Hír archívum: 2009. október

Más hónap

Népszámlálás lesz 2011-ben - A Ház döntött a népszámlálást elrendelő törvényjavaslat elfogadásáról

2009.10.06.

Népszámlálás lesz 2011-ben Magyarországon - döntött az erre vonatkozó előterjesztés hétfői elfogadásával az Országgyűlés.

Törvény rögzítheti a köztisztviselők etikai normáit - Az OVB zöld utat adott a népszavazási kezdeményezésnek

2009.10.06.

Törvény rögzítheti a köztisztviselők etikai normáit egy sikeres aláírásgyűjtés és népszavazás esetén, mert az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfő esti, budapesti ülésén zöld utat adott egy ezt szorgalmazó kérdésnek.

Még az idén aláírhatják a magyar és a cseh médiahatóság együttműködési megállapodását

2009.10.06.

Még az idén aláírhatják a magyar és a cseh médiahatóság együttműködési megállapodását - közölte az MTI érdeklődésére Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke, aki korábban többször is egy közép-európai kooperációs háló kialakulásának fontosságáról beszélt.

Versenypolitika és szabályozás - GVH szeminárium a villamosenergia piacról

2009.10.06.

2009. szeptember 30-án kezdetét vette a Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központjának (GVH VKK) és az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének piacelemzés, versenypolitika és szabályozás témakörében szervezett közös szemináriumsorozata. A szemináriumsorozat első előadója Kaderják Péter, a Regionális Energia Kutató Központ (REKK) igazgatója volt.

Társaságok adóellenőrzése III. - Az adóellenőrzési jegyzőkönyv - Adóbírság, késedelmi pótlék, mulasztási bírság

2009.10.06.

Az adóellenőrök a vizsgálat lefolytatását követően a megállapításaikról adóellenőrzési jegyzőkönyvet készítenek. Ennek az a jelentősége, hogy az írásba foglalt megállapítás az alapja minden további eljárásnak és intézkedésnek.

Megválasztották az OIT bíró tagjait

2009.10.06.

Hat évre megválasztották az (Országos Igazságszolgáltatási Tanács|http://www.jogiforum.hu/kereso/kategoriak/191) (OIT) kilenc bíró tagját. A személyi összetételében megújult testület december 9-étől kezdheti meg a tevékenységét.

A közoktatásról szóló törvény rendelkezik a diákok közösségben való megjelenéséről

2009.10.05.

A közösségben való megjelenés szabályozható az iskolai és a kollégiumi házirendben, mivel a közoktatásról szóló törvény felhatalmazása alapján a tanulói jogok gyakorlásának kérdéseit ebben a szabályzatban meg lehet határozni.

Az elektronikus cégeljárás - Szakmai tréning

2009.10.05.

A Jogi Fórum az elektronikus cégeljárásban dolgozó vagy dolgozni kívánó ügyvédeknek, ügyvédjelölteknek szóló számítógépes 2x1,5 órás (1 délelőtt) bemutató-oktatás keretében részletesen ismerteti vendégeivel az elektronikus cégeljárás gyakorlati tudnivalóit.

Díjat szednének a hagyatéki leltárért - Így enyhítené a kormány az öröklési illeték részbeni eltörlése miatti bevételkiesést

2009.10.05.

Az öröklési illeték részbeni eltörlése miatti bevételkiesést enyhítené a kormány azzal, hogy díjfizetéshez kötné a hagyatéki leltár elkészítését, amit eddig az önkormányzatok általában ingyen készítettek - írta a Magyar nemzet.

A Füstirtók Alapítvány egyéni lobbistája kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett Magyarország ellen az EU-nál

2009.10.05.

Magyarország 2009. szeptember végén megszegte az Európai Unióval kötött csatlakozási szerződést, hiszen a cigaretta jövedéki adójának aránya jelenleg nem éri el az előírt 57 százalékos uniós minimumot. Ezért a Füstirtók Alapítvány egyéni lobbistája Kovács Lászlónál az unió adóügyi biztosánál kötelezettségszegési eljárás megindítását kezdeményezte.

Kényszerárverések - Az önkormányzatok élhetnek elővásárlási jogukkal az árverés előtt álló ingatlanok esetében

2009.10.05.

