Hír archívum: 2009. június

Más hónap

Seres Mária - A képviselők alkotmánysértő módon befolyásolni akarják a népszavazást

2009.06.30.

Levélben fordult a köztársasági elnökhöz az országgyűlési képviselők költségtérítésével kapcsolatos népszavazást kezdeményező Seres Mária, mivel szerinte a hétfőn elfogadott törvénymódosítással a képviselők alkotmánysértő módon befolyásolni akarják a népszavazást.

Megkérdőjelezett függetlenség

2009.06.30.

Alkotmányellenes a médiatörvénynek az a tavalyi módosítása, amely lehetővé tette volna a műsorszolgáltatási jogosultság pályázat nélküli meghosszabbítását - mondta ki az Alkotmánybíróság.

Sértett-e jogot a hatóság? - Elhúzódó eljárás a fogyatékossági támogatás elbírálásában

2009.06.30.

A fogyatékossági támogatás elbírálása tíz hónapon át húzódott. A igénylő a határozat megszületése előtt 5 nappal meghalt. A hatóság eljárásával, annak késlekedésével sértette a jogbiztonság követelményét – állapította meg az állímpolgári jogok országgyűlési biztosa.

Könczei György egyetemi tanár ombudsmani díjat kapott

2009.06.30.

Átadta az állampolgári jogok országgyűlési biztosa (a Justitia Regnorum Fundamentum díjat|http://www.jogiforum.hu/hirek/20978) kedden Budapesten; Szabó Máté az elismerést idén Könczei György egyetemi tanárnak adományozta.

Sávok, kulcsok, emelések - Átalakul a közteherviselés rendszere

2009.06.30.

Jövő évtől 5 millió forintig 17, afelett pedig 32 százalék lesz a személyi jövedelemadó (szja) kulcsa, az üdülési csekk és a meleg étkezési jegy után 25 százalékos adót kell fizetnie a munkaadónak; megadóztatják az ingatlannal rendelkező cég eladását, emelkedik a jövedéki adó, 30 százalék lesz az eva kulcsa.

2010-től adót kell fizetni egyes nagyértékű vagyontárgyak után

2009.06.30.

Jövő évtől adót kell fizetni a nagyértékű lakás, hajó, repülő és személyautó után, az ingatlanadó háromkulcsos lesz. A parlament elfogadta az egyes nagyértékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvényjavaslatot.

Változások a közbeszerzési törvényben

2009.06.30.

Rendkívüli sürgősség, valamint ingatlan-, illetve árutőzsdei beszerzés esetére is engedélyezi a hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás lebonyolítását (a közbeszerzésekről szóló törvény|http://www.jogiforum.hu/torvenytar/tv/2003/CXXIX) módosítása, amelyet hétfőn fogadott el a parlament.

Módosul a társasházakról szóló törvény

2009.06.30.

A tulajdonostársak egyhangú határozatához köti a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások vállalását (a társasházakról szóló törvény|http://www.jogiforum.hu/torvenytar/tv/2003/CXXXIII) módosítása.

Önkormányzatok is fogadhatnak elektronikus úton adóbevallásokat

2009.06.30.

Az Országgyűlés szinte egyhangúlag döntött arról, hogy a jövőben az önkormányzatok is fogadhatják elektronikus úton az adóbevallásokat. Az adózás rendjéről szóló törvény módosítását 365 igen és egy tartózkodás mellett fogadta el a Ház hétfőn.

Törvénymódosítás a nemzeti vízvagyon védelmére

2009.06.30.

Elfogadta az Országgyűlés a nemzeti vízvagyon privatizációjának megakadályozására (az állami vagyonról szóló törvény|http://www.jogiforum.hu/torvenytar/tv/2007/CVI) módosítását hétfőn. A képviselők 346 igen, 16 nem szavazattal és egy tartózkodással fogadták el a javaslatot, amely kibővíti a tartós állami tulajdonban működő vállalkozások körét az öt magyarországi regionális vízművel.

