Hír archívum: 2010. január

Más hónap

Hétfőtől dr. Rozgonyi Krisztina az NHH elnöke

2010.01.29.

Bajnai Gordon miniszterelnök február 1-jei hatállyal dr. Rozgonyi Krisztinát nevezi ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsának elnökévé.

Az államfői vétó két útja

2010.01.29.

Vajon mihez hasonlítható a magyar államfő politikai és alkotmányossági vétójoga? Dupla csövű puskához, amivel olyan nagyvadat is el lehet ejteni, mint az új polgári jogi kódex vagy kétlövetű forgópisztolyhoz? Esetleg csak jelzőrakétát lehet vele kilőni és a köztársasági elnök mégsem a közjogi Wyatt Earp?

800-900-zal nőtt a fogvatartottak száma az elmúlt évben az azt megelőző évhez képest - A büntetés-végrehajtás helyzetéről

2010.01.29.

Jelentősen, mintegy 800-900-zal nőtt a fogvatartottak száma az elmúlt évben az azt megelőző évhez képest, a büntetés-végrehajtási intézetek zsúfoltsági mutatója így csaknem 130 százalékosra nőtt - mondta Kökényesi Antal, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A szolgáltatásnyújtás szabadságával ellentétes korlátozások személy- és vagyonvédelmi területen - A Bizottság fellép Magyarországgal szemben

2010.01.29.

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy indokolással ellátott véleményt bocsát ki a Magyar Köztársaság részére, mivel a magyar szabályozás a más EGT-tagállamban letelepedett, de ideiglenesen Magyarországon tevékenykedni kívánó személy- és vagyonvédelmi szolgáltatóknak előírja a következő két kötelezettséget: egyfelől a magyar szakmai kamaránál történő nyilvántartásba vételt, másfelől a magyar hatóságok előzetes engedélyének megszerzését.

A műsorszolgáltatók választási kampányban történő részvételéről

2010.01.29.

Az (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet|http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/AT_EBESZ/hu/EBESZ/EBESZ.htm) (EBESZ) 2010. január 27-én az Országos Rádió és Televízió Testület székházába látogatott. A látogatásának célja az volt, hogy az EBESZ értékelést készítsen a választásokat megelőző helyzetről, és javaslatot tegyen a választásokat megfigyelő misszió felállítására.

Több mint százan vannak két évnél is régebben előzetes letartóztatásban

2010.01.29.

Több mint százan vannak olyanok, akik két évnél is régebb óta előzetes letartóztatásban vannak - derül ki a büntetés-végrehajtás múlt évi statisztikai adataiból, amelyeket csütörtökön hoztak nyilvánosságra.

Az emberi méltóság védelmében - Tízezernél is többen támogatták eddig Lomnici felhívását

2010.01.29.

Több mint tízezren támogatták eddig Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének felhívását, amit tavaly novemberben az emberi méltóság védelmére tett közzé.

Új korszak kezdődik az adatvédelemben? - A Facebook-használat adatvédelmi veszélyeiről - TASZ összefoglaló

2010.01.29.

Január 28. az adatvédelem világnapja. A TASZ az adatvédelmi világnap alkalmából a Facebookon egy tesztet készített, amely kitöltve rávilágít arra, hogy hány adatunk kerül ki a rendelkezésünk alól anélkül, hogy ennek tudatában lennénk.

Megkezdte működését az EU új hírközlési szabályozó testülete

2010.01.29.

A tegnapi nappal új időszak kezdődik az Unió hírközlési szolgáltatói számára. Az EU 27 tagállamának hírközlési szabályozó hatóságai most üléseznek első alkalommal az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozó Hatóságok Testülete (BEREC) tagjaiként.

Eredetvizsgálat - Feleslegesen kirótt, túlzott mértékű állami teher - GVH kritika

2010.01.29.

Az állam rossz hatékonyságú működésének iskolapéldája az állampolgárokra és vállalkozásokra feleslegesen kirótt, túlzott mértékű állami teherként megjelenő eredetvizsgálati díj – áll a GVH által az igazságügyi és a közlekedési miniszternek írt levélben.

