Hír archívum: 2009. július

Más hónap

Európai Bíróság - A Bounty csokoládészelet formája nem lajstromozható közösségi védjegyként

2009.07.08.

Az Európai Bíróság T‑28/08. számú ügyben hozott ítélete szerint a Bounty szelet térbeli formája nem alkalmas a megkülönböztetésre, és a Mars nem bizonyította, hogy a forma a Közösség egészén belül megszerezte volna a használat révén a megkülönböztető képességet.

IRM - A Roma Antidiszkriminációs Ügyfélszolgálati Hálózat pályázatot hírdet ügyvédek részére

2009.07.08.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium pályázatot hirdet 1 fő ügyvéd részére a Roma Antidiszkriminációs Ügyfélszolgálati Hálózat Zala megyei tagjaként ellátandó feladatok elvégzésére.

Charta a hamis termékektől mentes kereskedelemért

2009.07.08.

A brit Alliance Against Intellectual Property (IP) Theft jogvédő szervezet nemzeti charta elfogadását szeretné elérni a hamis termékektől mentes piaci és használtcikk-vásári kereskedelem érdekében. Városi tanácsok és vásárszervezők csatlakozását remélik a héten bemutatott "Real Deal: Working Together For Fake-Free Markets" elnevezésű dokumentumhoz - írja a BBC híroldala.

A jogos védelemnél is érvényes az arányosság elve

2009.07.08.

Senki nem lesz büntethető azért, mert a szükségesnél nagyobb sérülést okoz a rá jogtalanul támadóra, az arányosság követelménye azonban továbbra is fennáll: a változtatás célja, hogy a kockázat ne azé legyen, aki saját magát, a vagyonát védi - mondta Draskovics Tibor rendészeti miniszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

Áfa-kompenzáció az uniós forrásokból támogatott projekteknél

2009.07.08.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a 2009. július 1-jétől életbe lépett, megemelt ÁFA tartalmat – mint a projektgazdáknak fel nem róható költségnövelő tényezőt – kompenzálni kívánja. Az Ügynökség ezzel segíti elő, hogy ne kerüljenek veszélybe a nagy értékű beszerzésekkel vagy szolgáltatásokkal tervezett projektek. Hasonló kompenzációra korábban is sor került.

Fehér Könyv a szellemi tulajdon védelméről – 2008-2009

2009.07.08.

„Fehér Könyv a szellemi tulajdon védelméről – 2008-2009” címmel megjelent a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Magyar Szellemitulajdon-védelmi Tanács kiadványa, amely a szellemitulajdon-védelem időszerű stratégiai irányaira, a szakmai előtt álló legújabb kihívásokra, valamint a legfontosabb szabályozási kérdésekre kívánja irányítani a gazdasági és politikai döntéshozók figyelmét.

ORFK - Törvényesek és szakszerűek voltak a július 4-i rendőri intézkedések

2009.07.08.

Törvényesek és szakszerűek voltak a rendőri intézkedések múlt szombaton a fővárosi, Erzsébet téri demonstráción - közölte kedden az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Egri kórház - Törvényt sértett a megyegyűlés?

2009.07.08.

Eger polgármestere szerint a szocialista vezetésű hevesi megyegyűlés törvényt sértett, amikor hétfőn úgy döntött, hogy teljes egészében megyei alapítású társaságot hoz létre az egri kórház működtetésére.

Az államfő aláírta a vagyonadóról szóló törvényt

2009.07.07.

Sólyom László köztársasági elnök kedden aláírta a vagyonadóról szóló, valamint a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvényt. Az államfő aláírta a gyes időtartamának rövidítését és gyed igénybevételének szigorítását tartalmazó jogszabályt is, amelyet első alkalommal visszaküldött az Országgyűlésnek újratárgyalásra - mondta Wéber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke kedden.

A törlesztőrészlet mérséklését kérhetik a diákhitelesek

2009.07.07.

A nehéz anyagi helyzetbe került diákhitelesek szerdától kérhetik az alacsonyabb törlesztőrészletet a Diákhitel Központtól. A kérelemhez szükséges nyomtatvány a központ honlapjáról letölthető, a kérelem okát nem vizsgálják.

Kötelező ügyészi jelenlét

2009.07.07.

Az Alkotmánybíróság 2009. július 7-i teljes ülésén határozatot hozott a büntető­eljárásról szóló törvénynek az ügyész tárgyaláson való részvételére vonatkozó rendelkezéseiről.

A kiskorúak védelmében - Kirívóan súlyos jogsértésért jár a 12 órás elsötétítés az RTL Klubnak - ORTT indoklás

2009.07.07.

Az Országos Rádió és Televízió Testület az 1357/2009. (VI. 30.) számú határozatával a Mónika show egyik adása miatt 12 órára felfüggesztette a Magyar RTL Televízió Zrt. műsorszolgáltatási jogának gyakorlását.

