Hír archívum: 2009. december

Más hónap

Precedensértékű döntés - A jogosulatlanul készített hangfelvétel perbeli bizonyíték

2009.12.10.

Mérföldkőnek számít a hazai ítélkezésben a Pécsi Ítélőtábla nemrégiben megszületett precedensértékű döntése, mely szerint a jogosulatlanul rögzített hangfelvétel perbeli bizonyítékként felhasználható az igazság kiderítése és érvényesítése érdekében.

Alkotmányos a Robin Hood-adó - döntött az Alkotmánybíróság

2009.12.10.

Az Alkotmánybíróság (Ab) december 8-án hozott határozatában elutasította a távhő szolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló 2008. évi LXVII. törvény 4-10. pontjait, vagyis az úgynevezett( Robin Hood-adó|http://www.jogiforum.hu/kereso?cx=008691903611887818194%3Akwywuqmqggi&cof=FORID%3A11&ie=UTF-8&q=Robin+Hood+ad%C3%B3&sa=#1324)) alkotmányosságát támadó indítványt.

Szavazási patthelyzet az ORTT-ben - Nem büntetik a kibeszélőshow-kat

2009.12.10.

Szavazási patthelyzet alakult ki a médiahatóság szerdai ülésén, így - elegendő voks híján - nem büntették meg ismét a délutáni kibeszélőshow-k miatt a két országos kereskedelmi televíziót - közölte az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) több tagja.

Hatékony adórendszerek - Hogyan javítható az adóbehajtás a fejlődő országokban? - Konferencia

2009.12.10.

Karel De Gucht, fejlesztési és humanitárius segítségnyújtásért felelős biztos, Kovács László, adóügyi és vámuniós biztos, valamint Eva Joly, az Európai Parlament Fejlesztési Bizottságának elnöke közös konferenciát szervez az adózás és a fejlesztés szegénység elleni küzdelemben betöltött szerepéről.

Ma van az emberi jogok nemzetközi napja

2009.12.10.

Ma van az emberi jogok nemzetközi napja. Az ENSZ Közgyűlése 1954-ben szavazta meg, hogy december 10. - annak emlékére, hogy 1948-ban e napon fogadták el az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát - az emberi jogok napja legyen. Budapesten dokumentumfilm-vetítés, konferencia, fotókiállítás is lesz ebből az alkalomból.

Csütörtöktől napi 8 órában - Átfogó rendőrségi akció az ittas járművezetők kiszűrésére

2009.12.10.

Háromnapos országos közlekedésbiztonsági akciót indít csütörtökön az ittasan és a bódult állapotban vezetők kiszűrésére a rendőrség.

Csillagszóró III. fogyasztóvédelmi akció

2009.12.10.

Nyolc hatóság együttműködésével ismét fogyasztóvédelmi ellenőrzés-sorozat indult, amely december 31-ig tart. A hatóságok a szezonális termékeket árusító helyekre és a nagy forgalmú helyekre, kitelepült piacokra koncentrálnak - mondta el Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója.

Várhatóan nem születik szerződés a koppenhágai klímacsúcson

2009.12.10.

A Koppenhágában zajló ENSZ klímakonferencia második napja után továbbra is úgy tűnik, hogy a csúcson csak a Kiotói jegyzőkönyvet felváltó nemzetközi szerződés alapjainak lefektetése a reális cél, a jogilag elkötelező szerződés megkötése valószínűleg jövő évre csúszik át.

Sukorói beruházás - Megkezdődött Joav Blum közokirat-hamisítási pere

2009.12.09.

Megkezdődött a közokirat-hamisítás bűntettével vádolt Joav Blum büntetőpere a Székesfehérvári Városi Bíróságon szerdán; a vádlott nem vallotta magát bűnösnek, de részletes vallomást tett.

Lejárt Kovács Árpád ÁSZ-elnök megbízatása

2009.12.09.

Elnök nélkül is működőképes az Állami Számvevőszék, a szervezet 2010 végéig a parlament által is elfogadott ellenőrzési tervvel rendelkezik, az irányítási feladatokat pedig az új elnök megválasztásáig Csapody Pál főtitkár látja el - mondta el Kovács Árpád, a számvevőszék távozó elnöke.

Forgács Imre lesz az igazságügyi és rendészeti miniszter

2009.12.09.

Forgács Imre, az Önkormányzati Minisztérium önkormányzati és lakásügyi szakállamtitkára lesz Draskovics Tibor utóda az igazságügyi és rendészeti tárca élén - jelentette be a kormányszóvivő szerdán.

Hat médiahatóság regionális együttműködése

2009.12.09.

Együttműködési megállapodást írnak alá 2009. december 11-én a cseh, a magyar, a lengyel, a román, a szlovák és a szerb médiahatóságok képviselői Prágában.

