Hír archívum: 2009. július

Más hónap

A kismamacafe.hu domain regisztrációjával kapcsolatos panasz

2009.07.14.

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tanácsadó Testületének állásfoglalása szerint a kismamacafe.hu domain név az Informédia Kft. részére delegálandó.

Több mint egymilliárdos adócsalás a Dél-Alföldön

2009.07.14.

Szinte az egész országra kiterjedő áfacsalást lepleztek le az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának revizorai egy ellenőrzési sorozat nyomán: a gabonaértékesítéssel palástolt nagy összegű, szervezett bűncselekménnyel okozott kár meghaladja az egymilliárd forintot - tájékoztatott Németh Gabriella sajtóreferens kedden.

Václav Klaus végre aláírt - De egyelőre nem a Lisszaboni Szerződést

2009.07.14.

Az euroszkeptikus cseh államfő a héten aláírta a törvényhozás által már 2008 októberében elfogadott Nemzetközi Büntetőbíróság alapokmányának (Római Statútum) ratifikálásáról szóló törvényt. Miközben a cseh elnök a végsőkig szeretné folytatni a Lisszaboni Szerződés elleni harcát, a népszavazásra készülő Írországban a parlamenti pártok együtt kampányolnak a kedvező kimenetel érdekében.

Hamis vírusvédelmi szoftverek - 18,6 millió dolláros kártérítést kapott a Symantec

2009.07.14.

Összesen 18,6 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte az amerikai bíróság azt a két vállalkozást, amely hamis Symantec szoftvereket értékesített Észak-Amerikában. A vírusvédelmi szoftverekről ismert cég 2007-ben, illetve 2008-ban kezdeményezett eljárást a jogsértőkkel szemben - írja a Yahoo Finance.

Államilag támgatott magánszemélyek - Zöld út a magyar lakáshitel-támogatási programnak

2009.07.14.

Megkaphatják az államtól az áthidaló kölcsönt azok a magyar lakástulajdonosok, akik munkahelyük elvesztése vagy más átmeneti jövedelem-kiesés miatt nem tudják törleszteni lakáscélú kölcsönük részleteit. Az erről szóló támogatási programot hétfőn hagyta jóvá a Bizottság.

2 fokos limit - Klímaügyi előrelépés L’Aquilában

2009.07.14.

Igen pozitív értékelést adott a pénteken zárult G8-csúcsról és a köré szervezett nagyszabású nemzetközi találkozósorozatról az olaszországi L’Aquilában rendezett eseményeken szintén részt vevő José Manuel Barroso. Különösen a klímaügyekben elért előrehaladást méltatta.

Újra megtámadták az élettársi törvényt

2009.07.14.

Eddig négy indítvánnyal támadták meg (a regisztrált élettársi kapcsolat|http://www.jogiforum.hu/kereso?s=0&h=h1&q=%C3%A9lett%C3%A1rs) bevezetéséről szóló, július 1-jétől hatályos törvényt az Alkotmánybíróságon - tájékoztatta Sereg András, a testület szóvivője a Magyar Hírlapot.

Ítélkezési szünetet tart a Fővárosi Bíróság július 15-től

2009.07.14.

Ítélkezési szünetet tart a Fővárosi Bíróság (FB) július 15. és augusztus 20. között.

Gyógyhatású cigaretta - Újfajta adóelkerülésre derített fényt a VPOP

2009.07.13.

A cigaretták adóterhének és árának emelkedésével párhuzamosan egyre több adózatlan cigaretta jelenik meg a piacon. Ezek sorában egy új, Magyarországon nem jellemző visszaélési formát derített fel a VPOP, melynek jellemzője, hogy gyógyhatásúnak próbálják feltüntetni a cigarettát, így az adómentesség látszatát keltve.

Tóth Mihály - Két bűncselekmény gyanúja miatt is eljárás indítható a Magyar Gárda mozgalom újjáalakulása kapcsán

2009.07.13.

Legalább két bűncselekmény gyanúja miatt indítható büntetőeljárás azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik szombati rendezvényén újjáalakult a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda mozgalom - ismertette álláspontját Tóth Mihály büntetőjogász hétfőn.

