Hír archívum: 2009. május

Más hónap

Szülési szabadság - Apáknak is?

2009.05.06.

Legalább 20 hetes lenne a szülési szabadság az EU-ban. Az EP szakbizottsága azt is szeretné, hogy a szülést követő hat héten át a fizetés 100, azt követően pedig legalább 85 százaléka járjon. Bevezetnék a kötelező apasági szabadságot is. Az EP szerdán szavaz.

Special 301 - Magyarország változatlanul a megfigyeltek listáján

2009.05.06.

A Special 301-es Jelentés egy éves elemzés a szellem jog védelmének globális helyzetéről, melyet 1974 óta az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarája (USTR - Office of the United States Trade Representatives) készít el.

Versenykorlátozásra alkalmas Castrol szerződések

2009.05.06.

Versenykorlátozásra alkalmasak a Castrol és a szervizek közötti szerződések azon pontjai, amelyek meghatározzák a viszonteladói árak minimumát valamint öt évnél hosszabb ideig kizárólagosságot írnak elő a szervizek számára – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

EuB - Közösségi joggal ellentétes a könyvek árának rögzítésére

2009.05.06.

Az Európai Bíróság C‑531/07. számú ügyben hozott ítélete szerint közösségi joggal ellentétes a könyvek árának rögzítésére vonatkozó osztrák szabályozáshoz hasonló szabályozás.

eYouGuide

2009.05.06.

Fogyasztói jogok az interneten - Új digitális tájékoztató oldalt és céges etikai elveket tett közzé kedden az Európai Bizottság a fogyasztók digitális jogainak hatékonyabb érvényesítése érdekében.

A jogállamiság elvével ellentétes vagyonosodási vizsgálatok? - Szabó Máté Alkotmánybírósághoz fordult

2009.05.06.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az Alkotmánybíróságnál indítványozta, állapítsa meg, hogy a vagyonosodási vizsgálatok jogszabályi alapja ellentétes a jogállamiság elvével, az abból fakadó jogbiztonság, valamint a tisztességes eljárás követelményével, és a jogorvoslathoz való joggal.

Csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma az első negyedévben

2009.05.06.

Jelentősen csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma az idei év első három hónapjában az elmúlt év hasonló időszakához képest - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden.

Mi az indok? - Nem született ORTT-döntés az RTL Klub és a TV2 koncessziós díjának csökkentéséről

2009.05.06.

Keddi ülésén sem szavazott a két országos kereskedelmi csatorna, azaz az RTL Klub és a TV2 koncessziós díjának csökkentéséről a médiahatóság - közölte Majtényi László elnök az ülés után.

EP-választás - Az Országos Választási Bizottság feladatai

2009.05.06.

Az Országos Választási Bizottságnak (OVB) több feladata is van a június 7-i európai parlamenti (EP) választással összefüggésben: egyebek között dönt a listák és az azokon szereplő jelöltek, valamint a jelölő szervezetek nyilvántartásba vételéről, kisorsolja a listák sorszámát, jóváhagyja a szavazólap adattartalmát.

Törvénymódosítás a vállalkozások közötti jogviták gyorsabb elbírálása érdekében

2009.05.06.

A gazdasági élet visszásságainak felszámolásához, a vállalatok jogvitáinak könnyebb és gyorsabb rendezéséhez, valamint a körbetartozások rendezéséhez és a versenyképesség növeléséhez is hozzájárulhat a vállalkozások közötti jogviták gyorsabb elbírálását tartalmazó törvénymódosítás - mondta Avarkeszi Dezső hétfőn, a tervezet általános vitájában a parlamentben.

OGY - Törvényben rögzítenék a Mol állami tulajdonát

2009.05.06.

A privatizációs törvényben rögzítenék a szocialisták, hogy a Mol egyetlen, állami tulajdonban lévő elsőbbségi részvénye tartósan maradjon az állam kezében. Az erről szóló törvénymódosítást az MSZP-frakció tagjai be is nyújtották az Országgyűlésnek.

Adatvédelmi biztos - A terroristák kiszűrését szolgáló adatcseréről

2009.05.06.

A terroristák kiszűrését szolgáló adatcsere-egyezmény végrehajtási megállapodását vizsgálta Jóri András adatvédelmi biztos a Nemzetbiztonsági Hivatalban május 4-én. A titkos végrehajtási megállapodás az adatvédelmi követelményekkel összhangban határozza meg a terroristákra vonatkozó személyi kategóriákat – állapította meg Jóri András.

Avarkeszi - Halaszthatatlan a hatósági eljárások áttekintése

2009.05.05.

