Hír archívum: 2009. július

Más hónap

Lehallgatási botrány Nagy-Britanniában

2009.07.31.

Egy precedensértékű ügy kapcsán jelentősen emelkedhet a brit bírói gyakorlatban a személyiségi jogok megsértéséért megítélt kártérítési összegek felső határa.

Sérül az önkormányzati szuverenitás? - Ab-hoz fordult két fideszes polgármester az iparűzési adó ügyében

2009.07.31.

Alkotmánybírósághoz fordult közös beadványban a győri és a veszprémi polgármester, a testülettől az iparűzési adóra vonatkozó feladat- és hatásköröket módosító törvény alkotmányellenességének utólagos vizsgálatát kérik - jelentette be Debreczenyi János, Veszprém fideszes polgármestere pénteken sajtótájékoztatón.

A KRESZ megújítását szorgalmazzák szakmai és civil szervezetek

2009.07.31.

A közlekedésszabályozás megújítását szorgalmazza az országos rendőrfőkapitány, az ombudsman, az országos vámparancsnok, a Közlekedési Bírák Egyesület és több más civil szövetség, egyesület - tudatta az ombudsman hivatala pénteken.

Parlament előtt a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló törvényjavaslat

2009.07.31.

Ma nyújtja be a kormány a parlament elé a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló törvényjavaslatot. A kormány szerdai ülésén tárgyalta és fogadta el a Szociális és Munkaügyi Minisztérium tervezetét.

Magántőke a kórházi ellátásban - A fekvőbeteg-ellátásról szóló törvény kidolgozását javasolja az ÁSZ

2009.07.31.

A fekvőbeteg-ellátás törvényi szintű szabályozását javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ), a jogszabálynak az ÁSZ szerint meg kellene határoznia a magántőke szerepvállalását a kórházi ellátásban.

Új magyar előzetes döntéshozatali ügy érkezett az Európai Bíróságra

2009.07.31.

Új magyar, a munkaerő-kölcsönzési tevékenységgel kapcsolatos előzetes döntéshozatali ügy érkezett az Európai Bíróságra

Macedónia jobban ragaszkodik nevéhez,mint az uniós csatlakozáshoz

2009.07.31.

Egy friss felmérés tanúsága szerint a macedónok inkább lemondanak uniós ambíciójukról, mint hogy megváltoztassák országuk nevét.

Az EP nélkül döntenek a tagállamok a banki adatok kiadásáról

2009.07.31.

Az Európai Unió tagállamai figyelmen kívül hagyták saját jogi szakértőiknek azon javaslatát, mely szerint vonják be az Európai Parlament képviselőit az Egyesült Államokkal kötendő új banki adatok továbbításáról szóló megállapodás tárgyalásába.

18 év börtönt kaptak a brit DVD-hamisítók

2009.07.31.

Összesen 18 év börtönbüntetést kaptak annak a brit DVD-hamisító bandának a tagjai, akik az elmúlt években tevékenységükkel több mint 7 millió fontos profitra tettek szert. A hamisítók munkaerőigényüket gyakorlatilag rabszolgasorban tartott kínai bevándorlókkal elégítették ki – olvasható a BBC honlapján.

Hivatalvesztéssel sújtották Varga Gergely kerületi ügyészt

2009.07.31.

Ihász Sándor fővárosi főügyész javaslatára a legfőbb ügyész hivatalvesztéssel sújtotta Varga Gergelyt, a Fővárosi Főügyészség egykori szóvivőjét, eddigi kerületi ügyészt.

ORTT tag - Hibák és hiányosságok a frekvenciapályázatatás során

2009.07.31.

Eljárási hibákat és hiányosságokat lát a két országos kereskedelmi rádió frekvencia megpályáztatásának folyamatában a médiahatóság Fidesz által delegált tagja; Szalai Annamária különvéleményét csütörtökön írásban közölte a sajtóval.

