Hír archívum: 2009. augusztus

Más hónap

Az áldozatsegítés és állami kárenyhítés - Letölthető kiadvány

2009.08.14.

A korszerű büntetőpolitika egyik fontos feladata a bűnözés okozta káros hatások csökkentése és a bűncselekmények áldozatainak társadalmi, erkölcsi és anyagi sérelmeinek enyhítése. (Országos Bűnmegelőzési Bizottság|http://www.bunmegelozes.hu/) Titkársága megbízásából tanulmány készült a témában.

Európai szabadalmi ügyvivői vizsgára felkészítő tanfolyam indul

2009.08.14.

Európai szabadalmi ügyvivői vizsgára felkészítő tanfolyam indul a CEIPI és a Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamara közreműködésével.

Cozma-ügy - Bizonyítható, ki követte el a végzetes szúrást

2009.08.14.

A rendőrség bizonyítani tudja, hogy az öttagú csoportból ki szúrta meg Marian Cozmát, és ki volt a másik két ember, aki segített neki - közölte Derzsy Péter alezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója a megyei napilappal csütörtökön.

Sziget - NFH: eddig a vizsgált üzletek csupán 20 százalékánál volt valamilyen fogyasztóvédelmi probléma

2009.08.14.

Nagyon jók a fogyasztóvédelmi tapasztalatok a Szigeten, eddig a vizsgált üzletek mindössze 20 százalékával voltak kisebb problémák a fesztiválon, míg országosan ez az arány a 40 százalékot is eléri - mondta Wittich Tamás, a (Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság|http://www.jogiforum.hu/kereso/kategoriak/315) főigazgatója csütörtökön Budapesten, a rendezvény helyszínén tartott sajtótájékoztatón.

Rendőr nem üthet, nem rúghat, kivéve, ha... - Módosul a rendőrség szolgálati szabályzata

2009.08.14.

A rendőrnek ütni vagy rúgni tilos, kivétel: ha erre a személye ellen irányuló támadás elhárításához feltétlenül szükség van. A pénteki Népszabadság ismerteti a szolgálati szabályzat módosításának tervezetét, amely előírja azt is, hogy a nemi szervek még ebben az esetben sem vehetők célba.

Ügyész - terhelt paktum

2009.08.13.

Jogalkotó szervünk idén nyáron a büntetőjogszabályokat átfogóan módosító törvényeket fogadott el. Az új szabályozás a jelenlegitől néhol jelentősen eltérő, meglepő válozásokat vezet be büntető anyagi- és eljárásjogunkba.

Öt bírósági épületet akadálymentesítenek Csongrád megyében

2009.08.13.

Öt bírósági épületet akadálymentessé tesznek európai uniós támogatással Csongrád megyében, a november végére befejeződő beruházások összköltsége 144 millió forint - közölte Cseh Attila, a megyei bíróság elnökhelyettese csütörtökön sajtótájékoztatón, Szegeden.

Európai Bíróság - Folyamatban lévő magyar vonatkozású ügyek

2009.08.13.

Az Európai Bíróság összefoglalót tett közzé előtte folyamatban lévő magyar, illetve magyar vonatkozású ügyek ről.

Ügyészség - Aktuális statisztikai adatok

2009.08.13.

A Magyar Köztársaság Ügyészsége honlapján közzétette a legfrissebb, aktuális statisztikai adatait.

Kínában pereskedik a Microsoft

2009.08.13.

Szoftverkalózkodás miatt egy kínai számítógép-kereskedő, valamint két helyi beszállító cég ellen kezdeményezett bírósági eljárást a Microsoft. A szoftvercég 320 ezer jüan kártérítést megítélését kérte - írja a kínai Intellectual Property Protection.

Indokolás: "szakmailag alkalmatlan" - Újabb 100 milliós végkielégítést fizethet a BKV

2009.08.13.

