Hír archívum: 2009. szeptember

Más hónap

Draskovics: nincs teljes konszenzus, de alapos volt az előkészítés

2009.09.24.

Nincs teljes konszenzus az új polgári törvénykönyv (Ptk.) tekintetében, de egy ilyen átfogó kódexnél ez nem is lehetséges - mondta a szakminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón szerdán.

A Google nyerte a márkanév-vita első fordulóját

2009.09.24.

A Google nem követett el jogsértést azzal, hogy a nagy márkaneveket kulcsszóként értékesítette a hirdetők számára – állapította meg a hét elején ismertetett állásfoglalásában az Európai Bíróság főtanácsnoka.

Az önvédelem kockázata - Augusztustól hatályban a Btk. jogos védelemmel kapcsolatos módosítása

2009.09.23.

Az augusztustól életbe lépett Btk. módosítás értelmében kitolódtak a jogos védelem határai. Alapjaiban azonban az önvédelemhez való jog ezzel nem változik.

ÁSZ: javult az önkormányzatok gazdálkodásának szabályszerűsége

2009.09.23.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint javult az önkormányzatok gazdálkodásának szabályszerűsége 2008-ban. A szervezet elnöke az Országgyűlés Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottságának szerdai ülésén az önkormányzati rendszer stabilitásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Jóri András szerint korrekció szükséges a nyilvánosság javára, az adatvédelem kárára

2009.09.23.

Az adatvédelmi biztos úgy látja, hogy egy új egyensúlyt kell létrehozni a nyilvánosság és a titkosság, a transzparencia és az adatvédelem között; Jóri András szerdán egy, a témában rendezett budapesti konferencián azt mondta, korrekció szükséges a két ellentétes, konfliktusban lévő információs alapjog között, méghozzá a nyilvánosság javára, az adatvédelem kárára.

BRFK: egyes kategóriákban kevesebb a bűncselekmény

2009.09.23.

A fővárosban ismertté vált bűncselekmények száma nem változott a tavaly félévi adatokhoz képest, de egyes kategóriákban jelentős csökkenés tapasztalható – mondta a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottsága előtt Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány szerdán.

Visszakapják pénzüket a Megasztár 4 hoppon maradt szavazói

2009.09.23.

A korábbiakkal szemben a Megasztár 4 című, a TV2-n sugárzott tehetségkutató műsor 8., a Fináléba jutásról döntő adásában megváltoztak a szavazás szabályai – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Az ügyben a hatóság jogsértést azonban nem állapított meg, mivel a TV2-t működtető MTM-SBS Zrt. valamint a Megasztár műsorát készítő Interaktív Kft. vállalta, hogy kártalanítja a felesleges szavazatokat leadó nézőket.

Magyar Nemzet: perek indulhatnak a pedagógus-továbbképzés támogatásának megvonása miatt

2009.09.23.

Ezrével indíthatnak pert az iskolaigazgatók az állam ellen, ha a kormány valóban nem finanszírozza tovább a tanárok továbbképzését, a szakma szerint ugyanis jogsértő a kötelező tanfolyamok költségének áthárítása - írta a Magyar Nemzet.

A választási listákon minden második jelölt nő lehet

2009.09.23.

A választási listákon minden második jelölt nő lehet, legalábbis egy erre irányuló népszavazási kezdeményezés értelmében, amelyet keddi ülésén hitelesített az Országos Választási Bizottság (OVB). A testület nem adott zöld utat az abortusz betiltását célzó kezdeményezésnek.

Majtényi: változó körülmények között változó szemlélet az ORTT-nél

2009.09.23.

Változó körülmények között változó szemlélet - így jellemezte Majtényi László elnök az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tavalyi tevékenységét az erről szóló parlamenti vitában kedden.

OGY: Vita a jelnyelv önálló, természetes nyelvként való elismeréséről

2009.09.23.

A hallássérültek kommunikációs jogát biztosítja, így egyebek között lehetővé teszi a hivatali ügyintézéskor a magyar jelnyelv használatát a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló törvényjavaslat - mondta Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára az előterjesztés általános vitájában kedden az Országgyűlésben.

