Hír archívum: 2009. augusztus

Más hónap

Ombudsman - Tisztázatlan szabályok a családtámogatási eljárások során - A MÁK elnöke jogszabály-módosítást javasol

2009.08.31.

A tisztességes eljáráshoz való jogot sérti, amikor az érintett hatóságok nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy megfelelően tájékoztassák az igénylőket a családtámogatási és társadalombiztosítási ellátások közötti választás szabályairól - állapította meg az ombudsman.

OVB - Lehet népszavazást tartani a bírák etikai normáinak törvényi szabályozásáról

2009.08.31.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén hitelesítette azt a népszavazási kezdeményezést, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt a bírák által betartandó etikai normákról.

NHH - 2010. január 15-től megszűnik az egy hálózaton belüli hét számjegyes hívás lehetősége

2009.08.31.

2010. január 15-től a mobiltelefon-számokat csak a teljes formátum, azaz mind a 11 számjegy (előhívó, körzetszám és telefonszám) tárcsázásával lehet hívni, megszűnik az egy hálózaton belüli hét számjegyes hívás lehetősége, közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) hétfőn.

Szakjogász képzések

2009.08.31.

Aktuális napi kérdésekre választ adó, gyakorlatorientált oktatás - 2009. őszén a Pécsi Tudományegyetem Állami- és Jogtudományi karán több területen szakjogász képzés indul. (X)

Szeptember 15-től nyilvánosak az állami cégvezetők pénzbeli juttatásai - Az adatvédelmi biztos üdvözli a kormányrendeletet

2009.08.31.

Jóri András adatvédelmi biztos üdvözölte az állami és önkormányzati cégvezetők jutatásainak kötelező nyilvánosságra hozataláról szóló pénteki kormányrendeletet. A biztos emlékeztetett rá: ezek az adatok jelenleg is nyilvánosak, a kormányrendelet jelentőségét az adja, hogy a jövőben kérés nélkül kell ezeket az adatokat megjelentetni.

ORTT - Újabb súlyos büntetéseket kaphat az RTL Klub és a TV2

2009.08.31.

Újabb súlyos büntetéseket kaphat a médiahatóságtól délutáni kibeszélőshow-iért a két országos kereskedelmi tévécsatorna; ezekről a műsorokról még szeptember elején, a döntéshozatal előtt egyeztet az RTL Klubbal és a TV2-vel az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) - értesült több érintettől pénteken az MTI.

BKV-szerződések - Prémiumokra épülő átlagbérszámítás? - Nyilvánosak lesznek az fb jegyzőkönyvei, 85 végkielégítést vizsgálnak

2009.08.31.

Nyilvánosak lesznek a BKV Zrt. felügyelőbizottsági (fb) jegyzőkönyvei - ismertették a testület tagjai pénteki döntésüket.

Önkormányzatokra hárított állami feladat? - Sok önkormányzat nem tudja megvenni az adósok lakását

2009.08.31.

Sok önkormányzat nem tud élni elővásárlási jogával, mert nincs pénze arra, hogy megvegye azoknak az ingatlanjait, akik nem tudják fizetni lakáshitelük törlesztőrészleteit - erről számoltak be az MTI-nek települési vezetők Tolna, Somogy, Baranya és Zala megyéből is.

Félezer nyugdíjast foglalkoztat vissza a rendőrség

2009.08.31.

Több száz személyt foglalkoztat a rendőrség nyugdíjuk folyósítása mellett, néhányan akár bruttó négyszázezer forintot is kapnak - olvasható a Népszabadság Online oldalán.

Válaszolt a legfőbb ügyész UD-ügyben Gulyás Józsefnek

2009.08.31.

Válaszolt a legfőbb ügyész Gulyás József SZDSZ-es képviselő (UD-ügyben|http://www.jogiforum.hu/kereso?s=0&h=h1&q=UD+Zrt) korábban feltett írásbeli kérdéseire és pontokba gyűjtötte, milyen ügyekbenindultak nyomozások Laborc Sándor feljelentése alapján - ismerteti a hétfői Népszava.

