Hír archívum: 2009. július

Más hónap

A közpénzek hatékony, törvényes, ellenőrizhető felhasználása érdekében - Javaslat a szociális kártya bevezetésére

2009.07.21.

Szociális kártya bevezetését szorgalmazza Monok független polgármestere, aki javaslatát levélben továbbította Bajnai Gordon miniszterelnöknek és az Országgyűlés képviselőinek.

Terézvárosi ingatlancsalások - Egyesítették a nyomozásokat

2009.07.21.

A BRFK egyesítette, majd júliusban a Központi Nyomozó Főügyészségre tette át a terézvárosi ingatlanokkal kapcsolatos, hűtlen kezelés megalapozott gyanújával folyó öt nyomozást, mivel a büntetőeljárásokban "közjogi tisztség betöltésén alapuló mentességet élvező személy" érintettsége merült fel - írta a keddi Magyar Hírlap.

Nyilvános a Magyar Gárda-per szöveges ítélete

2009.07.21.

Felkerült az internetre, s bárki számára elérhető az az ítélet, amellyel a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen feloszlatta a Magyar Gárda egyesületet és mozgalmat - a Népszava keddi számában elemzi az ítélet szövegét.

Szeptembertől a VI. kerületi szórakozóhelyeknek 22 órakor be kell zárniuk - A rendelet miatt Ab-hez fordultak civilek

2009.07.20.

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult az Újkorcsoport egy VI. kerületi rendelet miatt, amely szeptembertől megtiltja a szórakozóhelyeknek a 22 óra utáni nyitva tartást. Erről Kaderják Dániel, a civil szervezet elnöke sajtótájékoztatón beszélt hétfőn Budapesten, az Ab épülete előtt.

Európai Bíróság - A közösségi intézmények kártérítési felelősségéről

2009.07.20.

Az Európai Bíróság C-440/07. P. számú ügyben hozott ítélete hatályon kívül helyezte az Elsőfokú Bíróság ítéletét azon részében, amelyben a Közösséget a Schneider által a Legrand vételárának csökkentése következtében elszenvedett kár megtérítésére kötelezte. A Közösségnek azonban meg kell térítenie a Schneider azon költségeit, amelyek az összefonódás újbóli vizsgálati eljárásában való részvétele kapcsán merültek fel.

Joghézag a borgazdálkodással kapcsolatos szabályozásban - Járjon 30 napos pincebezárás a borhamisításért

2009.07.20.

Az MDF azt javasolja, hogy ezentúl 30 napos pincebezárással büntessék a borhamisításon ért cégeket - közölte Lengyel Zoltán, a párt országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Az igazságügyi reform hiányosságai, szervezett bűnözés, korrupció - Továbbra is megfigyelés alatt tartanák Romániát és Bulgáriát

2009.07.20.

A Bizottság szerdán esedékes jelentésében várhatóan azt fogja javasolni, hogy az igazságügyi reform hiányosságai, valamint a szervezett bűnözés és a korrupció elleni harc eredménytelensége miatt Romániát és Bulgáriát továbbra is tartsák alapos ellenőrzés alatt. Román EP-képviselők szerint a jelentés jelenlegi formájában több problémát okozhat, amint amennyit megoldhat.

Az állampolgárok bevonásával módosítanák a kanadai szerzői jogi törvényt

2009.07.20.

Az állampolgárok bevonásával kezdeményez konzultációkat szerzői jogi törvényének módosításáról a kanadai kormány. Ennek eredményeképpen már ez év őszére megszülethet az új rendelkezés tervezete – írja a Billboard.biz.

Javul a jogátvételi morál az EU egészében

2009.07.20.

Az uniós tagállamok kétharmada, köztük Magyarország megfelel annak az elvárásnak, miszerint a belső piaci irányelvek átvételének legfeljebb 1 százalékánál lehet csúszás a határidőben. Még mindig magas ugyanakkor a kormányok ellen a jogszabályok helytelen átvétele miatt indított kötelezettségszegési eljárások száma – derül ki a legfrissebb belső piaci eredménytáblából.

Izland benyújtotta tagfelvételi kérelmét az Európai Unióba

2009.07.20.