Kanadai-európai vízumháború készül?

2009.09.23.

Jacques Barrot igazságügyi biztos figyelmeztette Kanadát, hogy válaszintézkedésekre számíthat, ha az év végéig nem törli el a cseh állampolgárokkal szemben bevezetett vízumkényszert.

GVH-javaslatok a piac működésének helyreállítására - Az Országgyűlés elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal éves beszámolóját

2009.09.22.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2008. évi tevékenységéről szóló beszámolóját a szeptember 21-i ülésnapon 362 igen és egy ellenszavazat mellett az Országgyűlés elfogadta. A beszámoló a hagyományos rendben elemzi a GVH tavalyi tevékenységét, azaz beszámol a versenyfelügyeleti, a versenypártoló és a versenykultúra fejlesztő munkáról.

Doktori képzés II – Lehetőségek a képzési piramis csúcsán

2009.09.22.

A diploma kézhezvételével a „friss” jogászok leginkább jelölti- illetve előadói helyekre pályáznak – jelentősen kisebb azoknak a száma, akik az egyetemen tervezik megkezdeni pályájukat. Jelentés a hazai jogtudományi doktori iskolák helyzetéről és működéséről.

Jelentős és érdekes ügyek - Az Európai Bíróság szeptemberi munkaprogramjából

2009.09.22.

A 2009. A szep­tember 21-től szeptember 25-ig, valamint a szeptember 28-tól október 2-ig tartó munkaheteken többek között közösségi védejgy, versenykorltozó megállapodások, környezetvédelem, letelepedés szabadsága, uniós állampolgárság, Roaming-rendelet, a Bizottság által készített dokumentumokhoz való hozzáférés kérdéskörökkel kapcsolatos ügyek is terítékre kerülnek az Európai Bíróság munkarendjében.

Alkotmányellenes mulasztások a szabálysértési törvényben

2009.09.22.

Az Alkotmánybíróság (Ab) 2009. szeptember 21-i teljes ülésén határozatot hozott a (szabálysértési eljárásról szóló törvénynek|http://www.jogiforum.hu/torvenytar/tv/1999/LXIX) (Sztv.) számos rendelkezését támadó indítvány tárgyában. Az Ab mulasztást állapított meg az eljárás felelősségre vonás mellőzésével történő befejezésével, valamint a bírósági eljárás során kiszabható rendbírsággal összefüggésben.

Korlátok közé kerülnének a banki alkalmazottak bónuszai - Az EU közvetlen állami beavatkozást szorgalmaz a banki juttatások világába

2009.09.22.

Még néhány héttel ezelőtt is úgy tűnt, kevés esélye van az EU-nak arra, hogy globális szinten is elfogadtassa a bankárok javadalmazását szigorú korlátok közé szorító kezdeményezéseit. A szeptember 24-25-i pittsburghi G20-csúcsra készülve azonban az Egyesült Államokban – a korábbi elutasítás után – hasonló szelek kezdenek fújni.

Jogszerű tiszteletdíj előzetes letartóztatásban? - Továbbra is jár Hunvaldnak havi 742 ezer forint az önkormányzattól

2009.09.22.

Továbbra is jár Hunvald György (MSZP) VII. kerületi polgármesternek az önkormányzattól a havi 742.560 forintos juttatás, az erzsébetvárosi képviselő-testület ugyanis hétfői ülésén nem vette napirendre a Fidesz azon indítványát, hogy függesszék fel a polgármester illetményének kifizetését, illetve vonják meg tőle költségátalányát - közölte a Fidesz VII. kerületi frakcióvezetője.

Kinek a fizetése nyilvános adat? - A kormány pontosítja a vezetői javadalmazások közzétételének szabályait

2009.09.22.

A kormány idén ősszel törvényben rögzíti, vagy jövő tavasszal pontosítja a vezetői javadalmazások közzétételéről szóló kormányrendeletet - közölte a kormányszóvivő hétfőn, miután Jóri András adatvédelmi biztos és Tordai Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára egyeztettek.

226%-os ügyszám-emelkedés! - Komoly terher a parkolási fizetési meghagyás a baranyai bíróságoknak

2009.09.22.

