Hír archívum: 2009. augusztus

Más hónap

Tájékoztató fiataloknak a graffitiről - Letölthető kiadvány

2009.08.07.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) fiataloknak szóló, figyelemfelkeltő tájékoztatót készített a graffiti jelenségéről.

Kánikula II. fogyasztóvédelmi akció - 850 milliós bírság!

2009.08.07.

Véget ért a (Kánikula|http://www.jogiforum.hu/kereso?s=0&h=h1&q=k%C3%A1nikula) II. fogyasztóvédelmi ellenőrzéssorozat, amelynek nyomán összesen 850 millió forint bírságot szabtak ki a szabálytalankodókra az ellenőrök - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtökön Budapesten, a Vámház körúti csarnokban tartott kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón.

Hamis bélyegek árusításából 28 ezer dollárt keressett egy férfi

2009.08.07.

Egyre elterjedtebb a bélyeghamisítás az Egyesült Államokban. A hamisítók internetes aukciós oldalakon kínálják a valódira kísértetiesen hasonlító termékeket. Legutóbb egy Icarus Dakota Ferris nevű férfi bukott le, aki eddig 28 ezer dollárt keresett az illegális üzleten.

Ombudsman - Megengedhetetlen, hogy az állam a támogatási rendszer korrekcióit a fogyatékkal élők rovására hajtsa végre

2009.08.07.

Sem alkotmányos, sem költségvetési sem egyéb szempontból nem indokolható, hogy az állam a megszorítások során éppen azoknak az áldozatára számítson, akik számára a hétköznapi életet segítő, támogatott eszközökhöz való hozzáférés az egyetlen esély a méltó élethez. Szabó Máté ombudsman szerint megengedhetetlen, hogy az állam a támogatási rendszer korrekcióit éppen a rendszer legrászorultabbjai rovására hajtsa végre.

Parlagfűért csaknem 1 millió Ft bírság Győr-Moson-Sopron megyében

2009.08.07.

Parlagfű miatt az idén eddig összesen 950 ezer forint növényvédelmi bírságot szabtak ki az illetékes hatóságok Győr-Moson-Sopron megyében, a megbírságoltak többsége visszaeső - mondta Németh Éva, a Nyugat-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal vezetője csütörtökön, a "Parlagfű-mentes régióért" Győr-Moson-Sopron megyei albizottság ülését követő sajtótájékoztatón.

Őssejtügy - Megszüntették Seffer István előzetes letartóztatását

2009.08.07.

Megszüntette Seffer István előzetes letartóztatását a Fővárosi Bíróság - közölte Zamecsnik Péter, az orvos védője csütörtökön.

Tovább marad előzetesben Hunvald György?

2009.08.07.

Hunvald György erzsébetvárosi polgármester előzetes letartóztatásának három hónappal történő meghosszabbítását kezdeményezte a VII. kerületi ingatlanpanama kapcsán a Központi Nyomozó Főügyészség – tudta meg a Népszava.

Vádat emelt a IX. kerületi ügyészség Geréb Ágnes ellen

2009.08.06.

Vádat emelt a budapesti IX. kerületi ügyészség Geréb Ágnes ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt, amiért engedély nélküli otthonszülést vezetett le a Napvilág Születésházban - közölte a Fővárosi Főügyészség sajtóirodája csütörtökön.

Börtönvilág Magyarországon – Az ombudsmani javaslatok fogadtatása

2009.08.06.

A szabadulás utáni társadalmi beilleszkedés miatt igen fontos az elítéltek joga a külvilággal való kapcsolattartáshoz. Az igazságügyi és rendészeti minisztérium egyetért az ombudsman véleményével, és nem vitatja azt sem, hogy az ünnepnapi látogatófogadás lehetősége nem függhet a büntetés-végrehajtás véges anyagi helyzetétől.

Hadjárat az illegális filecserélők ellen

2009.08.06.

