Hír archívum: 2009. november

Más hónap

Jogászképzés az Egyesült Államokban - Egy magyar jogász tapasztalatai

2009.11.13.

Ha jogi tanulmányokról van szó, legelőször mindnyájunknak a hazai oktatás jut eszébe, vagy a Közösségen belül, valamelyik európai egyetem jogi kara. A világ azonban nem ér véget a kontinens határainál! Sőt, ott egy egészen új kezdődik!

Az új Ptk. szigorúan szabályozná a szindikátusi szerződéseket

2009.11.13.

Az új Polgári Törvénykönyv komoly kérdés elé állít számos hazai és nemzetközi befektetőt, akik eddig a magyarországi cégekben fennálló tulajdoni részesedéseiket szindikátusi szerződések útján is próbálták szabályozni. A módosítás ugyanis nemzetközi viszonylatban is szigorúan korlátozná az ilyen, jellemzően titkos polgári jogi megállapodásokat.

Nagyobb védelem a fogyasztóknak - OFE-ZEPTER megállapodás

2009.11.13.

Megegyezés született az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület kontra ZEPTER International Ungarn Kft ügyben. Az egyeztetések eredményeként a vállalkozás az általános szerződési feltételek több elemét is pontosította, a fogyasztók előnyére módosította, elfogadva egyesületünk észrevételeit.

Szabálytalanul kifizetett kohéziós pénzek - A Bizottság minden helytelenül elköltött összeget visszakövetel

2009.11.13.

A Számvevőszék ugyan hitelesítette az EU tavalyi "pénzügyi mérlegét", ám megállapította, hogy bizonyos területeken, különösen a kohéziós politika terén továbbra is túl magas a szabálytalan kifizetések szintje. A Bizottság jelezte: minden helytelenül elköltött összeget visszakövetel.

Versenyelőny az adófizetők pénzén - GVH-hoz fordult az LMP a vasútfinanszírozás ügyében

2009.11.13.

Ágazati vizsgálat lefolytatását kezdeményezte a szállítási piacon a Lehet Más a Politika (LMP) a Gazdasági Versenyhivatalnál. Az ökopárt álláspontja szerint torzítja a piaci viszonyokat és a versenykorlátozás tilalmába ütközik a vasúti és a közúti fuvarozás feltételeinek állami megkülönböztetése.

Parlamenti összefogás a cianid bányászati alkalmazásának tilalmára

2009.11.13.

Megtiltaná a cián, illetve a cianidvegyület felhasználásával együtt járó technológia alkalmazását a magyarországi bányászatban az a törvényjavaslat, amelyet hétfőn terjesztett be öt, a parlamenti pártokat és a függetleneket képviselő honatya.

Fogyatékos-ügy - Előremutató jogalkotás "kirakat-határidőkkel" - Az ombudsman éves projektjét lezáró szakmai konferenciáról

2009.11.13.

Nemcsak állami támogatásra, de a társadalom és a gazdaság részéről is nagyobb érzékenységre, elfogadókészségre van szükségük a fogyatékkal élőknek - hangsúlyozta az ombudsman az éves projektjét lezáró szakmai konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón Budapesten, csütörtökön.

Végrehajthatatlan a távoltartási törvény megelőzési fejezete

2009.11.13.

Végrehajthatatlan a távoltartási törvény megelőzést szolgáló fejezete, a gyámhivatalok ugyanis a feladat megoldásához se eszközt, se embert nem kaptak - írja a Népszabadság pénteki számában.

Ötmillió forint jogtalan fogva tartásért

2009.11.13.

Ötmillió forint kártérítést fizet a magyar állam annak a fiatalembernek, akit 2006-ban rablás miatt első fokon börtönbüntetésre ítéltek, majd a másodfokú bíróság utasítására elrendelt új eljárás után jogerősen felmentették; a roma fiatalember 16 hónapot ült előzetes letartóztatásban.

Ombudsmani utóvizsgálat - Az OPNI bezárását megsínylette a fővárosi pszichiátriai ellátás

2009.11.12.

A fővárosi pszichiátriai ellátás megsínylette a az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárását - mondta el az Országgyűlési Biztosok Hivatalának (OBH) főosztályvezetője egy készülő jelentésre hivatkozva csütörtökön.

