Hír archívum: 2009. november

Más hónap

A visszaküldött Ptk.-ról dönt ma a Ház

2009.11.09.

A köztársasági elnök által az Országgyűlésnek visszaküldött új polgári törvénykönyvről (Ptk.) és a jelnyelvi törvényről is dönt a Ház ma, háromnapos ülésének első napján.

Vita a kettős állampolgárságról

2009.11.09.

Az elmúlt időszakban újra fellángolt a vita a kettős állampolgárság ügyében, a 2004-es népszavazási kudarc után a Fidesz-KDNP közös törvényjavaslattal próbálja megoldani a kérdést.

Továbbra is jár Hunvald Györgynek az alapilletménye

2009.11.06.

Továbbra is jár az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György (MSZP) erzsébetvárosi polgármesternek az alapilletménye az önkormányzattól.

Paczolay Péter az Alkotmánybíróság ezévi terveiről

2009.11.06.

Még ebben a hónapban határozatot hirdet az Alkotmánybíróság (Ab) a szuperbruttóval kapcsolatban, február végéig - még az első fizetési kötelezettség határideje előtt - a vagyonadó kérdésében is döntést hoz a taláros testület - közölte Paczolay Péter, az Ab elnöke az MTI-nek adott interjújában.

Megállapodás az unió távközlési reformjairól

2009.11.06.

Az Európai Parlament és a Tanács képviselői ma (2009. november 5.) hajnalra megállapodásra jutottak a távközlési reform részleteiről.

Az Alkotmánybíróság 2009. november 9-10 -i teljes ülésének napirendje

2009.11.06.

Az Alkotmánybíróság elé kerül az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 29. § (2)-(5) bekezdésének alkotmányossági vizsgálata tárgyában készült határozattervezet.

Móri ügy - Először mondhatja ki bíróság, hogy nem Kaiser a móri gyilkos

2009.11.06.

Először mondhatja ki bíróság, hogy nem Kaiser Ede a móri gyilkos; a 2002 májusában nyolc halálos áldozatot követelő bankrablás miatt jogerősen elítélt férfi perújítási eljárásában ma hirdet elsőfokú ítéletet a Fővárosi Bíróság.

Andor Lászlót jelöli a kormányfő uniós biztosnak

2009.11.06.

Andor Lászlót, a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatósági tagját jelöli Bajnai Gordon miniszterelnök magyar uniós biztosnak. A közgazdász a jelöltséget nagy felelősségnek nevezte, a pártok megosztottak voltak, többi között azt kifogásolták, hogy a kormányfő előzetesen egyáltalán nem egyeztetett velük.

Csak indokolt esetben lehet blokkolni az internetet

2009.11.06.

Az internet-hozzáférést csak szükség esetén, arányos mértékben, tisztességes és pártatlan eljárás, valamint a felhasználó meghallgatása után lehet korlátozni – ebben állapodtak meg szerda este a Tanács és az Európai Parlament képviselői.

Cégjogi változások - Módosult a Gt. és a Cégtörvény

2009.11.05.

Ingyenesen megismerhető ezentúl azoknak a cégvezetőknek a kiléte, akiket a vezetői tisztségviselés gyakorlásától eltiltottak - Többek között erről is rendelkezik a cégtörvény 2009. szeptember 1-jétől életbe lépett módosítása.

Érdekes ügyek az Európai Bíróság munkarendjéből

2009.11.05.

A 2009. november 9-től 13-ig, valamint a november 16-tól 20-ig tartó munkaheteken többek között közösségi védjegyek, sportfogadások szervezése, szerzői jog (követő jog), magánrepülőgépekre és hajókra kivetett adó kérdéskörökkel kapcsolatos ügyek is terítékre kerülnek az Európai Bíróság munkarendjében.

Pályázati felhívás bűnmegelőzési programokra

2009.11.05.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Bűnmegelőzési Osztálya pályázatot hirdetett bűnmegelőzési projektek megvalósítására. Az idei pályázati programok célja, hogy a nyertes szervezetek a bűnmegelőzésben elért eredményeket terjesszék, bevezessék a gyakorlatba.