Halaszthatatlan a hatósági eljárások mielőbbi és teljes körű áttekintése - jelentette ki Avarkeszi Dezső a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól illetve a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló törvényjavaslatok közös, általános vitáját felvezető expozéjában.

Kevesebb adminisztratív teher az igazságszolgáltatásban

2009.05.05.

Magyarországnak 2009 végéig kell a jogrendszerébe beillesztenie azt az Európai Unió (EU) által 2006-ban elfogadott irányelvet, amelynek az a célja hogy a tagszövetség polgárai szabadon gyakorolhassák szakmájukat az unió egész területén - mondta Avarkeszi Dezső az igazságügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitáját felvezető expozéjában.

Alkotmánybíróság - Alkotmányellenes a távoltartásról szóló törvény

2009.05.05.

Alkotmányellenes a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló törvény - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) kedden.

Gyorsabb adósságbehajtás? - Törvényjavaslat a fizetési meghagyásos eljárásról

2009.05.05.

Gyorsabb lehet az adósságbehajtás, ha a bíróságtól a közjegyzőkhöz kerül a fizetési meghagyásos eljárás - mondta Avarkeszi Dezső államtitkár a fizetési meghagyásos eljárásról szóló törvényjavaslat expozéjában kedden a parlamentben.

Május 1-jétől Belgiumban és Dániában is szabad a munkavállalás

2009.05.05.

Belgium és Dánia egy ötéves átmeneti időszak után teljesen megszüntette az unióhoz 2004-ben csatlakozott országok állampolgáraival szemben alkalmazott munkaerőpiaci korlátozásokat. A magyar állampolgároknak így 2009. május 1-jétől már csak Ausztriában és Németországban van szükségük munkavállalási engedélyre.

Európai Bíróság - Az állami postai szolgáltatók által nyújtott szolgáltatás adómentességéről

2009.05.05.

Az Európai Bíróság C‑357/07. számú ügyben hozott ítlete szerint a brit Royal Mail Társaság által nyújtott egyetemes postai szolgáltatás mentes a HÉA alól. A Royal Mail HÉA fizetésére köteles az „egyedi” szerződésekben meghatározott feltételek alapján nyújtott szolgáltatások után.

Közösségi versenyjog

2009.05.05.

Mérsékeltebb bürokrácia, decentralizáltabb működés, szorosabb együttműködés - Az EU Bizottság jelentése a közösségi versenyjog reformját megvalósító 1/2003/EK rendelet ötéves működési tapasztalatairól.

Két nyomtávú büntetőpolitika - Szigorodik a büntető törvénykönyv

2009.05.05.

Gumibotot kaphatnak a közterület-felügyelők, biztonságosabbá válhatnak a sportesemények és szigorúbban büntetnék egyebek mellett a fegyveres rablások elkövetőit is a büntető törvénykönyv (Btk.) átfogó módosításával - közölte Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter hétfőn.

A bírságolás új szabályai javíthatnak a gyorshajtók magatartásán

2009.05.05.

Dulin Jenő közlekedéspszichológus szerint a gyorshajtásért kiróható bírság szabályainak változása a büntetések differenciálása miatt kedvezően hathat a sofőrök magatartására.

Alapvető jogok - Benyújtotta alkotmánymódosító javaslatát az MSZP

2009.05.05.

Benyújtotta azt az alkotmánymódosítási javaslatát az MSZP, amellyel a párt fellépne a társadalmi együttélést romboló, mások alapvető jogait és emberi méltóságát tagadó megnyilvánulások ellen.

ORTT-elnök - Összedőlhet a médiarendszer a RTL Klub és a TV2 koncessziós díjának csökkenése nyomán

2009.05.05.

Bedőlhet a médiarendszer a két országos kereskedelmi televízió koncessziós díjának csökkentése nyomán - nyilatkozta hétfőn a médiahatóság elnöke. A Magyar Televízió (MTV) ügyvezető alelnöke szerint indokolatlan a díj csökkentése.

Az Országgyűlés elfogadta a Bajnai-féle nyugdíjmódosító-csomagot

2009.05.05.

Július 1-től megszűnik a 13. havi nyugdíj, ennek második, novemberben esedékes részletét idén már nem folyósítják. Többek között ezt tartalmazzák azok a nyugdíjtörvény-javaslathoz benyújtott, a Bajnai-kormány által készített módosító indítványok, amelyeket hétfőn fogadott el a parlament. Zárószavazás a törvényről a jövő hétfőn lesz.

EP-választás - A voksolás jogszabályi háttere, pontos szabályai

2009.05.05.

A június 7-ei európai parlamenti (EP) választás lebonyolításának szabályait több törvény és minisztériumi rendelet határozza meg.