Egységesítés - Új törvény a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról

2009.06.30.

Az európai egységes pénzforgalmi szolgáltatás részeként november 1-től Magyarországon is alkalmazni kell a közös előírásokon alapuló szabályokat, amelyek az ügyfél tájékoztatásától indulva végigkísérik az egész pénzforgalmat - döntött hétfőn az Országgyűlés.

Szigorodtak a büntető jogszabályok

2009.06.30.

Elfogadta az Országgyűlés a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvény módosítását hétfőn.

Jövő évtől megszűnik a képviselői költségtérítés

2009.06.30.

Jövőre megszűnik a képviselői költségtérítés, a képviselők javadalmukból, azaz a bevételükből csak számlával igazolt költségeiket vonhatják le; a képviselői javadalom a személyi jövedelemadó szabályai szerint adózik a hétfőn elfogadott kétharmados többséget igénylő törvénymódosítás szerint.

Jövő májustól két évre csökken a gyes

2009.06.30.

A 2010. május elseje után születő gyerekeknél már csak kétéves korig jár a gyermeknevelési segély (gyes) az eddigi három év helyett. A gyermekgondozási díj (gyed) legfeljebb annyi időre vehető igénybe, mint amennyit a szülő biztosításban töltött, és ugyanúgy mint eddig, maximum a gyermek kétéves koráig jár. Nem emelkedik jövőre a családi pótlék, amelynek összegét az idei szinten fagyasztják be, folyósítását az eddigi maximum 23 évről 20-ra csökkentik.

Magyar aggályok - A kisebbségi nyelvhasználatot bünteti a szlovák államnyelvtörvény

2009.06.30.

A szlovák államnyelvtörvény végszavazásának elhalasztását kérte Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szlovák kollégájától; a hétfőn Pavol Paskához intézett levélről az Országgyűlés külügyi hivatala tájékoztatott.

Július 1-jén életbe lép a nyári kamionstop

2009.06.30.

Július 1-jétől augusztus 31-ig, szombat délután 15 órától vasárnap 22 óráig nem közlekedhetnek a közutakon a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik, vontatók és lassú járművek.

PSZÁF-A hitelintézetek egyoldalú szerződésmódosítási gyakorlatáról

2009.06.30.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (Felügyelet) 11 hitelintézetnél (Budapest Bank, Citibank, ERSTE Bank, MKB Bank, Unicredit Bank, Volksbank, K&H Bank, CIB Bank, FHB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank) vizsgálta, hogy lakossági elzálog-hiteltermékekhez kapcsolódó egyoldalú szerződésmódosítási gyakorlatuk megfelel-e a hitelintézeti törvény rendelkezéseinek.

Ma hirdeti ki a médiatörvénnyel kapcsolatos határozatát az Ab

2009.06.30.

(Ma hirdet határozatot|http://www.jogiforum.hu/hirek/20984) a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény tavaly decemberi módosítása ügyében az Alkotmánybíróság (Ab); a jogszabályt aláírás előtt, véleményezésre utalta a testület elé az államfő.

Újdonság - Novembertől működhetnek a pénzforgalmi intézmények

2009.06.30.

A pénzforgalmi intézmény fogalmát honosítja meg a magyar jogrendben a hitelintézeti törvényt módosító, hétfőn megszavazott új jogszabály.

Korózs Lajos - Kiegészül, de lényegében változatlan marad a gyesről szóló törvény

2009.06.29.

A gyermekgondozási segély (gyes) szabályait is tartalmazó törvény főbb pontjai változatlanok maradnak, de a kiegészítések az államfő aggályait is eloszlathatják - mondta Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára hétfőn Budapesten újságíróknak.

Extra vonalkód, más forma - Új típusú vényeket vezetett be az OEP

2009.06.29.

Új típusú vényeket vezetett be az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) és júliustól extra vonalkódot is nyomtatnak a receptre; a változásokról Molnár Márk, az OEP ártámogatási főosztályának vezetője tartott sajtótájékoztatót hétfőn Budapesten.