Az új Polgári Törvénykönyv védelmében - Gadó Gábor írása az Élet és Irodalomban

2009.11.05.

""A magánjogi kódex nem válhat félinformációkból fakadó félreértések áldozatává, az Országgyűlés a Ptk.-ban olyan fontos változtatásokról határozott, amelyek mellett bármely, a jövőért felelősséget érző polgárnak érdemes hitet tennie"" - hangsúlyozza az Élet és Irodalom hasábjain Gadó Gábor, a GVH elnökhelyettese.

Bizottsági értelmező közlemény - A szellemitulajdon-jogokat sértő áruk elleni vámhatósági intézkedésekről

2009.11.05.

A szellemitulajdon-jogot sértő vámárukkal szemben alkalmazható vámigazgatási intézkedésekről szóló 1383/2003 tanácsi rendelet alkalmazása kapcsán, 2008 végén számos aggodalomra okot adó körülmény merült fel az EU területén forgalomba nem kerülő, gyógyszeripari tranzitáruk vámhatóságok általi lefoglalása során.

ETS: Elhúzódó vita az új aukciós jogszabályról

2009.11.05.

Elutasították a tagállamok a múlt héten az Európai Bizottság javaslatát, miszerint az Európai Unió emisszió-kereskedelmi rendszerének (EU ETS) harmadik, 2013-tól induló szakaszában 300 millió tonna széndioxid-kibocsátási egységet központilag, aukción értékesítenének, és a tranzakcióból származó bevételt a Bizottság osztaná el több, támogatásra javasolt megújuló energia és szénmegkötési és –tárolási (CCS) kísérleti projekt között.

Pert nyert 70, az ügyeleti díját követelő kórházi dolgozó Szombathelyen

2009.11.05.

Első fokon pert nyert a Szombathelyi Munkaügyi Bíróságon az a hetven orvos és egészségügyi szakdolgozó, akik ügyeleti díjuk kifizetése miatt perelték a Markusovszky Kórházat.

Beperli az MTV-t saját felügyelő szerve

2009.11.05.

A közmédium közleménye szerint szabályosak voltak azok az ügyletek, amelyek miatt beperli a Magyar Televíziót (MTV) a felügyelő közalapítvány.

Ki lesz a főbíró-helyettes?

2009.11.05.

Alkalmasnak találta Erményi Lajost a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökhelyettesi posztjának betöltésére legutóbbi ülésén az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) – erősítette meg a Népszava értesülését Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, az OIT egyik tagja.

Új kötelező-szabályok - A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról

2009.11.04.

Idén még a régi szabályozás szerint, november 30-áig van lehetőségünk új felelősségbiztosítást kötni. 2010. január 1-jétől azonban átalakulnak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás szabályai.

SEPA - Egységes eurófizetési térség - Novembertől lehetőség van határokon átnyúló közvetlen beszedések végrehajtására

2009.11.04.

November 2-ától kezdődően a bankok új szolgáltatást kínálnak ügyfeleiknek: a SEPA új közvetlen beszedési rendszerén keresztül rendszeres fizetések teljesítésére nyílik lehetőség. Ez azt jelenti, hogy mostantól a magánszemélyek és a vállalkozások az euróövezethez tartozó országok között közvetlen beszedési tranzakciókat is végrehajthatnak.

Majtényi László különvéleménye

2009.11.04.

Dr. Majtényi László, az ORTT elnöke az országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogosultságokra érkezett pályázati ajánlatok értékelése tárgyában hozott 2066 és a 2067/2009. (X. 28.) számú ORTT határozatokhoz fűzött különvéleménye szerint a Testület döntései súlyosan sértik a Médiatörvény, az Általános Pályázati Feltételek és a pályázati felhívás rendelkezéseit

Másodszor is jogerősen elítélték Baranya volt rendőrfőkapitányát

2009.11.04.