Fellebbezett a CO2-perekben a Bizottság

2009.12.09.

A BruxInfo korábbi értesüléseivel összhangban az Európai Bizottság bejelentette december 3-án, hogy megfellebbezte a nemzeti kiosztási tervekkel kapcsolatos európai elsőfokú bírósági döntést, amely szerint a Bizottságnak nem volt joga egyoldalúan csökkenteni Lengyelország és Észtország széndioxid-kibocsátási kvótáját a 2008 és 2012 között tartó kibocsátás-csökkentési időszakra (EU ETS).

További finomításra szorul a gázbiztonsági rendelet tervezete

2009.12.09.

Az uniós energiaügyi miniszterek többsége a gázbiztonsági rendelettervezet hétfői vitája során támogatta a minimum gázellátás-biztonsági sztenderdek kötelező jelleggel történő bevezetését.

A prostituáltak intézményes ellátását szorgalmazzák a civilek - Helsinki Bizottság: Magyarország a segítségnyújtásban eddig "nem jeleskedett"

2009.12.09.

Az emberkereskedelem áldozatai, valamint a prostitúcióra kényszerített nők intézményes egészségügyi, szociális ellátását szorgalmazták civil érdekvédő szervezetek az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága keddi, a témát napirendre tűző albizottsági ülésén.

Várható változások a cégadatok nyilvánosságával kapcsolatban

2009.12.09.

A cégadatok túlnyomó többségét a céginformációs szolgálat honlapjáról (www.e-cegjegyzek.hu) bárki korlátozás nélkül megismerheti. Ugyanakkor fontos közérdek, hogy a nyilvánosság követelménye ne okozzon indokolatlan kiszolgáltatottságot azok tekintetében, akikről az adatok szólnak.

Kumin Ferenc: Fontos hatáskörré vált a politikai vétó

2009.12.09.

Sólyom László köztársasági elnöki tevékenysége alatt fontos hatáskörré vált a politikai vétó lehetősége - jelentette ki Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főosztályvezetője kedden Szegeden.

Ma van a korrupcióellenes világnap

2009.12.09.

Az ENSZ-közgyűlés 2003-as korrupcióellenes megállapodásának megfelelően ma van a korrupcióellenes világnap. A Transparency International (TI) először szervez Magyarországon Átláccó Fesztivált.

Békéltető testületek - Fogyasztói jogvita rendezése bírósági eljáráson kívül

2009.12.09.

A békéltető testületek eljárásának célja a fogyasztó és a vállalkozás közti fogyasztói jogvita rendezése azáltal, hogy egyezséget kössenek, ennek eredménytelensége esetén pedig a vitát döntse el gyorsan, egyszerűen és mindezt díjmentesen – minden megyében.

Szabó Máté: drámaiak a különbségek a büntetés-végrehajtási intézetek között

2009.12.08.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint drámai különbségek vannak egyes büntetés-végrehajtási (bv) intézetek között, amelyek már megkérdőjelezik az egyenlő elbánást. A biztos erről kedden beszélt Budapesten, miután megbeszélést folytatott a büntetés-végrehajtás vezetőivel, valamint ügyészekkel a bv-ben folytatott vizsgálatainak összegzéséről és a fejlesztés lehetőségeiről.

Törvény a hagyatéki eljárásról

2009.12.08.

Kiszámíthatóbbá, gyorsabbá, egyszerűbbé válhat a jogérvényesítés az örökösök számára a hagyatéki eljárásról szóló törvényjavaslatban foglaltak nyomán - ígérte Avarkeszi Dezső igazságügyi és rendészeti államtitkár kedden a parlamentben.

Módosul a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény

2009.12.08.

Összesen tizenegy törvényen változtat az egyes szociális és munkaügyi tárgyú törvényeknek az új polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépésével összefüggő módosításáról szóló javaslat. A legnagyobb terjedelemben a gyermekek védelméről szóló törvény változik - mondta Korózs Lajos szociális államtitkár expozéjában kedden a parlamentben.

A Kulcsár-ügy ítéletének részbeni hatályon kívül helyezését kéri a főügyészség

2009.12.08.

A Kulcsár-ügyben született első fokú ítélet részbeni hatályon kívül helyezését kéri a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség - hangzott el a Magyar Televízió Híradójában hétfő este.

Pénzügyi törvények: egy ember, egy év, egy kölcsön

2009.12.08.

Jövő év júniusától egy ember egy évben csak egyszer vehet fel éven belüli lejáratú kölcsönt, például személyi kölcsönt maximum 250 ezer forintig.

Március 1-jétől indul a közbeszerzési és közérdekvédelmi hivatal

2009.12.08.

Jövő év március 1-jétől kezd működni a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal, amelyben a korábbi tervekkel ellentétben külön-külön igazgatóságok foglalkoznak a két területtel.

