Hír archívum: 2009. május

Más hónap

Ombudsman - Javult a helyzet a szirmabesenyői börtönben

2009.05.19.

Javult a helyzet a fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézetében Szirmabesenyőn, ahol tavaly még súlyos visszásságokat állapított meg az ombudsmani vizsgálat - közölte Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa miskolci sajtótájékoztatóján hétfőn, miután váratlan látogatást tett a börtönben.

Törvényben szabna korlátot az önkormányzati vagyoneladásnak Zugló polgármestere

2009.05.19.

Zugló polgármestere megváltoztatná az elmúlt 20 év országos önkormányzati vagyonértékesítés gyakorlatát. Weinek Leonárd az érvényben lévő jogszabályokat módosíttatná a helyi vagyongazdálkodás egységes átláthatósága érdekében és az épített környezet védelmében. A kerületvezető kezdeményezését a Budapesti Kerületek Önkormányzati Szövetsége is üdvözli.

Módosult a bor- és a hegyközségi törvény - Augusztustól lényegesen változnak a bor eredetvédelmének szabályai

2009.05.19.

Lényegesen változnak a bor eredetvédelmének szabályai, miután az Országgyűlés - az Európai Unió borrefomjának megfelelően - hétfőn 360 igen, 1 nem szavazattal, tartózkodás nélkül módosította az erre vonatkozó törvényt.

Júniustól csökken a miniszterek fizetése

2009.05.19.

Júniustól 15 százalékkal, bruttó 257ezer forinttal csökken a miniszterek havi fizetése, az Országgyűlés által hétfőn elfogadott törvénymódosításnak megfelelően.

Törvényjavaslat a vízvagyon privatizációja ellen

2009.05.19.

A vízvagyon privatizációjának megakadályozása érdekében nyújtott be törvénymódosító javaslatot a fideszes Fónagy János és Ékes József.

Fedezetkezelőkkel szorítaná vissza a lánctartozásokat a kormány

2009.05.19.

Híd az építtető és a kivitelező között, garancia a kifizetésre és a teljesítésre - így jellemezte hétfőn az Országgyűlésben Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a fedezetkezelő személyét, aki új szereplőként jelenne meg az építőipari beruházásoknál.

Vörös csillag viselése miatt ismét előállították Vajnai Attilát

2009.05.19.

Tiltott önkényuralmi jelkép, a vörös csillag viselése miatt előállította a rendőrség Vajnai Attilát, a budapesti horvát nagykövetség előtt hétfőn tartott demonstrációról. Az évek óta a szimbólum legalizálásáért küzdő politikus a rendőrségről távozóban azt közölte: rabosítása után arról tájékoztatták, hogy eljárást kezdeményeznek ellene.

Közbiztonsággal összefüggő törvények a Ház előtt

2009.05.19.

A közterület-felügyelet hatáskörének bővítése, az előzetes letartóztatás határidejének emelése és az "erőszakos többszörös visszaeső" fogalmának bevezetése szerepel azokban a törvényjavaslatokban, amelyeknek általános vitáját ma kezdi meg az Országgyűlés.

A kormányfő megfelezi az állami cégvezetők fizetését

2009.05.19.

A miniszterelnök felkérte a nemzeti vagyonkezelőt, hogy csökkentse felére az állami társaságok igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak tiszteletdíját, illetve hogy a menedzservezetők fizetését havi kétmillió forintban maximálja.

A Debreceni Ítélőtáblán fejeződtek be az összbírói értekezletek

2009.05.18.

A Debreceni Ítélőtáblán tartott bírói tanácskozással hétfőn befejeződtek az összbírói értekezletek Magyarországon - közölte Fazekas Sándor, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökhelyettese a cívis városban.

Fúzió a takarmányiparban - A GVH engedélyezte az összefonódást

2009.05.18.

A holland érdekeltségbe tartozó, takarmánygyártással foglalkozó Kabai Táp Zrt. felvásárolhatja a hasonló profilú Pannonmill Zrt-t – döntött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Spanyolország és a BitTorrent vezeti az online jogsértési listát

2009.05.18.

A BayTSP 2008-as online trendeket elemző kutatása szerint a különböző fájlcserélő platformok közül a BitTorrenten keresztül töltötték le tavaly a legtöbb szerzői jogvédelem alatt álló fájlt illegálisan az internetezők. A legtöbb jogsértést elkövető országok között Spanyolország került az élre – írja a TorrentFreak.

Új kormányrendelet az 'árva mű' felhasználásainak engedélyezéséről

2009.05.18.

A Magyar Közlöny 2009/63. számában megjelent az árva mű egyes felhasználásainak engedélyezésére vonatkozó részletes szabályokról szóló 100/2009 (V. 8.) Korm. rendelet.

Túlzott hiány - Eljárás indult négy tagállam ellen

2009.05.18.