Belső vizsgálat a Nemzetbiztonsági Hivatalnál

2009.08.31.

Belső vizsgálatot rendeltek el a Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBH) azt követően, hogy a világhálóra került egy, a romagyilkosságokkal összefüggésben készült írásos anyag - írja a hétfői Magyar Nemzet.

Hiányos szabályozás - Nem biztosított a téli szolgálat ellátásához szükséges egyenruházat a rendészeti szakközépiskolások részére

2009.08.31.

A Független Rendőr Szakszervezet az igazságügyi és rendészeti miniszter soron kívüli intézkedését kezdeményezte a rendészeti szakközépiskolai tanulóktéli egyenruházattal való ellátása érdekében.

Békés gyülekezés

2009.08.31.

Hazánkban az alapvető jogokra vonatkozó szabályokat törvény állapítja meg, amely annak lényeges tartalmát nem korlátozhatja. Alkotmánybíróságunk kifejlesztette az alapjog korlátozásának ún. szükségességi/arányossági tesztjét.

Vezetőváltás az OIT Hivatalának élén

2009.08.28.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) döntése értelmében 2009. augusztus 31. napjával Dr. Szelényiné dr. Roszik Erzsébetet az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának (OIT Hivatala) vezetőjét hivatalvezetői tisztségéből felmentette, hivatalai beosztását megszüntette és szeptember 1. napjától a Fővárosi Bíróságra tanácselnöki munkakörbe beosztotta.

Kormányhatározat - Állami cégvezetők juttatásainak nyilvánosságáról

2009.08.28.

Nyilvánosságra kell hozni minden olyan vezető tisztségviselő pénzbeli juttatásait, aki állami többségi befolyással működő gazdasági társaságnál tevékenykedik. Az erről szóló határozatot pénteken írta alá Bajnai Gordon miniszterelnök - értesült az MTI.

Fővárosi Közgyűlés - Elvonták a bizottságok vezetőkinevezési jogát

2009.08.28.

A szakbizottságok helyett a Fővárosi Közgyűlés dönt a jövőben az intézmények és a gazdasági társaságok vezetőinek kinevezéséről, felmentéséről és a cégek igazgatósági, felügyelőbizottsági tagjainak megválasztásáról, visszahívásáról - erről Demszky Gábor javaslatára csütörtökön egyhangú szavazással döntött a testület.

Jövő héttől lekapcsolják a 100 wattos villanykörtéket

2009.08.28.

Szeptember elsején részlegesen életbe lép a régi villanykörtéket betiltó uniós előírás: ettől az időponttól kezdve a boltok nem vásárolhatnak több százwattos égőt, a meglévő készleteiket azonban még eladhatják. Jövőre a 75, 2012-től a 40 és 25 wattos égőket is kivonják forgalomból, 2016-ra pedig teljesen eltűnnek a pazarló villanykörték.

Bírósághoz fordult a pécsi vagyonkezelő menesztett vezetője

2009.08.28.

Menesztése miatt bírósághoz fordult Varga Péter, a pécsi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. volt vezérigazgatója a napokban - közölte a Baranya Megyei Bíróság szóvivője az MTI megkeresésére.

Segítség a lakáshiteleseknek

2009.08.28.

A múlt hónapban elfogadta az Országgyűlés a lakáscélú kölcsönökre vonatkozó állami készfizető kezességről szóló törvényt. Több pénzügyi elemző és politikus tömeges elszegényedést vizionál, miközben további válságkezelő intézkedések kerültek bevezetésre.

Nyugdíjreform 2013

2009.08.27.

Kevesebb lesz a kiosztásra kerülő összeg, más nyugdíjszámítási mód kerül bevezetésre, és szigorodik a szolgálati idő beszámítása is. - A 2013-as nyugdíjreform az öngondoskodás felé mutat.

2010. január 1-től változnak a társasági adó és a személyi jövedelemadó szabályai

2009.08.27.

