Hír archívum: 2009. május

Más hónap

Brit művészek a kapcsolatmegszakítás ellen

2009.05.25.

A múlt hét folyamán a brit médiaszolgáltatók koalíciója mellett jogvédő szervek is javasolták a kormánynak, hogy vegye fontolóra az internetkapcsolat felfüggesztését, mint szankcionálási formát az illegális letöltés visszaszorítása érdekében. Az elképzelést azonban meglepő irányból kezdték el támadni: maguk a művészek ugyanis nem szeretnék, ha rajongóikat elvágnák az internettől – írja a TorrentFreak.

JOGPONT

2009.05.25.

Ingyenes jogi tanácsadás a törvényes foglalkoztatás érdekében - A JOGPONT Hálózat célja: segítséget nyújtani a munkavállalók és munkaadók számára a munkavállalással, foglalkoztatással, cégalapítással kapcsolatos jogok és kötelezettségek megismerésében.

Szigorú amerikai üzemanyag-fogyasztási normák - Obama erőfeszítése azonban messze alulmarad az unióéval szemben

2009.05.25.

Barack Obama amerikai elnök tegnapi üzemanyag-fogyasztási normákról tett bejelentését otthon és világszerte örömmel fogadták. Az új szabályozás, a világ üvegházhatású gázkibocsátásának jelentős részéért felelős ország első károsanyag-kibocsátási célját is jelenti egyben. Az öröm ellenére azonban amerikai erőfeszítés messze alulmarad az unióéval szemben.

Páneurópai pénzügyi felügyeletet sürget az IMF

2009.05.25.

A nemzeti pénzügyi felügyelet lehetőségének feladására szólította fel a tagállamokat a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF szerint a mostani válság során csupán „szuboptimális” (vagyis az optimálisnál rosszabb) megoldások alkalmazására kerülhet sor, ha nem jön létre erős EU-szintű pénzügyi felügyelet.

Cégautó adó – Jelentős eltérésnél célirányos vizsgálat is lehetséges

2009.05.25.

Az új adónemek ellenőrzésének keretében az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) preventív céllal a cégautó adót is ellenőrzi. Mint ismeretes az idei év februárja óta hatályos új rendszer szerint - a törvény által mentességet élvezők kivételével - minden céges autó adóköteles és az útnyilvántartás sem ad kibújási lehetőséget.

Jogszabály-módosítás a külföldre menekített pénzek megadóztatására

2009.05.25.

A kormány tervei szerint az adóparadicsomban alapított - magyar vállalkozás által tulajdonolt - cég jövedelmét fel kell majd tüntetni a hazai vállalkozás adóbevallásában is, és meg kell fizetni utána az adót.

Változatlanul visszás – Ombudsman a 2009 március 15-i rendőri intézkedésekről

2009.05.25.

A 2009 március 15-i események vizsgálata során az ombudsman több olyan visszásságot is feltárt, amelyek közül egyesekre már egy évvel ezelőtt is felhívta a figyelmet. Mivel a 2009. március 15-i közterületi rendezvényekről szóló híradások alapján több alapvető joggal összefüggő visszásság gyanúja felmerült, az ombudsman – hivatalból, valamint közel húsz panasz alapján – vizsgálatot folytatott.

Európai Bíróság - Módosítható a gyógyszer-gazdaságossági törvény

2009.05.25.

Az Európai Unió szerint is módosítható a több mint két éve elfogadott gyógyszer-gazdaságossági törvény - mondta Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke vasárnap.

A hamis gyógyszerek valós és egyre növekvő veszélyt jelentenek - Svédországban teszteli új hamisítás elleni rendszerét az EFPIA

2009.05.25.

Az Európai Gyógyszergyártók Szövetsége (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations, EFPIA) az idei év folyamán Svédországban teszteli majd új, a hamis gyógyszerek kiszűrésére kifejlesztett kódrendszerét. A programban egy helyi gyógyszertárlánc és két nagykereskedő vesz részt – olvasható a szervezet sajtóközleményében.

