Hír archívum: 2009. november

Más hónap

Vagyonadó-kalkulátor - Ombudsmani vizsgálat

2009.11.23.

Az adóhivatal elnökéhez fordult Jóri András adatvédelmi biztos, miután a Magyar Nemzet megkeresésére vizsgálatot folytatott a vagyonadó-kalkulátorral kapcsolatban - írja a Magyar Nemzet a hétfői számában.

20 éve választották meg az első alkotmánybírákat - Ünnepi ülés a Magyar Tudományos Akadémián

2009.11.23.

Húsz évvel ezelőtt, 1989. november 23-án választották meg az Alkotmánybíróság első öt tagját, ez alkalomból a testület ma délután ünnepi ülést tart a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

Van Rompuy és Ashton az EU új tisztségviselői - Immár teljeskörűen működhet a december 1-jén hatályba lépő Lisszaboni Szerződés

2009.11.23.

Herman Van Rompuy belga miniszterelnök lesz az Európai Unió első elnöke, Catherine Ashton brit kereskedelmi EU-biztos pedig az első külügyminiszter - erről konszenzussal döntöttek az EU-tagállamok vezetői csütörtökön Brüsszelben.

Szabad vasárnap - Benyújtotta törvényjavaslatát a KDNP

2009.11.23.

Benyújtotta az Országgyűlésnek a szabad vasárnapról szóló törvényjavaslatát a KDNP öt képviselője, akik azt kezdeményezik: a vasárnap ismét valódi általános pihenőnap legyen, és csak azoknak kelljen ilyenkor is dolgozniuk, akiknek a munkájára ténylegesen alapvető társadalmi szükséglet mutatkozik.

Kézikönyv a gyermekjogokról - Könyvbemutató

2009.11.23.

A gyermekjogokkal kapcsolatos tudnivalókat gyűjti csokorba a Kézikönyv a gyermekjogi egyezmény alkalmazásához címmel megjelent kiadvány, amelyet pénteken mutattak be a fővárosban.

Minden kezdet nehéz - Pályakezdők START-kártyája

2009.11.20.

Minden kezdet nehéz. Társadalmunk és gazdaságunk dinamikája pedig kitermelte a mind nagyobb publicitást kapó fehérgalléros munkanélküliséget. Cikkünkben leginkább arra keressük a választ, hogy a pályakezdők START-kártyája növeli-e a frissen végzett jogászok elhelyezkedésének esélyeit. Vizsgálódásunk fókuszában elsősorban a 2010. január 1-től hatályos jogszabályi környezet áll.

Szabálytalanságok, feketefoglalkoztatás, közel 3,5 milliárd bírság - Munkaügyi ellenőrzések 2009 I-III. negyedévekben - OMMF beszámoló

2009.11.20.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség "A munka világának biztonságáért" címmel közzétette 2009 I-III. negyedévekben folytatott munkaügyi ellenőrzéseinek eredményeit.

Hamarosan kizöldülhetnek a házak - Az épületek energiahatékonyságáról szóló 2002. évi irányelv módosításáról

2009.11.20.

Közel egyéves huzavona után az Európai Parlament és a tagállamok megállapodtak kedden arról, hogy az épületek energiahatékonyságáról szóló 2002. évi irányelv módosításával az új épületek 2021-től kezdődően „közel nulla energiafogyasztók” lesznek.

Készül a büntetés-végrehajtási kódex tervezete - Helsnki Bizottság: A kodifikált szöveg több helyen hiányos, pontosításra szorul

2009.11.20.

A Magyar Helsinki Bizottság véleményezte a készülő büntetés-végrehajtási kódex tervezetét. A Helsinki Bizottság üdvözli, hogy a már igencsak régóta felülvizsgálatra szoruló ágazati jogszabály reformja újra napirendre került, mindazonáltal - a szervezet álláspontja szerint - a kodifikált szöveg több helyen hiányos, illetve pontosításra szorul.

Valamennyi parlamenti párt támogatja a Lomnici-dokumentumot

2009.11.20.

