Hír archívum: 2010. január

Más hónap

Érdekes ügyek az Európai Bíróság munkarendjéből

2010.01.13.

A 2010. január 11-től 15 ig, valamint a január 18-tól 22-ig tartó munkaheteken többek között fogyasztóvédelem, szerencsejáték állami monopóliuma, életkoron alapuló diszkrimináció, szolgáltatás szabadsága kérdéskörökkel kapcsolatos ügyek is terítékre kerülnek az Európai Bíróság munkarendjében.

Ellenőrzött drogfogyasztói szobák itthon és Európában

2010.01.13.

Az ellenőrzött drogfogyasztói szobákat azért hoztak létre Európa több nagyvárosában, hogy visszaszorítsák az utcai droghasználatot és annak negatív következményeit: a fertőzéseket, a bűnözést és a túladagolásos haláleseteket, segítsenek a kábítószer-fogyasztók társadalmi integrációjában. Az ellenőrzött drogfogyasztói szobák a lakosságot is védik a nyílt színi kábítószerezés jelenségétől és ennek következményeitől.

Jogérvényesülés, uniós polgárság, alapvető jogok - Meghallgatta az EP Vivian Reddinget

2010.01.13.

Tapssal jutalmazták az Európai Parlament képviselői Vivian Redding biztosjelölt meghallgatását, amelynek során több képviselő is elégedetten nyugtázta, hogy a jogérvényesülés, az uniós polgárság és az alapvető jogok biztosi posztjának várományosa sok konkrét intézkedést helyezett kilátásba.

Elhunyt az OLAF főigazgatója

2010.01.13.

Franz-Hermann Brüner úr, az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) főigazgatója 2010. január 9-én, életének 65. évében hosszú betegség után Münchenben elhunyt.

Elektronikus szerződéstár

2010.01.12.

2009. december 12-e óta a parlament előtt van az elektronikus szerződéstárról szóló törvényjavaslat, amely jelenleg általános vitára vár. Az új jogintézmény a pénz megfizetésére irányuló követelést tartalmazó szerződések közvetlen végrehajthatóságának bevezetésével kívánja elősegíteni az eljárások egyszerűsítését.

Új magyar partner a DLA Piper nemzetközi jogi irodánál

2010.01.12.

A DLA Piper nemzetközi ügyvédi iroda partnerré nevezte ki Nemescsói Andrást, a budapesti iroda jogvitarendezési és szabályozási csoportjának vezető ügyvédjét. (X)

Nem mindenkinek adott 3000 percet ajándékba a Magyar Telekom

2010.01.12.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a Magyar Telekom Nyrt. amikor egyes kommunikációs eszközökön nem közölte, hogy a „3000 perc ajándékba” szlogennel népszerűsített ajánlata csak bizonyos feltételekkel érvényes. Emiatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 20 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra.

Nem diszkriminatív korhatár-korlátok egyes munkakörökben - Az Európai Bíróság ítélete

2010.01.12.

Az Európai Bíróság C-229/08. és C-341/08. számú ügyekben hozott ítélete szerint az egyes tűzoltói munkakörökbe 30 éves legfelső korhatárig történő felvétel, illetve a társadalombiztosítóval szerződött fogorvosként való tevékenység folytatásának céljából megállapított 68 éves felső korhatár megengedett.

Tulajdonjog fenntartás esetén jelzálogbejegyzés elutasítva - Változás a földhivatal gyakorlatában

2010.01.12.

Tulajdonjog fenntartással történő adásvétel tényének feljegyzése esetén a földhivatal 2009 óta elutasítja a jelzálog-bejegyzési kérelmet.

Népszavazási kezdeményezésből jogosulatlan adatkezelés? - OVB: A le nem adott aláírásokat is meg kell semmisíteni

2010.01.12.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) határozatban hívta fel egy népszavazás kezdeményezőit hétfőn, hogy - miután lejárt az aláírásgyűjtésre törvényben rögzített határidő - adják le az összegyűjtött aláírások megsemmisítéséről szóló jegyzőkönyvet.

Nyírkátai segélyügy - Törvénytelen a segélyek ki nem fizetése

2010.01.12.

