Hír archívum: 2009. szeptember

Más hónap

Mit is szabályoz pontosan a vitatott szlovák államnyelvtörvény?

2009.09.30.

Szeptember 1-én hatályba lépett a szlovák államnyelvtörvény legújabb módosítása, amelynek nyíltan kisebbség - leginkább magyar – ellenes rendelkezéseitől már hosszú hetek, hónapok óta hangos a sajtó. De melyek is pontosan ezek a rendelkezések, amelyek ennyire felborzolták az eddig sem feszültég mentes kapcsolatunkat Szlovákiával?

Emberi jogok felnőtteknek, gyereknek. Egy a forrás – egy a mérce? - Országos gyermekvédelmi konferencia

2009.09.30.

"Emberi jogok felnőtteknek, gyereknek. Egy a forrás – egy a mérce?" című előadásával nyitotta meg Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az országos gyermekvédelmi konferenciát. Az ombudsman a kecskeméti rendezvényen munkatársaival együtt mutatja be a gyermekekkel szembeni erőszak megelőzésével és felszámolásával kapcsolatos projektjét.

Az áfacsalások ellenében - Fordított áfa-t javasol Brüsszel a kibocsátási egységekre

2009.09.30.

Az új típusú és egyre gyakrabban előforduló áfacsalások megelőzésére az Európai Bizottság kedden kezdeményezte a fordított adózás bevezetését bizonyos termékekre és szolgáltatásokra. A tervezet az új mechanizmust csak kísérleti jelleggel és átmeneti időre javasolja, és minden tagállam maga dönthetne arról, hogy kívánja-e alkalmazni.

Visszaélések a gépjármű-kereskedelemben - APEH: Fontos a tagországok adóhatóságai közötti szoros együttműködés

2009.09.30.

Elsősorban a gépjármű-kereskedelemben derítettek fel visszaéléseket közösen az európai adóhatóságok, köztük az osztrák és a magyar szervezet - közölte Szikora János, az APEH elnöke kedden Győrött a magyar-osztrák adóigazgatási találkozó sajtótájékoztatóján.

Lamm Vanda a Nemzetközi Jogi Intézet alelnöke

2009.09.30.

Az MTA Jogtudományi Intézetének igazgatóját, a nukleáris jog elismert szakértőjét, Lamm Vanda akadémikust a Nemzetközi Jogi Intézet (L'Institut de Droit international, IDI) 2009. szeptember 3. és 11. között Nápolyban megrendezett 74. ülésszaka alelnökké választotta.

Legkorábban november 1-től módosulhat a KRESZ

2009.09.30.

Csúszik a KRESZ módosítása, az új szabályok leghamarabb november elején léphetnek hatályba - tudta meg az MTI. A módosítás több a gyalogosok és a kerékpárosok védelmét szolgáló változtatást tartalmaz.

Adójogi változások - A társasági adót és a számviteli törvényt érintő legfontosabb módosító javaslatokról

2009.09.30.

Az Országgyűlés elé benyújtásra került az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvénnyel és a megtakarítások ösztönzésével összefüggő törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/10676.), mely a megnevezéssel szemben számos adónem vonatkozásában tartalmaz lényeges változtatásokat.

5. Európai Jogász Fórum

2009.09.30.

Több közjogi méltóság aktív részvételével 2009. október 1-3. között első alkalommal hazánk ad otthont az európai jogász közösség ötödik nemzetközi konferenciájának. A rendezvény helyszíne a Hotel InterContinental.

Kríziskezelő program - Nem kell külön banki igazolás a támogatás igénybevételéhez

2009.09.30.

A krízishelyzetbe került személyek támogatásáról szóló 136/2009. (VI. 24.) Korm. rendeletben foglaltak alapján támogatásra - többek között - az a személy jogosult, akinek a lakáscélú kölcsönszerződéséből eredő fizetési kötelezettsége a törlesztőrészlet 2008. szeptember havi összegéhez képest 20%-ot elérő mértékben emelkedett.

Jogosulatlanul felhasznált támogatás - Az Európai Bizottság 214,6 millió eurónyi KAP-kiadást fizettet vissza a tagállamokkal

2009.09.30.