Augusztustól - Csökken a távhő áfája, kevesebb lesz a táppénz, nagyobb büntetés jár a vezetés közben telefonálásért

2009.07.30.

Augusztus elsejétől csökken a távhő áfája, elindul a krízisalap, szigorodnak a közlekedési bírságok és kevesebb lesz a táppénz. Szombattól két hónapig nem módosíthatják egyoldalúan a szerződéseket a bankok.

Fedél nélkül – orvos nélkül? - Az OEP törölné a hajléktalanokat az egészségügyi ellátás jogosultjai közül

2009.07.30.

Összeegyeztethetetlen az alapjogokkal az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elképzelése, amely szerint egy jogszabály módosításával megvonná a hajléktalanoktól az egészségügyi ellátás jogosultságát. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa nem fogadja el a kezdeményezést, mert az kirekesztő, és csupán egy létező, akut probléma semmibe vételét jelentené.

500 millió forinttal bővül a méltányossági nyugdíjkeret, módosultak a jogosultsági határok

2009.07.30.

Kiegészítette a méltányossági nyugdíjkeretet, valamint megemelte a méltányossági nyugdíj és az egyszeri segély jövedelmi határait a kormány - jelentette be Korózs Lajos szociális államtitkár a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten.

Még mindig üres az amerikai „IP-cár” széke

2009.07.30.

Továbbra is Victoria Espinel, az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének (USTR) korábbi szellemitulajdon-védelmi ügyekben illetékes helyettese a legesélyesebb jelölt az amerikai sajtó által „copyright-” illetve „IP-cárként” emlegetett pozícióba. Kinevezése azonban hónapok óta várat magára – írja a NextGov portál.

Pont egy magyar ügy végén

2009.07.30.

Amilyen nagy felhajtás volt körülötte, olyan észrevétlenül ért véget: Az Európai Bizottság még a tavasszal lezárta a Magyarországgal szemben a lex Mol és az aranyrészvények miatt indított jogsértési eljárást.

5 új jogszabály - Pénzügyi szabályozási döntések a nyári szünet előtt

2009.07.30.

Öt új jogszabályra is rábólintott a miniszteri tanács a nyári szünet előtti utolsó ülésén a pénzügyi szolgáltatások témakörében. Mivel korábban már mind az ötöt elfogadta első olvasatban az Európai Parlament is, hamarosan hatályba is léphetnek ezek.

Az Alkotmánybíróság ősszel tárgyalja az SPS-rendszer ügyét

2009.07.30.

Az Alkotmánybíróság (Ab) ősszel tárgyalja az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer (SPS) bevezetéséről és működtetéséről szóló törvénnyel kapcsolatos államfői beadványt - közölte a testület sajtófőnöke szerdán.

Őssejtügy - Előzetes letartóztatásba helyezték a gyanúsítottakat

2009.07.30.

Előzetes letartóztatásba helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság az őssejtkezeléssel kapcsolatban meggyanúsított négy személyt - közölte a Fővárosi Bíróság szerda délután.

Etikai kódex a kulturált szórakozásért - Kompromisszumos megoldással zárult a terézvérosi "csendrendelet"-ügy

2009.07.30.

Kompromisszumos megállapodással zárult a terézvárosi szórakozóhelyek nyitva tartását szabályozó ("csendrendelettel"|http://www.jogiforum.hu/kereso/?s=0&q=csendrendelet&h=h1) kapcsolatos egyeztetés szerdán - olvasható a kerület honlapjára feltett kommünikében.

Önálló nyelv lehet a jelbeszéd - A kormány elfogadta a jelnyelvi törvény tervezetét

2009.07.30.

Szerdán elfogadta a kormány a jelnyelvi törvény tervezetét. Ha ősszel a parlament is igent mond rá, akkor a siketek és nagyothallók által használt jelnyelv önálló nyelvvé válik Magyarországon - ismerteti a csütörtöki Népszabadság.