Törvénytelenül járt el a nyírkátai önkormányzat, mert több hónapja nem fizette ki a munka híján segélyre szorult emberek rendelkezésre állási támogatását. Az országos visszhangot kapott ügy miatt egy civil szervezet és az érintettek az ügyészséghez, valamint az ombudsmanhoz fordultak, megszólalt az Önkormányzati Minisztérium is.

Keddtől BKV sztrájk? - Még az elégséges szolgáltatásról sem sikerült megegyezni

2010.01.12.

Bár a törvény szerint egyeztetni kell az elégséges szolgáltatás mértékéről, a közlekedési dolgozók sztrájkja esetén rendre nem sikerül megállapodni erről, így a BKV keddtől meghirdetett sztrájkja idején nyújtandó elégséges szolgáltatásról sem született megegyezés.

Börtönhalál - Vádemelés kilenc kaposvári börtönőr és a börtönparancsnok ellen

2010.01.11.

Egy börtönőr ellen halált okozó testi sértés bűntette, kilenc másik büntetés-végrehajtási intézeti alkalmazott ellen egyéb bűncselekmények miatt emelt vádat a katonai ügyészség egy tavaly elhunyt kaposvári rab ügyében - tájékoztatott Bögöly Gyula, a Kaposvári Katonai Ügyészég sajtószóvivője hétfőn.

Közérdekű adat a parkolásból származó bevétel mértéke

2010.01.11.

Közérdekű adat a fővárosi közterületi parkolóhelyek üzemeltetéséből származó bevételekre vonatkozó információ – mondta ki a Legfelsőbb Bíróság a TASZ által képviselt Lát-Kép Egyesület és a Centrum Parkoló Rendszer Kft. közötti jogvita lezárását jelentő döntésében.

Kétoldalú tárgyalások az Európai Unió és Svájc között a földrajzi árujelzők oltalmáról

2010.01.11.

Az Európai Unió és Svájc 2009 decemberében lezárta a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek földrajzi árujelzőinek oltalmáról szóló kétoldalú megállapodás létrehozására irányuló tárgyalásokat.

Európai parlamenti meghallgatások - Fennakad-e valaki a rostán? - Andor László felkészült a január 13-i megmérettetésre

2010.01.11.

Nem állítható, hogy harcias hangulatban készülődött volna a hétfőn kezdődő biztosjelölti meghallgatásokra az Európai Parlament, ami mégsem zárja ki azt, hogy egy-két halványan szereplő várományos fennakad majd a rostán. A január 13-án sorra kerülő Andor Lászlónak és kollégáinak arról kell meggyőzniük a Parlamentet, hogy szakmailag és politikailag egyaránt képesek a fontos funkció ellátására.

Munkaviszonnyá alakulhat az otthonápolás, megemelkedhet az ápolási díj - A civilek üdvözlik a szaktárca javaslatát

2010.01.11.

A Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága örömmel értesült arról, hogy a szociális szaktárca kidolgozta és a kormány elé terjeszti az otthonápolás munkaviszonnyá alakításáról szóló tervét és azt a javaslatot, hogy az ápolási díj emelkedjen a minimálbér szintjéig.

Január 1-től jelentősen csökken az utólagos bérletbemutatás díja

2010.01.11.

Az ombudsman üdvözli a Fővárosi Közgyűlés utólagos BKV bérletbemutatás díjának csökkentésével kapcsolatos döntését.

Kedvező tendencia az utakon, fokozott ellenőrzés januárban

2010.01.11.

Tovább javult 2009-ben a közlekedésbiztonság; valamennyi előzetes adat kedvező tendenciát mutat, így a halálos balesetek és az ittas vezetések száma is - közölte hétfőn honlapján az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK)

2010. január 1-el módosultak a cégeljárás szabályai

2010.01.11.

A szilveszteri koccintás pillanatában talán még senki sem gondolt arra, hogy ettől a perctől kezdve ismét temérdek új szabály irányítja majd az életünket. Az újév beköszönte nemcsak a közlekedési-, vagy az adójogszabályok, hanem a cégeljárással kapcsolatos törvények és az eljárás során használt elektronikus formanyomtatványok változását is hozta magával.

Szolgáltatások határok nélkül január 1-jétől

2010.01.08.

