Hír archívum: 2009. július

Más hónap

Európai versenyjogi ügyek - A Microsoft egyezkedik Brüsszellel

2009.07.27.

Két olyan javaslatot is tett július 24-én a világ legnagyobb szoftverfejlesztő társasága, amellyel az Európai Bizottság versenyjogi kifogásait igyekszik leszerelni. A Microsoft ajánlatait a versenytársak és Brüsszel egyaránt óvatos optimizmussal üdvözölték.

2010 márciusától egyszerűbbé válnak az unión belül mozgó munkavállalókra vonatkozó társadalombiztosítási szabályok

2009.07.27.

Az unió szociális biztonsági koordinációs szabályait módosító, jövő év márciusától hatályos új rendelet értelmében változnak és egyszerűbbé válnak az unión belül mozgó munkavállalókra vonatkozó társadalombiztosítási szabályok.

Alkotmánybírósági eljárás a közúti árufuvarozási bírságok tárgyában

2009.07.27.

A közelmúltban a sajtó hírt adott arról: Román fuvarozók aláírásgyûjtésbe kezdtek azért, hogy Magyarország módosítsa azt a kormányrendeletet, amelynek szankciói - véleményük szerint - aránytalanok - álla a Zala Megyei Bíróság közleményében.

Az ombudsman a szuperbruttó jövedelemadó-alap megsemmisítését indítványozta az Alkotmánybíróságnál

2009.07.27.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény 2009. június 29-én elfogadott módosítása 2010. január 1-től bevezetni rendeli az ún. szuperbruttó jövedelemadó-alap meghatározást, amely szerint az adóalap részévé válik a munkáltató által a munkavállaló után fizetett társadalombiztosítási járulék is.

Tragédia az Aquaworldben - Hiányos a balesetvédelmi szabályozás és ellenőrzés az élményfürdőknél

2009.07.27.

Hiányos a balesetvédelmi szabályozás és ellenőrzés az úgynevezett mutatványos berendezéseknél, amilyenek például az élményfürdők, körhinták, vagy felfújható ugráló várak - mondta pénteken egy minőségtanúsítványok kiadásával foglalkozó cég vezetője az Aquaworldben történt gyermektragédia kapcsán.

Büntetés-végrehajtás - Intézményrendszer-átalakítás, a mind hatékonyabb és gazdaságosabb működés érdekében

2009.07.27.

Elismerve a büntetés-végrehajtási szervezet gazdálkodás terén meghozott racionalizálási törekvéseinek eddigi eredményeit, felmérve azonban a gazdasági válság okozta nehézségeket a kormány az 1099./2009 (VI.26) számú határozatával 134 millió forintot biztosított, illetve további 938 millió forintos támogatásról döntött a bv. további szakszerű és folyamatos működése érdekében, így a büntetés-végrehajtás költségvetése stabil - áll az IRM közleményében.

Civilek demonstráltak a terézvárosi "csendrendelet" ellen

2009.07.27.

Mintegy háromszázan tüntettek pénteken esete a Jókai téren a terézvárosi önkormányzat rendelete ellen, amely szeptembertől megtiltja a környékbeli vendéglátóipari egységeknek, hogy 22 óra után is nyitva tartsanak.

Törvényjavaslat a szabad vasárnapért - 50%-os bérpótlék járna a vasárnapi munkavégzés ellenében

2009.07.27.

Ősszel ismét benyújtja a parlamentben a KDNP azokat a törvénymódosító javaslatait, melyek a vasárnapi munkavégzés korlátozását célozzák - írta a szombati Magyar Hírlap.

Etnikai gyűlöletkeltés a HírTV-n - Majtényi: Az ORTT joggyakorlatát is veszélyeztetheti, ha egy jogsértést nem követ elmarasztalás

2009.07.24.

Veszélyes lehet, hogy a médiahatóság annak ellenére nem marasztalt el egy műsort, hogy annak tartalmát a tagok jogsértőnek minősítették - áll az Országos Rádió és Televízió testület (ORTT) elnökének pénteken nyilvánosságra hozott különvéleményében.