Elfogadta a jövő évi adótörvényeket az Országgyűlés. A jövő évi adótörvények értelmében átfogóan módosul az egész magyar adórendszer. A legfontosabb módosítások a személyi jövedelemadót, a társasági adót és a munkaadói járulékokat érintik.

Kincstárnokok a tárcáknál

2009.08.27.

A kormány meghonosítja a kincstárnoki rendszert a minisztériumoknál - jelentette be Szollár Domokos kormányszóvivő szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón.

Akár börtönbüntetést is kaphatnak, akik hamis terméket vásárolnak - Óvatosságra intenek a brit jogvédők

2009.08.27.

Nagy összegű pénzbírságra számíthatnak, de akár börtönbüntetést is kaphatnak azok, akik külföldi nyaralásuk során hamis termékeket vásárolnak. A brit jogvédők figyelmeztetése szerint éppen ezért érdemes felkészülten és megfontoltan vásárolni a nyári pihenés ideje alatt – olvasható a BBC honlapján.

Rendkívüli uniós csúcstalálkozó a pénzügyi reformok megvitatására

2009.08.27.

Az unió vezetői szeptember 17-én – a következő G20 csúcstalálkozó előtt – rendkívüli ülésen egyeztetnek a 27 tagú közösség gazdasági helyzetéről, melyen a szigorú szabályozást sürgető francia elnök, Nicolas Sarkozy is részt vesz majd.

Az illegális autóbontók ellenében - 187,5 tonna hulladékra szabott ki bírságot július végéig a Zöldkommandó

2009.08.27.

Nyáron is folytatódtak a 2009-es (Zöldkommandó|http://www.jogiforum.hu/kereso?s=0&h=h1&q=Z%C3%B6ldkommand%C3%B3) akciósorozat helyszíni ellenőrzései, amelyek célja az illegális autóbontók felszámolása. Júliusban összesen 42 telephelyet ellenőriztek a zöldhatóságok, 18 esetben volt szükség intézkedésre.

Egyszerűsödik az építési engedélyezés - Elfogadták a második építési gyorsító csomag részleteit

2009.08.27.

A kormány megtárgyalta és elfogadta a második építési gyorsító csomag részleteit, ezek egyszerűsítik az építési engedélyezést és szabályozzák a fedezetkezelő személyét és juttatását.

Peter Weiss szlovák nagykövet: Szlovákiában továbbra is szabadon lehet használni a magyar nyelvet

2009.08.27.

Peter Weiss, a Szlovák Köztársaság budapesti nagykövete szerint nem zárja ki a magyar nyelv használatát az országában az államnyelvről elfogadott törvény.

Őssejtügy - Két gyanúsított előzetes letartóztatásának meghosszabbítását indítványozta a főügyészség

2009.08.27.

Két gyanúsított előzetes letartóztatásának meghosszabbítását indítványozta a Fővárosi Főügyészség az emberi test tiltott felhasználásának gyanúja miatt indult büntetőügyben, az úgynevezett (őssejtügyben|http://www.jogiforum.hu/hirek/21370).

Bajnai "pofátlanságnak" nevezte a végkielégítési ügyeket - Jogalkotási kezdeményezések az aránytalanul magas végkielégítések ellenében

2009.08.27.

"Pofátlanságnak" nevezte Bajnai Gordon miniszterelnök az utóbbi hetekben kirobbant (végkielégítési ügyeket|http://www.jogiforum.hu/hirek/21399) az RTL Klub híradójának nyilatkozva szerdán.

Rendelet a kényszerítő eszközökről - A magyar rendőrök már kisebb háború megvívására is képesek

2009.08.27.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter által a rendőrségnél használható kényszerítő eszközökről alkotott rendelet láttán bátran kijelenthető: a magyar rendőrök akár egy kisebb háború megvívására is képesek lehetnek - írta a csütörtöki Népszabadság.