Ügyészség - Aktuális statisztikai adatok

2009.11.12.

Bűnelkövető rendőrök és rendőr sértettek, a külföldi állampolgárok és a bűnözés kapcsolata Magyarországon, óvadék és kényszerintézkedések a nyomozás és a vádemelés során - A Magyar Köztársaság Ügyészsége honlapján közzétette a legfrissebb, aktuális statisztikai adatait.

2014-től emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója az EU-ban - Magyarország haladékot kapott

2009.11.12.

A pénzügyminiszterek politikai megállapodásra jutottak a dohánytermékek minimálisan kötelező jövedéki adójának emeléséről. Magyarország 2018-ig átmeneti haladékot kap.

Offshore - A 2010. január 1-jétől hatályba lépő adótörvényi változások hatása a vagyonmegőrzésre

2009.11.12.

A 2010. január 1-jétől hatályba lépő adótörvényi változások jelentős hatással lesznek az offshore-rendszereken nyugvó adótervezési modellekre. A 2009. november 5-én megrendezett konferencián ezekről a változásokról, valamint az offshore adó- és vagyontervezés további lehetőségeiről számoltak be a meghívott szakértők.

A második 2010-es adócsomag tíz legfontosabb pontja

2009.11.12.

A legalább ötéves megtakarítás adómentes lesz, a veszteségelhatároláshoz nem kell majd az APEH engedélyét kérni, új transzferár-szabályok lépnek életbe, az ellenőrzött külföldi társaság szabályai változnak leginkább.

Társadalmi vita az állampolgárok kezdeményezési jogáról - Jövőre új, demokratikus intézmény kerül bevezetésre az EU-ban

2009.11.12.

Széles körű egyeztetést kezdeményezett szerdán az Európai Bizottság a Lisszaboni Szerződés keretében várhatóan jövőre bevezetésre kerülő új, demokratikus intézmény, a polgári kezdeményezés gyakorlati részleteiről. Az új intézmény lehetővé teszi, hogy amennyiben egymillió állampolgár szükségesnek ítéli, felkérjék a Bizottságot, hogy egy adott területen jogszabályt kezdeményezzen

Az Alkotmánybíróság november 16-17-i teljes ülésének napirendje

2009.11.12.

Az Alkotmánybíróság november 17-én 10 óra 30-kor nyilvános teljes ülésen hirdeti ki a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról szóló 2009. évi LXXVII. törvény egyes rendelkezéseinek (szuperbruttó), valamint a közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 15. § (3) bekezdésének (parkolással kapcsolatos szabályozás) alkotmányosságát vizsgáló két határozatát.

Erményi Lajos a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettese

2009.11.12.

ólyom László köztársasági elnök Erményi Lajost nevezte ki a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökhelyettesévé szerdán - közölte az Baka András, az LB elnöke.

Várhatóan csak jövőre módosul a KRESZ

2009.11.12.

Február elsején lesz 35 éve, hogy hatályba lépett a ma érvényes KRESZ. A hatályos KRESZ - szakértők szerint - bonyolult, helyenként nehezen értelmezhető. Az idén már várhatóan nem kerül a kormány elé a KRESZ módosításáról szóló előterjesztés - írja a Népszabadság csütörtöki számában.

IRM: Jelentős lépés a leányfalui ír gázoló őrizetbe vétele

2009.11.12.

Az igazságosság érdekében tett jelentős lépésnek tekinti az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM), hogy Dublinban őrizetbe vették a leányfalui gázolás miatt a magyar bíróság által börtönbüntetésre ítélt ír állampolgárt - közölte a tárca szerdán.

Kovácsy Zsombor: Nem érdemes beperelni a háziorvost

2009.11.12.

Az orvos tájékoztat az új influenza elleni védőoltásról, de csak a páciens dönthet arról, hogy igényli-e, vagy sem. Ezért senkinek nem javasolja Kovácsy Zsombor ügyvéd, hogy azért perelje orvosát, mert rossz tanácsot kapott - írja a Népszabadság.

Határon átnyúló bűnügyek - Tagállami együttműködés az igazságszolgáltatás szolgálatában

2009.11.11.

