Hír archívum: 2009. október

Más hónap

Versenyjogi Fórum 2009 - A hazai és európai versenyjog elmúlt évének legfontosabb fejleményei

2009.10.30.

A Jogi Fórum hagyományteremtő éves versenyjogi konferenciája a hazai versenyjogi jogalkalmazás meghatározó szereplőinek részvételével tekinti át a hazai és európai versenyjog elmúlt évének legfontosabb fejleményeit.

Állami támogatás: A Bizottság hivatalos vizsgálatot indít az Audinak nyújtandó magyar támogatás kapcsán

2009.10.30.

Az EK-Szerződés állami támogatási szabályai alapján az Európai Bizottság hivatalos vizsgálatot indított annak a támogatásnak a kapcsán, amelyet a magyar kormány az Audi Hungaria Motor Kft. győri üzemének új beruházási projektjéhez kíván nyújtani.

Mulasztásban a Köztársaság - Alkotmánybírósághoz fordul a TASZ az otthonszülés szabályozása ügyében

2009.10.30.

A rendszerváltozás óta alkotmányos mulasztásban van a mindenkori jogalkotó, mert nem alkotta meg az intézeten kívüli szülés szabályozását. A TASZ Alkotmánybírósághoz fordult annak érdekében, hogy a mulasztást mondja ki és kötelezze az Országgyűlést, illetve a Kormányt a szabályozás megalkotására.

A védelem korlátai: a bank- és internetbiztonság múltja és jelene

2009.10.30.

A Jogi Fórum 2009. október 16-án megrendezésre került konferenciáján az informatikai biztonság elméletéről, rendszereiről és gyakorlatáról, az adatvédelem jogi kérdéseiről, valamint az azonosítás és az azonosíthatóság problémáiról tartottak előadást a téma szakértői.

Kiemelkedő szakmai színvonal, elégtelen körülmények - Ombudsmani vizsgálat a Csillagbörtönben

2009.10.30.

Kiemelkedő szakmai színvonalú munka folyik Szegedi Fegyház és Börtönben, az elítéltek elhelyezési körülményeinek és a dolgozók munkafeltételeinek javítására azonban több milliárd forintos beruházásra lenne szükség. Szabó Máté ombudsman a Szegeden, a Csillagbörtönben folytatta a büntetés-végrehajtási intézetek helyszíni vizsgálatát.

Könnyített fizetési rend, egyszerűbb eljrás - Ismét módosulnak a cégeljárás egyes szabályai

2009.10.30.

Az őszi törvénymódosítások nyomán ismét módosítják a cégbejegyzési eljárás és cégnyilvántartás egyes kérdéseiről szóló 21/2006. (V. 18.) IM rendelet egyes előírásait.

Elhárult az akadály a Lisszaboni Szerződés elöl

2009.10.30.

Bajnai Gordon c után kiemelte: sikerrel érvényesítettük a magyar érdekeket. Sikerült világossá tenni, hogy a Benes-dekrétumok, az Alapjogi Charta és a Lisszaboni Szerződés között semmiféle összefüggés nincs.

Gépjárműadó - A Bizottság a regisztrációs adóra vonatkozó szabályozás módosítására szólítja fel Magyarországot

2009.10.30.

Az Európai Bizottság a Szerződés 226. cikke szerinti, indokolással ellátott véleményben arra szólította fel Magyarországot, hogy módosítsa a regisztrációs adóra vonatkozó, más tagállamból származó használt személyszállító gépjárművek esetében az adóalap megállapításakor alkalmazandó értékcsökkenéssel kapcsolatos rendelkezéseket.

Fogyatékkal rács mögött - Ombudsman vizsgálatok büntetés-végrehajtási intézetekben

2009.10.30.

