Hír archívum: 2009. augusztus

Más hónap

Már megvehetik az önkormányzatok a bedőlt hitelesek lakásait

2009.08.25.

Az önkormányzatok múlt péntektől már élhetnek elővásárlási jogukkal: megvehetik azoktól az adósoktól a lakásukat, akik nem tudják fizetni hitelüket - közölte a kormányszóvivő.

Jelnyelv-törvény

2009.08.25.

A szociális és munkaügyi miniszter 2009. július 31-én – részben hazánk nemzetközi kötelezettségi telesítése, részben pedig a felmerült szabályozási szükségletek teljesítése végett – törvényjavaslatot nyújtott be a magyar jelnyelvről és annak használatáról.

Szili Katalin - Ősszel szeretnék elfogadtatni a kisebbségek parlamenti képviseletével kapcsolatos határozatot

2009.08.24.

A parlament őszi ülésszakán szeretnék elfogadtatni azt az országgyűlési határozatot, amely előírná a kormány számára, hogy mikorra terjessze elő a kisebbségek parlamenti képviseletére vonatkozó törvényt - mondta Szili Katalin házelnök a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Fórumának hétfői ülése után.

Előzetes letartóztatásban a romák elleni támadások gyanúsítottjai

2009.08.24.

Előzetes letartóztatásba helyezte a Budakörnyéki Bíróság Pest Megyei Főügyészség indítványára vasárnap azt a négy férfit, akit (a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal|http://www.jogiforum.hu/kereso/?s=0&q=rom%C3%A1k+ellen&h=h1) gyanúsítanak. Mind a négy férfi tagadta a bűncselekmények elkövetését - tájékoztatták P. Zs. 30 éves és K. Árpád 42 éves gyanúsítottak védői az MTI helyszínen lévő tudósítóját.

Komplex akadálymentesítés Heves megyei bíróságokon

2009.08.24.

A Heves Megyei Bíróság tájékoztatja a közvéleményt, hogy a Társadalmi Infrastruktúra Program (TIOP) keretén belül 2 a "Közszolgáltatáshoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése II” felhívás alapján pályázatot nyújtott be kettő épületre (a Heves Megyei Bíróság, a Hevesi Városi Bíróság), amely eredményesen zárult.

Németország és Írország is halad a Lisszaboni Szerződés ratifikálása felé

2009.08.24.

Megállapodásra jutottak a németországi pártok arról a (kiegészítő törvényről|http://www.jogiforum.hu/hirek/21346), amelyet a német alkotmánybíróság a Lisszaboni Szerződés ratifikálásának feltételéül szabott. Eközben Írországban már folyik a kampány az októberi népszavazásra, amelynek középpontjában a gazdasági kérdések állnak.

Helsinki Bizottság - Az Új Magyar Gárda Mozgalomban való részvétel és annak vezetése szabálysértés, illetve bűncselekmény

2009.08.24.

A Helsinki Bizottság szerint a rendőrségnek törvényi kötelezettsége állt fent az úgynevezett Új Magyar Gárda Mozgalom 2009. augusztus 22-i, szentendrei avatásának megakadályozására függetlenül attól, hogy arra nem közterületen került sor.

Kovács László ismét uniós biztos lehet?

2009.08.24.

Továbbra is Kovács Lászlóra, a párt volt elnökére számítanak Brüsszelben az uniós biztosi poszton - írta a hétfői Népszabadság "a kormányfő és az MSZP felső vezetésének közvetlen környezetéből" is megerősített információkra hivatkozva.

Sólyom meghiúsult szlovákiai látogatása - Balázs Péter: a szabályozás igényével kell felvetni a kérdést az EU-ban

2009.08.24.

Hiányoznak az Európai Unióban azok a normák, amelyek megakadályoznák, hogy egy közjogi méltóság ne léphessen át bármikor szabadon egy szomszéd országba - mondta Balázs Péter külügyminiszter a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában hétfő reggel. A külügyminiszter szerint az Európai Parlamentben "a szabályozás igényével" kell felvetni a kérdést, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő.

Magyarországi Szülők Országos Egyesülete - Az igazságtalan és diszkriminatív az iskolai tankönyvellátás

2009.08.24.