Kérdések és problémák - Helsinki Bizottság a Független Rendészeti Panasztestület gyakorlatának elemzéséről

2010.01.29.

Az Országgyűlés 2007-ben átfogóan módosította a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvényt, létrehozva a Független Rendészeti Panasztestületet. A Panasztestület a rendőrség civil kontrollját látja el: az Országgyűlés által választott tagjai állásfoglalásaikban értékelik, hogy az egyes ügyekben a rendőrség megsértette-e a Panasztestülethez fordulók valamely alapjogát.

Harc az alkotmányért

2010.01.28.

Folytonos az alkotmányt védők és támadók, olykor az együttműködést sem nélkülöző, viaskodása. Az alkotmányok természete, hogy mindig vitatottak, de olykor fenyegetettek is. Minden alkotmányos államban nagyjából folyamatos az a küzdelem, amely az alkotmány védelmét tűzi a zászlajára. - A Népszabadság Online írása (2010. január 28.)

Miért jó a társadalmi bűnmegelőzés? - A kriminálpolitikai reformról, az OBmB tevékenységéről

2010.01.28.

A modern büntetőpolitika meghatározó jellemzője, hogy nem kizárólag a büntető igazságszolgáltatásra bízza a bűnözés elleni küzdelmet és a közbiztonság megteremtését, hanem invesztál a bűnmegelőzési munkába. Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság a társadalmi bűnmegelőzés területén 2002 és 2009 között jelentős eredményeket ért el.

A biztonságosabb repülés érdekében - Mindenki a Bizottságra vár

2010.01.28.

Az egyes információmorzsák megfelelő összekötése és elemzése kulcsfontosságú lehet a terrortámadások megakadályozásában – egyebek között ez derült ki EU terrorelhárítási főkoordinátorának szerdai EP-szakbizottsági meghallgatásán.

A megváltozott munkaképességűek támogatási szabályairól II. - A rokkantsági nyugdíj és az egészségkárosodottak szociális járadékai

2010.01.27.

(Korábbi cikkünkben|http://www.jogiforum.hu/hirek/22402) a rehabilitációs járadékkal foglalkoztunk, mely akkor jár, ha az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) rehabilitálhatónak minősítette az egészségkárosodott személyt. Az alábbi cikk arra keresi a válasz(oka)t, hogy jogrendszerünk milyen lehetőségeket kínál a nem rehabilitálható, illetve az 50%-os egészségkárosodást el nem érő megváltozott munkaképességű emberek számára.

Hat havi tiszteletdíj járna a képviselők özvegyeinek - A Ház elé szerdán beterjesztett törvényjavaslatról

2010.01.27.

Törvényjavaslatban kezdeményezi a szocialista Géczy József Alajos, hogy kapjon juttatást az özvegy, illetve az örökös, ha egy országgyűlési képviselő meghal.

Nyilvánosan romaellenes - Megsértette az egyenlő bánásmódról szóló törvényt a kiskunlacházi polgármester

2010.01.27.

Megsértette az egyenlő bánásmódról szóló törvényt a kiskunlacházi polgármester - állapította meg az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Magyar Helsinki Bizottság beadványa nyomán.

Összefogott a rendőrök érdekében az öt nagy rendőrszakszervezet

2010.01.27.

Közösen tiltakozik az öt nagy rendőrszakszervezet a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvénynek az állomány számára hátrányos módosítása és a béren kívüli juttatások csökkentése ellen - jelentette be Bárdos Judit, az öt szakszervezetből alakított demonstrációs bizottság szóvivője szerdán, budapesti sajtótájékoztatóján.

Bírságot ért a tömeghisztériával járó sajtakció

2010.01.27.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Penny Market Kft. a 2009 júniusában tartott „13 éves akció” kapcsán fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. Emiatt a vállalkozás 30 millió forint bírságot kapott.

Hűtlen kezelés gyanúja a BKV-nál - Őrizetbe vették Antal Attila volt vezérigazgatót

2010.01.27.

Őrizetbe vette és hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség Antal Attilát, a BKV volt vezérigazgatóját - tudta meg Tafferner Évától, a BRFK szóvivőjétől kedden.

