Hír archívum: 2009. október

Más hónap

Pályázat ügyvédeknek németországi gyakorlatra

2009.10.13.

A Nemzetközi Jogi Együttműködést Elősegítő Német Alapítvány, valamint a Német Szövetségi Ügyvédi Kamara 2010. évre is, a korábbihoz hasonlóan pályázatot írt ki németországi gyakorlatra.

Sólyom László visszaküldte a Polgári Törvénykönyvet a parlamentnek

2009.10.13.

Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá a Polgári Törvénykönyvről szóló törvényt, és azt megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek. Az államfő döntéséről levélben tájékoztatta Katona Bélát, az Országgyűlés elnökét.

A BRFK és jogvédők szerint is szükséges a gyülekezési törvény módosítása

2009.10.13.

Elkerülhetetlen a gyülekezési törvény módosítása - erre a megállapításra jutott a BRFK azon a hétfői kerekasztal-beszélgetésen, amelyet jogvédő szervezetekkel tartott a jogszabállyal kapcsolatban. A találkozón elhangzottakról Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány beszélt.

November 1-től változnak a kerékbilincselés szabályai

2009.10.13.

November elsejével több ponton is változnak a kerékbilincselés szabályai, egységes rendszert vezetnek be, de az alapvető szabályok nem módosulnak - közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) hétfőn.

Védelem a magyar gazdáknak az áruházláncok ellenében - Az Országgyűlés elfogadta a módosított élelmiszer-kódexet

2009.10.13.

Az Országgyűlés hétfőn 353 igen szavazattal, és 1 tartózkodással elfogadta a képviselők által korábban megszavazott, de a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött mezőgazdasági és élelmiszeripari beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvényjavaslatot.

"Nem" a termékdíj törvényre - HuMuSz: Környezetvédelmi szempontból vállalhatatlan a szabályozás

2009.10.13.

A Hulladék Munkaszövetség figyelemfelkeltő demonstrációt tartott a tegnapi napon az új környezetvédelmi termékdíj törvény kapcsán, amelyet tegnap este tárgyalt általános vita keretében a Parlament.

Kényszerítés és a személyes adattal való visszaélés - Ma újra tárgyalja a mentelmi bizottság Dávid és Herényi ügyét

2009.10.13.

Ma újra tárgyalja a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi ügyét. A testület várhatóan megfogalmazza ajánlását a két MDF-es képviselő mentelmi jogának felfüggesztése vagy fenntartása kapcsán.

Kötelezők és választhatók - Miként színesítik az egyetemek a jogászképzést?

2009.10.12.

Az egyetemek a kötelező szakmai, elméleti és gyakorlati tárgyak oktatása mellett lehetőséget nyújtanak arra, hogy a jogászképzés ne váljon egyhangúvá sem a hallgató, sem pedig az oktató számára.

Frekvenciapályázat - ORTT-elnök: súlyos jogsértés történt, amikor kizárásokról döntöttek

2009.10.12.

A pályázat elbírálásának törvényességét és az országos kereskedelmi rádiózás jövőjét is súlyosan veszélyeztető jogsértés történt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke szerint a múlt héten, ahogyan kizárások ügyében határozott a médiahatóság.

Gyermekek bilincsben - Ombudsman a gyermekkorúak elleni eljárás korlátairól

2009.10.12.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának közbenjárására a legfőbb ügyész intézkedett, hogy szüntessék meg a csaknem fél éve tartó nyomozást két 14 év alatti gyermek ügyében. A gyerekeket számítástechnikai rendszer és adatok elleni vétség gyanúja miatt bilincsben állították elő a rendőrségre, ahol tanúként hallgatták ki őket, majd házkutatást tartottak a szülők lakásán és lefoglalták a számítógépüket.

Szabó Mátét elnökségi taggá választotta az Európai Ombudsman Intézet

2009.10.12.

Elnökségi taggá választotta az Európai Ombudsman Intézet közgyűlése Szabó Mátét, az állampolgári jogok országgyűlési biztosát. A firenzei rendezvényen a kontinens 117 ombudsmani intézményének képviselői vettek részt.