Kállai Ernő: veszélyben a kisebbségi műsorok

2009.12.08.

Nem tartaná elfogadhatónak Kállai Ernő kisebbségi ombudsman, ha a Magyar Televíziót (MTV) érintő anyagi elvonások elsődleges kárvallottjai a társadalom kisebb létszámú és így csekélyebb érdekérvényesítési képességű csoportjai lennének.

Célkeresztben a vásárlói közösségek - GVH-eljárás a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása miatt

2009.12.08.

A sajtóban az elmúlt napokban széles nyilvánosságot kapott, hogy különböző hatóságok vizsgálatot folytatnak a ScienNet nevű vásárlói közösséget szervező vállalkozások ellen. Az ilyen profilú cégek ellentmondásos tevékenysége a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) is feltűnt.

Költségvetési megszorítások 2010 - Magyar Bírói Egyesület: veszélyben a bíróságok működése

2009.12.08.

A bíróságok jövő évi költségvetésében 3-4 milliárd forintos hiány prognosztizálható, ez pedig a bíróságok működőképességét veszélyezteti - közölte a Magyar Bírói Egyesület hétfőn.

Az átláthatóság követelménye felülírja a banktitok szabályait - Veszítettek a titkolózó pártok a bíróságon

2009.12.07.

Nyilvánosságra kell hoznia a parlamenti pártoknak, hogy az államtól mennyi hitelt kaptak, és ebből a pénzből milyen ingatlanokat vásároltak a működésükhöz.

Ingatlanok és illetékek 2010-től

2009.12.07.

A közteherviselés átalakítását célzó törvénymódosítások 2010-től jelentős változásokat idézhetnek elő az ingatlanpiacon. Alacsonyabb mértékű illeték terheli majd az ingatlanszerzést, de nem lesz kibúvó a fizetés alól a kereskedelmi ingatlanok forgalmánál sem.

Önálló törvény készül a világörökségi helyszínekről

2009.12.07.

A kormány múlt szerdán döntött arról, hogy önálló törvény készül a világörökségi helyszínekről - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő a hétfői tájékoztatón.

Így is lehet! - Humánus büntetés-végrehajtás az állam és a magántőke együttműködésével

2009.12.07.

Más bv. intézetekhez képest kiáltó különbségeket tapasztalt az ombudsman a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben. Szabó Máté a helyszíni vizsgálat-sorozatában most először találta úgy, hogy a börtönben átgondoltabbak, emberibbek az elítéltek és az ott dolgozók körülményei.

Elmozdult a holtpontról az európai szabadalmi vita

2009.12.07.

Évek óta tartó huzavona után a szellemi tulajdonjog hatékonyabb védelmét elősegítő közösségi szabadalmi rendszer kereteiről jutottak politikai megállapodásra az európai uniós tagállamok a Versenyképességi Tanács pénteki ülésén.

Aktív magyar részvétel a nemzetközi ügyvédi érdekérvényesítésben

2009.12.07.

A közép- és kelet európai országok ügyvéddiplomáciai éllovasa a magyar ügyvédség. Míg más régióbeli országok ügyvédei nem jutottak jelentős pozíciókhoz, Köves Péter személyében a magyarok elnököt adtak az Európai Ügyvédi Kamarák Szövetsége (CCBE) élére és jelenleg is három állandó és egy eseti bizottságot vezetnek, vagy támogatnak részvételükkel magyar delegáltak Szecskay András, S. Szabó Péter és Homoki Péter személyében.

Máltán lesz az unió menekültügyi hivatala

2009.12.07.

Az igazságügyi miniszterek megállapodása értelmében Máltán lesz a székhelye az unió első menekültügyi ügynökségének. Az új intézmény célja, hogy koordinálja és erősítse a tagállamok közötti menekültügyi együttműködést.

Vita az európai köztisztviselők fizetésemeléséről

2009.12.07.

Az állandó képviselők tanácsa egyelőre nem tud dűlőre jutni az európai köztisztviselők fizetésemeléséről: a nettó befizetők és a közszolgák béreit odahaza csökkentő vagy befagyasztó államok (köztük Magyarország) ugyanis egyelőre nem sorakoznak fel a bizottsági javaslat mögé

Jelentősen bővülnek a vasúton utazók jogai

2009.12.07.

Hatékonyabb tájékoztatás, a fogyatékkal élők igényeinek figyelembevétele, késések esetén kártérítés fizetése – csak néhány azon új jogok közül, melyekből a csütörtökön életbe lépett rendelet értelmében a vasúttal utazók elméletileg profitálhatnak. Azért csak elméletileg, mert a tagállamok bizonyos rendelkezések végrehajtását akár 15 évig is elodázhatják.

Illegális utazásszervezések - Feljelentést tettek az ügyészségen zalai utazási irodák

2009.12.07.