Újabb 100 milliós végkielégítést fizethet a BKV; Somodi Lászlónak, a cég volt közlekedési vezérigazgató-helyettesének járhat ekkora összeg, ha a bíróság a rendkívüli felmondással elbocsátott felsővezető javára dönt.

A Debreceni Ítélőtáblán az olaszliszkai emberölés ügye

2009.08.13.

Megérkezett a Debreceni Ítélőtáblára az (olaszliszkai emberölés ügye|http://www.jogiforum.hu/kereso?s=0&h=h1&q=olaszliszka) az első fokon eljáró Borsod megyei bíróságról; az ifj. H. D. és társainak bűnperét a Balla Lajos vezette büntetőtanács legkorábban októberben fogja tárgyalni - közölte Koszta János, a táblabíróság sajtótitkára.

Kerékbilincs ösztönzésre - Előzetes letartóztatásban a vesztegetéssel gyanúsított közterület-felügyeleti vezető

2009.08.13.

Előzetes letartóztatásba helyezte szerdán a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) Farkas Kálmánt, a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjét, akit az ügyészség azzal gyanúsít, hogy pénzt fogadott el azért, hogy a közterület-felügyelők minél több autóra tegyenek kerékbilincset. A kerület is fegyelmi eljárást indított az érintett köztisztviselő ellen.

Zalában derítették fel a legtöbb tiltott pálinkafőzdét

2009.08.13.

A legtöbb tiltott pálinkafőzdét Zala megyében derítették fel a nyugat-dunántúli régióban - írta csütörtöki számában a Zalai Hírlap.

Mulasztások és félretolt garanciák - Ombudsmani vizsgálat az állami lakástámogatások átjegyzési eljárásának elhúzódásáról

2009.08.12.

Az ügyfelek tisztességes eljáráshoz és jogorvoslathoz való jogát sérti az az önkényes kincstári jogértelmezési gyakorlat, amely az állami lakástámogatás átjegyzése során csak részben, válogatásszerűen alkalmazza a közigazgatási eljárás garanciáit, és nem a törvénynek megfelelően biztosítja a jogorvoslati lehetőséget.

Magyar Vöröskereszt - Cél a nemzetközi humanitárius jog érvényesítése

2009.08.12.

A Magyar Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom felkérte Sólyom László köztársasági elnököt, Bajnai Gordon miniszterelnököt, valamint az érintett tárcák minisztereit, hogy csatlakozzanak ahhoz a kezdeményezéshez, amelynek célja a nemzetközi humanitárius jog érvényesítése.

A közoktatási intézmények biztonságos működése érdekében - A kormány támogatja a közoktatási törvény módosítását célzó indítványt

2009.08.12.

A kormány támogatja a közoktatási törvény módosítását célzó szocialista képviselői indítványt, amely az iskolák biztonságos működését garantáló szabályokról szól - közölte Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten.

Mire jó az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

2009.08.12.

A „négy szabadság elve” közül a „személyek szabad mozgása” érvényesüléséhez hozzátartozik az egészségügyi ellátás biztosítása az Unió polgárainak minden tagállamban.

Az iparjogvédelem a válságban - Válságban az iparjogvédelem?

2009.08.12.

A Szellemi Tulajdon Világszervezetében (a WIPO-ban) a főigazgató külön munkacsoportot alakított azzal a feladattal, hogy vizsgálja meg a globális pénzügyi és gazdasági válságnak a szellemi tulajdonra gyakorolt hatását, és tárja fel: milyen szerepet tölthet be a szellemi tulajdon a válság enyhítésében, feloldásában.

A közigazgatási hatósági eljárásért fizetendő eljárási illetékre vonatkozó szabályok - OMMF összefoglaló

2009.08.12.

Amit a hatósági eljárásért fizetendő eljárási illetékről tudni érdemes - A közigazgatási szerv eljárása főszabály szerint illetékköteles, azaz az eljárás „árát” az ügyfél, kérelmező fizeti meg. Az illeték eljárási költségnek minősül, amit az ügyfél (a munkaügyi eljárásokban tipikusan munkáltató) visel. - Az (Országos Munkvédelmi és Munkaügyi Felügyelőség|http://www.ommf.gov.hu) összefoglalója

Az EU elítéli a teheráni pert

2009.08.12.