Az Európai Bizottság tegnap elfogadott határozata értelmében a tagállamoknak összesen 214,6 millió eurónyi, az Európai Unió agrárköltség vetéséből finanszírozott és jogosulatlanul felhasznált összeget kell visszatéríteniük.

Módosul az ügyvédi törvény - Az ügyvédeket közvetlenül érintő jogszabályváltozásokról I.

2009.09.29.

Az ügyvédi hivatás gyakorlásának kiindulópontját jelentő jogszabály nemrégiben elfogadott módosítása 2009. október 1-től megújult keretek közé helyezi az ügyvédek, az ügyvédi irodák, és a kamara szakmai tevékenységét.

A Magyar Ügyvédi Kamara pályázata jogász szakos hallgatóknak

2009.09.29.

A Magyar Ügyvédi Kamara pályázatot ír ki jogász szak nappali tagozatos hallgatók részére.

Kikényszeríthető etikai szabályozással - GVH javaslat az agrárium és a kereskedelem közötti problémák orvoslására

2009.09.29.

Célszerűbb lenne visszavonni az élelmiszer termékpálya törvényt és helyette kikényszeríthető etikai szabályokat bevezetni a beszállítók és a kereskedők közötti aszimmetrikus üzleti viszonyok rendezése érdekében – ajánlja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A hatóság az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának küldött tanulmányára építve javaslatokat fogalmazott meg a cél elérése érdekében.

Passzív a magyar Országgyűlés európai ügyekben - 3 év alatt kétszer nyilvánított a Bizottság dokumentumairól véleményt

2009.09.29.

Három év alatt mindössze kétszer érezte szükségét annak a magyar Országgyűlés, hogy az Európai Bizottság dokumentumairól véleményt nyilvánítson. A portugálok, a franciák, a németek vagy a csehek eközben szorgosan kommunikáltak Brüsszellel.

Legfelsőbb Bírósági állásfoglalás - A Pp. tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó szabályainak alkalmazásáról

2009.09.29.

A Polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény (Pp.) a bíróság tájékoztatási kötelezettségére vonatkozó szabályainak gyakorlati érvényesülésével kapcsolatban lefolytatott országos vizsgálat során felmerült kérdésekre tekintettel a LB Polgári Kollégiuma az egységes jogértelmezés és jogalkalmazás érdekében, a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 1997. évi LXVI. törvény (Bsz.) 33. §-ának (1) bekezdése alapján a következő véleményt nyilvánította.

Megbírságolt magánnyugdíjpénztárak

2009.09.29.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (Felügyelet) ma nyilvánosságra hozott határozataiban 17 esetben szabott ki bírságot, illetve írt elő kötelezettségeket magánnyugdíjpénztárak számára. A kirótt bírságok együttes összege 12,6 millió forintra rúg.

Törvényi felhatalmazás hiányában - Az AB megsemmisítette az építésügyi hatósági eljárások általános szabályait

2009.09.29.

Az Alkotmánybíróság (AB) megsemmisítette az építésügyi hatósági eljárásokról szóló 2007-ben hozott ÖTM rendelet második fejezetét, amely az építésügyi hatósági eljárások általános szabályait tartalmazza, ezek azonban csak 2010. június 30-án kerülnek ki a jogrendszerből. A határozat a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Az EU erőfeszítéseket tesz a fogyasztók hallásának védelmében

2009.09.29.

A fogyasztók védelme érdekében az Európai Bizottság a tegnapi napon határozatot fogadott el, melynek értelmében a jövőben a hordozható zenelejátszók előállítói kötelesek lesznek készülékeiket a biztonságos zajszinteknek megfelelő alapbeállítással ellátni, és egyértelmű módon figyelmeztetni a felhasználókat a túlzott hangerő melletti tartós használat káros hatásaira.

Összbírói értekezlet - A Fővárosi Bíróság megválasztotta Fegyelmi Bíróságának új elnökét és tagjait

2009.09.28.

Fővárosi Bíróság a mai napon összbírói értekezletet tartott. Az összbírói értekezlet napirendi pontjai az alábbiak voltak: A Fővárosi Bíróság elnöki tisztségére benyújtott pályázatok véleményezése, aFővárosi Bíróság Fegyelmi Bírósága elnökének és 4 tagjának megválasztása.

Bizonytalan az új Ptk hatálybalépésének időpontja

2009.09.28.

