szóló beszámolóját a kisebbségi ombudsman; Kállai Ernő reméli, április végére napirendre veszik az illetékes bizottságok beadványa tárgyalását, és már májusban beszámolhat az Országgyűlés előtt a 2008-ban végzett munkájáról.

Nem Bánáti János védi a továbbiakban Hunvald Györgyöt

2009.04.07.

Megszűnt a Bánáti János ügyvédnek az erzsébetvárosi ingatlanügyben Hunvald György kerületi polgármester védelmére adott megbízás hétfőn.

Jogvédők az élettársak örökbefogadási joga mellett

2009.04.07.

Civil szervezetek örömmel fogadták, hogy az új Polgári Törvénykönyv parlamenti vitája során három képviselő olyan módosító javaslatot terjesztett be, amely lehetővé tette volna az élettársak számára, hogy örökbefogadják élettársuk vérszerinti gyermekét. A mintegy 350 módosító javaslatról szóló szavazás során azonban olyan szövegjavaslat került elfogadásra, amely - a jogvédők szerint - következetlen módon rendezi a kérdést.

EP-választás - Szerdán teszik közszemlére a névjegyzéket

2009.04.07.

Szerdától egy hétre közszemlére kell tenni a június 7-ei európai parlamenti választásra (EP) készített névjegyzéket a voksolásra jogosultakról; a települési jegyzőnél lehet a névjegyzékből való kihagyás, vagy éppen az abba való felvétel miatt kifogást benyújtani.

Még nem indult be az elektronikus licit

2009.04.07.

Eddig mindössze zálogtárgyakat értékesítettek a végrehajtók elektronikus úton; bár több ezer ingatlanügy van náluk, ingatlant még nem árvereztek - írja a Világgazdaság.

Az adatvédelmi biztos figyelemmel kíséri az EP tagjainak választásával összefüggő adatkezeléseket

2009.04.06.

Rövid idő alatt akár több millió érintett személyes adatai kerülhetnek a pártok, jelölő szervezetek és jelöltek birtokába az Európai Parlament tagjainak közelgő választása kapcsán. A jogszerűen megszerzett személyes adatok kezelése során az adatkezelés célhoz kötöttsége elvének az adatkezelés minden szakaszában érvényesülnie kell – figyelmeztet Jóri András adatvédelmi biztos. Az ombudsman figyelemmel kíséri a kampány menetét.

Diszkrimináció elleni uniós irányelv - A megkülönböztetés minden formáját tiltaná az EP

2009.04.06.

A diszkrimináció elleni uniós irányelv a megkülönböztetés minden formáját tiltaná. Diszkriminációnak számítana a zaklatás, a megkülönböztetésre adott utasítás is.

A bíróságok leterheltségét, a munka minőségét vizsgálja az OIT

2009.04.06.

A bírói leterheltséget, az egyes ügyek bonyolultságát vizsgálja az a kísérlet, amelynek révén pontosabb kép készülhet arról, hogy az egyes bírák, bíróságok milyen minőségű munkát végeznek - közölte az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökhelyettese Zalaegerszegen tartott sajtótájékoztatóján hétfőn.

Fokozott védelem zenei hangfelvételeknek

2009.04.06.

Az EU meghosszabbítaná a zeneszámokra vonatkozó sokszorosítási és sugárzási jogok védelmi időtartamát.

Európai Bíróság - A tagállamok évente több alkalommal és becsült kiadások alapján csökkenthetik a gyógyszerészeti termékek árát

2009.04.06.

Az Európai Bíróság ítélete szerint a tagállamok az egészségbiztosítási rendszerük pénzügyi egyensúlyának érdekében alakíthatják ki szociális biztonsági rendszerüket és szabályozhatják a gyógyszerkészítmények fogyasztását.

Vita az adóparadicsomok "szürke listájáról"

2009.04.06.