Az Európai Bizottság eljárást kezdeményezett Lengyelország, Litvánia, Málta és Románia ellen túlzott államháztartási hiányuk miatt. Az országok deficitjének mértéke meghaladja a GDP 3 százalékát.

Nagyobb védelem a földrajzi jelzéssel bíró agrártermékeknek

2009.05.18.

A földrajzi jelzések rendszere az Unióban széles körű támogatást élvez, és komoly igény van arra, hogy ezek a megjelölések a harmadik országokban is nagyobb védelemben részesüljenek. A Bizottság éppen ezért úgy döntött, hogy részlegesen felülvizsgálja a földrajzi megjelölésekkel kapcsolatos szabályozást – az erről szóló döntést várhatóan május végén ismerteti a testület.

Róma bűnözőként kezelné az illegális bevándorlókat

2009.05.18.

Jóllehet az illegális bevándorlás az egész kontinenst érintő jelenség, a probléma kezelésében az Európai Unió mégis magára hagyta Olaszországot, Spanyolországot és Máltát – egyebek között ezzel magyarázta Róma azt az új törvénymódosítást, melynek értelmében bűncselekménynek minősül, ha valaki jogellenesen lép be az országba.

Magyarország késlekedik

2009.05.18.

Az Európai Bizottság jogsértési eljárást folytat öt tagállam – köztük Magyarország – ellen, mivel nem ültettek át időben nemzeti jogrendszerükbe egy társasági joggal és vállalatirányítással kapcsolatos belsőpiaci irányelvet. Az érintetteknek két hónapjuk van a válaszadásra.

A fiatalkorúak és az előzetesen letartóztatottak fogvatartási körülményeinek vizsgálata – A miniszterek válasza az ombudsmannak

2009.05.18.

Az országgyűlési biztos 2008 augusztusi jelentésében felhívta a figyelmet a fiatalkorúak és az előzetesen letartóztatottak fogvatartásával kapcsolatos visszásságokra, egyebek között a túlzsúfolt és lerobbant állapotú zárkákra, az élelmezés és a tisztálkodás hiányosságaira, a túlterhelt és alulfizetett személyzetre.

Intrum Justizia - A kormányok kevésbé megbízható ügyfelek - Sokmilliárdot dobna a gazdaságon a fizetési fegyelem

2009.05.18.

Ha a közigazgatási intézmények Európa-szerte időben eleget tennének fizetési kötelezettségeiknek, az 65 milliárd eurós tőkeinjekciót jelentene a forráshiánnyal küszködő európai gazdaságnak – derül ki egy 5 ezer európai céget felölelő felmérésből.

Alkotmánybíróság - Csak a kampánycsend idején tilos közvélemény-kutatási eredményeket közölni

2009.05.18.

A közvélemény-kutatási adatokat csak a kampánycsend idején tilos nyilvánosságra hozni az Alkotmánybíróság két évvel ezelőtti határozata szerint. A jelenlegi szabályozás szerint tehát egészen a június 7-ei európai parlamenti (EP) választást megelőző napig közzé lehet tenni a politikai felmérések eredményeit.

EP-választás-Még öt napig lehet jelentkezni külképviseleti szavazásra

2009.05.18.

Már csak péntekig, május 22-éig jelentkezhetnek a külképviseleti névjegyzékbe azok a választójoggal rendelkező magyar állampolgárok, akik a június 7-ei európai parlamenti (EP) választáson nem tartózkodnak Magyarországon.

Őrizetben a "bombagyáros"

2009.05.18.

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai - a Terrorelhárító Szolgálat közreműködésével - pénteken egy budapesti lakásban elfogták a Központi Nyomozó Főügyészség előtt terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmények miatt folytatott nyomozásban körözött férfit.

Jogszabályváltozásokat sürget a vagyonvédelmi kamara

2009.05.15.

Jogszabályváltozásokat sürget a Nagy Lajos király úti túszejtés és bankrablási kísérlet kapcsán a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara - tudatta a testület közleményben pénteken.

Börtön a városért - Rabok szépítették Eger városát

2009.05.15.

Az egri börtön 45 lakója mintegy 1000 munkaórát dolgozott a hevesi megyeszékhelyen a Börtön a városért elnevezésű program végrehajtása során - közölte a program pénteki, Egerben megtartott záró konferenciáján az intézmény parancsnoka.

Kevesebb peres ügy és fellebbezés Szolnok megyében

2009.05.15.

Az országos tendenciával ellentétben Jász-Nagykun-Szolnok megyében kevesebb peres ügy érkezett tavaly a bíróságokra, mint 2007-ben, és az ítélkezési munkára jellemző, hogy a beérkezettnél több ügyet sikerült befejezni - mondta az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökhelyettese pénteken Szolnokon.

Mi a mediáció? - Közös program a közvetítői eljárás megismertetésére és bevezetésére a bírósági eljárás keretei között

2009.05.15.