Újabb pert nyert az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége egy bostoni diák ellen illegális filecserélésért. 30 dal megosztásáért 670 ezer dollárt, azaz 126 millió forintot kell fizetnie.

Európai Bíróság - A 2009 márciusa óta lezárt magyar ügyek

2009.08.06.

Az Európai Bíróság összefoglalót tett közzé az általa 2009 márciusa óta lezárt magyar vonatkozású ügyekről.

Nincs Élelmiszer Termékpálya Kódex, nincs GVH eljárás

2009.08.06.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálati szakban, végzéssel megszüntette az Élelmiszer Termékpálya Kódexet aláíró szervezetek ellen indított eljárását. A Kódex nem volt alkalmas a piaci verseny korlátozására, és mivel nem lépett hatályba, érzékelhető hatást sem fejtett ki a piacon.

Közvetítői tevékenység a büntetőügyekben - Letölthető kiadvány

2009.08.06.

Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság (OBmB) megbízásából a Partners Hungary Alapítvány a büntetőügyekben alkalmazott (közvetítői eljárás, avagy a mediáció|http://www.jogiforum.hu/kereso/kategoriak/135) egy éves tapasztalatairól készített kutatást.

VPOP - Július 1-től a kiviteli eljárások kapcsán bevezetésre került a keresési eljárás

2009.08.06.

2009. július 1-től kiviteli eljárások kapcsán bevezetésre került a keresési eljárás, melyről a 2454/93/EGK bizottsági rendelet 796da. cikke tartalmaz rendelkezéseket.

Kemény Gábor - A profilalkotás segítheti a nyomozást, de nem csodaszer

2009.08.06.

A bűnözői profilalkotás segíthet körülhatárolni egy bűncselekmény elkövetőjének személyiségét, jól használható segédanyag a nyomozás során, de nem csodaszer - mondta Kemény Gábor, a Kaposvári Rendőrkapitányság vezetője szerdán.

Romák elleni támadások - Megoszlik a szakemberek véleménye a motivációkról

2009.08.06.

Finszter Géza kriminológus szerint a romák elleni támadások elkövetői "világnézeti bűnözők": nem riadnak vissza az emberöléstől sem annak érdekében, hogy bomlasszák azt a társadalmat, amelynek értékrendjét elutasítják. Münnich Iván pszichológus azonban úgy látja, hogy a tettesek motívumait illetően csak találgatni lehet.

A bankbudapest.hu domain névre vonatkozó igénylés nem teljesíthető

2009.08.06.

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tanácsadó Testületének állásfoglalása szerint a bankbudapest.hu domain névre vonatkozó igénylés nem teljesíthető.

Napirenden a magáncsőd

2009.08.05.

A kormány még augusztusban tárgyalna a természetes személyek adósságrendezési eljárásának szabályozásáról, mely a hazai jogrendszerbe is bevezetné a világ sok országában alkalmazott magáncsőd jogintézményét.

Mit csinálnak a gyermekeink a plázában? - OBmB műhelybeszélgetés

2009.08.05.

Az Országgyűlés 2003-ban elfogadta a (társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiáját|http://bunmegelozes.easyhosting.hu/dok/tars_bunmeg_nemz_strat.doc). A stratégia három beavatkozási területre koncentrál: a bűnalkalmak számának csökkentésére, a bűnokok mérséklésére és az áldozattá válás csökkentésére. Az OBmB 2008-ban pályázatot hirdetett pláza programok megvalósítására.

PSZÁF - Bírságok mértékének jogszabályokban meghatározott keretei

2009.08.05.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete hivatalos honlapján összefoglalót tett közzé az által kiszabható bírságok mértékének jogszabályokban meghatározott kereteiről.

Tiltott állami támogatás - Visszafizettetik a francia gazdákkal az agrártámogatások egy részét

2009.08.05.

Több száz millió euró uniós támogatást kell visszafizetniük a francia gazdáknak, mivel a nekik kifizetett összeget tiltott állami támogatásnak minősítette az Európai Unió – nyilatkozta hétfőn (2009. augusztus 3.) a francia agrártárca vezetője.