Az Európai Unió nevében a soros elnök Svédország szombaton (2009. augusztus 8.) sajtóközleményben közölte, hogy az Európai Unió egésze ellen irányuló cselekedetnek tekintik az iráni elnökválasztást bíráló tüntetők elleni bírósági eljárást, és ennek megfelelően kezelik majd.

Tartható-e neonáci rendezvény Magyarországon? - A nemzetközi jogász válasza

2009.08.12.

Valki László nemzetközi jogász szerint egy Rudolf Hessről megemlékező felvonulás csak fasiszta rendezvény lehet, ezt pedig egyértelműen tilalmazzák azok a nemzetközi normák, amelyeket Magyarország is elfogadott.

Spanyolországban elfogták az egyik legkeresettebb magyar bűnözőt

2009.08.12.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság információi alapján fogták el Spanyolországban az ügyvezetőjét annak a cégnek, amely a tulajdonosok tudta nélkül adott el több ezer tonna tárolásra átvett kukoricát; a kár eléri a 4 milliárd forintot - közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője kedden.

ORTT - A pénzosztó szerep hatósági jogkörrel párosul? - A választásig már nem lesz új médiatörvény

2009.08.12.

Nincs realitása annak, hogy még ebben a parlamenti ciklusban lesz új médiatörvény - mondta Magyar Hírlapnak adott interjúban Szalai Annamária, az Országos Rádió- és Televíziós Testület (ORTT) Fidesz által delegált tagja.

Botrányos végkielégítések

2009.08.11.

További perek várhatóak a több százmilliós BKV-végkielégítések ügyében. Időközben a belső ellenőrzés több szabálytalanságot tárt fel, büntetőfeljelentés alapján, hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt az ügyészség nyomozást indított.

Sikeres hadjárat a kalózok ellen! - Sok svédet elrettentett az illegális letöltéstől a kalózkodás elleni törvény

2009.08.11.

Hosszú távon is eredményesnek bizonyult a svéd parlament kalózkodás elleni törvénye, hiszen a törvény életbelépése óta tartósan csökkent az illegális letöltések miatti adatforgalom. Az iparágak képviselői elégedettek, mert a kalózkodás visszaszorításával párhuzamosan növekszik a legális elárusítóhelyek forgalma.

Áldozatok-e a fiatalkorú elkövetők? - Letölthető kiadvány

2009.08.11.

Kimutatható-e, hogy a sértetté, különösen a családon belüli erőszak áldozatává vált fiatalok nagyobb eséllyel követnek el bűncselekményeket. Ha igen, akkor milyen jellemzői vannak az összefüggésnek. - Kutatás az (Országos Bűnmegelőzési Bizottság|http://www.bunmegelozes.hu/) támogatásával.

Antitröszt eljárás az Intel ellen - Tisztességtelenül járt el a Bizottság?

2009.08.11.

Az európai ombudsman élesen kritizálja a Bizottság eljárását az Intel elleni antitröszt eljárás kapcsán. Az ügy még májusban az EU történetének eddigi legnagyobb bírságával végződött.

Újabb APEH-revíziók várhatók

2009.08.11.

Míg a tavaly nyári „Kánikula hadművelet” célja elsősorban a fogyasztók érdekeinek védelme volt, idén a feketefoglalkoztatás és a munkaügyi visszaélések hatékony felderítése a revizorok fő feladata.

Meddig használható az előre váltott buszjegy? - Ombudsman a helyi közlekedési közszolgáltatók menetjegyeinek érvényességi idejéről

2009.08.11.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a közlekedési közszolgáltatók meghatározhatják előre megváltott menetjegyeik érvényességi idejét, de az – figyelemmel az elévülés szabályaira – nem lehet rövidebb egy évnél.