Az SZDSZ is csatlakozik Lomnici Zoltánnak, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének az emberi méltóság védelme érdekében közzétett felhívásához, a kezdeményezést így valamennyi parlamenti párt támogatja.

Visszalépés a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe

2009.11.20.

Az Országgyűlés 2009. június 29-én fogadta el azt a törvényt, amely tartalmazza a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszalépés lehetőségét 2009. év végéig. A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszalépés lehetősége azon pénztártagok számára nyílik meg 2009. december 31-éig, akik önként váltak a magánnyugdíjpénztár tagjává és 2008. december 31-éig betöltötték 52. életévüket.

Nemzetközi szeminárium versenyjoggal foglalkozó európai bírók számára

2009.11.20.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által közösen megalapított OECD – Magyar Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központ 2009. november 20-21-én nemzetközi szemináriumot rendez versenyjoggal foglalkozó európai bírók számára.

Az ÁSZ ellenőrizte a Parlamentet

2009.11.20.

Befejezte azt az ellenőrzését az ÁSZ (Állami Számvevőszék), amely a Parlament folyamatos működésével, a képviselők és tisztségviselők tevékenységével foglalkozott, valamint az Országgyűlés felügyelete alatt álló intézmények (Országgyűlés Hivatala, Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára) belső kontrolljára irányult.

Tragédiába torkolló otthonszülések - Megkezdődött Geréb Ágnes egyesített büntetőpere

2009.11.20.

Megkezdődött az otthonszülést népszerűsítő Geréb Ágnes egyesített büntetőpere csütörtökön, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Geréb Ágnest három bűncselekménnyel vádolják.

20 éves az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye

2009.11.20.

Évente 1,2 millió kiskorú lesz gyermekkereskedelem áldozatává - áll az UNICEF (az ENSZ gyermekalapja) a világ gyermekeinek helyzetéről szóló értékelésében, amelyet az ENSZ nemzetközi gyermekjogi egyezménye elfogadásának 20. évfordulóján hoztak nyilvánosságra pénteken.

Nyilvános adat a rektorok fizetése

2009.11.19.

A mai napon, 2009. november 19-én tárgyalta a Fővárosi Bíróság a rektori fizetések nyilvánosságának kérdését. A bíróság a pert kezdeményező Bodoky Tamás újságíró, és az őt képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet javára döntött: az ítélet szerint az egyetemi rektorok fizetése közérdekű, és így nyilvános adat kell hogy legyen.

Társaságok adóellenőrzése V. - Jogorvoslati eszközök a hatósági eljárásban

2009.11.19.

Az adózó számára a határozatban szereplő előírást tartalmazó döntés nem feltétlenül és nem minden esetben elfogadható. A jogorvoslati rendszer célja, hogy gyors eljárásban segítséget nyújtson ahhoz, hogy a hatósági jogalkalmazás minden körülmények között törvényes legyen.

Európai Bíróság - A késéssel érintett légi járatok utasai jogosultak lehetnek kártalanításra

2009.11.19.

Az Európai Bíróság a C-402/07. és C-432/07. számú egyesített ügyekben hozott ítélete szerint a késéssel érintett légi járatok utasai amennyiben végső célállomásukat az előre tervezett érkezési időhöz képest három vagy több órával később érik el átalányalapú kártalanítást kérhetnek a légi társaságtól, ha a késést nem rendkívüli körülmények okozták.

A külkeronline.hu és a külker-online.hu domain a Solution Guide Kft. részére nem delegálható

2009.11.19.

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tanácsadó Testületének állásfoglalása szerint a külkeronline.hu és a külker-online.hu domain delegálására vonatkozó igény a Solution Guide Kft. számára nem teljesíthető. A delegálásra a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kara jogosult.

Hatékonyabb adatvédelem az eMagyarország Pontokon

2009.11.19.

Nem lehetséges személyes adatokat gyűjteni az eMagyarország Pontok felhasználóiról. Jóri András javaslatai nyomán módosították az eMagyarország Pontok működését felügyelő rendszert.