Nagy felzúdulást váltott ki Ausztriában, Luxemburgban és Svájcban, hogy mindhárom ország (Belgiummal együtt) szerepel az OECD által a nemzetközi pénzügyi együttműködést még csupán megígért államokról összeállított „szürke listán”.

Szabó Máté - Sem gondolatban, sem tettben, sem szóban nem állt szándékomban sérteni az alkotmányosságot

2009.04.06.

A figyelonet.hu internetes portálon 2009. április 2-án megjelent interjúmban olyan megfogalmazásokat használtam, amelyek szándékommal ellentétesen alkalmasak voltak rá, hogy többekben kétségeket ébresszenek az alkotmányos jogállam és az erőszakmentesség valamint a tolerancia, a szolidaritás és a multikulturalizmus melletti elkötelezettségemet, antirasszista meggyőződésemet illetően - áll biztos közleményében.

Jogvédők - Szabó Máté nem töltheti be hitelesen tisztségét

2009.04.06.

Jogvédő szervezetek közleményei dr. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa 2009. április 2-i nyilatkozatáról.

IBIKE - Szabó Máté bíróságokkal kapcsolatos kijelentései alkalmasak az igazságszolgáltatás egészébe vetett bizalom megingatására

2009.04.06.

Az Ideális Bírósági Igazgatásért Közhasznú Egyesület felszólítja dr. Szabó Mátét, az állampolgári jogok országgyűlési biztosát, hogy nevezze meg azokat a büntetőügyeket, amelyekben folytatott vizsgálódásai során megállapította, hogy a magyar bíróságok ártatlan embereket szabadságvesztésre ítéltek.

Bajnai Gordon - Hivatalosan is az MSZP miniszterelnök-jelöltje

2009.04.06.

Vasárnap az MSZP kongresszusán nagy többséggel választották meg Bajnai Gordont kormányfőjelöltnek, a jelenlegi gazdasági miniszter a küldöttek 93 százaléka támogatta.

Alkotmánybírósághoz fordulnak a nagycsaládosok

2009.04.06.

Aránytalan "válságkezelést" kér a kormány a nagycsaládosoktól és százezreket küld a csőd szélére, állítják érdekvédőik, akik emiatt Alkotmánybírósághoz kívánnak fordulni - írja szombaton a Népszabadság.

Átmeneti otthont terveznek szabaduló elítélteknek Máriaudvaron

2009.04.03.

A börtönből frissen szabaduló elítéltek számára szervez úgynevezett átmeneti otthont a váci börtön és a református egyház a városhoz közeli Máriaudvaron, ahol a tervek szerint 30 ember lakhat majd - közölte a Váci Büntetés-végrehajtási Intézet lelkésze pénteken.

Közösségi vízumkódex - Olcsóbb schengeni vízumot akar az EP

2009.04.03.

60 helyett 35 euró lenne a schengeni övezet országaira érvényes vízum díja. A képviselők egyszerűsítenék a többszöri belépést lehetővé tevő vízumok kiadását, és közös információs honlapot hoznának létre. Az új szabályok alapján olcsóbb és egyszerűbb lenne például Magyarországra utazniuk a kárpátaljaiaknak.

A megváltozott szemléletmód érték

2009.04.03.

Jogi Fórum interjú Dr. Kondorosi Ferenc kormánybiztossal az „Új rend és szabadság” program által elért eddigi eredményekről, a szabályozási tendenciákról és a jövőbeni tervekről.

TASZ - Szabó Máté semmibe vette a romák emberi méltóságát

2009.04.03.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté 2009. április 2-án a fn.hu-n kijelentette: "kirajzolódott a kimondhatatlan: a cigánybűnözés' profilja. A Társasság a Szabadságjogokért szerint elfogadhatatlan, hogy az emberi jogok védelmének egyik legfontosabb szereplője a romákra vonatkozóan ilyen kijelentést tegyen.

Adatvédelmi biztos - Elfogadhatatlan a számítógépek rendőrségi lefoglalásának gyakorlata

2009.04.03.