Felelősségre vonhatók-e a képviselők? - Elutasította Seres Mária újabb népszavazási kezdeményezését az OVB

2009.08.11.

Elutasította Seres Mária újabb, az országgyűlési képviselői kiadások elszámolásának kérdésében tett népszavazási kezdeményezését az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői, budapesti ülésén. A kezdeményező azt közölte: nem adja fel, továbbra is meg akarja változtatni a jelenlegi támogatási rendszert.

ÁSZ - Az ügydöntő országos népszavazás lebonyolításához felhasznált pénz elszámolásának ellenőrzéséről

2009.08.11.

A tavaly márciusi népszavazáson az egy belföldi szavazóra jutó kiadás 1.017 forint volt, az egy külföldi szavazóra jutó pedig 27.787 forint, a huszonhétszeres különbséget a külképviseleten történő szavazáshoz kapcsolódó többletkiadások, az utazási és szállítmányozási költségek, napidíjak okozták - közölte az Állami Számvevőszék hétfőn.

Szakszervezeti kifogás munkáltatói intézkedés ellen - Jogerősen pert nyert a zalai rendőrfőkapitány a Tettrekész szakszervezet ellen

2009.08.11.

Jogerősen pert nyert a zalai rendőrfőkapitány a Tettrekész szakszervezet ellen - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

Főpolgármesteri Kabinet -Távhődíjrendelet-módosítás, budapesti olimpia

2009.08.11.

A távhődíjakat szabályozó rendelet módosítását javasolják a város vezetői a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy megteremtsék az egyenletes fizetés lehetőségét - ismertette a Főpolgármesteri Kabinet ülésén elhangzottakat Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója.

OVB - Az sms-es szavazás sértené a választás titkosságát és az egyenlőség elvét

2009.08.10.

Sértené a választás titkosságát és a szavazatok egyenlőségének elvét, ha papír helyett sms-ben lehetne szavazni, ezért a kérdésről nem lehet népszavazást tartani - így döntött az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén.

Legyen képük hozzá - Az ombudsman a fővárosi parkolási rendelet módosítását kezdeményezte

2009.08.10.

Hely és időrögzítésre alkalmas digitális fényképfelvétellel ne csak a nyilvántartásukban való szerepléssel legyenek kötelesek bizonyítani a parkolási társaságok a pótdíjkövetelésük jogosságát. - Az ombudsman a parkolási büntetésekről és a jogbiztonságról

Nem egyesülhet a ViDaNet a Magyar Telekommal

2009.08.10.

Az összefonódással érintett földrajzi területen a vezetékes telefon-, illetve kábeltelevíziós hálózatok – mint a hatásos, infrastruktúra-alapú verseny zálogai – egyetlen cégcsoport kezébe kerülnek – erre hivatkozva tiltotta meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy a Magyar Telekom Nyrt. irányítást szerezzen a ViDaNet Zrt. felett.

Új népszavazás - új médiaszabályozás Írországban

2009.08.10.

Új médiaszabályozás lép életbe Írországban a Lisszaboni Szerződés megerősítéséről szóló, 2009. október 2-ára tervezett népszavazáshoz kapcsolódóan.

6 hónapnyi közszolgálat kedvezményekért - AZ MDF törvénybe foglalná az "önkéntes honszolgálatot"

2009.08.10.

Az MDF kezdeményezi, hogy teremtsék meg Magyarországon az "önkéntes honszolgálat" törvényi és szervezeti kereteit - közölte Roszik Gábor, a párt volt országgyűlési képviselője hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

Társasági jogi és cégjogi szakjogász képzés

2009.08.10.

A gazdasági társaságok működéséhez kapcsolódó, elméletileg megalapozott, a jogalkalmazási gyakorlatot is feldolgozó komplex jogi ismeretek gyakorló jogászok számára. (X)

Átalakítanák a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának támogatási rendszerét

2009.08.10.