Monok ismét szigorít - Csak az kap segély, aki gondozza a portáját és műveli a kertjét

2009.07.29.

Ezentúl csak az kaphat az önkormányzattól segélyt Monokon, aki a háza előtti területet, udvarát és kertjét rendben, tisztán tartja, valamint a házhoz tartozó kertben saját maga és családja ellátásának érdekében haszonnövényeket termeszt - egyebek mellett ezt tartalmazza az a levél, amelyet Szepessy Zsolt polgármester küldött Bajnai Gordon miniszterelnöknek.

Kártérítést kér a magyar állam Ausztriától az árvízkárok miatt

2009.07.29.

Több mint ötvenmillió forint kártérítést követel a magyar állam Ausztriától, mert a júniusi árvíz idején az osztrák intézkedések károkat okoztak Magyarországon - jelentette be Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára szerdán Győrben.

Módosult törvények a szabadalmi oltalomról és a szerzői jogról

2009.07.29.

Megjelent a 2009. évi LVI. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény módosításáról szóló 2008. évi CXI. törvény hatálybalépésével és a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv átültetésével összefüggő törvénymódosításokról.

Őssejtügy - Több helyszínen végeztek illegális őssejtkezelést

2009.07.29.

Több helyszínen is végezték a gyanúsítottak az illegális őssejtkezelést; az ezt alkalmazó cégnek csak az őssejt tárolására volt engedélye, az értékesítésre és a beültetésre azonban nem - mondta a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetője szerdán.

A jogállam támasza

2009.07.29.

A Magyar Gárda egyenruhájában jogszerűen tüntetni nem lehet – szögezi le a Népszabadság Online cikkében Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, válaszolva Szikinger István július 4-i rendőri fellépésre vonatkozó bírálatára.

Trösztellenes ügyek - A Bizottság nyilvános konzultációt indít a forgalmazási szektor versenyjogi szabályainak felülvizsgálatára

2009.07.29.

Az Európai Bizottság felhívja az érdekelteket, hogy tegyék meg észrevételeiket a szállítási és forgalmazási megállapodásokra (vertikális korlátozásokra) vonatkozó átdolgozott csoportmentességi rendelettel és iránymutatással kapcsolatban. A jelenlegi rendelet 2010 májusában hatályát veszti.

Augusztustól büntethető a személyes adatokkal való jogtalan kereskedelem

2009.07.29.

Jóri András adatvédelmi biztos kezdeményezésére a Büntető Törvénykönyv augusztus 10-től hatályba lépő módosításának értelmében a jogtalan haszonszerzési célból való adatkezelés bűncselekménynek minősül.

Drága és hosszú per helyett ingyenes és gyors békéltető testületi eljárás - Törvénymódosítási javaslat a társasházban lakókért

2009.07.29.

A társasházakban lakó fogyasztók jelenleg csak a hosszadalmas és költséges bírósági úton érvényesíthetik jogaikat a társasház jogsértő határozata esetén is. Ennek megváltoztatását javasolja a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.

Vízumok és fókák miatt fagyos az EU és Kanada kapcsolata

2009.07.29.

Míg Kanada a cseh állampolgárokkal szemben bevezetett vízumkényszerrel, addig az Európai Unió a fókatermékek betiltásával vívta ki a másik fél nemtetszését. Mindkét téma napirendre került az uniós külügyminiszterek első olyan magas szintű találkozóján, amelyet a svéd elnökség vezetett.

Tízezer csomag tűnik el naponta az európai reptereken - Megfelelő eszközökre van szükség az utasjogok védelmében

2009.07.29.

Az európai uniós légitársaságok nagyjából 10 ezer csomagot veszítenek el naponta. Ezek többségét 48 órán belül visszaszolgáltatják tulajdonosaiknak, ám egy részük soha többé nem kerül elő.

Központi Nyomozó Főügyészség - 10 újabb gyanúsított a VII. kerületi ingatlanügyben

2009.07.29.

A különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként, bűnszervezet tagjaként elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő bűntető ügyben a főügyészség július hónapban 10 újabb személyt hallgatott ki gyanúsítottként.

Decembertől vizsgázniuk kell a köztisztviselői állásra pályázóknak

2009.07.29.

Július 1-től a vezető közigazgatási tisztségekre pályázóknak, december 1-től minden köztisztviselői pozíció elnyeréséhez kötelező előzetesen közigazgatási versenyvizsgát tenni - közölte Szakács Gábor, a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (KSZK) képzési főigazgató-helyettese kedden.

A Viasat büntetést halmoz, az ORTT nem enged - Nem lesz egyezség

2009.07.29.

Nem jutott egyezségre a médiahatóság és a harmadik legnézettebb hazai kereskedelmi csatornát működtető társaság; a Viasat-csoport nem tesz újabb ajánlatot, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) pedig nem enged az egyik lényeges ponton - közölték az érintettek képviselői.

Az OFIK kereskedelmi reklám céljára is használta a felvételizők mobilszámát? - Az IKSZ ombudsmanhoz fordul

2009.07.29.

Az adatvédelmi biztos vizsgálatát kéri az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) a felvételizők mobilszámának használata miatt, mert úgy értesültek, hogy az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) kereskedelmi reklám céljára is használta a jelentkezők adatait - tájékoztatott kedden a szövetség.

Közszolgálati vagy sem? - Nincs vége az ORTT vs. MR2-Petőfi pernek

2009.07.28.

A közmédiumnak kedvező elsőfokú ítélet ellenére tovább viszi a médiahatóság az (MR2-Petőfi rádió ügyét|http://www.jogiforum.hu/kereso?s=0&h=h1&q=Pet%C5%91fi+r%C3%A1di%C3%B3) - derült ki médiahatósági forrásból kedden. A per tárgya, hogy közszolgálati-e a Magyar Rádió fiatalokat megcélzó adójának működése.

Elkülönített állami pénzalapok

2009.07.28.

Teljesülnek-e a kiemelten kezelt állami célok? - Az Állami Számvevőszék vizsgálata jogi szabályozási, valamint rendszerbeli, ellenőrzési hiányosságokat tárt fel az elkülönített állami alapok működésénél.

Módosul a szabadalmi ügyvivőkről szóló törvény

2009.07.28.

Megjelent a 2009. évi LXXV. törvény az igazságügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos egyes törvények módosításáról. Ennek keretében módosul a szabadalmi ügyvivőkről szóló 1995. évi XXXII. törvény.

Három csapás az illegális letöltőkre - A fokozatos válasz rendszerét alkalmazza Dél-Korea új szerzői jogi törvényében

2009.07.28.

Életbe lépett Dél-Korea márciusban elfogadott szerzői jogi törvénymódosítása, amely az ún. három csapás vagy fokozatos válasz rendszerét alkalmazza. A törvény értelmében a jogsértők internetkapcsolatát akár hat hónapra is felfüggeszthetik – írja a ZeroPaid.

„Pelso 2009” - Több mint 600 ellenőrzés, közel 30 millió Ft bírság az idei balatoni APEH akcióban

2009.07.28.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal nyári, balatoni akciójában, a hétvégén – péntektől vasárnapig - 3 nap alatt 78 revizor ellenőrizte a nyugta- és számlaadás mellett a foglalkoztatás szabályszerűségét, illetve az áruk eredetét, az adózási szabályok betartását.

Összhangban a közösségi versenyszabályokkal - Karcsúsodásra kényszerítik a megmentett bankokat

2009.07.28.

Fő tevékenységükre kell koncentrálniuk az állami segítségben részesülő bankoknak, az ezen kívüli eszközeiktől pedig meg kell szabadulniuk ahhoz, hogy versenyjogi szempontból elfogadható legyen a nekik dobott állami mentőöv. Egyebek között ezt az elvet tartalmazzák az Európai Bizottság csütörtökön közzétett iránymutatásai, amelyek a bankmentő akciók EU-s jóváhagyásainak feltételeit részletezik.

