Hír archívum: 2009. május

Más hónap

Célegyenesben: EP-választás 2009.

2009.05.29.

Az Európai Parlamenti választások időpontjának közeledtével nő a választópolgárok szavazási kedve, közben a listát állító pártok közül 4 a héten ismertette programját az európai ügyekért felelős szakbizottsággal.

Nem kellően kidolgozott az elektronikus tértivevényről szóló törvény

2009.05.29.

Sólyom László köztársasági elnök pénteken visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek a hivatalos iratok elektronikus kézbesítéséről és az elektronikus tértivevényről szóló törvényt - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-vel.

Elsőfokú ítélet az olaszliszkai gyilkosság ügyében

2009.05.29.

Életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte az olaszliszkai emberölés büntetőperében az egyik vádlottat pénteken első fokon a Borsod megyei bíróság. Öten 15 év fegyházbüntetést kaptak, a két fiatalkorú vádlottra pedig 10 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő börtönbüntetést szabtak ki.

Új, fogyasztóbarát termékcímkézést javasol a Bizottság

2009.05.29.

A jövőben minden mezőgazdasági termékre kiterjesztené az Európai Bizottság az élelmiszerek termelési helyére utaló címke használatát. A cél a jelenlegi bonyolult és a fogyasztók számára nehezen követhető élelmiszer-minőségi tájékoztatás egyszerűsítése.

Régi-új főbíró jelölt

2009.05.29.

Ismét Baka Andrást jelölte a Legfelsőbb Bíróság elnökének Sólyom László államfő - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal csütörtökön az MTI-t.

Ombudsman: Dajkaanyaság jogilag megoldható lenne

2009.05.29.

A tisztán jogi problémák megoldhatók lennének, a dajkaanyaság erkölcsi megítélésben azonban egyelőre nincs társadalmi konszenzus. Az ombudsman az alapvető jogok érvényesülése szempontjából fontosnak tartja, hogy minél teljesebb körben érvényesüljön a szülővé válás szabadsága, ami levezethető az önrendelkezési jogból. Szabó Máté továbbra is a meddőségi kezelések korszerű szabályozását támogatja.

Amnesty International: egy emberi jogi válság előtt állhatunk

2009.05.29.

A gazdasági világválság egy politikai, szociális és emberi jogi válságnak is az előzménye lehet - figyelmeztetett az Amnesty International (AI) Magyarország igazgatója csütörtökön Budapesten.

Megszületett az új erdőtörvény

2009.05.29.

Az erdőtörvény új módszerekkel lép fel a falopások ellen - közölte Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára csütörtökön Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón.

Jó erkölcsbe ütközés miatt a szerződés érvénytelen

2009.05.29.

A szociális otthon gondozottjától ajándékba kapott ingatlanok és közel 4,9 millió forint értékű takarékbetét visszaadására kötelezte csütörtökön nem jogerősen a Zala Megyei Bíróság a pókaszepetki idősotthon volt vezetőjét.

Digitális könyvek miatt eljárás indul a Google ellen

2009.05.29.

A csütörtökön (2009. május 28.) összeülő Versenyképességi Tanács – Németország kezdeményezésére – várhatóan felkéri az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg a Google könyvdigitalizálási programját, mivel egyes országok szerint az megsérti a szerzői jogokra vonatkozó európai előírásokat.

Jogi doktoranduszok konferenciája Debrecenben

2009.05.29.

Ma rendezik meg a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán a VI. Debreceni Állam- és Jogtudományi Doktorandusz Konferenciát, amely a debreceni, szegedi és miskolci PhD-hallgatók legjelentősebb szakmai találkozója a régióban.

Az Alkotmánybíróság 2009. június 8-9-i teljes ülésének napirendje

2009.05.29.

Az Alkotmánybíróság – tizenkét napos szünet után – hétfőn negyedszer foglalkozik a Legfelsőbb Bíróság elnökének alkotmányértelmezési indítványával.

Adatvédelmi biztos - Ingyenesen köteles a bank egyéni ügyfeleinek szerződésmásolatot kiadni

2009.05.28.