Új rendelet - Hat dioptria alatt már nincs támogatás új szemüvegre

2009.08.05.

A rászorulók többségének a jövőben már nem jár támogatás az új szemüveg árához - olvasható a szerdai Népszabadság.

138 darab hamis kitűzőért 100 óra közmunka

2009.08.05.

100 óra közérdekű munka elvégzésére ítélte a brit bíróság azt a férfit, aki hamis Manchester United címerrel ellátott kitűzőket kísérelt meg eladni a futballcsapat meccseire érkező szurkolóknak – olvasható a Messenger Newspapers honlapján.

Kislétai gyilkosság - FBI-ügynökök segítették romák elleni támadók után nyomozó rendőröket

2009.08.05.

FBI-ügynök dolgoztak az elmúlt napokban Budapesten; a romákat már több mint egy éve rettegésben tartó orgyilkosok utáni nyomozást segítik - írja a szerdai Népszabadság.

Kettős állampolgárság - A Külügyminisztérium szakértői anyagokat készít

2009.08.04.

A parlamenti egyeztetésekkel párhuzamosan a Külügyminisztériumban is elindult a szakértői anyagok készítése a kettős állampolgárság ügyében, a tárgyalási alap az egyéni elbírálás rendszere - mondta Szabó Vilmos külügyi államtitkár kedden.

Másfél milliárdot is költhetett a BKV végkielégítésekre 2007-óta

2009.08.04.

Másfél milliárd forintot is költhetett a BKV végkielégítésekre 2007-óta, mivel Antal Attila korábbi vezérigazgató csaknem nyolcszáz embert küldött el a cégtől egy átalakítás során - mondta kedden Gulyás Attila a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke. Vitézy Dávid, a BKV felügyelőbizottságának Fidesz által delegált tagja szerint a végkielégítési ügyeket nem lehet csak Balogh Zsolt eltávolításával lezárni.

Banki önszabályozás - GVH-álláspont a devizahitelezési kódexszel kapcsolatban

2009.08.04.

Az elmúlt napokban a magyar sajtóban több híradás jelent meg a devizahitelezésre vonatkozó banki önszabályozással kapcsolatos elképzelésekről. A cikkek egy része félreértelmezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ezzel kapcsolatos álláspontját, amikor azt állította, hogy a versenyhatóság a verseny korlátozásaként értékelné a bankok önkorlátozó lépéseit. A GVH ezért fontosnak tartja, hogy nyilvánosságra hozza az üggyel kapcsolatos pontos álláspontját.

Rend és biztonság

2009.08.04.

Az Országgyűlés 2009 júniusában több olyan törvényt is elfogadott, mely a közbiztonság megerősítését, a büntetőeljárás racionalizálását hivatott szolgálni. A törvénycsomag a szélsőjobb által támasztott kihívásokra adott válasznak is tekinthető.

Szeptember - Érdekes ügyek az Európai Bíróság munkaprogramjából

2009.08.04.

A 2009. augusztus 31-től szeptember 4-ig tartó munkahéten többek között vámkedvezmények, versenyjog, internetes szerencsejáték, állampolgárság, más tagállamban gyakorlatot szerzett gyógyszerészek hátrányos megkülönböztetése kérdéskörökkel kapcsolatos ügyek is terítékre kerülnek az Európai Bíróság munkarendjében.

Késésben a borpiaci reform Magyarországon

2009.08.04.

Augusztus elején indul Magyarországon az európai uniós borpiaci reform második szakasza - közölte Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára.

Egyeztetés kezdődött a német Lisszaboni-törvényről

2009.08.04.

Hétfőn (2009. augusztus 3.) Berlinben a kormánypártok képviselőinek részvételével megkezdődtek az egyeztetések arról a törvényről, amelynek megalkotása nélkül a német alkotmánybíróság döntése értelmében a Lisszaboni Szerződés nem ratifikálható.