A szakma vitatja az egységes óvoda-bölcsőde létjogosultságát

2009.08.27.

A Magyar Bölcsődék Egyesülete és a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület képviselői szerint rossz hatással lehet a bölcsődéskorú gyerekekre, ha a szeptembertől létrehozható úgynevezett egységes óvoda-bölcsődébe járnak - írta a csütörtöki Népszabadság.

Szigorodó táppénzszabályok

2009.08.26.

2009. augusztus 1-jétől részben új szabályokkal találják szembe magukat a táppénz ellátást igénybe vevők. Előbb-utóbb tehát mindenki összetalálkozik a jogszabályi szigorításokkal az úgy nevezett bérből és jövedelemből élők világában.

GVH - Tények a terézvárosi parkolási ügyről

2009.08.26.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) felfüggesztette a közterületi parkolás tízéves üzemeltetésére kiírt terézvárosi pályázatot. A Gazdasági Versenyhivatalnak már a tender kiírásakor feltűnt, hogy az ajánlattételi felhívásban közzétett pénzügyi és műszaki követelmények indokolatlanul korlátozzák a versenyt.

Uniós irányelv született a H1N1 védőoltásokról

2009.08.26.

A kedden Brüsszelben elfogadott irányelv szerint elsősorban a legalább hat hónapos korú krónikus betegeket, az állapotos nőket és az egészségügyi alkalmazottakat kell elsőként beoltani az új influenza ellen.

Október 1-től a legtöbb üzlet működéséhez elegendő lesz a bejelentés

2009.08.26.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium honlapján olvasható kormányrendelet tervezete szerint csak az életet, a testi épséget és az egészséget esetleg veszélyeztető termékeket árusító üzletek üzemeltetőinek kell engedélyt kérniük októbertől, a többieknek elegendő, ha bejelentik a nyitást a jegyzőnek.

Új bevándorlási szabályok az unió asztalán

2009.08.26.

Brüsszel hamarosan véglegesíti az unió bevándorlási politikájához kapcsolódó új javaslatokat. A javaslatok többek között azt az ellentmondásos felvetést is tartalmazzák, miszerint a jelentős bevándorlás miatt a mediterrán országokra nehezedő munkaerőpiaci nyomás a bevándorlók és menekültek más uniós országokba történő átcsoportosításával csökkenthető lenne.

Középfokú iparjogvédelmi tanfolyamot indít az MSZH

2009.08.26.

2009. szeptember 30-án középfokú iparjogvédelmi tanfolyamot indít a Magyar Szabadalmi Hivatal.

Akár félmilliárdot is visszaperelhet a BKV-tól trolis szakszervezete

2009.08.26.

Akár félmilliárd forintot is visszaperelhet a BKV-tól trolis szakszervezete, miután a Fővárosi Bíróság jogerősen kimondta: a BKV mulasztást követett el, amiért nem módosította időben a trolibuszvezetők bérezési formáját - mondta kedden Szabó István, a Budapesti Trolibuszközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

A Pénzügyminisztérium szerint a vagyonadóról szóló törvény összhangban van az alkotmánnyal

2009.08.26.

A Pénzügyminisztérium álláspontja szerint a vagyonadóról szóló törvény összhangban van az alkotmánnyal, eleget tesz az alaptörvény által támasztott követelményeknek, előkészítését széles körű szakértői egyeztetés előzte meg - reagált a tárca (Szabó Máté országgyűlési biztos felvetéseire|http://www.jogiforum.hu/hirek/21478) kedden közleményében.

MTA - A szlovákiai nyelvtörvény emberi jogokat, nemzetközi kötelezettségeket és uniós normákat sért

2009.08.26.

A szlovákiai nyelvtörvény alapvető emberi jogokat, nemzetközi kötelezettségeket és uniós normákat sért - állapítja meg a Magyar Tudományos Akadémia Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézetének honlapján olvasható tanulmány.

Akár életfogytiglani börtönt is kaphatnak a gyógyszerhamisítók

2009.08.25.