Az iskola, illetve a tankönyvforgalmazó köteles biztosítani, hogy a tanuló a törvényben szabályozott iskolai tankönyvellátásban, legfeljebb a tankönyvjegyzékben feltüntetett maximált terjesztési áron jusson hozzá a tankönyvhöz, akár az iskolában, akár a tankönyvboltban vásárolja meg tankönyvcsomagot - áll a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MOSZE) közleményében.

Munkajogi szakjogász képzés

2009.08.24.

Lehetőség az egyetemi alapképzésben megszerezhetőnél magasabb szintű munkajogi tudás, a magyar, valamint az európai bírósági joggyakorlat területén bővebb ismeretek elsajátítására. (X)

Az adatvédelmi biztoshoz fordult az NBH főigazgatója az UD Zrt. ügyének nyomozása miatt

2009.08.19.

Jóri András adatvédelmi biztoshoz fordult Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója, mert az (UD Zrt. ügyében|http://www.jogiforum.hu/kereso?s=0&h=h1&q=UD+Zrt) folytatott büntetőeljárás során olyan anomáliákat tapasztalt, amelyek arra utalnak, hogy a nyomozóhatóság, illetve az ügyészség az állampolgárok személyes adatait érintő jogellenes cselekményeket figyelmen kívül hagyták.

Előzetes letartóztatásba helyezték a vesztegetésen ért ügyészt

2009.08.19.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán előzetes letartóztatásba helyezte a vesztegetéssel gyanúsított Varga Gergely volt kerületi ügyészt.

APEH - Állami kitüntetések augusztus 20-a alkalmából

2009.08.19.

A Magyar Köztársaság elnöke az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét adományozta dr. Szikora Jánosnak, az APEH elnökének.

Kötelező mediáció

2009.08.19.

Az új Polgári Törvénykönyvről ősszel szavaz az Országgyűlés. Várhatóan jövő év májusában lép hatályba. A törvényjavaslat szerint a bíróság családjogi ügyekben indokolt esetben kötelezővé teheti a közvetítői eljárást.

A Bizottság versenypolitikáról szóló 2008. évi éves jelentése

2009.08.19.

Az Európai Bizottság 2008. évi jelentése áttekinti az uniós versenypolitika legfontosabb fejleményeit és jelentősebb jogérvényesítési lépéseit. Bemutatja, miként állította az EU a pénzügyi és gazdasági válság leküzdésének szolgálatába a versenypolitikai eszközöket, és kiemeli, milyen előnyökben részesülnek a fogyasztók a versenypolitikának köszönhetően.

NE TEDD! - Bűnmegelőzési program - Letölthető rövidfilmek

2009.08.19.

Az Esztergomi Szent Jakab Alapítvány NE TEDD! bűnmegelőzési programjában az Alapítvány munkatársai a résztvevő kortárssegítő fiatalok és a rendőrség, valamint az igazságszolgáltatásban dolgozó szakemberek részvételével négy kisfilmet forgattak le. A filmek feldolgozásához Dr. Cseres Judit készített módszertani útmutatót.

Szorosabb együttműködéssel az áfacsalások ellenében

2009.08.19.

Az áfacsalás elleni küzdelem megerősítése és a tagállamok adóhatóságainak szorosabb együttműködését tenné lehetővé az a jogszabály, melynek tervezetét kedden (2009. augusztus 18.) nyújtotta be az Európai Bizottság. A javaslat elfogadása esetén a tagállamok nem egyenként, hanem együttesen feleljen az áfa-bevételek védelméért.

Szankciók bevezetésére készül az Európai Unió Irán ellen

2009.08.19.

Az Európai Unió szankciók bevezetésére készül Irán ellen arra az esetre, ha Teherán nem hajlandó záros határidőn belül megegyezni atomprogramjáról. Elsősorban az üzemanyagimportra szoruló országba irányuló benzinszállítások leállítását fontolgatják Brüsszelben, de tervezik a vízi és légi forgalom korlátozását is.

Mi fontosabb: az anyagi érdek vagy a választói akarat? - Seres Mária azt kéri a képviselőktől, rendeljék el ismét a népszavazást

2009.08.19.

