Hír archívum: 2009. május

Más hónap

Tervek 2010-re - Sávos ingatlanadó, 17 és 32 százalékos szja-kulcs, 30 százalékos eva

2009.05.13.

Sávos, 0,2 és 1 százalék közötti ingatlanadó, 17 százalékos alsó szja-kulcs, amelynek sávhatára 5 millió forint lenne, 32 százalékos felső szja-kulcs és 30 százalékos eva szerepel a 2010-es adótervekben, az MTI szocialista forrásból származó értesülése szerint.

EP-választás - A szavazatszámláló bizottságok

2009.05.13.

Az ország mintegy 11 ezer szavazókörében választott és delegált tagok számlálják a június 7-ei európai parlamenti (EP) választáson leadott szavazatokat.

Ombudsman - Az ár- és belvízvédekezés felkészüléséről

2009.05.12.

Az árvizek után az elmúlt években számos panasz érkezett az országgyűlési biztosokhoz. A beadványok a vagyoni károkról, azok megtérítésének problémáiról, a kártalanításról szóltak, a kárpótlást, illetve a biztosítók eljárását kifogásolták. Szabó Máté a proaktív ombudsmani szemlélet jegyében még az áradások előtt tájékozódott arról, hogy az illetékes hatóságok a hatályos jogszabályoknak megfelelően megtettek-e minden szükséges előkészületet.

Független Rendészeti Panasztestület - A gyülekezési törvényt kell módosítani

2009.05.12.

A gyülekezési törvény módosítására volna szükség, de ez nem a rendőrség, hanem a politikusok feladata - hangzott el a (Független Rendészeti Panasztestület|http://www.jogiforum.hu/kereso?s=0&h=h1&q=F%C3%BCggetlen+Rend%C3%A9szeti+Panasztest%C3%BClet) első beszámolóján, amelyet kedden tartottak az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt a Parlamentben.

Kis csipek nagy tudással - Uniós ajánlások a magánélet és a személyes adatok védelme érdekében

2009.05.12.

Az Európai Bizottság a mai napon számos ajánlást fogadott el annak érdekében, hogy az intelligens csipeket használó technológia tervezésében és üzemeltetésében részt vevő valamennyi szereplő tiszteletben tartsa az egyén magánélethez és személyes adatainak védelméhez fűződő alapvető jogát, melyet a 2007. december 14-én kihirdetett az Európai Unió Alapjogi Chartája tartalmaz.

Súlyos problémák a Penny Market akciótartási gyakorlatával

2009.05.12.

A Penny Market Kereskedelmi Kft. egyes általa forgalmazott termékek akciós árairól, illetőleg az általa kínált kedvezmény mértékéről adott tájékoztatásokkal 2008. augusztus 3. és 31. között a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, 2008. szeptember 1. és október 11. között pedig tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal.

Reklámjog a gyakorlatban

2009.05.12.

Az új reklámjogi szabályozás nagy vihart kavart maga körül. A Jogi Fórum 2009. május 27-i konferenciáján szakértő előadók elemzik az új szabályok erényeit és gyengeségeit. Csoportos jelentkezés esetén jelentős kedvezményt biztosítunk!

Elérte az egymilliót a nemzetközi védjegybejelentések száma

2009.05.12.

Az osztrák, környezetbarát termékeket gyártó Grüne Erde regisztrációjával elérte az egymilliót a Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization, WIPO) által nyilvántartott nemzetközi védjegybejelentések száma – olvasható a WIPO sajtóközleményében.

Kormánypárti vagy ellenzéki? - Alkotmánybírósághoz fordult három közmédium-felügyeleti szerv elnöke

2009.05.12.

Közös beadványban fordult az Alkotmánybírósághoz három közmédium-felügyeleti szerv - a Hungária és a Magyar Televízió, valamint a Magyar Rádió Közalapítvány ellenőrző testületének (ET) elnöke "a kuratóriumok elnökségében törvényileg előírt kormánypárti-ellenzéki egyensúly felborulása" ellen emelve szót.

Szigorodnak a büntető jogszabályok - Általános vitára kerül a javaslat

2009.05.12.