A Fővárosi Bíróság, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság, a Szegedi Városi Bíróság és az Országos Mediációs Egyesület közös programot indít - az Országos Igazságszolgáltatási Tanács jóváhagyásával és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium támogatásával - a mediáció (közvetítői eljárás) megismertetésére és bevezetésére a bírósági eljárás keretei között.

Gyorsítás II. jogszabálycsomag – Az építtetők védelmében, a lánctartozások visszaszorítására

2009.05.15.

Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára egy budapesti konferencián az építésügyi szakma képviselői előtt ismertette a kormány építőipari válságkezelő programját. Az államtitkár bemutatta azokat a konkrét kormányzati lépéseket, amelyek az építőipart sújtó válság hatásainak mérséklésére irányulnak.

Hatékonyabb fellépés az internetes kalózkodás ellen

2009.05.15.

Az internetes fájlmegosztás legnagyobb vonzereje, hogy könnyen, gyorsan és kényelmesen juttatja az áhított tartalomhoz a felhasználókat. Az Unió kulturális miniszterei - ezt felismerve - keddi tanácsülésükön vitát kezdtek a hozzáférés és az internetes kalózkodás viszonyáról.

Számos repülőtársaság weboldala továbbra is félretájékoztat

2009.05.15.

Az Unióban repülő 70 legnagyobb légitársaság közül körülbelül egy tucatnak a weboldala nem felel meg az európai fogyasztóvédelmi szabályoknak, mert valótlan árakat vagy megtévesztő reklámokat tüntet fel címlapján - mondta csütörtökön a repülőtársaságok internetes oldalait vizsgáló jelentés közzététele kapcsán Meglena Kuneva fogyasztóvédelmi biztos.

Bűnmegelőzés és konfliktuskezelés – Alternatív módszerek a nagybörzsönyiek kezében - rövidfilmmel

2009.05.15.

Az elmúlt három hónapban közösségépítő módszerekkel és alternatív vitarendezési készségekkel gazdagodott Nagybörzsöny település eszköztára. A napokban záródó, a lakókat és a térségben tevékenykedő szervezeteket egyaránt megmozgató kísérleti modell program eredményeként megteremtődtek a konstruktív kommunikáció és a hatékony konfliktuskezelés helyi lehetőségei.

Mennyi időn belül dönt az Alkotmánybíróság?

2009.05.15.

A Testület 2008-ban 549 határozatot, illetve végzést hozott. Ennyi döntés még nem született egy év alatt.

Az Alkotmánybíróság május 18-19-i teljes ülésének napirendje

2009.05.15.

Az Alkotmánybíróság hétfőn foglalkozik azzal a határozattervezettel, amely mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenesség vizsgálata tárgyában készült.

Önkormányzati tárca - Fontos, hogy a tűzoltók megkapják a túlórák ellenértékét

2009.05.15.

Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón kijelentette: a tárca tudomásul veszi (a Legfelsőbb Bíróság tegnapi határozatát|http://www.jogiforum.hu/hirek/20655), amely alapján 2004. május 1-jétől joggal igényelték a tűzoltók a heti átlagos 48 órán felül teljesített szolgálatuk "túlszolgálatnak" minősítését, és a túlmunka ellenértékének kifizetését.

EP-választás - Az OVB nem ad ki állásfoglalást a választási rendezvények értelmezéséről

2009.05.15.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki ülésén úgy döntött, nem ad ki állásfoglalást a rendőrség megkeresésére. Bencze József országos rendőrfőkapitány azért fordult a testülethez, hogy az értelmezze: kik, vagy mely szervezetek tarthatnak választási gyűlést, és lehet-e választási gyűlést szervezni nem a kitűzött szavazásnak megfelelő kampány céljából.

Vagyonadó - Harmincmillió feletti ingatlanok után kell majd adózni

2009.05.15.

A harmincmillió forintnál nagyobb értékű ingatlanok után kell majd vagyonadót fizetni a kormány új javaslata szerint, amelyet a szocialista frakció támogat - jelentette be Bajnai Gordon és Oszkó Péter az MSZP-frakció csütörtök esti rendkívüli ülése utáni sajtótájékoztatón.

Milliárd eurós büntetést kapott az Intel

2009.05.14.

Rekord nagyságú, 1,06 milliárd eurós büntetést szabott ki az Európai Bizottság az amerikai Intel chipgyártó cégre, mivel az tisztességtelen taktikát alkalmazva megsértette a közös piac trösztellenes szabályait.

OGY - Jövő héten döntenek a miniszteri fizetések csökkentéséről

2009.05.14.

A kormány május végéig benyújtja a jövő évi adótörvényeket, így az Országgyűlés várhatóan június 29-éig ülésezik - közölte Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság csütörtöki ülése után. A tervezett napirend szerint döntés várható a miniszteri fizetések csökkentéséről is.