Zsúfoltság nincs, ám a helyzet korántsem kielégítő. Kevés az ápoló, az orvosok átlagéletkora 70 év. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának munkatársai előzetes bejelentés nélkül vizsgálták a büntetés-végrehajtás intézményeiben a fogyatékossággal élő fogvatartottak körülményeit.

Persona non grata - Jogilag értékelhetetlen, ha egy település nemkívánatossá nyilvánít valakit

2009.10.30.

Jogilag értékelhetetlen, hogy egy önkormányzati határozat bizonyos személyeket nemkívánatossá nyilvánít - mondta az alkotmányjogász csütörtökön annak kapcsán, hogy a Heves megyei Ivád község képviselő-testülete persona non grata-vá nyilvánított 26 olyan politikust, aki 2002 óta kormánytag volt, tovább a választókerület szocialista országgyűlési képviselőjét.

Lemondott az ORTT-elnöke - November 30-val távozik posztjáról Majtényi László

2009.10.30.

Lemondott elnöki tisztségéről az Országos Rádió és Televízió Testületet (ORTT) másfél éve vezető Majtényi László. Közlése szerint a két országos kereskedelmi rádiófrekvencia pályázata körül történtek voltak döntése kiváltó okai.

Az Európai Bizottság jogi lépéseket tesz Magyarország ellen a szülői szabadság témájában

2009.10.29.

A Bizottság a mai napon indokolással ellátott véleményt küldött Magyarországnak a szülői szabadságról szóló (96/34/EK) irányelv nem megfelelő alkalmazása miatt.

A resztoratív konfliktuskezelés

2009.10.29.

A resztoratív filozófia alapját olyan normarendszer képezi, amelyet a közösség igényeinek megfelelően annak tagjai fogalmaznak meg. Ha valaki megszegi a szabályokat, a közösség ellen vétkezik, így a normaszegésre adott válasz is e közösség feladata.

Összehangolt közbeszerzések az EU-ban

2009.10.29.

Az Európai Bíróság C-138/08. számú ügyben meghozott ítélete ítélete szerint a tárgyalásos eljárás alkalmazásakor a közbeszerzési szerződés akkor is odaítélhető, ha az alkalmas jelentkezők száma nem éri el a hármat. A tényleges verseny biztosításának kötelezettsége már azzal teljesül, hogy az ajánlatkérő a részvételi szakaszban a hirdetményt az irányelvnek megfelelően közzéteszi és szabályszerűen lefolytatja a tárgyalásos eljárást.

Újabb marasztaló ítélet a Magyar Állammal szemben, a 2006-os őszi események kapcsán

2009.10.29.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a múlt héten hozott ítéletében a 10 nap előzetes fogvatartásért 1.200.000-Ft, azaz egymillió kettőszázezer Ft kártalanítási összeg megfizetésére kötelezte a Magyar Államot Karch László javára.

Magánnyugdíj-biztosítókká alakulnak 2013-tól a magánnyugdíj-pénztárak

2009.10.29.

Magánnyugdíj-biztosítókká alakulnak 2013-tól a magánnyugdíj-pénztárak - ismertette a parlamenthez benyújtandó kormánydöntést Oszkó Péter pénzügyminiszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

Sólyom észrevételeinek megfelelő módosításokat javasol a Ptk.-n az alkotmányügyi bizottság

2009.10.29.

Túlnyomó többségében a köztársasági elnök álláspontjával összhangban álló módosításokat javasolt az új polgári törvénykönyvön (Ptk.) a parlament alkotmányügyi bizottsága szerdai ülésén.

A kereskedelemről szóló törvény módosítását kéri Kaposvár polgármestere

2009.10.29.

A kereskedelemről szóló törvény módosítását kéri Kaposvár fideszes polgármestere a város kormánypárti országgyűlési képviselőitől, hogy az önkormányzatok megtilthassák a "gagyi cikkek" árusítását a kiemelt övezetekben.

Novemberben áll bíróság elé Kolompár Orbán

2009.10.29.