Megszüntették az UD Zrt.-vel kapcsolatban a nyomozást hét bűncselekmény ügyében

2009.07.13.

Mind a hét olyan bűncselekmény ügyében megszüntette a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), amely miatt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója tett feljelentést az UD Zrt. két vezetője és két dolgozója ellen - közölte az UD Zrt. jogi képviselője hétfőn.

IV. CompLex Jogász Open Társasági Tenisztorna

2009.07.13.

2009. augusztus 28-30. között kerül negyedik alkalommal megrendezésre a CompLex JOGÁSZ OPEN társasági tenisztorna az IDOM Tenisz és Sportközpontban a Népligetben.

Egyre több a hanglopás - Magyarországot vizsgálja az MPA!

2009.07.13.

Az elmúlt két évben különösen elharapódzott a hanglopás Magyarországon. Más országból származó illegális filmfelvételre a hazai mozikból felvett szinkronhangot illesztenek, s az így magyarított kalózfilm a mozis premierrel gyakorlatilag egy időben már le is tölthető a netről.

A helyreállító igazságszolgáltatás európai jó gyakorlatai a büntetőeljárásban - A konferencia előadásai

2009.07.13.

A helyreállító igazságszolgáltatás európai jó gyakorlatai a büntetőeljárásban című projekt állását mutatta be Gyökös Melinda az (Európai Bűnmegelőzési Hálózat [EUCPN]|http://www.bunmegelozes.hu/index.html?pid=1342) tanácskozó testületi ülésén Pliznenben.

Helsinki Bizottság - A július 4-i Erzsébet téri tömegoszlatásnak jogszerű alapja volt

2009.07.13.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a 2009. július 4-én a budapesti Erzsébet téren megtartott, előre megszervezett, de nem bejelentett demonstráció nem minősül spontán tüntetésnek.

Gazdát keresnek a parlamenti szakbizottságok - A héten tartja alakuló ülését az új Európai Parlament

2009.07.13.

A héten tartja alakuló ülését az új Európai Parlament, melyen eldől az is, hogy ki, melyik bizottságban kezdheti meg munkáját. Bár a bizottságok elnöki posztjairól várhatóan csak a jövő héten szavaznak a bizottsági tagok, ám nem hivatalos információk szerint a háttéralkuknak köszönhetően szinte már az összes nagy szakbizottság vezetése gazdára talált.

Kína az élen - Elárasztják Európát a hamis CD-k és DVD-k

2009.07.13.

A legtöbb – és az Európai Unió küldő határain lefoglalt – hamis termék még mindig Kínából származik – derül ki a Bizottság legfrissebb, a napokban közzétett összesítéséből. Eszerint a CD-k és DVD-k még mindig toplistásak, de szívesen hoznának be az EU-ba hamisított cigarettát és ruhát is.

Ombudsman az elvált szülők gyermekének iskolaválasztásáról

2009.07.13.

A külön élő szülők közötti vita esetén a bíróság hatásköre, hogy döntést hozzon a gyermek életpályájának, iskolájának megválasztásáról. Törvénysértő, ha ezt a határozatot nem a bíróság, hanem a gyámhivatal hozza meg. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa egy panasz alapján felkérte a szociális és munkaügyi minisztert, hogy emlékeztesse a gyámhivatalokat a szülői felügyeleti joggal kapcsolatos hatáskörükre.

Előtérben a népakarat? - Lesz-e népszavazás a képviselői költségtérítésről

2009.07.13.

Várhatóan kedden dönt az Alkotmánybíróság (Ab) a képviselők költségtérítéséről kezdeményezett népszavazásról, miután július 6-ai legutóbbi tanácskozásán nem hozott döntést az ügyben.

Álrendőrbandát leplezett le a rendőrség

2009.07.13.

Egy év alatt legalább huszonnégyszer lopott meg vagy rabolt ki tehetősebb vállalkozókat egy álrendőrbanda, az ügyben eddig tizennyolc embert tartóztattak le - értesült a hétfői Népszabadság.

