Hír archívum: 2009. december

Más hónap

Az általános választások éve lesz 2010 Magyarországon

2009.12.29.

Tavasszal országgyűlési képviselőket választunk, októberben pedig főpolgármestert, polgármestereket és önkormányzati képviselőket.

Helyi népszavazási kezdeményezések 2009-ben: 26-ból csak 11 volt eredményes

2009.12.29.

Az idén összesen 26 kérdésben tartottak helyi népszavazást 22 magyarországi településen, e kezdeményezések közül azonban csak 11 volt érvényes és eredményes.

Dossziétörvény - Gulyás József levélben fordult a kormányfőhöz

2009.12.29.

Levélben fordult kedden Bajnai Gordon kormányfőhöz Gulyás József független országgyűlési képviselő. Az MTI-hez eljuttatott dokumentum szerint a politikus a rendszerváltás előtt készült állambiztonsági iratok kezelését rendező dossziétörvény megalkotását sürgeti.

A szilveszteri tűzijáték-használat szabályai

2009.12.29.

Szilveszter napján délután hat órától másnap reggel hat óráig használhatóak a kis és közepes tűzijáték termékek, ám a petárdázás idén sem engedélyezett. A fel nem használt termékeket január 5-ig vissza kell szolgáltatni a forgalmazónak.

Kumin Ferenc: 2009 az összegzés megkezdésének és a jogállam fokozott védelmének éve volt az államfő számára

2009.12.28.

Ez az év Sólyom László 2010 augusztusáig tartó köztársasági elnöki ciklusának utolsó teljes éve volt, ennek megfelelően az államfő megkezdte a ciklus nagy témáinak, így 1956 emlékezetének, a kulturális nemzet és államiságunk összefüggéseinek, valamint az ökológiai fordulat szükségességének összefoglaló értékelését. Erről Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője beszélt hétfőn, az MTI-nek adott év végi interjújában.

Pécsi lövöldözés - Meghosszabbították a gyanúsított előzetes letartóztatását

2009.12.28.

Március 28-ig meghosszabbította a Pécsi Városi Bíróság az egy ember halálával és három súlyos sérülésével járó novemberi pécsi lövöldözés gyanúsítottjának előzetes letartóztatását.

Megoldották Livokia és Gallopia vitáját - Magyar joghallgatók ezüstérmet szereztek a jogesetmegoldás első világversenyén

2009.12.23.

Ki a felelős a feltételezett terroristák tulajdonának kisajátításáért? Önállónak tekinthető-e Gallopia szakadár tartománya? – fiktív államok nemzetközi és emberi jogi problémáira adott hiteles érveivel ezüstérmesek lettek a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatói az első jogesetmegoldó világversenyen.

Választottbíróságok - Növekvő népszerűségnek örvendő alternatív vitarendezési fórumok - Jogi Fórum konferencia

2009.12.23.

A Jogi Fórum 2009. december 4-i Választottbíróságok témájú konferenciájának aktualitását az alternatív vitarendezési eljárások népszerűségének fokozódó növekedése adta.

Mérlegen az elmúlt 5 év - Kovács László leköszönő uniós biztos eredményekről és tapasztalatokról

2009.12.23.

Kovács László, az Európai Bizottság tagja egy pénteki sajtóbeszélgetésen értékelte az elmúlt öt év eredményeit és tapasztalatait.

Év végéig lehet visszalépni az állami nyugdíjrendszerbe

2009.12.23.

Az év végéig lehet visszalépni az állami nyugdíjrendszerbe, az arra jogosultaknak december 31-ig kell jelezniük magánnyugdíj-pénztáruknál, ha vissza akarnak térni a társadalombiztosítási (tb) nyugdíjrendszerbe; a határidő elmulasztása jogvesztéssel jár.

Januártól használható az ingatlanadó-kalkulátor

2009.12.23.

A tesztelési időszak elhúzódása miatt csak januártól lesz elérhető az ingatlanadó-kalkulátor az APEH weboldalán. A lekérdezés ingyenes lesz, az érdeklődők e-mailben kapják meg az ingatlan becsült forgalmi értékét.

Lemondott a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke

2009.12.23.

Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsának elnöke lemondott megbízatásáról. Döntését az európai hírközlés-szabályozás megújításának lezárásával, illetve az ezekkel kapcsolatos személyes megbízatásainak sikeres befejezésével indokolta. A lemondást Bajnai Gordon miniszterelnök 2010. január 31-iki hatállyal tudomásul vette.

Megtévesztően tájékoztatott a CDO kötvényekről a K&H Bank - 40 millió Ft GVH-bírság

2009.12.23.

A K&H Bank Zrt. 2005 októbere és 2007 májusa között a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított az általa értékesített CDO-kötvények ún. tájékoztató leírásainak alkalmazásával – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A banknak emiatt 40 millió forint bírságot kell fizetnie.

Audiovizuális médiaszolgáltatás - A tagállamoknak a digitális korhoz kell igazítaniuk televíziós szabályaikat

2009.12.23.

Két évvel azután, hogy hatályba léptek azok a modernizált uniós szabályok (( IP/07/1809|http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/07/1809&format=HTML&aged=1&language=HU&guiLanguage=en) ), amelyek megszüntették az internetes televíziózásra, a lekérhető video-szolgáltatásokra és a mobiltelevíziózásra vonatkozó elavult korlátozásokat, mindössze három ország – Belgium, Románia és Szlovákia – értesítette hivatalosan az Európai Bizottságot az uniós jogszabályok által előírt intézkedések meghozataláról.

Ombudsman az élelmiszer-biztonsági Jogsértési Listával kapcsolatos visszásságokról

2009.12.23.

A földművelésügyi miniszternek csak arra van törvényi felhatalmazása, hogy az élelmiszer-biztonság jogszabályi előírásainak megsértése esetén nyilvánosságra hozza a jogsértő személy vagy szervezet nevét és a jogsértéssel kapcsolatos további információkat. A minisztériumnak nincs jogi lehetősége arra, hogy már a jogsértés jogerős megállapítását megelőzően bárkit is a honlapján található jogsértési listán szerepeltessen – figyelmeztetett Szabó Máté ombudsman.

A Roman-Polanski ügy

2009.12.22.

Roman Polanski 32 éve lezáratlan büntetőügye idén szeptemberben került újra a köztudatba, mikor a rendezőt a zürichi filmfesztiválon életműdíj helyett bilincs várta. A rendező letartóztatása azonban erősen megosztja a közvéleményt.

Sólyom László nem írta alá az új Ptk. hatályba lépéséről szóló törvényt

2009.12.22.

Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá a Polgári Törvénykönyvről szóló 2009. évi CXX. törvény hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló törvényt - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) kedden.

Korlátozott szerencsejátékok az Európai Bíróság asztalán - Főtanácsnoki indítvány

2009.12.22.

Bot főtanácsnok szerint a szerencsejátékok szervezésének kizárólagos jogosultjai számára bizonyos feltételek mellett engedélyezhető, hogy ajánlatukat új játékok létrehozásával és hirdetéssel tegyék vonzóvá.

Amicus curiae az elektronikus információszabadság-törvény egy rendelkezése tárgyában - Ab-hoz fordult az EKINT

2009.12.22.

Az Alkotmánybíróság az elektronikus információszabadságról szóló törvény egy szakaszának alkotmányosságát vizsgálja a Legfelsőbb Bíróság Közigazgatási Kollégiuma vezetőjének beadványa alapján. A beadványban foglalt érvekkel az Eötvös Károly Intézet az Alkotmánybírósághoz címzett levélben vitatkozik.

Korrupció-ellenes törvénycsomag

2009.12.22.

A Transparency International Magyarország (TIM) szerint a korrupció-ellenes törvénycsomag jó lépés, de sok hiba is van benne, a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal felállítása szakmailag elhibázott lépés.

Versenyképes infokommunikáció - Két napos nemzetközi konferencia az MTA Jogtudományi Intézetében

2009.12.21.

Versenyképesség növelése az infokommunikáció - az elektronikus hírközlés, adatvédelem és a média – szabályozásában címmel kétnapos nemzetközi konferenciát tartott az MTA Jogtudományi Intézetének Infokommunikációs Jogi Centruma.

Enyhültek az állami támogatásból történő kizárás szabályai - November 1-től számos esetben ismételt jogsértés kell a kizáráshoz

2009.12.21.