Több éves átmeneti időszakot követően 2010. január 1-jén hatályba lépett a határokon átnyúló szolgáltatások útjában álló adminisztratív akadályok eltörlését célzó irányelv, amely annak idején erősen szembeállította a közösség számos régi és új tagját. A szolgáltatási irányelv a magyar vállalkozások számára is számos új lehetőséget kínál, ám a nyelvtudás és a menedzseri képességek hiánya sok céget visszatarthat.

Átláthatóbbak lesznek a versenyügyi vizsgálatok - A Bizottság módosításokat fogadott el január 6-án

2010.01.08.

A nyilvánosság és az érintettek számára is jobban átláthatóvá szeretné alakítani a versenyügyi jogsértések gyanúja ügyében indult vizsgálatait az Európai Bizottság. Brüsszel ennek érdekében olyan módosításokat fogadott el január 6-án, amelyeket ideiglenes jelleggel azonnal alkalmazni is kezdett, de további konzultációt is indított az ügyben.

Bérvita az uniós tisztségviselők fizetéséről - A Bizottság az Európai Bírósághoz fordult

2010.01.08.

Az Európai Bírósághoz fordul a Bizottság, amelynek nem tetszik, hogy a Tanács csak feleakkora fizetésemelést adna az uniós tisztviselőknek, mint amennyi a Barroso-vezette testület szerint az előre rögzített szabályok értelmében járna.

Meg nem történt ingatlan adásvétel után illetéket, késedelmi pótlékot kell fizetni?! - Az Illetéktörvény az APEH javára szól

2010.01.08.

Nagyot csalódhat mindenki, aki azt hiszi, hogy a meg nem történt ingatlan adásvétele után nem kell visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetnie. Ezt ugyanis az APEH mindenkor kiszámlázza. Ha ez mégsem sikerül nekik behajtani, akkor késedelmi kamatot szednek a semmire.

Túlterhelt bíróságok

2010.01.08.

Az Ideális Bírósági Igazgatásért Közhasznú Egyesület a bíróságokat érintő legsúlyosabb problémának tartja az egyes nagy bíróságok (leginkább a Fővárosi Bíróság és a Pest Megyei Bíróság) túlterheltségét valamint azt, hogy a bíróságok döntéseinek kommentálása szakképzett bírósági tudósítók hiányában akkor is a bíróságok munkája elleni közhangulat erősödését eredményezi, amikor a döntések szakmailag helyesek.

Elmosódott fotó, elmosódott jogi környezet - Az ombudsman az autópálya-használat pontosabb szabályozását javasolja

2010.01.08.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. tekintsen el a pótdíj-követelésétől, ha nem állapítható meg egyértelműen az autópályán matrica nélkül közlekedő gépjármű rendszáma. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a szabályozás más hiányosságaira is rámutatott.

Idén 2.600 településőrrel számol az IRM

2010.01.08.

Az igazságügyi tárca számításai szerint idén 2.600-ra nő a településőrök létszáma - közölte Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

Ősztől nem lehet sózni a köztereket

2010.01.08.

Ősztől nem lehet konyhasóval csúszásmentesíteni a köztereket - közölte a kormányszóvivő csütörtökön.

Betegjogi helyzet a fekvőbeteg-ellátásban

2010.01.08.

Az "Indikátorrendszer 2009" kérdőíves felmérés keretében az Egészségbiztosítási Felügyelet többek között feltérképezte a fekvőbeteg-ellátó intézményekben a betegjogok érvényesítésére tett intézkedéseket.

BKV - Felmondtak az informatikai igazgatónak

2010.01.08.

Rendkívüli felmondással megszüntette BKV Zrt. Fuzik Zsolt Béla informatikai igazgató munkaviszonyát - tudatta a közlekedési társaság csütörtökön. A menesztett igazgató büntetőeljárása miatt egy hónapja szökésben van.

Egyéb nagy értékű vagyontárgyakat terhelő vagyonadó

2010.01.07.

Az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló 2009. évi LXXVIII. törvény január 1-jén lépett hatályba. A vagyonadóról szóló cikksorozat előző része az ingatlanokat terhelő vagyonadó fontosabb szabályait ismertette, a folytatás a vízi járművek, a légi járművek és a nagy teljesítményű személygépkocsik adójával foglalkozik.