Keddtől lehet igénybe venni az áthidaló lakáskölcsönt

2009.07.28.

Keddtől vehetik igénybe a nehéz helyzetbe jutott lakáshitelesek azt az áthidaló kölcsönt, amelyre az állam kétéves garanciát vállal. Ezt Szollár Domokos kormányszóvivő jelentette be a hétfői sajtótájékoztatóján.

Felfutóban a munkaerő-kölcsönzés Közép-Európában

2009.07.28.

A közép- és kelet-európai térségben a munkaerő-kölcsönzésben rejlő lehetőségek még nincsenek teljesen kiaknázva, de a gazdasági válság lecsengésével és a megfelelő szabályozói háttér kialakításával erre minden esély megvan. Lengyelország a régió zászlóshajója munkaerő-kölcsönzésben.

Korszerűbb és gyorsabb mobilszolgáltatások - Októberben lép hatályba az új GSM-irányelv

2009.07.28.

A vezeték nélküli szélessávú szolgáltatások gyorsabb elterjedését hozhatja az az új szabályozás, amely egyebek között lehetővé teszi, hogy a 900 MHz-es frekvenciasávot gyorsabb, páneurópai szolgáltatások – így a mobil internetszolgáltatás – nyújtásához is igénybe vegyék, ugyanakkor biztosítja a GSM-szolgáltatások folyamatosságát.

Keddi akció - Magyar és szlovák rendőrök ellenőriznek Borsodban

2009.07.28.

Közös közúti ellenőrzést tartanak magyar és szlovák rendőrök a (schengeni csatlakozás|http://www.jogiforum.hu/kereso/kategoriak/352) óta szabadon átjárható magyar-szlovák államhatár közelében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a keddi akciót a kiugróan sok közlekedési szabálytalanság indokolja - tájékoztatott a rendőrség.

Seres Mária Fővárosi Bírósághoz fordult a rendőrség határozata miatt

2009.07.27.

Seres Mária, a Civil Mozgalom (CM) vezetője, a képviselők költségtérítéséről szóló népszavazás kezdeményezője a Fővárosi Bírósághoz fordult egy rendőrségi határozat felülvizsgálatát kérve; erről a CM elnöke beszélt újságíróknak hétfőn, Budapesten.

Július 1-től - A rokkantsági nyugdíj melletti kereset új szabályozása

2009.07.27.

Maximum a rokkantsági nyugdíja kétszeresét keresheti a III. rokkantsági csoportba tartozó, nyugdíjkorhatárnál fiatalabb személy. Ha a rokkant személy a minimálbérnél nem keres többet, akkor nem kell a keresetét a nyugdíja kétszereséhez viszonyítani - áll a Szociális és Munkaügyi Minisztérium közleményében.

Átalakulóban a doménnevek

2009.07.27.

Az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) továbbra is komolyan foglalkozik az újabb legfelső szintű doménnév-kiterjesztések átalakításával.

Fővárosi Földhivatal - Az ügyvédi aláírás-minta elfogadhatóságáról

2009.07.27.

Az ügyvédi aláírásminta egyenértékűségével kapcsolatban ezen intézmény 2007. szeptember 1-i létrejötte óta folyamatosan kételyek és kérdések merülnek fel.

A britek szerint az online elérhető tartalom automatikusan ingyenes?

2009.07.27.

Egy brit informatikai szolgáltatásokkal foglalkozó vállalkozás kutatása szerint némi zavar van a brit állampolgárok fejében az online elérhető kreatív tartalmak szerzői jogi vonatkozásait illetően. Többségük ugyanis úgy véli, ami egyszer az internetre felkerült, az automatikusan ingyenesen hozzáférhető mindenki számára – írja az Ars Technica portál.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000