A legfőbb ügyész szerint jelenleg végrehajthatatlan az Ab-határozat

2009.07.13.

A mostani keretek között nem lehet végrehajtani (az Alkotmánybíróság azon határozatát|http://www.jogiforum.hu/hirek/21106), hogy minden bírósági tárgyaláson kötelező az ügyész részvétele - mondta Kovács Tamás legfőbb ügyész a szombati Népszavának adott interjújában.

Joghatóság, kártérítés, szabad mozgás - Érdekes ügyek az Európai Bíróság munkaprogramjából

2009.07.10.

A 2009. július 13-tól július 17-ig tartó munkahéten többek között kettős állampolgárság és joghatóság, a közösségi intézmények kártérítési felelőssége, valamint a munkavállalók szabad mozgása kérdéskörökkel kapcsolatos ügyek is terítékre kerülnek az Európai Bíróság munkarendjében.

Zöld államháztartást!

2009.07.10.

Ez lehet ugyanis a pénzügyi-gazdasági válság megoldásának egyik lehetséges eszköze. A jövő nemzedékek biztosa levelet írt a kormányfőnek a 2010-es költségvetés „zöldítése” érdekében.

Visszaeső kalózoknak felfüggesztett internetkapcsolat - Elfogadta a francia szenátus a módosított Hadopi-törvényt

2009.07.10.

A francia szenátus július 8-án elfogadta a kalózkodás elleni jogszabály, a Hadopi-törvény módosított változatát. A rendelkezés hatályba lépéséhez a nemzetgyűlés jóváhagyása is szükséges. A testület várhatóan még ebben a hónapban szavazásra bocsátja a kérdést – írja a France 24.

Új magyar ügyek az Európai Bíróság előtt

2009.07.10.

Ismét új magyar ügyek érkeztek az Európai Közösségek Bírósága elé.

Kevés magyarnak van európai betegbiztosítási kártyája

2009.07.10.

Bevezetése után öt évvel az EU minden harmadik lakójának, összesen 180 millió európainak van az egész Unió területén érvényes európai egészségbiztosítási kártyája. A magyaroknak mindössze 5,5 százaléka rendelkezik ugyanakkor ilyen EÜ-kártyával.

Visszalépési lehetőség a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe

2009.07.10.

Az Országgyűlés 2009. június 29-én elfogadott törvénye lehetővé teszi, hogy a magánnyugdíjpénztári tagok egy része - ha úgy dönt - 2009. december 31-ig visszaléphessen a társadalombiztosítási (tb) nyugdíjrendszerbe. A lehetőség azon pénztártagok számára nyílik meg, akik 2008. december 31-éig betöltötték 52. életévüket és önként (nem pályakezdőként) váltak magánnyugdíjpénztári taggá.

Élesen bírálta a szlovák nyelvtörvényt egy német EP-képviselő

2009.07.10.

Nincs összhangban az európai normákkal az új szlovák államnyelvtörvény, mert az a kisebbségi nyelvekkel szembeni diszkriminációhoz vezet – közölte csütörtökön Michael Gahler, német kereszténydemokrata képviselő, az EP külügyi bizottságának alelnöke.

Eredményes harc a csalás és a korrupció ellen - Az OLAF közzé tette éves tevékenységi jelentését

2009.07.10.

Egészségügyi projektek hűtlen kezelése Ugandában, a Kínából származó szilíciumfémre kivetett dömpingellenes vámok megkerülése, szerződések odaítéléséért cserébe állítólagosan kenőpénzt kérő bizottsági delegációs alkalmazott – ez csupán három példája annak, hogy az ügyek milyen széles skálájával foglalkozott 2008-ben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF).

Elviselhetetlen a zsúfoltság több büntetés-végrehajtási intézetben - Ombudsman a székesfehérvári bv. intézet tervezett bezárásáról

2009.07.10.