Pénteken (2009. július 17.) Izland hivatalosan benyújtotta csatlakozási kérelmét az Európai Unió soros elnökségéhez. Erre mindössze egy nappal azután került sor, hogy a reykjavíki parlament szűk többsége megszavazta az erről szóló döntést.v

Ügyészség - Aktuális statisztikai adatok

2009.07.20.

A Magyar Köztársaság Ügyészsége honlapján közzétette a legfrissebb, aktuális statisztikai adatait.

Egyenlő bánásmód? - „Nyelvvizsga papír” hiánya miatt nem adnak ki felsőoktatási végzettséget és szakképzettséget igazoló oklevelet

2009.07.20.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesületének álláspontja szerint a felsőoktatási intézményekben a hallgatók 3-6 éves rendkívüli szellem és fizikai erőfeszítéssel, anyagi és erkölcsi áldozatokkal megszerzett diploma kiadását nem lehet nyelvvizsga bizonyítvány bemutatásához kötni, meggátolni a fiatalokat abban, hogy tanulmányaik befejezése után végzettségüknek megfelelő munkahelyen tudjanak elhelyezkedni.

Az ügyfelek védelmében

2009.07.20.

A kormányfő pénteken megbeszélést folytatott a bankok vezetőivel. A megbeszélés végén Bajnai Gordon bejelentette: a bankok felfüggesztik az elmúlt hetekben megkezdett egyoldalú szerződésmódosítások feltételrendszerének megváltoztatását.

Aláírta a szlovák államfő a magyar tiltakozást kiváltó nyelvtörvényt

2009.07.17.

Aláírta Ivan Gasparovic szlovák államfő pénteken az államnyelvtörvény módosítását, amelyet Magyarországon a kormányfő, a házelnök, minden parlamenti párt és ifjúsági szervezete, valamint a négy történelmi egyház is élesen bírált.

Foci-ügy az Európai Bíróság előtt - Az utánpótlás-játékosok szabad átigazolásának korlátozásáról

2009.07.17.

Sharon főtanácsnok álláspontja szerint igazolhatók lehetnek azok a szabályok, amelyek a fiatal játékossal szerződést kötő labdarúgó klubot az ezen játékost képző klub számára kártérítés fizetésére kötelezik.

Magyar ügy

2009.07.17.

Az Európai Bíróság ítélete szerint az ugyanazzal az uniós kettős állampolgársággal rendelkező házastársak saját maguk választhatják meg, melyik érintett tagállam bíróságához fordulnak házasságuk felbontása érdekében.

Vádat emeltek Kolompár Orbán ellen sikkasztás és a számvitel rendjének megsértése miatt

2009.07.17.

Sikkasztás és a számvitel rendjének megsértése miatt vádat emelt az ügyészség Kolompár Orbán ellen - közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken.

Hogyan egyeztethető össze a szubszidiaritás az integrációval? - Számos problémát vet fel a német alkotmánybíróság határozata

2009.07.17.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke aggodalmát fejezte ki a német alkotmánybíróság Lisszaboni Szerződésről szóló határozatával kapcsolatban, attól tartva, hogy az alááshatja az Európai Unió kompetenciáit és a közösségi jog elsődlegességét. Az alkotmánybírák 147 oldalas állásfoglalása Németországban is heves vitákat keltett.

Biztonságosabb a légiközlekedés Európa légterében - Elfogadták a légitársaságok frissített feketelistáját

2009.07.17.

Az Európai Bizottság tizenegyedik alkalommal vizsgálta felül a nem biztonságos és az EU-ban betiltott légitársaságok listáját. A listára mindössze két új ország került fel, azonban négy indonéziai és egy thaiföldi légitársaságot is töröltek róla. Mindez azt bizonyítja, hogy a lista is hozzájárult nagyban ahhoz, hogy Európa légterében biztonságosabb legyen a közlekedés.

A szlovák nyelvtörvény európai értékeket sért - Magyar képviselők felszólalása az Európai Parlamentben

2009.07.17.