Kézhez kapta vádlotti idézését Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, aki november 16-án áll bíróság elé a Kecskeméti Városi Bíróságon - értesült a Magyar Nemzet.

Visszaélés vagy piaci gyakorlat?

2009.10.28.

Néhány vezető pénzpiaci szereplő letartóztatása a bennfentes kereskedelmi szabályok alkalmazására irányította a közvélemény figyelmét világszerte.

Minden ötödik álláshirdetés diszkriminatív - A NEKI 2009-es munkaerő-piaci diszkrimináció-kutatásának eredményeiről

2009.10.28.

A 2009 első félévében monitorozott, internetes portálokon és nyomtatott sajtóban megjelent, Budapestre és Kelet-Magyarországra vonatkozó, nagyjából kétezer álláshirdetés közül minden ötödik, a csaknem száz véletlenszerűen kiválasztott tesztelt hirdetésnek pedig 27 százaléka tartalmazott diszkriminatív megjelölést.

Az egységes uniós jogállás érdekében - Bizottsági lépések a közös európai menekültügyi rendszer irányába

2009.10.28.

Az Európai Bizottság javaslatokat fogadott el a közös európai menekültügyi rendszer két már meglévő jogszabálya – a nemzetközi védelemre szoruló személyek elismeréséről és jogállásáról szóló irányelv, valamint a menekültügyi eljárásokról szóló irányelv – módosítása céljából, ezzel elültetve a nemzetközi védelem utolsó alkotóelemeit.

Elbocsátás és végkielégítés részmunkaidős szülői szabadság alatt - Az Európai Bíróság ítélete

2009.10.28.

Az Európai Bíróság C‑116/08. számú ügyben hozott ítélete szerint a részmunkaidős szülői szabadsága alatt elbocsátott, teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló végkielégítését a teljes munkaidő alapján járó díjazása alapján kell kiszámítani.

Hamarosan: Ördögök ügyvédei 3 - Gyilkos nők - A magyar kriminalisztika leghírhedtebb nők által elkövetett gyilkosságai

2009.10.28.

P. Gál Judit, a bűnügyi újságíróként az „Én, a Whiskys”-sel ismertté vált írónője legújabb riportkötetében, az „Ördögök ügyvédei” című sikerkönyvének harmadik részében a magyar kriminalisztika nők által elkövetett gyilkosságainak nyomába ered.

Egy hónap helyett egy év?! - Ombudsman az illetékügyek adóhatósági intézéséről

2009.10.28.

Az ügyintézési határidő jelentős túllépése és az adóhatóság szervezetlen működése sérti a jogbiztonság elvét és az ügyfelek tisztességes eljáráshoz való jogát - hangsúlyozza Szabó Máté.

Újra napirenden az új Polgári Törvénykönyv

2009.10.28.

A köztársasági elnök által az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött új polgári törvénykönyvet (Ptk.) vitatják meg ma, időkeret nélkül a képviselők.v

Az adatvédelmi biztos a sukorói ingatlan csereszerződésének nyilvánosságáról

2009.10.28.

Közérdekű adatként nyilvános a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által a Joav Blummal kötött sukorói ingatlan csereszerződése – foglalt állást Jóri András adatvédelmi biztos.

Transzferár-szabályozás és vagyonértékelés Magyarországon

2009.10.27.

A transzferár dokumentációs kötelezettségének részletszabályait megállapító, 2009. október 16-án elfogadott Pénzügyminisztériumi rendelet rendelkezéseiről és azok várható hatásairól tartott sajtótájékoztatót 2009. október 20-án a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda.

Árrögzítés az autónavigációs piacon

2009.10.27.

Összesen 103 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) négy autónavigációs készülékeket gyártó és forgalmazó vállalkozásra. Az elmarasztalt cégek 2005. és 2006. során rögzítették termékeik árát és komoly szankciókkal fenyegették meg azokat a vállalkozásokat, amelyek annál olcsóbban árusítottak.