Az előzetesen letartóztatottak fogvatartási körülményei több intézetben eddig is tarthatatlanok voltak, a mostani intézkedésekkel viszont a zsúfoltság elviselhetetlen mértékűvé fokozódik – támasztják alá Szabó Máté ombudsman vizsgálati tapasztalatai és a fogvatartottak egyre nagyobb számban érkező panaszai.

Adócsalás miatt jogerősen 8,1 millió forint pénzbüntetésre ítélték a MEH korábbi helyettes államtitkárát

2009.07.10.

Jogerősen pénzbüntetésre enyhítette Kodela Lászlónak, a Miniszterelnöki Hivatal korábbi helyettes államtitkárának adócsalás miatt első fokon kiszabott felfüggesztett börtönbüntetését a Fővárosi Ítélőtábla.

Fészekrakó-ügy - Milliárdos csalás Miskolcon - Ügyvédek, ügyintézők, ingatlanközvetítők is érintettek

2009.07.10.

Milliárdos nagyságrendű, bűnszövetkezetben elkövetett csalás történt Miskolcon a Fészekrakó programhoz kötődően - közölte Káli Sándor (MSZP) a város polgármestere csütörtökön.

Július 15. - A Magyar Bíróságok Napja

2009.07.10.

Júluis 15-én az idén is megrendezésre kerül az Igazságszolgáltatás jeles napja alkalmából a Bíróságok Napja ünnepség.

Precedens-ügy - A Budapest Airportnak adott igazat a bíróság a "zajperben"

2009.07.10.

Elutasította a bíróság annak a XVIII. kerületi lakosnak a kártérítési igényét, aki zaj- és környezeti terhelés miatt perelte a Budapest Airportot (BA). A jogerős döntésről csütörtökön tájékoztatott a BA.

Joghatósági kérdések

2009.07.09.

A közösségen belüli repülőjárat utasai járattörlés esetén átalány-kártérítés iránti kérelmüket a repülőgép indulási vagy érkezési helye szerinti bíróság elé terjeszthetik, abban az esetbe is, ha a légitársaság székhelye más tagállamban van - szól az Európai Bíróság ítélete.

Az Alkotmánybíróság július 14-i teljes ülésének napirendje

2009.07.09.

Az Alkotmánybíróság keddi teljes ülésén folytatják az országos népszavazás elrendeléséről szóló 28/209. (IV. 17. ) OGY határozat alkotmányellenességének vizsgálata tárgyában készült határozattervezet tárgyalását. A (népszavazásra|http://www.jogiforum.hu/kereso/kategoriak/308) feltett kérdés: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?”

Nyári szünet a bíróságokon

2009.07.09.

Az OIT tájékoztatása szerint július 16. napjától augusztus 19. napjáig az ítélőtáblákon és a megyei (fővárosi) bíróságokon nyári törvénykezési szünet lesz.

Vízummentesség Szerbiának?

2009.07.09.

A közeljövőben megszűnhet a vízumkötelezettség Szerbia, Montenegró és Macedónia állampolgárai számára. A Bizottság jövő héten ismerteti javaslatát a vízumliberalizációval kapcsolatban.

Már 11 tagország ellen folyik túlzott hiány eljárás - Új határidők

2009.07.09.

Az unió pénzügyminiszterei tegnapi (2009. június 7.) brüsszeli találkozójukon újabb öt tagállam - Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország és Románia - ellen indítottak túlzott államháztartási hiányuk miatt eljárást. A hiány rendezésre a legtöbb tagállam azonban haladékot kapott, köztük Magyarország is.

Trösztellenes vizsgálatok a gyógyszeriparban - A Bizottság fokozná a gyógyszerágazat ellenőrzését

2009.07.09.

A generikus gyógyszerek késve jutnak a piacra, és csökken a forgalomba hozott gyógyszerújdonságok száma, állapítja meg az Eur ópai Bizottság gyógyszerágazati versenyről szóló zárójelentése. A jelentés szerint az egyik ok a vállalatok magatartása, de más tényezők, például a szabályozórendszer hiányosságai is szerepet játszhatnak a problémákban.

Ingyenes tolmácsolás járna a gyanúsítottaknak a bűnvádi eljárás folyamán

2009.07.09.