Helybenhagyta a Baranya Megyei Bíróság Ernyes Mihály volt Baranya megyei rendőrfőkapitány büntetését, akit korábban csalás miatt egy év nyolc hónap, négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtott a Pécsi Városi Bíróság.

Távközlés - Erőteljesebb bizottsági fellépés az Egyesült Királysággal szemben a személyes adatok és a magánélet védelmében

2009.11.04.

Második szakaszába lépett az a jogsértési eljárás, amelyet a Bizottság annak érdekében indított, hogy az Egyesült Királyság polgárai is élvezhessék a személyes adatok és a magánélet biztonságát garantáló uniós jogszabályok teljes körű védelmét az elektronikus hírközlési szolgáltatások használata során.

Csehország is jóváhagyta a Lisszaboni Szerződést - Az uniós alapjogi charta hatálya alól a csehek mentességet kaptak

2009.11.04.

A Lisszaboni Szerződés összhangban van a cseh alkotmánnyal, ezért ratifikációja befejezhető - döntött kedden a cseh alkotmánybíróság. Václav Klaus államfőnek ez volt az utolsó feltétele a dokumentum aláírását illetően, és az elnök a nap folyamán alá is írta a ratifikációs dokumentumot.

Kállai Ernő: Meg kell teremteni a kisebbségek parlamenti képviseletét

2009.11.04.

Meg kell teremteni a magyarországi kisebbségek parlamenti képviseletét, és beleszólást kell biztosítani ezeknek a közösségeknek a nagypolitikába - jelentette ki Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa kedden egy nyíregyházi fórumon.

Ex lex állapot? - A helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzéséről

2009.11.03.

Lassan egy éve tart az az ex lex állapot, amelynek keretében megszűnt az önkormányzatok feletti törvényességi ellenőrzés. Bár a parlament előtt van az a törvényjavaslat, amely – elviekben – feloldhatná a problémát, azonban sorsa igen kétséges.

Novembertől a banki ügyfelek könnyebben válthatnak bankot

2009.11.03.

2009. november 1-jétől az Európai Unióban a banki ügyfelek számára könnyebbé válik az ugyanazon a tagállamon belüli bankok közötti váltás. Ez a kedvező változás a bankszámlaváltásra vonatkozó azon közös elveknek köszönhető, amelyeket az Európai Bankszektori Bizottság a tavalyi évben fogadott el ((IP/08/1841|http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/08/1841&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=fr)), és amelyeket az egyes tagállamok nemzeti bankszövetségei most vezettek be a gyakorlatban.

Szavaztak a Ptk. módosító indítványairól - Több, az államfő által kifogásolt szabályt módosított a Ház

2009.11.03.

Több, a köztársasági elnök által kifogásolt szabályt módosított a parlament szinte egyhangúlag, amikor megszavazta az új polgári törvénykönyvhöz (Ptk.) benyújtott kormánypárti módosító indítványokat.

Mégsem szűkül jövőre az üdülési csekk igénybe-vehetőségi köre

2009.11.03.

Jövőre mégsem szűkül az üdülési csekk igénybe vehetőségi köre, sőt, a csekk egy újabb jogcím alapján a művelődés területein is felhasználható lesz.

Volt vezetőit perli a BKV

2009.11.03.

Meghaladhatja a 100 millió forintot az az összeg, amelyet a BKV a munkaügyi bíróságon követel vissza 31, többségében vezető beosztásban foglalkoztatott, az elmúlt években közös megegyezéssel távozott egykori dolgozójától – értesült a Népszava.

Ferencvárosi garázdavadászat - Önálló "Fradi-nyomozócsoport" alakult a BRFK-n

2009.11.03.

Önálló "Fradi-nyomozócsoport" alakult a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) szombaton - írja keddi számában a Népszabadság. A cél az FTC-DVTK mérkőzés alatta a stadionban, és azt követően az utcán garázdálkodók elfogása.

A Legfelsőbb Bíróság ítéletet hozott a "kordonügyben"

2009.11.03.

