Hír archívum: 2009. november

Más hónap

Jogászok Európa-szerte - Hasonló társadalmi elismertség – eltérő anyagi megbecsülés

2009.11.30.

A jogi pálya presztízse nemcsak itthon, hanem Európában is kiemelkedik a különböző szakmák közül. A jogot hivatásként választók számára sokszor motiváció külföldön is a magas kereseti lehetőség és az egzisztenciális biztonság megteremtése.

A válságkezelés szempontjából fontos törvényjavaslatok

2009.11.30.

Több, a válságkezelés szempontjából fontos törvényjavaslat van napirenden az Országgyűlésben - közölte a kormányszóvivő az vasárnap.

Karácsonyi bűnmegelőzési akciót tart a fővárosi rendőrség

2009.11.30.

Bűnmegelőzési akciót tart a budapesti rendőrség a főváros nagyobb bevásárlóközpontjaiban, karácsonyi vásárokon és nagy forgalmú aluljárókban a rablások, zseblopások és autófeltörések megakadályozásáért az év végéig - közölte Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya vasárnap.

Autósbarát intézkedéseket hozott a kormány

2009.11.30.

Egyszerűbb és gyorsabb ügyintézés, GPS-koordinátákkal jelölt veszélytérképek és szigorodó kamionos előzések. Többek között ezeket is tartalmazza a kormány Autósbarát programja, melyet szerdán hagyott jóvá a kabinet.

A 2010-es költségvetésről dönt ma a parlament

2009.11.30.

A 2010-es költségvetési törvényjavaslatról szavaz ma az Országgyűlés. A képviselők még november 3-án döntöttek a jövő évi büdzsé fő számairól, a bevételi főösszegét 12.662,680 milliárd forintban, a kiadási főösszegét 13.533,026 milliárd forintban, hiányt pedig 870.346,2 millió forintban állapították meg.

Ma távozik hivatalából az ORTT elnöke

2009.11.30.

Ma távozik hivatalából Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke. A leköszönő elnök utolsó munkanapjára még összehívott egy testületi ülést.

Közeleg az Eva bejelentkezési határidő

2009.11.30.

December 1-je és 21-e között lehet bejelentkezni az Eva tv. hatálya alá a 2010. évre (tekintettel arra, hogy a benyújtásra nyitva álló határidő, 2009. december 20. munkaszüneti napra esik).

Lövöldözés a Pécsi Tudományegyetemen - A fegyvertartás magyarországi szabályairól

2009.11.27.

Az európai törvényeket összehasonlítva nem tekinthető liberálisnak a fegyver- és lőszertartás magyarországi szabályozása - nyilatkozta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) rendészeti osztályvezetője pénteken.

Az anyagi és eljárásjogi határidők fontossága az ügyvédi gyakorlatban

2009.11.27.

A jogszabályban megállapított keresetindítási határidő anyagi jogi természetéből eredően a keresetlevélnek a határidőn belül meg kell érkezni a bírósághoz.

Az Alkotmánybíróság november 30-i és december 1-jei teljes ülésének napirendje

2009.11.27.

Az Alkotmánybíróság (Ab) másodszor tűzi napirendjére a bejegyzett élettársi kapcsolatról, az ezzel összefüggő, valamint az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges egyes törvények módosításáról szóló jogszabály alkotmányossági vizsgálatát. Megkezdik az úgynevezett Robin Hood-adóval, valamint a családi pótlék adómentességével összefüggő indítványok tárgyalását is.

Mérlegen 5 év versenypolitikája - Mit hozott az EU csatlakozás óta eltelt időszak? - GVH konferencia

2009.11.27.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) valamint a Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központja (GVH VKK) 2009. november 25-én "Öt év versenypolitikájának mérlege, avagy mit hozott Magyarországnak és a régiónak az EU csatlakozás óta eltelt időszak" címmel konferenciát rendezett. Az eseményen felszólalt Neelie Kroes az Európai Bizottság versenyügyi biztosa is.

Felmentették a rágalmazás vádja alól a bíróságokat kritizáló HVG-s újságírót

2009.11.27.