A napokban hatályba lépett új indiai jogszabály szerint akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak azok a személyek, akiket gyógyszerhamisítás és hamis gyógyszerekkel való visszaélés vádjában bűnösnek talál a bíróság - írja a SecuringPharma.

Közel 5000 hektáron kellett hatósági intézkedést tenni parlagfű miatt

2009.08.25.

A parlagfű elleni védekezés keretében eddig mintegy ötezer hektáron kellett hatósági intézkedést tenni: közérdekű védekezést elrendelni, illetve növényvédelmi bírságot kiszabni.

Amerikai klímavédelem

2009.08.25.

Zöld munkahelyek, csökkenő szennyezőanyag-kibocsátás, tiszta energiafelhasználású gazdaság - Az Egyesült Államok Képviselőháza 2009. június 26-án elfogadta a klímaváltozási törvény tervezetét. A pozitív fogadtatás mellett sok bírálat is éri a jogszabályt.

Az iparjogvédelmi eljárásokban fizetendő igazgatási szolgáltatási díjakra vonatkozó új szabályozásáról

2009.08.25.

A Magyar Szabadalmi Hivatal előtti iparjogvédelmi eljárások igazgatási szolgáltatási díjairól szóló 19/2005. (IV. 12.) GKM rendelet (Díjrendelet) 2009. augusztus 1-jéig egybefoglaltan tartalmazta azokat a szabályokat, amelyek a Magyar Szabadalmi Hivatal előtti iparjogvédelmi eljárásokban fizetendő díjakra vonatkoznak.

Rendészeti tankönyv a kábítószerről - Letölthető kiadvány

2009.08.25.

A Nemzeti Kábítószerügyi Koordinációs Igazgatóság és az (Országos Bűnmegelőzési Bizottság|http://www.bunmegelozes.hu/) támogatásával készült tankönyv hiánypótló összefoglalása a kábítószerrel kapcsolatos rendészeti ismereteknek.

Most már komolyan veszik a DVD hamisítást? - Hét hónapos felfüggesztett börtönbüntetés kalózkodásért

2009.08.25.

Az ausztrál jogvédő szervezet, az Australian Federation Against Copyright Theft (AFACT) álláspontja szerint kellő elrettentő erővel hat majd a lakosokra az a hét hónapos felfüggesztett börtönbüntetés, amelyet nemrég szabott ki a bíróság egy helyi kalózra - olvasható az ABC News honlapján.

Sólyom meghiúsult szlovákiai látogatása - Európai Bizottság: A magyar-szlovák diplomáciai incidens a két állam ügye

2009.08.25.

Kétoldalú ügynek tekinti az Európai Bizottság a múlt pénteki (magyar-szlovák diplomáciai incidenst|http://www.jogiforum.hu/hirek/21468), azt, hogy nem engedték be Szlovákiába Sólyom László magyar államfőt.

Az államfő fogadta Baka András főbírót a Sándor-palotában

2009.08.25.

Sólyom László köztársasági elnök bemutatkozó látogatáson fogadta Baka Andrást, a Legfelsőbb Bíróság elnökét a Sándor-palotában.

A vagyonadó törvény több eleme alkotmányellenes - Alkotmánybírósághoz fordul az ombudsman

2009.08.25.

Szabó Máté országgyűlési biztos szerint az egyes nagy értékű vagyontárgyak adójáról szóló törvény több eleme felveti az alkotmányellenesség gyanúját. Kérdésesnek látja az adóalap számításának és bevallásának előírását, a nagycsaládosokra vonatkozó rendelkezést, az adófelfüggesztés szabályozásának egyes elemeit és a bevezetés időzítését is.

Bevezetik az egységes óvoda-bölcsőde intézményét

2009.08.25.

A gyes időtartamának és az óvodáztatás szabályainak jövő évi változása miatt bevezetik az egységes óvoda-bölcsőde intézményét a tízezer fősnél kisebb településeken - írta a keddi Népszabadság.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000