Ombudsman - Az állam kötelessége érdekeltté tenni a fogyasztókat a távhőben

2009.05.14.

Az állam felelőssége és kötelezettsége, hogy olyan gazdasági környezetet alakítson ki, amely érdekeltté teszi a fogyasztókat, hogy a távhőt válasszák fűtési módnak - közölte Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa csütörtökön az MTI-vel, miután megbeszélést folytatott Kovács Lajossal, a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatójával.

Legfelsőbb Bíróság - Jogos a tűzoltók túlóradíj-követelése

2009.05.14.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) felülvizsgálati döntése értelmében a munkáltatóik ellen pereket indító tűzoltók 2004. május 1-től alappal igényelték a heti átlagos 48 órán felül teljesített szolgálati idejük túlszolgálatnak minősítését, és az ennek megfelelő díjazás kifizetését - olvasható Banicz Erika, az LB Polgári Kollégiuma sajtószóvivőjének az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Ombudsman: Hiányos a jog, lyukas a szabály

2009.05.14.

Hiányosak a jogszabályok, ezért a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatási rendszerében elutasított pályázók nem kapnak tájékoztatást a döntés érdemi indokairól, és nem biztosított a jogorvoslathoz való joguk sem. Ezzel pedig sérül a jogbiztonság elve és a tisztességes eljáráshoz való jog – állapította meg az állampolgári jogok biztosa.

Jogerős, hogy 8 pártlistára lehet voksolni június 7-én

2009.05.14.

Jogerőssé vált, hogy nyolc pártlistára lehet voksolni a június 7-ei európai parlamenti (EP) választáson.

A cél: minél több jogvitát Magyarországon tartani

2009.05.13.

Megkezdte működését az Energetikai Állandó Választottbíróság. - Jogi Fórum interjú Dr. Faludi Zoltánnal, a Testület elnökével.

GVH - Tesco kutakkal bővülhet a Shell benzinkúthálózata

2009.05.13.

A Shell 15 évre tartós bérletbe veheti a Tesco benzinkútjait – döntött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Az összefonódás résztvevőinek ugyanis együttesen sem lesz akkora piaci részesedése, amely versenyjogi aggályokra adhatna okot.

RTL-, TV2-díjcsökkentés - Már csak két ülést tart a díjfizetési határidő lejárta előtt az ORTT

2009.05.13.

Már csak két ülést tart a díjfizetési határidő lejárta előtt a médiahatóság; ha addig nem bírálja el kedvezően (a két országos kereskedelmi csatorna koncessziósdíj-csökkentési kérelmét|http://www.jogiforum.hu/hirek/20570) az Országos Rádió és Televízió Testület, az RTL Klubnak és a TV2-nek az eredeti módszerrel számított összeget kell lerónia.

Szeptemberben kerülhet parlament elé a magáncsődről szóló törvény

2009.05.13.

A parlament költségvetési bizottsága kedden elutasította a családok csődvédelméről szóló törvény elkészítésére felszólító határozati javaslat tárgysorozatba vételét.

Ombudsman - Komoly állami támogatástól eshetnek el a kisebbségi előadó-művészi szervezetek

2009.05.13.

Komoly állami támogatástól eshetnek el a kisebbségi előadó-művészi szervezetek a nyilvántartásba vétel elmulasztása miatt - áll a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának közleményében.

Uniós jogharmonizáció - Módosul a vasúti és az autóbuszos személyszállítás szabályozása

2009.05.13.

Az átláthatóság növelését és a közpénzek hatékonyabb felhasználását teszi lehetővé az autóbusszal végzett menetrend szerinti személyszállításról szóló 2004. évi törvény uniós jogharmonizációját célzó módosítása - mondta Hónig Péter, közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter kedden az Országgyűlésben. A vasúti törvény uniós jogharmonizációt célzó módosításnak nyertesei az utasok lesznek.

OIT-elnök - Emelkedik a bírósági ügyek száma

2009.05.13.

Az ország bíróságaira 2008-ban is több ügy érkezett, mint az előző évben, ez a tendencia már az ezredforduló óta megfigyelhető - mondta Fazekas Sándor, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke kedden Veszprémben, a megyei összbírói értekezlet után.

Kizárták a magánszemélyeket a Tubes-perből

2009.05.13.

Érintettség hiányában kizárták a Tubesre tervezett NATO-radar ügyében indult közigazgatási perből a felperes pécsi magánszemélyeket - mondta el Vicze Csilla felperesi jogi képviselő a civilek és a Honvédelmi Minisztérium közötti per keddi zárt tárgyalása után.

Beválasztották Magyarországot az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába

2009.05.13.

Beválasztották Magyarországot az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába kedden - közölte Szelestey Lajos külügyi szóvivő.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000