Szocialista-szabad demokrata támogatással, ellenszavazat nélkül javasolta általános vitára a parlament alkotmányügyi bizottsága a büntető jogszabályok szigorításáról szóló javaslatokat hétfői ülésén.

Változnak az adó- és járulékszabályok

2009.05.12.

Számos adófajta szabályai változnak az Országgyűlésben hétfőn elfogadott törvény nyomán: júliustól 20-ról 25 százalékra nő az áfa és 5 százalékkal csökken a munkáltatói járulék, a minimálbér kétszereséig. Januártól visszamenőleg 1,9 millió forintra nő az szja alsó sávhatára, és augusztustól a munkabér 60 százalékára csökken a táppénz.

Július 1-től megszűnik a 13. havi nyugdíj - Új nyugdíjszabályok

2009.05.12.

Megszűnik a 13. havi nyugdíj július 1-től. Az Országgyűlés 199 igen, 163 nem szavazattal és 8 tartózkodás mellett fogadta el a nyugdíjszabályok módosítását tartalmazó csomagot. A Fidesz és a KDNP kérésére erről a képviselők egyenként, név szerint szavaztak.

RTL-, TV2-díjcsökkentés - Az ORTT mai ülésének napirendjén

2009.05.12.

A médiahatóság mai ülésének napirendjén szerepel a két országos kereskedelmi tévé koncessziós díjának csökkentése, azonban nem tudni, hogy az egymással párhuzamosan futó két indítvány közül melyikről határoznak, és születik-e a nap folyamán döntés.

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a pécsi önkormányzat nagyhatósugarú katonai radarral kapcsolatos rendeleteit

2009.05.11.

Az Alkotmánybíróság (Ab) 2009. május 11-én meghozott határozatában alkotmányellenesnek találta és december 31-i hatállyal megsemmisítette Pécs Megyei Jogú Város Köz­gyűlésének a város építési szabályzatáról és szabályozási tervéről, illetve annak módosításá­ról szóló több rendeletét.

Önálló és hivatalos nyelv lehet a magyar jelnyelv

2009.05.11.

Általános vitára alkalmasnak találta a magyar jelnyelvi törvény megalkotásáról szóló országgyűlési határozatot az Országgyűlés ifjúsági, szociális és családügyi bizottsága hétfői ülésén.

Romagyilkosságok - Kriminológus szerint az FBI-nyomozók bevetése főleg politikai indíttatású

2009.05.11.

A szexuális, etnikai és más indíttatású sorozatgyilkosságokon edzett FBI-nyomozók eltérő látásmódja hozzátehet valamit a hazai romák elleni súlyos bűncselekmények felderítéséhez, de csodákra ők sem képesek - mondta az MTI-nek hétfőn egy neve elhallgatását kérő tapasztalt kriminológus. A szakértő szerint az FBI bevetése főleg politikai indíttatású, melynek üzenete: semmit sem sajnálunk igénybe venni a tettes kézre kerítése érdekében.

Elfogta a rendőrség az életműdíj-csalót

2009.05.11.

Elfogta a rendőrség azt a 42 éves, budapesti férfit, aki társaival több neves művésztől, tudóstól próbált meg életműdíjra hivatkozva pénzt kicsalni - közölte Tóth Gábor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetője hétfői sajtótájékoztatóján.

A repülővel utazók védelmének biztosítása érdekében - Bizottsági javaslat a légiközlekedés-védelmi díjakról

2009.05.11.

A Bizottság a mai napon irányelvjavaslatot fogadott el az Európában kiszabott légiközlekedés-védelmi díjakról. A javaslat a légiközlekedés-védelem finanszírozásáról nemrégiben készült jelentéshez kapcsolódik.

Szigorodhat a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványaival kapcsolatos szabályozás

2009.05.11.

Általános vitára alkalmasnak találta a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványára vonatkozó szabályozás szigorítását szorgalmazó határozati javaslatot hétfői ülésén az Országgyűlés ifjúsági, szociális és családügyi bizottsága.

Nem teljesítette a GVH határozatát a Biovit Pharma

2009.05.11.