Példa nélkül - Online rendőrségi térfigyelő rendszer az V. kerületben

2009.07.07.

Online térfigyelő rendszert indított Budapesten az V. kerületi Rendőrkapitányság, s azt összekapcsolta egy térképrendszerrel; ilyenre Magyarországon még nincs példa - mondta Tóth Tamás rendőrkapitány kedden sajtótájékoztatón.

Európai Bíróság - Kettős szankció állami támogatások visszatéríttetésének elmulasztása miatt

2009.07.07.

Az Európai Bíróság C‑369/07. számú ügyben hozott ítélete kettős szankciót szab ki görögországgal szemben az olympic airwaysnek nyújtott, 2005‑ben jogellenesnek minősített állami támogatások visszatéríttetésének elmulasztása miatt

Nem vizsgálja a GVH a vízművek fúzióját

2009.07.07.

Nem minősül vállalkozások összefonódásának, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem vizsgálja, milyen hatása van a piaci versenyre, ha az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. az államtól átveszi a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt valamint a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. vagyonának kezelését.

Börtön és végleges eltiltás egy hévízi ügyvédnek

2009.07.07.

Sikkasztás miatt jogerősen börtönbüntetésre ítélt és véglegesen eltiltott az ügyvédi hivatás gyakorlásától egy hévízi ügyvédnőt a Zala Megyei Bíróság.

A fiatalkorú elítéltek áldozati minőségének vizsgálata különös tekintettel a családon belüli erőszakra - Kutatási eredmények

2009.07.07.

Dr. Ligeti Katalin vezetésével Schmidt Andrea, dr. Végvári Réka és dr. Hollán Miklós az Országos Bűnmegelőzési Bizottság támogatásával kutatást végeztek, amelyben a magyar fiatalkorú elítéltek elkövetővé és áldozattá válását vizsgálták.

Tisztult az intézményi kép - Kik lesznek az Európai Unió új vezetői?

2009.07.07.

Néhány kérdés tisztázódott a hétvégén az unió vezető posztjaival kapcsolatban: miután Mario Mauro lemondott EP-elnöki jelöltségéről, a Parlament alakuló ülésén a képviselők nagy valószínűséggel Jerzy Buzek lengyel néppárti politikust választják meg két és fél évre az EP élére.

Gárdista-demonstráció - Öt panasz érkezett rendőri intézkedések miatt a panasztestülethez

2009.07.07.

Öt panasz érkezett hétfő délig a Független Rendészeti Panasztestülethez a szombati budapesti, az Erzsébet téren tartott tüntetéssel kapcsolatban - közölte Kaltenbach Jenő, a testület elnöke.

Diploma egyetemre járás nélkül? - Magyarországon is megkezdődött a validációs eljárásrend kidolgozása

2009.07.07.

Néhány éven belül a szülőktől, a szomszédtól, a televízióból vagy épp a munkahelyről megszerzett tudást is beszámíttathatjuk az egyetemen, sőt akár az iskolában megszerezhető ismeretekkel egyenértékűnek fogadtathatjuk el - olvasható a keddi Népszabadságban.

Nyitottabb igazságszolgáltatás - Televíziós kamerák kerülhetnek a tárgyalótermekbe

2009.07.07.

Baka András szerint nyíltabbá, nyitottabbá kell tenni az igazságszolgáltatást, és amit lehet, megmutatnak magukból. A Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke a Népszavának és a Népszabadságnak is interjút adott.

Önálló nyelvvé válhat a jelelés - Őszre a Ház előtt a törvénytervezet

2009.07.07.

A Népszabadság információi szerint júliusban tárgyalja a kormány, ősszel pedig a parlament elé kerül a jelnyelvi törvény tervezete.

Nem döntött az Ab a képviselői költségtérítésről kezdeményezett népszavazásról

2009.07.06.

Nem született döntés az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői tanácskozásán a képviselők költségtérítéséről szóló népszavazás ügyében - közölte Sereg András, a testület sajtófőnöke. A grémium várhatóan a jövő hét elején dönt a kérdésben.

Halálos korlátozás – Ombudsman az egyértelmű törvényi szabályokért

2009.07.06.

Az ápolást, gondozást nyújtó intézményekben alkalmazható korlátozó intézkedések egyértelmű törvényi szabályozását sürgeti az ombudsman az illetékes miniszternél. Szabó Máté annak nyomán indított hivatalból vizsgálatot, hogy egy Baranya megyei intézményben meghalt egy értelmi fogyatékos beteg, akit az ápoló megkötözött.

A védjegy-tulajdonosok védelmében - Gyorsabb és olcsóbb internetes vitarendezés?

2009.07.06.