Diákmunka nyáron

2009.07.24.

Amit a diákok nyári munkavégzésével kapcsolatban tudni érdemes - Összefogalaló a fiatal munkavállalókra vonatkozó lényegesebb munkajogi szabályokról és a szezonális munka jellemzőiről.

50,5 millió forint GVH bírság adatszolgáltatás elmulasztása miatt

2009.07.24.

Akadályozta a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) a tények feltárására irányuló tevékenységét három korábban már elmarasztalt vállalkozás. Emiatt a Crystal Institute Kft-nek, a StemXcell Kft-nek és a Flavinárium Zrt-nek összesen 12,83 millió forint eljárási bírságot kell fizetnie.

Magyarországon az asszimiláció akadályozza a kisebbségek anyanyelv-használatát

2009.07.24.

Az asszimiláció miatt vesztik el anyanyelvüket a magyarországi nemzeti kisebbségek tagjai, a jogszabályi környezet kielégítőnek mondható - hangsúlyozta Fuzik János, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, valamint Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke

Üzembentartási díj televíziókészülékek után - Együttműködés az APEH, az ORTT és a Műsorszolgáltatási Alap között

2009.07.24.

A televízió készülékek után fizetendő üzembentartási díj hatékonyabb beszedése, a díjfizetés ellenőrizhetősége, és a befizetések "közös kasszába" juttatásának érdekében együttműködési megállapodást kötött az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) és a Műsorszolgáltatási Alap.

Kormányrendelet született - Egyszeri, vissza nem térítendő támogatás a krízishelyzetbe került személyek

2009.07.24.

A krízishelyzetbe került személyek támogatásáról szóló 136/2009. (VI. 24.) Korm. rendelet értelmében a jogszabályban meghatározott feltételek szerint és a körülmények megfelelő mérlegelése alapján a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóság a Magyar Köztársaság területén bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező nagykorú személynek egyszeri, vissza nem térítendő támogatást állapíthat meg.

61,1 millió eurós bírság - Vegyipari termékek kartelljét büntették meg

2009.07.24.

Összesen 61,1 millió eurós bírságot szabott ki kilenc vegyipari vállalatra július 22-i határozatával az Európai Bizottság, amiért azok három éven át árrögzítő és piacfelosztó kartellt működtettek bizonyos acélipari segédanyagok piacán.

Izlandnak a zsebébe kell nyúlnia az EU-csatlakozásért

2009.07.24.

Hollandia – az izlandi csatlakozási kérelem jóindulatú elbírálásáért cserébe – azt szeretné, ha a szigetország mielőbb tető alá hozná az izlandi bankokban pénzüket vesztett holland és brit ügyfelek kárpótlásáról szóló megállapodást.

Tűzgyújtási tilalom Pest, Bács-Kiskun és Csongrád megye erdeiben

2009.07.24.

Tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Pest, Bács-Kiskun és Csongrád megye erdeiben és a határuktól számított 200 méteren belüli területeken - tájékoztatott a szaktárca csütörtökön.

IRM - A plázaprogram nyomán csökkent a rongálások száma

2009.07.24.

Csökkent a rongálások száma azokban a bevásárlóközpontokban, amelyek részt vettek az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) által meghirdetett, a plázákban "csellengő" fiatalok értelmes elfoglaltságát segítő programban - közölte a tárca büntetőpolitikai főosztályának vezetője csütörtökön Budapesten.

Banki Magatartáskódex - A PSZÁF megerősített fogyasztóvédelmi jogkörében felügyeli majd a banki magatartáskódex betartását

2009.07.24.

A kormány szerdai ülésén fogadta el azt a kormányrendeletet, amely szeptember 1-jével teljes fogyasztóvédelmi hatósági jogkört biztosít a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF). A rendelet célja, hogy a jövőben a PSZÁF járjon el minden olyan esetben, amikor valamelyik felügyelete alá tartozó szervezet megsért bármilyen fogyasztóvédelmi szabályt.

Kormányhatározat született az új Ptk.-val kapcsolatos feladatokról

2009.07.24.