Az önkormányzatok garantáltan bekapcsolódhatnak a kényszerárverésre kerülő ingatlanok értékesítési folyamatába, hogy élhessenek a törvény által biztosított elővásárlási jogukkal - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő vasárnap.

Jogszerű a 6,8 milliárd forintos bírság - Másodfokon GVH győzelem született a biztosítókartell perében

2009.10.05.

A Fővárosi Ítélőtábla elutasította a biztosítókartellben érintett valamennyi vállalkozás keresetét. A másodfokon eljáró bíróság döntése azt jelenti, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogszerűen marasztalta el versenykorlátozó megállapodásért a cégeket és jogosan rótt ki rájuk összesen 6,8 milliárd forint bírságot.

Az EU már a csehekre figyel az ír „igen” után

2009.10.05.

Taktikai egyeztetést tart szerdán Brüsszelben José Manuel Barroso bizottsági elnök, Fredrik Reinfeldt svéd kormányfő, és cseh kollégája, Ján Fischer, a Lisszaboni Szerződés kapcsán az ír népszavazás után kialakult helyzetről.

Ezer magyar került az idén külföldön rács mögé

2009.10.05.

Ezer magyar került az idén külföldön rács mögé hosszabb-rövidebb időre, többségük egy-két napon belül szabadult, jogerős büntetést külföldön 181-en töltenek börtönben - írta a Népszabadság.

Munkaügyi pert nyert Szekszárd jegyzője az önkormányzattal szemben

2009.10.05.

Jogerősen pert nyert Szekszárd jegyzője a tolnai megyeszékhely önkormányzata ellen, amely 2008-ban fegyelmivel és hivatalvesztéssel sújtotta őt - tájékoztatott maga az érintett, Kilián Orsolya pénteken.

Új jogalanyok a gazdasági életben II. - Az egyéni vállalkozóról

2009.10.02.

A Kormány törvényjavaslatának célja - az egyéni vállalkozókra vonatkozóan - a szabályok egyszerűsítése, valamint a belső piaci szolgáltatásról szóló, 2006/123/EK irányelv (a továbbiakban: Irányelv) átültetése hazai joganyagunkba.

Megtámadott roaming rendelet - Jogosult-e az EU a mobiltelefon társaságok roaming áraira korlátozásokat előírni?

2009.10.02.

Poiares Maduro főtanácsnok álláspontja szerint a Közösség jogosult volt a belső piac érdekében a mobiltelefon társaságok barangolásos hívásokért felszámított áraira korlátozásokat előírni.

IRM pályázat - Jogász hallgatók számára, 7 fő gyakornoki hely betöltésére

2009.10.02.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, az idei év augusztusában megrendezésre került gyakornoki program után, ismét pályázatot hirdet Jogász hallgatók számára.

Nemzeti Média Kerekasztal - Egyetértés kell a médiarendszer átalakításához

2009.10.02.

Magyarország és a magyarság jövője, a nemzeti kibontakozás esélyei nagyban függnek attól, hogy a változás előfeltételekén képesek leszünk-e átfogó szakmai, politikai és nemzeti egyetértést kialakítani a médiaszabályozás kérdéseiben és a fejlesztési források biztosításában - áll a Nemzeti Média Kerekasztal csütörtökön elfogadott állásfoglalásában.

Európai Jogász Fórum - Balázs Péter: megújulhat az európai kormányzás

2009.10.02.

Ha a lisszaboni szerződés életbe lép, új fejezet kezdődik a tagországok életében, mert az európai kormányzás megújulhat - mondta csütörtökön, az V. Európai Jogász Fórum nyitó plenáris ülésén Balázs Péter külügyminiszter, aki az unión belüli új hatalmi egyensúlyról beszélt.

IRM pályázat ügyvédek részére

2009.10.02.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium pályázatot hirdet 1 fő részére a Roma Antidiszkriminációs Ügyfélszolgálati Hálózat budapesti tagjaként ellátandó feladatok elvégzésére.

Az új Polgári Törvénykönyv

2009.10.02.

Az Országgyűlés 2009. szeptember 21-én 191 igen, 168 nem szavazattal és négy tartózkodás mellett elfogadta az (új Polgári Törvénykönyvet|http://www.jogiforum.hu/kereso/kategoriak/66). Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közzétette honlapján az új Ptk teljes szövegét.