Ingyenesen köteles a bank egyéni ügyfeleinek szerződéseikről másolatot kiadni – állapította meg Jóri András adatvédelmi biztos. Mindez a bank adatvédelmi törvényből fakadó kötelezettsége. Jogsértő az a gyakorlat, amely a másolat kiadásáért ügyintézési díjat számít fel.

ORFK - Törvénysértő a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének működése

2009.05.28.

Törvénysértő a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) működése, ezért Bencze József országos rendőrfőkapitány ügyészségi törvényességi felügyeleti vizsgálat megindítását kezdeményezte - közölte a rendőrség csütörtökön.

Helyreállító igazságszolgáltatás Európában - Jó gyakorlatok a büntetőeljárásban - Szakmai fórum

2009.05.28.

Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság 2009. április 27-29-én szakmai fórumot rendezett "A Helyreállító igazságszolgáltatás európai jó gyakorlatai a büntetőeljárásban" témában.

BROAD - Együttműködés a magánszféra védelmében

2009.05.28.

A Közép-európai Egyetemmel és a Tilburgi Egyetemmel közösen – részben európai uniós források felhasználásával – az (Eötvös Károly Intézet|http://www.jogiforum.hu/kereso/kategoriak/314) a magánszféra védelmével kapcsolatos új projektbe kezdett, amelynek munkacíme: BROAD.

Kevesebb mint nyolcvan országban maradna magyar nagykövetség

2009.05.28.

Kevesebb mint nyolcvan országban maradna nagykövetsége Magyarországnak, a diplomáciai hálózat karcsúsításától évi kétmilliárd forintos megtakarítást remél a Külügyminisztérium - mondta Balázs Péter szerdán Budapesten. A külügyminiszter arról is beszélt: a tárca értékesítené külföldi ingatlanjai egy részét is.

Brüsszel gyors bankfelügyeleti reformot javasol

2009.05.28.

Az Európai Rendszerkockázati Tanács felügyelné a jövőben makroszinten a pénzügyi rendszert, míg az egyes pénzintézetek tevékenységének ellenőrzését a pénzügyi felügyeletek európai rendszere végezné – ez lenne a két sarokpontja a pénzügyeleti felügyeletek reformjának, amelyről szerdán hozta nyilvánosságra egyelőre állásfoglalás formájában elképzeléseit az Európai Bizottság.

Akár néhány perc alatt! - Egyszerűsödik az egyéni vállalkozóvá válás

2009.05.28.

Ha a kormány által elfogadott törvényjavaslatot a parlament is jóváhagyja, akkor december 28-tól akár néhány perc alatt el lehet indítani az egyéni vállalkozást - mondta el Draskovics Tibor igazságügyi miniszter szerdán.

Ausztria szigorúbban védené határait a bűnözőktől

2009.05.28.

Ausztria a legutóbbi bővítés utáni erős bűnözési hullámra hivatkozva fenn kíván tartani bizonyos katonai jelenlétet a schengeni tagállamokkal közös „belső” határain – jelezte szerdai brüsszeli látogatása alkalmával Werner Faymann osztrák kancellár, aki ugyanakkor nem kapott egyértelmű támogatást ehhez a tervéhez José Manuel Barroso bizottsági elnöktől.

EP-választás - 95 magyar külképviseleten mintegy 3800-an szavaznak

2009.05.28.

(A június 7-ei európai parlamenti választáson|http://www.jogiforum.hu/kereso/?s=0&q=EP-v%C3%A1laszt%C3%A1s&h=h1) 95 külképviseleten 3.812-en szavaznak majd a szerdai adatok szerint - közölte az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője az MTI-vel. Tíz olyan külképviselet is lesz, ahol egy vagy két ember miatt tartanak választást.

Ombudsman - Az APEH nem válhat magánérdekek érvényesítésének eszközévé

2009.05.28.