Nincs egyezség a közigazgatási hivatalokról

2009.05.25.

Kizárólag a megyei közigazgatási hivatalok 2007 előtti szervezetének visszaállítását támogatja a Fidesz és a KDNP. A kormány csak a helyhatóságok törvényességi ellenőrzését végző egységeket helyezné megyei szintre - írta a Népszabadság.

Semmi sem tartja vissza a bűnözőket az árveréseken

2009.05.25.

Emberéletek mennek tönkre, tragédiák, öngyilkosságok történnek a bajba jutott adósok ingatlanainak értékesítése körüli visszaélések miatt - írja a Magyar Nemzet.

Módosulnak a gyed és a családi pótlék szabályai?

2009.05.25.

A terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj (gyed), valamint a családi pótlék igénybevételének szabályairól szóló törvényjavaslatról dönt többek között ma az Országgyűlés.

A TASZ vizsgálatot kér a térfigyelő rendszerek ügyében

2009.05.22.

Vizsgálatot kezdeményez a térfigyelő kamerarendszerek működtetési jogosultságának tervezett kiterjesztése kapcsán a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a szervezet szerint ugyanis elképzelhető, hogy törvénytelen lobbizás miatt készül erre a jogalkotó - közölték a jogvédők pénteken az MTI-vel.

Olaszliszkai emberölés - A jövő héten ítélet várható

2009.05.22.

Befejeződtek az ügyvédi perbeszédek az olaszliszkai emberölés büntetőperének pénteki tárgyalásán, a Borsod megyei bíróság várhatóan egy hét múlva hirdet ítéletet az ügyben.

Digitális forradalom az Európai Parlamentben

2009.05.22.

Az EP-képviselők nem használják ki az internet nyújtotta kampánylehetőségeket, állítja a Fleishman-Hillard által közzétett felmérés. A digitális politika segíthet a választókat aktívan bevonni a kampányba.

Hatásos az alkoholárusítási korlátozás

2009.05.22.

Sikeresnek tartják az általuk elrendelt alkoholárusítási, nyitvatartási korlátozást az önkormányzatok, a szabályozás bevezetése óta ezeken a helyeken jelentősen csökkent a lakossági panaszok száma. A tapasztalatok szerint a helyi vállalkozók alapvetően elfogadták és betartják a korlátozást - derül ki az MTI által készített országos körképből.

A csatlakozási tárgyalások felújítását kéri Horvátország

2009.05.22.

A zágrábi kormány Horvátország uniós csatlakozási tárgyalásainak felújítását szabta feltételül ahhoz, hogy folytatódhassanak a tárgyalások a horvát-szlovén határvita rendezéséhez ajánlott uniós közvetítésről.

Nemzetközi konferencia az Országházban - Rendszerváltás és az EU-tagság

2009.05.22.

Kétnapos nemzetközi kerekasztal-megbeszélést tartanak péntek délután az Országházban. A konferencia célja, hogy párhuzamba állítsa a húsz évvel ezelőtti rendszerváltás és az öt évvel ezelőtti uniós csatlakozás hatásait a politikai életre és a társadalomra - derül ki a szervező Európa Társaság tájékoztatásából.

Magyar Rádió: kuratóriumi elnökségi határozatot perelnek

2009.05.22.

Bíróságon támadta meg a Magyar Rádió elnöke azt a kuratóriumi elnökségi döntést, amellyel a testület visszavonta a tavaly aláírt hitelkeret-szerződés aláírásához adott felhatalmazást; az MTI értesülését pénteken erősítette meg Such György, a közmédium elnöke.

A nemzetbiztonsági törvény módosítását kezdeményezi a kormány

2009.05.22.

Várhatóan kezdeményezi a nemzetbiztonsági törvény módosítását a kormány - tudta meg a Népszava.

A GVH vizsgálja az élelmiszer etikai kódexet

2009.05.22.