A Bizottság ma elfogadott egy zöld könyvet a bizonyítékok büntetőügyekben történő megszerzésének területén folytatott tagállamok közötti együttműködés javítására irányuló további intézkedések megtétele érdekében.

Új jogszabályok az építőiparban - Interjú Dr. Nádasdy Zoltánnal, a Nörr&Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével

2009.11.11.

Jobb helyzetbe hozzák az alvállalkozókat az építési szerződésekre vonatkozó október elejétől folyamatosan módosuló jogszabályok – állítja Dr. Nádasdy Zoltán, a Nörr&Társai Ügyvédi Iroda vezetője.

Szám szerint 21 - Az Országgyűlés alkotmányellenes jogalkotói mulasztásairól

2009.11.11.

Ahogy a kedvelt közhely megállapítja, minden jogszabály annyit ér, amennyit végrehajtanak belőle. A mérték, amelyben érvényesíti az Országgyűlés az Alkotmány betűjét és szellemét, azt mutatja meg, mennyit ér a Köztársaság. Cikkünk az Országgyűlés és az Alkotmánybíróság együttműködéséről ad aktuális pillanatképet.

Balázs Péter: Nemzetközileg ellenőrizhető lesz a szlovák nyelvtörvény végrehajtási rendelete

2009.11.11.

Nemzetközileg ellenőrizhető lesz a szlovák államnyelvtörvény végrehajtása, mivel ígéretet kapott a magyar diplomácia, hogy a jogszabály végrehajtását Pozsony nyilvános kormányrendeletben szabályozza - közölte Balázs Péter külügyminiszter az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának keddi ülésén.

151 forint adóhiányért 150 ezer forint jövedéki bírság? - Ombudsman a jövedéki bírságolásról és a méltányosságról

2009.11.11.

Sérti a jogbiztonság elvét és az ügyfelek tisztességes eljáráshoz való jogát, ha a Vám- és Pénzügyőrség a jövedéki bírság kiszabásakor nem alkalmazza megfelelően a jövedéki törvényben szereplő méltányossági rendelkezést. 151 forint adóhiányért 150 ezer forint jövedéki bírságot kapott egy panaszos, mert a vámhatóság nem vette figyelembe a törvényben szereplő méltányosság lehetőségét.

Az alapkamat tízszeresében maximalizálnák a THM-et

2009.11.11.

A magas hiteldíjjal kínált hitelek visszaszorítása érdekében a kormány a mindenkori jegybanki alapkamat tízszeresében határozná meg a teljes hiteldíj mutató (thm) legmagasabb értékét, ami így jelenleg 70 százalékos lenne - mondta Katona Tamás pénzügyi államtitkár kedden, az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat általános vitájában.

Igazolatlan gyógyhatás miatt 13 milliós GVH-bírság

2009.11.11.

Valótlanul gyógyhatást tulajdonított egyes termékeinek az Üstöki Kft., amelyeket ráadásul nem valóságos kedvezménnyel, éveken át akciós áron kínált. Emiatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 13 millió forint bírságot szabott ki és helyreigazító nyilatkozat közzétételére is kötelezte a társaságot.

Az etnikai identitásvállalás gyakorlásának garanciáiról és az ahhoz kapcsolódó adatkezelésekről

2009.11.11.

A nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa és az adatvédelmi biztos az etnikai adatkezeléssel kapcsolatos szabályok újragondolására tesz javaslatot. A két ombudsman által kidolgozott ajánlás kiemelt célja, hogy a törvényi kiskapuk bezárásával elősegítse a nemzeti és etnikai kisebbségek alkotmányos jogainak teljes körű megvalósulását.

Nem lesz rendeletalkotási joga a PSZÁF-nak

2009.11.11.

Szinte biztosan nem megy át a parlamenten a pénzügyi felügyelet megerősítését célzó javaslatok közül az, amelyik rendeletalkotási jogkörrel ruházná fel a PSZÁF-ot, a Fidesz ugyanis nem támogatja - írja a szerdai Népszabadság.

ORFK: Javult a közlekedésbiztonság

2009.11.11.

