Hír archívum: 2010. január

Más hónap

Németország korlátozta a szolgáltatásnyújtás szabadságát - Az Európai Bíróság ítélete - A "Standstill" klauzuláról

2010.01.21.

Az Európai Bíróság C‑546/07. számú ügyben hozott ítélete szerint Németország megsértette a közösségi jogot azáltal, hogy saját vállalkozásaira korlátozta annak lehetőségét, hogy a területén elvégzendő munkálatokra vonatkozóan lengyel vállalkozásokkal vállalkozási szerződést kössenek.

Szökés háziőrizetből - Belső vizsgálatot rendelt el a BRFK vezetője Magyar Róbert eltűnése miatt

2010.01.21.

Belső vizsgálatot rendelt el a budapesti rendőrfőkapitány Magyar Róbert, a "fekete sereg" nevű bűnszervezet vezetőjének házi őrizetből történő megszökése miatt.

Fogadott emelt díjas SMS - Tisztázatlan szolgáltatás, megtévesztett fogyasztók

2010.01.21.

Az elmúlt években igen népszerű mobiltelefonos szolgáltatássá, egyben több milliárd forintos üzletté vált a csengőhangok, játékok, videoklipek, hírek, szöveges tartalmak fogadott emelt díjas SMS-sel való megvásárlása. A fogadott emelt díjas SMS-ekre az erre szakosodott tartalomszolgáltatóknál lehet előfizetni, azonban a szolgáltatás igénybevételének feltételei sok esetben nem tisztázottak.

A választási kampánnyal összefüggő adatkezelésekről - Az adatvédelmi biztos ajánlása

2010.01.21.

Az országgyűlési választások közeledtével az adatvédelmi biztos ajánlásban foglalta össze a jelöltek és jelöltállító szervezetek kampánytevékenységgel kapcsolatos adatkezelésére vonatkozó hatályos szabályozást, annak alkotmányos értelmezését, valamint a javasolt jogalkotási lépéseket.

Megállapodtak a szakszervezetek és a BKV a kollektív szerződésről

2010.01.21.

Csaknem féléves tárgyalássorozatot és hatnapos sztrájkot követően a BKV-nál működő 26 szakszervezet és a cég menedzsmentje aláírta a 2010-től érvényes kollektív szerződést (ksz). A szakszervezetek - bár álláspontjuk különbözött - végül sikeresnek ítélték a tárgyalásokat.

Hitel napokon belül? - 4 millió forintos GVH bírság a PBB Credit Kft.-nek

2010.01.21.

Pár napos hitelfolyósítást és egyedülálló szolgáltatásokat ígért reklámjaiban a PBB Credit Kft., ám ezek az ígéretei nem voltak valósak. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ezért a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése miatt 4 millió forintra bírságolta a vállalkozást.

Kaposvártól Veszprémig - Az ombudsman vizsgálatai a börtönökben

2010.01.21.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa 2009 márciusában előzetes bejelentés nélküli helyszíni vizsgálatokat kezdett a büntetés-végrehajtási intézetekben, miután a kaposvári börtönben – akkor még tisztázatlan körülmények között – meghalt egy fogvatartott. A Katonai Ügyészség most vádat emelt tíz börtönőrrel szemben.

BKV-sztrájk - Kárpótolt utasok - Három nappal meghosszabbítja a bérletek érvényességét a BKV

2010.01.21.

A sztrájk miatti kellemetlenségek kompenzálására három nappal meghosszabbítja a kétheti, havi és a negyedéves bérletek érvényességét a BKV - közölte a közlekedési cég szerdán.

Akadálymentes munkavégzés?! – A megváltozott munkaképességűek támogatási szabályairól I. - A rehabilitációs járadék

2010.01.20.

2008. január elsejétől hívta életre a 2007. évi LXXXIV. törvény a rehabilitációs járadék intézményét, amely a munkaképességükben érintett egészségkárosodott személyek rehabilitációjának lelke – legalábbis ezt várta tőle a jogalkotó 2007-ben az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) egyik tavaszi ülésén.

A Közösség szervei felelősségének megállapításáról - A Törvényszék elutasítja három gyapottisztító vállalkozás kártérítési keresetét

2010.01.20.