Jogsértő műsorszám - Az ORTT elmarasztalta a Lánchíd Rádiót

2009.10.12.

Az ORTT a 1884/2009. (IX. 30.) sz. határozatával jogsértőnek minősítette a Lánchíd Rádió 2009. április 6. napján sugárzott "Sprőd" című műsorszámát.

Hogyan adóznak az ügyvédek januártól? - A BÜK módosító indítványt kíván benyújtani a T/10676. számú törvényjavaslathoz

2009.10.12.

A közteherviseléshez világos és alkotmányos norma kell - Más foglalkozásoktól eltérően az ügyvédek esetében nincs és nehezen képzelhető el olyan hiteles adatbázis, amire akár az adózó, akár az adóhatóság, akár a kettejük esetleges jogvitájában eljáró közigazgatási bíróság támaszkodni tudna - olvasható a BÜK honlapján.

Januártól módosulhat a szabálysértési törvény

2009.10.12.

A kormány a pénteki nap folyamán benyújtja a parlamentnek a szabálysértési törvény módosítását, amelynek célja az ügyek hatékonyabb felderítésének segítése és a sértett érdekeinek nyomatékos megjelenítése - közölte Drakovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.

Jogi ellentmondások, veszélyeztetett vízbázis - Hétfőn szavaza Ház az államfő által megfontolásra visszaküldött törvényjavaslatokról

2009.10.12.

Két, a köztársasági elnök által a parlamentnek visszaküldött törvényjavaslatról is szavaz az Országgyűlés hétfőn, kétnapos ülésének első napján.

A Bizottság szerint fokozottabban fel kell lépni a levélszemetelők ellen és a magánélet internetes védelme érdekében

2009.10.12.

Az Európai Bizottság október 8-án megismételte felhívását az uniós tagállamokhoz, hogy tegyenek többet az állampolgárok magánélete elleni internetes fenyegetések ellen.

Megújult az Európai Közösségek Bírósága

2009.10.12.

Megválasztották az Európai Közösségek Bírósága három bíróból álló tanácsai elnökeit és kijelölték új első főtanácsnokát.

AIESEC az EU elnökségért

2009.10.12.

A 2011-es év meghatározó lesz Magyarország számára, hiszen ebben az évben országunk fogja betölteni az Unió soros elnöki pozícióját. Az AIESEC Budapesti Corvinus Egyetemen működő irodája ennek kapcsán indított el egy új projektet, hogy segíthesse a közszféra intézményeinek felkészítését erre a fontos időszakra.

A szindikátusi szerződés titokzatosságának kockázata

2009.10.09.

A társaságalapítás „árnyékos” oldalán, a cégbíróság nyújtotta nyilvánosság fényétől rejtve maradva, mind gyakrabban születnek szindikátusi szerződések. Cikkünk ezen összetett és sokat vitatott jogi konstrukciók problémakörének egyik jelentős aspektusával foglalkozik. Kire települ annak kockázata, hogy a szindikátusi szerződések atipikusak és sub rosa köttetnek, nélkülözve a cégbírósági és mindennemű transzparens kontrollt?

Megtévesztette a fogyasztókat a DIGI - Az NHH 10 millió forintra bírságolt

2009.10.09.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) 10 millió forintra bírságolta a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft-t, mert a társaság Miskolcon úgy hirdette szélessávúinternet-csomagjait, hogy a fogyasztókat nem tájékoztatta a garantált le- és feltöltési sebességről, csak a legmagasabb elméleti maximum értékeket szerepeltette.

Az államfőhöz fordultak a fogyatékosügyi szervezetek a népszámlálási törvény ügyében

2009.10.09.

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) és a Központ a Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány (MDAC) levelükben az kérték a köztársasági elnöktől, hogy megfontolásra küldje vissza a törvényt az Országgyűlésnek.

A Kecskeméti Városi Ügyészség vádat emelt Kolompár Orbán és öt társa ellen

2009.10.09.