Új, gyorsabb és olcsóbb eljárást vezetne be a védjegy-tulajdonosok segítésére az ICANN. A Uniform Rapid Suspension System (egységes gyors felfüggesztési rendszer) valamennyi felsőszintű domain esetén alkalmazható lenne - olvasható a (domainabc.hu|http://www.domainabc.hu) oldalon.

Információcsere - Újabb magyar-román román „adóügyi csúcs”

2009.07.06.

Dr. Szikora János az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke, és Sorin Blejnar a román Pénzügyigazgatási Nemzeti Ügynökség (ANAF) elnöke 2009. június 29-30. között Budapesten tárgyalt. A munkalátogatáson értékelték a tavaly októberben kötött adóügyi megállapodás eddigi menetét, illetve konkretizálták az együttműködés végrehajtását.

Rekordmennyiségű hamisítvány - Átmenetileg bezárták Moszkva legnagyobb piacát

2009.07.06.

A folyamatos jogszabálysértések eredményeként átmenetileg bezárták Moszkva legnagyobb vásárterét, a Cherkizovsky Piacot. Az intézkedés okai között szerepelt az a rekordnagyságú, mintegy 2 milliárd dollár összértékű hamis termék, amely tavaly szeptemberben egy razzia során került elő a piacon - írja a Russia Today.

Átláthatóbbá válik a közmédiumok állami támogatása

2009.07.06.

Elszámoltathatóbbá, átláthatóbbá és arányosabbá válik a közszolgálati műsorszolgáltatók állami finanszírozása – jelentette be a Bizottság, miután csütörtökön módosította az ágazat közfinanszírozására vonatkozó eddigi szabályokat.

Köztük Magyarország - Ideiglenes mentesség az uniós levegőminőségi előírások alól

2009.07.06.

Az Európai Bizottság összesen kilenc, Ausztriának, Belgiumnak, Németországnak, Dániának, Görögországnak, Spanyolországnak, Franciaországnak, Magyarországnak és a Szlovák Köztársaságnak címzett határozatot fogadott el 94 zóna vagy agglomeráció vonatkozásában a PM 10 -ként ismert szálló porra vonatkozó uniós levegőminőségi előírások alóli ideiglenes mentességről

Mit jelent a szabad mozgás?

2009.07.06.

Az EU területén a szabad mozgás és tartózkodás alapvető jog, ám az erről szóló 2004-es irányelv egyes rendelkezései nem egyértelműek. Az Európai Bizottság most részletes iránymutatást tesz közzé a homály eloszlatására.

Az Alkotmány módosításáról a szólásszabadság védelmében - Levelezés Bárándy Gergely országgyűlési képviselővel

2009.07.06.

A Társaság a Szabadságjogokért és az Eötvös Károly Intézet nemrégiben minden országgyűlési képviselőnek levelet írt azzal a kéréssel, hogy ne támogassák a szólásszabadságnak önmagában a tartalom alapján történő korlátozását formailag lehetővé tevő alkotmánymódosítást. A levélre két országgyűlési képviselő válaszolt.

ORTT - Félnapos elsötétítés az RTL Klubnak

2009.07.06.

Tizenkét órás - déltől éjfélig végrehajtandó - képernyő-elsötétítéssel büntette az RTL Klubot a médiahatóság - tudta meg pénteken az MTI. A televíziót működtető társaság pert indít az álláspontja szerint túlzó szankció miatt.

Gárdista-demonstráció - Az ombudsman munkatársai több közterületi rendezvényen is jelen voltak

2009.07.06.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának munkatársai - Szabó Máté ombudsman döntésének megfelelően - július 2-a óta több közterületi rendezvényen, a helyszíneken is vizsgálták a (gyülekezési jog|http://www.jogiforum.hu/kereso/kategoriak/330) érvényesülésének körülményeit - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala szombaton.

Magosz - Az ügyészség nyomozást rendelt el MNV-ügyben

2009.07.06.

A számviteli rend megsértésének gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. 2008-as működése ügyében az V.-XIII. kerületi ügyészség - mondta Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója vasárnap sajtótájékoztatón, Budapesten.

Bejegyzett élettársi kapcsolat - Útmutató anyakönyvvezetőknek az azonos nemű párokról

2009.07.06.

Útmutató készült az anyakönyvvezetőknek, hogy miként viszonyuljanak az azonos nemű párokhoz. Július elsején hatályba lépett ugyanis az a törvény, amely azonos nemű párok számára lehetővé teszi bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését - olvasható a hétfői Népszabadságban.

Ha van bérlet, miért a büntetés?

2009.07.03.

A BKV bérletek utólagos bemutatásának díja aránytalanul magas és mert nem csak a szolgáltató költségeinek fedezésére fizettetik meg, egyfajta büntetésként is szolgál. A szankciós jelleg sérti az utasok tisztességes eljáráshoz való jogát, Szabó Máté ombudsman ezért a bérletbemutatás díjának felülvizsgálatát javasolja.