Az NHH Tanácsa 100 millió forintra bírságolta a Magyar Telekomot

2009.06.29.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa 100 millió forintra bírságolta a Magyar Telekomot, miután megállapította, hogy a szolgáltató nem az előírásoknak megfelelő kötbérszámítási módot alkalmazott azon ügyfeleivel szemben, akik a határozott idejű szerződések lejárata előtt akarták felmondani vagy módosítani a társasággal kötött előfizetői szerződéseiket.

Fokozódó nemzetközi szerepvállalás - Ismét magyar alelnök a genfi Védjegyjogi Állandó Bizottságnál

2009.06.29.

A genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezetének Védjegyjogi Állandó Bizottsága (SCT) 2009. június 22. és június 26. között megrendezett 21. ülésszakának első napján a Közép-Európai és Balti Államok regionális csoportjának jelöltjeként dr. Gonda Imrét, a Magyar Szabadalmi Hivatal Védjegy- és Mintaoltalmi Főosztályának főosztályvezető-helyettesét ismét alelnökévé választotta az elkövetkezendő 12 hónapra.

Június 28-tól - Személyazonosító igazolvány kiskorúak számára

2009.06.29.

2009. június 28-ától a 14 éven aluli kiskorúak számára is igényelhető személyazonosító igazolvány, így ezután a kiskorúak számára sem feltétlenül szükséges európai utazásaikhoz kiváltani az útlevelet.

Adóparadicsom - Luxemburg elszabotálja a kamatadó-irányelvet?

2009.06.29.

Eljárást kezdeményezett az Európai Bíróságon Luxemburg ellen az Európai Bizottság, amiért a nagyhercegség nem hajlandó kamatadót kivetni az ideiglenes jelleggel más tagállamban élő, de ott sem állampolgárságot, sem állandó letelepedési engedélyt nem kérő külföldiek megtakarításaira – amit pedig Brüsszel értelmezése szerint az uniós kamatadó-irányelv előírna.

Elkészült a szabályozás - 2009. július 1-től liberalizált a gázpiac

2009.06.29.

A földgázpiac 2009. július 1-jei megnyitásával nem emelkedik a lakosság és az egyetemes szolgáltatásra (ESZ) jogosult egyéb fogyasztók számára a földgáz nettó ára. Azonban az új ÁFA kulcs miatt a fogyasztók által fizetendő bruttó végfelhasználói ár legfeljebb az ÁFA emelkedés mértékével növekszik 2009. július 1-től.

Dohányzási tilalom és zajkorlátozás Keszthelyen

2009.06.29.

A jövő évtől részleges dohányzási tilalmat vezetnek be Keszthelyen a város közterületein, hamarosan pedig életbe léphet a zajjal járó munkákat korlátozó önkormányzati rendelet módosítása - adta hírül a polgármesteri hivatal.

Idősekkel kötne eltartási szerződést a sátoraljaújhelyi önkormányzat

2009.06.29.

Eltartási szerződést kötne a sátoraljaújhelyi önkormányzat a város azon idős, egyedülálló lakóival, akik egyre nehezebben tudnak magukról gondoskodni, és nincs olyan hozzátartozójuk, aki segítené őket - döntött a város képviselő-testülete pénteki ülésén.

Kovácsy Zsombor - Nem kellene megszüntetni az Egészségbiztosítási Felügyeletet

2009.06.29.

Nem értek egyet azzal, hogy a gazdasági válság miatt meg kell szüntetni az Egészségbiztosítási Felügyeletet - mondta a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent interjúban Kovácsy Zsombor, a szervezet június 30-ig hivatalban lévő elnöke.

Az adótörvényekről, a vagyonadóról, a gyesről dönt ma a Ház

2009.06.29.

A jövő évi adótörvényekről, a vagyonadóról szóló előterjesztésről, a gyermekgondozási segély (gyes) szabályairól és a képviselői költségtérítés megszüntetéséről szavaz hétfőn, nyári rendkívüli ülésszakának utolsó napján az Országgyűlés.