Korlátlan mobilinternet előfizetés korlátokkal - Összesen 25 milliós GVH-bírság a Pannonnak és a Vodafonnak

2009.11.19.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott két távközlési szolgáltató, a Pannon GSM Zrt.és a Vodafone Zrt. – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A két társaság mobilinternetes szolgáltatásait népszerűsítő reklámjaiban intenzív internetezésre bíztatta a fogyasztót, majd a felhívásnak megfelelő magatartást tanúsítókat az adatforgalom lassításával szankcionálta. Emiatt a Pannon 15 millió, a Vodafone pedig 10 millió forint bírságot kapott.

Léteznek, mégsem működnek - Az elektronikus információszabadság jogi garanciái - EKINT tanulmány

2009.11.19.

Az EKINT tanulmány a közérdekű adatok elektronikus nyilvánosságának és átláthatóságának az érvényesülését szolgáló magyarországi garanciákról szól. Azokról a garanciákról, amelyek jogszabályaink szerint ugyan léteznek, a valóságban mégsem működnek megfelelően, valamint azokról a garanciákról is, amelyek megalkotása még mindig várat magára.

Kormányrendelet a gázkrízisben alkalmazandó szabályokról

2009.11.19.

A kormány meghatározta többek között a gázkorlátozás forgatókönyvét és a gáztárolás rendjét is. Az év végéig 1,2 milliárd köbméter gázt töltenek a stratégiai tárolókba, ami átlagos téli fogyasztás mellett 45-50 napra biztosítja a gázellátást - közölte Hónig Péter energiaügyi miniszter.

Az emberi méltóság védelmében - Már három parlamenti párt csatlakozott a Lomnici-dokumentumhoz

2009.11.19.

A történelmi egyházak és a Fidesz, valamint az MSZP után szerdán a KDNP is csatlakozott a volt legfelsőbb bírósági elnök, Lomnici Zoltán az emberi méltóság védelme érdekében kezdeményezett felhívásához.

100 milliós csalás és sikkasztás - Őrizetbe vették a gyanúsított szegedi ügyvédet

2009.11.19.

Csalással gyanúsít a rendőrség egy szegedi ügyvédet, a férfi, akit a rendőrség őrizetbe vett, mintegy 100 millió forintot vett át ügyfeleitől, a pénzt azonban nem fizette vissza - tájékoztatta a rendőrség az MTI-t csütörtökön.

Bejegyezhető-e védjegyként a "Cannabis" - Érdekes ügyek az Európai Bíróság munkarendjéből

2009.11.18.

A 2009. november 16-tól 20-ig, valamint a november 23-tól 27-ig tartó munkaheteken többek között a helyi és nem helyi illetőségű cégek megkülönböztetése, a járat jelentős késése vagy törlése esetén az utasoknak nyújtandó segítség és kártérítés, a közösségi védjegyek, valamint az erőfölénnyel való visszaélés kérdéskörökkel kapcsolatos ügyek is terítékre kerülnek az Európai Bíróság munkarendjében.

Újabb fejlemények a korrupció elleni küzdelemben

2009.11.18.

Magyarország a Transparency International 2009. évi korrupció érzékelési indexe alapján a tavalyi 47. helyhez képest egy helyezést javítva a 46. helyen áll. A Kormány október 26-án nyújtotta be korrupció ellenes tervezetét.

Egyszerűsített adminisztrációval létesíthető munkaviszony - A törvényjavaslatról

2009.11.18.

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényjavaslat egy új, könnyebbé tett adminisztrációval létesíthető munkaviszony szabályainak meghatározására irányul - mondta Simon Gábor szociális államtitkár a törvényjavaslat általános vitájának kezdetén szerdán a Parlamentben.

Visszaélés csengőhangokkal - Súlyosan sérült uniós fogyasztóvédelmi jogszabályok

2009.11.18.

Egy, az uniós fogyasztók érdekében a 27 tagállam, Norvégia és Izland részvételével végrehajtott, 18 hónapos kemény fellépés eredményeképpen a csengőhangok, háttérképek és egyéb szolgáltatások értékesítésével visszaélő honlapok 70%-át kijavították vagy bezárták.