A Kormány a 2009. július 22-i ülésén a következő határozatot hozott a Polgári Törvénykönyvről szóló új törvény hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló törvény előkészítéséről, valamint a további jogalkotási feladatokról.

Csődtörvény lemaradásban

2009.07.23.

A gazdaság korszerű- és versenyképes működésének szabályozói közül egyedül a Csődtörvény újraalkotása maradt el ezideig, annak ellenére, hogy a kormányszintű elhatározás már 2003-ban megtörtént, és koncepcionális tézisei 2005-ben megszülettek. - FOE

Módosul a gyógyászati segédeszközökről szóló rendelet - Augusztus 1-től megszűnik a fogpótlás és a fogszabályozás támogatása?

2009.07.23.

A Fidesz szerint alapjaiban elhibázott, szakmailag vállalhatatlan a felnőttek fogpótlása, valamint a gyermekek fogszabályzásához szükséges eszközök társadalombiztosítási támogatásának megszüntetése.

Kaltenbach Jenő - A kisebbségek helyzete csak a jogi deklarációk szintjén rózsás Magyarországon

2009.07.23.

Magyarországon a kisebbségek helyzete elvileg, a jogi deklarációk szintjén rózsás, de a valóságban lesújtó - mondta Kaltenbach Jenő, volt kisebbségi ombudsman.

Kormányrendelet születik - A bankok kedvező feltételek esetén egyoldalúan módosíthatják a hitelszerződéseket

2009.07.23.

Megjelenik csütörtökön az a kormányrendelet, amely a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) teljes fogyasztóvédelmi jogkörrel látja el - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatóján. A rendeletben szerepel majd az is, hogy a felügyelet lehetőséget adhat a bankoknak, hogy a hitelszerződéseket kedvező feltételek esetén módosítsák.

FEOSZ - Törvényellenesen került a krízisalapba a fogyasztók pénze

2009.07.23.

A Magyar Energia Hivatal tavasszal még olyan - már jogerős - határozatot hozott, mely szerint túlszámlázás miatt a fogyasztók számláján jóváírásra kerül a jogszabályellenesen felszámított áramdíj, ezzel szemben most a fogyasztók pénze a Magyar Államkincstárnál kezelt „kríziskasszába” kerül - áll a FEOSZ közleményében.

IRM - Megkezdődött a Horváth Boldizsár Gyakornoki Program

2009.07.23.

A 2009. július 17-i nyitórendezvénnyel – amelyen a résztvevőket Avarkeszi Dezső igazságügyi államtitkár és Györgyi Kálmán volt Legfőbb Ügyész, az IRM miniszteri tanácsadója és a program védnöke köszöntötte – megkezdődött az IRM Horváth Boldizsár Gyakornoki Program.

Uniós támogatással a bűnmegelőzésért - A TÁMOP 5.6.2 kiemelt projekt bűnmegelőzési és reintegrációs programok megalapozására

2009.07.23.

A szomszéd gépkocsiját rongáló fiatalok segítenek a sértettnek a kertrendezésben. Az iskolai verekedő segítséget kap ahhoz, hogy problémáit erőszak nélkül oldja meg. A graffitizők saját maguk tisztítják meg a falat. Ezek olyan példák, amikre uniós támogatásból dolgoztak ki módszertani megoldásokat, jogszabály-módosítási javaslatokat a szakemberek.

Illegális szoftverek - 100 ezer font büntetést fizetnek a londoni cégek

2009.07.23.

Mintegy 100 ezer fontos büntetést kénytelen fizetni az a három londoni vállalkozás, amelyeknél célzottan a brit fővárosra koncentráló kampánya során illegális szoftverhasználatot tárt fel a Business Software Alliance (BSA) - írja a Yahoo News.

Csoportkedvezmény az autókereskedőknek - A Bizottság meghosszabbítaná a versenyszabályok alóli mentességet

2009.07.23.

További három évvel meg kellene hosszabbítani az autókereskedelem versenyszabályok alóli mentességét – javasolja az Európai Bizottság. Ennek értelmében a gyártók 2013. májusáig fenntarthatnák a márkakereskedésekben történő értékesítés rendszerét.