Az Európai Bíróság T‑252/07, T‑271/07 és T‑272/07. sz. egyesített ügyekben hozott ítélete szerint A vállalkozások nem bizonyították, hogy okozati összefüggés áll fenn az arányosság elvének a Tanács általi, a 2004. évi gyapottámogatási rendszer elfogadásakor történt megsértése és a hivatkozott károk között.

Együttműködési megállapodást írt alá az Oktatási Hivatal elnöke és a kisebbségi ombudsman

2010.01.20.

Egy évre szóló együttműködési megállapodást írt alá Bakonyi László, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke és Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa szerdán Budapesten, a hivatal épületében.

PPO.hu botrány - Sérült a fogyasztók tájékoztatáshoz való joga?

2010.01.20.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény megsértése miatt két héten belül elindítja vizsgálatát a PPO ügyben.

Bezárulhatnak Európában az adóelkerüléshez használt kiskapuk - Megállapodás az adók behajtásának kölcsönösségéről szóló irányelvről

2010.01.20.

Egy apró lépéssel közelebb került az adóelkerüléshez használt kiskapuk bezárását célzó jogszabály módosításához kedden az Európai Unió, amikor a tagállami pénzügyminiszterek megállapodtak az adók behajtásának kölcsönösségéről szóló irányelvről. A betétesek névtelenségét őrző Ausztria és Luxemburg ugyanakkor tovább húzza-halasztja az egész csomag elfogadását.

Testszkennerek a repülőtereken? - Sérülhet a magánélethez való jog

2010.01.20.

Az amerikai belbiztonsági miniszter, Janet Napolitano is részt vesz az uniós belügyminiszterek szerdai toledói tanácskozásán, melynek egyik legfőbb témája az európai repülőterek biztonságának növelése lesz. Az egyik legnagyobb vita a testszkennerek használata miatt várható.

Kötelező eredetiségvizsgálat - A Magyar Autóklub elfogadhatatlannak tartja a kapcsolódó, január 1-től hatályos szabályozást

2010.01.20.

A Magyar Autóklub két minisztériumnál kezdeményezte az eredetiségvizsgálattal kapcsolatos 2010. január 1. napjától bevezetett új szabályozás megváltoztatását.

'Egyforintos' cégek

2010.01.19.

Az idei évtől lényegesen könnyebbé vált az új cégek alapítása, most jött el az egyéni cégek korszaka. Ez a cégfajta egyéni vállalkozásokból hozható létre.

Európai szintű, de túlzsúfolt - Ombudsman a veszprémi büntetés-végrehajtási intézetről

2010.01.19.

Túlzsúfolt a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, és ez sérti a fogvatartottak pihenéshez és az egészséges környezethez való jogát, közvetlenül veszélyezteti az emberi méltóságukat is. A foglalkoztatási és tanulási lehetőség szinte teljesen hiányzik, ami nem felel meg a társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiájáról szóló országgyűlési határozatnak – állapította meg Szabó Máté ombudsman.

Elsőfokú ítélet született a Sláger vs. ORTT ügyben - Elutasították az eredeti állapot helyreállítását

2010.01.19.

A Fővárosi Bíróság a 2010. január 19-én tartott tárgyaláson első fokon ítéletet hirdetett a Sláger Rádió által az ORTT és az FM1 Konzorcium ellen az országos kereskedelmi rádiós jogosultság tárgyában kiírt pályázat kapcsán indított perben.

"Megbántam, jóvátenném" - Közösségi börtön projektek - Jóvátételi programsorozat Győrben

2010.01.19.

Az OBmB korábban támogatott ún. közösségi börtön projekteket, melyek keretében a tettének következményeiért felelősséget vállaló elítélt lehetőséget kapott a közösség javát szolgáló munkavégzésre, a közösséget kiengesztelő jóvátételi tevékenységre.

Botrányos Michael Jackson emlékkoncert - Több tízezer forinttal átvert fogyasztók - Felszámolás alatt álló cég volt a szervező?

2010.01.19.

Hónapok óta reklámozta a szervező cég a Michael Jackson emlékének szentelt The Ultimate Trhiller Show-t. Hiába a több tízezer forintos jegyek, az ígéretekből szinte semmi nem valósult meg. A szervező cég ellen jogi úton felléphetnek a csalódott nézők.