Az országgyűlési képviselők költségtérítéséről népszavazást kezdeményező Seres Mária nyílt levélben fordul a képviselőkhöz, azt kérve, ősszel ismét rendeljék el a referendumot - ezt maga jelentette be keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

OGY - Szociális bizottság: törvénymódosítások szükségesek a lakáshitelesek védelmében

2009.08.19.

Az átláthatóbb pénzügyi tevékenység kialakításáért és a hitellel rendelkezők védelméért további törvények módosítása és meghozatala szükséges az Országgyűlés ifjúsági, szociális és családügyi bizottsága szerint, amely erről kedden rendkívüli ülésén hozott állásfoglalást.

Folytatná a munkát-Idén jár le 12 éves megbízatása az ÁSZ elnökének

2009.08.19.

Ha megkapná a lehetőséget a folytatásra, azt megtiszteltetésnek venné - válaszolta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Népszavának arra a kérdésére, vállalná-e tovább ezt az éppen a következő években kissé átalakuló munkát.

OGY - Romlott a képviselők szavazási fegyelme

2009.08.19.

A tavaly őszhöz képest romlott a szavazási fegyelem az Országgyűlés tavaszi és rendkívüli nyári ülésszakán - derül ki az Országgyűlés adataiból.

A bíróság szerint sem tarthat avatást az új Magyar Gárda Mozgalom szombaton

2009.08.19.

A bíróság szerint a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda szombatra tervezett ünnepélyes eskütétele önmagában közrendbe ütközőnek minősíthető, ezért ha az új Magyar Gárda mozgalom tagjai megjelennek a helyszínen, a rendőrség a jogszabályok adta keretek között fel fog lépni - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden.

Gyorsulnak a vállalkozások közötti perek

2009.08.18.

A polgári perrendtartás módosítása a jelenleginél hatékonyabb módon kívánja biztosítani az anyagi jogi jogosultságok érvényre jutását a gazdasági élet szereplőinek vagyonjogi pereiben.

Adatvédelmi biztos - Korlátozottan kamerázható a BKV járműveinek fedélzete

2009.08.18.

A gépjármű vezetőjének önkéntes hozzájárulásával és kizárólag az ő munkavégzési helyén van mód kamerás megfigyelésre. Az utasok kamerázása viszont csak megfelelő, törvényi szintű jogalap megléte esetén lehetséges.

Törvényjavaslat született - Törvényben maximalizálnák a végkielégítéseket

2009.08.18.

Hat havi illetményben maximálná a vezető beosztású munkavállalónak adható végkielégítés mértékét a (munka törvénykönyvében|http://www.jogiforum.hu/torvenytar/tv/1992/XXII) (Mtk.) a szocialista Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes és Bárándy Gergely országgyűlési képviselő.

Állami kitüntetést kap Németh Miklós és Tölgyessy Péter

2009.08.18.

Németh Miklós volt kormányfő és Tölgyessy Péter alkotmányjogász kapja idén a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét augusztus 20-án.

A BKV-nál kialakult helyzet elsősorban nem jogi, hanem morális problémákat vet fel - Szakértők a BKV-szerződésekről

2009.08.18.

A versenyszférában nem jellemző a 100 millió forintos végkielégítés, azonban a BKV-nál kialakult helyzet elsősorban nem jogi, hanem morális problémákat vet fel, amelyek miatt már most is nagy az üzleti szféra felháborodása - mondták szakértők hétfőn.

Őrizetben a vesztegetésen tetten ért volt ügyész

2009.08.18.

Őrizetbe vették Varga Gergely volt kerületi ügyészségi ügyészt hétfő délután hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette miatt - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség hétfő este.

Tanévkezdés előtt - Több ponton változik a közoktatási törvény

2009.08.18.

Több ponton is változik a közoktatási törvény a most induló tanévben, így a jövőben lehetővé válik, hogy a szakiskolában tanulók az általános iskola után bekapcsolódjanak a szakképzésbe, létre lehet hozni egységes óvoda-bölcsődét, s módosulnak a finanszírozási paraméterek is.