Nem tett közzé helyreigazítást és a rá kirótt bírságot sem fizette be a Biovit Pharma Kft., ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) újabb büntetést szabott ki a vállalkozásra.

A Google Street View Magyarországon

2009.05.11.

A GSV-val kapcsolatos adatvédelmi kérdéseket már régóta vitatják az EU adatvédelmi együttműködési fórumain. Szabó Endre Győző most a magyar jogi környezetben elemzi a szolgáltatást.

Új törvények a közbiztonság megerősítéséért

2009.05.11.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium hivatalos honlapján közzétette az 'Új törvények a közbiztonság megerősítéséért' témájú, a Büntető Törvénykönyv átfogó módosításáról szóló 2009. május 4-i sajtótájékoztató anyagát.

Megosztotta az EP-t a hosszabb szülési szabadság

2009.05.11.

Az Európai Néppárt kérésének eleget téve szakbizottsági egyeztetésre küldte vissza az EP múlt heti plenáris ülése a szülési szabadságról szóló irányelvről szóló jelentést.

EP-válaszáts - Nyolc pártlistára szavazhatunk 2009. június 7-én

2009.05.11.

Az Országos Választási Iroda (OVI) vasárnapi ülése után véglegessé vált az idei EP-választáson induló magyarországi pártok listája: a választásokon – miután négy új listát hitelesítettek – 10 párt összesen 8 listájára szavazhatunk majd.

A menedékkérők jogait erősítené a Parlament

2009.05.11.

Az EP által első olvasatban megszavazott jogszabály-csomag javítaná az uniós menekültpolitika működését, erősítené a menedékkérők jogait, és a tagállamok közötti szolidaritás erősítésére szólít fel. A képviselők kötelezően alkalmazandó menedékkérelem-kezelő mechanizmus létrehozását akarják 2012-ig.

37.000 ellenőrzés, több mint 1 milliárd forint bírság - Befejeződött a Kikelet II. fogysztóvédelmi ellenőrzéssorozat

2009.05.11.

A Kikelet II. tavaszi fogyasztóvédelmi ellenőrzéssorozat akcióiban összesen 37.000 ellenőrzést végeztek 11 hatóság emberei, és ellenőrzéseik nyomán valamivel több mint egymilliárd forint bírságot szabtak ki - tájékoztatta az újságírókat az ellenőrzéssorozat tapasztalatairól Budai Bernadett kormányszóvivő pénteken Budapesten.

EP-választás - Mentelmi ügyben nincs jogorvoslat OVB-határozattal szemben

2009.05.11.

Nincs jogorvoslati lehetőség az Országos Választási Bizottság (OVB) azon döntései ellen, amelyeket az európai parlamenti képviselőjelöltek mentelmi jogi ügyeiben hoz. A testület vasárnapi ülésén hozott határozatában ezért elutasított egy ezt kifogásoló beadványt.

Az adó- és a nyugdíjtörvényről dönt a Ház

2009.05.11.

Az adó- és a nyugdíjtörvény módosításáról dönt ma az Országgyűlés. Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat szerint az általános forgalmi adó (áfa) felső kulcsa 20 százalékról 25 százalékra emelkedik július 1-jétől.

1992 óta 12 változat - Újabb szakértői egyeztetések a kárpótlási törvényről

2009.05.11.

Újabb szakértői egyeztetést kíván kezdeményezni az igazságügyi tárca a kárpótlási törvénytervezetről, amelynek alapján kártalanítást fizetnének a második világháborút követő csehszlovák-magyar lakosságcsere veszteseinek - tájékoztatott az Országgyűlési Biztosok Hivatala a miniszter levele alapján pénteken.

Még nem döntött az államfő a főbírójelölt személyéről

2009.05.10.

A köztársasági elnök még nem döntött a főbírójelölt személyéről, amint döntés születik, arról haladéktalanul értesíteni fogja a nyilvánosságot - mondta a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője pénteken.

Bakker „csúcsajándék” 1300 forintért

2009.05.08.