Magyarországi és határon túli magyar képviselők sora bírálta az EP szerdai plenáris ülésén a szlovák nyelvtörvényt, a svéd EU-elnökség közbenjárását kérve.

Három lépésben büntetnék az illegális letöltőket

2009.07.17.

Nyilvánosságra hozta szerzői jogi törvényének tervezett módosítását az új-zélandi kormány. A felülvizsgált 92A jelzésű kiegészítő paragrafus továbbra is megtartja az internetkapcsolat felfüggesztésének lehetőségét, mint az illegális letöltőkre kiszabható szankciót, de ennek alkalmazását többszöri figyelmeztetés és jogerős bírósági döntés előzné meg – írja a Billboard.biz.

Vége a szabálytalan hulladéklerakásnak! - Mostantól az uniós előírásoknak meg nem felelő tagállamok szankciókra számíthatnak

2009.07.17.

Az Európai Unió területén található hulladéklerakóknak a tegnapi naptól meg kell felelniük a vonatkozó uniós előírásoknak. A hulladéklerakókról szóló európai irányelv hatálybalépése óta nyolc év állt a tagállamok rendelkezésére, hogy a már meglévő hulladéklerakókat vagy összhangba hozzák az előírásokkal, vagy véglegesen bezárják.

Megszűnik a zöldkártya januártól

2009.07.17.

Januártól megszűnik a zöldkártya, az autók környezetvédelmi vizsgálatát egyszerre végzik majd a műszaki vizsgával - tudta meg a Magyar Televízió Híradója.

Magyarország a középmezőnyben - Negyedik helyen állunk az uniós jogszabályok átvételében

2009.07.17.

Magyarország - több tagállammal együtt - a negyedik helyen áll azon az eredménytáblán, amely arról ad helyzetképet, hogy az Európai Unió tagállamai milyen ütemben haladnak előre az úgynevezett belső piaci szabályok nemzeti jogba való átültetésével - közölte a Külügyminisztérium szóvivője csütörtökön.

Van-e joga a BKV-nak kamerákat üzemeltetni?-Ombudsmani vizsgálat

2009.07.16.

Érzékelhető, hogy nőtt a BKV járatain az atrocitások száma, de meg kell vizsgálni, hogy a BKV a jelenlegi jogi környezetben üzemeltethet-e térfigyelő kamerákat - mondta Jóri András adatvédelmi biztos csütörtök.

Három régióra kiterjedő bűnmegelőzési program indul novemberben

2009.07.16.

Bűnmegelőzési, reintegrációs és áldozatvédelmi program indul novemberben a bűnügyi szempontból legveszélyeztetettebb három régióban - jelentette be az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) büntetőpolitikai főosztályának vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az illegális autóbontók felszámolásáért - Közel 21 millió forint bírságot szabott ki június végéig a Zöld Kommandó

2009.07.16.

Nyáron is folytatódnak a 2009-es Zöld Kommandó akciósorozat helyszíni ellenőrzései, amelyek célja az illegális autóbontók felszámolása. Júniusban összesen 88 telephelyet ellenőriztek a zöldhatóságok, 9 esetben volt szükség az illegálisan végzett hulladékkezelési tevékenység azonnali megtiltására, 2 esetben büntetőeljárás kezdeményezésére, további 12 esetben felszólításra.

Magyarország ismét az Európai Adóigazgatások Szervezetének Vezető Testületében

2009.07.16.

Stockholmban rendezték az Európai Adóigazgatások Szervezetének 13. közgyűlését. Magyarország ismét helyet kapott az Európai Adóigazgatások Szervezetének (IOTA) Vezető Testületében (VT).

Válasz a januári gázválságra

2009.07.16.

A Bizottság által elfogadott új gázbiztonsági jogszabály kötelezi a tagállamokat, hogy a gázellátásukban beálló zavar esetén rendelkezzenek alternatív kapacitással és működőképes válságkezelési stratégiával.

Határokon keresztül is megvalósítható beszedési megbízás - Érdektelenség fenyegeti a SEPA-inkasszót

2009.07.16.