Az új polgári törvénykönyv (Ptk.) jövőre, a szaktárca jelenlegi elképzelései szerint várhatóan májusban lép életbe, de ez változhat, ha az államfő az Alkotmánybírósághoz fordul. A legnagyobb ellenzéki párt nyilatkozatai szerint pedig kormányváltás esetén is jelentősen változhat a kódex.

Adatvédelem avagy információs önrendelkezés - Az informatikai adattárolás szabályozása

2009.09.28.

Több ezren tüntettek Berlinben a telefon- és internetszolgáltatók készenléti adattárolási gyakorlata ellen. A pártok, szakszervezetek és emberi jogi csoportok az ellen tiltakoztak, hogy a német telefontársaságok és internetszolgáltatók az új szabályozás keretében „készenléti adattárolás” címén fél éven keresztül kötelesek megőrizni minden, a telefon-, illetve internet-összeköttetéssel összefüggő adatot: a hívott telefonszámot, a hívás idejét, a híváskezdeményezés helyét.

Módosításokat javasol a gyógyszerészi kamara az egészségügyi salátatörvényhez

2009.09.28.

Módosításokat javasol a (Magyar Gyógyszerészi Kamara|http://www.mgyk.hu/) (MGYK) az egészségügyi tárgyú törvények módosítását célzó úgynevezett salátatörvényhez - mondta el Hankó Zoltán, a köztestület alelnöke egy pénteki háttérbeszélgetésen.

Prevenció helyett inkvizíció?

2009.09.28.

A Társaság a Szabadságjogokért üdvözli a nemzeti drogstratégia (2010-18) kormány által közzé tett tervezetét. A dokumentum korszerű szemléletet és kiegyensúlyozott megközelítést képvisel, amely nem a zéró-tolerancia elvre, hanem az egészséghez való jog érvényesülésére helyezi a fő hangsúlyt. A jogvédők jogsértőnek tartják ugyanakkor a stratégia kínálatcsökkentő célkitűzéseit.

20 éves az Európai Közösségek Elsőfokú Bírósága

2009.09.28.

A mai napon az Európai Közösségek Bíróságának székhelyén, Luxemburgban az Európai Közösségek Elsőfokú Bírósága húsz éves fennállásának megünneplése céljából tartott rendezvényre került sor.

A piacgazdaság viszonyaihoz alkalmazkodik az új Ptk kötelmi jogi része

2009.09.28.

A piacgazdaság viszonyaihoz alkalmazkodik az új polgári törvénykönyv (Ptk.) jelentősen megváltozott kötelmi jogi, azaz szerződéseket szabályozó 5. könyve, melynek egyik kiemelt célja a fogyasztó kiszolgáltatottságának csökkentése - mondta Sáriné Simkó Ágnes, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium polgári jogi kodifikációs főosztályának vezetője.

Változnak a gondnokság szabályai - Megszűnik a cselekvőképességet kizáró gondnokság az új Ptk szerint

2009.09.28.

Nemzetközi egyezményekre is tekintettel változnak a gondnokság szabályai. Megszűnik a cselekvőképességet kizáró gondnokság, a cselekvőképességet korlátozó gondnokság pedig már nem alkalmazható általánosságban egy személyre, csupán bizonyos ügycsoportokra vonatkozóan - ismertette a változásokat Sáriné Simkó Ágnes, az IRM polgári jogi kodifikációs főosztályának vezetője.

A sajtó-helyreigazítás szabályai is változnak az új Ptk szerint - Objektív felelősség helyett kellő gondosság várható el a sajtótól

2009.09.28.

A sajtó-helyreigazítás szabályai annyiban változnak, hogy a jelenlegi objektív felelősség helyett, amikor az újságírónak helyt kell állnia a nyilatkozó szavainak valóságtartalmáért, ezután, ha a forrás pontos megjelölésével szöveghűen tudósít a média, annak valóságtartalmáért már a közlőt terheli a felelősség - mondta Sáriné Simkó Ágnes, az IRM polgári jogi kodifikációs főosztályának vezetője.

Könnyítések az autósoknak - Október 1-től nem kell izzókészletet tartani a kocsiban

2009.09.28.

Október 1-től több könnyítés is életbe lép az autósok számára, nem kell például izzókészletet tartaniuk a kocsiban - közölte a kormányszóvivő vasárnap.