Principális akkreditáció - A MÜK tárgyal az ügyvédjelölti foglalkoztatás tárgyi feltételeiről

2009.10.27.

A Magyar Ügyvédi Kamara 2009. október 26-i ülése napirendre vette az ügyvédjelöltek foglalkoztatásának tárgyi feltételeiről szóló szabályzat tervezetét.

A gyermekekkel szembeni rossz bánásmódot csak együttműködve lehet megelőzni

2009.10.27.

A gyermekekkel szembeni erőszak, bántalmazás, elhanyagolás, azaz a gyermekekkel szembeni rossz bánásmód komplex probléma, ami komplex megoldást kíván: egy ágazat önmagában csak jogszabállyal vagy programmal nem tudja ezt megelőzni - jelentette ki Katonáné Pehr Erika, a Szociális és Családügyi Minisztérium főosztályvezetője egy hétfői, gyermekjogi konferencia sajtótájékoztatóján Budapesten.

Szociális kártya Monokon - Az OCÖ a szakminiszterrel egyeztetne

2009.10.27.

A szociális miniszterrel egyeztetne az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) a szociális kártya bevezetéséről, mert a szervezet szerint a Monokon megszavazott rendszer körül "sok az ellentmondás".

Parlamenti bizottság vizsgálhatja a sukorói beruházást

2009.10.27.

Parlamenti bizottság vizsgálhatja a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatos kormányzati tevékenységet, az Országgyűlés hétfőn ugyanis elfogadta a testület létrehozásáról szóló országgyűlési határozati javaslatot.

Az új büntető-jogszabályok „fóruma”

2009.10.27.

A Jogi Fórum nevével fémjelzett konferencia-sorozat soron következő előadása a büntető jogszabályokat érintő változásokról 2009. október 15-én került megrendezésre. A félnapos konferencia számára a helyszínt a Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet biztosította.

Garanciák nélkül a legelőremutatóbb szabály is visszás lehet - Az ombudsman az iskolai egyeztető eljárás szabályozási anomáliáiról

2009.10.27.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának vizsgálata megállapította, hogy a gyermekek védelemhez való jogával, a tanulók tisztességes eljáráshoz való jogával összefüggő visszásságot okoz az, hogy az oktatási intézmények működéséről szóló rendeletben nem határozták meg az egyébként üdvözlendő és hasznos egyeztető eljárásra vonatkozó minimumszabályokat.

Folyamatban lévő magyar vonatkozású ügyek az Európai Bíróság előtt

2009.10.26.

Összefoglaló a közösségi bíróságok előtt jelenleg folyó magyar ügyekről, az ügyek mai napi állásának figyelembevételével.

Antikorrupciós csomag - Milliárdos bírságokat is kiszabhat az új hivatal

2009.10.26.

Milliárdos bírságokat is kiszabhat az új, antikorrupciós hivatal a kormány javaslata alapján - derült ki a szaktárca államtitkárának tájékoztatóján Budapesten vasárnap.

Sérült személyiségi jogok? - Pert indít az OITH volt vezetője Baka András ellen

2009.10.26.

Személyiségi jogi pert indít Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke ellen Szelényiné Roszik Erzsébet - írta hétfői számában a Népszava, miután az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának (OITH) tisztségéből felmentett vezetője megerősítette ezt a napilapnak.

A Debreceni Ítélőtábla megkezdi az olaszliszkai gyilkosság másodfokú tárgyalását

2009.10.26.

A Debreceni Ítélőtábla ma megkezdi az olaszliszkai gyilkosság, ifj. H. Dezső és társai ügyének tárgyalását - közölte Koszta János, a táblabíróság sajtótitkára.

Törvénysértő kampány? - Civilek és pártok egyeztetnek a kampányfinanszírozás reformjáról

2009.10.26.