Összeegyeztethetetlen volna a jogállamiság elvével és az abból fakadó tisztességes eljáráshoz való joggal, ha a megalapozatlan bejelentések nyomán tízezerszám elrendelt vizsgálatok miatt a közigazgatási szervek - törvényi rendeltetésükkel szemben - a magánérdek érvényesítésének egyfajta bevett eszközévé silányodnának. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az APEH elnökénél kezdeményezte a névtelen bejelentések kritikus kezelését.

Pénzbüntetés indokolatlan fogyatékossá nyilvánításért

2009.05.28.

Két gyermeknek egy-egy millió forint kártérítést ítélt meg a megyei bíróság első fokon, mert indokolatlanul fogyatékosnak minősítették őket - írta a Népszabadság.

KMKF - Jogi minimum kell a határon túli magyarság nyelvhasználatában és oktatásában

2009.05.27.

Jogi minimumot, úgynevezett "minimálstandardot" fogalmazott meg a határon túli magyarság nyelvhasználatának és oktatásának védelme érdekében a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) jogi albizottsága.

Szabad út korlátokkal

2009.05.27.

Lehetőség az ügyvédeknek, a jobb tájékoztatás, a differenciáltabb választás alternatívája az ügyfeleknek – A Jogi Fórum 2009. május 21-i konferenciája a legális és hatékony, a hivatás méltóságához méltó ügyvédi reklámtevékenységről.

A 100 kilogrammnál nehezebb repülők után kell fizetni vagyonadót

2009.05.27.

A 100 kilogrammnál nehezebb felszálló tömegű légi járművek után kell majd vagyonadót fizetnie a tulajdonosoknak, ebbe a kategóriába tartozik a repülőgépen kívül egyebek között a helikopter, hőlégballon, léghajó, sárkányrepülő, illetve a vitorlázó repülőgép is, de a sportszövetségek és a légi üzembentartási engedéllyel rendelkező szervezetek mentességet élveznek.

Alkotmányos az objektív felelősség intézménye - Két rendelkezés kivételével

2009.05.27.

Az Alkotmánybíróság (Ab) 15 indítványozó (köztük bírák, valamint az állampolgári jogok országgyűlési biztosa) beadványa alapján vizsgálta a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 2008. január 1-én hatályba lépett, az üzemben tartók („objek­tív felelősségét”|http://www.jogiforum.hu/kereso?s=0&h=h1&q=objekt%C3%ADv+felel%C5%91ss%C3%A9g) szabályozó törvényi rendelkezések alkotmányosságát.

Csökkenhet az ügyvédi reáljövedelem

2009.05.27.

Az Szja. tv. tervezett változása radikálisan csökkentheti az ügyvédi reáljövedelmet. A Kormány sürgősséggel terjesztette be módosításait a parlamenthez. A sürgősséget elrendelték.

Egyedül Macedónia érett meg a vízummentességre

2009.05.27.

Az uniós tagságra áhítozó nyugat-balkáni államok közül eddig egyedül Macedónia teljesíti a vízummentes utazás megadásának feltételeit – derül ki egy – egyelőre még hivatalosan nem publikált, de a tagállamok részére véleményezésre megküldött – európai bizottsági állásfoglalásból. Albánia és Bosznia-Hercegovina egyelőre még csak nem is álmodozhat az uniós vízummentességről.

Június végétől ujjlenyomat is lesz az új útlevelekben

2009.05.27.

Június 28-a után az útleveleknek tartalmaznia kell - másodlagos biometrikus adatként - a tulajdonos ujjlenyomatát, de a korábban kiállított úti okmányok is érvényesek lejáratukig - közölte a kormányszóvivő kedden.

A családi pótlék összege idén és jövőre nem emelkedik

2009.05.27.

A családi pótlék összege idén és jövőre nem emelkedik - közölte Herczog László szociális és munkaügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón kedden.

Vádat emelt az ügyészség a BKV egyik volt vezetője ellen

2009.05.27.

Közérdekű adattal visszaélés vétsége miatt vádat emelt VI. és VII. kerületi ügyészség a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a BKV volt gazdasági vezérigazgató-helyettese, Dányi József ellen - erősítette meg kedden az Index értesülését a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Dohányozni tilos! - Szakbizottság előtt a dohányzás szigorítása

2009.05.27.