Az illegális utazásszervezések ellen tett feljelentést az ügyészségen nyolc zalai utazási iroda; szerintük a társasutazásokra jelentkezők felét a fekete- vagy a szürkegazdaságban működő szervezők toborozzák - írta hétfői számában a Zalai Hírlap.

Bűnszövetségben elkövetett vesztegetés, hűtlen kezelés és egyebek - Ártatlannak tartják magukat a BA és BKV Zrt. jogi vezetői

2009.12.07.

Zámbó Gyula ügyvéd tájékoztatása szerint ártatlannak tartja magát a Budapest Airport (BA) Zrt. és a BKV Zrt. jogi igazgatója. Közös ügyvédjük vasárnap elmondta: az őrizetbe vételen és a gyanúsításon mindketten megdöbbentek.

A távoltartás új szabályairól

2009.12.04.

A 2006. évi LI. törvénnyel került büntetőeljárási jogunkba a távoltartás jogintézménye. Az eredeti jogalkotói szándékkal szemben a törvényhozás kizárólag a büntetőeljárás keretein belül kezeli a családon belüli erőszak eseteit.

Magyar adatvédelmi aggályok kísérik az EU-USA megállapodást

2009.12.04.

Adatvédelemmel kapcsolatos aggályai miatt Magyarország Ausztriával és Németországgal együtt tartózkodott, amikor az EU27-ek belügyminiszterei hétfőn jóváhagyták a terrorizmus pénzügyi hátterének meggyengítését célzó EU-amerikai átmeneti megállapodást.

Alku a pénzügyi felügyeleti rendszer reformjáról

2009.12.04.

Politikai egyezségre jutottak szerdán az EU-tagállamok pénzügyminiszterei a pénzügyi felügyeletek reformjának mikroszintű vonatkozásairól. A kompromisszum ugyan főleg a londoni City függetlenségét féltő brit kormány fellépésének tulajdoníthatóan elmarad a bizottsági javaslat ambícióitól, de a résztvevők szerint így is jelentős előrelépés a jelenlegi helyzethez képest.

Budaházy-per - 30 nap közérdekű munkára ítélte Budaházyt az LB

2009.12.04.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtökön 30 nap közérdekű munkára ítélte Budaházy Györgyöt az Erzsébet híd 2002-es választások utáni lezárása miatt.

Az Alkotmánybíróság december 7-8-i teljes ülésének napirendje

2009.12.04.

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői teljes ülésén foglalkozik a Polgári törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 80. § (2) bekezdésének alkotmányosságával.

Az útnyilvántartások adatkezeléséről

2009.12.03.

Elfogadta a pénzügyminisztérium az adatvédelmi biztos útnyilvántartásokra vonatkozó módosító javaslatát. Jóri András a hivatásbeli titoktartásra kötelezett egyéni vállalkozók, orvosok, pszichiáterek, magánnyomozók ügyfélkörének védelmében kezdeményezte a jogszabály-módosítást.

Internetes személyiséglopás

2009.12.03.

Az internetes személyiséglopás az egyik legveszélyesebb módszer a kiberbűnözők részéről. Az adatlopás áldozata nem csak pénzét, de hitelképességét, sőt barátait is elveszítheti.

A légi járatok késésekor is jár a kártérítés - Nem megfelelő a légitársaságok gyakorlata

2009.12.03.

Az Európai Bíróság november közepén ítéletet hozott a légi járatok késése és törlése ügyében. Eszerint ha egy repülőgép három órát vagy annál többet késik, az utasok kártérítésre jogosultak, csakúgy, mint a járatok törlésekor.

Fokozandó biztonság - Ombudsman a magyar-svéd labdarúgó mérkőzés rendezésének körülményeiről

2009.12.03.

Az ombudsman a 2009. szeptember 5-i magyar-svéd labdarúgó mérkőzés rendezésével kapcsolatos vizsgálat során tapasztalt visszásságok orvoslásáért a sportért felelős miniszterhez fordult.

Év végi adóügyek - Feltöltési kötelezettség 2009-ben az ügyvédek és ügyvédi irodák számára

2009.12.03.

Az év végi adózói kötelezettségek közül a legfontosabbakat december 20-ig kell teljesíteni, amely határnap 2009-ben ténylegesen december 21-e, mert december 20-a vasárnapra esik.

Törvényjavaslatok a korrupció ellenében - Az EKINT nem támogatja egy új korrupcióellenes intézmény létrehozását

2009.12.03.

Az Eötvös Károly Intézet kiemelt jelentőségűnek tartja a korrupció elleni küzdelmet, és üdvözli a Kormánynak a korrupció elleni hatékonyabb fellépés iránti szándékát. A korrupcióellenes küzdelemmel kapcsolatos korábbi törvényjavaslatok kapcsán megfogalmazott álláspontját az Intézet továbbra is fenntartja.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000