Elfogadhatatlan az a gyakorlat, miszerint a rendőrség által lefoglalt személyes jellegű információkat tartalmazó számítógépet, adathordozókat a tulajdonosok csak jelentős késedelemmel kapják vissza. - hangsúlyozza az adatvédelmi biztos közleményében.

Precedens-ügy - A HIV-fertőzés okozásával vádolt férfi büntetőpere

2009.04.03.

Zárt tárgyaláson újrakezdődött a HIV-fertőzés okozásával vádolt férfi büntetőpere a Budai Központi Kerület Bíróságon (BKKB) csütörtökön - közölte a védő, Lichy József ügyvéd.

EP-választás - Tucatnyi pártot vett nyilvántartásba eddig az OVB

2009.04.03.

Eddig tizenkét pártot vett nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság (OVB) a június 7-ei európai parlamenti választásra.

Környezetbarát termékek - Elfogadták a közösségi ökocímke rendszerről szóló jogszabályt

2009.04.03.

Az Európai Parlament plenáris ülése tegnap elfogadta a közösségi ökocímke rendszerről szóló jogszabályt. A jogszabály azt határozza meg, milyen körülmények között adható környezetbarát címke egy terméknek.

VPOP - Változott a környezetvédelmi termékdíj bevallási határideje

2009.04.03.

A 2009. január 1-től hatályba lépett, a környezetvédelmi termékdíj bevallás változásairól szóló módosítás egyik legfontosabb momentuma, hogy megváltozott az éves bevallók termékdíj bevallásának benyújtási határideje.

Indulhat az agrárkárenyhítés, módosítják a bortörvényt

2009.04.03.

A napokban megjelent az agrárkárenyhítési eljárásról szóló miniszteri rendelet, a kormány pedig szerdai ülésén elfogadta a bortörvény módosítását - számolt be Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

Változnak a közúti bírságolás szabályai!

2009.04.03.

Aki mozgó járművel követ el közúti szabályszegést, annak nem engedhető el, és nem csökkenthető a kiszabott bírsága - egyebek mellett ezt tartalmazza a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet-módosítás, amelynek legtöbb szabálya május 2-án lép hatályba.

Újabb sarc - Cégautóadót kell fizetni a falubuszok után

2009.04.03.

A falubuszok utáni adó fizetésének bojkottjára hívta fel az önkormányzatokat Csörsz Klára, a Magyar Tanya- és Falugondnoki Szövetség társelnöke - írta pénteki számában a Kisalföld.

Drága és pazarló az ombudsmani rendszer

2009.04.03.

Szabó Máté szerint a magyar országgyűlési biztosi rendszer drága és pazarló, ezért érdemes elgondolkodni egy olyan struktúrán, amelyben egy biztos és azok tematikus helyettesei működnének - nyilatkozta az általános ombudsman.

Sarkady Ildikó - Nem reménytelen az új médiatörvény

2009.04.03.

Nem reménytelen az új médiatörvény elfogadása, de számos ponton módosítani kell a munkaanyagot – nyilatkozta Sarkady Ildikó médiajogász, korábbi audiovizuális kormánybiztos.

Az Alkotmánybíróság április 6-i és 8-i teljes ülésének napirendje

2009.04.03.

Az Alkotmánybíróság hétfőn foglalkozik a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 50/A. § (7)-(9) bekezdésének, illetve a pénzbeli juttatások és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 2007. január 1. és december 31. napja között hatályos 12. sz. mellékletének alkotmányosságával.

Az Európai Bíróságon lehetne hatékonyabban szűrni az ügyeket

2009.04.03.

Az Európai Bíróságon lehetne hatékonyabban szűrni azokat az ügyeket, amelyekben a nemzeti bíróságok kérdéssel fordulnak a luxembourgi székhely testülethez – vélekedett Paczolay Péter, a magyar Alkotmánybíróság elnöke március 30-án egy luxembourgi szakmai tanácskozáson.