Súlyos terhet jelentenek Baranya bíróságai, különösen a pécsi számára egy parkolási társaság nagy számban érkezett fizetési meghagyásai - mondta Wirth Béla, a Baranya Megyei Bíróság elnöke hétfőn.

Hivatali ügyintézésékor is lehet majd jelelni - Ma kezdődik a jelnyelvi törvény általános vitája az Országgyűlésben

2009.09.22.

Hivatali ügyintézésékor is lehet majd használni a magyar jelnyelvet, ha az Országgyűlés elfogadja (a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló törvényjavaslatot|http://www.jogiforum.hu/hirek/21475), amelynek ma kezdődik az általános vitája.

A fiatalok biztonsága - a jövőnk záloga - Bűnmegelőzési szeminárium a Szegedi Tudományegyetemen

2009.09.22.

A fiatalok biztonsága - a jövőnk záloga címmel indított bűnmegelőzési szemináriumot a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya és a Szegedi Tudományegyetem.

Elfogadta az Országgyűlés az új polgári törvénykönyvet (Ptk.) hétfőn

2009.09.22.

Az Ház 191 igen, 168 nem szavazattal és négy tartózkodás mellett fogadta el a( polgári törvénykönyvet|http://www.jogiforum.hu/kereso/kategoriak/66). A jogszabályra az MSZP-frakció, hat SZDSZ-es képviselő és a fideszes Kubatov Gábor szavazott igennel, nem támogatta a törvény elfogadását a Fidesz, a KDNP, az SZDSZ-es képviselők többsége és a volt MDF-es politikusok.

Pótjelentkezéssel még bekerülhet!

2009.09.22.

2009. szeptember 30-ig tart a pótjelentkezés a szakirányú továbbképzésekre a Pécsi Tudományegyetem Állami- és Jogtudományi Karán. (X)

Bürokrácia-mentesítés - Független testület segítené a bürokratikus terhek csökkentését az Unióban

2009.09.21.

Az EU jogszabály-dzsungelének megritkításán munkálkodó Edmund Stoiber egy olyan független testületet hozna létre, amely – a Bizottság helyett – azt ellenőrizné, hogy az egyes jogszabály-javaslatok ne gyarapíthassák tovább a bürokratikus terheket az Unióban. A Stoiber-vezette testület múlt héten terjesztette elő második helyzetjelentését.

Az EP bírálja a "homofób" litván gyermekvédelmi törvényt

2009.09.21.

Az Európai Parlament arra kérte Litvániát, még egyszer fontolja meg az új gyermekvédelmi törvényt, amelynek megszövegezése az EP szerint homályos, jogilag tisztázatlan és vitás értelmezésekre adhat lehetőséget.

Baka András - Az ősz folyamán számos bírósági vezetői poszton, illetve testületnél változások várhatók

2009.09.21.

Törvényesen járt el az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) a hivatalvezető menesztése ügyében, egyébként pedig meg kell szüntetni azt a káros gyakorlatot, hogy a bírósági igazgatásból távozó vezetők a felsőbb bíróságokon találjanak helyet maguknak - mondta Baka András a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az OIT elnöke.

Egy vádemelési javaslat született eddig az EP-választással kapcsolatban

2009.09.21.

Az európai parlamenti (EP) választásokkal kapcsolatban országosan hét esetben indult eljárás a választás, a népszavazás és a népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény miatt, a rendőrség eddig egy ügyben küldte tovább az iratokat az ügyészségnek vádemelési javaslattal - tájékoztatott az ORFK.

Az idén már nem lesz nyugdíjemelés - Jövőre megváltozik az éves rendszeres nyugdíjemelés metódusa

2009.09.21.

Várhatóan nem lesz novemberben nyugdíjemelés, így az ellátások az idén mintegy két százalékot veszítenek értékükből, jövőre pedig 4,1 százalékos nyugdíjemelés várható - írta a Népszabadság a legfrissebb inflációs adatokon és prognózisokon alapuló saját becslése alapján.

Ptk. zárószavazás - Várhatóan ma megszavazza az új polgári törvénykönyvet az Országgyűlés

2009.09.21.