Közös minimumszabályokat rögzítene a gyanúsítottak tolmácsoláshoz és fordításhoz való jogairól az a tanácsi kerethatározat-tervezet, melyet szerdán hagyott jóvá a Bizottság. Ennek értelmében a tagállamoknak a jövőben biztosítaniuk kell, hogy a bűncselekménnyel gyanúsított személyek az első pillanattól az eljárás lezárultáig teljes mértékben megértsenek mindent és meg is értethessék magukat.

Döntött a kormány az államilag támogatott képzésről

2009.07.09.

A 2010-2011-es tanévben az ideihez hasonlóan 56 ezer államilag támogatott hely lesz a felsőoktatásban. A munkaerő-piaci trendeknek megfelelően a műszaki, a gazdasági és az egészségügyi karokon nő az államilag támogatott helyek számra - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő.

E-közbeszerzés, adósságrendezés, módosuló bírósági törvény - Megjelent a kormány második félévi munkaterve

2009.07.09.

Idén a második félévben többek között a közbeszerzések elektronizálása, a pénzügyi rendszer felügyeletének hatékonyabbá tétele és a bírósági törvény szerepel a kormány most megjelent munkatervében. A jövő évi költségvetésről a szeptember 23-i ülésen tárgyalnak.

A Bizottság nem tűri a versenyellenes magatartás semmilyen formáját - Óriásbírságot kapott két nagy gázszolgáltató

2009.07.09.

Rekordösszegű, több mint 1 milliárd eurós bírságot szabott ki az Európai Bizottság szerdán a német E.ON-ra és a francia GDF Suez-re a piac felosztása és más trösztellenes szabályok megsértése miatt.

Csökken a munkaügyi perek száma Magyarországon

2009.07.09.

Az elbocsátási hullám ellenére mintegy húsz százalékkal csökkent a munkügyi perek száma Magyarországon - írta a csütörtöki Világgazdaság.

Méltányosan mérlegelő hatóságok? - Bírságbejelentő honlapot indított a kormány

2009.07.08.

Levélben szólította fel Bajnai Gordon miniszterelnök az államigazgatási hatóságokat, hogy a kisebb súlyú, első alkalommal történt szabályszegésekkor méltányosan járjanak el, ne szabjanak ki bírságot. Erről Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter számolt be a kormány szerdai ülése után. Elmondta: a kormány szerdán bírságbejelentő honlapot indított.

A bíróságok függetlensége csak teljes szervezeti különállás mellett biztosított - Interjú Baka András főbíróval

2009.07.08.

Az igazságszolgáltatást a gyakran változó politikai törekvések hatásaitól meg kell kímélni, ezért a bírósági önigazgatási modellt meg kell őrizni - hangsúlyozza a Népszabadságnak adott interjúban Baka András, a Legfelsőbb Bíróság új elnöke.

Többször eladott kastély – Jogosulatlanul akartak áfa-t visszaigényelni

2009.07.08.

Háromszor cserélt gazdát rövid időn belül egy reneszánsz kori kastélyszálló. A gyakori tulajdonos váltás keltette fel a revizorok figyelmét is. A vizsgálat végén az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága bűntető feljelentést tett a kastélyszálló vevője és eladója ellen, mert a gyanú szerint a többszörös adásvétellel az áfa jogosulatlan visszaigénylését szerették volna elérni.

"Elvárt" adó

2009.07.08.

Az új adócsomagnak az ügyvédség körében talán legnagyobb figyelemmel kísért eleme: a társas vállalkozásból származó jövedelmek körében szigorodik a személyes közreműködésre tekintettel megszerzett bevétel adóztatása. - Dr. Nehéz-Posony Márton ügyvéd tollából.

Fogyasztóvédelem - Harmonizált uniós rendszer a fogyasztói panaszok osztályozására

2009.07.08.

A tegnapi napon az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta a fogyasztói panaszok osztályozására és bejelentésére alkalmas uniós módszer tervezetét, és nyilvános véleményezésre bocsátotta a javaslatot.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000