Egyszerűbb, gyorsabb eljárások Európában

2009.04.03.

A nemzetközi örökösödési jog új távlatairól és az európai közokiratok szerepéről, jövőjéről. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara április 2-án rendezte meg negyedik műhelykonferenciáját.

Végtelen végjáték? - Hét éve terítéken a Munkaidős irányelv

2009.04.03.

A munkaidős irányelvről szóló második trialógus tárgyaláson sem sikerült szerda éjjel a megállapodáshoz szükséges áttörést elérniük a feleknek, az EP ennek ellenére folytatná az egyre kilátástalanabbnak tűnő egyeztetéseket.

Egységes uniós szabályozás - Lehetővé válik a mobiltelefon használat a repülőgépeken

2009.04.02.

Egyre több európai légi utas teheti meg, hogy repülés közben mobiltelefonján szöveges üzeneteket küldjön, internetezzen vagy akár hívásokat bonyolítson le.

Ombudsman - Tervben a civil szektor, a hadsereg, a közlekedés és a fogyatékkal élők helyzetének vizsgálata

2009.04.02.

Az erőszak, a civil szektor, a fogyatékkal élők helyzete, a hivatásos hadsereg és a közlekedés áll egyebek mellett az általános ombudsman idei évre tervezett vizsgálatainak középpontjában; Szabó Máté csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján azt is közölte: biztosi megközelítésmódja pragmatikus, alapjogi és provokáló.

Az "online fogyasztónak" is vannak jogai

2009.04.02.

"Az internet elterjedése a vállalkozások kereskedelmi gyakorlatát és a fogyasztók vásárlási szokásait is jelentősen megváltoztatta, de az online vásárlás nemcsak előnyökkel, hanem bizonyos kockázattal is jár, amellyel feltétlenül tisztában kell lennünk" – hangsúlyozta Herczog Edit szocialista EP képviselő, fogyasztóvédelmi szakpolitikus a Brüsszelben tartott kétnapos Európai Fogyasztóvédelmi Csúcstalálkozón.

Le Nyúl - A HENT húsvéti kampánya a szerzői jogok védelmében

2009.04.02.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) a közelgő húsvéti bevásárlásra tekintettel országos kampányba kezdett, hogy tájékoztassa a vásárlókat az illegális szoftver, zene és film felhasználás veszélyeiről.

Együttműködés a doktoranduszok jogainak védelmében

2009.04.02.

Együttműködési megállapodást írt alá a felsőoktatásban részt vevő hallgatók jogainak védelmére az oktatási jogok biztosa, az Oktatásügyi Közvetítő Szolgálat, a "hallgató ügyvédje" szolgáltatást nyújtó ügyvédi iroda és a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) - közölte a doktori szervezet csütörtökön.

Alkotmányellenes objektivitás

2009.04.02.

A Zala Megyei Bíróság két közigazgatási perben is - az objektív felelősségre vonatkozó jogszabályi rendelkezések alkotmányellenessége megállapítása végett - az Alkotmánybíróság eljárását kezdeményezte.

Euromatrica - A gazdasági válság miatt késik a dugódíj bevezetése

2009.04.02.

Nem sikerült közelebb jutniuk hétfőn a megállapodáshoz a közlekedési minisztereknek az Euromatrica-irányelv módosításáról, amelynek legkritikusabb pontjai közé tartozik a dugódíj kérdése. A gazdasági válság miatt ugyanis számos tagállam egyáltalán nem akar további terheket róni a közúti fuvarozókra.

Quadok és mopedek - Április 1-től kötelező rendszám a közutakon

2009.04.02.

2009. április 1-től változnak a négykerekű segédmotoros kerékpárok – quadok, illetve mopedautók - közúti forgalomban való részvételének szabályai. Kötelezővé válik az újonnan használatba vett, a közúti forgalomban való részvételre alkalmas kivitelű quadok, illetve a mopedautók rendszámmal való ellátása.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000