Több mint 125 millió forintra büntettek illegális letöltés miatt egy amerikai egyetemistát

2009.08.04.

Újabb nagy győzelmet aratott az Amerikai Lemezipari Szövetség (Recording Industry Association of America, RIAA), hiszen 675 ezer dollárra, körülbelül 125 millió forintra büntette a bostoni szövetségi bíróság a bostoni illetőségű Joel Tenenbaumot, aki illegálisan töltött fel és osztott meg 30 szerzői jog által védett zeneszámot.

Dr. Nádasdy Zoltán veszi át a Nörr budapesti irodájának vezetését

2009.08.04.

A német Nörr Stiefenhofer Lutz budapesti irodájának vezetését augusztus 1-jétől a 32 éves ingatlanjogász, Dr. Nádasdy Zoltán veszi át.

Piros lapot a "mikuláscsomagnak" ! - Alkotmánybírósághoz fordult a Magyar Autóklub a parkolási bírságok miatt

2009.08.04.

Alkotmánybírósághoz fordult a Magyar Autóklub hétfőn azt kérve, hogy a testület semmisítse meg a parkolásról és várakozási díjakról szóló fővárosi rendelet egyes elemeit; az autóklub szerint ugyanis sérti a jogállamiság elvét, hogy egy kézbesítetlen felszólításhoz, a "mikuláscsomag" kihelyezésének időpontjához kapcsolódik egy súlyos szankció.

Pécsi Ítélőtábla - Plasztikai műtétnél a paciensnek nagyobb kockázatot kell vállalnia

2009.08.04.

Nagyobb kockázatot kell vállalnia a betegeknek a kozmetikai, plasztikai, szépészeti orvosi beavatkozások körében, mint amekkorát az egészséget védő, gyógyító tevékenység során a Pécsi Ítélőtábla szerint, amely e fő indokkal utasította el egy mellműtétével elégedetlen nő kártérítési keresetét a közelmúltban hozott jogerős határozatában.

Módosuló támogatás - Változások a gyógyászati segédeszközök rendszerében

2009.08.04.

Átalakítják a gyógyászati segédeszközök (gyse) támogatási rendszerét, de változás lesz az eszközök rendelhetőségében, jön a komplex szolgáltatási csomag, és kölcsönzésre is lesz lehetőség; a módosításokról Székely Tamás egészségügyi miniszter számolt be hétfőn, sajtótájékoztatón.

Őssejtügy - Sem az ÁNTSZ-nek, sem az egészségügyi tárcának nincs nyomozati jogköre

2009.08.04.

Sem az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak (ÁNTSZ), sem pedig az Egészségügyi Minisztériumnak nincs nyomozati jogköre - közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter hétfőn tartott sajtótájékoztatóján, újságírói kérdésre válaszolva a múlt héten kirobbant őssejtüggyel kapcsolatban.

Fürdőszövetség - Szakszerűen és biztonságosan üzemeltethetők a hazai fürdők

2009.08.03.

A Magyar Fürdőszövetség szerint egyértelmű, hogy a hazai fürdők szakszerűen és biztonságosan üzemeltethetők a hatályos működtetési, szabályozási feltételek mellett - közölte a szervezet hétfőn.

Az ENSZ-hez fordul Magyarország a szlovák nyelvtörvény miatt

2009.08.03.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához és az Európa Tanácshoz fordul Magyarország a szlovák nyelvtörvény miatt - mondta Balázs Péter külügyminiszter hétfőn, azt követően, hogy Sólyom László államfővel és Németh Zsolttal, a Fidesz szakpolitikusával folytatott megbeszélést Budapesten.

FVM - Országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el Gráf József

2009.08.03.

Azonnali hatállyal általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el Gráf József, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a rendkívüli meleg és csapadékmentes időjárás miatt - közölte a szaktárca az hétfőn.

Köztartozásmentes adózói adatbázis - Ősztől nem kell külön igazolás, elég a "nullás" adatbázis

2009.08.03.