Független Rendőr Szakszervezet - Szigorúbb büntetést a rendőrre támadóknak!

2009.09.28.

A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) azt követeli, hogy gyorsabban vonják felelősségre és szigorúbban büntessék meg azokat, akik rendőrökre támadnak - közölte a szakszervezet hétfőn.

Milyen juttatások illetik a közalkalmazotti vezetőket? – Ki nevez a végén avagy menedzserek pedig vannak

2009.09.28.

Arcátlanul magas állami cégvezetői fizetések sokkolják a közvéleményt az utóbbi hónapokban. Utánajártunk, hogy a közalkalmazotti szféra vezetői is ilyen „jól” jártak –e az elmúlt egy év során bevezetett jogszabályi módosításokkal, különös tekintettel arra, hogy a közalkalmazotti vezetők egy része számára is megnyílt az út a „menedzserszerződések” előtt - igaz, csak korlátozott mértékben.

Helyreigazítás - A Fővárosi Bíróság közleménye

2009.09.25.

A 2009. szeptember 24. és 25-én- a Blikkben, a Magyar Nemzetben, ingatlanmagazin.com, Duna Tv, hvg.hu, Jogi Fórum, Borsod Online és az index internetes portálon - megjelent híradások, melyek szerint „A Pesti Központi Kerületi Bíróság semmisnek nyilvánította egy devizahitel szerződés módosítását, sőt magát a szerződést is„ semmilyen tekintetben nem felelnek meg a valóságnak.

Gát a lánctartozásoknak - A Gyorsítás II. jogszabálycsomag 2009. október 1-jén hatályba lépő legfontosabb újdonságairól

2009.09.25.

Nagyobb piaci biztonságot, minőségi kivitelezést és a vállalkozók védelmét várja a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) a 2009. október 1-jével, illetve 2010. január 1-jével hatályosuló Gyorsítás jogszabálycsomagtól.

Jól vizsgázott a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tiltó törvény

2009.09.25.

A Gazdasági Versenyhivatal, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság képviselői szerint jól alkalmazható a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló, tavaly szeptembertől hatályos törvény.

Az új polgári törvénykönyvről - Több hullámban lép hatályba jövőre az új Ptk

2009.09.25.

Az új Ptk célja, hogy nagyobb teret adjon a polgári - egyéni és vállalkozói - autonómiának, döntési szabadságnak, ezzel párhuzamosan az állam határozottabban lépjen fel a kiszolgáltatott emberek érdekében - mondta Draskovics Tibor igazságügyi miniszter. A kódex a tervek szerint jövőre, több hullámban lép hatályba.

Javaslat a nemdohányzók védelmében

2009.09.25.

Önálló indítványként nyújtja be a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításáról szóló javaslatot az Országgyűlés egészségügyi bizottsága - tájékoztatott a testület elnöke pénteken.

Napirenden az ügyvédekről szóló törvény alkotmányossága - Az Alkotmánybíróság szeptember 28-29-i teljes ülésének napirendje

2009.09.25.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén az alkotmánybírák elé kerül az ügyvédekről szóló 1998. évi XI. törvény egészének, továbbá egyes rendelkezéseinek alkotmányosságával kapcsolatos határozattervezet.

Kerékbilincselési rendelet - Októbertől egységesítik a kerékbilincselési gyakorlatot

2009.09.25.

A kerékbilincselésért országszerte egységesen 6.500 forintot, a gépkocsik tárolásáért napi 2.000 forintot szedhetnek majd októbertől. Az autók elszállításának költsége pedig a fővárosban 13.000, a megyei jogú városokban 9.000, másutt 6.000 forint lesz - írta a Magyar Nemzet.

Versenykorlátozó bankközi jutalék - Közel 2 milliárdos GVH-bírság bankokra és kártyatársaságokra

2009.09.25.

A magyar bankok a Visa és a Mastercard kártyákra egyaránt érvényes, mindkét társaság esetében azonos mértékű bankközi jutalékot állapítottak meg, ami alkalmas a piaci verseny korlátozására – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) .

Új jogalanyok a gazdasági életben I. - Az egyéni cégről

2009.09.25.