Tízezer dolgozó elbocsátásával számolva "korszerűsítené" a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának támogatási rendszerét egy tervezet szerint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium - írja a szombati Magyar Hírlap.

Megkezdődött a nyomozás a BKV-s végkielégítés ügyében

2009.08.10.

Hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt megkezdte a nyomozást a (BKV|http://www.jogiforum.hu/kereso?s=0&h=h1&q=BKV)-s végkielégítés ügyében a rendőrség - mondta Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese vasárnap.

Nyelvhasználat és jogi szabályozás a tudomány tükrében - Konferencia a Magyar Tudományos Akadémián

2009.08.10.

Nyelvhasználat és jogi szabályozás a tudomány tükrében címmel augusztus 19-én rendezi meg a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) azt a konferenciát, amelynek résztvevői áttekintik, miként szabályozzák a nyelvhasználatot a szomszédos országokban, illetve megvitatják, milyen következményekkel jár bármilyen nyelvtörvény - különösen a szlovákiai - a társadalomra, az oktatásra - mondta Pálinkás József, az MTA elnöke.

Mennyit ér egy szavazat?-Nem elegáns a magyar választási rendszer

2009.08.10.

Az 1990-es választási szabályozás máig érvényben van, noha az Alkotmánybíróság négy éve 2007 júniusáig adott határidőt arra, hogy szüntessék meg az egyes választókerületek lakosságszáma közötti aránytalanságot - írja a Népszabadság.

Komplex akadálymentesítés a Békési, az Orosházi , a Szarvasi, és a Szeghalmi Városi Bíróságokon

2009.08.10.

A Békés Megyei Bíróság a Társadalmi Infrastruktúra Program (TIOP) keretén belül „A közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése II.” felhívás alapján pályázatot nyújtott be négy épületre (a Békési Városi Bíróság, az Orosházi Városi Bíróság, a Szarvasi Városi Bíróság és a Szeghalmi Városi Bíróság) vonatkozóan, amely sikerre vezetett.

Nem távozik a legfőbb ügyész

2009.08.07.

Nem távozik a legfőbb ügyész, az utódlásáról szóló találgatások pedig értelmetlenek - közölte a Legfőbb Ügyészség Kabinetirodája, cáfolva a Népszava értesüléseit.

Mit tehet az őssejt?

2009.08.07.

Az emberen végzett kutatások során az alany érdeke mindig megelőzi a tudomány és a társadalom érdekeit, ezért a kutatás alanyát érintő kockázatot a lehető legkisebb mértékűre kell korlátozni. (1997. évi CLIV. tv. 163. §) - Az őssejtbotrány jogi hétteréről

A krízishelyzetbe került személyek támogatásáról - Nem kell külön banki igazolás

2009.08.07.

A krízishelyzetbe került személyek támogatásáról szóló 136/2009. (VI. 24.) számú kormányrendeletben foglaltak alapján támogatásra – többek között – az a személy jogosult, akinek a lakáscélú kölcsönszerződéséből eredő fizetési kötelezettsége a törlesztőrészlet 2008. szeptember havi összegéhez képest 20 százalékot elérő mértékben emelkedett.

Két hónap alatt kétszázzal kevesebb bűncselekmény a Balatonnál

2009.08.07.

A nyári szezon első két hónapjában csaknem kétszázzal kevesebb bűncselekményről érkezett bejelentés a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság (BKKB) területén, azaz a Velencei-tó és a Balaton partján, valamint Zalakaros térségében - összesítette pénteken az adatokat a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

A külföldön nyaralók fokozottan figyeljenek a roaming-tarifákra!

2009.08.07.

Az Európai Unió területén érvényes roaming-szabályozás vitathatatlan sikere mellett az Unión kívüli országokba utazóknak célszerű még utazás előtt alaposan átnézni, hogy az adott országban mennyibe kerül majd a barangolás, legyen szó telefonálásról, SMS küldésről, vagy akár mobilinternetről – hívja fel a külföldre utazók figyelmét Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK).

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000