Tilos lesz a dohányzás a zárt éttermekben, az aluljárókban, a játszótereken, a vonaton és a buszmegállóban, ha a parlament elfogadja a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló törvényjavaslatot, amelyet ma tárgyal az Országgyűlés egészségügyi bizottsága.

Igazságtalan és növeli az adminisztáricót? - Össztűz az ingatlanadóra

2009.05.27.

Szakemberek és önkormányzatok is elégedetlenek a kormány terveivel az ingatlanadóval kapcsolatban, azt igazságtalannak tartják, kifogásolják, hogy növekvő adminisztrációt okoz az adónem - írta a Világgazdaság szerdai számában.

EP-választás - Igazolással szavazni lehet bármely magyar településen

2009.05.27.

A magyar választópolgárok a június 7-ei (európai parlamenti [EP] szavazáson|http://www.jogiforum.hu/kereso?s=0&h=h1&q=EP-v%C3%A1laszt%C3%A1s) nem csak lakóhelyükön, hanem más magyarországi településen is voksolhatnak, ha ezt előre kérik a helyi jegyzőtől.

Újabb korrupcióellenes lépéseket kezdeményez a kormány

2009.05.26.

A kormány újabb korrupcióellenes intézkedéseket javasol még az első félévben: kialakítanának egy közérdekvédelmi bejelentési rendszert, és újra kezdeményezik a pártfinanszírozás átalakítását. Erről Bajnai Gordon miniszterelnök beszélt a Huguette Labelle-lel, a Transparency International kuratóriumának elnökével tartott közös sajtótájékoztatóján kedden.

Június 28-tól a 14 év alatti gyerekek is kaphatnak személyi igazolványt

2009.05.26.

Június 28-a után a 14 év alatti gyermekek is kaphatnak személyazonosító igazolványt, akár már születésük után néhány héttel. Többek közt ezt tartalmazza a kormány múlt heti döntése a személyi iratokat érintő változásokról, illetve az ezek bevezetéséhez szükség rendeletmódosításokról - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő.

Katona - A pénzforgalmi szolgáltatások egységes szabályozása előnyös Magyarországnak

2009.05.26.

A pénzforgalmi szolgáltatások egységes európai szabályozásának magyarországi átültetése hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország még jobban ki tudja használni az egységes európai belső piac előnyeit - mondta Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára a pénzforgalmi szolgáltatások szabályozását érintő két törvény általános vitája előtti expozéjában kedden a parlamentben.

Törvényjavaslat a kártyajátékokról - Játékkaszinón kívül is lehetne pókerezni januártól

2009.05.26.

A szerencsejáték szervezéséről szóló törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy januártól a pókert játékkaszinón kívül, kártyatermekben is meg lehessen szervezni - mondta Keller László országgyűlési képviselő kedden a parlamentben a törvényjavaslat általános vitájában.

Büntetnék az illegális bevándorlókat foglalkoztatókat

2009.05.26.

Az Európai Tanács hétfőn hivatalosan is zöld utat adott az úgynevezett kékkártya-szabályozásnak, illetve annak a direktívának, amely szigorúan büntetné az illegális bevándorlókat foglalkoztató cégeket.

Tanulságos esetek - Magyar ügy az Európai Bíróság előtt

2009.05.26.

A 2009. június 1-től június 5-ig tartó munkahéten a fogyasztói szerződésekkel, az uniós polgárok álláskeresési támogatásával, valamint versenyjogi kérdéskörökkel kapcsolatos ügyek is terítékre kerülnek az Európai Bíróság munkarendjében.

Jogalkotói mulasztás a médiatörvényben

2009.05.26.

Az Alkotmánybíróság (Ab) 2009. május 18-án hozott határozatában megállapította, hogy az Országgyűlés mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértést követett el azzal, hogy az ORTT, a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény 57. § (1) és (3) bekezdésein alapuló eljárását a törvény 136. §-ában nem minősítette közigazgatási hatósági eljárásnak, és ezért a hatósági döntéssel szemben nem teremtette meg az érintettek számára a jogorvoslat lehetőségét.