Kulcsár-per: újra minden elölről? - Április 22-én kezdődik másodfokon a brókerper

2010.01.27.

Az országgyűlési választások két fordulója között, április 22-én kezdi meg másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla Kulcsár Attila és 23 vádlott-társa perének tárgyalását – tudta meg Ruttner György ügyvédtől a Népszabadság.

Alkotmányellenes az ingatlanadó

2010.01.27.

Sérti a jogbiztonságot az ingatlanadó, ezért azt alkotmányellenessé nyilvánította, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) kedden meghozott egyhangú határozatával.

Lisszaboni megújulás - A jövő Európája

2010.01.26.

Bár a Közösség jelképének tekintett zászlón maradt a 12 csillag, az Európai Unió az elmúlt évek során 27 tagúra bővült, magával hozva az újítás és a korszerűsítés igényét. 2009. december 1-től pedig elérkezett a változások ideje.

Segítség bűncselekmények áldozatainak - Gyakorlatban felmerülő kérdések - Az IH Áldozatsegítő Szolgálat összefoglalója

2010.01.26.

Az áldozatsegítés pontos szabályait törvény határozza meg. Az áldozatsegítő szolgáltatást a területi Igazságügyi Hivataloknál kell kérni, amelyek az ügyben dönteni is jogosultak.

Az Eötvös Károly Intézet 2010. évi tevékenységéről - Majtényi újra sz Intézetben

2010.01.26.

Ebben az évben az Eötvös Károly Intézet kutatási és közpolitikai tevékenységének középpontjában a jogállami forradalom alkotmányának védelme áll. Az intézet az alkotmányvédelem kérdésköreit ─ ahogy azt az 2008-2009-es években már megkezdte ─ különböző műfajokban (konferenciák, publikációk, közjogi javaslatok) kívánja feldolgozni, illetve a védelem programját népszerűsíteni.

Átgondolatlan és hiányos a közbeszerzések szabályozása

2010.01.26.

A Közbeszerzési Jogászok Országos Szövetségének elnöksége szükségesnek tartja felhívni a jogalkotó szervek és a közvélemény figyelmét arra, hogy – a közbeszerzésekről szóló törvény 2010. január 1-jétől hatályos rendelkezéseire tekintettel – a közösségi értékhatárt elérő közbeszerzési eljárások résztvevői, az érintett jogalkalmazók az eljárások lebonyolítása és az azokkal kapcsolatos jogorvoslati eljárások során jogszabályba ütköző eljárásra kényszerülnek.

Magyarország figyelemmel kíséri a szlovák nyelvtörvény alkalmazását

2010.01.26.

Magyarország figyelemmel kíséri a szlovák államnyelvtörvény konkrét alkalmazását és ennek fényében kívánja mérlegelni az esetleges további lépéseket – közölte a BruxInfo kérdésére hétfőn Balázs Péter külügyminiszter.

Választás 2010 - A pártok csak hozzájárulással használhatják fel az összegyűjtött aláírásokat a kampányban

2010.01.26.

A pártok csak akkor használhatják fel kampánycélokra a nyugdíjügyben indított aláírásgyűjtések során megszerzett adatokat, ha azokhoz az érintettek kifejezetten hozzájárultak - mondta el Jóri András adatvédelmi biztos hétfőn.

Súlyos gondok - Ügyészségek vizsgálják pártok gazdálkodását

2010.01.26.

A Legfőbb Ügyészségen felvetődött annak lehetősége, hogy az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) az állami támogatásban nem részesülő pártok gazdálkodásáról készült jelentése a bűncselekmény gyanúját is felvetheti - írta a Népszabadság.

Érdekes ügyek az Európai Bíróság munkarendjéből

2010.01.26.

A 2010. január 25-től 29-ig, valamint a februrár 1-től 5-ig tartó munkaheteken többek között sportfogadások, közösségi védjegyek, kártérítés a légifuvarozásban, csökkentett Áfa-kulcs alkalmazás, adatvédelem és versenyjog kérdéskörökkel kapcsolatos ügyek is terítékre kerülnek az Európai Bíróság munkarendjében.