Üzemanyagár - Az Adóhatóság nem feledkezett meg a jövedéki adóemelésről - APEH közlemény

2010.01.07.

A média tájékoztatása szerint az APEH a Magyar Közlönyben közétett (számla nélkül elszámolható) üzemanyagárak megállapítása során nem vette figyelembe a 2010. január 1-jétől bekövetkezett jövedéki adó emelkedést. Így fordulhatott elő, hogy például a 95-ös benzin árát 300 forintban állapította meg az APEH, holott Magyarországon ennyiért szinte sehol sem lehet tankolni.

A legjobb európai bűnmegelőzési gyakorlat

2010.01.07.

Az Európai Bűnmegelőzési Hálózat ((EUCPN|http://www.eucpn.org/)) az Európai Bűnmegelőzési Díjjal idén gyermek- és fiatalkorúak elkövetővé és áldozattá válása megelőzésének legjobb gyakorlataként a finn KiVa projektet értékelte.

Versenykorlátozó fogtechnikusok - 3 milliós GVH-bírság a MOSZI-nak

2010.01.07.

Versenykorlátozó magatartása miatt hárommillió forintos bírságot kapott a Magyar Országos és Budapesti Fodrász, Fogtechnikus, Kéz-, Lábápoló és Műkörömépítő, Szíkvízkészítő, Kelmefestő-Vegytisztító Szakmai Ipartestület (MOSZI) – derül ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntéséből.

Ellehetetlenített helyzetben

2010.01.07.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a megváltozott munkaképességű személyek szociális foglalkoztatásával kapcsolatos változások jelentősen nehezítik az érintettek helyzetét, megélhetését. Szabó Máté észrevételeiről tájékoztatta a köztársasági elnököt, megoldásért a miniszterelnökhöz és az illetékes szakminiszterhez fordult.

Házkutatást tartott a rendőrség a BKV volt humánpolitikai igazgatójánál

2010.01.07.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai szerdán este előállították a BKV volt humánpolitikai igazgatóját, lakásán házkutatást tartottak, számítógépét, illetve több iratot lefoglaltak; a rendőrség honlapján közölt tájékoztatás szerint az ügyben napokon belül több személyt gyanúsítottként hallgatnak ki

Mit nyert a Danubius? - Egy médiajogász gondolatai

2010.01.06.

A Fővárosi Bíróság ítélete szerint jogsértően pályáztatta az ORTT a kereskedelmi rádiókat. Az Advenio Zrt.-t alakilag érvénytelen pályázata miatt ki kellett volna zárni, mégis győztes lett. A megkötött műsorszolgáltatási szerződést mégsem kell felmondani. Mi vezetett ehhez a képtelen jogi helyzethez? Kinek van igaza? - Polyák Gábor médiajogász gondolatai a Jogi Fórum médiajogi mellékletében

A világ egyik legnépszerűbb BitTorrent oldala, a Mininova lekapcsolja ajogsértő szolgáltatást

2010.01.06.

A Mininova november 26-án megszüntette jogsértő szolgáltatását egy közelmúltban hozott holland bírósági ítéletet követően. A Mininova a világ egyik legnépszerűbb BitTorrent oldala volt, és egyike a 100 leglátogatottabb weboldalnak világszerte.

Használt autó az Unióból - Egyszerűsödött a használt gépjárművek forgalomba helyezése - Ombudsmani vizsgálat

2010.01.06.

Az ombudsman fellépése nyomán lényegesen egyszerűsödött, de még mindig bonyolult az Európai Unióból származó használt gépjárművek forgalomba helyezése. Szabó Máté szerint további egyszerűsítésre volna szükség, ezért az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a folyamat gyorsítását, valamint az elektronikus regisztrációs adóeljárás bevezetését javasolta.

Nagyüzem lesz az utolsó parlamenti ülésnapokon

2010.01.06.

Feszített munkatempója lesz az Országgyűlésnek a parlamenti választások előtti utolsó két ülésen; az elfogadásra váró törvényjavaslatok már most is megtöltik a napirendet, ráadásul a kormány és az MSZP is azt tervezi, hogy újabb - legfeljebb szimbolikusnak nevezhető - jogszabálytervezeteket nyújt be.