Az EBESZ állásfoglalása egy sor kételyt fogalmaz meg a szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatban - Az EBESZ főbiztosa Budapesten

2009.07.23.

Szeptemberben Magyarországra látogat az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa a szlovákiai nyelvtörvény ügyében, Knut Vollebaek ajánlásokat is készít majd a jogszabállyal kapcsolatban. A főbiztos kedden Hágában tárgyalt a szlovák, szerdán pedig a magyar fél képviselőivel.

Ökotervezési rendeletek - Energiatakarékos tévék és fagyasztók hamarosan az üzletekben

2009.07.23.

Négy olyan ökotervezési rendeletet hagyott jóvá szerdán a Bizottság, melyek révén – ha maradéktalanul végrehajtják őket – annyi energiát lehetne megspórolni, ami megfelel Svédország és Ausztria együttes éves áramfogyasztásának.

BKV-vezetés - Végkielégítés után munkaviszony-meghosszabbítás?!

2009.07.23.

Hiába fizettek ki - prémiumokkal együtt - mintegy százmillió forintot végkielégítésként a BKV személyzeti vezetőjének tavaly márciusban, ő ma is a fővárosi közlekedési társaságnál dolgozhat havi bruttó négymilliós fizetésért - értesült a Magyar Nemzet.

Egyoldalúan módosítva - Visszakapják pénzüket a Raiffeisen ügyfelei

2009.07.22.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fellépése nyomán a Raiffeisen Bank vállalta, hogy kártalanítja azon ügyfeleit, akik egyoldalú szerződésmódosítása miatt a korábbinál magasabb díjért fizethették vissza a bank felé fennálló tartozásaikat.

Sportjog

2009.07.22.

Egy relatíve fiatal, dinamikusan fejlődő, ámde a magyar közéletben annál kevésbé ismert jogterület. - Új specifikus oldallal bővült a Jogi Fórum.

Zaklatás a rács mögül – Ombudsman az előzetesen letartóztatottak külső kapcsolattartásának árnyoldaláról

2009.07.22.

Telefonon zaklatta a börtönből a bűncselekménye sértettjét egy előzetes letartóztatásban lévő, erőszakos közösülés bűntette miatt nem jogerősen elítélt fogvatartott. Az ombudsman szerint ez azért volt lehetséges, mert a kapcsolattartói nyilatkozat kitöltését követően a büntetés-végrehajtási intézetekben nem ellenőrzik, hogy a megadott telefonszám és cím valóban a fogvatartott kapcsolattartójaként megjelölt személyhez tartozik-e.

Ellenőrizhető civil rendvédelem - Maradjon kötelező a magánbiztonsági kamarai tagság

2009.07.22.

Nyílt levélben fordult a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke az igazságügyi és rendészeti miniszterhez annak érdekében, hogy ne szüntessék meg azt az előírást, amely az ágazatban dolgozók számára kötelezővé teszi a kamarai tagságot.

ÁSZ - A kincstári rendszer működésének ellenőrzéséről

2009.07.22.

Az Állami Számvevőszék először vizsgálta rendszer szemléletű megközelítésben a közpénzekkel történő hatékony és ellenőrizhető gazdálkodás céljából létrehozott kincstári rendszer 2007-2009. közötti működését.

2009. július 1-jével változtak a jövedéki termékek forgalmazásával kapcsolatos szabályok

2009.07.22.

Az egyes adó- és járulék törvények módosításáról szóló 2008. évi LXXXI. törvény, valamint az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2009. XXXV. törvény 2009. július 1-jei hatállyal több ponton is módosították a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvényt (Jöt.).

OBmB - A korábbi évek bűnügyi helyzetképéről és végrehajtott intézkedésekről

2009.07.22.

Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság közzétette a bűnözési helyzet változásairól és legújabb kihívásairól szóló jelentését, mely prioritásonként értékeli a közösségi bűnmegelőzés 2007-ben és 2008-ban megvalósult eredményeit.

Hat magyar alelnök az Európai Parlament szakbizottságaiban

2009.07.22.