Ügyvéd nem bíztathatja törvénysértésre ügyfelét - Kamarai vizsgálat indulhat M. Róbert ügyvédjének televíziós nyilatkozata miatt

2010.01.25.

Egyelőre nem vizsgálódik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Ügyvédi Kamara a napokban házi őrizetből megszökött M. Róbert ügyvédjének televíziós nyilatkozata miatt - mondta a kamara elnöke hétfőn.

Több tucat állampolgári panasz vagyonadóügyben

2010.01.25.

A vagyonadótörvénnyel kapcsolatban több tucat panaszos levél és telefon érkezett az Alkotmánybírósághoz - mondta a testület sajtófőnöke hétfőn. A határozatot még az első bevallás határideje, február 25-e előtt kihirdeti az Ab - tette hozzá Sereg András.

Védendő fogyasztók - Jogszabályi lehetőségek a fagyhalálok megelőzésére - Ombudsmani vizsgálat

2010.01.25.

Egyes önkormányzatok nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel arról, hogy a hatályos jogszabály alapján tavaly április óta védendő fogyasztóvá nyilváníthatnak rászorulókat, akiknél különben számlatartozásuk miatt kikapcsolnák a gázszolgáltatást. Az önkormányzati miniszter egyetért az ombudsmani vizsgálat ajánlásaival és azokat közzéteszi az önkormányzatoknak szóló kiadványokban.

Ingatlanszerzéssel kapcsolatos illetékváltozások

2010.01.25.

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény módosítása során ebben az évben jelentősen csökkentek az illetékterhek. - Az ingatlanszerzéssel kapcsolatos - 2010. január 1-jétől hatályos - legfontosabb illetékszabályokról

Diszkriminatív rendelkezés a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben - A Helsinki Bizottság Alkotmánybírósághoz fordult

2010.01.25.

Az Alkotmánybírósághoz fordult a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény azon rendelkezése miatt, amelynek értelmében a bevándorolt vagy letelepedett státusszal nem rendelkező harmadik országbeli állampolgárokkal nem létesíthető közalkalmazotti jogviszony.

A felnőttképzési törvény módosítását javasolják szakmai szervezetek

2010.01.25.

Nem teljesíthetők a felnőttképzési törvény számítógépes alapismeretekkel kapcsolatos rendelkezései szakmai szervezetek szerint, ezért a jogszabály vonatkozó pontjainak módosítását kezdeményezik - olvasható a szervezetek pénteken közzétett indítványában.

A téli időszakban sem állnak le a kilakoltatások - Egyes végrehajtó cégek nem tesznek eleget a törvényi előírásoknak

2010.01.25.

Bár törvény írja elő, hogy a téli hónapokban nem lehet kilakoltatni senkit, ezt számos végrehajtó cég figyelmen kívül hagyja, a hatóságok pedig nem lépnek. A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége petíciót juttatott el az Európai Unió illetékes bizottságához - írj a szombati Magyar Hírlap.

Aránytalan választrókerületek

2010.01.25.

A választókerületek elmúlt években erősödő aránytalansága ellenére sem "rajzolták át" a képviselők a választókerületi határokat, ez ugyanis már érzékelhető módon befolyásolhatná a választások eredményét. A változtatáshoz kétharmados országgyűlési támogatottságra lenne szükség, az Alkotmánybíróság 2007. június 30-ig adott erre határidőt az Országgyűlésnek.

Precedens értékű szerb ítélet született a Délvidéki vérengzések kapcsán

2010.01.25.

Ideológiai okból, ártatlanul végezték ki 1944-ben többedmagával a martonosi hentest, Forró Lajost - idézte fel a szerb bíróság közelmúltban hozott precedens értékű ítéletét a rehabilitációs eljárást elindító unoka szombaton Szegeden, ahol a délvidéki magyar népirtás 65. évfordulójára emlékeztek az Újszegedi Rendezvényházban.

Változnak az illegális migráció jellemzői

2010.01.25.