Az erről szóló zárószavazást a múlt hétfőn tolták el egy héttel. Az elképzelések szerint ma újból megnyitják a záróvitát, hogy az esetlegesen még beérkező módosító javaslatokat is meg lehessen indokolni.

Ügyfélközpontú közigazgatás - Október 1-én lép hatályba az elektronikus közszolgáltatásról szóló 2009. évi LX. törvény

2009.09.18.

Október 1-én lép hatályba a 2009. LX. törvény az elektronikus közszolgáltatásról. A jogszabályt 2009. június 15-i ülésnapján 208 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el az Országgyűlés. Igaz, a javaslat beérkezésétől annak megszavazásáig több mint fél év telt el.

Az Alkotmánybíróság szeptember 21-22-i teljes ülésének napirendje

2009.09.18.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén szóba kerül a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény egyes rendelkezéseinek alkotmányosságát elemző tervezet.

Vállalkozás üres telken - Újonnan alakult cégeket vizsgál az APEH

2009.09.18.

Az APEH idén is kiemelten figyel az újonnan alakult társaságokra, a kiválasztott adózóknál az adóhatóság a helyszínen vizsgálja a bejelentett adatok egyezőségét. Ezen vállalkozásoknál a cégek székhelyével, és az ügyvezetők személyével akadt eddig a legtöbb gond. Az APEH minden olyan esetben – ahol a bejelentett adatokkal nem egyezik a valóság – felfüggesztette a társaság adószámát illetve a képviselő ellen büntető feljelentést tett.

Településőr kéretik - A településőrök foglalkoztatása érdekében az önkormányzatok jelentkezhetnek az IRM felhívására

2009.09.18.

Az önkormányzati szövetségekkel és a jegyzők szövetségeivel folytatott egyeztetést követően a településőrök foglalkoztatása érdekében az önkormányzatok a tegnapi naptól jelentkezhetnek az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium felhívására.

A Fővárosi Ítélőtábla szerint érvényes volt a HospInvest-szerződés

2009.09.18.

Jogerősen elutasította a Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki ítéletében Eger városának azon keresetét, amely arra irányult, hogy nyilvánítsák érvénytelennek a hevesi megyegyűlés, illetve a (HospInvest|http://www.jogiforum.hu/kereso?s=0&h=h1&q=Hospinvest) által az egri kórház működtetésére tavaly márciusban kötött szerződést - tájékoztatotta Heves Megyei Közgyűlés elnöke csütörtökön.

Magyarország befogad egy volt guantánamói foglyot - Az Amnesty International üdvözli a döntést

2009.09.18.

Üdvözli a volt (guantánamói fogoly befogadásáról|http://www.jogiforum.hu/hirek/20947) szóló magyar kormányfői bejelentést az Amnesty International - közölte a nemzetközi emberi jogi szervezet csütörtökön.

Az ÁSZ elnöke hiányolja a hatástanulmányokat a költségvetéssel kapcsolatban

2009.09.18.

Nem láttunk olyan hatástanulmányokat, amelyek alátámasztanák a költségvetéssel kapcsolatos várakozásokat - mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke a Népszabadságnak adott interjújában, amelyet a lap pénteki száma közöl. Beszélt arról is, jó döntésnek tartja a vezetői fizetések nyilvánosságra hozatalát.

Ritka helyzet

2009.09.18.

Felmentette a gondatlanságból elkövetett emberölés vádja alól a Debreceni Ítélőtábla csütörtökön azt a nyírteleki férfit, akinek a házában két évvel ezelőtt a vízmelegítőből visszaáramló szén-monoxid miatt meghalt egy fiatal lány - közölte Koszta János, az ítélőtábla sajtótitkára.

A vállalkozások fennmaradását célozza a csődtörvény módosítása

2009.09.17.

A szeptemberől hatályos módosítás kedvezőbb szabályozási környezet megteremtésével korszerűsíti a csődeljárást - A bajba jutott, de „életképes” vállalkozásokon segíthet a szeptembertől hatályba lépett csődtörvény módosítás, mely kedvezőbb szabályozási környezet megteremtésével korszerűsíti a csődeljárást.