Büntethető lesz a feloszlatott társadalmi szervezet formaruhájának viselése

2009.11.18.

A módosított kormányrendelet szerint a feloszlatott társadalmi szervezet működésében való részvétel, vagy annak formaruhájának nyilvános viselésére szankcionálható lesz; a módosított szabálysértési rendeletet szerdán hirdetik ki és jövő csütörtökön lép hatályba.

Ötezer jogi válasz a Felvitől

2009.11.18.

Az ötezredik diák kapott választ a közelmúltban e-mailben a Felvi Jogászától jogi problémájára, a 2004 óta működő ingyenes tanácsadáson a hallgatók háromnegyede lehetőségei, tervei megvalósításának jogi feltételei iránt érdeklődött, és csak negyedük jelzett jogsérelmet.

Gondnoksági nyilvántartási rendszer

2009.11.18.

Naprakész, működőképes gondnoksági nyilvántartási rendszer kialakítását célozza az új polgári törvénykönyvvel (Ptk.) kapcsolatos, a gondnokoltak és gondnokaik, a támogatott személyek és támogatóik, valamint az előzetes jognyilatkozatok nyilvántartásáról szóló törvényjavaslat, amelynek kedden kezdődött meg az általános vitája a parlamentben.

Jogszabálysértő vonalbezárások - Ellentétes a környezetvédelmi és közlekedési politikával a vasútvonalak megszüntetése

2009.11.17.

Ellentétes a Magyar Köztársaság általános környezetvédelmi, közlekedéspolitikai és területfejlesztési politikájával a személyszállítás nagy léptékű megszüntetése a vasúti mellékvonalakon - állapította meg kedden kiadott állásfoglalásában Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.

Alkotmányos a szuperbruttó - mondta ki az Alkotmánybíróság

2009.11.17.

Alkotmányos a szuperbruttósítás, miután ez az adóalap-kiegészítés egy korrekciós tényező - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) a januárban életbe lépő személyijövedelemadó- (szja)változásokról kedden.

Alkotmányellenes a fővárosi parkolás jelenlegi szabályozása

2009.11.17.

Alkotmányellenes a fővárosi parkolás jelenlegi szabályozása; amennyiben jövő év június 30-ig nem alkotják meg az új, jogállami rendelkezéseket, ingyenessé válik a parkolás Budapesten - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) kedden.

Frekventált frekvenciák - Az ORTT botrány hátteréről

2009.11.17.

November 18-án éjfélkor elhallgat a Sláger és a Danubius Rádió. Frekvenciájukon a Neo FM és a Class Rádió lesz hallható.

Nemperes eljárások a nagykorú személyek védelmében - Az új Ptk.-val összefüggő törvényjavaslatról

2009.11.17.

A gondnok önálló eljárásra való feljogosításának és a támogató kinevezésének szabályait tartalmazza többek között az új polgári törvénykönyvvel (Ptk.) összefüggő, a nagykorú személy döntéshozatalának és jognyilatkozata megtételének segítéséhez kapcsolódó polgári nemperes eljárásokról szóló törvényjavaslat. Az előterjesztés általános vitája kedden kezdődött meg az Országgyűlésben.

Hátrányos megkülönböztetésben a kisvasutak

2009.11.17.

Jogszabály-módosítást kezdeményez a kisvasutak üzemeltetésével kapcsolatban az ombudsman.

Jár-e fizetés előzetes letartóztatásban? - Új változatban nyújtja be az MSZP a lex Hunvaldot

2009.11.17.

Visszavonta, de néhány napon belül új változatban nyújtja be az úgynevezett lex Hunvaldot az MSZP, amely rendezné az előzetes letartóztatáskor járó fizetés kérdését többek között a polgármesterek esetében.

Nem fogadták el a PSZÁF-fal kapcsolatos alkotmánymódosítást

2009.11.17.