Az életkoron alapuló hátrányos megkülönböztetés tilalmáról - Az Európai Bíróság ítélete

2010.01.19.

Az Európai Bíróság C‑555/07. számú ügyben hozott ítélete újra megerősíti az életkoron alapuló hátrányos megkülönböztetés tilalmának elvét és a nemzeti bíróság szerepét ezen elv alkalmazása során.

Ügyészségi vizsgálat alatt állnak a Jobbik pénzügyei

2010.01.19.

A HVG információi szerint a Legfőbb Ügyészség vizsgálja, hogy a Jobbik 2003 óta miért nem készítette el kötelező pénzügyi beszámolóit. A párt gyors közzétételt ígért az újságnak.

A rendőr sohasem hibázhat - Januártól az elbocsátás réme fenyegeti az egyenruhásokat

2010.01.19.

Több rendvédelmi szakszervezet szerint folyamatosan az elbocsátás réme fenyegeti az egyenruhásokat, mivel januártól mindenkit ki kell rúgni, aki a szolgálattal összefüggésben követ el bűncselekményt, és a bíróság elmarasztaló ítéletet hoz, amelyhez elég például már az, ha a fogdaőr elalszik, vagy a járőr engedély nélkül elhagyja a körzetét - írta a keddi Népszabadság.

Átlátható kampányforintok

2010.01.18.

Köztársasági elnökünk ugyan még nem írta ki a parlamenti választásokat, pártjaink azonban már kampányolnak. Milyen pénzből és milyen szabályok mentén tehetik ezt?

Káros árukapcsolásokkal trükköznek a bankok - Nyílt konzultációt kezdett a Bizottság a lakossági bankszolgáltatások terén

2010.01.18.

Nyílt konzultációt kezdett az Európai Bizottság a lakossági pénzügyi szolgáltatások körében érvényesülő árukapcsolások és egyéb potenciálisan tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ügyében. A konzultáció alapját egy külsős tanulmány képezi, amelynek szerzői azt állítják, hogy számos káros gyakorlat Magyarországon is igen elterjedt.

Bizonytalan értesítést jelent a "mikuláscsomag" - Ombudsman a fővárosi parkolási rendeletről

2010.01.18.

Bizonytalan értesítést jelent a "mikuláscsomag", hiszen azt szél elfújhatja, az eső eláztathatja, bárki eltávolíthatja. A fizetésre megszabott idő ezért akkor kezdődjön, amikor a megbírságolt autós bizonyíthatóan tudomást szerzett a büntetéséről – a fővárosi parkolási rendelet módosítását javasolja az ombudsman.

Megnézhetik magukat a gyorshajtók az interneten

2010.01.18.

A szabálysértők az interneten is megnézhetik majd az automata traffipaxok által róluk készült képeket - írja a szombati Népszabadság.

Rekordszámú gyilkosság és fegyveres rablás történt 2009-ben Bács-Kiskun megyében

2010.01.18.

Bács-Kiskun megyében 2009-ben 14 embert gyilkoltak meg és 14 fegyveres rablást követtek el; az ország legnagyobb megyéjében évtizedek óta nem történt ennyire sok kiemelt bűncselekmény - mondta Polyák Zsolt őrnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának a vezetője.

Választás 2010 - Új OVB-t kell választani az országgyűlési választás előtt

2010.01.18.

Ha majd Sólyom László köztársasági elnök kitűzte az országgyűlési választás időpontját, a jogszabály értelmében - még a voksolás előtt - az Országgyűlésnek meg kell választania az Országos Választási Bizottság (OVB) új tagjait.

A VEKE a bérletek érvényességének meghosszabbítását, a tarifaemelés visszavonását és a sztrájktörvény módosítását javasolja

2010.01.18.

A BKV-bérletek érvényességének meghosszabbítását, a februártól esedékes tarifaemelés visszavonását és a sztrájktörvény módosítását javasolja a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE).

BKV-sztrájk - Megállapodtak a sztrájkot meghirdető szakszervezetek, a nem sztrájkolók azonban nem írnak alá

2010.01.18.