A Kormány 2009. szeptember 18-án nyújtotta be a Parlamentnek az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvényjavaslatát. Törvényhozó szervünk még idén ősszel tárgyalja a tervezetet.

Túllépett hatáskör - Az Európai Bíróság megsemmisítette a Bizottság Lengyelország és Észtország NKT‑jére vonatkozó határozatait

2009.09.25.

Az Elsőfokú Bíróság megsemmisítette a bizottság Lengyelország és észtország üvegházhatást okozó gázok kibocsátási egységei nemzeti kiosztási tervére (NKT) vonatkozó határozatait. A Bizottság azzal, hogy az NKT vizsgálata címén meghatározta a kiosztható kibocsátási egységek felső határát, túllépte a ráruházott hatásköröket.

Panasznapot tartott az állampolgári jogok ombudsmanja Szegeden

2009.09.24.

Idén már több mint kétszázan fordultak az állampolgári jogok országgyűlési biztosának hivatalához Csongrád megyéből, közülük hat panaszossal személyesen találkoztak az ombudsman munkatársai a csütörtökön, Szegeden rendezett panasznapon.

Pilot program vagy szabályozás?

2009.09.24.

Elsőként az Országos Bűnmegelőzési Bizottság (OBmB) által támogatott "települési mediációs" pályázatok monitora, dr. Benedek László adott tájékoztatást a projektek megvalósításáról és az elért eredményekről.

A Helsinki Bizottság sajtópert nyert a Magyar Nemzet és a Magyar Nemzet Online ellen

2009.09.24.

A Helsinki Bizottságról szóló valótlan állításainak helyreigazítására kötelezte a Fővárosi Ítélőtábla a Magyar Nemzetet és a Magyar Nemzet Online-t.

A méltányosság is legyen szempont – az ombudsman a fővárosi parkolási rendelet módosítását javasolta

2009.09.24.

A parkolási társaságok egyedi esetekben, nyomós indok alapján engedhessék el, vagy csökkenthessék a pótdíjat, tegyék lehetővé az ügyfeleknek a részletfizetést. Egy konkrét ügy vizsgálata nyomán ezt javasolta Szabó Máté ombudsman a Fővárosi Közgyűlésnek.

Nem módosítják a terézvárosi csendrendeletet

2009.09.24.

Egyelőre nem módosítja a VI. kerületi képviselő-testület a szeptember elején életbe lépett helyi csendrendeletet, pedig több civil szervezet is azt akarta elérni, hogy a csütörtöki testületi ülésen változtassák meg a szabályozást.

Világgazdaság: csőd fenyeget némely közjegyzői irodát

2009.09.24.

Miközben januártól több feladatot is a közjegyzők végeznek a bíróságok helyett, a hitelezések és az ingatlanügyletek visszaszorulásával drasztikusan lecsökkent ez irányú munkájuk, így már-már a csőd fenyegeti némelyik közjegyzői irodát - írta a Világgazdaság.

Méltatlansági eljárást kezdeményeztek három rendőr ellen

2009.09.24.

Méltatlansági eljárást kezdeményezett három rendőrrel szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), ám azt a Budapesti Nyomozó Ügyészség által folytatott büntetőeljárás befejezéséig felfüggesztette - közölte a BRFK szerda este az MTI-vel.

Szili után a szlovákok is felkeresték az EP elnökét

2009.09.24.

Az Európai Parlament elnöke szerint egészen addig folytatni kell az erőfeszítéseket a magyar-szlovák vita elsimítására, amíg mindenki számára elfogadható megoldásra nem jutnak. Jerzy Buzek kedden Brüsszelben találkozott Pavol Paskával, a szlovák parlament elnökével.

Bizottsági javaslatok a pénzügyi felügyeleti rendszer átfogó reformjára

2009.09.24.

Viszonylag rövid előkészítés után tette közzé szerdán hivatalos jogszabályi javaslatait az Európai Bizottság a pénzügyi felügyeleti rendszer átfogó reformjára.

Hivatali visszaéléssel gyanúsítják az APEH egyik salgótarjáni vezetőjét

2009.09.24.

Hivatali visszaélés megalapozott gyanúja miatt folytatnak büntetőeljárást az APEH egyik salgótarjáni vezető tisztségviselője ellen - közölte a rendőrség szerdán az MTI-vel.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000