A Kecskeméti Városi Ügyészség vádat emelt Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke és öt társa ellen, akiket jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével gyanúsítanak - közölte csütörtökön Szabó Ferenc megyei főügyészhelyettes.

Közösségi jogot sértenek a magyar áfa-visszatérítés szabályai - Jogsértési eljárás indul Magyarország ellen

2009.10.09.

A Bizottság indokolással ellátott véleményt küldött Magyarország számára, amiért a hazai jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a még nem kiegyenlített számla után az előzetesen felszámított áfát az adóalanyok visszaigényeljék. A testület megítélése szerint a magyar adórendszer ezzel nem garantálja az elvárható pénzügyi semlegességet.

Ki lesz az új uniós biztos?

2009.10.09.

Bajnai Gordon kormányfő egy héten belül bejelenti, hogy Magyarország kit jelöl az EU-biztosi posztra. Az időpont közeledtével egyre több név kerül bele a kalapba, a legújabb sajtóhírek szerint Andor László, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatósági tagja lehet a befutó.

Átalakul a kirendelt védői intézményrendszer

2009.10.09.

A Budapesti Ügyvédi Kamara 2009. október 5-ei elnökségi ülésén elhatározta a Kamara hatáskörébe tartozó kirendelt védői intézményrendszer átalakítását. Megváltozik a kirendelt védői lista összeállításának rendje, megszűnik a kirendelési tagdíjkedvezmény.

Bejutás a földi kiszolgálási piacra - A Bizottság felszólító levelet intéz Magyarországhoz

2009.10.09.

A Bizottság úgy döntött, hogy felszólító levelet intéz a Magyar Köztársasághoz: ebben arra emlékezteti a magyar hatóságokat, hogy teljesíteniük kell a közösségi repülőterek földi kiszolgálási piacára való bejutásról szóló 96/67/EK irányelvben előírt kötelezettségeiket.

Vámosok harca a feketegazdaság ellen

2009.10.08.

A Vám- és Pénzügyőrség a Magyar Köztársaság Kormányának célkitűzései között határozottan megjelenő feketegazdaság elleni küzdelem feladatainak következetes érvényesítése érdekében az ellenőrzések szigorúbb, a „zéró tolerancia” elveinek megfelelő jogszerű végrehajtását határozta meg.

20 éves az ENSZ gyermekjogi egyezménye

2009.10.08.

Az ENSZ gyermekjogi egyezményének jelentősége, hogy az eltérő jogrendszerekhez és kultúrákhoz igazodva találta meg a gyermeki jogok legszélesebb "közös nevezőjét", amelyet az egyezményt aláíró 193 állam elismer - mondta Kőrös András, a Legfelsőbb Bíróság (LB) tanácselnöke csütörtökön Budapesten, az LB által szervezett nemzetközi gyermekjogi konferencián.

Csoportmentesség a gépjármű-ágazatban - Szakmai párbeszéd az Európai Bizottság és a gépjárműpiac szereplői között

2009.10.08.

A gépjármű-ágazat piaci szereplői 2009. szeptember végéig nyújthatták be észrevételeiket az Európai Bizottság számára a kialakítandó új szabályozás kapcsán, a jelenleg érvényben lévő csoportmentességi rendelet ugyanis 2010. május 31-én hatályát veszti, ami lehetőséget teremt az új versenyjogi keretszabályok bevezetésére.

Új Csődtörvény - Az automatikus fizetési haladék könnyít a vállalkozások helyzetén

2009.10.08.

Az új Csődtörvénytől a csődeljárás gyakoribb alkalmazását várják a szakértők. A gazdasági nehézségekben lévő adósok számára különösen az automatikus fizetési haladék (moratórium) lehet vonzó - hangzott el a Nörr Stiefenhofer Lutz budapesti konferenciáján.

Megújult az Európai Közösségek Bírósága

2009.10.08.