A kormány terveivel ellentétben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke nem kap rendeletalkotási jogot, miután az Országgyűlés hétfőn nem fogadta el az ezzel kapcsolatos alkotmánymódosítást.

Megszűnik a keresetkorlát a 2008 előtt nyugdíjba vonultaknál

2009.11.17.

Jövőre megszűnik a keresetkorlát azok esetében, akik 2008. január 1-je előtt úgy vonultak nyugdíjba, hogy nem töltötték be az öregségi nyugdíjkorhatárt, miután az Országgyűlés hétfőn elfogadta az ezzel kapcsolatos törvénymódosítást.

Maximálták az országgyűlési tisztségviselők pótlékát

2009.11.17.

Az országgyűlési tisztségviselők jövőre a bizottsági alelnököknek járó választókerületi pótléknál nem kapnak nagyobb összeget: pótlék megállapításánál - vetítési alapként - legfeljebb az alapdíj kétszerese vehető figyelembe; ezzel korrigálta hétfőn a parlament a még nyáron elfogadott törvényhozási "bakit".

A szülőnek járó felmondási védelem gyermeke 3 éves koráig tart, a gyes hosszától függetlenül

2009.11.17.

A most elfogadott törvényjavaslat több fontos részkérdést szabályoz és számos területen változást hoz a munka világában, ezért egyértelműen pozitív előrelépésnek tartom támogatását – mondta el Simon Gábor szociális és munkaügyi államtitkár azután, hogy az Országgyűlés hétfői ülésén a képviselők megszavazták az egyes munkaügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatot.

A rasszizmus és intolerancia ellenében - Tovább kellene finomítani a büntető törvénykönyvet - ECRI-konferencia

2009.11.16.

Megfelelő jogszabályi fegyverre lenne szükség Magyarországon a rasszizmus különböző formáinak büntethetőségére az Európa Tanács (ET) szakosított testületének egyik tagja szerint.

Versenyvizsga – Út a professzionális közigazgatás felé?

2009.11.16.

Idén decembertől már csak az lehet köztisztviselő, aki a nemrég bevezetett közigazgatási versenyvizsgát eredményesen letette, átesett egy kompetenciamérésen, majd egy interjún, és a választás is rá esett. A megszokott metódus változik, első ránézésre biztosan bonyolultabbra; és mint minden változást, ezt is széles réteg figyeli kritikus szemmel.

Digitális anyakönyv - A kormány benyújtotta törvényjavaslatát

2009.11.16.

A kormány csütörtökön benyújtotta az Országgyűlésnek azt a törvénymódosítást, amelynek nyomán 2011. január 1-jétől létrejöhet a digitális anyakönyv rendszere - jelentette be Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a pénteki sajtótájékoztatón.

Adókedvezmény az előadó-művészeti szervezetek támogatóinak

2009.11.16.

Újabb forrással bővülhet az előadó-művészeti szervezetek költségvetése, ugyanis az Európai Bizottság határozata, amely november 12-én lépett hatályba, jelentősen megkönnyíti támogatók bevonását az érintett szervezetek finanszírozásába.

Továbbra is együttműködik a GVH és az Energiahivatal

2009.11.16.

Szakmai egyeztetésre került sor 2009. november 12-én a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Magyar Energia Hivatal (MEH) munkatársai között. Az egyeztetés során a felek kölcsönösen pozitívan értékelték a két hatóság között korábban megkötött együttműködési megállapodás működtetése során szerzett tapasztalatokat.

Megkezdődött a Kuruc.info főszerkesztőjének pere

2009.11.16.

Megkezdődött a Kuruc.info internetes hírportál főszerkesztőjének pere pénteken a Székesfehérvári Városi Bíróságon.

Napirenden: PSZÁF, közösségi közlekedés és egy törvényhozási "baki" - Az Országgyűlés eheti munkarendjéből

2009.11.16.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével (PSZÁF) kapcsolatos alkotmánymódosításról dönthet az Országgyűlés ma e heti háromnapos ülésének első napján. Elkezdődik a közösségi közlekedés átalakításának vitája is.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000