Megállapodtak a sztrájkot meghirdető szakszervezetek a BKV vezetésével a kollektív szerződésről vasárnap este, így hétfő nulla órától felfüggesztik a munkabeszüntetést - jelentette be Kocsis István, a közlekedési társaság vezérigazgatója a tárgyalásokat kővetően. A nem sztrájkoló 12 érdekképviselet azonban az új ajánlatot nem írja alá.

Az ORTT 35 millió forintra büntette a TV2-t a Hal a tortán miatt

2010.01.15.

Összességében több mint 35 millió forint bírságot szabott ki az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a TV2-re a Hal a tortán című műsor tavaly októberi adásai miatt - közölte Berényi Diána sajtóreferens pénteken az MTI-vel. A médiahatóság döntése szerdán született.

Képzett ügyvédek - Az ügyvédi továbbképzés kötelezővé tételének lehetőségeiről - Interjú Dr. Kiss Daisyvel, a MÜK titkárával

2010.01.15.

""A Magyar Ügyvédi Kamara álláspontja az, hogy meg kell őriznünk az ügyvédi tevékenységgel szemben táplált bizalmat, amelynek egyik eszköze az, hogy az ügyvédek jogi tudása magas szintű, naprakész"" - hangúlyozza Dr. Kiss Daisy ügyvéd, a Magyar Ügyvédi Kamara titkára, és az ELTE tiszteletbeli tanára a Jogi Fórumnak adott interjúban.

Szombattól minden mobilhívásnál tárcsázni kell mind a 11 számjegyet - A hívószámok változásának szabályairól, következményeiről

2010.01.15.

Január 16-án, szombaton 00.00 órától a mobiltelefon-szolgáltatók hálózatán belüli hívásoknál, illetve a hálózaton belüli SMS, MMS küldésnél, vagy akár videotelefonáláskor is mind a 11 számjegy, azaz a teljes mobiltelefon-szám tárcsázására lesz szükség.

Állami támogatások - A Bizottság jóváhagyta a magyar likviditás-támogatási programot

2010.01.15.

Az Európai Bizottság az állami támogatások uniós szabályai alapján jóváhagyott egy magyar intézkedést, amely arra irányul, hogy a gazdaságnak nyújtott hitelezés támogatása érdekében likviditást biztosítson a támogatható pénzügyi intézmények számára.

Tovább nőtt az energiabiztonság, elkészült a szabályozás

2010.01.15.

Teljesült a magyar energiapolitika egyik fontos célkitűzése, hiszen a rendelkezésre álló 1,4 milliárd köbméteres stratégiai biztonsági készlettel szavatolható a magyar gázfogyasztók ellátása, még egy súlyos válsághelyzet esetén is – hangsúlyozta Dr. Molnár Csaba, miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter az FGSZ Földgázszállító Zrt. siófoki rendszerirányító központjában megtartott sajtótájékoztatón.

Az újságírói forrásokat védő törvény született Franciaországban

2010.01.15.

Üdvözölte a forrásaik névtelenségét őrző újságírókat védő új francia jogszabályt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője.

BKV-sztrájk - Kocsis István: A BKV ellentételezi a bérletes utasokat

2010.01.15.

A BKV vezérigazgatója szerint ellentételezni kell azokat a bérlettel rendelkező utasokat, akik a sztrájk idején nem kapják meg a számukra szükséges szolgáltatásokat.

Soron kívül vizsgálja az ombudsman az online vásárlásokkal foglalkozó céget

2010.01.15.

Soron kívül vizsgálja az adatvédelmi biztos irodája az online vásárlásokkal foglalkozó www.ppo.hu honlapot üzemeltető céghez kapcsolódó személyes adatkezelést - közölte az adatvédelmi biztos irodája csütörtökön.

Iparűzési adómentességgel a munkahelyek megóvásáért

2010.01.15.

Somogy megye mintegy ezer munkahely megmentését reméli attól, ha kistelepülései iparűzési adómentességet adnak kisvállalkozásaiknak; a megye úgy kívánja ösztönözni a kistelepüléseket, hogy ettől teszi függővé támogatásukat a közös alapból - közölte Gelencsér Attila, a Somogy megyei közgyűlés elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

BKV-sztrájk - Kifizeti-e a bérletes utasok kárát a BKV? - Az ombudsman tájékoztatást kért a BKV vezérigazgatójától

2010.01.14.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa soron kívüli tájékoztatást kért a BKV vezérigazgatójától arról, hogy sztrájk idején a fővárosi cég köteles-e megtéríteni az utazástól eleső állampolgárok kárát.