Lévay Miklós lett az Európai KriminológiaiTársaság elnöke

2009.09.17.

A szeptember 9. és 12. között, a szlovén fővárosban, Ljubjanában tartott éves konferenciáján Lévay Miklóst, a magyar Alkotmánybíróság tagját a szervezet elnökévé választották.

Megtévesztett utasok - Bírság „fapados” légitársaságoknak

2009.09.17.

Két úgynevezett „fapados” légitársaságot bírságolt meg 10-10 millió forintra a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A Sky Europe és a Ryanair azzal tévesztették meg a fogyasztóikat, hogy hirdetéseikben elhallgatták, hogy a repülőjegy árán felül még több járulékos költséget is ki kell fizetniük, ha utazni akarnak.

Szegregáló iskolák - Jogvédők pert indítanak a magyar állam ellen

2009.09.17.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekekért Alapítvány beperelte a magyar államot az egyenlő bánásmód követelményeinek sorozatos megsértése miatt, és 50 millió forint közérdekű bírság megfizetését kéri - írja csütörtöki számában a Népszabadság.

Adókedvezmény kis- és középvállalkozásoknak

2009.09.17.

A kis- és középvállalkozások akkor kaphatnak jövő évtől fejlesztési adókedvezményt, ha vagy a foglalkoztatotti létszámot, vagy a bérköltséget növelik - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követően.

Kötelező részmunkaidős foglalkoztatás a közszférában

2009.09.17.

Kötelező lesz részmunkaidőben foglalkoztatni 2010. január 1-től a közszférában a gyes-ről, gyed-ről visszatérőket, ha kérik. Budai Bernadett kormányszóvivő a kormány szerdai ülését követően elmondta: a kabinet döntése értelmében jövő évtől a szülő kérésének a munkáltató köteles eleget tenni, a gyermek három éves koráig.

Védelem a hiteleseknek - A pénzügyi szervezetek képviselői aláírták a banki magatartáskódexet

2009.09.17.

A banki ügyfeleknek, hitelfelvevőknek minden korábbinál nagyobb biztonságot és kiszámíthatóbb viszonyokat teremt a tegnap aláírt magatartási kódex, amit a Bajnai Gordon miniszterelnök kezdeményezésére a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a bankok, a Bankszövetség, a Gazdasági Versenyhivatal és a kormány közösen dolgozott ki.

Reklámetikai Kódex - 26 szakmai szervezet fogadta el a magyar reklámipar etikai vállalásainak legfontosabb dokumentumát

2009.09.17.

A kódexet 2005-ben módosították utoljára. Tartalmában kibővítve és új szerkezetben készült el a 2009. szeptember 30-tól hatályos új Kódex, amely a magyar reklámipari szereplők (hirdető, reklámozó vállalatok, a reklámokat készítő ügynökségek és a közzétevő média) etikai vállalásának legfontosabb dokumentuma.

Fogyasztóvédelmi Charta - Önszabályozás a fogyasztók érdekében

2009.09.16.

Jogilag nem kötelező; összehangolja a vállalkozásokat, társadalmi szervezeteket és a kormányzati oldalt, így alapozva meg az előre mutató változásokat.

Kötelező a kőolaj-tartalékolás - Elfogadta a Tanács a kőolajkészletezési irányelvet

2009.09.16.

Az általános ügyek tanácsa hétfőn elfogadta azt az irányelvet, amely minimálisan kötelező készletek felhalmozását írja elő nyersolajból és kőolajtermékekből a tagállamoknak. A kormányok képviselői ezzel párhuzamosan hosszas vitát folytattak az energiaellátás biztonságát érintő kérdésekről.

A kriminálpolitika és a társadalmi bűnmegelőzés kézikönyve

2009.09.16.

Az (OBmB|http://www.bunmegelozes.hu/index.html?pid=1) honlapján is elérhető a „Társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” című kiemelt projektben ((TÁMOP 5.6.2.|null)) készült tankönyv.

Ügyészség - Aktuális statisztikai adatok

2009.09.16.

A Magyar Köztársaság Ügyészsége honlapján közzétette a legfrissebb, aktuális statisztikai adatait.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000