208 millió forintos bírság egy jogellenes cigarettareklám-kampányért

2009.05.26.

Kettő, a Füstirtók Egyesület által kezdeményezett reklámfelügyeleti eljárás során a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Közép-magyarországi Regionális Felügyelősége első fokon 139 millió forintos bírsággal sújtotta a Brittish American Tobacco-t, 59,5 millióval a Csemege-Match Zrt-t, 10 millióval pedig a SPAR Magyarország Kft-t, tiltott dohányreklámozás illetve dohányreklámok közzététele miatt.

Jövő májustól két évre csökken a gyes, nem emelkedik a családi pótlék

2009.05.26.

A 2010. május elseje után születő gyerekek esetében kétéves korig jár majd a gyermeknevelési segély (gyes). A gyermekgondozási díj (gyed) legfeljebb annyi időre vehető igénybe, mint amennyit a szülő biztosításban töltött, és maximum a gyermek kétéves koráig jár. Jövőre nem emelkedik a családi pótlék, amelynek összegét az idei szinten fagyasztják be, és amelynek folyósítását az eddigi maximum 23 évről 20-ra csökkentik.

OGY - Kuruc.info-ügy - Leszavazták a legfőbb ügyész válaszát

2009.05.26.

Leszavazták a legfőbb ügyész Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő interpellációjára adott válaszát hétfőn a parlamentben; egy hónapon belül ez volt a második alkalom, hogy a kuruc.info kapcsán feltett kérdésben elutasították Kovács Tamás válaszát.

Parkolási igazolvány - Szigorítások a mozgáskorlátozottak érdekében

2009.05.26.

Az elmúlt években számtalan vélt vagy valós visszaélést lehetett tapasztalni a mozgáskorlátozottak számára kiadott parkolókártyákkal, ezért a szabályozás és az ellenőrzés szigorítására van szükség - mondta Hagyó Miklós hétfőn az Országgyűlésben, a szabályozás szigorításáról szóló javaslat általános vitájában.

A PDSZ a közoktatási törvény liberális módosító javaslata ellen

2009.05.25.

Több ponton bírálja és elutasítja Magyar Bálint és Sándor Klára szabad demokrata politikusok (közoktatási törvénymódosító javaslatát|http://www.jogiforum.hu/hirek/20699) a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az oktatási tárca vezetőjéhez intézett levelében.

KRIMINÁLEXPO 2009 - 17. nemzetközi konferencia és szakkiállítás

2009.05.25.

Az Ügyészek Országos Egyesülete – a Legfőbb Ügyészség társrendezésében – 2009. május 5-7. között 17. alkalommal rendezte meg a KRIMINALEXPO IT-SEC nemzetközi biztonsági, bűnmegelőzési, bűnüldözési, igazságszolgáltatási és informatikai konferenciát és szakkiállítást. A 17. Kriminálexpót 2009. május 5-én dr. Kovács Tamás legfőbb ügyész nyitotta meg.

Csodaszer-e az offshore?

2009.05.25.

A törvényes és hatékony adóoptimalizálás és vagyontervezés nyomában – A téma aktualitása tekintélyes létszámú hallgatóságot vonzott a Jogi Fórum 2009. május 14-i rendezvényére.

Joggyakorlati tapasztalatok a cégeljárásban - Cégügyek a Cégbíróság szemszögéből

2009.05.25.

Május 14-én került sor a Budapesti Ügyvédi Kamara és a Fővárosi Bíróság elnökei által létrehozott munkabizottság negyedik megbeszélésére, melyen dr. Kenesei Judit kollégiumvezető-helyettes, dr. Hámori Andrea és dr. Zsáky Hajnalka mb. csoportvezető bírók, a BÜK részéről pedig dr. Lovrecz Éva, dr. Szűcs Gábor és dr. Homoki Péter ügyvédek vettek részt.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000