Október 1-től jöhetnek a településőrök!

2009.10.02.

Október 1-től településőröket alkalmazhatnak azok az önkormányzatok, ahol nincs közterület-felügyelet. A településőrök fizetését az állam biztosítja, ahogy két további közterület-felügyelőjét is ott, ahol már működik ez a szervezet.

Átállás az Általános nyomtatványkitöltő használatára

2009.10.02.

2009. október 1-től az valamennyi, a hatósági eljárásban használatos nyomtatványt az Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programmal lehet kitölteni.

Változik a fogysztási cikkek piacfelügyelete

2009.10.02.

Közérdekvédelem, akkreditáció, versenymentesség a hatékonyabb fogyasztóvédelemért - Az Európai Parlament és Tanács 765/2008/EK rendelete 2010. január 1-től alkalmazandó a tagállamokban. Aktualitását éppen ez a dátum adja, hiszen a benne foglaltak megfeleléséhez ez év végéig kell változtatni a már meglévő piacfelügyeleti rendszeren.

Európai Bíróság - A határokon átnyúló ingatlan- beruházások előzetes engedélyezési eljárása korlátozza a tőkemozgás szabadságát

2009.10.01.

Az Európai Bíróság C-567/07. számú ügyben hozott ítélete szerint a határokon átnyúló ingatlanberuházásokkal kapcsolatos előzetes engedélyezési eljárás a tőkemozgások szabadságának korlátozását képezi.

Hivatali visszaélés az Esélyegyenlőségi Főigazgatóságon - Önmagában a gyanúsítás nem idéz elő a munkajogi státuszban változást?

2009.10.01.

Önmagában egy gyanúsítás a( köztisztviselők jogállásáról szóló törvény |http://www.jogiforum.hu/torvenytar/tv/1992/XXIII)szerint nem idéz elő a munkajogi státuszban változást - közölte az oktatási tárca szerdán azután, hogy vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel gyanúsította meg az ügyészség Borovszky Tímeát, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) felfüggesztett esélyegyenlőségi főosztályvezetőjét.

Autó okmányok és rendszámok október 1-től drágábban - IRM rendelet

2009.10.01.

A külföldről behozott autó származásának ellenőrzése 2.500 forinttal, egy pár rendszámtábla pedig 2 ezer forinttal lesz drágább október 1-jétől - az igazságügyi és rendészeti miniszter erről szóló rendelete a Magyar Közlönyben jelent meg.

Egyszerűsödik az Ügyfélkapu használata

2009.10.01.

Október 1-től megszűnik az ügyfélkapus regisztráció idejének korlátozása. A szolgáltatás mindaddig a regisztrált felhasználó rendelkezésére áll, amíg azt meg nem szünteti

Változások október 1-től

2009.10.01.

Változik október elsejétől a lakástámogatási rendszer, a kereskedelmi törvény, életbe lép a távoltartási szabály és elindul a roma diplomásokat segítő kormányzati program - közölte a kormányszóvivő a szerdai tájékoztatón.

Ki lesz az LB elnökhelyettese?

2009.10.01.

Erményi Lajos főtitkárt javasolta a Legfelsőbb Bíróság (LB) bíráinak többsége az elnökhelyettesi posztra - írta csütörtöki számában a Népszava.

Táblavadászat - Országos közlekedésbiztonsági akciót indít mától az ORFK

2009.10.01.

"Táblavadász" elnevezésű országos közlekedésbiztonsági akciót indít mától az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK); a program lényege, hogy aki indokolatlan, megtévesztő KRESZ-táblát észlel az ország útjain, az a tábla fotóját, vagy a beazonosításhoz szükséges helyszín pontos leírását jutassa el egy megadott e-mail címre.

Trösztellenes politika - A Bizottság elfogadta a vonalhajózási konzorciumok új csoportmentességi rendeletét

2009.10.01.

Az Európai Bizottság új csoportmentességi rendeletet fogadott el, amely módosítja a vonalhajózási konzorciumok jelenlegi mentességét az EK-Szerződés versenykorlátozó kereskedelmi magatartások tilalma alól (81. cikk).

Terítéken a Munka Törvénykönyvének alkotmányossága

2009.10.01.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén a testület elemzi a Munka törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény egyes rendelkezéseinek alkotmányosságát.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000