A Bakker-Holland Hungary Virágküldő Kft. 2008. január 1. és 2008. augusztus 31. között kiküldött promóciós csomagjaiban az általa tartott nyereményjátékokról, illetve a fogyasztóknak kínált ajándékokról a fogyasztók megtévesztésére alkalmas tájékoztatást adott – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Emiatt a vállalkozásnak 5 millió forint bírságot kell fizetnie.

A TASZ pert nyelt a Magyar Állam ellen, az Alkotmánybíróság most az adatvédelmi biztoshoz fordul

2009.05.08.

Nem az Alkotmánybíróságot, hanem (a nemzetközi egyezményt megsértő magyar államot marasztalta el a Társaság a Szabadságjogokért panaszának helyt adva az Emberi Jogok Európai Bírósága|http://www.jogiforum.hu/hirek/20404) – nyilatkozta Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke a Népszabadság újságírója, Fekete Gy. Attila érdeklődésére.

Érdekes ügyek az Európai Bíróság munkaprogramjából

2009.05.08.

A 2009. május 11-től 15-ig, valamint a 18-tól 22-ig tartó munkaheteken a gyógyszertárakban való tulajdonszerzés jogának fenntartása a gyógyszerészek számára, valamint a más tagállamban gyakorlatot szerzett gyógyszerészek hátrányos megkülönböztetése kérdéskörökkel kapcsolatos ügyek is terítékre kerülnek az Európai Bíróság munkarendjében.

Offshore - Törvényesen hatékony

2009.05.08.

A Jogi Fórum 2009. május 14-i rendezvényén az offhore cég, mint a hatékony adóoptimalizálás és vagyonmegőrzés törvényes útja kerül terítékre.

Kismama-bírók Debrecenben - Magas az egy bíróra jutó ügyszám

2009.05.08.

A Hajdú-Bihar megyei bíróságokon az országos átlagnál lényegesen több, 198 büntetőügy jut évente egy bíróra, aminek az oka a nagy bírói fluktuáció, például az, hogy sok a kismama-bíró Debrecenben - derült ki csütörtökön a megyei összbírói értekezletet követő sajtótájékoztatón.

Hamisítás Magyarországon - Kutatási Jelentés

2009.05.08.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) egy országos, 1000 fős reprezentatív felmérés keretében négy kérdéskört érintő kutatás adatfelvételével bízta meg a TÁRKI-t. A kutatás arra igyekezett fényt deríteni, hogy hogyan vélekednek az emberek a hamisítás jelenségéről.

Az Alkotmánybíróság május 11-12-i teljes ülésének napirendje

2009.05.07.

Az Alkotmánybíróság hétfőn foglalkozik a Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének a Pécs Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervének megállapításáról szóló 29/2004. (II. 26.) sz. önkormányzati rendelet módosításáról szóló 59/2007. (12. 15.) önkormányzati rendelet alkotmányosságát vizsgáló határozattervezettel. Az eredetileg háromtagú tanács hatáskörébe tartozó ügyet az Alkotmánybíróság elnökének döntése alapján tárgyalja a teljes ülés.

Lehet-e tiltakozni? - Adatvédelmi biztos a Google Street View-ról

2009.05.07.

Nem tisztázott, hogy mi az adatkezelés jogalapja a Google Street View és más, hasonló szolgáltatás esetében, illetve, hogy az érintettek miként érvényesíthetik hozzájárulási, tájékoztatáshoz való és tiltakozási jogukat a fényképezés folyamán – hívja fel a figyelmet Jóri András adatvédelmi biztos.

Érettségi - Jogszabályok sztrájk idejére

2009.05.07.

Az oktatási miniszter kérelemre vagy hivatalból intézkedhet az érettségi vizsgával kapcsolatban, ha országos szinten veszélybe kerül a matúra jogszabályok szerinti lebonyolítása.

Nem mindig ingyenes a „0 Ft-os” bankszámla!

2009.05.07.

A „0 Ft-os bankszámla” termékével kapcsolatos egyes tájékoztatásaival a Citibank Europe plc. Magyarországi Fióktelepe megtévesztette a fogyasztókat – áll a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) határozatában. Emiatt a pénzintézetnek 5 millió forint bírságot kell fizetnie.

Megkezdte működését az Energetikai Állandó Választottbíróság

2009.05.07.