A fekete foglalkoztatás miatt már az első elkövetéskor kizárja magát a cég az állami támogatást igénylő pályázatokból, viszont több vétséget két éven belül ismételten kell elkövetni a kizáráshoz - hívja fel a figyelmet az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMFF) közleményében.

Január 13-án vizsgázik Andor László - Az Európai Bizottság tagjainak megválasztásáról

2009.12.21.

Az Európai Parlament meghatározta a biztosjelöltek meghallgatási rendjét: Andor László magyar jelölt alkalmasságát 2010. január 13-án vizsgálja meg az EP foglalkoztatással és szociális ügyekkel foglalkozó bizottsága.

Súlyos kérdések a klíma-megállapodással kapcsolatban - Az EU keserű szájízzel távozott Koppenhágából

2009.12.21.

A feszült viták után szombaton tető alá hozott klíma-megállapodás nem csak tartalmi szempontból vet fel súlyos kérdéseket az európai politikai, környezetvédő és üzleti körök számára, hanem a tekintetben is, hogy van-e tényleges politikai befolyása az Európai Uniónak az olyan multilaterális tárgyalásokon, mint amilyen a koppenhágai klímacsúcs volt.

Nem kapnának kártérítést késés vagy járatkiesés esetén a buszok utasai - Az uniós szakminiszterek politikai megállapodásra jutottak

2009.12.21.

Az uniós szakminiszterek a napokban politikai megállapodásra jutottak a busszal utazók jogairól. Az intézményközi egyeztetések – második olvasatban – még csak most kezdődnek, ám azt már most tudni lehet: ha a tanácsi javaslat győz, akkor a buszok utasai késések vagy járatkimaradások esetén némileg korlátozottabb jogokkal bírnak majd, mint azok, akik vonattal vagy repülővel kelnek útra.

Szlovákia tévesen hivatkozott egy közösségi irányelvre? - Az Európai Bírósághoz fordul a külügy Sólyom kitiltása miatt

2009.12.21.

Sólyom László Szlovákiából való kitiltása ügyében az Európai Bírósághoz fordul a Külügyminisztérium - közölte Balázs Péter külügyminiszter pénteken. A tárcavezető bízik abban, hogy Szlovákia a nemzetközi szervezetek nyomására enyhít a nyelvtörvényen

Elmaradt akadálymentesítés - Ombudsman: Sérülnek a fogyatékkal élők jogai

2009.12.21.

Az elmúlt tizenkét év alatt a közlekedési rendszerek teljes akadálymentesítése annak ellenére sem történt meg, hogy már 1998-ban ismert volt a törvényben megszabott határidő, 2009 vége - írta közleményében Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, aki szerint ezáltal sérül a fogyatékkal élők helyváltoztatás szabadságához fűződő, illetve önrendelkezési joga.

Új KRESZ-szabályok január 1-től - Cél a gyalogosok, biciklisek védelme

2009.12.21.

A január 1-jén életbe lépő mintegy hatvan (KRESZ|http://www.jogiforum.hu/kereso?cx=008691903611887818194%3Akwywuqmqggi&cof=FORID%3A11&ie=UTF-8&q=KRESZ&sa=#1367)-módosítás célja a gyalogosok, kerékpárosok védelme - olvasható a közlekedési minisztérium honlapján.

Több jegy mint ülőhely? - Ombudsman: Sérülnek a busszal szállított gyerekek és az állva utazók jogai

2009.12.19.

Szabó Máté ombudsman szerint sérülhet a gyerekek élethez és a testi épséghez való joga azzal, hogy változatlan feltételekkel közlekedhetnek tovább az őket szállító buszok, s az is kifogásolható, hogy egyes Volán társaságok több jegyet adnak el a távolsági buszokra, mint ahány ülőhely van.

Alkotmányellenes a titoktörvény? - Az államfőhöz fordultak a civilek

2009.12.19.

A köztársasági elnökhöz fordul az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország azt kérve, hogy a december 14-én, (hétfőn elfogadott, a minősített adatok védelméről szóló törvényt |http://www.jogiforum.hu/hirek/22228)az államfő aláírás helyett küldje meg az Alkotmánybírósághoz.