Felmentette a rágalmazás vádja alól az igazságszolgáltatást bíráló HVG-s újságírót a Fővárosi Bíróság (FB) csütörtökön. A másodfokú ítélet némileg eltér az ilyen ügyekben szokásos bírói gyakorlattól, és - a védelem Alkotmánybíróságra (Ab) és strasbourgi bíróságra hivatkozó érveinek helyt adva - a ténybeli tévedést sem tekinti feltétlenül elegendő alapnak az újságíró bűnösségének megállapításához.

Törvénysértő kibeszélő-show-k - Ellentétek az ORTT-ben - Szalai: Az ORTT több mint fél éve halogatja döntéseit

2009.11.27.

Majtényi László távozása előtt még csökkentené a Mónika-show-ra és a Joshi Bharatra kilátásba helyezett büntetés mértékét, más tagok pedig még ennél is kisebb mértékben szankcionálnák a feltárt törvénysértéseket - áll Szalai Annamária ORTT-tag közleményében.

Munkába áll az ország első seriffje Polgáron

2009.11.27.

Az ország első seriffje január 1-jén áll munkába Polgáron, miután a hajdú-bihari település önkormányzati képviselő-testülete csütörtökön döntött a seriff személyéről - jelentette be Tóth József polgármester az ülést követően sajtótájékoztatón.

Ötmilliós sikkasztás a nagykanizsai polgármesteri hivatalban

2009.11.27.

Csaknem 5,5 millió forint szociális segély szabálytalan kiutalására derült fény november végéig a nagykanizsai polgármesteri hivatalban; egy köztisztviselőt elbocsátottak, többen fegyelmit kaptak - derült ki a város közgyűlése elé tárt polgármesteri tájékoztatóból.

Változnak a biztosítás szabályai - Interjú Dr. Freytag Andrással, a Cardif Biztosító vezető jogtanácsosával

2009.11.27.

""Az új Ptk. legnagyobb újdonsága, hogy a szakirodalomban teret nyert kárbiztosítás-összegbiztosítás kategóriák mentén szabályozza az élet és nem élet ági biztosításfajtákat"" - emeli ki Freytag András az új Kódex által hozott legjelentősébb változásként.

Bajnai Gordon Fazakas Szabolcsot jelölte az Európai Számvevőszék új magyar tagjának

2009.11.27.

Bajnai Gordon miniszterelnök Fazakas Szabolcsot, volt minisztert, volt országgyűlési majd európai parlamenti képviselőt, az Európai Parlament költségvetési ellenőrzés szakbizottságának volt elnökét jelölte az Európai Számvevőszék új magyar tagjának.

Az EU nagyobb védelmet biztosít a nyaralóknak

2009.11.27.

Az Európai Bizottság által konzultáció céljából ma meghirdetett tervek szerint a repülőjegyet, hotelszobát, autókölcsönzést stb. magában foglaló nyaralási csomagokat az interneten vagy a belvárosi irodákban lekötő turisták milliói biztosabb pénzügyi védelmet kapnának arra az esetre, ha a dolgok rosszul alakulnának.

Érdekes ügyek az Európai Bíróság munkarendjéből

2009.11.26.

A 2009. november 23-tól 27-ig, valamint a november 30-tól december 4-ig tartó munkaheteken többek között erőfölénnyel való visszaélés, védjegyekkel megegyező kulcsszavak internetes keresőprogramoknál, termékfelelősség, aranyrészvények, valamint állami támogatások kérdéskörökkel kapcsolatos ügyek is terítékre kerülnek az Európai Bíróság munkarendjében.

Több száz "félkarú rabló" üzemeltetését függesztette fel az APEH

2009.11.26.

Több száz pénznyerő automata üzemeltetését függesztette fel az adóhatóság Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya az elmúlt másfél évben tartott helyszíni vizsgálataiban a nem hiteles működés miatt. Az állami adóhatóság leszögezi: minden tudomására jutott szabálytalanság esetébe megteszi a szükséges intézkedéseket az illetéktelen üzemeltetés feltárására és szankcionálására.