Július 1-től átalakul az adó- és a lakástámogatási rendszer

2009.06.26.

Július 1-től átalakul az adó- és a lakástámogatási rendszer, s hatályba lép a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény - emelte ki Budai Bernadett kormányszóvivő a július 1-jei változásokat pénteki sajtótájékoztatóján.

A pecsét számít, nem a gyerek? - Ombudsman az otthon szülés anyakönyvi következményéről

2009.06.26.

Az otthon, orvosi közreműködés nélkül világra hozott újszülött nehezen anyakönyvezhető, mert nem tisztázott egyértelműen, hogy a szülőknek milyen dokumentumokat kell bemutatniuk. A jogalkotó ugyanis ezt az esetet elmulasztotta szabályozni. Az ombudsman az illetékes minisztertől kérte a jogszabály módosítását.

Rendészeti együttműködés Koszovó és Magyarország között

2009.06.26.

Rendészeti együttműködési megállapodást kötött pénteken Koszovó és Magyarország; az egyezmény célja többek között az illegális migráció visszaszorítása, továbbá a hatékonyabb fellépés a szervezett bűnözés, a kábítószer-kereskedelem és az emberkereskedelem ellen.

Rendezett munkaügyi kapcsolatok

2009.06.26.

Változik a munkaügyi hatóság eljárása - Összefoglaló a munkaügyi ellenőrzést, valamint a közbeszerzési eljárás és az államháztartási támogatás kizáró okait érintő változásokról.

Európai Bíróság - A bíróságon kívüli iratok a Közösségen belüli kézbesítési rendszer hatálya alá tartoznak

2009.06.26.

Az Európai Bíróság Ítélete szerint a bírósági eljáráson kívül keletkezett bíróságon kívüli iratok, például a közjegyzői okiratok a Közösségen belüli kézbesítési rendszer hatálya alá tartoznak.

Június 28. - Határellenőrzés ideiglenes visszaállítása Olaszországban

2009.06.26.

Olaszország 2009. június 28-án 00:01 órától 2009. július 15-én 24.00 óráig 18 napra ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a schengeni belső határain.

Első ízben kötelező nukleáris biztonsági szabályok az EU-ban

2009.06.26.

Új, nukleáris biztonságról szóló irányelvet fogadtak el csütörtöki tanácsülésükön a környezetvédelmi miniszterek, akik az ipari szennyezésekről szóló átfogó szabályozásról is megállapodtak.

Marad a 20%-os áfa, ha a lakóingatlan-vásárlásról szóló szerződést július 1-je előtt a földhivatalhoz benyújtották

2009.06.26.

Amennyiben az Országgyűlés hétfőn elfogadja a jövő évi adótörvény javaslatokat, úgy hatályba léphet az a módosítás is, amely a lakóingatlanok értékesítésénél – meghatározott feltételekkel – lehetővé teszi a már megkötött, és a földhivatalhoz benyújtott szerződések esetében június 30-át követően is a jelenlegi 20 százalékos áfakulcs alkalmazását.

Havas megszólalásai sértőek voltak a cigány kisebbségre nézve - Az ORTT a romák médiaképével kapcsolatban elmarasztalta a Story TV-t

2009.06.26.

Az Országos Rádió és Televízió Testület állampolgári bejelentés kapcsán hivatalból vizsgálta a Story TV által 2009. január 26-án 21:01 órai kezdettel sugárzott Havas című műsorszámot.

Jogvédő szervezetek feljelentést tettek a BRFK-n és a Fővárosi Főügyészségen közösség elleni izgatás miatt

2009.06.26.

Az egyik szélsőséges nézeteiről ismert blogger internetes naplójában a cigány közösség tagjainak „kegyetlen és céltalan megalázására”, a teljes cigány közösség közéletből való kiűzésére és szétverésére hívott fel. Ezért a tegnapi napon négy jogvédő civil szervezet feljelentést tett a BRFK-n és a Fővárosi Főügyészségen közösség elleni izgatás miatt.