Kisdoktorok és Nagydoktorok - A doktori cím viselésének szabályai

2009.12.18.

Cikkünk a doktori cím viselésére vonatkozó szabályokat tekinti át, különös figyelemmel a doktori címet tanúsító, felsőfokú tanulmányok befejezését igazoló oklevelekre, továbbá az ügyvédi-ügyvédjelölti névhasználatra.

A földrajzi jelzések oltalmának nemzetközi szintű kiterjesztése - Lezárultak a tárgyalások az Európai Unió és Svájc között

2009.12.18.

2009. december 11-én az Európai Unió és Svájc lezárta a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi jelzéseinek és e redetmegjelöléseinek oltalmáról szóló kétoldalú megállapodás létrehozására irányuló tárgyalásokat. A megállapodástervezet az előzetes eljárás befejezését követően lehetővé teszi majd a szerződő felek földrajzi jelzéseinek a másik fél területén történő oltalmát.

A szakképzési hozzájárulás magyar szabályozása korlátozza a letelepedés szabadságát - Főtanácsnoki indítvány a C-96/08. sz. CIBA ügyben

2009.12.18.

Sharpston főtanácsnok C-96/08. számú CIBA ügyben kihirdetett indítványa szerint a magyar szakképzési hozzájárulás kiszámításának módja korlátozza a letelepedés szabadságát.

Karácsonyi vásár, akciós termék - Ugyanazok a fogyasztói jogok, de nehezebb a jogérvnyesítés

2009.12.18.

A karácsonyi ajándékok beszerzését sokan vásárokon, piacokon oldják meg. Jó, ha tudjuk, hogy ugyanazok a jogok illetnek meg minket, ha vásáron, piacon vásárolunk ajándékot, mintha üzletben vettük volna.

Napirenden a nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adók - Az Alkotmánybíróság 2010. január 11-12-i teljes ülésének napirendje

2009.12.18.

Az Alkotmánybíróság (Ab) az év első teljes ülésén napirendjére tűzi az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló 2009. évi LXXVIII. törvény alkotmányosságát vizsgáló határozattervezetet.

Megkezdődött a Danubius- és a Sláger-per

2009.12.18.

Megkezdődtek csütörtökön a Fővárosi Bíróságon azok a perek, amelyeket a korábbi koncessziónyertesek indítottak a két országos kereskedelmi rádiós jogosultság pályáztatása során történtek miatt.

Április 11-én lehet az országgyűlési választás

2009.12.18.

A lehető legkorábbi időpontra írja ki Sólyom László az országgyűlési képviselő-választást - nyilatkozta a Heti Válasznak az államfő. Ebből egyértelműnek tűnik, hogy a választás első fordulója április 11-én lesz.

Halált okozó testi sértésért felfüggesztett fogház - A bíróság figyelembe vette az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét

2009.12.18.

Halált okozó testi sértés miatt egy év, négy év próbaidőre felfüggesztett fiatalkorúak fogházában letöltendő fogházbüntetést szabott ki a Fővárosi Bíróság csütörtökön arra a szakközépiskolai tanulóra, aki tavaly januárban olyannyira bántalmazta osztálytársát Budapesten, a VIII. kerületben, hogy a sértett - miután hazament - életét vesztette.

Fegyvertartás itthon és Európában - A fegyverviselés szabályairól

2009.12.17.

Egy egy tragédia kapcsán újra és újra fellángol a vita a fegyvertartást ellenzők és azt támogatók között. A szabadabb fegyverviselés mellett érvelők az önvédelemre, míg az ellenzők az erőszakos bűncselekmények terjedésére hivatkoznak.

Alkotmányellenes falfirka-rendeletet - Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a szombathelyi önkormányzat rendeletét

2009.12.17.

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) azt a szombathelyi önkormányzati rendeletet, amely 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtotta a falfirkálókat - a taláros testület erről szóló határozata csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.

Alapjogsértő helyszínelés - FRP: A rendőrség tekintse át a budapesti helyszínelők kiküldésének szabályozását

2009.12.17.

A Független Rendészeti Panasztestület (FRP) egy konkrét eset vizsgálata alapján azt javasolja a rendőrségnek, hogy tekintse át a budapesti helyszínelők kiküldésével kapcsolatos tájékoztatás és a rendőrségen belüli együttműködés szabályait.