Polanski-ügy - Minisztériumi jóváhagyás esetén házi őrizetbe kerülhet a rendező

2009.11.26.

A legfelsőbb svájci büntetőjogi törvényszék szerdán elfogadta Roman Polanski 4,5 millió dolláros (800 millió forintos) óvadékkérelmét, a rendező házi őrizetbe való áthelyezéséhez azonban a svájci Igazságügyi Minisztérium jóváhagyása is szükséges.

Január 1-jétől módosulnak a KRESZ-szabályok

2009.11.26.

Elfogadta a kormány a KRESZ módosítását, s ezzel több mint hatvan ponton változtatja meg a rendeletet.

Stockholmi Program - Méltányosságra és jogegyenlőségre épülő 5 éves intézkedéssorozat az EU-ban

2009.11.26.

Nagy többséggel fogadta el az Európai Parlament szerdán az Európai Unió új ötéves programját a polgárok szabadságának és biztonságának előmozdítását szolgáló lépésekről.

Mától szigorúbban büntetnek nyilvános rendezvényen a gárdaegyenruha miatt

2009.11.26.

Mától ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki a bíróság által feloszlatott szervezet működésében a feloszlatás után részt vesz, illetve aki az adott szervezet formaruháját nyilvános rendezvényen viseli.

Megállapodás Magyarország és az USA között a volt guantánamói fogoly befogadásáról

2009.11.26.

Elfogadta szerdán a kormány a guántanamói fogoly magyarországi befogadásáról szóló, a magyar és az amerikai kormány közötti megállapodást - tudta meg az MTI csütörtökön.

Versenyjogi Fórum 2009

2009.11.25.

2009. november 6-án zajlott a Jogi Fórum éves versenyjogi konferenciája, a 2009-es Versenyjogi Fórum. A konferencia előadói a hazai és az európai versenyjog hivatali és üzleti képviselői közül kerültek ki, így minden résztvevő átfogó ismeretekre tehetett szert a versenyjog elmúlt évének fontosabb eseményeiről.

Közösségi és nemzeti védjegyrendszerek európai együttélése - Regionális konferencia az MSZH és a BPHH szervezésében

2009.11.25.

2009. november 3-án a Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) adott helyszínt „A közösségi és nemzeti védjegyrendszerek együttélése Európában” című regionális konferenciának. Az eseményt közösen szervezte a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (BPHH).

Izmosabb jogalkotói jogköröket kap jövő héttől az EP

2009.11.25.

Az EP-képviselők már türelmetlenül várják a Lisszaboni Szerződés december elsejei hatályba lépését, az új reformszerződés ugyanis egy sor új területen – így az agrárpolitika vagy a hétéves költségvetés ügyében – is szélesebb körű jogosítványokat ad a Parlament kezébe.

Út a munkához bérköltség-támogatással - Januártól a vállalkozások is bekapcsolódhatnak a programba

2009.11.25.

A kormány azt tervezi, hogy jövőre bérköltség-támogatást nyújt a vállalkozásoknak, így azok bekapcsolódhatnának az Út a munkához programba. Támogatást az a munkaadó kaphatna, aki vállalja, hogy a rát-ra jogosult személyt teljes munkaidőben, munkaviszony keretében foglalkoztatja.

A mobiltelefonos letöltéseket ellenőrzik Japánban

2009.11.25.

Automatikus ellenőrző rendszer kerül bevezetésre Japánban a nagyobb mobilszolgáltatók és zeneipari szervezetek együttműködésével. A projekt célja, hogy a mobiltelefonon keresztül történő illegális letöltések arányát visszaszorítsák - írja a Billboard.biz.

Etnikai adatkezelés - EKINT hozzászólás a kisebbségi és az adatvédelmi biztos jelentéséhez

2009.11.25.

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa és az adatvédelmi biztos nemrégiben közös jelentést tett közzé az etnikai identitással és származással, valamint ezek percepciójával kapcsolatos adatok kezeléséről és a szabad identitásvállalás korlátairól. Az EKINT hozzászólást fogalmazott meg a dokumentumhoz.