A Bíróság tagjainak részleges megújulása keretében több bíró, így Juhász Endre bírói mandátumát is meghosszabbították az EU-tagállamok kormányainak képviselői, aminek eredményeképpen a magyar bíró új mandátuma 2015. október 6-ig tart. Ismét Vassilioa Skourist választották az Európai Közösségek Bíróságának elnökévé.

Egyablakos vizsgaszervezés - Az uniós irányelvekhez illeszkedik a szakképzési törvény módosítása

2009.10.08.

Nem változik jelentősen a szakképzési törvény 2010. január 1-jétől. Az Országgyűlésnek október 2-án benyújtott törvénymódosítás túlnyomó része a felnőttképzésben történő vizsgaszervezési jogosultság szabályainak a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv előírásainak a magyar jogrendbe ültetését tartalmazza.

Rend az eljárási zűrzavarban - Változnak a felszámolási eljárások szabályai

2009.10.08.

A szeptembertől életbe lépett csődtörvény módosítás jelentősen érintette a felszámolási eljárásokra vonatkozó hazai szabályozást. Rendelkezések pontosításával, újabbak beiktatásával igyekszik kordába fogni az elhúzódó, költséges eljárásokat.

Rendelkezésre állási támogatás - Jövőre egy családban egy aktív, tartósan munkanélküli kaphat rát-ot

2009.10.08.

Megváltoznak jövőre a rendelkezésre állási támogatás (rát) szabályai: azokban a családokban, ahol két vagy több aktív, tartósan munkanélküli van, e támogatásra csak az egyikük lehet jogosult.

Bejegyzett élettársak - Eddig negyvennégy meleg és leszbikus pár állt anyakönyvvezető elé

2009.10.08.

Eddig negyvennégy meleg és leszbikus pár állt anyakönyvvezető elé, vagyis létesített (regisztrált élettársi kapcsolatot|http://www.jogiforum.hu/kereso/?s=0&q=bejegyzett+%C3%A9lett%C3%A1rs&h=h1) - számol be a Népszabadság csütörtökön.

Háborús bűntett 1942-ben - Fővárosi Bíróság: Megalapozott a büntetőeljárás Képíró Sándor ellen

2009.10.07.

Megalapozottan folytatja a büntetőeljárást az ügyészség Képíró Sándor ellen háborús bűntett elkövetésének gyanújával - derül ki a Fővárosi Bíróság szerdai tájékoztatásából.

Az új büntető jogszabályok

2009.10.07.

Jogalkotó szervünk 2009. június 29-én a büntetőjogszabályokat átfogóan módosító törvényeket fogadott el. Az új szabályozás a jelenlegitől néhol jelentősen eltérő változásokat vezet be büntető anyagi- és eljárásjogunkba.

Hallgatható interjúk és egyéb érdekességek a felsőoktatási jog és a sportjog világából

2009.10.07.

A Jogi Fórum felsőoktatási és sportjogi szakmai mellékletei szeptember-október hónapokban érdekes és tanulságok újdonságokkal bővült.

Rabosított az újságírók - Rossz a rendőrség gyakorlata? - A TASZ az ORFK-hoz és az adalvédelmi biztoshoz fordult

2009.10.07.

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet levélben kérte az Országos Rendőrfőkapitányt és az Adatvédelmi Biztost, hogy vizsgálják ki az újságírók rabosításával kapcsolatos rossz rendőri gyakorlatot.

Módosuló KHEM rendelet - Novembertől egyes fogyasztóknak nem kell gáz különdíjat fizetniük

2009.10.07.

November elsejétől nem kell gáz különdíjat fizetniük azoknak a fogyasztóknak, akik 2005. július 1. és 2008. szeptember 30. között a szabadpiacon vásároltak földgázt.

VPOP - Az EU-n kívüli rendszámú gépkocsik vámeljárásairól

2009.10.07.

Az utóbbi időszakban tapasztaltak alapján a Vám- és Pénzügyőrség szükségesnek tartja ügyfelei tájékoztatását az Európai Unión kívüli országok forgalmi rendszámával rendelkező gépkocsik vámeljárásaival kapcsolatban.

Pécsi vízmű-ügy - Bírósághoz fordul mindkét cég

2009.10.07.