Az aláírás-minta elfogadhatóságáról az ingatlan-nyilvántartási eljárások során

2009.12.17.

A Budapesti Ügyvédi Kamara - a 163/2009. (VIII. 6.) Korm. rendelet hatálybalépését követően - ismételten megkereste a Fővárosi Földhivatal vezetőjét az aggályok eloszlatása céljából, miszerint a főváros területén lévő földhivatalok a továbbiakban kötelesek elfogadni az ügyvédi aláírás-mintát az ingatlan-nyilvántartási eljárások során.

Kifogásolt rendőri intézkedések - Ombudsman a jogorvoslati jog gyakorlásának feltételeiről

2009.12.17.

Nincs biztosítva a jogorvoslat lehetősége, ha arról rendőrségi törvény előírása ellenére a panaszost nem tájékoztatják. Ugyanez a helyzet akkor is, ha az eljárás megindulása előtt a rendőrségnek meg kell semmisítenie a panasz elbírálásához szükséges felvételeket.

ORTT: Indokolatlan az amerikai képviselőház nyilatkozata

2009.12.17.

Indokolatlannak tartja az Amerikai Egyesült Államok törvényhozása alsóházának jogállamiságot és sajtószabadságot féltő nyilatkozatát "a Magyar Köztársaság Országgyűlése által megválasztott Országos Rádió és Televízió Testület" - áll a médiahatóság szerdai közleményében.

Törvény a nyílt szabványok kötelező alkalmazásáról

2009.12.17.

A Nyílt Szabvány Szövetség (NYISSZ) üdvözli, hogy az Országgyűlés kötelezővé tette a nyílt szabványok alkalmazását a magyarországi hivatalok, közműszolgáltatók, állampolgárok és magáncégek egymás közötti, a központi állami rendszeren keresztül folyó kommunikációjában.

Gyógyszerészkamara: A lakosság a gyógyszerszabályok módosulásának fő kárvallottja

2009.12.17.

A lakosság lesz a legfőbb, a gyógyszerésztársadalom a második számú kárvallottja az egészségügyi "salátatörvény" patikákat érintő módosításának - mondták a szakmai kamara vezetői szerdai sajtótájékoztatójukon, Budapesten.

Sláger és a Danubius vs. ORTT - Ma kezdődik a kereskedelmi rádiók által indított per

2009.12.17.

Ma kezdődnek a Fővárosi Bíróságon (FB) azok a perek, amelyekben a két országos kereskedelmi rádiós koncesszió birtokosa támadja azt az eljárást, amelyben a médiahatóság idén ősszel másoknak ítélte a két jogosultságot.

Több mint 10 év után most kibékült a Microsofttal az Bizottság? - Európai versenyjogi ügyek

2009.12.16.

Újabb pénzbüntetés kiszabása nélkül elfogadta a Microsoft felajánlásait az Európai Bizottság az internetes böngészőprogramok közti szabad választás megteremtésére és a más gyártók szoftvereivel való együttműködést lehetővé tevő információk átadására. Ezzel több mint tíz éves „háborúskodás” zárulhat le a világ egyik legnagyobb informatikai cége és Brüsszel között.

Felnőttképzési jogszabályváltozások

2009.12.16.

A felnőttképzésről szóló, 2001. évi CI. törvény módosítása értelmében a felnőttképzési tevékenység az eddigi engedélyezés helyett bejelentés után lesz folytatható. Az új szabályozás az EGT-államban letelepedett szolgáltatók határon átnyúló szolgáltatásnyújtására is kiterjed.

Megtévesztőek voltak a K&H Bank reklámjai - A GVH mindösszesen 28 millió Ft bírságot szabott ki a cégre

2009.12.16.

A fogyasztók megtévesztése miatt két ügyben összesen 28 millió forint bírságot szabott ki a K&H Bank Zrt.-re a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A bank lakáscélú és ingatlanfedezetű személyi hitelekhez ígért számos ingyenes szolgáltatást, majd azokat utólag megszüntette. A másik ügyben kötelező biztosítási terméke után nagy arányú visszatérítést ígért ügyfeleinek, de azt feltételei miatt csak kevesek tudták igénybe venni.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000