Tovább javult a közlekedésbiztonság, a tavalyi év első tíz hónapjához képest idén is csökkent a halálos, illetve súlyos sérüléssel járó közlekedési balesetek száma. A rendőrség kedden értékelte az október elején indított táblavadász-akció eredményeit is.

Módosult a jövedéki törvény

2009.11.10.

Véglegesen mentesül a jövedéki adó megfizetése alól, aki NATO kantinnak, étteremnek szállít jövedéki terméket - egyebek mellett ezt is tartalmazza a jövedéki adóról és az ilyen termékek forgalmazásáról szóló törvény módosítása.

Módosult a gazdasági társasági- és a cégtörvény

2009.11.10.

Ha egy részvénytársaság közgyűlése határozatképtelen, a megismételt közgyűlést - változatlan programmal - legalább 10 nap múlva lehet megtartani, az alapszabály ettől az időkülönbségtől nem térhet el - egyebek mellett ezt a szabályt is tartalmazza a hétfőn elfogadott új törvény, amely a gazdasági társasági, illetve a cégtörvényt is módosítja.

Válságkezelés és újraindulás a munkajog segítségével - Jogi Fórum konferencia

2009.11.10.

A közel egy éve tartó gazdasági válság miatt számos munkáltató kényszerült arra, hogy költségvetését optimalizálja, a munkavállalók létszámát, és ezzel kiadásait csökkentse, illetve egyéb átszervezéseket hajtson végre. Abban a cégvezetők és HR-vezetők is egyetértenek, hogy a költségcsökkentés egyik legkézenfekvőbb lehetősége a munkáltató foglalkoztatási struktúrájának átszervezése.

A Ház plafont szabott az állami alkalmazottak jövedelmének

2009.11.10.

A köztulajdonban álló gazdasági társaságok munkavállalóinak személyi alapbére, valamint vezető tisztségviselőjének havi díjazása legfeljebb kétmillió forint lehet 2010. január 1-től. Az egyebek mellett ezt is tartalmazó szocialista törvényjavaslatot az Országgyűlés hétfőn 181 igen, 19 nem szavazattal, és 151 tartózkodással fogadta el, az indítványt csak a szocialisták támogatták.

Januártól változnak az ingatlannyilvántartási díjak

2009.11.10.

A hiteles tulajdoni lap másolat díja januártól több mint másfélszerese lesz a jelenleginek, viszont elektronikusan is kérhető lesz a másolat, amely olcsóbb lesz a jelenlegi papíralapúnál is - egyebek mellett ezt tartalmazza az illetékeket, valamint az igazgatási szolgáltatási díjakat módosító törvény, amelyet hétfőn fogadott el a parlament.

Változott a termékdíjfizetésre kötelezettek köre

2009.11.10.

Jövőre kizárólag a gyártókat terheli termékdíj-fizetési kötelezettség, a kereskedők mentességet kapnak ez alól.

Törvény az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről

2009.11.10.

A jövő év első napjától elektronikusan lehet egyéni vállalkozást nyitni, és bármelyik egyéni vállalkozás bejegyeztethető a cégjegyzékbe annak megjelölésével, hogy az így létrejövő egyéni cég felelőssége korlátlan vagy korlátozott legyen - az erről szóló törvényt hétfőn fogadta el a parlament.

Több mint egy tucat jogszabály módosul

2009.11.10.

A munkaadók 1 millió helyett 5 millió forintot adhatnak lakástámogatásként az alkalmazottaiknak és kibővül az üdülési csekk felhasználási köre - egyebek mellett ezt is tartalmazza a hétfőn elfogadott, az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvénnyel és a megtakarítások ösztönzésével összefüggő törvénymódosítás.

Egyhangúlag fogadta el a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló törvényt az Országgyűlés

2009.11.10.

A fogyatékos személyek jogairól szóló törvény, a fogyatékosügyi ENSZ Egyezmény ratifikálása, az Országos Fogyatékosügyi Program után a fogyatékosságügyi jogalkotásban immár negyedik alkalommal fordul elő, hogy a magyar Országgyűlés egyhangúlag szavaz.

Elfogadta a Ház a visszaküldött Polgári Törvénykönyvet

2009.11.10.

Ismét elfogadta az Országgyűlés a köztársasági elnök által korábban visszaküldött Polgári Törvénykönyvet (Ptk.).