A kampányfinanszírozás reformját célzó törvénytervezetről egyeztet ma délelőtt a négy parlamenti párt képviselőjével a Freedom House és a Transparency International Magyarország.

A szándék megvan, de... - Az iskolai erőszak megelőzésével kapcsolatos átfogó ombudsmani vizsgálatról

2009.10.26.

A 2008-ban indított gyermekjogi projekt keretében az idei évben Szabó Máté ombudsman kiemelten foglalkozott a gyermekek erőszakkal szembeni védelmével, az iskolákban előforduló, agresszív, erőszakos cselekmények megelőzésével.

Az ügyvédeket közvetlenül érintő jogszabályváltozások II.

2009.10.26.

Az elmúlt hónapok hazai jogalkotásának módosításdömpingje folytatásaként 2009. november elsejével több, mint 100 (!) jogszabály módosul. A vadonatúj rendelkezések között tucatnyi, az ügyvédek mindennapi munkáját érintő változtatás is megtalálható.

Módosították a terézvárosi csendrendeletet

2009.10.22.

A lakók több mint ötven százalékának a hozzájárulásával akár reggel 6 óráig is nyitva tarthatnak a VI. kerületi üzletek, és vendéglátóipari egységek - közölte Hatvani Csaba (MSZP) alpolgármester csütörtökön az MTI-vel.

Alkalom szüli a munkát – avagy az alkalmi munkavállalói könyv végnapjai

2009.10.22.

A kormány az alkalmi foglalkoztatás egyszerűsítéseként kommunikálja az évek óta dinamikusan növekvő népszerűségű alkalmi munkavállalói könyv megszüntetésére vonatkozó terveit. Szeptember végén döntött a változtatásokról.

Jogellenes fogva tartással vádolnak egy határrendészt

2009.10.22.

Megbilincselt két gyereket, majd Makótól 13 kilométerre kirakta őket a kocsijából a vád szerint az a határrendész, akinek az ügyében jogellenes fogva tartás miatt csütörtökön kezdődött per a Csongrád Megyei Bíróságon.

Egy napot vitázhatnak az új Ptk.-ról a képviselők

2009.10.22.

Jövő szerdán, időkeret nélkül tárgyalja újra a parlament a köztársasági elnök által az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött polgári törvénykönyvet (Ptk.) - közölte a házbizottság szerdai ülése után Altorjai Anita az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-vel.

Nem lesz különadó a köztulajdonban álló cégek vezetőinek fizetésére

2009.10.22.

Nem bocsátotta általános vitára a parlament költségvetési bizottsága azt az öt szocialista képviselő által jegyzett törvényjavaslatot, amely különadóval sújtotta volna a köztulajdonban lévő cégek alkalmazottainak, illetve vezetőinek keresetét, havi 2 millió forint felett.

Új szabályok az utakon

2009.10.22.

Egyelőre marad a régi váz, melyre várhatóan ez év november első napján kerül rá a következő folt – a közúti közlekedés szabályairól szóló rendeletbe elsősorban gyalogosoknak és kerékpárosoknak kedvező szabályok kerülnek.

Teljes nyilvánosságra hozatal helyett lekérdezéses tájékoztatási rendszert javasolt az adatvédelmi biztos a Pénzügyminisztériumnak

2009.10.21.

Jóri András adatvédelmi biztos kezdeményezte a könyvelők névsorának, adatainak a Pénzügyminisztérium honlapján való közzététele megváltoztatatását: a teljes névsor nyilvánosságra hozatala helyett lekérdezésre épülő közzétételt javasolt.

Az oktatási bizottság jóváhagyta a felsőoktatási törvény módosítását

2009.10.21.

Hosszas vita után az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottságának kormánypárti többsége jóváhagyta a felsőoktatási törvény módosítását szerdán. Az ellenzéki képviselők elutasították a javaslatot, amelyből a felsőoktatás privatizációjának lehetőségét olvasták ki.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000