Nyomozást rendelt el az ügyészség a MIÉP-Jobbik gazdálkodása miatt

2009.08.18.

Nyomozást rendelt el az ügyészség a 2006-os választásokra alakult MIÉP-Jobbik Harmadik út pártszövetség gazdálkodása miatt - közölte a Magyar Televízió Híradója hétfőn. Novák Előd, a Jobbik sajtófőnöke szerint ebben az esetben is Csurka István "lenyúlásáról van szó". Papolczy Gizella a MIÉP részéről pedig úgy nyilatkozott: a számvevőszék által megállapított hiányosságok nem olyanok, amelyekért az ügyészségnek nyomozást kellene elrendelni.

MSZOE - A munkáltató gyermekenként 21.450 Ft értékben iskolakezdési támogatást adhat szülőknek

2009.08.18.

A természetbeni iskolakezdési támogatás a tanév első napját megelőző és követő 60 napon belül, azaz július 1. - október 31-ig adható tankönyv, taneszköz, ruházat megvásárlásához - tájékoztat a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete közleményében.

Központi Nyomozó Főügyészség - Két újabb gyanúsított a Magyarok Nyilai ügyben

2009.08.17.

A terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmény miatt a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő bűntető ügyben - amelyben a főügyészségünk a Nemzeti Nyomozó Irodával együttműködve, közös nyomozó csoportban jár el - a Nemzeti Nyomozó Iroda Terrorizmus és Extrémizmus Elleni Osztálya 2009. augusztus 11-én két újabb személyt elfogott és előállított - tájékoztatott a Főügyészség.

Kiszámítható, egységes és törvényi garancia kell - Ombudsman a bírósági tárgyalások sajtónyilvánosságának szabályozásáról

2009.08.17.

A sajtószabadság érvényesülését és tájékoztatáshoz való jogot, valamint a bírósági tárgyalások nyilvánosságának elvét csorbítja, hogy a hatályos törvények nem szabályozzák megfelelően és egyértelműen a sajtó részvételét a kiemelt érdeklődésre számot tartó tárgyalásokon - áll az állampolgári jogok országgyűlési biztosának közleményében.

ÁSZ - Nincs jogi felhatalmazás a BKV átfogó vizsgálatára

2009.08.17.

Nincsen jogi felhatalmazása az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) arra, hogy átfogóan vizsgálja meg a főváros közlekedési cégét, igaz, erre kapacitása sem lenne - mondta Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke hétfőn az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága ellenőrzési albizottságának rendkívüli ülésén.

Csődjogi szakjogász képzés

2009.08.17.

Egy képzés, mely az alapképzést meghaladó körben és mélységben nyújt a fizetésképtelenségi jog körébe tartozó eljárások terén elméletileg megalapozott és a jogalkalmazási gyakorlatot is feldolgozó ismereteket gyakorló jogászok számára. (X)

213 millió Ft APEH-bírság, 80 millió Ft késedelmi pótlék - Feketén értékesített több ezer tonna talajjavítót egy cég

2009.08.17.

Több ezer tonnányi műtrágyának kelt lába egy budapesti cégnél. Az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatóságának ellenőrei 427 millió forint adókülönbözetet tártak fel a műtrágya értékesítéssel foglalkozó vállalkozásnál. Emiatt 213 millió forint bírságot illetve 80 millió forint késedelmi pótlékot szabtak ki és 25 millió forint általános forgalmi adó jogosulatlan visszaigénylését akadályozták meg.

Brit kereskedőkkel egyezett meg peren kívül a Microsoft

2009.08.17.

Tizenegy brit számítógép kereskedővel kötött peren kívüli egyezséget a Microsoft. Az érintett cégek érvényes licenc nélküli szoftvereket telepítettek az általuk értékesített gépekre - írja a Computer Weekly.

APEH - A civil kedvezményezettek részére a 2008. rendelkező évben átutalt Szja 1 %-os összeg felhasználásáról

2009.08.17.

Az APEH honlapjáról 2009. augusztus 10-től letölthető a „08KOZ Közlemény az adózó rendelkezése szerint a kedvezményezett részére átutalt összeg felhasználásáról” című bizonylat (a továbbiakban: közlemény).