Hack Péter: Az átláthatóság növeli a bíróságok iránti bizalmat

2009.11.25.

Az ítéleteknek, a bíróság belső működésének és a bírói kinevezések folyamatának nyilvánossá tétele nemcsak a közvélemény, hanem a szakma szemében is növelné a magyar igazságszolgáltatás iránti bizalmat - mondta Hack Péter alkotmányjogász kedden a Transparency International Magyarország konferenciáján Debrecenben.

Fokozódó verseny, jobb és olcsóbb internetszolgáltatások - Az EP jóváhagyta az EU távközlési reformcsomagját

2009.11.25.

A politikai pártok nagy többségének támogatásával az Európai Parlament tegnapi strasbourgi plenáris ülésén hivatalosan jóváhagyta az EU távközlési reformcsomagját, melyre a Bizottság 2007 novemberében tett javaslatot ((IP/07/1677|http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/07/1677&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en)). A Bizottság üdvözli a döntést.

EB elnök: A közösségi jogban nincs speciális státusuk az alkotmánybíróságoknak

2009.11.25.

A közösségi joggal, az európai jogszabályok értelmezésével összefüggésben az EU-tagállamok alkotmánybíróságainak nincs speciális státusuk - mondta Vasilios Szkuris, az Európai Bíróság elnöke kedden, a magyar Alkotmánybíróság megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencián a Parlamentben.

Rendezetlen jogalkotás

2009.11.24.

A kormány egy 2009 októberi alkotmánymódosítási javaslatával egy régi/új jogforrási formát kívánt bevezetni a magyar jogrendszerbe – sikertelenül.

NetLock ADVOCATUS újratöltve!

2009.11.24.

A hiteles elektronikus ügyintézéshez szükséges PKI (publikus kulcsú infrastruktúra) technológiák fejlesztésében és bevezetésében élen járó NetLock Kft. az elektronikus cégeljárás és az ahhoz kapcsolódó archiválási kötelezettség teljesítéséhez felfrissítette ügyvédeknek kialakított ADVOCATUS csomagjait. (X)

Büntetett előéletű országgyűlési képviselő? - Jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték Lengyel Zoltánt

2009.11.24.

Rendőrök sérelmére elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, könnyű testi sértés és becsületsértés miatt jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Lengyel Zoltán független országgyűlési képviselőt a Fővárosi Bíróság hétfőn.

20 éves a magyar Alkotmánybíróság - Paczolay: az Ab-nak nem csak védenie, szolgálnia is kell a jogbiztonságot

2009.11.24.

Az Alkotmánybíróságnak (Ab) nem csak védenie kell a jogbiztonságot, jogállamiságot, hanem szolgálnia is azzal, hogy döntései következetesek és kiszámíthatóak - mondta Paczolay Péter, az Ab elnöke a testület megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett hétfői ünnepségen, Budapesten.

Vállalkozó közintézet, tehetséggondozás, kutatóegyetem - Elfogadták a felsőoktatási törvény módosítását

2009.11.24.

Elfogadta hétfőn az Országgyűlés a felsőoktatási törvény módosítását, a megváltozott jogszabály kitér többek között a felsőoktatási intézmények vállalkozói közintézetként való átsorolására, a felsőfokú tanulmányi időre, a szakkollégiumi központi és kutatóegyetemi cím adományozására.

Elfogadták a szakképzési törvény módosítását - Megszűnik a széttagolt engedélyeztetés a vizsgaszervezésben

2009.11.24.

A minőségi szakképzés és az egyszerűbb ügyintézés érdekében kidolgozott javaslatokkal egyúttal jogharmonizációs célt is szolgál a szakképzési törvény elfogadott módosítása – közölte Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára az Országgyűlésben tegnap megtartott zárószavazás után.

Tulajdon elleni szabálysértések - Elfogadta a Ház a szabálysértési törvény módosítását

2009.11.24.

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a szabálysértésekről szóló törvény, a büntetőeljárásról szóló, valamint a büntető törvénykönyvről szóló törvény tulajdon elleni szabálysértések felderítésének javítása érdekében megfogalmazott módosítását.