Nem kell külön együttes adóigazolást kérniük szeptember 1-jétől azoknak a cégeknek, amelyek szerepelnek a köztartozásmentes adózói adatbázisban - közölte a kormányszóvivő pénteken.

Szakjogász képzések

2009.08.03.

2009. őszén ismét szakjogász képzések indulnak a Pécsi Tudományegyetem Állami- és Jogtudományi karán. A piaci kihívásokhoz igazodva a tradicionális témák mellett a leginkább aktuális napi kérdésekre választ adó képzések is meghirdetésre kerülnek. (X)

Kompromisszumos törvénytervezet - Regionális keretben alakulhatnak újjá a megyei közigazgatási hivatalok

2009.08.03.

Ismét létrejöhetnek a megyei és fővárosi közigazgatási hivatalok, de a regionális államigazgatási hivatalokon belül, ha az ellenzék támogatja a kormány által benyújtott, kétharmados támogatást igénylő törvénymódosítási javaslatot - közölte hétfőn az Önkormányzati Minisztérium.

Mennyit keresnek a rektorok? - Jogi véleményt küld a Magyar Rektori Konferencia az adatvédelmi biztosnak

2009.08.03.

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) a rendelkezésre álló 15 napos határidőn belül elküldi részletes jogi véleményét az adatvédelmi biztosnak a felsőoktatási intézmények rektorainak jövedelmével kapcsolatban - közölte a szervezet hétfőn.

Az ombudsman szabályozná a közterületi szobrok kampánycélú felhasználását

2009.08.03.

Az ombudsman a közterületek, az ott lévő építmények, szobrok kampánycélú felhasználásának részletes szabályozására tett javaslatot az Országgyűlésnek - közölte Szabó Máté hivatala hétfőn.

Külföldön rekedt turisták, aggódó utasok - Szigorítani kell az utazási irodákra vonatkozó jogi szabályozást

2009.08.03.

Az engedéllyel rendelkező utazási irodák sem jelentenek teljes biztosítékot az utasoknak, az elmúlt időszak eseményei bizonyítják, csak új szabályok garantálhatják, hogy a turisták ne maradjanak napokig külföldön abban a bizonytalanságban, hogy kinek a költségére kell akár idő előtt hazautazniuk - áll a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének közleményében.

Megelőzhető visszásságok? - Az ombudsman válaszokat kapott a 2009. március 15-i rendezvényekkel kapcsolatos kérdéseire

2009.08.03.

Az országos rendőrfőkapitány és a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter válaszából arra lehet következtetni, hogy a jövőben megelőzhető lesz több olyan visszásság, amelyekre az ombudsman a 2009. március 15-i események vizsgálata után hívta fel a figyelmet. Néhány kérdésben azonban nem közeledtek az álláspontok.

100 millió forint megfizetésére kötelezte a munkaügyi bíróság a BKV-t

2009.08.03.

Mintegy százmillió forint megfizetésére kötelezte az elsőfokú munkaügyi bíróság a BKV-t, amiért rendkívüli felmondással, végkielégítés nélkül rúgták ki tavaly Szalai László kabinetigazgatót - tudta meg a Magyar Nemzet.

Augusztus 1-el változtak az egyes közúti szabálysértések büntetései

2009.08.03.

A kormány rendelete értelmében augusztus 1-jétől közigazgatási hatósági eljárást indít a rendőrség azok ellen, akik megszegik a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, a bukósisak és a mobiltelefon használatára vonatkozó szabályokat.

Jövőre megüresedik a legfőbb ügyészi poszt - Ki lesz az utód?

2009.08.03.

A Népszavai információi szerint Belovics Ervin főügyész-helyettes és Ihász Sándor fővárosi főügyész között érzékelhető a fő törésvonal a jövőre távozó Kovács Tamás utódlása kapcsán, mivel mindketten szívesen látnák magukat a legfőbb ügyészi poszton.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000