Hol mikorra várható az euró bevezetése? - Csúszhat Lengyelország ERM-2-be történő belépése

2009.08.17.

Lengyelország az ERM-2 árfolyamrendszerbe legkorábban 2011-ben léphet be, míg Magyarország, Csehország, Lettország és Litvánia 2014-ben, Észtország egy évvel korábban vezetheti be az eurót, derül ki a Reuters legfrissebb felméréséből. Nem várható, hogy Bulgária és Románia 2015 előtt bevezetné az eurót.

Védjegyeit védi New York

2009.08.17.

Meghosszabbította szerződését New York városának imázsépítéssel és védjegyoltalommal foglalkozó hivatala, az NYC & Company az OpSec Security-vel. Az együttműködés elsődleges célja, hogy biztosítsa a New York-i védjegyek hamisítás elleni védelmét - írja a Fort Mills Times.

Vészhelyzet a BRFK-n - Korlátozták a rendőrök túlórázását

2009.08.17.

Súlyos anyagi helyzetbe került a BRFK, ezért főkapitányi utasításra korlátozták a rendőrök túlórázását - írta a szombati Magyar Nemzet.

A cégautóadó

2009.08.14.

A cégautóadó szabályozása 2009. február 1. napjával megváltozott és jellegét tekintve vagyoni típusú adóvá vált. - Összefoglaló a jelenleg hatályos szabályokról

Helsinki Bizottság - A politika és jogalkotás szégyene, hogy a hatályos jogszabályok alapján nem tiltható meg egy neonáci felvonulás

2009.08.14.

A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint a hatályos jogszabályok alapján a rendőrség nem tilthatta volna meg előzetesen a 2009. augusztus 15-ére tervezett neonáci felvonulást, és a tiltó határozatokat a bíróság sem hagyhatta volna helyben.

Alapjogsértő az üzembentartó kettős szankcionálása - Ombudsmani vizsgálat a gépjármű forgalomból való kivonásával kapcsolatban

2009.08.14.

Beadványában a panaszos kifogásolta, hogy a szabálysértési eljárásban pénzbírságot szabtak ki rá, később, fél évre rá elrendelték a gépkocsija kivonását a forgalomból. Mivel a szabálysértési ügyben bírósági döntés született, az ombudsmani vizsgálat kizárólag a közlekedési igazgatóságok eljárására, valamint az azt megalapozó jogi szabályozásra terjedt ki.

FEOSZ - Új európai uniós követelmények a vasúti szabályozásban

2009.08.14.

Az új európai uniós követelményekkel összhangban, a magyar vasúti szabályozás módosításának kiemelt céljai között szerepel - a nemzetközi vasúti személyszállítás liberalizációja mellett -, a nemzetközi és belföldi utasjogok érvényesülésének hatékonyabb biztosítása, az utasok biztonságának védelme, a vasúti szolgáltatások minőségének javítása - áll a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének közleményében.

ÁSZ - A 2008-ban befejeződő autópálya beruházások ellenőrzéséről

2009.08.14.

Az (Állami Számvevőszék|http://www.jogiforum.hu/kereso/kategoriak/300) az éves ellenőrzési terve alapján elvégezte a 2008-ban befejeződő autópálya beruházások vizsgálatát. Az ellenőrzés tíz gyorsforgalmi útszakaszra irányult (76,2 km), amelynek része volt az M0 északi szektornál megépült Duna híd és az M7 autópályán épített Mura híd.

Hazánkban 32 ezer adós van, aki hosszabb ideje nem törleszti hitelét

2009.08.14.

Ma Magyarországon 32 ezer olyan adós van, aki 90 napnál hosszabb ideje nem törleszti a hitelét, és 2008. szeptembere, a gazdasági válság kezdete óta, 3 ezer esetben történ végrehajtás "bedőlt" lakáshitelek miatt.

"A munka világának biztonságáért" - OMMF-beszámoló a 2009. I. félévi ellenőrzési eredményekről

2009.08.14.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség közzétette a 2009. I. félévi ellenőrzési eredményeiről szóló beszámolóját.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000