A Legfelsőbb Bíróság a „kordonügyben” kimondta: a Kossuth tér 2006 őszi lezárása olyan rendőri intézkedésnek minősül, amellyel szemben jogorvoslatnak van helye, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökének a Kossuth tér lezárására vonatkozó panaszát a rendőri szervnek érdemben kell vizsgálnia.

Állami támogatás vagy sem? - A Bizottság lezárta a csoporton belüli kamat magyarországi adóztatásával kapcsolatos vizsgálatot

2009.11.03.

Az Európai Bizottság lezárta az EK-Szerződés állami támogatásra vonatkozó szabályai szerinti hivatalos vizsgálati eljárást egy, az egyazon vállalatcsoporthoz tartozó vállalkozások számára a kamatok esetében adócsökkentést lehetővé tevő magyar adóintézkedéssel kapcsolatban. Az eljárást 2007 márciusában indították (lásd: (IP/07/375|http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/07/375&format=HTML&aged=1&language=EN&guiLanguage=en)).

Ügyfélminősítés a hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások által – Érthetetlen és hiányos tájékoztatás a bankoktól

2009.11.03.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségéhez több fogyasztó fordult azzal a problémával, hogy nem értik, az egyes hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások milyen alapon és hogyan minősítik a befektetni szándékozó ügyfeleket a szerződés megkötését megelőzően.

Társaságok adóellenőrzése IV. - Az ellenőrzési megállapítások realizálása - A határozathozatal

2009.11.02.

A hatósági eljárás az utólagos adó-megállapítás során feltárt adókülönbözettel kapcsolatos határozat meghozatalát jelenti, melynek kezdő időpontja a jegyzőkönyv, kiegészítő jegyzőkönyv átadásának, kézbesítésének napja.

Az nlcaffe.hu domain a Rininger részére nem delegálható

2009.11.02.

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tanácsadó Testületének állásfoglalása szerint az nlcaffe.hu domain név delegálására vonatkozó igény a Ringier Kiadó Kft. számára nem teljesíthető.

Mi lesz az ügyvédi tevékenység piaci értéke?

2009.11.02.

A Parlament honlapján a jövő évi ügyvédi Szja. és járulékfizetéseket érintő legfontosabb törvénymódosítási javaslat.

A legfőbb ügyész tudományos pályázati felhívása

2009.11.02.

A Magyar Köztársaság legfőbb ügyésze Kozma Sándor emlékére tudományos pályázatot hirdet tanulmány készítésére.

Principális akkreditáció - Döntött a MÜK az ügyvédjelölti foglalkoztatás tárgyi feltételeiről

2009.11.02.

Nincs vagyoni cenzus, nincsenek különleges feltételek. A "tárgyi" feltételek körét a MÜK teljes ülése a lehető legszűkebben szabta meg, a további személyi és tevékenységbeli kritériumok meghatározását ezzel a jövő szabályozási feladatául hagyta.

Baka András szerint legkorábban 2011-től léphet hatályba az új Ptk.

2009.11.02.

Baka András, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke szerint az új polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépésének legkorábbi dátuma 2011. január elseje lehet.

Újraindulhat a Kulcsár-per

2009.11.02.

A Kulcsár Attila és társai ellen hozott nem jogerős ítélet hatályon kívül helyezését kezdeményezi a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség – írta hétfői számában a Magyar Nemzet.

A költségvetést megalapozó törvények módosításáról szavaz ma a Ház

2009.11.02.

Egyebek mellett a 2010-es költségvetést megalapozó egyes törvények módosításáról is szavaz mai ülésén az Országgyűlés. A törvénycsomag 41 törvényt módosít, szerepel benne, hogy az állami és önkormányzati cégek addig nem kaphatnak támogatást, amíg nem teszik közzé vezetőik jövedelmeit, és jövőre az önkormányzatok már nemcsak az 1 milliárd, hanem az 50 millió forintot elérő beruházások után is kaphatnak céltámogatást.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000