A Ház előtt a miniszteri fizetések csökkentéséről szóló javaslat

2009.05.05.

Elkezdődött a miniszterek illetményének csökkentését lehetővé tevő törvénymódosítási javaslat vitája hétfőn az Országgyűlésben. A kancelláriaminiszter expozéjában elmondta: a javaslattal az állam magán kezdi a spórolást.

OBmB - Közvetítői tevékenység a büntetőügyekben

2009.05.04.

Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság megbízásából a Partners Hungary Alapítvány a büntetőügyekben alkalmazott közvetítői eljárás, avagy a mediáció egy éves tapasztalatairól készített kutatást.

Az új Polgári Törvénykönyv - A zárószavazás előtti javaslat

2009.05.04.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium 2009. április 30. napjával honlapján közzétette a 'Ptk-zárószavazás előtti javaslat' elnevezésű dokumentumot.

Ombudsman - A gépjármű-nyilvántartási szabályok módosításáról

2009.05.04.

Ne érhesse hátrány a gépjármű eladóját, ha a vevő nem jelenti be a vásárlás tényét. Ezt javasolja jogszabályban is rögzíteni az állampolgári jogok biztosa. Ha ugyanis az új tulajdonos nem tesz eleget a bejelentési kötelességének, helyette ma az eladó kapja a büntetéseket, bírságokat.

Kartellgyanú a tankönyvkiadóknál

2009.05.04.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2009. április 16-án előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott a Konsept-H Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft-nél, a Műszaki Könyvkiadó Kft-nél, a Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt-nél, valamint a School Oktató, Kiadó és Gazdasági Szolgáltató Bt-nél.

A szólásszabadság korlátai

2009.05.04.

A közhatalom-gyakorlóknak és a véleményformálóknak egyértelműen el kell ítélniük minden gyűlölködő beszédet. - Az EKINT álláspontja a szólásszabadság aktuális korlátozási kísérleteiről.

Európai Bíróság - Fogyasztói jogok a szállító nem teljesítése esetén

2009.05.04.

Az Európai Bíróság ítélete szerint a szállító nem teljesítése esetén a fogyasztónak joga van a hitelszerződés felbontására és a hitelezőnek már befizetett összeg visszatéríttetésére.

Precedensértékű döntés a ciprusi ingatlanok ügyében

2009.05.04.

Az Európai Bíróság ítélete szerint a ciprusi köztársaság bíróságának ítéletét a többi tagállam akkor is köteles elismerni és végrehajtani, ha az a sziget északi részén fekvő ingatlanra vonatkozik.

Jogosítványcsere miatt járművezetéstől eltiltva?

2009.05.04.

Visszásság ugyan nem történt, de javítani lehetne a jogosítványcseréről szóló tájékoztatáson. Ezt állapította meg Szabó Máté ombudsman, miután egy panaszos megírta neki: leadta a régi jogosítványát, és amíg meg nem kapta az újat, három héten át nem vezethette az autóját. Egyes okmányirodák ugyan arról tájékoztatnak, hogy az átmeneti helyzetre kiadott igazoló lappal szabad vezetni, a rendőrök viszont az ilyen esetben büntetnek, áll a beadványban.

Ügyészség - Aktuális statisztikai adatok (2009. március 31.)

2009.05.04.

A Magyar Köztársaság Ügyészsége honlapján közzétette a legfrissebb, aktuális statisztikai adatait.

Kétszer kell megfizetni a 6.000 Ft-ot - Változás a földhivatali szolgáltatási díjak terén!

2009.05.04.

A Legfelsőbb Bíróság ítélete eldöntötte azt a joggyakorlati vitát, hogy a tulajdonjog fenntartással történt eladás tényének feljegyzése iránti eljárásban és az ehhez kapcsolódó tulajdonjog bejegyzési eljárásban is külön-külön vagy egy alkalommal kell-e a 6.000 Ft eljárási illetéket megfizetni.

Ombudsman - Elfogadhatatlan a civilek jogorvoslati jogának korlátozása

2009.05.04.

Elfogadhatatlan a civil szervezetek jogorvoslati jogának korlátozása a közigazgatási hatósági eljárásokat érintő törvényjavaslatban - közölte Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa vasárnap este.

Az óvodai nevelés ingyenes, vagy nem? - A gyakorlat visszásságáról

2009.05.04.

Az óvodai étkeztetésért fizetni kell, de a törvényben rögzített ingyenes ellátásokért nem kérhető térítés a szülőktől. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint csak a mindennapi neveléshez nem tartozó többletszolgáltatásokat szabadna megfizettetni.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000