Hétfőn zárul le az Európai Parlament 20 szakbizottságának a megalakulása, de a taglisták már a múlt heti plenáris ülés idején véglegesültek, és 12 bizottságban már lezajlott a tisztségviselők megválasztása is. A 22 magyar képviselő közül a néppárti (Fideszes) honatyák 4, a szocialisták 2 bizottságban adhatnak alelnököt.

Gyorsabb, egyszerűbb ügyintézés, olcsóbb eljárások - Az elmúlt hónapok törvénymódosításairól

2009.07.22.

Az állam átépítése zavartalan; a kormányzat mindazokat az eljárásokat, amelyek állampolgárok, vállalkozások tömegeit érintik, átvilágította és lényeges módosításokat kezdeményezett, amelyek fokozatosan lépnek hatályba - mondta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter az elmúlt hónapokban elfogadott törvénymódosítások lényegét ismertető keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

Extraprofit vagy jogtalan elvonás a fogyasztóktól? - Miből töltik fel a krízisalapot

2009.07.21.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) felszólítja a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot, hogy vizsgálja ki az áramszolgáltatók 5 milliárd forintos befizetését a krízisalapba - közölte Molnár Béla országgyűlési képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A helyreállító igazságszolgáltatást is népszerűsítené az új bűnmegelőzési program

2009.07.21.

A helyreállító igazságszolgáltatás szemléletét szeretnék erősíteni a büntetőeljárásokban a novemberben induló, három régióra kiterjedő nagyszabású bűnmegelőzési, reintegrációs és áldozatvédelmi program szakemberei.

Pályafelújítás a Nagykörúton - Ombudsman a mozgássérültek egyenlő esélyeiért

2009.07.21.

Szabó Máté a sajtóból értesült arról, hogy BKV Zrt. 2009. augusztus 1-19. között felújításokat végez a nagykörúti villamospályán, a Blaha Lujza tér és a Moszkva tér végállomások között. Erre az időtartamra azonban nem alacsonypadlós, hanem kizárólag régebbi, lépcsővel ellátott pótlóbuszokat közlekedtetne, amelyeket a mozgásukban korlátozott utasok önállóan, segítség nélkül nem tudnak igénybe venni.

Ombudsman - Legyen kiemelt állami feladat a parlagfű elleni küzdelem

2009.07.21.

Kezdeményezze a kormány a parlagfű elleni küzdelem kiemelt állami feladattá nyilvánítását és kormánybiztos kinevezését erre a területre - áll Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának közleményében.

Rendezett munkaügyi kapcsolatok

2009.07.21.

Amit a kollektív szerződésről tudni érdemes - Összefoglaló a kollektív szerződés jelentőségéről, a munkaügyi hatóság ellenőrzési jogköréről, a szabályozás várható változásáról .

Az ügyvédi marketing piaci bevezetése a Wolf Theiss-nál

2009.07.21.

Közép- és Dél-kelet Európa egyik vezető ügyvédi irodája, a Wolf Theiss globális tapasztalatokkal rendelkező, jogi stratégiai igazgatóval erősítette vezetői csapatát.

Négypárti nyilatkozat a szlovák államnyelvtörvény módosításáról

2009.07.21.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke hétfőn továbbította a négy parlamenti párt által aláírt, a szlovák államnyelvtörvény módosítását kérő nyilatkozatot Pavol Paskának, a szlovák parlament elnökének.

Az Alkotmánybíróságot érintő népszavazási kezdeményezést hitelesített az OVB

2009.07.21.

Hitelesített az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén egy népszavazási kezdeményezést, amelynek célja, hogy az Alkotmánybíróságnak 30, illetve 3 napon belül kelljen határoznia az elé kerülő ügyekben.

Ellehetetlenül a magyarországi ortopédcipő-ellátás egy augusztusban életbe lépő rendelet miatt

2009.07.21.

Az ortopédcipő-készítők szövetsége szerint egy augusztusban életbe lépő rendelet miatt veszélybe kerülhet azon betegek ellátása, akik ilyen speciális lábbelit kénytelenek hordani.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000