A hazai energiaipar szereplői ezentúl mély szektoriális szaktudással rendelkező bírói testület elé vihetik jogvitáikat.

Sérül a kis pártok esélyegyenlősége - OVB-hez fordult az Internetes Demokrácia Pártja

2009.05.07.

Kifogással fordult az Internetes Demokrácia Pártja (IDE) az Országos Választási Bizottsághoz, valamint az állampolgári jogok országgyűlési biztosához és az adatvédelmi biztoshoz a kis pártok esélyeinek korlátozása miatt.

A márkajelzés mellett a dizájnt is védenék az amerikai tervezők

2009.05.07.

Jason Wu, Narciso Rodriguez, Maria Cornejo és Thakoon Panichgul divattervezők az amerikai kongresszus támogatását kérik egy, a tervezői márkanevek mellett a dizájnnak is védelmet nyújtó törvénytervezet elfogadásához. Véleményük szerint a tervezőknek is ugyanolyan széleskörű védelemre van szükségük, mint a film- és zeneipar képviselőinek - írja a Fashion Wire Daily.

Az EP nem hagyta jóvá a távközlési csomagot

2009.05.07.

Hiába jutott informálisan megállapodásra a Tanács és a Parlament múlt héten (a harmadik távközlési csomagról|http://www.jogiforum.hu/hirek/20550), az EP szerdai strasbourgi plenáris ülésén módosításokat szavazott meg az ipari szakbizottság és a Tanács között múlt héten kialkudott szövegváltozathoz képest, melyről így harmadik olvasatban kell folytatni a tárgyalásokat.

Szigorúbb tőkeelőírások a bankoknak

2009.05.07.

Szigorúbb tőkemegfelelőségi követelmények elé állítják a bankokat 2010 végétől az Európai Unióban – erről döntött május 6-i plenáris ülésén az Európai Parlament.

Alkotmánybíróság - Vizsgálhatja a parlament a parkolócégeket

2009.05.07.

Az Országgyűlés létrehozhat vizsgálóbizottságot az önkormányzati parkolócégek vizsgálatára - döntött az Alkotmánybíróság (Ab), amelynek határozata a legutóbbi Magyar Közlönyben olvasható.

Ombudsman - Kiszámíthatatlan és tervezhetetlen a közgyógyellátási gyógyszerkeret

2009.05.07.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa sürgeti a közgyógyellátási rendszerben egyénre szabott gyógyszerkeret és gyógyszerösszetétel módosításának megnyugtató jogszabályi rendezését. Szabó Máté kiszámíthatatlannak és tervezhetetlennek tartja a közgyógyellátási rendszerben résztvevők gyógyszerkeretének megállapítását, a támogatás mértékét.

Bűnvádi eljárás a Private Bay ellen - Elítélték a vádlottakat

2009.05.07.

Egy stockholmi bíróság bûnösnek mondta ki és elítélte a ’The Pirate Bay’ Perként emlegetett perben szerzõi jog megsértésével vádolt négy vádlottat, és mindegyiküket egy-egy év börtönbüntetésre ítélte. A bíróság jelentõs károkozásért is felelõsnek mondta ki a vádlottakat.

Kedvezményes ingatlanbérlet pártoknak - Alkotmánybírósághoz fordul a Lehet Más a Politika

2009.05.06.

Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul a Lehet Más a Politika (LMP); a párt azt az egri rendeletet kifogásolja, amely lehetővé teszi a pártoknak, hogy kedvezményes áron béreljenek önkormányzati ingatlanokat.

Független Jogász Fórum - Nem diszkriminálhatók az ellenzéki pártok és parlamenten kívüli szervezetek az EP-kampány tájékoztatásában

2009.05.06.

A hatályos jogszabályok szerint nem szoríthatóak háttérbe az Országgyűlés ellenzéki pártjai és a parlamenten kívüli jelölőszervezetek az Európai Parlamenti kampányról való tájékoztatás során. Kiváltképp érvényes ez akkor, amennyiben hírértékkel rendelkező cselekmények fűződnek a megnyilvánulásaikhoz- áll a Független Jogász Fórum állásfoglalásában.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000