Kudarcba fulladhat az Egységes Euró-pénzforgalmi Övezet (SEPA) második termékének szánt közvetlen számlaterhelés (más néven banki inkasszó vagy beszedési megbízás), mivel a piaci szereplőket a szabályozás jelenlegi formájában semmi nem ösztönzi a SEPA-inkasszóra való átállásra – figyelmeztet a rendszer végfelhasználóinak szövetsége.

A Bizottság elkötelezett a nyugat-balkáni állampolgárok vízummentes utazása mellett

2009.07.16.

Az Európai Bizottság már régóta elkötelezett a nyugat-balkáni állampolgárok vízummentes utazása mellett, és ezt az elkötelezettséget ma a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró és Szerbia állampolgárai számára a vízummentes utazás lehetőségét biztosító javaslat elfogadásával is megerősítette.

Átíratnák a banki vezetők munkaszerződéseit

2009.07.16.

Olyan fizetési-javadalmazási rendszereket kell kialakítaniuk a bankoknak, amelyek nem ösztönöznek túlzott kockázatvállalásra – ez az egyik kulcseleme a hitelintézetek tőkemegfelelési irányelveire kidolgozott módosítási javaslatoknak, amelyeket július 13-án tett közzé az Európai Bizottság.

Elítélték az Egyesült Királyság legnagyobb gyógyszerhamisító bandájának utolsó tagját is

2009.07.16.

Tizenkét hónap börtönbüntetést kapott az Egyesült Királyság eddigi legnagyobb gyógyszerhamisító bandájának hetedik, és egyben utolsó bíróság elé állított tagja. A banda tagjai 2002 és 2005 között több millió font értékű hamis gyógyszert értékesítettek nemzetközi szinten – írja a Pharmaceutical Online.

Balatoni nyár - Több a rendőri intézkedés, kevesebb a bűncselekmény

2009.07.16.

A nyár első felében nyolc százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma a balatoni és a velencei-tavi üdülőkörzetben a tavalyi évhez képest - számolt be Dedics Zoltán, a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság soros elnöke a szervezet szerdai ülésén Vonyarcvashegyen.

A szlovák nyelvtörvény jogcsorbítása példátlan

2009.07.16.

Tabajdi Csaba és Göncz Kinga az Európai Szocialisták és Demokraták Frakciójához fordult a szlovák nyelvtörvény ügyében.

ORTT - Félnapos elsötétítés ezúttal a TV2-nek

2009.07.16.

Tizenkét órás elsötétítéssel szankcionálta a TV2-t szerdán a médiahatóság - értesült a testület ülése után résztvevőktől.

A magyar élelmiszer-beszállítók védelmében - Az államfő nem írta alá az élelmiszeripari törvényt

2009.07.16.

Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvényt, és azt megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek. Az államfő döntéséről levélben tájékoztatta Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét.

Bíróságok Napja

2009.07.15.

A bírósági szervezetet a mai kor színvonalához kell igazítanunk. Nyitottnak kell lennünk a jogos bírálatok meghallgatására és megfogadására - hangsúlyozta Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke szerdán a Bíróságok Napján Budapesten.

Fuvarozói Ipartestület - A fővárosi behajtási rendelet szakszerűtlen és betarthatatlan

2009.07.15.

A fővárosi behajtási rendelet változatlanul szakszerűtlen és betarthatatlan, a jogalkotóknak tudomásul kell venni:a rendszer működésképtelen, mert túlbürokratizált - közölte a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NIT) szerdán.

Utastájékoztatás sztrájkhelyzetben – A MÁV válasza az ombudsman megállapításaira

2009.07.15.

A MÁV-START Zrt. már korábban kidolgozta stratégiáját a rendkívüli események idején alkalmazandó utastájékoztatásról és a jövőben mindent megtesz annak érdekében, hogy azt az egyes pályaudvarok megfelelően alkalmazzák. Ezt válaszolta a közlekedési vállalat Szabó Máté ombudsman vizsgálatának megállapításaira. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa májusban azt mérte fel, miként érvényesül sztrájkhelyzetben az utasok tájékoztatásának kötelezettsége.

40 milliós bírság - Jogsértő reklámállításokat tett az Avon

2009.07.15.

A fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása, illetve tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 40 millió forint bírságot szabott ki az AVON Cosmetics Hungary Kft.-re.

A bankok kockázatvállalását szigorítaná a Bizottság

2009.07.15.

Hétfőn (2009. július 13.) az Európai Bizottság előterjesztette javaslatát, amelynek célja a hitelintézetek tevékenységének szigorúbb szabályozása egy újabb pénzügyi válság megelőzése érdekében. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kifejtette: az ambiciózus javaslat a jelenlegi válság két kiváltó okát, vagyis az értékpapírosításból, és a banki alkalmazottak javadalmazásából fakadó kockázatokat kívánja csökkenteni.

Euróhamisítás - Többet hamísítanak, vagy egyre jobb a felderítés?

2009.07.15.

2009 első felében 17 százalékkal több hamis euróbankjegyet vontak ki a forgalomból, mint az ezt megelőző félévben - írja az Európai Központi Bank (EKB) féléves tájékoztatója. Ez az arány két éve folyamatosan növekszik, mely egyaránt betudható az egyre intenzívebbé váló hamisításnak, de az egyre jobb felderítési aránynak is.

Digitális vízjel - Új termékazonosító eljárás hamis gyógyszerek kiszűrésére

2009.07.15.

Új termékazonosító rendszert vezet be a Novartis, amelynek elsődleges célja, hogy megkönnyítse a termékek eredetiségének ellenőrzését és a hamisítványok kiszűrését. A tervek szerint a digitális vízjel-technológiát a Novartis portfoliójának minden tagjánál alkalmazni fogják – írja a Securing Pharma.

Vöröscsillag-ügy - A házelnökhöz, a kormányfőhöz és az Ab elnökéhez fordul Vajnai Attila

2009.07.15.

Az Országgyűlés elnökéhez, a kormányfőhöz és az Alkotmánybíróság elnökéhez fordul a (vörös csillag rehabilitálásáért|http://www.jogiforum.hu/kereso?s=0&h=h1&q=V%C3%B6r%C3%B6scsillag) évek óta küzdő Vajnai Attila, hogy felhívja a figyelmüket: annak ellenére nem történt az ügyben máig semmi, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróság tavaly nyáron jogellenesnek ítélte, hogy őt a szimbólum viseléséért korábban büntették.

Az államfő visszaküldte az Országgyűlésnek a társasházi törvény módosítását

2009.07.15.

Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá a társasházi törvény módosítását tartalmazó törvényt, és azt megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek - közölte kedden a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH).

Kormánybiztos a közösségi közlekedési reform élén

2009.07.15.

Intézkedéslistát fogad el szerdán a kormány arról, melyek a legszükségesebb döntések a helyközi közösségi közlekedés területén, egyúttal a reformtervek előkészítésére és végrehajtására várhatóan kormánybiztost jelöl ki a kabinet - értesült a szerdai Népszava.

Az Európai Parlament első kelet-európai elnöke - Elsöprő többséggel választották meg Buzeket az EP elnökévé

2009.07.14.

Példátlan többséggel (az érvényes szavazatok 86 százalékával) elsőre Jerzy Buzeket választották kedden az EP következő elnökévé. Megbízatás két és fél évre szól, majd - a jelenlegi megállapodások szerint - a szocialista Martin Schultz fogja őt váltani.

Nem lesz népszavazás a képviselői költségtérítésről

2009.07.14.

Az Alkotmánybíróság július 14-i határozatában elbírálta az Országgyűlés országos népszavazás elrendeléséről szóló 28/2009. (IV. 17.) OGY határozata ellen benyújtott kifogásokat.

Magyarok a nemzetközi normaalkotásban - A PSZÁF főigazgató-helyettesét a CEBS Tanácsának tagjává választották

2009.07.14.

A londoni székhelyű Európai Bankfelügyelők Bizottsága (Committee of European Banking Supervisors, CEBS) Tanácsának tagjává és igazgatóvá választotta Erdős Mihályt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (Felügyelet) főigazgató-helyettesét. A kinevezés a 2009. július 15-e és 2011. július 14. közötti időszakra szól.v

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000