Nyugdíjváltozások 2010. január 1-jétől

2010.01.06.

Az idei évtől 4,1 százalékkal nőnek a nyugdíjak, valamint a nyugdíjba vonulás idejétől függően korrekciós emelés is történt; fokozatosan 62-ről 65 évre emelkedik az öregségi nyugdíjra jogosító korhatár, azonban az 1952. január 1-je előtt születettek esetében marad a betöltött 62. életév.

A jogerős ítéletig mindenki hallgat - A móri fiaskó több rendőr karrierjét is derékba törte

2010.01.06.

A Népszabadság információi szerint több rendőrtiszt karrierjét is derékba törte a 2002-ben nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás tetteseinek elfogására indított nyomozás, közülük többen le is szereltek, ám az ügyről egyelőre mindenki hallgat.

Pszichésen beteg bűnelkövetők ellátatlanul - Májusban megszűnik a kényszergyógykezeltek határozatlan idejű fogva tartásának lehetősége

2010.01.06.

Májusban megszűnik a kényszergyógykezeltek határozatlan idejű fogva tartásának lehetősége, a bíróságok - akárcsak a többi vádlott esetében - pontos éveket szabnak ki a pszichésen beteg bűnelkövetőkre, akik azonban ezt követően, megfelelő ellátás híján az utcára kerülhetnek - írja a Magyar Nemzet szerdai számában.

Fővárosi Bíróság: Jogsértően pályáztatta az ORTT a kereskedelmi rádiókat

2010.01.05.

Jogsértő volt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tavaly őszi frekvenciapályázata, amelynek eredményeként a Sláger és a Danubius helyett a Neo FM és a Class FM kapott országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogosultságot - mondta ki a Fővárosi Bíróság (FB) kedden kihirdetett első fokú, nem jogerős ítéletében.

A 2009. évi bűnmegelőzési pályázat nyertesei

2010.01.05.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Bűnmegelőzési Osztálya pályázatot hirdetett bűnmegelőzési projektek megvalósítására a korábban pályázati támogatást nyert szervezetek részére.

Nem járt kard a nindzsa jelmezhez

2010.01.05.

Gyermek farsangi jelmezeiknek hirdetésekor tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott az Aldi Magyarország Élelmiszer Kereskedelmi Bt. – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A vállalkozásnak emiatt egymillió forint bírságot kellett fizetnie.

Csökken a személyi jövedelemadó, bevezetik a nyugdíjprémiumot, szigorodik a Btk. - Változások 2010 január 1-jétől

2010.01.05.

Csökken a személyi jövedelemadó, a munkáltatói járulék, a lakásvásárlási illeték, nő a minimálbér és a garantált bérminimum, bevezetik a nyugdíjprémiumot, szigorodik a Btk. és módosul a szabálysértési törvény, szigorúbb szabályok várhatók a hitelezéseknél, változik a KRESZ, változások várhatóak az egészségügyi szolgáltatásokban és a közigazgatásban, többek között - 2010 január 1-től.

Dagad az MTV-botrány

2010.01.05.

A 2009-es év meglehetősen mozgalmas volt a Magyar Televízió számára. Bár elnöke 2008 márciusa óta nincs - több mint 52 év után - júliusban a Szabadság tér 17. szám alól Óbudára költözött.

Joghézagból hézagos jog - Vihar a mopedautók körül - Túllépte törvényi felhatalmazása kereteit a közlekedésért felelős miniszter

2010.01.05.

Túllépte törvényi felhatalmazása kereteit a közlekedésért felelős miniszter, amikor az Európai Unió jogával ellentétes gyakorlathoz teremtett utólag jogszabályi alapot – állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Januárban lezárja a nyomozást a VPOP az Il Ferro ügyében

2010.01.05.

Még ebben a hónapban lezárja a vám- és pénzügyőrség az autóreklámokkal foglalkozó Il Ferro Kft.-vel kapcsolatban még 2007. július közepén indított nyomozást - közölte VPOP hétfőn. A károsultakat képviselő ügyvédi iroda szerint az idén márciusban, áprilisban sor kerülhet az Il Ferro Kft.-vel szemben indított polgári peres eljárás első tárgyalására is.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000