Mások és máshogy próbálnak Győr-Moson-Sopron megyében átszökni a zöldhatáron, mint korábban; Koszovó helyett most már Afganisztánból érkezik a legtöbb illegális migráns - mondta Borsa Csaba, a megyei rendőr-főkapitányság közrendvédelmi és határrendészeti osztályának vezetője.

Választás 2010 - Tilos a számgeneráláson alapuló automatizált hívórendszer alkalmazása

2010.01.25.

Jóri András adatvédelmi biztos a tavaszi országgyűlési választás kitűzése előtt tette közzé a kampánnyal kapcsolatos adatkezelésre vonatkozó ajánlását. A biztos ebben kiemelten foglalkozott az automatizált telefonhívások ügyével.

Minimálbér és garantált bérminimum 2010-ben

2010.01.23.

A 2009-es évvégén sikeres egyeztetések végére tettek pontot az Országos Érdekegyeztető Tanács, munkáltatói - munkavállalói érdekképviseletei, valamint a Kormány, tárgyaló delegációi. A Kormány megalkotta a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 295/2009. (XII. 21.) kormányrendeletet.

Állami tulajdonnal is gazdálkodj okosan - A köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről

2010.01.22.

Takarékosság, átláthatóság, nyilvánosság és valódi teljesítményért járó díjazás. Ezek a kulcsfogalmai a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvénynek, (2009. évi CXXII. törvény) melyet 2009. november 9-én fogadott el az Országgyűlés.

Fehér Gyűrű a civil áldozatsegítésről

2010.01.22.

A (Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület|http://www.fehergyuru.eu/) Magyarországon elsőként vállalta a bűncselekmények áldozatainak segítését, 2009-ben fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte.

Kiadandó közérdekű adatok kirendelt védőkről - Pert nyert a Helsinki Bizottság az ORFK, a BRFK és 16 kerületi rendőrkapitányság ellen

2010.01.22.

A Magyar Helsinki Bizottság első fokon pert nyert az Országos Rendőr-főkapitányság, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, valamint 16 budapesti kerületi kapitányság ellen közérdekű adatok kiadása iránt indított perben. Az alpereseket a bíróságok arra kötelezték, hogy közöljék a területükön 2007-ben és 2008-ban kirendelt védők nevét és az általuk vitt ügyek számát.

Ombudsman a kínzást és embertelen bánásmódot megelőző nemzeti intézményről

2010.01.22.

Csaknem 12 éve már, hogy Magyarországon kihirdették az ENSZ kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetések vagy bánásmódok elleni nemzetközi egyezményét. A Magyar Köztársaság azonban a mai napig sem hozta létre az egyezményben tiltott bánásmódok megelőzésére szolgáló, nemzeti megelőző mechanizmusnak nevezett intézményt.

Választás 2010 - Április 11-ére írta ki az államfő az első fordulót

2010.01.22.

Sólyom László köztársasági elnök április 11-re tűzte ki a rendszerváltozás utáni hatodik országgyűlési választás első fordulójának időpontját, a második fordulót április 25-én tartják. A bejelentéssel hivatalosan is megkezdődik a választási kampány.

OVB: Kampányidőszakon kívül is szabad a politikai véleménynyilvánítás

2010.01.22.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerint kampányidőszakon kívül is szabad a politikai véleménynyilvánítás, ezért nem állapítható meg jogellenes kampánytevékenység a választás időpontjának bejelentése előtt.

Uniós kifogás a magyar közbeszerzési törvény több rendelkezésével szemben

2010.01.21.

Az Európai Bizottság hivatalos felszólításában kifogásolta a magyar közbeszerzési törvény több hatályos rendelkezését is, mivel azok ellentétben állnak a közösségi szabályozással. A szabálymódosításról az Országgyűlésnek kell döntenie, a kiíróknak és a cégeknek addig az uniós vélemény szerint problematikus rendelkezésekhez kell tartaniuk magukat.

Erkölcs és érvelés - Alkotmány-kommentár

2010.01.21.

2010. január 19-én mutatták be a Századvég Kiadó gondozásában megjelent Alkotmány-kommentárt, amelynek előkészítését még Sólyom László kezdte meg majdnem hét évvel ezelőtt. A Jogi Fórum is meghívást kapott az eseményre.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000