Az Alkotmánybíróság július 6-7-i teljes ülésének napirendje

2009.07.03.

Az Alkotmánybíróság hétfőn foglalkozik a cégnyilvántartásról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény 35. § (1) bekezdésének alkotmányosságával.

Újabb fogyasztóvédelmi ellenőrzéssorozat indul

2009.07.03.

Tizenegy hatóság szakemberei vendéglátóhelyeken, fesztiválokon, strandokon és gyermektáborokban végeznek ellenőrzéseket a július 1-jén indult fogyasztóvédelmi ellenőrzéssorozat keretében - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtökön.

Szeptemberben dönt Baka András a helyetteséről

2009.07.03.

Szeptemberben dönt arról Baka András, hogy ki legyen a főbíróhelyettes - erről a Legfelsőbb Bíróság nemrég kinevezett elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt.

A jogos védelem alakulása a Btk. módosulása miatt

2009.07.03.

A büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása értelmében a megtámadott ezentúl nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől; a jogszabály rendelkezik a megelőző jogos védelemről is.

Vádat emeltek korrupció miatt több autópályarendőr ellen

2009.07.03.

Korrupcióval vádol több autópályarendőrt a Miskolci Nyomozó Ügyészség; a két évig tartó nyomozás befejezéseként összesen 21 ember ellen emeltek vádat, közülük 16 rendőr - tájékoztatta Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Százmillió forintra pereli Kecskemét egyik lakosát a helyi önkormányzat

2009.07.03.

Polgári perben százmillió forint nem vagyoni kár megfizetésére pereli a helyi önkormányzat Kecskemét egyik lakosát, aki a piac melletti telkén kifeszített molinón korrupcióval vádolta a várost. Az ügy első tárgyalását csütörtökön tartották Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

A Bizottság módosítja a közszolgálati műsorszolgáltatók állami finanszírozására vonatkozó szabályokat

2009.07.03.

Az Európai Bizottság új közleményt fogadott el a közszolgálati műsorszolgáltatók finanszírozását cé lzó állami támogatásokról. A közlemény egyértelmű keretet teremt a közszolgálati műsorszolgáltatás fejlesztéséhez, és növeli a jogbiztonságot mind a közszolgálati, mind a kereskedelmi média beruházásai számára.

Magyar Gárda-per - Jogerősen feloszlatta az egyesületet a bíróság

2009.07.02.

Jogerősen feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön kihirdetett ítéletében.

Az ombudsman a gyámhivatal késlekedéséről és a következményekről

2009.07.02.

Lassú volt a hivatal, ezért egy gyermek másfél éven át nem találkozhatott az édesanyjával. Az ombudsman a tisztességes eljárás és a gyermeket megillető védelem jogának sérelmét állapította meg.

Nemzetközi elismerés a magyar ombudsmani intézményeknek

2009.07.02.

Kanadából Ausztriába, Bécsbe helyezi át székhelyét a Nemzetközi Ombudsman Intézet, döntötte el a szervezet közgyűlése Stockholmban. Az ombudsmani intézmény kétszázadik évében rendezett bicentenáriumi világkonferencián részt vett az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté is.

Nem írta alá az államfő a vízgazdálkodási törvény módosítását

2009.07.02.

Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá, és megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a vízgazdálkodási törvény módosítását tartalmazó törvényt; az államfő erről levélben tájékoztatta Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét - közölte az MTI-vel a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) csütörtökön.

Túlsúlyba kerülhetnek az OIT-ban a megyei bírósági vezetők

2009.07.02.

Rövidesen lezárul a bíróságokon azoknak a küldötteknek, elektoroknak a megválasztása, akik az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) többségét adó kilenc bírót választják meg a következő hat évre; ahol már végeztek a folyamattal, ott azok a többségében megyei elnökök kaptak bizalmat, akik jelenleg is a testület tagjai - írta csütörtöki számában a Népszava.

Ma tartják a Magyar Gárda Egyesület megszüntetése iránti per másodfokú tárgyalását

2009.07.02.

Ma tartják a Magyar Gárda Egyesület megszüntetése iránti polgári per másodfokú tárgyalását a Fővárosi Ítélőtáblán; az érdemi döntés akár az első tárgyaláson megszülethet, miután másodfokon csak szűk körben van lehetőség bizonyításra.

Európai Parlamenti reformok 2009 júniusától

2009.07.02.

Az új parlamenti ciklussal kezdődően számos újítást vezetnek be az Európai Parlamentben. A változtatások célja az, hogy az EP munkavégzése, a képviselők és munkatársaik juttatásainak rendszere a polgárok számára érthetőbb és átláthatóbb legyen.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000