A GVH eljárást indított a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, a Magyar Agrárkamara, az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége, a Tej Terméktanács, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Baromfi Terméktanács, az Országos Kereskedelmi Szövetség és az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége ellen a versenykorlátozó megállapodások tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A hamis elektronikai termékekre koncentrál az eBay

2009.05.22.

Új kampányt indított az eBay az Egyesült Királyságban, amely a hamis fogyasztói elektronikai termékek online terjesztésének visszaszorítását célozza. A „Fighting Fakes with eBay” szlogennel futó akció célja, hogy az elektronikai iparág képviselőit a VeRO programban való részvételre buzdítsa – áll az aukciós portál sajtóközleményében.

Bábfilm-per: több szerződés adatait is ki kell adnia az MTV-nek

2009.05.21.

A hetvenes-nyolcvanas években készített több bábfilm másodhasznosítási szerződésének adatait is ki kell adnia az azt kérő civil szervezet számára a Magyar Televíziónak (MTV) a Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki, jogerős döntése szerint.

EP-választás: Péntekig lehet jelentkezni a külképviseleti szavazásra

2009.05.21.

2009. május 22-én 16 óráig kérhetik a külképviseleti névjegyzékbe vételüket azok a választójoggal rendelkező magyar állampolgárok, akik a június 7-én esedékes EP-választáson nem tartózkodnak Magyarországon.

Közérdekű adat a szolgálati autó megvásárlása

2009.05.21.

Nyilvános, és közérdekű adatnak minősül, ha a közszereplő, például a miniszter vagy államtitkár, szolgálati autóját magánszemélyként megvásárolja - állapította meg az adatvédelmi biztos. A gépjármű pontos típusa, évjárata és a vételár sem titkolható el.

Csődtörvény: Valódi esélyek a reorganizációra vagy csak időhúzás?

2009.05.21.

Módosuló Csődtörvény címmel kerül megrendezésre 2009. május 22-én a Jogi Fórum szakmai konferenciája, melynek témája a csődeljárás és a felszámolási eljárás szabályainak várható változása.

Az Alkotmánybíróság május 25-26-i teljes ülésének napirendje

2009.05.21.

Az Alkotmánybíróság hétfőn ötödször veszi napirendjére a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 21/A. § (3) bekezdésének, valamint a 21/A. § (5) bekezdésének alkotmányossági vizsgálata. Az indítványozó szerint alkotmányossági aggályok merülnek fel a jármű üzembentartójának objektív felelősségével összefüggésben.

A minisztériumok honlapjai nem adnak rendszeres, hiteles információkat

2009.05.21.

A minisztériumok és a főhatóságok csak részben, háttérintézményeik legfeljebb alig-alig tesznek eleget az elektronikus információszabadságról szóló törvény követelményeinek. Az erről szóló tanulmány megállapításait a csütörtöki Világgazdaság ismerteti.

Alkotmányjogász egy párt és szakszervezet közötti megállapodásról

2009.05.21.

Lövétei István alkotmányjogász szerint nem lehet eleve kijelenteni, hogy jogellenes egy politikai párt és egy rendvédelmi szerv szakszervezete között kötött megállapodás, azonban egy ilyen megegyezésből nagyon komoly problémák is következhetnek, amely a szakszervezeti és a rendőri tevékenység diszfunkcionalitásához vezethet.

Sérül a fogyatékos emberek választójoga az ombudsman szerint

2009.05.21.

Sérül a fogyatékos emberek választójoga, ha számukra nem megfelelőek és hozzáférhetőek, könnyen érthetőek a szavazási eljárások, létesítmények és anyagok. A nemzetközi jogi kötelezettségekkel ellentétesen hazánkban a gondnokság alá helyezettek és a fogvatartottak az Alkotmány értelmében automatikusan elveszítik a választójogukat. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa jogszabálymódosítást javasol.

Hudson Legal Strategic Business Seminar

2009.05.20.