Egészségi állapot-felmérés - Az MSZP a fogyatékos szervezetekkel egyeztet a népszámlálási törvényről

2009.11.24.

A fogyatékos szervezetek képviselőivel egyeztet még az MSZP-frakció az államfő által az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött népszámlálási törvényről, amelyről a jövő héten dönthet a Ház.

A MÁV nem szállíthat le felügyelet nélkül utazó gyermeket a vonatról - Átfogó ombudsmani vizsgálat a MÁV-nál

2009.11.24.

Kifogásolható a jegyvizsgálók hangneme, viselkedése. Előfordult, hogy szülő és bérlet nélkül utazó gyermekeket egy közbeeső állomáson szállítottak le a vonatról. Könnyen hamisítható az állami alkalmazottak utazási igazolványa, de sokszor indokolatlanul indul eljárás ellenük. Szabó Máté országgyűlési biztos átfogó vizsgálatot folytatott a MÁV-START Zrt.-nél.

Az xvasarlas.hu domain delegálható a Millennium Budapest Kft. részére

2009.11.24.

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tanácsadó Testületének állásfoglalása szerint az xvasarlas.hu domain a Millennium Budapest Kft. részére delegálandó. Az igényléssel szemben a sanoma budapest Zrt. élt panasszal, mely 2000-ben regisztrálta a vasarlas.hu domaint.

Elégtétel a januári áramkimaradásban érintett fogyasztóknak - Az E.ON Zrt. teljesítette a kifizetések jelentős részét, több mint 460 millió Ft-ot

2009.11.24.

Több tízezer háztartást érintett – főként Vas és Zala megyékben – a 2009. január végi erős havazás, mivel a villanyvezetékek kidőlt oszlopait nehezen tudta a szolgáltató helyreállítani. A FEOSZ nem értett egyet a szolgáltató azon álláspontjával, hogy - a rendkívüli helyzetre tekintettel - a bekövetkezett eseményekért nem tartozik felelősséggel.

A médiajog aktuális kérdései - Versenyképessé tehető-e a hazai médiaszabályozás? - Jogi Fórum konferencia

2009.11.23.

Az Európai Unió által efogadott új audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvet minden tagállam köteles legkésőbb ez év decemberéig saját jogrendszerébe átültetni. Magyarországon előreláthatóan ez nem fog a megadott határidőre megvalósulni.

Frekvenciapályázatok - Az ORTT elnöke ügyészi vizsgálatot kezdeményez

2009.11.23.

Majtényi László az ORTT november végén leköszönő elnöke az országos kereskedelmi rádiók - véleménye szerint - törvénysértő pályáztatása kapcsán törvényességi vizsgálatot és ügyészi intézkedést kezdeményezve már megkereste Dr. Kovács Tamás legfőbb ügyészt.

Idén már nem dönt az Ab az SPS-rendszer ügyében

2009.11.23.

Idén már nem dönt az Alkotmánybíróság (Ab) az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer bevezetéséről (SPS) szóló törvény ügyében - erről Paczolay Péter, a testület elnöke beszélt pénteken újságírók előtt.

Végszavazás a telekom-csomagról: garantált internethozzáférés az EU-ban

2009.11.23.

Az EU telekommunikációs szabályozásának átdolgozása erősítené a telefont, illetve internetet használók jogait, valamint az adatok védelmét, modernizálná a rádióspektrum használatát, és fokozná a vállalatok közötti versenyt. Az új szabályok 2011 közepén léphetnek hatályba. Ehhez az EP-nek is el kell fogadnia a szöveget.

Szabó Máté támogatja a BKV-s kamerarendszer kiépítését

2009.11.23.

Volt foganatja is az ombudsman tavalyi ajánlásainak: a Budapesti Közlekedési Vállalat jegyellenőrzési, pótdíjazási, követeléskezelési gyakorlatának ismételt vizsgálatában az állampolgári jogok országgyűlési biztosa több tekintetben pozitív változásokat tapasztalt. Egyes esetekben azonban visszaköszönnek a tavaly bírált körülmények.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000