A bélyegzésről

2010.01.14.

Cikkünk a „pecsételés” szerteágazó és gazdag hagyományú világában tesz rövid utazást, a jogászok és orvosok bélyegzőhasználata egy-egy gyakoribb esetének jogi feltételeit tanulmányozva.

Közösségi jelentőségű természeti területek - Természetvédelmi okok alapján megtagadott egyetértés - Az Európai Bíróság ítélete

2010.01.14.

Az Európai Bíróság C‑226/08. számú ügyben hozott ítélete szerint a tagállamok a Bizottság által a közösségi jelentőségű természeti területek jegyzékéről összeállított tervezettel kapcsolatos egyetértésük megadását kizárólag természetvédelmi okok alapján tagadhatják meg.

A Bűnmegelőzési Akadémia 2010. I. félévi képzései

2010.01.14.

A Bűnmegelőzési Akadémia meghirdette 2010-es képzéseit, amelyre rendőrök és egyes esetekben civilek is jelentkezhetnek. Cél, a szakemberek elméleti és gyakorlati ismereteinek bővítése és a szakmaközi kapcsolatok erősítése, ezáltal a bűnmegelőzési munka eredményességének növelése.

Döntési moratórium - A kormány a választásokat megelőző másfél hónapban már nem hoz fontosabb döntéseket

2010.01.14.

A választások előtti 4-6 hétben már nem hoz fontosabb, a személyi ügyekkel, az állami vagyon átruházásával, illetve a támogatási szerződésekkel kapcsolatos döntéseket a kormány; erről a kabinet szerdai ülésén döntött.

Március 1-jén megkezdheti a működését a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal

2010.01.14.

Megkezdheti a működését március 1-jén a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal annak ellenére, hogy Sólyom László köztársasági elnök visszaküldte megfontolása a parlamentnek az erről szóló jogszabályt, és jelezte: a hivatal elnökének kinevezésében nem kíván részt venni.

Adatvédelmi aggályok a vagyonadó-kalkulátor működése kapcsán

2010.01.14.

Nem tartja megfelelőnek a vagyonadó-kalkulátor jelenlegi működését az adatvédelmi biztos. Jóri András ezért kezdeményezi, hogy a vagyonadó-kalkulátor adatrögzítés és azonosítás nélkül is használható legyen.

Andor Lászlót foglalkoztatási és szociális ügyi biztosnak javasolja az EP szakbizottsága

2010.01.14.

Biztosi munkára alkalmasnak ítélte az EP foglalkoztatási és szociális bizottsága Andor Lászlót – jelentette be szerdán késő este a szakbizottság elnöke. A meghallgatásáról készülő zárójelentést ugyanakkor a hírek szerint három frakció még nem fogadta el, mivel annak szerdai megfogalmazása szerintük nem tükrözte a jelölt szereplése kapcsán elhangzott bírálatokat.

Az internetszolgáltatók felelhetnek a felhasználók jogsértő tevékenységéért - Az ACTA Egyezményről

2010.01.13.

2010-ben várhatóan bevezetésre kerül az ACTA Egyezmény, azaz a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás, amely hatásos jogvédelmet jelenthet az illegális szoftverkereskedelem és egyéb szerzői jogok megsértéséből származó károk megelőzésére. Ezentúl az internetszolgáltatók felelhetnek a felhasználók jogsértő tevékenységéért.

Jövedékiadó-mentes vasúti és belvízi szállítás - A Bizottság jóváhagyta a közlekedési koordináció adókedvezményekkel történő magyarországi támogatását

2010.01.13.

Az Európai Bizottság a mai napon úgy döntött, hogy nem emel kifogást Magyarország azon határozatával kapcsolatban, amelyben az a vasúti és belvízi szállítás számára jövedékiadó-mentességet biztosít, illetve jövedékiadó-visszatérítést tesz lehetővé. Ennek az intézkedésnek a célja az említett szállítási módok használatának előmozdítása, illetve a közlekedési ágazat által k ibocsátott szennyezés és más externális költségek csökkentése.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000