In these challenging times a client-focused business development strategy is the most important mission that a lawyer can undertake. Hudson Legal invites you to the presentation of Bruce MacEwen, proprietor of AdamSmithEsq.com and Janet Stanton legal expert at the Corinthia Grand Hotel Royal in Budapest at noon on May 21, 2009.

Ab - Alkotmányellenes a fővárosi távhőről leválás korlátozása

2009.05.20.

Az Alkotmánybíróság (Ab) május 19-én hozott határozatában megállapította, hogy a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény egyes rendelkezéseinek Buda­pest főváros területén történő végrehajtásáról szóló 83/2005. (XII. 16.) Főv. Kgy. rendelet 3. § (2) bekezdése alkotmányellenes, ezért azt a Magyar Közlönyben kihir­detésének napjával megsemmisíti.

Folytatódott Sas József büntetőpere a Fővárosi Ítélőtáblán

2009.05.20.

Tanúk és szakértők meghallgatásával folytatódott Sas József másodfokú büntetőpere a Fővárosi Ítélőtáblán szerdán, a Mikroszkóp Színpad igazgatóját adócsalás miatt első fokon nem jogerősen elítélték.

Nemzetközi és hazai adójogi szolgáltatással bővíti portfólióját a Faludi Wolf Theiss

2009.05.20.

A többéves nemzetközi- és európai adóügyi szaktudással rendelkező Békés Balázs lett a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda adóügyekért felelő új, immár harmadik partnere. A szakember 2009. május 18-tól a regionális adójogi üzletág vezetőjeként vesz részt Közép- és Kelet-Európa egyik vezető jogi szolgáltatójának munkájában.

Nyilvánosak az önkormányzati cég szerződesei

2009.05.20.

Lehetnek üzleti titkai egy önkormányzati cégnek? Vajon az önkormányzatok megtehetik, hogy gazdasági társaságokon keresztül közpénzt költenek olyan tevékenységre, amely nem tartozik az önkormányzat feladatkörébe? S megengedhető, hogy mindezt titokban tegyék? Egy cégnek az önkormányzat által jutatott pénz közpénznek minősül, ezért annak felhasználásával kapcsolatos adatok nyilvánosak – mondta ki a Győri Városi Bíróság.

Az ügyvédi reklám jövője

2009.05.20.

Szabályos és hatékony marketing, tippek és trükkök - A Jogi Fórum 2009. május 21-i konferenciája a MÜK teljes ülése által 2008. október 27-én elfogadott és 2009. február 1-ével hatályba lépett új ügyvédi Etikai Kódex rendelkezéseiről, az ügyvédi reklám gyakorlatáról.

Érdektelenségbe fulladhat az EP-választás?

2009.05.20.

Az európaiak több mint felét teljesen hidegen hagyja a júniusi EP-választás – ez derült ki legalábbis egy hétfőn nyilvánosságra hozott friss felmérésből. A legkevésbé a litvánok és a szlovákok lelkesednek a két hét múlva esedékes voksolásért.

Az illegális szoftverhasználat Magyarországon továbbra is 42%!

2009.05.20.

A személyi számítógépeken (PC-ken) illegálisan használt szoftverek aránya 2008-ban Magyarországon 42 százalék maradt, míg a vizsgált 110 ország felében az illegális szoftverhasználat csökkent, 15 százalékában pedig növekedett.

NET - Egészségvédelmi termékdíjat javasol a dohánytermékekre

2009.05.20.

A dohányárukra kivetendő egészségvédelmi termékdíj bevezetését szorgalmazza az egészségügyi miniszternél a Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) - közölte Papp Zoltán, a NET elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

RTL-, TV2-díjcsökkentés - "Giccs-bírságot" javasol a Duna TV elnöke

2009.05.20.

Csökkentés helyett inkább emelje meg negyedével a két országos kereskedelmi televíziós csatorna koncessziós díját a médiahatóság - kérte az Országos Rádió és Televízió Testület (OTT) elnökéhez intézett, az MTI-hez kedden eljuttatott levelében a Duna TV elnöke, aki szerint ez egyfajta "giccs-bírság" is lehetne.