Ügyfélkapus regisztráció november 10-étől az APEH-nál is

2009.11.10.

November 10-étől már az APEH Központi Ügyfélszolgálatain is regisztrálhatnak az adózók az Ügyfélkapu rendszerébe, mivel jogszabályváltozásból eredően az Okmányirodák mellett erre mostantól az APEH-nak is van jogosultsága.

Módosulnak az áthidaló kölcsön szabályai

2009.11.10.

A jövőben nemcsak a munkáltatói felmondás következtében, hanem a közös megegyezéssel munkanélkülivé váltak számára is elérhető lesz az állami garanciavállalással nyújtott áthidaló kölcsön.

Recesszió és esélyegyenlőség - Az európai lakosság 16%-a diszkriminációt tapasztal az új közvélemény-kutatási eredmények szerint

2009.11.10.

Európában körülbelül minden hatodik lakos azt állítja, hogy az elmúlt év folyamán személyesen tapasztalt diszkriminációt – áll az Európai Bizottság által ma nyilvánosságra hozott legfrissebb közvélemény-kutatásban. Ezzel párhuzamosan az európaiak 64%-a aggódik amiatt, hogy a recesszió felerősíti a munkaerőpiacon az életkorral kapcsolatos diszkriminációt.

Vasarely-hagyaték - A francia bíróság a művész unokájának ítélte a rendelkezés jogát

2009.11.10.

A francia igazságszolgáltatás Pierre Vasarelynek, Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző, 1906-1997) festőművész unokájának ítélte a nagyapja hagyatéka feletti rendelkezés jogát - közölte hétfőn Pierre Vasarely ügyvéde.

Tilos lehet az offshore cégek hirdetése - Szerdán kezdi tárgyalni a parlament a reklámtörvény módosításáról szóló KDNP-s javaslatot

2009.11.09.

Szerdán kezdi tárgyalni a parlament a reklámtörvény módosításáról szóló kereszténydemokrata törvényjavaslatot, amely a tiltott tevékenységek közé beemelné az adóelkerülés és az offshore cégek hirdetését.

A jelenlegi parlament már nem választ alkotmánybírót - Paczolay Péter a jogalkotói mulasztásokról

2009.11.09.

A jelenlegi parlament már nem dönt az Alkotmánybíróság hiányzó két tagjáról, ahogy a testület ügyrendjéről sem, és várhatóan a mulasztásos alkotmánysértések döntő többségével sem foglalkozik már - erről Paczolay Péter, a taláros testület elnöke beszélt az MTI-nek adott interjújában. Az elnök mégsem ezeket nevezte a legnagyobb hiányosságnak, hanem azt, hogy a népszavazásra vonatkozó szabályok újragondolására még csak kísérletet sem tett a jogalkotó.

Alkotmánymódosító javaslat egy új jogforrási típus bevezetéséről - Az EKINT ellentmondásosnak tartja az Országgyűlés elé terjesztett javaslatot

2009.11.09.

Az EKINT ellentmondásosnak tartja azt az Országgyűlés elé terjesztett alkotmánymódosító javaslatot, amely új jogforrási típus bevezetését javasolja. Az Intézet álláspontja szerint a javasolt alkotmánymódosítás tovább zilálná az egyébként is sok ellentmondástól terhelt magyar jogforrási rendszert, ezért levelet írt az Alkotmányügyi bizottságnak.

BÜK határozat - A kirendelt bűnügyi védői tevékenység minőségbiztosítási rendszeréről

2009.11.09.

2009. november 2-i ülésén döntött a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöksége a kirendelt bűnügyi védői tevékenység minőségbiztosítási rendszeréről.

Megjelent a De iurisprudentia et iure publico című folyóirat 2009/3-4. száma

2009.11.09.

A De iurisprudentia et iure publico Jog- és Politikatudományi folyóirat III. évfolyam 2009/3–4., dupla számában nyolc tanulmánnyal és három recenzióval ismerkedhet meg az Olvasó.

Piac és szabályozás a versenyképes médiáért - GVH konferencia

2009.11.09.

A 2009. november 4-én a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központja (GVH-VKK) és a Média Content Consulting közös konferenciát szervezett.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000