Bírósághoz fordul a Pécsi Vízmű Zrt. - közölte az MTI-vel Nyirati István, a cég vezérigazgatója. A Tettye Forrásház Zrt. is a bíróságon keresi igazát: birtokvédelmet kért. A pécsi MSZP szerda reggelre bizottsági ülést hívott össze a kialakult helyzet miatt.

Értékpapírokhoz kapcsolódó tájékoztató - A Bizottság csökkenti a bürokráciát és javítja a befektetővédelmet

2009.10.07.

A „jobb szabályozás” elveivel összhangban az Európai Bizottság a tájékoztatóról szóló irányelv módosítására irányuló javaslatot terjeszt elő. A javaslat az Európai Bizottság „Az adminisztratív terhek csökkentésének cselekvési programja az Európai Unióban” elnevezésű egyszerűsítési kezdeményezésének részét képezi.

Gyógytea gyógyhatás nélkül? - 7 milliós GVH-bírság

2009.10.07.

Az Oriental Herbs Kft. által 2005, 2006 és 2007 folyamán adott, az általa forgalmazott teák és a teakeverékek gyógyhatására vonatkozó egyes tájékoztatásai alkalmasak voltak a fogyasztók megtévesztésére – állapította meg a Gazdasági versenyhivatal (GVH). A vállalkozásnak emiatt 7 millió forint bírságot kell fizetnie.

Felelős hitelezés - December 1-től hatályban a banki Magatartási Kódex

2009.10.06.

A Kormány szeptember 16-án írta alá 13 bankkal és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével (PSZÁF) a Magatartási Kódexet, mely a bankok egyoldalú erőfölényével szemben ad védelmet a hitelt felvevő ügyfeleknek.

20 éves a Luxemburgi Elsőfokú Bíróság - Az Európai Bíróságról

2009.10.06.

Szeptember 28-án az Európai Bíróság székhelyén, Luxemburgban az Elsőfokú Bíróság húszéves fennállását ünnepelték. Az évforduló alkalmából az európai és nemzetközi intézmények képviselői, a tagállamokból meghívott jogászprofesszorok, bírák, ügyvédek részvételével kerekasztal-beszélgetéseket rendeztek – „Az igazságszolgáltatás minősége”, valamint „Az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés” címmel.

Európai Bíróság - Az európai elfogatóparancs végrehajtásáról

2009.10.06.

Az Európai Bíróság C‑123/08. számú ügyben hozott ítélete szerint a holland szabályozás a saját állampolgárok és más tagállamok állampolgárai közötti eltérő bánásmódot írhat elő az európai elfogatóparancs végrehajtására vonatkozóan.

Hivatalos ingatlanadó-kalkulátort indít a kormány november 15-től

2009.10.06.

Hivatalos ingatlanadó-kalkulátort indít a kormány november 15-től; az APEH és az Ügyfélkapu honlapján fellehető űrlap kitöltése után az adóhatóság számítógépes rendszere kiszámítja az ingatlan becsült értékét.

Zöld út a munkaidő-irányelv ellenében - Hosszabb maradhat a magyar orvosgyakornokok munkaideje

2009.10.06.

Magyarország két másik tagállammal együtt zöld utat kapott a Bizottságtól arra, hogy ideiglenesen fenntarthassa az orvosgyakornokok hosszabb munkaidejét. Ez nálunk jelenleg heti 56 óra, ám a Bizottság azt szeretné, ha – a munkaidő-irányelv rendelkezéseinek megfelelően – 2011. júliusáig ez a szám 48 órára csökkenne.

UD-ügy - Bűncselekmény hiánya miatt nem nyomoznak Laborc ellen

2009.10.06.

Bűncselekmény hiányára hivatkozva elutasította a Budapesti Katonai Ügyészség a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója, Laborc Sándor elleni feljelentést, amelyet büntetőeljárást eredményező hamis vád miatt tettek az UD Zrt. vezetői - közölte hétfőn a feljelentők jogi képviselője.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000