Az EP-választás költségei - A pártok olcsóbbá tehetik a voksolást

2009.05.20.

A június 7-ei európai parlamenti (EP) választásra 4,1 milliárd forintot biztosított az Országgyűlés, a költségek egyharmadát a helyi és területi választási szervek személyi kiadásai és járulékai adják. A pártok olcsóbbá tehetik a választást, ha a szavazatszámláló bizottságokba delegáltakat küldenek.

Május 20-tól alkoholtilalom a főváros XI. kerületében

2009.05.20.

Szerdától alkoholtilalom lépett életbe bizonyos vendéglátóhelyeken a főváros XI. kerületében este tíztől reggel hatig - számol be Magyar Hírlap és az index.hu internetes újság szerdán.

Ma tárgyalja a kormány az adótörvényeket

2009.05.20.

Ma tárgyalja a kormány első olvasatban a 2010-es adóváltoztatásokat, amelyeket a tervek szerint soron kívüli kormányülésen fogadnak el csütörtökön.

Tiltakozik a rendőrszakszervezet a jogállási törvény tervezett változtatása ellen

2009.05.19.

Tiltakozik a jogállási törvény tervezett változtatásai ellen a Független Rendőrszakszervezet (FRSZ), ezért a fegyveres és rendvédelmi szféra többi szakszervezetének képviselőivel május 28-án az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium elé vonul - mondta Pongó Géza, az FRSZ főtitkára egy keddi budapesti sajtóbeszélgetésen.

Avarkeszi - A cél a büntetőeljárások gyorsítása, és szigorítás az erőszakos, fegyveres bűncselekményeknél

2009.05.19.

A büntetőeljárásról szóló törvényjavaslat célja a közbiztonság erősítése, valamint a büntetőeljárások gyorsítása - mondta Avarkeszi Dezső igazságügyi minisztériumi államtitkár a javaslat általános vitájának kezdetén kedden a parlamentben.

A közoktatási törvény módosítását kezdeményezi az SZDSZ

2009.05.19.

Megszűnnének a nyolcosztályos gimnáziumok jelenlegi formájukban: a 2010-2011-es tanévtől, át kellene szervezniük tevékenységüket, valamint bővülne a nem szakrendszerű oktatás eddigi rendszere a többcélú oktatási intézményekben a közoktatási törvény módosítását célzó legújabb szabad demokrata indítvány szerint.

Az Országgyűlés által frissen elfogadott iparjogvédelmi törvényekről

2009.05.19.

Az Országgyűlés 2009. április 20-án három, iparjogvédelmi tárgyú törvényjavaslatot fogadott el.

Európai Bíróság - A gyógyszertárak tulajdonjoga és üzemeltetési joga a gyógyszerészeket illeti

2009.05.19.

Az Európai Bíróság C‑531/06. sz. ügyben, illetve a C‑171/07. és C‑172/07. sz. egyesített ügyekben hozott ítéletei szerint a gyógyszertárak tulajdonjoga és azok üzemeltetésének joga fenntartható kizárólag gyógyszerészek részére.

Lisszaboni Szerződés - Az ír után spanyol jogi garanciák?

2009.05.19.

Még az Európai Tanács júniusi ülését megelőzően elkészülhetnek azok a jogi garanciák, amelyek megnyithatják az utat egy újabb a Lisszaboni Szerződésről tartandó írországi népszavazás megrendezése előtt – közölte hétfőn a cseh Európa-ügyi miniszter. Közben Spanyolország is jogi garanciákat kér arra, hogy a szerződés életbe lépését követően négy fővel több képviselőt küldhessen az Európai Parlamentbe.

Illegális letöltésért kapcsolatmegszakítás

2009.05.19.

A francia nemzetgyûlés jóváhagyását követõen a szenátus is elfogadta az új kalózkodás elleni törvényjavaslatot. A törvény ellenzõi az alkotmánybíróságon kívánják megtámadni a tervezetet.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000