Sárga matricás autók kitiltva! - Ab-hoz fordul a Magyar Autóklub

2009.06.26.

Utólagos normakontrollt, egyben megsemmisítő döntést kért az Alkotmánybíróságtól (Ab) a Magyar Autóklub arra a Fővárosi Önkormányzati rendeletre nézve, amely a szmogriadó terv részeként, megelőzési céllal az úgynevezett sárga matricás autókat október 20-tól március 8-ig Budapest területének számottevő részéről kitiltaná - közölte Kovács Zoltán, a klub főtitkára csütörtökön.

Kiegyensúlyozatlan hírműsorok - Megbírságolta az ORTT az Echo TV-t

2009.06.26.

Megbírságolta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) az Echo TV-t a média hírműsorainak kiegyensúlyozatlansága miatt. A médiahatóság a június 10-ei döntésről csütörtökön tájékoztatott.

Nem kell biometrikus útlevél az USA-ba történő utazáshoz

2009.06.26.

A sajtóban megjelent téves állításokkal szemben nem kell biometrikus útlevél az Amerikai Egyesült Államokba történő utazáshoz - áll az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közleményében.

Hármashatár - Külföldi rendőrök ellenőriztek magyar autópályán

2009.06.26.

Három ország rendőrei ellenőrizték az M5-ös autópálya forgalmát Csongrád megyében csütörtökön.

Az igazságszolgáltatást a korhoz kellene igazítani

2009.06.26.

Baka András főbíró szerint átláthatóbb, gyorsabb ítélkezésre, az ügyhátralék, valamint a területi különbség csökkentésére van szükség.

Kiváló a betegjogi törvény, de senki nem ismeri

2009.06.26.

Bár az európai ranglistán (Health Consumer Powerhouse 2009) Magyarország Svédországot is megelőzi a betegjogok kiterjesztésében, a gyakorlatban nem ilyen jó a helyzet - írja a Népszabadság a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány megrendelésére készült Tárki-kutatásra hivatkozva.

A Bizottság felszólít 25 tagállamot a villamosenergia-piacot szabályozó hatályos rendeletek be nem tartása miatt

2009.06.25.

A Bizottság a mai napon határozott lépéseket tett 25 tagállammal szemben, amelyek az uniós jogszabályok be nem tartása révén megakadályozzák azt, hogy az európai fogyasztók élvezhessék a versenyalapú és nyílt energiapiac el őnyeit.

ÁSZ - Nem volt kellőképpen előkészített a többciklusú felsőoktatási képzésre való átállás

2009.06.25.

Nem volt kellőképpen előkészített a többciklusú felsőoktatási képzési rendszerre való átállás - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a felsőoktatási törvény végrehajtásáról szóló vizsgálatában, amelynek eredményéről csütörtökön tájékoztatott.

Júliustól változik a jogviszony-ellenőrzés az OEP-nél

2009.06.25.

Pontosítja jogviszony-nyilvántartó rendszerét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP); július elsejétől két további visszajelzéssel bővül a rendszer, a zöld és piros mellett megjelenik a kék és a barna jelzés is - mondta Farkasinszki Ildikó, az OEP Nyilvántartási Főosztályának vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón.

Fő feladat: A közbeszerzések során alkalmazott legjobb szakmai gyakorlat kialakítása - Új vezetőség a KÖSZ élén

2009.06.25.

„A közbeszerzések során rendelkezésre álló uniós finanszírozás maradéktalan felhasználása és a további források biztosítása nemzetgazdasági érdek, hiszen ezek a recesszió és az exportpiacok beszűkülésének időszakában is folyamatos megrendeléseket jelentenek a hazai vállalkozások számára.” – hangzott el a Hivatalos Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetségének (KÖSZ) megújult elnökségét bejelentő sajtóbeszélgetésen.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000